Digitális társadalom már ma: Észtország

 ( kantal | 2017. szeptember 25., hétfő - 19:01 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha nem lenne készpénz, a Soros tervet 1000x egyszerűbb lenne megvalósítani. A legrosszabb disztópiákra ad lehetőséget a full digitális állam. Akár naponta átírhatják a történelmet (még szobrot sem kell rongálni hozzá).

Egy százalék helyett fél százalék a nemtommi költsége. És kit érdekel? Mari néni abból él, ne vegyük el tőle a falatot.

Szóval én a digitális állam ellen vagyok. Vágjuk csak ki a fákat (nő másik), számoljuk meg a szavazatokat kézzel és legyen készpénz a zsebünkben! És ha hiányzik a rubrika az ügyintézéshez, akkor az ügyintézőt legalább meg lehet kenni, a gépet soha.

Értem én az iróniát, de így 2017-ben már másként állnak a dolgok. Oroszország titkosszolgálata állítólag Snowden aktáinak hatására, szerintem már előtte is, visszaállt a írógépes papíros tollas ügymenetre. Mínusz természetesen a saját cyberwar részlegük, ami különben rendesen betett Észtországnak. De ez a cikkben is benne van.
És bizony Oroszország úgy elfoglalta a Krímet, amire a Pentagon fejesei csak csettinthetnek. Gyakorlatilag tíznél kevesebb áldozattal, puskalövés nélkül az egész félszigetet. A US Army mennyi hősi halott katonát is vesztett Afganisztánban és Irakban? Nem is beszélve a 'bennszülött' halottakról. És mit értek el? Semmit!
A régi nagy igazságok ma már tévhitek! Ide jutott a világ.

Poe törvénye áldozata lettél, nem ironikusan értettem. Úgy még durvább? Tudom :-). Azokkal is egyetértek, amiket írtál.

Nem tudom, miből gondolják egyesek, hogy Oroszo. elfoglalta a Krímet. Népszavazást tartottak. Amit persze foggal körömmel meg akart akadályozni az ukrán legókormány (igen, mert Ukrajna egy mesterséges állam, nézd csak meg hányféle nemzet alakítja, akik jellemzően területileg egy csoportot alkotnak - igen, magyarok is és igen, az akaratuk ellenére kerültek ők is oda, mint ahogy a krími oroszok is; és nézd csak meg mióta is létezik? Hol a történelmük? Ukrajna jelenleg kb az egykori Izraelhez hasonlítható, egy nem hivatalos jenki fegyverlerakat). Szóval népszavazás volt, amin döntöttek, hogy a majd' 100%-ban orosz ajkú Krím Oroszországhoz tartozzon. Nem meglepő.

Vannak ilyenek a világon máshol is, pl. most Katalónia - ott is minden lehető eszközt bevet a spanyol kormány, hogy megakadályozza. Ott van Kurdisztán, épp most szavazták meg a függetlenségüket. De akár Sopront is említhetném vagy a "magyar terroristákat" akik megvédték a szülőföldjüket anno: Balassagyarmat.

Egyébként a saját történelmünk során sajnos elég sokszor volt hasonlóra példa.

Lol.

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Az a baj, ha ilyen végletekben beszélsz, hogy nem fognak hinni neked.
Tessék pontosan idézni:

1.

Idézet:
1954. február 19-én Hruscsov kezdeményezésére az 1945-től már mint Krími terület az orosz föderációból átment az Ukrán SZSZK-ba a Perejaszlavi Rada összehívásának 300. évfordulója alkalmából.

1991-ben Krími területből Krími ASZSZK-vá alakult, majd 1992. február 26-án Krími Köztársasággá vált, de Ukrajna része maradt.

Tehát Krím nyugodtan népszavazhatott (amit persze az oroszok kicsit "megsegítettek").

2. Ukrajna a Szovjetunión belül

Ukrajnáról hatalmas butaságot mondasz. Azért foglalták el könnyen a Krímet az oroszok, mert senki nem akart vérfürdőt miatta, valójában az ukránok sem. Nem azért mert akkora ászok az oroszok, hogy a Pentagonban is csettinthetnek. Kelet-Ukrajnában, amihez viszont foggal-körömmel ragaszkodnak az ukránok, háború van, ami miatt ezrek haltak meg már orosz és ukrán oldalon is, és százezrek menekültek el onnan az elmúlt három évben.

Igen, százezrek menekültek Oroszországba:

http://nepszava.hu/cikk/1061852-egymilliohoz-kozelit-az-ukran-menekultek-szama

Az új oktatási törvényük is népszerű lehet Kelet-Ukrajnában, ahol lényegében oroszajkú a lakosság, így kell megnyerni maguknak az ottani lakosságot, hogy lényegében betiltják az anyanyelvüket az oktatásban. :)

Ha érdekel a téma javaslom olvasásra Huntington A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása könyvét, a könyv 1996-ban jelent meg, Ukrajna mint állam 1990-ben jött létre, Huntington leírja, hogy Ukrajna szinte biztosan két részre fog szakadni előbb vagy utóbb, mert civilizációs törésvonalon fekszik a Kelet és a Nyugat között, csak akkor maradhat egyben, ha okos poltikát folytat a két civilizáció között lavírozva, ennek a lavírozós politikának lett vége, amikor Gyuri bácsiék "forradalmat" csináltak Kijevben...

Szerinted "Azért foglalták el könnyen a Krímet az oroszok, mert senki nem akart vérfürdőt miatta, valójában az ukránok sem."
De azért "Kelet-Ukrajnában, amihez viszont foggal-körömmel ragaszkodnak az ukránok, háború van, ami miatt ezrek haltak meg már orosz és ukrán oldalon is, és százezrek menekültek el onnan az elmúlt három évben."

Tehát a stratégiailag nagyon fontos, Fekete tenger kellős közepét uraló Krím félszigetről csak úgy lemond Ukrajna egy kézlegyintéssel. Humanitárius okokból, mert nem akarnak vérfürdőt.
De Kelet-Ukrajnáért véres háborút folytatnak. Ott leginkább nehézipar van, aminek egyetlen jelentős partnere Oroszország. Háború nélkül ha Oroszország embargót rendelt volna el a kelet-ukrajnai nehézipari termékekkel szemben, akkor egyből Ózd típusú roncsövezetté változott volna Kelet-Ukrajna. Így a háború miatt lesz lassan romhalmaz az egész. Itt miért akar vérfürdőt Ukrajna?
Magyar párhuzammal: nem kell a Balaton, de végsőkig háborúzunk BAZ megyéért.

Mit is értettél "háború van, ami miatt ezrek haltak meg már orosz és ukrán oldalon is" félmondatoddal? Elismered, hogy Kelet-Ukrajna valójában orosz terület? Ennek van alapja, és így valóban értelmezhető az "orosz és ukrán oldal" a háborúban.
Ha mégsem, azt remélem tudod, hogy Oroszország területén nincs háború és senki sem halt meg háborús esemény miatt az orosz-ukrán határ orosz oldalán.

Az az érzésem, hogy itt te írtál jó nagy butaságot.

"Tehát a stratégiailag nagyon fontos, Fekete tenger kellős közepét uraló Krím félszigetről csak úgy lemond Ukrajna egy kézlegyintéssel. "

Öhh, nagyon fontos, hogy soha nem volt az ukránoké. Sztálin nekik "adta", de azonnal "vissza is bérelte" a Krímet, pontosan a hadikikötő miatt.

Bocs a potenciális flame material-ért, de: Erdélyt is vissza akarjuk, mégis, sose volt a mienk. Az Osztrák-Magyar Monarchiáé volt leginkább, ami ugye leginkább egy nagy Ausztriát jelentett valójában. Aztán volt olyan, hogy Hitler "visszaadta" nekünk, mégse volt tényleg a "miénk".

Igen, így van, nem igazán törték magukat érte, megelégedtek a politikai rendezéssel. A donbass térségért viszont erőteljesen törik magukat, véres harcokat vívnak az orosz invázió ellen. Miféle beteg logika szerint ismerné el valaki Kelet-Ukrajnát orosz területnek, talán azért, mert az orosz MEGSZÁLLÓKNAK (háborús résztvevők, orosz oldal) jelentős veszteségei vannak, akárcsak a HAZÁJUKAT védő ukránoknak?

Digitalis szavazasnal hogy leszel anonim?
------------------------
Jézus reset téged

Pl. úgy hogy kapsz egy véletlenszerűen kisorsolt azonosító token-t, és azzal szavazhatsz.
Bár én a titkos szavazás ellen vagyok, a könnyű manipulálhatósága miatt. Szerencsére nem olyan világban élünk, ahol bárkinek el kellene titkolnia a véleményét.

Az általános és titkos választójog a nép ópiuma.

Hát Ausztriában nagyon rákaptak erre az ópiumra. Sikeresen leszavazott egy osztrák település 150%-a sokszor megismételt osztrák elnökválasztáson.

:-)

"Szerencsére nem olyan világban élünk, ahol bárkinek el kellene titkolnia a véleményét."
Te magyarföldön laksz? Gyanítom nem vagy közalkalmazott, de nincs is olyan a családban, és a (nem kormánypárti)híreket sem olvasod...

Te pedig láthatóan soha nem jártál a Lajtán túl. Megsúgom pont ugyanúgy mennek a dolgok.

Mégsem ugyanott tartanak jólétben. Akkor mégsem ugyanúgy mennek a dolgok ám.

Talán mert 55-ben onnan kivonultak a szovjetek...

És?

Magyarországot pedig 26 éve hagyta el az utolsó szovjet katona és 13 éve tagja az Európai Uniónak.

Észtország meg 1991-ig szovjet tagállam is volt ám. Mégis máshol tartanak, mint mi.

mert ők nem akarják vissza az oroszokat - mint mi...

Akkor talán mégsem ugyanúgy mennek a dolgok :)

:D

Ha nem tűnne fel nem csak Magyarország tart ott ahol, hanem lényegében mindenki a volt a keleti blokkból, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország között lényegében minimális különbség van az életszínvonalat tekintve, a gazdasági mutatók aszerint alakulnak, hogy éppen melyik gyárt le több autót valamelyik autógyárnak, egyedül Szlovénia van előttünk, de az eleve a volt Jugoszlávia legfejlettebb része volt, a horvátok a mi szintünkre jöttek fel kb, le is hagynak, de azt a tengernek és turizmusnak köszönhetik.

Ha szerinted nem számít az, hogy mikor vonultak ki a szovjetek, akkor nézd meg a volt NSZK és a volt NDK területek közötti különbségeket, főleg a társadalmi feszültségeket, amik az NDK-ban vannak, pedig oda aztán dőlt és dől is a lé, nem annyit kapnak, mint a 2004-ben csatlakozott országok az EU-tól felzárkóztatás címén.

Észtország meg általános életszínvonalat tekintve nem gondolnám, hogy annyira előttünk járna, az egy főre jutó GDP-jük alig több mint a miénk.

Magyarországon a várható átlagéletkor jelenleg ~75 év. A nyugdíjkorhatár pedig 65 év. Bízok benne, hogy számolhatunk középfokú végzettséggel is,legyen az, hogy ~20 éves kortól dolgozik az ember.

A fenti alapján szerintem mondható, hogy a teljes lakosságnak kb a fele tartja el a másik felét.
Van egy speciális halmaz: az állami apparátusban dolgozó emberek akik a két halmazt egy kicsit módosítják, lévén
őket is az aktív korúak tartják el. Ez magyarföldön elég komoly tétel. (bár elvileg csökkenteni akarták, lényegében nőtt)

Nos, ha az ügyek nagy részét lehetne (sőt kéne) digitálisan intézni, akkor az a pár ember, aki nem képes önállóan (ill. családi segítséggel) megoldani ezen ügyek intézését, fizessék csak ki a manuális ügyintézés felárát.
Ha jól értelmezem, akkor az észteknél ezeket pontosan tanítják az iskolában.

Szerintem hozzáállás kérdése, hogy a hivatal/államapparátus a polgárt segíteni vagy szívatni akarja-e. Itthon valahogy mindíg az utóbbit tapasztalom. Valahogy nyugatabbról mindíg az előbbit hallom - és ehhez képest nekem Észtország nyugatnak tűnik...

Ott volt mszp szdsz?
------------------------
Jézus reset téged

Nem volt fideszük.

Azok legalabb nem kotyavetyeltek el strategia cegeket meg adtak kulfoldi kezbe. Oszt sir a libsi hogy nincs penz az orszagban.
------------------------
Jézus reset téged

Meg kell állapítanom, hogy borzalmas mélységbe süllyedt az MNO. Ez a cikk... had ne nevezzem meg, hogy milyen színvonal. A teljesség igénye nélkül csak pár rikító belső ellentmondás:

- "kormány július elején titokban megállapodást kötött az orosz állami gázmonopóliummal, a Gazprommal az orosz gáz magyarországi bértárolásáról."
vö.:
" A tárolók feltöltése nem kis kiadással járhat, úgy becsülhető, a szükséges mennyiség felvásárlása a jelenlegi nyomott gázárakon is 150-200 milliárd forint költséget jelenthetett – vélik hozzáértők. Szerintük azonban a Főgáznak bőven akad pénzügyi forrása a gázbetárolásra."

Most akkor az "orosz földgázt" tárol bérbe a magyar vállalat? Vagy maga vásárolja fel "nyomott gázárakon" a földgázt? ... miért is? Hogy majd drágán eladja a Gazpromnak a saját portékáját? Ha pedig a szokásos téli szükségletet vásárolja fel a magyar gázvállalat ráadásul "nyomott gázárakon", akkor mi is ebben a nagy bréking nyúz?

- "A nonprofit működésűnek beharangozott állami gázvállalat ugyanis mostanság akkora extraprofitra tud szert tenni, amekkoráról a lakossági gázpiacról az elmúlt évek során kiszorított nemzetközi hátterű cégek nem is álmodhattak. "

Nem ártana tisztázni a "nonprofit" fogalmát cikk posztolása előtt. Eléggé ciki, hogy ma már egy újságcikk színvonala semmiben nem különbözik egy átlagos hozzászólás színvonalától. Csak az újságcikkért fizetést vesz fel az újságíró.

- "a korábbi ezer köbméterenkénti 300 dolláros szintről 170 dollár közelébe esett. Eközben azonban a lakosság továbbra is a magas beszerzési árak idején, vagyis 2013-ban meghatározott gázdíjakat fizeti."

Hasonlítsa össze bárki a magyar gázszámláját egy német ismerőse, rokona gázszámlájával. Különben divat megfeledkezni arról a tényről, hogy az olajjal szemben a földgáznak nincs világpiaci ára.

Elnok vagy. Vagy elnokasszony.


------------------------
Jézus reset téged

"Különben divat megfeledkezni arról a tényről, hogy az olajjal szemben a földgáznak nincs világpiaci ára."
https://www.bloomberg.com/energy
A Henry Hub vajon mi? Pontosan ugyanolyan földgáz referenciaár, mint a Brent vagy WTI olajár.
Az olajnak is úgy van világpiaci ára, mint a földgáznak: nagy commodity piacok árairól beszélnek, amikor az olaj világpiaci áráról beszélnek.
Brenttel és WTI-vel kereskednek az ICE-n és a NYMEX-en.
A Henry Hub ugyanez a refencia ár földgázra, azzal is kereskednek az ICE-n és a NYMEX-en.

A Henry Hub egy gázvezeték csomópot Louisianaban. Nincs földgáz világpiaci ár.
http://finance.google.com/finance?q=brent&ei=7tfMWdKdJd2QswGI8LCoBg
Nem tudsz ilyen mutatni földgázról!

Henry Hubnál egyébként sokkal jelentősebb az európai TTF. Persze ez is egy gázcsomóponthoz kötődik. Itt egy cikk róla: http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/08/itt_az_uj_gazarkeplet/

Eredetileg Németország és Oroszország állapodott meg egymással egy matematikai képletben, ami az olaj világpiaci árának előző negyedéves átlagárából számolta ki az Oroszországból Németországba küldött gáz árát.

A jövőben sem várható világpiaci ár a földgáznál, mert az olajjal szemben a gáz erősen kötött a földgázvezetékes infrastruktúrához. Olajat lehet kamionnal közúton, vasúton, de még hajón sem úgy szállítani mint az olajat. Vagy cseppfolyósítani kell ami költséges és körülményes folyamat. Vagy csak nagy nyomáson (Compressed Natural Gas) lehet szállítani gáz állapotban, de így sokkal kevesebb földgáz fér az adott szállítójárműbe. Vezetékes szállítás hatékonysága verhetetlen előnyt jelent földgáznál. Ez viszont kizárja a világpiaci ár lehetőségét. A gázvezetékek mindig adott régiókhoz fognak kötődni.

"United States Brent Oil Fund LP"
Ezt mutattad meg.
Ez egy befektetési alap neve, amibe be lehet fektetni (részesedést venni az alapból).
Nem a Brent olajnak a piaci ára az árutőzsdéken, csak követi azt, kibocsátója az United States Commodity Funds:
http://www.uscfinvestments.com/bno

A Brent olaj világpiaci ára az bizony a különféle árutőzsdéken lévő olajár, amivel kereskednek.
Te tudod egyáltalán, mi az az árutőzsde és miként megy a commodity kereskedelem?

Henry Hub NYMEX-en kereskedett gázárhoz igazított befektetési alap:
https://finance.google.com/finance?q=NYSEARCA%3AUNG&ei=o-DMWbneEpvQsQGY6b2oDw
Kibocsátója az United States Commodity Funds:
http://www.uscfinvestments.com/ung

Mutassak még gázárhoz igazított befektetési alapot?
http://etfdb.com/type/commodity/energy/natural-gas/
Esetleg olajra?
http://etfdb.com/type/commodity/energy/
Nézegess és keress magadnak befektetési alapot.

Ha az előző neked a Brent olaj világpiaci ára, akkor ez a Henry Hubon gazdát cserélő gáz világpiaci ára.

Fogalom nélkül próbálsz érvelni! Összeolvasgatsz ezt-azt amit nem értesz, majd hozzáképzelsz dolgokat.
Szóval amig nem tudsz linkelni nekem egy földgáz árat itt: http://finance.google.com/ vagy tőlem akár itt is: https://finance.yahoo.com/
addig ebben a vitában vesztésre állsz.

(Megj.: Egy gázszolgáltató részvényeinek az ára nem azonos a földgáz árával, és végképp nem tekinthető világpiaci földgázárnak.)

Ha fogalmad sincs arról, hogyan működik az árutőzsde, akkor tényleg nehéz veled vitázni.
Linkeltem neked földgáz árat - pont úgy ahogy te.
A NYMEX-en kereskedett földgáz (tudod, a NYMEX egy árutőzsde) árához igazított befektetési alap árát.
Mint ahogy te is a NYMEX-en kereskedett Brent olaj árához igazított befektetési alap árát mutattad meg.

NYMEX-en kereskedett áruk árfolyamai:
WTI olaj:
https://finance.yahoo.com/quote/CL=F/

Brent olaj:
https://finance.yahoo.com/quote/BZ%3DF?p=BZ%3DF

Arany:
https://finance.yahoo.com/quote/GC%3DF?p=GC%3DF

Kakaó:
https://finance.yahoo.com/quote/CC%3DF?p=CC%3DF

Földgáz:
https://finance.yahoo.com/quote/NG%3DF?p=NG%3DF

Sokféle áru árfolyamát megnézheted itt:
https://finance.yahoo.com/commodities/
De hát ehhez fel kéne fogni, mi az, hogy árutőzsde.

De kereskedni olajjal meg földgázzal nem csak a New York Mercantile Exchange-n (azaz a new yorki árutőzsdén) lehet, hanem péládul Frankfurtban:
http://en.boerse-frankfurt.de/commodities
Brent olajár Frankfurtban:
http://en.boerse-frankfurt.de/commodities/oelpreis?type=Brent

WTI olajár Frankfurtban:
http://en.boerse-frankfurt.de/commodities/oelpreis?type=WTI

Földgázár Frankfurtban:
http://en.boerse-frankfurt.de/commodities/Erdgas-Preis-Natural-Gas

Arany Frankfurtban:
http://en.boerse-frankfurt.de/commodities/goldpreis

Magyarországon is van árutőzsde, de itt nem olajjal, meg gázzal kereskednek, hanem gabonával:
https://www.bet.hu/oldalak/aru_piac

A londoni fém árutőzsdén meg fémmel lehet kereskedni:
https://www.lme.com/Market-Data/Reports-and-data/Reports-by-metal

Persze ehhez egy picit érteni is kéne.

Nem, sehol nem volt szó gázszolgáltatóról, hanem egy gázárhoz igazított befektetési alapról. De ehhez kéne egy kis pénzügyi ismeret, hogy tudd, mi mit jelent.

Minél fogalmatlanabb vagy annál arrogánsabbá válsz. Ez csúnya jellemhiba.

Szamárvezetőnek vegyük a jó öreg case study-t:
Ausztrál milliárdos vagyok. Perthtől 800km-re levő nyugat-ausztráliai birtokomra szeretnék egymillió kWh energiát földgázban. Megépítettem hozzá a szükséges gáztárolót.
Ki fogja nekem leszállítani a kívánt földgázt?
Az előző évben gázolajat hoztak nekem tartálykocsikban, de most földgázt szeretnék.

"Ki fogja nekem leszállítani a kívánt földgázt? "
Akivel leszerződsz. Gázszolgáltató van Perthben nem is egy. Az a te dolgod, hogy a 800 km-nyi vezetéket is kiépítsd.
Nyilván az üzlet az üzlet, és mindennek megvan az ára, cserébe a feladat megoldható.

Perthben földgáz szolgáltató:
https://www.alintaenergy.com.au/wa/natural-gas/natural-gas-connection
De vannak mások is:
https://www.kleenheat.com.au/natural-gas

Az már más kérdés, hogy ők ekkora mérettel, mint te, foglalkoznak-e mint lakossági szolgáltatók.

Üzleti gázszolgáltató:
http://www.atcogas.com.au/About-Us/Who-We-Are/

Tőlük kérj árajánlatot a vezeték kiépítésére és ellátására.

Ára természetesen van a földgáznak, de nem világpiaci. Az ár tekintélyes részét az határozza meg, hogy hova kéred a földgázt. És persze az is, hogy mennyit.

Képzeld, ez az olajnál is így van.
Hiába veszed meg a NYMEX-en, vagy Frankfurtban az olajat, ha Kongó kellős közepén laksz, kicsit drágábban fogják neked oda szállítani. és baromira nem fog számítani, hogy te mennyiért kötötted le az árutőzsdén.

"Az ár tekintélyes részét az határozza meg, hogy hova kéred a földgázt. És persze az is, hogy mennyit."

És akkor az nem lehet, hogy máshol ezért drágább? :D

Dupla

nem erzem az ellentmondasokat. a gaztarozok ha jol remlik az MVM tulajdonaban vannak, nem a fogazeban.

a cikk alapjan a gazprom berli a tarozokat (vagy egy reszuket) es sajat maganak tolti fel.

a non-profit vs extraprofit alapvetoleg igazad van, de pl. csak egy kis konyvelesi trukk es maris "jo kezekbe" kerul a profit.

a fidesz annak idejen telipofaval orditozott hogy csokkentsek az energiahordozok arat.
most amikor erre lenne is lehetoseg megsem teszi, hanem kvazi "zsebreteszi" a hasznot.

Nyugodtan hasonlítsd csak össze a magyar gázszámládat egy németországi ismerősöd gázszámlájával. Bármit is "orditozott telipofával annak idején a fidesz" ma tény, hogy lényegesen kevesebbet kell egy magyar fogyasztónak a földgázért fizetnie mint egy németnek. Úgy a felét.
Villanyáram is duplája Németországban magyar árhoz képest. Ráadásul ebben benne van egy jelentős német állami szubvenció, ami nélkül háromszorosa lenne a német lakossági áramár a magyarhoz képest. De végső soron azt a szubvenciót is a németek fizetik meg.
Németországnak kitartó munkával sikerült elérni, hogy magasabbak az energiaárai mint a Brit árak. Pedig ez egy sziget, sokkal rosszabb energetikai körülményekkel.

"Nyugodtan hasonlítsd csak össze a magyar gázszámládat egy németországi ismerősöd gázszámlájával."

A német másfélszer több és tavaly meg idén például csökkent. Viszont nem kapják nyomott árakon az oroszoktól, akik ezért majd egyszer kérnek valamit.

"Villanyáram is duplája Németországban magyar árhoz képest. Ráadásul ebben benne van egy jelentős német állami szubvenció, ami nélkül háromszorosa lenne a német lakossági áramár a magyarhoz képest."

Nem, a német villanyárban a lakosság fizet plusz pénzt, amiből szélerőművet építenek a tengeren. Nincs állami szubvenció, surcharge van.

"Németországnak kitartó munkával sikerült elérni, hogy magasabbak az energiaárai mint a Brit árak. Pedig ez egy sziget, sokkal rosszabb energetikai körülményekkel."

Közben megépítettek a hátsó kertben egy hatalmas megújuló energiaforrást. Ezt úgy hívják, hogy befektetés: most többet fizetsz, hogy később kevesebbet kelljen. Ennek az ellentéte az, hogy most kevesebbet fizetsz, aztán később többet kell.

"Nem ártana tisztázni a "nonprofit" fogalmát cikk posztolása előtt."

A nonprofit ugye azt jelenti, hogy a tulajdonos nem vesz ki a cégbe tett tőkéje kapcsán pénzt a cégből. Ettől függetlenül, ha egy nonprofit cégnek bejön 100 pénze és ebből 90 pénzért megrendel egy kamu tanulmányt a tulajdonos másik cégétől vagy 90 pénzt kifizet munkabérként a tulajdonosnak, akkor bizony az a nonprofit cég már csak könyveléstechnika, marketing és adózás szempontjából nonprofit, a tulajdonos szempontjából már profitorientált.

Természetesen lehet lehet tanulmányra fizetni, meg lehet venni egy szerző könyvét nagyon drágán nagy számban, majd azokat szét lehet osztogatni oktatási intézményeknek. És még van egy csomó praktika. De ezekkel sem lehet valódi vagyonokat, azaz százmilliós eurós nagyságrendű pénzt kivinni egy nonprofit kft-ből. Ami az aprópénzt illeti, a szent nyugaton is pont ugyanezt csinálják a nonprofitok.

Ó, dehogynem ki lehet... főleg úgy, hogy a tényleges pénzmozgás nem is a nonprofit cégben van... :)

Pontosítok: nem lehet valódi vagyonokat bűncselekmény elkövetésének jelentős kockázata nélkül kivinni egy nonprofit korlátolt felelősségű társaságból. :)
Lehet abban bízni, hogy megvéd a politika de az sem tart örökké.

A hup-on hogyan is hagyhattam ki :) természetesen szoftverlicenceléssel sokkal hatékonyabban lehet nagy pénzeket kivinni nonprofitból. Meg másból is.

"Lehet abban bízni, hogy megvéd a politika de az sem tart örökké."

Pedig nagy a bizodalom.

"nem lehet valódi vagyonokat bűncselekmény elkövetésének jelentős kockázata nélkül kivinni"

Dehogynem. Egyszerűen "elveszíti közpénz jellegét" a közpénz, és kész.

Észtország meg 1991-ig szovjet tagállam is volt ám. Mégis máshol tartanak, mint mi.

Mondjuk azt hozzátenném, hogy Észtország úgy üzemel, mint Finnország legdélibb megyéje. Van itt egy poén, miszerint Finnország legnagyobb kikötői Helsinki, Turku, Vaasa és Tallin, amiből a második legnagyobb Tallinn. És tényleg, ha megérkezel Tallinba a kikötőbe, a vár fölött (a város onnan látszó legmagasabb pontja) finn zászló lobog, nem az észt.

Szóval ügyesek az észtek, egy csomó dolgot tényleg jól csinálnak, de a helyzetük olyan speciális, hogy gyakorlatilag semelyik másik területhez nem hasonlítható Európában. Sokat számít ám, hogy a finn tőke elég keményen fejleszt ott mindent. Ennek ellenére az északkeleti régiójukban, az orosz határ irányában elég BAZ megye hangulat van, csak ott a helyi kisebbség (néhol többség) orosz nyelvű, nem lovári.

[off]Érdemes ellátogatni oda, nagyon bírják a magyarokat, testvér nép meg minden.[/off]

--
Csaba

Ja kérem, hát már úgy negyedszázada elfelejtették folyósitani kedves nyugat-európai szomszédaink azt a Marshall segélyt amit ők ingyen kaptak az Egyesült Államoktól.
Könnyű úgy megnyerni a 1000 méteres síkfutást ha motorkerékpárral lehet repeszteni az atlétikai pályán még a versenytársak saját erőből futnak, ráadásul 100 méter hátrányból indulnak.

A Marshall-segélyről önként mondtunk le, bizony.
És miért is a nyugati szomszédainknak kellett volna azt folyósítani?

Amúgy nyugatról az alábbi segélyeket kaptuk az EU-támogatásokon felül, az EU csatlakozás előtt (legalábbis amiről én tudok):

PHARE-program:
https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/pdf/financial_assistance/phare/evaluation/2015/20150806-phare-ex-post-evaluation-final-report.pdf
Ennek összértéke
1479 millió euró.

ISPA-program:
http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/evaluation/pdf/expost2006/wpd/hungary.pdf
1118 milló euró.

SAPARD-program:
http://pdc.ceu.hu/archive/00005577/01/sapard_expost_hungary.pdf
231 millió euró

EBRD-támogatások:
http://www.ebrd.com/hungary-data.html
3024 millió euró

Összesen 5852 millió euró, mai áron 1808 milliárd forint. Mindezt az EU csatlakozás előtt, 1990 és 2004 között.

LOL, önként. :D Vagy a Szovjetunió nyomására.

Bár ha pisztolyt nyomnak a fejedhez és kérnek 1 milló forintot, arról is önként mondasz le végül is.

Az 1808 milliárd forint soknak tűnik, de akkor nézzük. A magyar állam éves költségvetése a 2017-es évben majdnem 19 ezer milliárd forint, ennél kevesebb volt korábban természetesen, számoljunk 10 ezer milliárddal a 14 évedre az egyszerűség kedvéért. Látod, hogy hogy viszonyul a 140000 az 1808-hoz? Még ebben a primitív kimutatásban is alig több mint 1%, de pontos számokkal még ennél is kevesebb lenne...

Másrészt a "támogatások" nagy részét nyugati termékekre költjük, Alstom metró, Siemens vagy CAF villamos, CT gépek a kórházakba, gépbeszerzés egy kisvállalatnál stb. A támogatások nagy része tehát valójában exporttámogatás maguknak, főleg, hogy ezekhez a termékekhez supportot kell venni, felújítani kell majd egyszer, amire már nem lesz támogatás. Ezt már magas rangú német politikus is megmondta, hogy az uniós pénzek befagyasztásával ők maguk buknák a legnagyobbat...

Harmadrészt mi lényegében a rendszerváltástól megnyitottuk a piacainkat, pl. a Tesco és társai nem 2004-ben jöttek ide, hanem már a rendszerváltás után közvetlenül és agresszív piacszerzést folytattak és folytatnak most is, még nyereségük sincs (papíron), van olyan külföldi lánc, ami csak akkor lett hirtelen nyereséges 10+x év után, amikor Viktorék odabasztak, hogy két veszteséges év után takarodó. :D Persze erre is jött az uniós kasza...

Vagy ott voltak a francia cafetériás cégek, ilyen bizbasz papír utalványok után évi 10 milliárdokat kaszáltak...

Vagy ugye az állam rossz gazda mantra, erre a francia állami tulajdonú áramszolgaltató megveszi a magyart, mert az úgy már jó. :D

Vagy a média befolyás, lehetséges lenne-e, hogy egy magyar cég elnyerne valami német országos frekvenciát és Merkel ellenes propagandát nyomna a németeknek mondjuk migráns vagy dízelautó ügyben?

Ausztriából 1955-ben ment ki a SZU, az EU-hoz meg csak 1995-ben csatlakoztak, lényegében 40 évig védték a piacaikat, azt meg sem említve, hogy milyen más geostratégiai előnyeik vannak, amik nekünk nincsenek.

Szerintem lépjünk ki az EU-ból, totál ráfizetés az egész. Deal? A jó minőségű magyar terméktől meg megvédjük a piacokat, nehogy bejöjjön a nyugati szenny.

Nem mellesleg zavartassunk haza kb. 500.000 embert, akiknek nyilván nem lesz munkája itthon, de legalább a Viktorra gyújtja majd a parlamentet... :D
--
https://naszta.hu

> A jó minőségű magyar terméktől meg megvédjük a piacokat,

A magyar könnyűipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar egy jelentős részét elprivatizálták és leépítették vagy egyszerűen tönkretették, a piac megszerzése vagy a piaci szereplő kiiktatása érdekében. Így sajnos "már" nem nagyon van mit megvédeni. De biztos nem kerülte el a figyelmed a közelmúltban történt akácméz balhé sem.

> nehogy bejöjjön a nyugati szenny.

Pont most aktuális a téma, hogy nekünk a szart szállítják a külföldi élelmiszer gyártók.

"Pont most aktuális a téma, hogy nekünk a szart szállítják a külföldi élelmiszer gyártók."
Pedig vehetnénk magyar terméket is :( na, miért nem veszünk?

> Pedig vehetnénk magyar terméket is :( na, miért nem veszünk?

Például azért mert a magyar gyártót tönkretették és már nem gyártja a terméket. Így a külföldi élelmiszer áruház nyugodtan eladhatja a szart is, megveszik mert nincs más.

Minden nyáron megvan a dinnyebalhé. A teszkó nulla haszonnal adja a külföldről olcsón vásárolt dinnyét így a magyar termelő pár év alatt tönkremegy. A teszkó túléli mert más szar eladásából megél. Aztán ha a magyar befejezi a dinnyetermelést és eladja a földjét egy külföldinek akkor lehet majd drága teszkódinnyét venni.

rokonaim málna-termesztéssel foglalkoztak (már nem, mert elhunytak).
A málnát külföldre adták el, szimplán azért, mert a nyugati felvásárló többet fizetett, mint bármelyik magyar.
Nincs tönkretéve a magyar élelmiszer, csak ami jó minőségű, az nyugatra megy, mert itthon nem adunk érte annyit, mint amennyit mások.

"Például azért mert a magyar gyártót tönkretették és már nem gyártja a terméket."

Mint például?

"A teszkó nulla haszonnal adja a külföldről olcsón vásárolt dinnyét így a magyar termelő pár év alatt tönkremegy."

És? Tessék megvenni a magyar dinnyét drágán. Észre kellene venni, hogy ha nem lehet versenyezni mennyiségben, akkor minőségben kellene versenyezni.

"Aztán ha a magyar befejezi a dinnyetermelést és eladja a földjét egy külföldinek akkor lehet majd drága teszkódinnyét venni."

A borászok ezt például már két évtizede észrevették, a dinnyéseknek ez még nem esett le. Meg aztán egyszerűbb is viszonylag kevés munkával és sok vegyszerrel dinnyézni, mint sok munkával és vegyszermentesen rámenni a bio- és a minőségi dinnyére.

"Például azért mert a magyar gyártót tönkretették és már nem gyártja a terméket."

Mielott mindent a 'kulfoldi' gyartokra kennenk:
1.) Hol van az allam felelossege? - Miert olcsobb a kulfoldi aru utaztatassal egyutt, mint a hazai?
2.) Hol van az egyen felelossege? - Miert vesz gagyi/rosszabb minosegu arut, ha megvehetne (az allitolag jobb minosegu) hazait?
3.) Hol van a magyar gyarto felelossege? - Biztos hogy megprobalta a tole telhetot a piac/vasarlok megtartasara, piacszerzesre?

Szerintem sokszor a dolgozok kizsakmanyolasa(feketen dolgoztatnak, de minoseget varnak), a vasarlok hulyenek nezese(draga, roszul pozicionalt aru) es az uzleti kultura/ismeret hianya (pl.: "Minek marketingeljunk?") vezetett oda hogy csodbe ment, vagy csodkozeli allapotban vegul hagyta magat felvasarolni. A nepnek meg mar konnyu beadni hogy a konnyen elohuzhato ellenseg, a "kulfoldi", tonkretette/felvasarolta. De az is lehet, hogy a cegtulaj inkabb a biztos penzt valasztva eladta a ceget es neki nem volt szempont hogy magyar tulajdonban maradjon...

Persze a kulfoldi ceget sem kell felteni, ok is megtesznek mindent amit lehet hogy plusz piacot szerezzenek, de mi is felelosok vagyunk azert hogy mit es hogyan tudnak megtenni velunk.

Nyilvan egyenlo eselyekkel indul egy max 10 eves piaci tapasztalattal rendelkezo kkv, mint az 50+-os multi...

1.) Sok ceg a regi allami privatizalasabol jott letre, megtartva a szakmai gardat es a piacot.
2.) Szinte az itthoni piac egeszet itthoni cegek fedtek le.
3.) A magyar emberek igenyeit a magyar cegeknek kellett volna ismernie a legjobban.

Ha,
1.) a ceg megsem tartotta meg a szakmai gardat (megoldjuk okosba, majd a Pista megcsinalja olcsoert) es/vagy nem akart tovabbkepzesre, kutatasra kolteni mert ugy gondolta hogy ugyis ove a piac, az a sajat hibajuk volt..)
2.) az egesz magyar piacot 'uralo' magyar ceget seccperc alatt letudtak nyomni, akkor ott valami nagyon nem volt rendben a ceg korul sem.

“Pont most aktuális a téma, hogy nekünk a szart szállítják a külföldi élelmiszer gyártók.”

Ami, ha csak elolvasod a jelentés(eke)t, mondjuk az M1 híradó helyett, akkor tudnád, hogy egy ordas nagy csúsztatás. A legszebb talán a Nesquick kakaó példája, amire írtak, hogy más az íze (nem az összetétel), majd a gyár elmesélte, hogy még gyárból sincs 2, mindet Magyarországon gyártják. Egyébként ez is egy gumicsont.

Szóval: mi a terv az oktatással és az egészségüggyel? Van már újra szakorvos az átlag kórhazban? Már nincs várólista onkológián 400 Ft-os markerre (családi példa, privát orvos megoldotta Medicover-nél, pénzért végül)? Még mindig 2% alatt költünk oktatásra GDP arányosan (mint egy afrikai ország)? Még mindig 50 évvel ez előtti módszereket erőltetve tanítjuk a jövőt, mert a király abban nőtt fel?
--
https://naszta.hu

Azt figyelmen kívül hagytad, hogy nem csak Magyarországra szállítottak szart, más országok esetén is probléma volt.

