NAS - szerver

Üdv!
Ismerős kitalálta, hogy NAS-on szeretné a szervert üzemeletetni (FTP,Webszerver+php+CMS+mysql...).
A NAS nem erre való tudom, ezt jeleztem is neki. :)

Van olyan NAS, amin ez elműködik? :)

Hozzászólások

Asszem ilyenkor szoktuk azt mondani reflexből, hogy HP Microserver. Aztán persze az sem mindegy, hogy mit csinál rajta az a CMS... Valami saját, személyes weboldal havi három látogatóval?

Vannak olyan NAS-ok, amelyekben van 1.5-2 GHz-es dual core Celeron/Pentium proci 2GB tarsasagaban. Egy olyanon mar lehet futtatni nehany kiegeszito szolgaltatast. De ez az 512 MB-os Armada procis verzio nem pont az a kategoria.

Nem ismerven a hatteret csak mint lehetseges opcio ajanlom: a NAS-t eladni, az arabol venni egy olyan gepet ami elegendo eroforrassal rendelkezik a kivant szolgaltatasok futtatasara es tenni ra XPEnology-t. Ez a Synology NAS-okon futo Disk Station (vagy annak clone-ja, nem tudom pontosan). Ezzel megmaradna a NAS felulet a konfiguralasra, es lenne lehetoseg az extra szolgaltatasokra is.
Nemreg uzemeltunk be egy ilyen megoldast egy baratomnal, es az elso benyomasok nagyon pozitivak voltak rola. Ha van eleg eroforras akar meg Docker-el is futtathatod a szolgaltatasaidat, es nem kell mindent kulon installalni ra.

Sic Transit Gloria Mundi

Ott a PHP 5.6 meg 7.0 a Package centerben. Van mariaDB 5 meg 10 is. CMS-nek Joomla vagy Moodle.

Tényleg csak 512MB ram van benne, de ez már csak méretezési kérdés, saját oldalnak elég lehet. Vagy Microserver és XPEnology :)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

"A NAS nem erre való tudom, ezt jeleztem is neki. :)
Van olyan NAS, amin ez elműködik? :)"

Van, de szar lesz. Én szántani szeretnék egy ford Fiestával. Menni fog. De szar lesz. A végére a Fiesta is.

Megfontolnám egy havi 2.5 USD-be kerülő vultr container alkalmazását. Sokkal gyorsabb lesz.
--
Gábriel Ákos

Lehet, de nem azzal a Synology-val. Minimum olyan kéne ami Docker-t támogat.

Felejtse el. Ha van olyan ismerősöd, akit szivatni akarsz, akkor ajánlgasd neki őt. :)

Felejtse el. A NAS dedikált eszköz, hw-sw co-design. Amit a gyártó akart azt általában jól tudja, amit meg nem tud azt kár beleerőltetni.
Ha fontos az on premise akkor költsön vasra, ha nem akkor vegyen VPS-t. A mai világban gyakorlatilag ingyen van.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

A Syn DJ41X -ek egészen jól tudnak ilyen dolgokat, bár tény, hogy én sem ajánlanám a fenti feladatra.

Én ezt saját bőrömön tanultam meg. 4 mailbox, pici infós webseit, tároltam is rajt pár anyagot. Fejre is állt egy hét múlva, meg is törték, a végén behányt az egész, fix IP feketés lett. Lekapartam róla ami fontos --> Microserver + kő stabil konfig, azóta is megy mint az állom / 2–3 éve :)
Néha kell az önszopatás. Kérdés? Mazoista ön? :D

Egyébként mi a CMS? Vásároljon hozzá szolgáltatást (mint pl. wordpress.com), saját domainnel, gombokért. Ne üzemeltessünk 10 millió LAMP stacket, amiknek a felét feltörik előbb vagy utóbb. Lehet hogy párezer forintba fáj majd, de legalább átvesznek minden nyűgöt (közte a security karbantartást).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead