ha már smartwatch

akkor talán innen kellene kiindulni. megmaradna a rotoros mechanikus automata a mesterséges rubin csapágyakkal - de alá/felé épülne egy számítógép, a videón lévő cuccnál valamivel komolyabb tudással.

a rotoros rész nem csak a motorrugó felhúzását tudná végezni, hanem tölthetne egy apró akkut is, amit tölthetne még a tested hőenergiája és a számlapra eső fény is. szó nincs sci-firől, igazából ez már a múlt. sőt, az akkuhoz tartozhatna egy dedikált, excenteres mikrorotoros töltés. természetesen a hagyományos, mechanikus rész a hátlap felől lenne felépítve, hogy ahhoz az órás hozzá tudjon nyúlni a computer piszkálása nélkül. jó lenne ha az egész termék nem lenne mágnesezhető és komoly ütésbiztosítású lenne a billegő.

én megpróbálkoznék ilyesmit fejleszteni, mert magamból kiindulva ez ellen én sem kárálnék nagyon, pedig nem sokra tartom a hagyományos karóráktól eltérő tech-csicskcsodákat. a kecske is jóllakna, a káposztából is maradna. ja és a tokot áttervezném, hogy egyszerű masszív fülek közé lehessen zárni a szíjat. bármilyen megfelelően széles szíjat amit megveszek. aztán már lehetne variálni, hogy ezt gyors oldással tudd cserélni. az árát el tudnám viselni 200e Ft-ig. vízállóság tekintetében jó lenne, ha lehetne benne merülni (tömített tok, menetes korona, csavarzáras hátlap mind default).

Hozzászólások

Miert akarunk ocska, mechanikus szerkezeteket tenni egy modern okosoraba? En fel nem vennek olyan orat, amiben fogaskerekek es mutatok vannak. Az nem mas, mint egy ocska kacat.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

ha másért nem - akkor azért, mert az "okosórák" döglött piacát be lehetne rúgni azzal a réteggel akik hozzám hasonlóan épp az smartwatchot dobnák a húsdarálóba. jó sokan vagyunk, és ebből a tömegből szerintem ki lehetne vágni egy olyan szeletet aki így már nem röhögne az egészen.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

így van. tudom, hogy kompromisszum az egész - de én olyan funkciókra azért nem gondoltam, hogy buszmenetrend. annak az igényét a karodon lévő max. ~40x40mm hasznos területen pötyögöd be? életszerű az, hogy kiválasztom mondjuk Debrecenben a 42Y-t és megadom hol állok majd 20 perc múlva amikor kell? mindezt 16cm²-n?

btw rajtam most egy ilyen olcsójános Black Amigo van. ez KN 45mm. ha a kör alakú számlapra képzelek egy négyszög területet, ami kijelzőnek használható, az vékonyabb rámával elmehet 27x30mm-ig. az nem elég? onnantól már csak a tengelyek problémásak. vagy el kell hozni egy kijelzőt a mutatók elé, ami mindig átlátszó - csak amikor akarod akkor jelenik meg.

egyébként már mentegetőzni akartam, hogy nagyok az igényeim, de a francokat nagyok :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem tudom, mit értesz gagyi alatt... ezt vagy ezt pl.?
Ja, igen... LCD - mint olyan, kis fogyasztással (gombelemről évekig elmegy)... és nem, mai értelemben nem "okos óra".

Nyilván az elvet védették le és egy mai okos órába egyébként sem ilyen kijelző lenne.
...de ez a megoldás ~22 éve jött ki a piacra, és nem is gyártják ma már...

A hagyományos folyadékkristályos (LCD) megjelenítés a gagyi?
Vannak előnyei és hátrányai is persze.

Eddig nem volt egyértelmű számomra, hogy maga az óra nem tetszik, vagy a kijelzés.

Igen, ez a fajta kijelző iszonyat kis fogyasztású, normál fény mellett jól látható, de nincsenek árnyalatok vagy színek - teljesen más célra lett kitalálva.
Okos órához nyilván más kijelző kellene.

Bár nem fogtam még ilyet a kezemben, a színes e-papír érdekes lehetne talán ebből a szempontból.
Bár nyilván nem gyors animációkat kellene így megjeleníteni, meg a CPU-t is energiatakarékos módba kellene tenni, ha hosszú üzemidő a cél... és a végén visszajutunk a buta órákhoz. :)
Ettől még érdekes lenne, akár egy mikrokontroller-vezérelt alapóra egy ugrasztható CPU-val (ha szükséges dolgozni), esetleg némi körítéssel - mondjuk Bluetooth Low Energy támogatás a magas-szintű CPU-tól függetlenül is... :-)

Ok, lassan felébredek. :)

Mai nagyobb mikrovezérlők már egész szép grafikát ki tudnak magunkból préselni:
https://www.youtube.com/results?search_query=ARM+Cortex-M+gui
és ha épp nem kell grafikát számolni, akkor le tudnak menni energiatakarékos üzemmódba. A kijelző fogyasztása valószínűleg jelentősebb.

Vannak ilyen mikrovezérlővel egybeépített BTLE chip-ek.

Tudom. :)
...és ezekből is vannak kifejezetten alacsony fogyasztású változatok, valamint elég szépen kontrollálható, mikor, melyik periféria aktív (és fogyaszt), ill. órajelek / power management terén is vannak még lehetőségek kis fogyasztást elérni.
Emellett kijelzőt F(S)MC interfészen gyakorlatilag hardveres támogatással hajtanak (amelyiken van persze).

...csak az embereknek Android kell ugye, az meg fogyasztásban egy "kicsit" feljebb lesz... ezért kellene csak akkor futtatni, ha muszáj. :)

uhh de nagyon megmondtad! hát haver ez nem volt gyenge, nem is tudom hogy kivegyem a saját májam vagy inkább elnézést kérjek amiért egy smartwatch-fan érzékeny lelkébe gyalogoltam. olvasd már el amit írtam.

különben ha az elnevezésből kihagyjuk az "órát" és csak annyira tekintjük órának, mint a mikrómat a konyhában akkor részemről mehet a dolog, úgy viszont 2 éven belül elsüllyed az egész.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem mondod meg hol allsz, hanem egyszeruen elinditod, van az oraban lehetoseg a lokacio megallapitasara (vagy onerobol, vagy kapcsolt telefonon keresztul), kepes internethez nyulni (vagy a telefonodon keresztul vagy onerobol), ezekutan pikk-pakk meg tudja jeleniteni a menetrendet aprocska kijelzojen. Kell hozza kb 5-7 masodperc egy Apple Watch S2 eseten.

Egyebkent, amig a DKV nem volt "szemet", addig Debrecenben is mukodott: https://twitter.com/czokie/status/675415047045292032

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

„ocska kacat”

Van néhány kar- és zsebórám. Az, hogy ezek értékesek-e, az attól függ, hogy mi a viszonyítási alap. Nagyon sok embernek néhány ezer forintnál drágább órája soha nem volt, azokhoz képest kifejezetten drága is van az óráim között. A milliós áru órákhoz képest olcsóak. Nagyon sokan, akik eddig pár ezer forintnál többet nem költöttek volna órára, szemrebbenés nélkül kifizetnek egy okosóráért 100 ezres nagyságrendű összeget is. Aztán 1-2-3 év múlva újat vesznek helyette, mert addigra elavul/nem trendi/…/mert miért ne. Ezzel szemben a kb. 20 éves mutatós kvarcórámat még mindig felveszem. A kb. 100 éves zsebórámat is hordom időnként, de a néhány éves automata órám is még sokáig hordható lesz.

