Értesítés áramkimaradás esetén

 ( jailhouse | 2017. július 9., vasárnap - 20:27 )

Sziasztok!

1 hetes nyaralás után arra jöttünk haza, hogy valaki lenyomta a lakásunkhoz tartozó biztosítékot a lépcsőházban. Csak a hűtő ment, de a tartalma gyakorlatilag oda lett. Nem szeretném ha még egyszer előfordulna, ezért elkezdtem ötletelni, hogyan tudnám megoldani, hogy áramkimaradás esetén valamilyen értesítést kapjak.

A legegyszerűbbnek az tűnik, hogy töltőre rakok egy androidos telefont, találtam egy alkalmazást ami sms-t küld ha megszűnik a táplálás. Kipróbáltam, működik, viszont: Nem tudom mennyire biztonságos töltőn hagyni a telefont 1-2 hétig. Nem megy-e tönkre, nem melegszik-e túl az telefon vagy az adapter, nem gyullad-e ki?

Ebben kérném a segítségeteket, illetve ha van más ötletetek a témában azt is szívesen fogadom. A lényeg, hogy viszonylag olcsó legyen és biztonságos.

Esetleg Raspberry PI?

Köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha pl. külföldön nyaraltok, kapod az értesítést, hogy áramszünet, mit csinálsz? Hazajöttök?

uzsolt:
Ha a folyosón van a villanyóra és az alatta lévő megszakítót nyomták le (más nem nagyon lehet, hiszen a lakásba nem ment be senki, aki lenyomta volna, mert az betörés lett volna :-) ), akkor elég megkérni kb akárkit, aki felkapcsolja.

jailhouse:
Bár nem androidos de egy régi LG "okos"telefont használok ébresztőnek már évek óta, állandóan be van dugva a konnektorba.

Idézet:
Ha a folyosón van a villanyóra és az alatta lévő megszakítót nyomták le (más nem nagyon lehet, hiszen a lakásba nem ment be senki, aki lenyomta volna, mert az betörés lett volna :-) ), akkor elég megkérni kb akárkit, aki felkapcsolja.

Pontosan, erre gondoltam én is. Nem lenne egyszerűbb megkérni valamelyik közelben lakó rokont/barátot vagy valakit, hogy menjen el minden nap, locsolja meg a virágokat, ürítse ki a postaládát, etesse meg a kutyát/macskát, stb.
A következő ilyen topik meg biztos az lesz, hogy amíg nyaraltak, csőtörés volt, és van-e valami ötlet arra, ha a lakásban már milliméter magasan van a víz, hogy értesítsen :)

Rövidre zárva a dolgot: ismerős mindennapi személyes megjelenése kb. minden problémát megoldhat (meg szerintem amúgy se baj, ha a ház/lakás körül van némi mozgás - némi hamis biztonságérzet).

Ha van ilyen ismerős, aki napi szinten oda tud menni, nyilván az a legjobb. De szerintem ez a döntő többségnek nincs olyan ismerőse, aki naponta rá tud nézni a lakásra főleg belülről.

Csőtörés:
A lakásba vezető vízelzárókat szerintem alap, hogy lezárja az ember, ha egy hétre elmegy nyaralni.

Idézet:
szerintem ez a döntő többségnek nincs olyan ismerőse

Nem tudom, nem ismerek annyi embert, hogy statisztikailag érvényes megállapítást tudjak tenni :)

Idézet:
A lakásba vezető vízelzárókat szerintem alap, hogy lezárja az ember, ha egy hétre elmegy nyaralni.

Sose zártuk el, de nekünk mindig volt valaki rokon (általában szülő), aki ránézett a házra.

"Sose zártuk el, de nekünk mindig volt valaki rokon (általában szülő), aki ránézett a házra."

amúgy is érdemes bizonyos időközönként elzárni, hogy megtudd, hogy működik-e még. A csapok néha olyanok, hogy ha sokáig nem használják őket, akkor utána nem tudok őket nagyon mozgatni

+1
Vízóracsere alkalmával nálunk is néztek nagyot némelyik lakásban, hogy nem forog a sarokszelep, úgy hogy az is cserélve lesz Meg ugye akkor addig sehol nem lesz víz, mert azzal tudtad volna szakaszolni..
Még egy sima hétvégére is elzárom, tíz évet dolgoztam vízműveknél, biztos a megszokás meg az "élmények"..
--
God bless you, Captain Hindsight..