Ergo nem volt két különböző batch, amit nekünk vs nekik szállítottak.

Biztos az Európai Bizottság is az m1-et nézi:
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elelmiszer-ipari_kettosmerce_brusszel_utmutatot_tett_kozze.648070.html

Azért feltenném a kérdést a fantasztikus oktatási rendszerrel rendelkező nyugati országok miért a "katasztrofális" oktatási rendszerű kelet-közép-európai országokból importálják az orvosokat? És a mérnököket, informatikusokat? Főleg, hogy ott vannak már a kerítésszaggató diplomás agysebészek is. :D Tudod, akiket éppen hozzánk akarnak elosztani. Biztos túl sok köztük az orvos, nem tudják már felszívni a kórházak. :D

Azért katasztrofális, mert nincs digitális tábla minden irodalom-teremben, és nem kapnak ingyen iPad-et a kiselsősök. Nekem legalábbis van egy extanárom, aki ilyenekkel szokott jönni. A legutóbbi osztálytalálkozón még kisvasutazott is. És még komolyan is gondolja.

Sajnálatos, hogy ezek megtörténtek. Ehhez képest az Apáczai ezen lista alapján az ötödik volt a budapesti gimik között 2016-ban: http://eduline.hu/kozoktatas/2016/11/7/10_legjobb_budapesti_gimnazium_C2PQKR

Számomra ez is azt bizonyítja, hogy nem a technikai háttéren múlik az oktatás minősége, hanem leginkább az embereken.

A tanár nyilván hozott anyagból dolgozik. De van az a mondás, hogy az a gyereket kell fésülni, amelyik kócos. Rohadtul nem mindegy, hogy egy 90 százalékról emeled 95 százalékra a diák tudását vagy 10 százalékról 15 százalékra. Mindkét esetben öt százalékpontot adtál hozzá a tudásához...

igy van..
ide linkelhettem volna a tanarok tiltakozasat az egyen tantervek,egyen tankonnyvek ellen is.
csak az sokkal szubjetivebb dolog ahhoz hogy vitatkozzunk rola.

BTW: több értelme van ma gépelni tanulni, mint a folyóírásnak. Az elmúlt 2-3 évben max. aláírtam, a gyerekeim az iskolák után nyilván még ennyit sem fognak írni (10-15 év múlva).
--
https://naszta.hu

Ez leginkább attól függ, hogy mivel foglalkozol. Én IT cégnél dolgozva is elég gyakran teleírom a füzeteket, meetingen imho sokkal jobb kézzel jegyzetelni.

Ez így van.

olcsóbbak.

Várjuk ki a végét a dolognak. Egyébként pedig az Európai Bizottság is tud értelmetlen döntéseket hozni. Például:

Régen (~1,5 éve) volt egy narancssárga pötty egyes termékeken. Azt jelentette, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják. Ez a pötty jól látható volt. Messziről, szemüveg nélkül. Néhány csökkentett IQ-jú véglény azt hitte, hogy ez azt jelenti, hogy fogyókúrás étel, és lehet az ilyen csokit két pofára zabálni. Aztán amikor észrevették, hogy meghíztak, beperelték a gyártót a „félrevezető” jelölés miatt. Győztek. Azóta tilos alkalmazni az ilyen jelölést. Helyette a cukormentes/alacsony cukortartalmú/hozzáadott cukrot nem tartalmaz jelölés alkalmazható. Ezzel két baj van. Az egyik az, hogy a jelölés vagy jól olvasható, vagy nem. A másik az, hogy a cukorbetegeknek a szénhidráttartalom is fontos. Ehhez viszont át kell tanulmányozniuk az apró betűs összetevőket is..

Engem ez annyiban érint, hogy a családban több cukorbeteg is van, és amikor a meglátogatásukra készültem, akkor néhány másodperc alatt elvégeztem az ajándéknak szánt édességek beszerzését. Most olvasószemüveg társaságában történik a válogatás. Roppant bosszantó, amikor csak a 10-20. áttanulmányozott termék után találok egyet ami megfelel az elvárásoknak.

Tanulság: Attól, hogy „az Európai Bizottság mondta”, még lehet tévedés is. Vagy igaz. Önmagában egy kijelentés semmit nem bizonyít.

Idézet:
ordas nagy csúsztatás ... legszebb talán a Nesquick kakaó példája ... más az íze (nem az összetétel)

Ostobasággal a csúsztatás ellen!

Idézet:
Egyébként ez is egy gumicsont.

Gumicsonttal a gumicsont ellen!

Letettél egy kalap szart, de ha politikusnak állsz, és normális dolgokkal foglalkozol, és valóban dolgozol is értük, rád szavazok.

:)

Én mondjuk szoktam klasszikus trappista sajtot venni a boltban, nem sikerült még ugyanabban a boltban ugyanattól a gyártótól egymás után - nagyjából egyforma - minőséget vennem.

Az egyik végpont egy igazán finom, érett, ruganyos, illatos sajt... a másik véglet pedig egy kalcium-kloriddal szilárdított termék, amely erősen sós ízű, de ezen kívül alig emlékeztet a sajtra. Nem hinném, hogy összetételre azonos lenne a kettő, de eddig még nem találtam korrelációt a csomagolás apró betűs részei és az élmény között. Ezt hogy akarjuk szubjektíve összehasonlítani, amikor a termék minősége erősen változik önmagában is?

"Pont most aktuális a téma, hogy nekünk a szart szállítják a külföldi élelmiszer gyártók."

Csak nem erre a temara gondolsz?:
blődségek az élelmiszer-svindlit leleplező füzetekben:

Idézet:
A négy füzetecske közül kettő akár olvasatlanul is mehetne a kukába, mert a szerzők bevallottan nem ugyanolyan termékeket hasonlítottak össze benne.

a NÉBIH-teszt bizonyítja, hogy nincs kettős mérce

Idézet:
Az érzékszervi bírálatokon mind az itthon, mind a külföldön vásárolt termékek szintén jól szerepeltek, köztük egyetlen termékpár esetében sem állapítottak meg jelentős különbséget. Az esetek felében pedig a kis eltérés épp az itthon vásárolt termék javára szólt.

De bezzeg a magyarok szeretnek jo, minosegi elelmiszert gyartani/eladni a tobbi magyarnak es/vagy kulfoldinek. :)

Én nem mondtam ilyet, csak téves az a beállítás, hogy a gazdag uniós országok kvázi jótékonysági szervezetként pénzelnek minket emberbaráti alapon, mi meg belőlük élünk, ez számszakilag se jön ki, az uniónál jelenleg nincs jobb alternatíva és azért nincs, mert a történelem így alakult, de az elvárható, hogy a saját érdekeinket mi is védjük, ahogy ők is védik a sajátukat.

Az ugye megvan, hogy több élelmiszert exportálunk az EU-15 felé, mint amit onnan kapunk?
KSH adat:
http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qkt021a.html
2016 behozatal:
EU-15 összesen 47 069 815
kivitel:
EU-15 összesen 53 062 409

Szerintem védjük az érdekeinket.

szerintem meg nem védjük jól :( sajnos a volumen csökkenő trendet mutat tudtommal. emlékszel még arra, amikor magyar gazdák kivágták a szőlőiket, csak hogy egyszeri pénzhez jussanak az EU-tól? na, és ilyen "apróságok" még itt-ott előfordultak. a franciákra már lehetne azt mondani, hogy jól csinálták/csinálják.

Ha megnyitottad volna a linket, látnád, hogy a volumen növekszik. Méghozzá erősen.

Kivitel az EU-15 felé:
2014:
47 416 095
2015:
51 441 955
2016:
53 062 409

Reakciós zugirodalmat nem olvasunk.

abban minden benne van. ha az "élelmiszerek, italok, dohány (0+1)" oszlopot nézed, és az "értékindexet" figyeled, akkor a változás évről évre:

2013-2014 99,1% (csökkent)
2014-2015 103,0% (nőtt)
2015-2016 98,2% (csökkent)

mindenesetre ezen kívül igazad van, rosszul tudtam a volument EU-15-öt figyelve másfél évtized alatt is sokat nőtt.

Élelmiszerről lásd Oroszországot: a gazdasági szankciók ellenintézkedéseként korlátozták az élelmiszer-importot. Mára önellátóvá váltak. És nem mellesleg nem engedték be Monsantót sem. Na ezt én például irígylem tőlük, és ha rajtam múlna simán utánuk csinálnám.

Magyarországon rengeteg értékes termőterület van, rengeteg víz, jó klíma. Egészséges ételt tehetnénk minden magyar asztalára, ha visszavágnánk az ipar mindenhatóságát és tisztességes módszerekkel termelnénk. Nem mellesleg közelebb kerülnénk a természeti egyensúlyhoz, és munkát kaphatnának a képzetlen tömegek is.

> Magyarországon rengeteg értékes termőterület van, rengeteg víz, jó klíma. Egészséges ételt tehetnénk minden magyar asztalára, ha visszavágnánk az ipar mindenhatóságát és tisztességes módszerekkel termelnénk. Nem mellesleg közelebb kerülnénk a természeti egyensúlyhoz, és munkát kaphatnának a képzetlen tömegek is.

És 2-3x annyiba kerülne az ilyen élelmiszer, amit ezért senki nem venne meg.

Azért gondolod így, mert nem látod a fától az erdőt. Nyilván olyan szabályozási környezetet kell csinálni, hogy megérje. De ez nem lehetetlen.

Korunk két problémája, hogy az iparilag előállított élelmiszer egészségtelen, és hogy a képzetlen tömegeknek nem tudunk hasznos munkát adni. Teljesen nyilvánvaló, hogy két legyet ütnénk egycsapásra, ha beterelnénk a képzetlen tömegeket a mezőgazdaságba, aminek az iparosodottságának mértékét csökkentenénk. Költségvetési szinten nem kerülne pénzbe, tehát lehetne úgy szabályozni, hogy mindenkinek megérje.

> Nyilván olyan szabályozási környezetet kell csinálni, hogy megérje.
Tehát vagy tegyük mesterségesen drágábbá az élelmiszert, vagy költsünk rengeteg állami pénzt támogatásokra.

> az iparilag előállított élelmiszer egészségtelen
[Citation needed]

> az iparilag előállított élelmiszer egészségtelen [Citation needed]

Az egyik problém az állatok húsával van: a legelő - füvet evő - állatok, és a zárt tartásban tápot kapó állatok húsának és főleg a zsírjának az összetétele jelentősen eltér. Keresőszó: "difference between grass fed and grain fed beef" Egyik találat: https://www.healthline.com/nutrition/grass-fed-vs-grain-fed-beef

És itt a kulcs: "Omega-3s: This is where grass-fed really makes a major difference, containing up to 5 times as much Omega-3."

Az Omega-3-on kívül tudtommal a K2 vitamin is ez a kategória, meg persze számtalan egyéb vitamin és nyomelem. Persze ezeket elvileg pótolhatnánk táplálékkiegészítőkkel, de az aztán tényleg baromi drága, és egyáltalán nem garantált, hogy kiegyensúlyozottan sikerül szednünk, vagy hogy jól felszívódó biológiailag aktív változatot ad el a gyártó. Az egészséges állatok húsában meg lehet bízni, hogy erre adaptálódtunk az evolúció során és fel tudjuk venni belőle, ami kell.

A nem természetes módon táplálkozó állatok hiánybetegségekben szenvednek, és a húsuktól mi is hiánybetegségeket kapunk. Ezek általában szubklinikusak, de statisztikailak kimutatható korrelációban vannak egy rakás betegséggel.

És ez az összes állat húsára vonatkozik, többek között a halakra is. A legtöbb hal is tenyésztett és tápolt. A vad halak jelentős része meg tengeri nehézfémmel szennyezett. A folyóinkban, tavainkban lenne lehetőség egészségesebb halak tenyésztésére zöld táplálékkal.

Nem tudom hallottál-e róla, Magyarországon a folyószabályzások előtt működött egy elárasztásos rendszer, amivel öntöztek, trágyáztak, illetve halastavakat tápláltak eleink. Ehhez hasonlónak a kiépítésében óriási potenciál lenne. (Csak merni kellene nagynak lenni újra, és nem a beszűkült nyugatot majmolni a hülyeségben.) Ezt a cikket találtam most róla például, de máshol olyat is olvastam róla, hogy ez a rendszer évezredes(!) múltra tekintett vissza: http://www.origo.hu/kornyezet/20130528-ontozes-mezogazdasag-arpad-kori-csatornarendszer-halasto-legelo-ret-kozepkor.html

Ezenkívül az is közismert :-), hogy a gabona alapú táplálkozás egészségtelen (megintcsak lásd paleo), helyette ésszerűbb lenne csonthélyasokra átállni, azokból örleményeket, lisztet csinálni.