Igaz, nem tudnak annyit, mint egy okosóra, de amit tudtak sok évvel ezelőtt, azt most is tudják. Lehet, hogy reggel be kell állítani a mechanikus órát a felvétel előtt, de ez maximum 2-3 másodperc naponta. Kibírom.

Érzésem szerint a mostani 100+ ezer forintos okosórák, kb. 2–4 év alatt el fogják érni az ócska kacat színvonalat. Egyrészt az újakhoz képest keveset fognak tudni, másrészt az akkumulátor tönkremegy, és a gyártó szervize aranyárban fog akkumulátort cserélni.

Kb. pont olyan utemben avulnak el, mint barmilyen mas felhasznalo alltal programok telepitesere hasznalhato eszkoz. Azzal, hogy okossa tetted, elinditottad ezen az uton. Ha fix feature settel rendelkezo ora lenne (tehat nem okos), akkor nyilvanvaloan nem tudna elavulni. En nem nezem semmibe a mehanikus orakat, mert semmi nincs bennuk, ami erdekes lehetne (szamomra). Viszont az elsok kozott rendeltem okosorat amikor megjelent, mert ez egy sokkal erdekesebb szerkezet, mint a mehanikus/egyeb digitalis orak. Nem is hordtam orat miota telefon van a zsebemben es ez szoktatott vissza az ora hasznalatara.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Persze. Ez így egy okos eszköz, ami mindig "kéznél van" - és valóban.
Ja, és - többek között - az időt is mutatja.

Elég sok dolgot tud némelyik, akár a beépített telefon / mobilnet is rendelkezésre áll, és sebesség terén sem rosszak...
...vagy az, hogy fényképet/videót készíthetsz vele.

Nekem a legnagyobb gondom velük, hogy napi nagyságrend szintjén kell őket tölteni.
Ilyen eszközből elég egy is, az meg a telefonom... :)

A hagyományos kvarcórákhoz meg évekig nem kell hozzányúlni. Igaz, azok meg csak az időt tudják - de azt megbízhatóan és jól.

Mindegyiknek megvan a maga szépsége, de azért egy kicsit más a cél velük.

Ha hazaertem, 15+ eve toltore teszegetem a nalam levo eszkozoket. Van szep asztali tartoja a telefonjaimnak, pont ugy, ahogy regen volt peldaul minden PDA melle asztali tarto. Van az agy mellett egy tarto az oranak, arra egyszeruen rateszem, es reggelre feltolti. Kb 2 orat megy el egy toltesrol okos modban, ha pedig visszabutitom buta modra, hogy csak az ido latszodjek rajta, akkor egy 2 hetes nyaralast is ki tud huzni, ha veletlenul nem hoztal magaddal toltot.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

A két hét azért már valami - mondjuk 2 óra okos módban nem tűnik túl soknak (nyilván az energiát el kell tárolni a hosszú működéshez, így mindenképpen kompromisszumos lesz a dolog).
Mondjuk van az a helyzet, amikor kifejezetten jól tud jönni egy ilyen eszköz.

Én megszoktam, hogy az óra a kezemen van, így nem opció ez a hazaérek, leveszem és töltőre teszem dolog - de én órának használom, a többit megoldom telefonon vagy gépen.

Én nem akarom leszólni az okosórát, csak az „ocska kacat” kitételre reagáltam. Egy normálisabb mechanikus/automata, vagy esetleg egy ritkább, kvarc szerkezetű óra értéke lassan csökken, esetleg még nő is az idő múlásával. Azonban az okosórák értéke meredeken csökken a vásárlás után, néhány év múlva tényleg ócska kacat lesz belőlük.