+1, ha fél napnál hosszabb időre távozunk a lakásból, gáz-víz elzár, oszt' jónapot.

Az nem gond. Azt mindig elzárjuk. Minden le van kapcsolva egyébként ilyenkor csak a hűtő megy.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Némelyik UPS tud emailt küldeni, ha átkapcsolt akkumulátoros táplálásra.

Van ilyen, csak lehet, hogy az árfekvése nem túl kedvező otthonra.

Meg az üresjárati fogyasztása sem.

Köszi, gondoltam rá, de egyrészt viszonylag drága, másrészt nincs túl sok helyem egy ilyen kütyüre, harmadrészt csak akkor használnám amikor távol vagyunk.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Gondolom az is feltetel, hogy a UPS ne a meglevo infrastrukturan probaljon levelet kuldeni, hanem mobilneten keresztul, mivel a halozat is aram nelkul lesz.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha már ott az UPS, rá lehet kötni a modemet meg a routert :)

Nem. Megkérjük a város másik végében lévő beteges nagymamát, hogy legyen szíves buszozzon el és nyomja fel a biztit. És nem, nem kérjük meg arra a szívességre, hogy jöjjön el minden nap csekkolni a lakást. (pláne egy retardált kretén miatt)

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Ha az a legkozelebbi eselyes segitseg, akkor erdemes foglalkozni azzal a lehetoseggel, hogy aramszunet eseten csak akkor kapj riasztast ha mondjuk 8 oraja nincs aram vagy kapj ertesitest arrol ha visszajott az aram es varsz vele par orat mig szolsz hogy nezzenek ra.

8 óra az már elég sok egy hűtőnél.

Aminél sok, azt cserélni kell. Zárt állapotban nem szabad, hogy 8-12 óra(!) megártson a belső hőmérsékletnek.

Egy rendes hűtőnek 3-4 napot is simán bírnia kell, nekem a (hűtőtáskás) hátizsákomban megmarad a hideg 12 órán át (ha nem nyitogatják).

FathoM

Teljesen feltöltődött telefon átvált csepptöltésre. Bár azt mondják időnként az okosok, hogy normál esetben sem optimális az élettartam szempontjából a 100% töltöttség, de nem fog tönkremenni vagy túlmelegedni. (Miután átváltott a csepptöltésre, a töltőáram a normál töltés töredékére esik vissza, így eleve kevésbé melegszik, és, ha belegondolsz, akkor elég sok elektronikai eszköz van állandóan áram alatt, mégsem lesz bajuk. A telefonokat és töltőket sem tervezik másképp.)

Véleményem szerint, ha már van létező megoldás a problémádra, akkor nem érdemes pl. RPI-vel szórakozni (hacsak nem tanulás célból). Csak drágább lesz és nem feltétlen lesz üzembiztosabb.

Oké, köszi azt hiszem maradok ennél a megoldásnál. Igazából azt nem tudom még, hogy a sok éves pl Samsung GT-S5570 Galaxy Mini mennyire alkalmas erre, vagy jobb valami új készüléket venni...

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

A feladat összetettsége feltétlenül indokolja egy Samsung Galaxy S8 64GB G950F használatát! :D
Vagy annak az árából 5-10-15-ször pótolod az megromlott élelmiszereket! Mert ugye ilyen minden nyaralás alkalmával többször előfordul!
De kisebb ajándékért vagy összegért, esetleg a szép szóért cserébe a házmester is ellenőrizheti neked a kismegszakítól fel/le kapcsolt állapotát.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Még a raspály alkalmazása előtt utánanézhetnél a villanyóra elhelyezésére vonatokozó szabványnak!
Ha boldog-boldogtalan lekapcsolhatja a lakásodban a villanyt az vagyonvédelmi és egyéb kockázatot is jelenthet, nem csak a hűtő tartalmának épségét. A fő biztosítéknek mindenképpen zárhatónak kell lennie!