Tudom, hogy ezt a paleo dolgot a legtöbben hülyeségnek tartjátok, de azért érdemes belegondolni, hogy ha ilyen termékeket magas minőségben tudnánk előállítani, annak a nemzetközi piacon is lenne ára. Nekünk meg itt van hozzá minden: terület, víz, éghajlat és olcsó munkaerő. Ehelyett hagyjuk, hogy Monsanto beszántsa a hazánkat. Szégyen.

bizony, töriből tanultuk is a Nílusnál az elárasztásos földművelést. viszont akkoriban még nem volt ilyen sűrűn lakott a bolygónk, így ezt nehézkes megvalósítani, bár nem lehetetlen. és itt tényleg két legyet ütnénk egy csapásra, mivel a Tisza szabályozását is nagyban segítené.

a Monsantót ekézni, illetve a génmanipulált élelmiszereket kárhoztatni pedig csak úgy érdemes, ha közben azt is figyelembe vesszük, hogy ezek a technológiák segíthetnének pl. az éhezés felszámolásában. akár nálunk, akár Afrikában, akár máshol. én sem vagyok a GMO élelmiszerek nagy barátja, de megint csak nem fekete/fehér a sztori. főképp, ha a nemesítés eljut egy olyan szintre, ami majd kiváltja a Monsantót és annak durván a céghez kötő szerződéseit. és nem, nem a Monsanto szántja be hazánkat, akkor már inkább kárhoztassuk ezen a téren az EU-t és a gyenge érdekérvényesítő képességünket (visszaértünk az elmúlt 27 év politikai dilettánsainak témájához).

> technológiák segíthetnének pl. az éhezés felszámolásában

Az éhezést nem lehet több élelmiszer előállításával megoldani. Csak felfújni lehet a problémát. Először volt 1.000.000 éhező afrikai. Kaptak élelmiszert. Elkezdtek szaporodni. Most van 100.000.000 éhező afrikai. A "megoldás" csak megnövelte a problémát. El kell fogadni, hogy a harmadik világban az éhezés problémáját lehetetlen megoldani. És nem is dolgunk, ez az ő problémájuk, nekik kellene megoldaniuk. Ez az élet rendje.

A fejlettebb világban pedig ma már kizárólag politikai kataklizmákkor van éhezés. Sőt, ha rákeresel a híresebb éhezésekre többszáz évre visszamenőleg, legtöbbnek spekuláció, vagy katasztrofális szabályzás volt az oka. (Ezt pedig nem oldja meg Monsantó.) Az országos szintű éhezés kockázatának elkerülésére a legjobb mód lenne, ha sokféle haszonnövényre épülő, helyi szinten önálló módon működő egységekből álló gazdaságunk lenne. Pont a globális rendszerek tulajdonsága, hogy valaki elfingja magát New-Yorkban és ennek hatására tömegek éhenhalnak a világ másik végén.

egyetértek veled részben a globális rendszerekre vonatkozó felvetéseidet illetően.

az eredeti témát vizsgálva viszont nincs igazad. a probléma nem lokalizálódik majd Afrikára, nem véletlenül vannak olyan tanulmányok, amelyek azt vizionálják, hogy a következő évtizedekben tízmilliók fognak az EU-ba érkezni a térségből, és nem véletlenül érkeznek nap mint nap ezrek a Földközi-tengeren keresztül szaros bárkákon, az életüket kockáztatva, elsősorban az éhezés elől menekülve Fekete-Afrikából. ergo ez nem az ő, hanem a mi problémánk is.

a megoldás abban mutatkozna meg, hogy "laposabbá tesszük" a földet, vagyis a technológia segítségével ott is elérhetővé varázsoljuk az alapvető szükségleteket, vagyis közelítjük egymáshoz a nyugati világ és a leszakadt régiók gazdaságát, a különböző térségben élők életminőségét. ha nem csak segélyezésben gondolkozunk, hanem technológiát is "adományozunk" (=Monsanto és GMO növények), úgy nem tartjuk állandó függésben a leszakadt térségeket. persze amíg az ásványkincsekért és egyebekért megéri, addig ez utópisztikusnak hangozhat, de ahogy Bill Gates is tud technológiai segítséget nyújtani, úgy mások is. és egyszer majd a nyugati világ is rádöbben, hogy a menekültek tömegei miatt már nem éri meg kizsákmányolni pl. Afrikát, ott is kell hagyni a megtermelt javakból, különben elözönlik a kontinensünk (teljesen érthető módon és jogosan).

és ha mindemellé odatesszük azt, hogy a nyugati világ életminőségének javulásával párhuzamosan együtt járt a születésszám csökkenése, illetve a népességszám növekedési ütemének lassulása, úgy látható, hogy ezáltal azt a problémát is meg lehet oldani, amit te megoldhatatlannak vélsz, mivel vélhetően fenntartható módon tudjuk ezt megtenni (ez európai példából kiindulva): egy idő után náluk is elindul a születés- és népességszabályozás (akár mesterségesen, akár természetes módon). a szegény társadalmakban azért születik annyi gyerek, mivel őket tekintik a család fennmaradásának zálogának. ha jobb az életminőség, ha nő a várható élettartam, akkor nem fog annyi gyermek születni, mert nincsenek rászorulva a - durva szóval kifejezve - humán tartalékra.

Az megvan ugye, hogy az Omega 3 zsírsavak kb semmire sem jók? Semmilyen hirdetett gyógyhatására nincs tudományos bizonyíték?

"Ezenkívül az is közismert :-), hogy a gabona alapú táplálkozás egészségtelen"

Nem közismert, mert faszság.
Az elmúlt 5-10ezer évben génmódosított (vö. nemesítés) gabonafélékben megnőtt a rost/glutén/sikértartalom, amitől nőtt a tápértéke per tonna (éljen), viszont az emberi(+állati) emésztés nem fejlődött hozzá. Ezért több pl. a gluténérzékeny.

A Nílus pl. évente 4x öntött ki, így évente 4x tudtak aratni. Kisebb raktárkészlet penészedett meg, egyenletesebb volt az ellátás.
Nálunk a Tisza évente 1x öntött ki, eszméletlen méetű területeket téve tönkre. Ezért szabályozták (ész nélkül persze).

A paleo nem hülyeség, hanem vallás, ez a baj vele.

"Az elmúlt 5-10ezer évben génmódosított (vö. nemesítés) gabonafélékben megnőtt a rost/glutén/sikértartalom, amitől nőtt a tápértéke per tonna (éljen), viszont az emberi(+állati) emésztés nem fejlődött hozzá. Ezért több pl. a gluténérzékeny." Szerintem pont ugyanezt mondja a paleo. Nem azt akartad alátámasztani, hogy faszság?

Nem.

Azt, hogy a paleo egy kvázivallás, ami ráakaszkodott valamire és végletekbe tolta (vö. vegán életmód vs boszorkányüldözés). Olyan mint egy nemes cél, ami mellé kiáll a Jobbik, és hirtelen mindenkinek elmegy a kedve tőle.

"Szerintem pont ugyanezt mondja a paleo."

A paleo nem ugyanezt mondja... a paleo legtöbb igaz állítása olyan, mintha egy többször elhibázott matematikai levezetés végén kijönne a helyes eredmény: a végeredmény igaz ugyan, de nem azért, amivel indokolják. A legtöbb hamis állítása pedig azzal van alátámasztva, hogy vannak igaz állítások, tehát egy újabb állítás is igaz kell legyen.

az iparilag előállított élelmiszer nem egészségtelen, csak kevésbé egészséges, mintha ezt alternatív/mikro gazdasági egységekben termelnénk meg. nem véletlenül nő az átlagéletkor is, ha szart ennénk, azt nem tudná az egészségügy és az életminőség javulása se ellensúlyozni. viszont kis egységekben a munka összeszervezése kevésbé hatékony, mint nagy egységek esetén, ergo ez az árat növeli, aminek pedig - ellentétben azzal, amit írtál - lenne költségvetési vonzata. egy exportorientált gazdaság esetén (=Magyarország) a magasabb árak kevesebb exportot eredményeznek, a kevesebb export kevesebb bevételt, az idővel kevesebb munkát, kevesebb adót stb. negatív spirálba kerülnél, ha a hatékonyságot próbálnád meg tudatosan csökkenteni, csak hogy ezáltal munkát adj a mezőgazdaságban a képzetlenebb társadalmi rétegnek.

a te megoldásodra alternatívát jelent az oktatás támogatása. így kevesebb képzetlen munkaerő lesz, ergo nem kell majd kiket "erővel" beterelni a mezőgazdaságba, hogy a tudásszintjüknek megfelelő munkát végezhessenek. emellett kisebb mértékben persze, de az oktatással informálható az ember arról, hogy a párizsi helyett néha vegyen sonkát, vagy éppen több zöldséget egyen (és kerüljön ki a cigi a vásárlói kosarából, miután leszokott). a másik oldalról pedig a képzettebb emberek fejlettebb technológiákat tudnak majd használni, sőt, nagyobb arányban keresik ezeket, így a hatékonyság is nő a mezőgazdaságban.
ez az út szintén pénzbe kerül, de negatív spirál helyett pozitívba kerülsz.

> a te megoldásodra alternatívát jelent az oktatás támogatása

Sajnos ez nem működik. Az embereknek van egy kiinduló képességük, és aki nem túl szerencsés, az bizony nem lesz alkalmas képzettséget igénylő munkára. Képtelenség oktatni. Ez korunk egyik hazugsága, hogy az oktatáson annyira sok múlik. Múlik rajta is, de az öröklött képességek egyáltalán nem elhanyagolhatóak. Hogy a leglátványosabbat vegyük: az emberek 10%-ának IQ-ja 83 alatt van. Ha az oktatás a feje tetejére áll, akkor is így lesz.

A témáról videó: https://www.youtube.com/watch?v=R6afA_pypxM kb 15. perctől van erről szó. 19:00-tól van az alsó limit kiemelve.

És akinek 83 alatt van az IQ-ja, abból nem csinálsz soha mérnököt. Annak bizony egyszerű munkát kell adnod, amit meg tud ő is tanulni. Vagy segélyezheted. Melyik megközelítés értelmesebb?

Ha tudsz minimális hasznot termelő munkát adni a legalsó 10%-nak, az nettó haszon. Sőt, ha olyan munkát adsz, amin csak kicsi ráfizetés van, még az is haszon a segélyezéshez képest.

A probléma az, hogy piaci alapon működő cég ilyet nem fog magától csinálni - mivel a haszon csak állami szinten realizálódik -, ezért kell az államnak megcsinálnia.

És még egyszer ismétlem, hogy ez a probléma szisztematikus, nem lehet megszüntetni. 83 IQ alatti emberek folyamatosan születnek és születni fognak. Hadd ne mondjam, hogy hol szembesülnek most ezzel a problémával fokozottan.

itt is van megoldás, már miért ne lehetne megszüntetni. van akinek belefér, van akinek nem: https://www.cbsnews.com/news/down-syndrome-iceland/

A 83 még nem Down szindróma tudtommal.

Eugenikával _talán_ lehetne növelni az IQ öröklött részét, de ez manapság nagyon nem legális felvetés, úgyhogy kizártam eleve kímélendő az érzékenyebbeket :-). De ha mindenkinek beveszi a gyomra a témát, beszélhetünk róla, mert érdekes.

"Sajnos ez nem működik. Az embereknek van egy kiinduló képességük, és aki nem túl szerencsés, az bizony nem lesz alkalmas képzettséget igénylő munkára. Képtelenség oktatni."

Pedig működik... mindenki tanítható valamennyire, van szórás benne, de mindenki fejlődőképes.

"Hogy a leglátványosabbat vegyük: az emberek 10%-ának IQ-ja 83 alatt van. Ha az oktatás a feje tetejére áll, akkor is így lesz."

Azt tudod, hogy egy populáció IQ középértéke - definíciójából adódóan - mindig 100, ugye? Tehát ha egy adott populáció intelligenciája az oktatás hatására megduplázódik, akkor nem 200 lesz az átlagos IQ, hanem bizony 100 marad és mindig lesznek 83 alatti emberek... csak ezek a 83 alatti emberek kétszer intelligensebbek, mint az előző populáció 83 alatti emberei. Gondolom azért nem tudod, mert te is abba a 10 százalékba tartozol, akiknek 83 alatti az IQ-ja... :/

ez tök logikus, a személyeskedéstől eltekintve (jó, alább én is kicsit rámentem erre az útra). király érvelés :)

és emellé ha odatesszük a fenti linkemből következő, az orvostudomány fejlődése okán az alacsonyabb képességűek várhatóan csökkenő számát, akkor viszont az alsó régió "egyedszáma" is tudatosan csökkenthető.

Jobban élvezném a vitát, ha nem személyeskednél közben.

A személyeskedéstől eltekintve, ha jól értem, akkor arról megy a vita, hogy az IQ mekkora mértékben genetikailag meghatározott. Lehetséges-e mindenkit felemelni odáig, hogy szabad piacon hasznosak legyenek, vagy nem. Szerintem nem, de persze jobb lenne, ha neked lenne igazad.

"Jobban élvezném a vitát, ha nem személyeskednél közben."