Még most. Érzésem szerint 5-6 év múlva elérhetnek oda, hogy az okosórák is sok évig használhatóak maradnak. Régebben az okostelefont is célszerű volt 1–2 évente lecserélni, mert az újabb és újabb funkciók megjelenés miatt elavulttá váltak, illetve már nem bírtak ki egy napot egy feltöltéssel. Most már az új funkciók ritkábban jelennek meg, illetve az akkumulátorok is „jobban teljesítenek”. Természetesen ez szubjektív dolog is egy kicsit, mert van akinek életbevágóan fontos, hogy az ujjlenyomat olvasót lecseréljék (vagy kiegészítsék) az arcfelismerő rendszerrel. De van aki ezért még nem fog telefont cserélni.

Másrészt az okosóra életkor függő is. Ha 45-50 éves kor körül megveszed az első olvasószemüveget, akkor már kevésbé lesz fontos, mert mire előveszed a szemüveget, akkora a telefont is elő tudod venni, és a telefonon nagyobb betűkkel megjelenő szöveget még szemüveg nélkül is el tudod olvasni. Aztán majd eljön az az idő, amikor a monitorhoz is kell szemüveg, de az olvasáshoz (újság, könyv,…) már erősebb kell, így a telefonhoz jó lesz a számítógépes szemüveg, az okosórához viszont továbbra is (az akkor már) erősebb olvasószemüveg kell. És ha elég kontrasztos a kijelző, akkor az okosórádról szemüveg nélkül már csak a pontos időt tudod leolvasni. :-(

„Nem hiszem, hogy egy hasznalati eszkozt az ertekallosaga miatt vasarolna barki is.”

Nem is az értékállóság a lényeg, hanem a használhatóság ideje. A gyors értékvesztés csak hab a tortán. A használhatóság idejét tekintve, jelenleg még nem jól teljesítenek az okosórák.

Számos topik volt már az elmúlt években a HUP-on is, hogy az 3-4-5 éves, 50-100 ezer forintos háztartási készülék elromlott, nem éri meg javítani, hanem cserélni kell. És ez micsoda disznóság. Azt viszont természetesnek vesszük, hogy egy ugyanannyiba, vagy többe kerülő okosórát lecserélünk 1-2 év után.

Nekem pl nem oreg a mosogepem (most lehet 1 vagy 2 eves, de egyebkent passz), viszont most mar le tudnam cserelni olyanra, aminel mondjuk telefonrol be tudom inditani a mosast, vagy ra tudok nezni tavolrol, hogy hol tart (innen pl tudnam, hogy raerek meg koborolni random helyen, vagy ha mosnom kell, akkor indulhatok haza).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Pár éve foglalkoztunk ilyesmivel, de sajnos nem lett belőle semmi.

A mechanikus mozgásból és a testhőből nem lehet túl sok elektromos energiát nyerni, a napelem reálisabb. Léteznek átlátszó, illetve hajlékony napelemek.

A színes kijelzők elég sokat fogyasztanak, e-ink/e-paper kvázi semmit sem. Léteznek fekete-fehér (nem szürkeárnyalatos) LCD-k, amik még elég keveset fogyasztanak.

BT4/BTLE chip-ek elég kicsik, és nagyon keveset fogyasztanak, GSM/LTE modemek nagyok és borzasztó sokat fogyasztanak, nem hiszem, hogy azt értelmesen bele lehetne zsúfolni (hacsak nem egy cég vagy végtelen bankszámlával).

A mutatókat is lehet egy spéci léptetőmotorral az elektronika által vezérelve mozgatni, bár tudtommal a mechanikus-órát-kedvelők számára pont nem ez a cél.

Az egyedi kijelző (pl.: kör alakú, lyukkal a közepén) terveztetése borzasztóan drága (sok 100kUSD), elektronika deszkamodell/prototípus nem vészes, de ha nagyon le kell kicsinyíteni (beleférjen vékony/kicsi óra-tokba), az meg dobja az árat (ez is inkább csak egyszeri nagy költség).