Voltál te már panel lépcsőházba?

Voltam bizony! Most is társasházban lakom.
Viszont véletlenül éppen most olvastam a Hálózati és mérőhelyi ismeretek/Mértékadó szabvány: Az MSZ 447:2009 dokumentumot, valamint a villanyóra elhelyezésére stb. vonatkozó szabályokat.

Szóval értem én, hogy a játék fontos. Helyette célszerűbb azzal foglalkozni, ami a közeljövőben úgy is kötelező lesz, ráadásul pénzbe kerül. Ja, és a problémát is megoldja.

Az ilyen dolgokra mindig az a szabvány vonatkozik, ami az építésekor, átadásakor, amíg nincs hozzányúlva. Azaz egy 70, 80-as években épített panelra az akkori szabályok a mérvadóak.

Off: kéménynél/gázcsőnél mennyire van így?

Gáznál érdekes a helyzet - a mérő elhelyezésére ugyanis az elmúlt ~30 évben legalább 3-4 féle szabály létezett (meg vannnak a gáztűzhelyes panelek, ahol egyik szabályozásnak sem lehetne mérő elhelyezéssel megfelelni), ezt mérőcserénél szerintem nem alakíttatják át - viszont berendezést cserélni már csak az aktuális szabvány szerinti kialakítással szabad. (Kémény, levelgőellátás, bekötés)

Off: kéménynél/gázcsőnél mennyire van így?

Amíg nem mondják rá azt, hogy nem biztonságos (safety értelemben), addig azokra is igaz. Ugye ezeknél egész könnyen tud annyit változni az aktuális széljárás, hogy valami, ami 30 évig jó volt (akkor is lehetett tudni, hogy nem fasza, de "elmegy" szinten tojtak rá), most már ne legyen jó.

Na a villanydrótnál ez nagyon ritkán szokott előfordulni.

baromi egyszeru: nem kell fizetni a villanyszamlat, majd miutan kikotottek, mar csak szabvanyos merohelyre kotik vissza:)))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez így igaz. Aztán jön az ELMŰ órát cserélni, és csak az előírt vezeték keresztmetszetre, kettős plombálású zárható szekrénybe fogja az új órát bekötni. Te meg fizetsz. :)

Háttööö... nem. Ha saját indíttatásból jön órát cserélni, akkor simán felrakja lakáson belülre, plombálható extra doboz nélkül, "csak úgy", a 60 éves fekete bakelit lapra, az eddigi 4-es vagy 6-os bejövő aluvezetékre. Ami ugye így alsó hangon 20 éve nem szabványos már.

"Azaz egy 70, 80-as években épített panelra az akkori szabályok a mérvadóak"

Tudsz nekem erre pontos szabályt, törvény mondani? A társasházban, ahol lakom felmerült a villamost elosztószekrények cseréje, mert a 80-as években épültek és nem felelnek meg a mai szabványoknak. Ezek szerint nem is kell, hogy megfeleljenek?

Értelemszerűen nem fog megfelelni ami a 80-as évekbe épült a mai szabályoknak, itt (még?) nem visszamenőlegesen történnek a szabályozások.

Viszont. Akármi van, egy óracsere vagy akármi, már nem fogják felrakni oda a dolgokat, mert visszakötéskor már a mai dolgoknak kell megfelelni. Ettől függetlenül ha van pénz rá, akkor hogyne lenne érdemes cserélni, felújítás mindig jó.

A társasházban, ahol lakom felmerült a villamost elosztószekrények cseréje, mert a 80-as években épültek és nem felelnek meg a mai szabványoknak.