Nézd, nem ismered a fogalmakat, amelyekkel oly magabiztosan dobálózol és annyi fáradságot nem veszel, hogy utána nézz az ismeretlen terület alapfogalmainak, akkor bizony ki kell mondani, hogy balfasz vagy. Ez most épp egy konkrét példa volt, amivel bizonyítottad a balfaszságod, de egy csomó hasonlóan megalapozott kijelentésed is nagyjából ilyen balfaszság, csak sokkal több munkát igényelne azt bizonyítani, hogy balfaszság.

"A személyeskedéstől eltekintve, ha jól értem, akkor arról megy a vita, hogy az IQ mekkora mértékben genetikailag meghatározott."

Az IQ, mint olyan, egy folyamatosan adaptálódó viszonyszám, ami megmondja, hogy a mért populáción belül az átlaghoz képest hol helyezkedsz el.

Olyan, mintha testmagasság szerint sorba rendeznél mindenkit, a sor közepén álló (medián) megkapná a százas MQ (magasság kvóciens) értéket, tőle jobbra és balra pedig ennél magasabb és ennél alacsonyabb MQ számokat kapnál annak megfelelően, hogy a testmagasságuk hány százaléka a középen állóhoz képest. Észre kell venni, hogy az MQ számnak nincs köze a tényleges magassághoz, ha mindenki kétszer olyan magas lenne, akkor is ugyanazt az MQ számot kapnánk eredményül.

"Lehetséges-e mindenkit felemelni odáig, hogy szabad piacon hasznosak legyenek, vagy nem. Szerintem nem, de persze jobb lenne, ha neked lenne igazad."

Eleinte úgy gondoltam, hogy mindenkit fel lehet emelni odáig, hogy hasznosak legyenek, de kezdesz rádöbbenteni, hogy tényleg vannak, akiket nem lehet.

Megint személyeskedsz. Most már nehezemre esik nem visszaszólni, de én azért szeretek megmaradni a kulturált kereteken belül, amíg tudok.

Nézd, ha egy 160 centis srácra azt mondjuk, hogy alacsony, az nem személyeskedés, hanem tény. Ugyanígy nem személyeskedés, ha egy kevésbé intelligens vitapartnerre azt mondjuk, hogy kevésbé intelligens...

Nem az a személyeskedés, ami nem igaz, hanem ami nem a tárgyhoz tartozik és a vitapartner személyét támadja.

Ha mondjuk az alacsony IQ-júak társadalmi problémáiról vitázunk, akkor azzal hitelteleníteni a másik mondanivalóját, hogy ő csak egy 160 centis alacsony srác, az bizony személyeskedés. Még akkor is, ha pontosan igaz.

Ugyanígy az én IQ-m firtatása az érvek ütköztetése helyett szintén személyeskedés.

Most már ezt is megtudtad.

"Ugyanígy az én IQ-m firtatása az érvek ütköztetése helyett szintén személyeskedés."

Az IQ-d firtatása teljes mértékben része a vitának, amikor az IQ kapcsán magabiztosan rosszul használod az IQ forgalmát és se azóta sikerült annyit írnod, hogy "bocsánat, valóban tévedtem".

Nem szokásom bocsánatot kérni attól, aki arrogáns módon lehülyéz egy pongyola fogalmazás miatt. Aki akarja érteni, az érti így is a mondandó lényegét. Aki meg agresszív kismalac, az kötekedhet.

Nem szerettem volna a stílusodat felvenni, ezért nem kötöttem eddig bele, de amit te hoztál példát, hogy az IQ mondjuk duplájára emelkedik - 100-ról 200-ra, na az meg aztán abszolút elképzelhetetlenül hülyeség. De én nem feltételezem, hogy nem érted az IQ fogalmát, hanem inkább jóindulatúan azt gondolom, hogy egyszerűen fogalmaztál, mert a mondandód lényege így is érthető. Na, ezt a jóindulatot ha megadnád te is a vitapartnereidnek, akkor sokkal élveztesebb lenne diskurálni veled.

Így most ez már átment vagdalkozásba, ami nekünk és a többieknek sem jó.

Nem szokásom bocsánatot kérni attól, aki arrogáns módon lehülyéz egy pongyola fogalmazás miatt.

Ó, nem pongyola megfogalmazásról volt szó, hanem az általad leírtak alapján teljes mértékben fogalmad sincs az IQ jelentéséről... ahogy sok minden másról sincs sok fogalmad. :D

amit te hoztál példát, hogy az IQ mondjuk duplájára emelkedik - 100-ról 200-ra, na az meg aztán abszolút elképzelhetetlenül hülyeség

Én egészen pontosan ezt írtam: ha egy adott populáció intelligenciája az oktatás hatására megduplázódik, akkor nem 200 lesz az átlagos IQ, hanem bizony 100 marad és mindig lesznek 83 alatti emberek... csak ezek a 83 alatti emberek kétszer intelligensebbek, mint az előző populáció 83 alatti emberei

Ha neked ebből ez jött le, amit összefoglaltál, akkor sajnos teljes mértékben egyet kell értenem veled, hogy nem lehetséges mindenkit felemelni odáig, hogy szabad piacon hasznosak legyenek...

Így most ez már átment vagdalkozásba, ami nekünk és a többieknek sem jó.

Nincs vagdalkozás, te vagdalkozol... :D

Persze, jó ötlet. Volt is egy ilyen kezdeményezés. Kishantoson. Folytassam?

"A Marshall-segélyről önként mondtunk le, bizony."

Ez most valami abszurd vicc akart lenni?!
Annak eléggé rossz, de azért válaszolok.
Magyarország függetlensége megszűnt 1945-ben és az csak 1990-ben áll helyre. Ezt a Marshall segélyt egykor folyósító Egyesült Államokban nem is vitatják. Szovjet befolyási övezet részeként úgy mondott le az akkori magyar bábkormány a Marshall segélyről mint pár évvel korábban a Vichy Franciaország Párizsról és az ország északi és nyugati részéről a Német Reich javára.
Természetesen nem az Egyesült Államok kötelessége lenne Marshall segélyt nyújtani az 1990-es évek elején szovjet elnyomás alól felszabadult európai országoknak. Ez a korábbi segélyezett nyugat-európai országok kötelessége lenne. Akik mellesleg vastagon megszedték magukat. Már negyed százada késnek vele.

Ugye te még az életedben nem hallottál az amerikai 1989-es SEED Actről? Support of Easter European Democracy Act a teljes neve, 1989-ben fogadták el, és pont a Magyarország és Lengyelország felé szóló gazdasági segélyről szól.
Ez 1989 és 1999 között fektetett be Magyarországon.

Az EU előcsatlakozási alapokat is elfelejted, amely során kaptunk vaskosan pénzt az EU-tól.

Tök ari dolog az amcsiktól, hogy támogatták az európai húsvéti demokratikus nyuszikat. De hogy jön ez ide?

Mint a nemzeti konzultációnál :-)

Írjál a konteo-blogba. De most komolyan, még az UFO összeesküvéseknek is több hitelt lehet adni, mint hogy Gyurka bácsi a főgonosz. Kicsit unalmas is már.

Nem a Soros a lényeg, nyilván ha meghal, akkor kap a szervezet egy új publikus arcot. Hanem hogyha az összes pénz digitális, akkor bárkit teljesen tönkre lehet tenni digitális úton egy pillanat alatt. Ez túlzott hatalom összpontosulás, ami nem érdeke a szabadságot szerető embereknek.

A pénzügyi szolgáltatások korlátozása mint ellehetetlenítési módszer már nem utópia, néhány emberrel szemben már bevetették. Nem csak terroristák ellen, olyanok ellen is, akik legális tevékenységet folytattak - csak éppen olyat ami sokaknak nem tetszett.

Amennyiben nem otthon tartod a készpént - hanem bankbank - mi a különbség?
Normális ember pedig (szerintem) nem tart otthon vagyonokat.
Pláne könnyebb ellopni a pénzt (értékpapírt) a házadból, mint a bankból.

Valamennyi pénzügyi kultúrával bíró ember tudja, hogy nem tartja azonos helyen (vagy papírban) az összes vagyonát.
Ha a digitális pénzedet 4-5 teljesen külön "területen" tartod (értékpapír, crypto currency, etc) akkor kicsi az esélye a gyors tönkretételnek - hacsak nem 1 jelszóval férsz hozzá mindhez...

Pölö, ha jön az illetőért a fekete kocsi helyett a pénzügyeinek a letiltása, akkor ismerőseitől még kérhet kölcsön KP-t. Vagy vállalhat feketemunkát. Akárhogyis el tud tengődni, ameddig tisztázza a helyzetét, vagy elmenekül. Ha kizárólag digitális pénz van, akkor nem tud kölcsönkérni senkitől, és nem tudnak a munkájáért fizetni sem.

Ha el akarod képzelni, abba gondolj bele, hogy mondjuk az 50-es évek eleji világban hogyan tudták volna felhasználni a nép ellen, ha nem lett volna készpénz.

Az, hogy nincs készpénz, nem jelenti azt, hogy csak biometrikus azonosítással tudsz fizetni, szerintem.

Éppen a napokban olvastam, hogy vmelyik afrikai országban akkora infláció volt, hogy gyakorlatilag kezelhetetlen lett a vásárláshoz szükséges KP mennyiség. (értsd 1kg kenyérért több kg pénzt viszel magaddal)
Azóta telefonszámhoz van kötve a tranzakció.
M-pesa

A technikai fejlődést az emberekbe tudatosan súlykolt félelem hátráltatja. De érdekes :)
A lényeg hogy folyamatosan rettegj valamitől, vagy valakitől! Mert azt az embert aki nem fél, azt nem lehet irányítani.

Viszont aki konnyelmu, azt egyszerubb megvezetni :)

Mit értesz könnyelmű alatt?
Azért mert pl. én nem félek hogy jön értem a fekete autó, vagy hogy Soros kinevet, vagymert nem álmodok migránsokkal, attól még nem vagyok könnyelmű, hidd el.

Először is én nem gondolom, hogy a technikai fejlődés annyira fontos lenne. Ha esetleg hátráltatja, hát hátráltassa. Nem probléma.

Másrészt két különböző dolog félni, és gondolkodni a jövőről. Az, hogy bizonyos folyamatok nekem nem tetszenek egyáltalán nem jelenti azt, hogy félnék, vagy pláne rettegnék. Ezt nem tudom honnan szedted.

“I've come up with a set of rules that describe our reactions to technologies:
1. Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works.
2. Anything that's invented between when you’re fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it.
3. Anything invented after you're thirty-five is against the natural order of things.”

- Douglas Adams

Így van... :)

"Those who have no own thoughts are destined to cite those of others." Petőfi Sándor the 11th Dalai Lama

Az ember szokott idézni másokat, főképp, ha egyetért az idézet megállapításaival... magamon látom már néha ennek az alapigazságát. :)

Sulyosan ostobanak kell lenni ahhoz, h magat egyetemesen a legfaszabbnak higgye vki.

elöbb fogja a pénzedet és vagyonodat ellopni és téged tönkretenni az orbáni NAV és TEK mint gyuribácsi.
kölcsönkérni ennivalót, tárgyakat is lehet, nem csak pénztetet(sic)

"Ha el akarod képzelni, abba gondolj bele, hogy mondjuk az 50-es évek eleji világban hogyan tudták volna felhasználni a nép ellen, ha nem lett volna készpénz."

Sehogy, nem csak penz szolgalhat fizetoeszkozkent es az emberek mindigis megtalaltak a kerulot az ilyen durva szabalyozasok korul.

Akinek sok megtakaritasa van, es azt mind egyetlen kosarba helyezi (kp a zoknik kozott, kis magyar ceg altal vezetett befalap, ceg reszvenye vagy bankbetet es talan az OBA sem feneketlen penzeszsak, stb.), az most is cumizhat sok okbol kifolyolag.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Jelenleg a pénzek 90+%-a digitális ám, csak elektronikus jelekként léteznek. A svédeknél ez 99%.

Igen, elég baj is ez. Tetézni már nem kéne.

Ja-ja, meg a szövőgépeket is szét kellett volna verni, amikor még lehetett volna. Csomó ember elvesztette miattuk a munkáját, és most a tudjukkik irányítják őket. (kivéve azokat akik még időben feltették az alufóliasapkát)

+1

Akkor írj neki is. Mert Gyurka bácsi kő keményen nyomta a konteó témát az amerikai választások után. Mindenféle, spájzban és szavazógépben megbújó orosz ügynököt vizionált. Ez utóbbi már azért is kizárható, mert ha egy jó orosz hacker valóban megvizsgálhatott volna egy amerikai szavazógépet egyből halálra röhögte volna magát. A halál pedig hackeléssel összeegyeztethetetlen állapot.

Azért írjanak neki az amcsik.

Miért, te 80+ évesen, epszilon évvel a halál előtt nem Európa destabilizálásán dolgoznál?

