Programozás gyerekeknek (5-11)

Olyan helyet keresnék ahol 11-12 éves gyerekeknek oktatnak programozást.

Amit szeretnék:
- valamilyen IDE használata
- valamilyen élő nyelv pl. python, java...
- egyéni és közös kis projektek
- esetleg részben online forma

Igazából olyan tippet szeretnék kérni ahol ennek van valami kialakult tematikája és módszertana amihez be lehet csatlakozni. Ha vann tipp, köszönöm.

Hozzászólások

code.org, Hour of Code kezdésnek, de van nagyon sok minden itt.

Van elég sok Scratch, Mindstorm, Minecraft dolog... ami tök jó... ezek szerintem piciknek 5-10 között nagyon jók... de pont olyasmit szeretnék ahol már feladják ezeket az inkubátor környezeteket.
Egy szimpatikus könyvet is találtam:
carol vorderman programozas gyerekeknek
Valami olyan csoportot/foglalkozást keresnék ami a könyv második feléhez hasonló, ahol elengedik az egeret, elhagyja a scratch-et és azt mondja na akkor nézzük meg hogy hogyan lehet idomítani a python-t és ezt begépelni plaintext-be.

Szegeden az Agórában (http://www.agoraszeged.hu/) a tanév alatt volt valami programozós szakkör, egy diákom (nyolcadikos) járt oda, neki tetszett, főleg a második félév, mert a nem annyira ügyesek nem mentek tovább (nem pont így fogalmazta, de a lényege ez volt). Ha jól tudom, JavaScript-et gyúrták. Pontosabb részleteket nem tudok.

Logiscool az ország több városában is tart szakköröket, illetve nyári táborokat. Témája főleg javascript, Scratch.

Érdekel a téma, főleg a "mikor célszerű kezdeni".
Én egyelőre nem kezdtem el a kódolást a 10 éves lányomnál, ellenben éppen most a nyáron kapott rá a Technik Legóra, aholis mindenféle fogaskerekes, szíjhatjást és excenteres hajtást tanul. És nem csak atomi szinten, hanem egyúttal általa tervezett komplett járművet illetve egyéb gépet épít meg villanymotoros hajtással, majd a következő, az előzőtől eltérő hajtásút.
Ennek örülök, mert a probléma megoldó képességét ez erősen fejleszti, és remélem hogy ez a programozás tanulást is könnyebbé fogja tenni.

A Logiscoolosoknál régebben bedobták, hogy Scratch olvasni még nem tudó ovis gyerekeknek... nem lett... pedig érdekelt és szerintem tök jó ötlet volt. :)
Alsós gyerekeknek már ezek a Scratch alapú dolgok nyugodtan mehetnek. Bár nyilván ez érdeklődés kérdése, de a Scratch nagyon barátságos pl. egy Primo-hoz képest. :)