Az összefüggést ezek szerint nem magyarázták el.
Onnan indul a dolog, hogy a 70-es/80-as években 1x16A-rel voltak bekötve a lakások, ennek megfelelően lettek méretezve és kialakítva a közös vezetékszakaszok.
Azóta megnőttek a fogyasztók, mindenki villanytűzhelyre vágyik (ami zabálja az Ampereket), 16A akkor lehet elég, ha nincs semmi extra fogyasztód (villanytűzhelynél biztosan nem lesz elég). Hivatalosan már 32A jár külön felár nélkül minden lakásnak, ergó egészen könnyedén szavazza meg az igényt a kedves felhasználó.
Ha viszont a társasházban jelentős mennyiségben kezdenek el növögetni a 16A feletti bekötésű lakások, akkor a közös hálózat nem lesz elég, tehát hozzá kell nyúlni. És ezen a ponton jön az a történet, hogy amíg nem akarsz hozzányúlni, addig elég az eredeti szabványnak megfelelés (meg persze hogy ne legyen életveszélyes), ha viszont át akarod alakítani (itt ugye vezetéket kell cserélni vastagabbra), abban a pillanatban jön az az elvárás, hogy akkor azt tessék a jelenlegi szabványok szerint megcsinálni - és ez ugye a vezeték tulajdonosát terheli (jelen esetben itt a társasház az).

Valószínűleg a legegyszerűbb, legjobb megoldás az, amit találtál. Ha minimálisra akarod csökkenteni az esélyét azoknak a dolgoknak, amiktől tartasz, akkor bevált, megbízható telefont válassz, az akku benne jó állapotú legyen, és ne használj gyorstöltést. Ha olyan töltőt (5V-os tápegységet) teszel mellé, aminek meg se kottyan a telefon táplálása, akkor a töltő sem fog melegedni.

Köszi! Hasznos infók számomra.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Vegyél ujjlenyomatot a megszakítóról, aztán máris ott a bizonyíték a kezedben :-)
Még jobb, kend be lemoshatatlan tintával (esetleg csak UV-ben láthatóval), aztán titokban teszteld a gyanúsítottakat...

Mi lenne, ha megfordítanánk?
Pl ha óránként kapnál egy értesítést, amiből tudod, hogy még van áram?

Ez éjszaka rendesen tudja fokozni az örömöket :)

+1. A mobilra meg egy app, ami riaszt, ha kimaradt egy ping. Sokkal ésszerűbb, és egyben a hálózat meglétét is monitorozza :-).

Amúgy nekünk egyszer volt, hogy a Fi-relé oldott le - mivel azt reszetelgetni kellett volna, egyszer meg a szolgáltató kikapcsolta az áramot. Mindkétszer kiolvadt a mélyhűtő, egyik eset végén jó büdös is lett.

Azért mondom, hogy nem 100%, hogy valaki viccelődött, lehetett műszaki hiba is, ami levágta. Bár elsimerem, hogy ha csak a hűtő megy, ez ritka.

Egyszerű olcsó.... Arduino + ds18b20 + OV7670 + 1X relay 2 cannel. Egyikkel egy lámpát, a másikkal egy rádiót kapcsolgatsz. Tudod figyelni a hőmérsékletet esetleg ha tűz üt ki, és van egy kamerád amin meggyőződhetsz..... nem ful HD :)))

Szia.

Nekem egy régi teló van már kb. egy éve folyamatosan töltőn. Annyi hogy CyanogenMod-ot tettem rá (akkor még volt) és abban van töltés vezérlés. Ami annyit jelent hogy be lehet állítani hogy hány %-ra töltse fel és hány %-ig merítse. Nekem 90%-ig feltölti, utána merítési szakasz jön (hiába van rádugva a töltőre), 35%-nál pedig újra elkezd tölteni. Mondom már egy éve megy így, viszont ilyet csak a régi CyanogenMod-okban láttam eddig.

A Synology NAS/Cloud is tud ilyet. Ha megszakad a kapcsolat a NAS és a Synology cloud között, akkor a cloud emailt küld. Illetve ha visszajött az áram, akkor egy "nem megfelelő leállítás történt" üzenetet.