Ez jó.. Dániel Zoli mint bandája..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Persze hogy de, a stabilizálásán :)
Örülnék abban a korban, hogy megtalálom időben a mellékest... segítség nélkül.
Na mondjuk azért itt van McCain agydaganattal és azért még aktívnak tűnik a fószer, na de akkor is.
Jobban félek a Zuckerberg gyerektől, pláne miután láttam a Kingsman-t :D , de mondjuk néha a Teslás fickó is gyanús.

Mintha láttunk már halál előtti milliárdost, aki még akart egy nagy dobást mielőtt lemegy a függöny és ezért hajlandó volt nagyot kockáztatni.
Steve Jobs megmaradt az informatika világán belül és valóban hasznos volt az az utolsó nagy dobása halála előtt.
Gyurka bácsit ezzel szemben átkozni fogják még a patronáltjai is. Talán nem is szerencsés ha ennyit él egy milliárdos. Aggastyán korára megbuggyant aggyal és túl sok felesleges pénzzel...

Jól értem, hogy egy évekkel ezelőtti újságcikken pörögsz te is, amit felfújt a Fidesz média? Gyuri bácsi kb. azon kívül nem csinált semmit migráció ügyben. Ja, vannak civilszervezetei kb. 30 éve, akik nagyjából a magyar jogszabályokat kérik számon a magyar államon (és valahogy mindig az aktuális kormánynak fájnak, már kb. 90 óta, stabilan). Igazi bűnös! De amíg róla írogattunk itt bőszen, addig sem tűnik fel a sok tudatos állampolgárnak, hogy az egészségügy és az oktatás összeomlik. Csak gratulálni tudok a sok éleslátónak!
--
https://naszta.hu

Idézet:
De amíg róla írogattunk itt bőszen, addig sem tűnik fel a sok tudatos állampolgárnak, hogy az egészségügy és az oktatás összeomlik.

A tevegelés sem került szóba, pedig az is hálás téma.

:)

+1

Soros egy nagyon jó szalmabáb... tulajdonképpen bármit neki lehet tulajdonítani, aztán hevesen meg lehet támadni ezt az ideát és milliók eszik meg gondolkodás nélkül, hogy Soros épp mit akar elérni. Ha tagadja, akkor az megerősítés; ha hallgat, akkor az is megerősítés.

Emmanuel Goldstein illetve Hógolyó.
Orwell nagyon jól leírta már ezt a karaktert.

A valóságban Trockij, meg Soros.

+1

Fogadjunk, h teged ugyanaz az operator uzemeltet, mint locsemeget!

"A kicsi európai ország közigazgatásának digitalizációja példaértékű,
például csak az elektronikus aláírás használata 500 millió dollárnak,
vagyis az észt GDP 2 százalékának megfelelő összeget spórol
Észtországnak, míg például Magyarországon az adminisztratív
terheknek a nemzeti jövedelemhez viszonyított aránya megközelíti
Magyarország _közoktatásra_vagy_egészségügyre_szánt_kiadásait_."

Na ez a nem mindegy!

Egyébként én most ezen gondolkodom: https://www.leapin.eu/ + https://transferwise.com/borderless-c

Az UK helyzet eléggé bizonytalan, hogy mit hoznak ki a Brexit-ből (illetve hogy sikerül hanyatt esniük)... mondjuk az észteknél az oroszok lehetnek problémásak... :/

leaping-t nem ismerem, de en transferwise-on keresztul kapok penz usa-bol (account nelkul direkt bankszamlara), eleg jol valtanak es gyorsak. Egyik ismeros accounttal hasznalja, o is jo velemennyel van rola.

A leaping annyi, hogy havidíjért könyvelnek az észteknél, illetve elintézik a teljes "papírmunkát" a cégalapítás kapcsán, beleértve az észt e-residency kártyát is.

Koszi, valoszinuleg nem lesz ra szuksegem, de jo tudni rola.

Azért ez egy nagyon erős thread lett, minden elismerésem aschnek, timinek és még egy-két társuknak. Ennyire túltolni azért kevesen képesek, grat :)

Kiemelném a nyitóban található "előnyökről" és "veszélyekről" szavakat, amelyek egyértelműen azt az alapigazságot jelentik, hogy semmi sem fekete vagy fehér, az éremnek néha több oldala is van. Ez igaz az észtországi e-közigazgatásra és az ún. okos államra is, aminek voltak bukkanói, de ma az észtek jelentős többségének életét könnyíti meg, s csatolta ezáltal nem kis részben a nyugathoz, a nyugati életszínvonalhoz azt az országot.

Volt szerencsém találkozni és személyesen is beszélni a hónapban a volt észt külügyminiszterrel, Marina Kaljuranddal, s ez a találkozó csak még jobban megerősített abban, hogy érdemes az észtek példáját követni: Szépen fokozatosan, a társadalom befogadóképességét (ódzkodás az újtól) és lehetőségeit (pl. infrastruktúra; eszközhasználati képességek hiánya), a biztonságot (megfelelően izolált és védett rendszerek), a felmerült igények prioritását (pl. a névváltoztatás elektronikus elintézésére vagy éppen az e-betegellátási rendszerre van-e nagyobb szükség) stb. figyelembe véve el kell kezdeni bevezetni nálunk is egy hasonló rendszert és elkezdeni kiépíteni hozzá a megfelelő infrastruktúrát.

Igen, ennek az útnak lesznek problémás részei, amiket majd kezelni kell. De nehéz megindokolni azt, hogy miért ne induljunk el rajta, amikor az észt példa alapján ők ezzel már a GDP 2%-át spórolják meg évente a korábbi állapothoz képest. Vagy épp ami által a lakosság közérzete jelentősen javult (több száz és ezer ügyet lehet elintézni online magánszemélyeknek és cégeknek, amivel megúszható a sorban állás és várakozás). Vagy aminek hathatós segítségével lépett növekedési pályára Észtország.
Csak egy példa: az e-közigazgatási rendszernek a piacokra fehérítő hatással van. A magyar piacok pedig közismerten a korrupció melegágyai. Ezermilliárdokat lehetne megfogni a rendszerben és ennyivel kevesebb jutna korrupt politikusok és cégvezetők zsebébe, ha transzparensebbé válna a közigazgatás, vagy éppen - a cikkben is említett - startup ökoszisztéma életképesen működhetne, ha nem haveri zsebekbe, hanem a jól teljesítőkhöz jutna a pénz (ami megintcsak plusz munkahelyeket, jövedelmet stb. generálna).

De hát inkább féljünk az ismeretlentől, mintsem reszkírozzuk azt, hogy belépjünk a 21. századba :)

Ippen tennap monta a Vitto báttya ja Szingapúrba, hogy itten a nagy fejlődés meg a jólét az Európa közepin. Meg a németek. De mi vagyunk az etalon, ide fektessenek be, mert itt a leggyorsabb a zinternet (mintha köze lenne hozzá - ja igen, a mérési eredmények hamisítása. De ez egy másik sztori lesz majd egyszer... remélem. Láttam amit láttam. Pont) Szóval itten gyors a net meg a zipar is fejlődik meg jó ja munkaerő (6 általánossal tudnak 3 alkatrészt összeszerelni - és ez a cél?).
Én úgy veszem észre, hogy a jelenlegi kormányok abszolút képtelenek még középtávon is gondolkodni.

Kapcsolódó: http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/08/10/sokkolhatja_magyarorszagot_az_elektromos_auto/

Én attól félek, hogy tudnak, legalább is a hazai, és akkor nagyon szomorú a cél.

Ez a szokásos Indexes "szakértői" cikk. :D

Effektíve klasszikus motorgyártás Győrben van és Szentgotthárdon, az összes többi alkatrészre meg egy villanyautóban is szükség van, légzsák (Takata), gumi (Hankook, Apollo, Michelin, Continetal mind itt van), karosszéria stb...

Már 2016-ban megírták egyébként, hogy Győrben fog az Audi elektromotorokat gyártani, az idióták a saját cikkeiket nem olvassák el:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/elektromotorok-gyartasara-keszul-gyorben-az-audi.240262.html

Sőt itt is a friss hír, elektromos autókat is gyártani fognak Győrben:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/breking-az-audi-elektromos-autok-gyartasat-tervezi-magyarorszagon.263463.html

Indexes "szakértők". Megint szembejött a valóság szegényeknek. :D Olyan ez, mint amikor elmentem a Keletibe megnézni az Indexen látott menekült nőket és gyerekeket és szinte csak fiatal férfiakat találtam...

faszt mentél el megnézni... a legtöbb ilyen "megnéztem" szájhős a kerületbe se mert bemenni akkoriban.

"ők ezzel már a GDP 2%-át spórolják meg"

+2% ellopni valo? "hmm, az finom!" - mondja meszaros lorinc gazdaja..

ha annak a 2%-nak a 90%-át ellopja Lőrinc és gazdája, még akkor is 0,2%-kal jobban jártak az állampolgárok, és akkor még csak a költségvetési vonzatát tekintettük a pozitív oldalnak. persze ez is túlzó példa. nagyon rosszak a korrupciós mutatóink, de ennyire még nem :)

Akkor jöjjön megint szembe a valóság, alapja az Index cikke:

http://index.hu/gazdasag/2017/09/19/hittek_volna_meszaros_garancsi_tiborcz_es_simicska_konnyebben_boldogul_az_epitoiparban_mint_masok/

Eszerint a jelenlegi kormányhoz közeli cégek 353 építőipari beszerzést nyertek 2009 és 2016 között, ami értékben 586,2 milliárd forintot jelentett.

Ezek beruházások, tehát épült valami konkrétan: út, autópálya, kórház, tornaterem, uszoda, stadion, egyetemi campus stb.

Az, hogy mire volt szükség az politikiai kérdés, értem ezalatt, hogyha megkérdeznénk az embereket Debrecenben, Diósgyőrben vagy máshol, hogy örülnek-e a stadionnak, akkor azt fogják mondani, hogy igen, innentől kezdve a poltikai logika szerint ezek jó döntések voltak, az hogy egy pesti libsi kisebbség rinyál az kit érdekel, hiszen ők úgyse szavaznak ránk a büdös életben... Nyilván a pesti libsik szerint hasznosabb lett volna ezt a pénzt józsefvárosi tűcsere programra költeni, de ők a poltikai logika szerint egy leszarandó réteg.

És akkor nézzük a matekot, ahogy fentebb írtam a magyar állam éves költségvetése 2017-ben 19 ezer milliárd forint, de számoljunk csak 15 ezer milliárddal évente, ugye ez 105 ezer millárd a hivatkozott 7 évre.

Hogy is viszonyul az 586,2 a 105000-hez? Ez 0,5%. De a valóságban kevesebb és mint mondtam ez beruházás, amiből épült valami.

Az ebből lecsippentett, ha egyáltalán lecsippentett pénz a nagy lopás. :D A nagy lopás, ami nélkül előrébb tartana az ország. Az Index szerint. :D A saját cikkük cáfolja őket lényegében, ha valaki egy kicsit gondolkodik is.

Ehhez csak gratulálni lehet.

Felhaborito, h a 4 ceg egyutt csak az orszag fel szazalekat tudta ellopni epitkezesekkel.
Hallatlan!

"A saját cikkük cáfolja őket lényegében, ha valaki egy kicsit gondolkodik is."

Ha te is gondolkodnál egy kicsit, akkor azért rájönnél, hogy ha csak Mészárosnak csak a _vagyona_ növekedett csak _tavaly_ 100 milliárddal, akkor nem a hét év alatt elnyert 586,2 milliárd az a pénz, amiből ez megtörtént...

"Hogy is viszonyul az 586,2 a 105000-hez? Ez 0,5%."

Hogy is viszonyul Mészáros Lőrinc 100 milliárdos tavalyi vagyonnövekedése a felsőoktatás tavalyi állami támogatásához? Nagyjából a 75 százaléka.

"De a valóságban kevesebb és mint mondtam ez beruházás, amiből épült valami."

Csak tudod, ennek az urambátyám dolognak az egyenes következménye, hogy épeszű ember nem fektet be piaci alapokon, ezért néz ki egészségtelenül a beruházási grafikon: http://www.portfolio.hu/img/upload/2016/10/untitled_1-20161003.png

De magyarázd csak magadnak, hogy ez tulajdonképpen miért jó.

Mi is ez a vagyonnövekedés? Néhány ballib újságíró megbecsüli valaki vagyonát. Így készül a 100 leggazdagabb magyar lista. A vagyon ezesetben egy általuk vélt cégérték lényegében. Az hogy ez jön ki senki nem tudja.

A grafikonból meg az látszik, hogy a magánszektor beruházásai nem változnak érdemben...

"Az hogy ez jön ki senki nem tudja."
http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap
+ cégnyilvántartás

Minden cég leadja az éves beszámolóját a pénzügyeiről, amelyek nyilvánosak is.
Megnézed a cégnyilvántartásban, hogy Mészáros Lőrincnek mely cégekben milyen részesedése van, majd megnézed a beszámolókból, hogy ezen cégek vagyona mennyivel nőtt, osztasz-szorzasz és kiszámolod.
Például tudható, hogy a Mészáros és Mészáros Kft-ből (Cg.: 07-09-025642) a taggyűlési határozat szerint 1 milliárd 600 millió forint osztalékot fizetett a két tulajdonosnak - Lőrincnek és feleségének. Azaz ennyivel direktben nőtt ezen személyek bankszámlája ebből a cégből. Nem a vagyona, az a cégvagyon is.
És ez csak az egyik cég, ami Lőrincé.

