IP vezérelhető, testre szabható Smart TV-k

 ( junior013 | 2017. október 24., kedd - 15:39 )

A Nagy otthonautomatizálás topic mellékszálaként belefutottam, hogy a 2016-os Samsung UHD TV-m egy firmware frissítéssel a "szemem láttára" tiltotta le a websocket elérést, ami az IP-n vezérelhetőséget lehetővé tette (volna - de amúgy sem tette).

Ezen felbuzdulva _tapasztalatból_ szeretnék begyűjteni típusokat (esetleg FW verziókat), amiken dokumentálva, vagy anélkül de korrektül működik az IP-n keresztüli vezérelhetőség.
A hangsúly itt a TAPASZTALAT-on lenne, azzal én is tisztában vagyok, hogy létezik SamyGo, meg hasonló hackek - sajnos a gyártók által lezárt újabb típusokkal nem mennek semmire :/
Szóba jöhet viszont bármilyen típusra olyan egyedi FW (ha létezik), ami a gyártóét lecserélve full megbízhatóan működik is IP-n vezérelhető megjelenítőként (Tuner, saját Smart funkciók nem érdekesek)

Márka nagyjából mindegy és érdekes lehet a lehető legkisebb (akár 32" alatti), ami egyáltalán IP képes és fél szobafalnyi méretű mindent tudó egyaránt.

A testre szabhatósághoz még annyit: Egyre többen egyre kevésbé használják a mai TV-ket TV-ként, de még annyit sem lehet rajtuk - még szerviz menüből sem - beállítani, hogy nem kell a tuner, vagy legalább ne mindig azon kapcsoljon be és kiabáljon, hogy be sincs hangolva.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mit szeretnél tenni vele? Ip vezérlés elég tág fogalom. LG tv-n megy a tcp alapú vezérlés, teljes funkcionalitás, mint a távirányító.

De te mit akarsz (websocket-tel)?

Lejjebb közben részleteztem: Ki-/bekapcs, source, volume, esetleg smart app-ok hívása, vezérlése (bár, ez utóbbi már extra) - első sorban Home Assistant-ból.
(tudom, Lirc. De miért?)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

2016-os LG-vel (WebOS 2) a gyári appal ezek mind mennek, pont mint a távirányító. És ahogy a távirányító sem tudja, hogy most mi a hangerő, így ez is csak +/- tudja állítani, nem tudsz 10-es hangerőt állítani, csak ha 100x --t küldesz, majd 10x +-t.

Van hozzá library is, nekem linux alól megy is python scriptben: hangerő fel, le, kikapcs és egyéb kommandok.

Azt hittem hogy ez bézik feladat, a Sony android tévéje legalábbis alapból, gyári appal támogatja.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én is azt hittem, de Samsungék nem így gondolják :( (megjegyzem, a 2010-es, első generációs smart TV-mmel még csont nélkül ment)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Én úgy oldottam meg, hogy egyáltalán nem használom a TV saját szoftverét (mellesleg ez még nem SmartTV, de DLNA-t már tud... még WebOS előtti LG), viszont a rákötött RPi vezérelhető, és HDMI-CEC-en keresztül a TV-t is vezérli. Ráadásul fordítva is megy, azaz a TV távirányítójával is lehet vezérelni az RPi-t.

Azaz pl. a TV ki van kapcsolva, én meg a telefonomról átdobok egy fényképet a Kodi-ra, akkor szépen bekapcsol a TV, átvált az RPi bemenetre és mutatja a képet. Nem ordít az M2-n a mese, csak ha akarom.

Amúgy mit akarsz vezérelni rajta?

+1. Én is azon gondolkoztam, hogy ha a Samsung kidöglik, akkor veszek buta LCD TV-t (már, ha lehet ilyet egyáltalán kapni), ráakasztok egy RPi-t egy Kodival, és kész. nincs naponta 20 perceket frissítő smart hub, nincs eltűnő funkció (pl. youtube), és nincs tele sok szemét app-al, amiket leszed az ember, és a következő frissítés után hogy-hogy nem, visszakúsznak a TV-re. Ráadásul az én TV-met a HA pl. csak korlátozottan ismeri. Meg tudja mondani, hogy ki- vagy bekapcsolt állapotban van-e, illetve ki tudja kapcsolni.

Pont HA és pont ez a korlátozottság zavar. Frissítés előtt még látta a ki-/bekapcsolt állapotát, de vezérelni nem tudta, aztán frissítés után már az nmap is closed-nak mutatta az összes korábbi használt portot :/

Amúgy, a cél kb. ennyi: ki-/bekapcs, source, volume, esetleg X app indítása - és vissza is tudja olvasni a HA az állapotokat. A tartalmat nekem is nagyrészt Kodi adja, de YouTube, Netflix, Spotify pl. TV app-al megy. Ebből is a YT elindul magától, de a TV-t be kell kapcsolni, a Netflix, Spotify viszont csak azután vezérelhető, ha előbb elindítom.

Egy teljesen más projekt, ahol a TV-t csak adatmegjelenítőnek használom. Nagyrészt egy Check-MK megy rajt egész nap, a saját böngészőjében. De néha jó lenne PC-ről "átdobni" rá egy X másik weboldalt, vagy épp hálózaton át megjelenítőként használni. Na, ez, ha nem közös wifi-n lógó telefonról akarom, hanem IP-n (akár routeren át) asztali win7-ről, ez 2017-ben nem megoldható a legújabb WebOS-en.
Amúgy, erre találtam fizetős rendszert, amit pl. gyorséttermekben használnak a 6-8 TV-re, ami cserélt fw-el a vezérlést és a tartalmat is a központi szervertől kapja. Csak hát, ez meg otthoni használatra kissé drága :( Jó lenne valami ilyesmi valami GPL fejlesztésben.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ezt én is így gondoltam és vettem a gyerekhez egy LAN/ wifi nélküli Samsungot. Csakhogy az meg nem tudja a HDMI-CEC-et.....

Nem erre gondoltal, de kb. barmit, aminek infraja van, be lehet uzemelni barmivel, ami tud LED-et villogtatni. Pl. Arduinoval, aztan USB-n vezerled, etherneten vagy ESP8266-vel meg felkotheted a halora. Ha RPI van keznel, az is tud villogtatni (bar ha kozveltenul RPI-vel vagy ESP-vel hajtod, akkor az idozitesekre jobban kell figyelni).

Legkondibol azt hiszem kevesebb IP-n vezerelheto fajta van, infran viszont felkotheted a halora.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Az infra villogtatásra van már eszköz, nem is drágán. Pl. ezt be lehet tanítani. Így mondjuk egy Home Assistant-on keresztül bármit tudsz vele vezérelni, ESP8266, vagy Ardunio se kell hozzá.

Van hozzá valamilyen alternatív firmware, hogy ne kelljen a gyártó felhőjén keresztül vezérelni a szobán belüli dolgokat?

A HA doksija szerint direktben, a LAN IP-jén szólítja meg az eszközt, az IP címe meg a MAC-je kell a konfighoz, a felhő elvileg nem.

Kerülő megoldásokat lehet találni - valószínüleg az lesz - de barkácsolás helyett inkább egy Logitech Harmony. De ezek vissza nem olvasnak státuszt :/

De szimplán idegesét, hogy egy komplett számítógép van a TV-ben, seggében az ethernettel az internetre kötve és ilyen triviális dolgokhoz meg kerülő megoldásokat kell keresni :/

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"