Áram nélkül gondolom ez kissé bajosabb. :)

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Forditva gondolkodj.
Ha van aram, akkor rendben a kapcsolat, kuld kis statuszokat a cloudba.
Ha nincs aram, akkor nem tud.
(es ekkor mar a cloud tud riasztani teged, ha adott timeout utan sincs update).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nalam szunetmentesen van a NAS es a router is, aramszunet eseten is tud emailt kuldeni. (mindaddig amig a haztomb switchei aramot kapnak)

En is sarkanyolo es coco 5letet tamogatom.

Nalam ugyan nem aramszunetre, de van egy ilyen megoldasom:

sudo crontab -e
*/10 * * * * wget -O /dev/null -o /dev/null
http://heartbeat.myass.io/angyalfold/update >/dev/null 2>&1

Es itt a szerveroldalon van egy kis statuszoldal (dashboardnak kicsit nagyzolo lenne hivni), ahol
megvan, hogy mikor volt az utolso szivdobbanas (<-- aramszunetnel ugye nincs), mi volt az ip.

Egy sima raspberry pi es a fenti kis crontab szkript. Programozni se nagyon kell.
A szerveroldal barmi lehet. Az mar tenyleg izles kerdese.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt a fenti crontab scriptet egy kicsit intelligensebb router (na jó, ne túlozzunk, nat-olós dobozka) is megoldja.

Barmi, de tenyleg. Pont ez a mondanivalom lenyege.

Mondjuk a teljes kephez az is hozzatartozik, hogy az alabbi hibal eseten is megszunik a kommunikacio:
- cucc lefagy
- szoftverhiba (logok betelnek)
- internet megy el es nem az aram.

Igazabol barmelyik valoszinubb, mint az aramszunet;)
De arra jo, hogy ismerost/nagymamat megsetaltassuk...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy felújított okos UPS? Ja már írták. +1 rá, az lenne az igazi céleszköz és meg tudja táplálni a routert is, meg ami még kell a nethez. Egy fokkal stabilabb lenne egy mobilnál. Miki routerek meg asszem még USB-s UPS-sal is boldogulnak és olcsóbban kijönne egy butább UPS-sal.

Egyet hátrébb lépve, majd úgy vizsgálva a helyzetet: nem lenne jobb megoldás egy riasztórendszer kiépít(tet)ése? Esetleg távfelügyelettel? Volt ismerősöm, aki hasonló cipőben járt, végül ez lett a megoldás. Távfelügyelet esetén megoldott a biztos kommunikáció, ember ki is megy azonnal, ha gond van. Gondolom az is megoldható, hogy áramszünet, vagy tűz (füstérzékelő) esetén is kimenjen, nem csak betöréskor. Nem ismerem ennyire a technikát, de szerintem illeszthető a rendszerhez olyan dolog is, amivel megállapítható, hogy emelkedik-e a vízszint a lakásban. Vannak már olyan riasztóközpontok, melyek webes felületen is elérhetők, lekérdezhetők, így bármikor rá lehet nézni, hogy "minden rendben van-e?".
Oké, hogy a hűtő leolvadásához több idő kell, de ha napközben dolgoztok, annyi idő bőven elég ahhoz, hogy a betörő/tűz/víz komolyabb kárt okozzon a lakásban. Biztosan drágább megoldás, de szerintem megnyugtatóbb, valamint több problémára is megoldást kínál.

Sőt a lakásbiztosítás díja is csökken ilyenkor, talán a felére is! Az is havi 800-1500 Tt egy társasházi lakásban. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

egy _jo_ huto ha nem baszogatod, es van benne eleg fagyott cucc, tartja a hideget napokig.... az meg nem eletszeru, hogy romlandoval rakod tele a nem fagyasztott teret amig elmesz 2 hetre.

Gondolom budapesti vagy, itt felénk vidéken az emberek hónapokra bespájzolnak a ládába.

(mondjuk balfaszok is vannka, pár éve volt valami nagy havazás télen, hogy fél zala meg vas megyébe nem volt áram, aztán panaszkodtak, hogy megromlik a sok cucc mert nincs áram, aztán kint meg dultak a minuszok...)