Ennyire egyszerű az egész.

Az, hogy a magánszektor beruházásai nem változnak, pont ez a legnagyobb baj. Pedig annyira hűdejólteljesít a magyar gazdaság - miközben az adófizetők tartják el a nagyon nagy részét. Baromira egészségtelen gazdasági struktúra ez.

Ez nem így van és pont a Simicska eset mutatja.

Miután megtörtént az összeveszés a 100 leggazdagabb listáján erősen megzuhant a Lajos.

Ha valódi vagyon lett volna a cégei mögött, akkor ez nem történt volna meg, hiszen lényegében csak az állami megrendeléseket bukta, a cégei és azok vagyona (ingatlan, eszköz stb) illetve a saját vagyona (ház, autó stb) megmaradtak.

Tehát a Mészáros 100 milliárdos vagyona is kb. ugyanígy virtuális érték, nincs mögötte valódi 100 milliárd vagyon, semmiképp nem összehasonlítható a felsőoktatási költségvetéssel, ami egy valódi összeg és évente ott van.

Az az érdekes amúgy, hogy például a Strabag esetében, ami 267 milliárdért épített M6-ost vagy a Colas és társai esetében, az valahogy sose érdekes, hogy mennyi osztalékot vesznek ki éppen belőlük a tulajdonosaik, pedig ezek ugyanúgy állami tendereket nyernek, sőt 2010 előtt szinte csak ők nyertek, tudod azok a cégek, amik belefúrták a dombba az alagutat...

Vagy hogy hol nyaral a 4-es metró francia kivitelezőjének a tulajdonosa, ez se érdekes sose...

Egyébként ez a független, objektív újságíró a 100 leggazdagabb szerkesztője:
http://arokaso.blog.hu/2008/08/09/szakonyi_peter

"az valahogy sose érdekes, hogy mennyi osztalékot vesznek ki éppen belőlük a tulajdonosaik, pedig ezek ugyanúgy állami tendereket nyernek, sőt 2010 előtt szinte csak ők nyertek, tudod azok a cégek, amik belefúrták a dombba az alagutat..."
De, ugyanúgy érdekes is volt, és meg is buktak politikailag, és sose kerülnek már hatalomba. Míg a Fidesz sosem fog megbukni Orbán haláláig. Pedig pontosan ugyanazt csinálják, egy adag nemzetieskedéssel, meg három adag gyűlöletkampánnyal leöntve, és ez tetszik a népnek.

De nem ebbe buktak bele, hanem hogy effektíve csődbe vitték az országot. Nagy különbség. OV is tanult belőle. Távol is vagyunk a csődtől.

Effektíve nem volt csődben az ország, csak teljesen jogosan nem volt társadalmi támogatása a kormánynak és abba buktak bele. Annyira nem volt csődben az ország, hogy 2010-ben az új kormány elment volna 7 százalékos hiányig, ami nem a csődben lévő országokat jellemzi.

Most van társadalmi támogatása a kormánynak, csak ezek leginkább olyan dolgokban döntenek, hogy valakitől, akinek van pénze, vegyük el azt a pénzt, erről szól évek óta a gazdaságpolitika, miközben az EU zsákszámra dönti a pénzt. Aztán amikor már nem lesz kitől elvenni a pénzt és nem jön EU pénz se, akkor lesz baj.

Egyébként a világgazdaság is egy jelentős különbség, kevéssé hiszem, hogy ma az ország az eltékozolt devizatartalékkal (lásd MNB árfolyamnyereség) kibírna egy 2008-as szintű válságot.

Nézz végig ezen a topikon, és lásd az értelmiségünket. Az itt kirajzolódó kép iránymutatást adhat, miért is valószínű a kormányváltás elmaradása. Nem hiszem, hogy ez tetszik a népnek, de érthető, hogy amíg nem érzi a vesztét, eltekint a trutymó szájhősökkel való kísérletezéstől.

:)

"Miután megtörtént az összeveszés a 100 leggazdagabb listáján erősen megzuhant a Lajos."

Meg. Mert nagyrészt állami nagyberuházások adták a bevételeit. Egyébként ez a megzuhanás teljesen nyilvánvaló bizonyítéka az állami korrupciónak, amit előtte mindenki tagadott. Most már nincs értelme tagadni, most magyarázni lehet csak.

"Ha valódi vagyon lett volna a cégei mögött, akkor ez nem történt volna meg, hiszen lényegében csak az állami megrendeléseket bukta, a cégei és azok vagyona (ingatlan, eszköz stb) illetve a saját vagyona (ház, autó stb) megmaradtak."

Nem igazán volt az államin kívüli más megrendelése. A bevételek elapadása pedig minden céget megvisel és elkezdik felélni a tartalékokat, ez látszik Simicska esetén.

"Tehát a Mészáros 100 milliárdos vagyona is kb. ugyanígy virtuális érték, nincs mögötte valódi 100 milliárd vagyon, semmiképp nem összehasonlítható a felsőoktatási költségvetéssel, ami egy valódi összeg és évente ott van."

Persze. Virtuális vagyon. :D

"Vagy hogy hol nyaral a 4-es metró francia kivitelezőjének a tulajdonosa, ez se érdekes sose..."

Úgy érted, hogy a virtuális vagyonából hol nyaral?

"sőt 2010 előtt szinte csak ők nyertek, tudod azok a cégek, amik belefúrták a dombba az alagutat"

Röhögött is rajtuk mindenki, aki nem volt elfogult. Most ugyanez van pepitában.

"sőt 2010 előtt szinte csak ők nyertek"

ugye az megvan, hogy most is ezek a nyugati cegek csinaljak a dolgokat?
csak orban strohmanjaival konzorciumban nyernek. a haverok lefolozik a tularazott reszt, a multicegek meg megcsinaljak a melot. ha mazlink van akkor magyar al-al-alvallalkozokkal is.

Vannak gépek, amikből nem kell egy ekkora országban 3-nál több és 4 év alatt nem térül meg (választási periódus), a Strabag meg használja más országban, amíg itt nincs meló. Sima méret gazdaság.
--
https://naszta.hu

szoval te is ugy latod, hogy ezek a magyar "cegek" csak a penzlenyulasra jonnek letre es szarnak a piaci versenyre, meg sem akarjak meretni magukat sem itthon, sem kulfoldon. ezert nem is erdemes gepeket beszerezniuk, mert csak a lopasra jottek letre. az igazi munkat majd megcsinaltatjak masokkal.

Pontosan. Ezért építkeznek ma is - minden tényleg nagyobb projektnél - a multik (Strabag stb.). A legegyszerűbben belátható példa az alagút fúrógép (4-es metró, mondjuk az épp francia volt), de autópálya építésnél is vannak rohadt drága nagy vasak.
--
https://naszta.hu

Nem hiszem, hogy egy maganceg csak Magyarorszagon (a multit kizartuk ugye)
onerobol es jozan eszbol venne egy alagutfuro gepet.
Amikor alagutfurasra *csak allami megrendeles* erkezhet.

A donteseben pont a mutyizas kell, hogy no. 1 indok legyen.

Magyaran, ha nem lenne mutyizas az orszagban, akkor elkepzelhetonek tartanam,
hogy egy maganceg bekockaztatna.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Persze. Virtuális vagyon. :D

En is szeretnek ilyen virtualis vagyont... :))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Mi is ez a vagyonnövekedés? Néhány ballib újságíró megbecsüli valaki vagyonát. Így készül a 100 leggazdagabb magyar lista. A vagyon ezesetben egy általuk vélt cégérték lényegében. Az hogy ez jön ki senki nem tudja."

Mondom én, hogy megmagyarázod magadnak...

"A grafikonból meg az látszik, hogy a magánszektor beruházásai nem változnak érdemben..."

Így van, a magánszektor beruházásai nem változnak érdemben.

Egy egészséges gazdaságban viszont a magánszektor beruházásai változnak érdemben és az állami szektor a magánszektor függvényében végez beruházásokat, mert ugye elvileg abból tud az állam befektetni, ami adót beszed, a beszedhető adó meg általában arányos a magánszektor gazdasági teljesítményével, a magánszektor gazdasági teljesítménye pedig általában arányos a beruházásával.

A grafikonon az látszik, hogy az állam teljes egészében rátelepedett a magyar gazdaságtól független pénzforrásokra, a gazdasági társaságok pedig a state capture és a bizonytalanság miatt nem fektetnek be, vegetálnak. Szerinted mi fog történni, ha elfogy az a pénz, amiből jelenleg pörögnek az állami szektor beruházásai?

Fájdalmas ennyi butaságot olvasni :(
--
♙♘♗♖♕♔

Nem is értem, miért van itt, ha ennyire hülye.

Miért lenne hülye attól valaki, mert úgy gondolja hogy a vélt vagy valós lopások sokkal kevésbé határozzák meg az ország helyzetét, mint ahogy azt egyesek láttatni akarják?

Igen, én úgy gondolom, hogy az ország helyzetét nem a hazai politika elit teljesítménye határozza meg elsősorban, hanem a történelmi örökség illetve a minket körülvevő világ. Alapvetően erről van szó.

Mondjuk irigylem azokat az egyszerű világképű embereket, akik ilyenekkel magyaráznak mindent: lopnak, ellopták, máshol nem lopnak ennyit (dehogynem)

Az durva, hogy egy "ertelmisegit" lehet igy agymosni.

Egy birka vagy :D

Nem kevésbé durva, hogy az agymosatlan értelmiségitől önnön nagysága felismerése után csak birkázásra futja.

:)

Nem kell egybol seggfajosnak lenned :)

Nem a seggem fáj. De elhiszem, hogy a beszélgetőpartnereidnek megfájdul a segge, mikor a közeledbe ülnek, és örömmel szívják magukba a mélyből feltörő szavaidat. :)

:)

De.
Ennyike :)

Debrecen tele volt stadionnal, egyiket SE töltötték meg, soha. Cserébe 3x annyiba került, mint kellett volna, és meglevő, KIHASZNÁLT területeket töröltek el a földről miatta.
Szóval nem, a fideszes seggarcokat kivéve senki se "örül" a stadinonoknak. Már csak azért se, mert évi 200M+ forint a fenntartásuk, amint az önkormányzatok fognak megfizetni.
Debrecenben továbbá nem épült: út, autópálya, kórház, tornaterem, uszoda, stadion, egyetemi campus, stb.
Az autópályát 20 éve építik, sehol se tartanak még mindig.
út: lebontottak pár házat, és csináltak egy 2x3-as sugárutat egy kihasználhatatlan irányba, a város közepén.
uszoda: a sportuszodát 2006-ban adták át, ergo nem NER "fejlemény".
campus: az új IK épületet kivéve (ami egy fos, már akkor alul volt méretezve, amikor elfogadták a terveket) semmi.
villamos: építettek Debrecennek egy új 2-es villamost (a régit még Kósa a regnálása elején baszta szét), ami PONT olyan nyomvonalon megy, hogy nem érinti a fontosabb desztinációkat, amikre amúgy az EU-s pénzeket kapták.

Szóval miről is beszélünk?

Bezzeg a tűcsere... évi 1-2 milliót kellett volna odabaszni. Nem 1586 Milliárot.

Disclaimer: 10 évet éltem ott.

Nos, a lopásba azt is bele kell értened, amit ok nélkül építettek meg, en bloc. Tehát az összes stadiont, pl. Mindjárt mások a számok, mi?

> Az autópályát 20 éve építik, sehol se tartanak még mindig.

?

Kb 7-8 eve Bp-Debrecen tavon le se kellett jonnom a palyarol, egyenesen elvitt a varosig.

Az M35 ezer éve megvan. Én a debrecen-elkerülőről beszélek, aminek ~8 éve kész kéne lennie.

Ezt majd a választók eldöntik, hogy mi és mennyire tetszik nekik, szerencsére egyéni választókerületi rendszer is van a lista mellett, így alapvetően a helyi ügyekről is tudnak nyilatkozni a választópolgárok.

Hát igen.

Én úgy látom, ez egy várostól városig tartó folyamatos autópálya Budapest és Debrecen között.

Sikeresen elkerülted a lényeget.
Az M35 mostani szakaszát, amit ügyesen megtaláltál maps-en, 2006-ban adták át a mocskos kommunisták (mellékesen: 2003-ban kezdődött az építkezés).
A 354-es, "Debrecen elkerülőt" is a rohadék ballibsik csinálták meg.

Viszont amiről beszélek, mint folyó építkezés, amit a hős honvédők^W^W mostani kormány "épít": Évek óta léteznie kéne az M35 autópálya meghosszabbított szakaszának, aminek mára már Berettyóújfaluig kéne érnie. Nos, nincs. Ja, bocs, van egy félig kész felüljáró.