Egyedi mechanikát gyártani is elég drága, főleg kis szériában, de arról nem tudok túl sokat mondani.

nem teljes feltöltésre gondoltam, szóval nem maximum közelében tartott elektromos értelemben vett járástartalékra. de ha az elérhető vele, hogy egy héten egyszer kelljen töltőre tenni akkor én biztosan örülnék neki bárhogyan is töltődik a kezemen.

színes kijelző ok, LTE ok, ez igaz. akkor hagyjuk ki belőle :)

mutatók: a mechanikus órát kedvelők körében akár a billegőmotoros akár a hangvillás megoldás is unikum, főleg utóbbi. ezek éppen jöhetnének. kis helyet fognak, enni alig kérnek (két év/Energizer elem)

lyukas kijelző: ööö tényleg ebbe nem gondoltam bele :))

egyedi mechanika: az eta-tól vásárolni lehetne szuperlapos automata werket (ha már ők is felvásároltak minden jót a hagyományos óraipar hanyatlásakor), és mellé teljesen szeparált módon jöhetne a számítógépes rész.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Most nem találtam meg, de a mechanikus mozgást és a testhőt nagyon korán elvetettük, annyira kevés energiát lehet kiszedni belőlük. (Meg nem hiszem, hogy kényelmes lenne, ha az óra "folyamatosan hideg" lenne, hogy a hő-áramlásból nyert energiával töltődjön.)

Ugyanakkora fizikai méretben sokkal nagyobb kapacitású elemeket lehet kapni, mint akkukat.

Előkerestem a nagyságrendi számolásokat, az a projekt kb. 1-1.5 hetet ment volna egy feltöltéssel, de egy napelemmel napi kb. 1 óra felhős fénnyel külön töltögetés nélkül működött volna.
(Ezek a számok nagyon változhatnak az elvárt funkcióktól, az adott alkatrészektől, stb.)

Mechanikus órákkal nem nagyon foglalkoztam, de ha jól értem se a billegőmotoros se a hangvillás hajtásnak nincs igazán köze az okos funkcióhoz. (A projekteknél feltétel volt, hogy a mutatókat az elektronika "önkényesen" tudja mozgatni.)

Valószínűleg lyukas kijelző nélkül is meg lehet oldani, némi kompromisszumokkal. Átlátszó kijelző létezik, de nem tudom mennyire kapható főleg ilyen kis méretben.

Ha komolyan gondoltad a fejlesztést, és tudsz kompromisszumokat kötni, akkor szerintem kivitelezhető a dolog. Ha spéci igényeid vannak (pl. lyukas kijelző), akkor a fejlesztés gyakorlatilag megfizethetetlen lesz.

a töltődés hatásfoka nekem annyira nem létkérdés, ha csak kiegészítésnek megfelel az okés. így van, a billegőmotoros és villás werk egy önálló és izolált rendszert jelentene, legfeljebb az áramot kaphatná a közös akkumulátorról. de én jobban szeretnék alá automatát :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Kiváló ötlet, már a Seiko Kinetic-ben is tetszett, ahogy egyesítik a mechanikus/automata és a kvarc szerkezetek hátrányait :P

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Azért nem tartom irrelevánsnak, mert - ahogy írtam - a két technológia hátrányait egyesíti, az előnyeik nélkül. Lemondasz a digitális/kvarc gondozásmentességéről is, meg a mechanikus óra "lelkéről" is.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Az okosfunkciók hamar elavulnak, a mechanikus rész pedig karbantartásigényes. És 5 év múlva ott vagy egy elavult, korszerűtlen, emiatt funkcióját vesztett okosórával, amit el kéne vinni szervízbe olajoztatni meg karbantartatni. Csakhát minek... mondjuk ebbe így belegondolva tényleg nem probléma, az erkölcsi avulással jön a mechanikai is és mehet a kukába.

Szerintem az elektronikus óra legyen mechanikailag igénytelen (úgy értem gondozásmentes, ütésálló), a mechanikus óra meg legyen az, amit majd az unokám is megörökölhet.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."