Ja a másik meg az a fajta, aki még azt sem tudja, hogy a sokminusz nemjó a hűtős cuccnak, átmenet meg nem nagyon van.

A fagyasztóba van -15 fok, kint meg -10, az nem olyan nagy különbség, főleg ahhoz képest, hogy leolvad az egész és egy diszno kárba vész.

Par eve elromlott a hutomben az a mechanikus eszkoz, ami ki-be kapcsolgatja a kompresszort. Neha leolvadt a fagyi (ez nem jo), neha meg a huto reszeben levo kaja is megfagyott. Egyik sem jo, a sima hutendo kajanak is rossz, ha megfagy, nem csak a fagyasztottnak, ha kiolvad. Az ido nagy reszeben mukodott a szabalyzo, aztan valamelyik iranyba beragadt, es onnantol meg kellett igazitani. Aztan megjavitottam, kivagtam belole mindent, ami mechanikus (a kompresszor kivetelevel), azota mukodik.

Pillanatnyilag a fagyasztoban -17.19, a hutoben 4.44, a hutoracsnal 37.25 C fok van. A szoba es a kulso homerseklet meg a vihar miatt igy alakul (az ablak ket oldalan van erzekelo, a parat es a legnyomast csak bent merem):
Humidity: 36.70 %
Pressure: 99370 Pa
Room Temperature: 33.88 C
Outside Temperature: 18.88 C

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Gratula (tenyleg). A legtobb ember nem all neki szerelni egy 100k-s tetelt.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

pont a lada a kisebb gond, ott van benne megfelelo tomeg hidegen tartani

//OFF
imho amíg egy troll beállítottságú szomszéd bármikor újra le tudja kapcsolni, teljesen mindegy, hogy milyen formában megy el értesítés az áramszünetről. Legjobb megoldás bármilyen módon a zárhatóvá tétel.

És erre van-e valamilyen ötleted?
Mert a szolgáltatónak bármikor hozzá kell férnie. És a fogyasztónak is bármikor hozzá kell férnie.
Ha lezárod az áramszolgáltatónak hiába adsz egy kulcsot, ő nem fogja őrizgetni és nyilvántartani, hogy melyik kulcs kié. A szolgáltató is lezárhatná, de az meg egység kulcs lenne amiből minden fogyasztónak is lenne egy példánya.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Sok helyen a házba menő gáz főelzárója (vagy mi is a neve) az utcán(!) van, egy dobozban, a házfalon. Nem kell hozzá spéci kulcs, mégse olvastam sok olyan hírt, amely arról szólt volna, hogy vicces kedvű fiatalok a nagymamánál a legnagyobb hidegben elzárták a gázt, neki meg ki kellett csoszogni, visszanyitni.

Ne nekem mond, nem az én ötletem volt a szekrény zárása.
Én csak a kivitelezés nehézségeire világítottam rá.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Két bekezdés a vonatkozó Mértékadó szabvány: Az MSZ 447:2009 - II.9.3. Fogyasztásmérő-szekrénnyel kapcsolatos alapvető műszaki követelmények-ből.

–  A szekrényre zárópecsételhető fedél vagy ajtó szükséges, amely eltakarja a műszerek 
és  készülékek  villamos  csatlakozásait  és  csak  a  fogyasztásmérők,  kismegszakítók, 
vezérlő készülékek kezelendő részei emelkedhetnek ki. A belső takarólap (ha van) 
kivágásának mérete igazodjon az alkalmazott fogyasztásmérő méretéhez.
–  A szekrények ajtaja vagy takarófedele biztosítsa a fogyasztásmérő leolvashatóságát, 
ajtó esetén legalább egy helyen, fedőlap esetén legalább két helyen, átlós irányban 
zárópecsételhető legyen. A fogyasztásmérő leolvashatóságát (mérőállás) valamint a 
vonalkódos azonosító leolvashatóságát (vonalkódolvasó segítségével) az átlátszó fe-
délnek biztosítania kell.

A biztosíték fedelére kell a tulajdonosnak még egy zár. Tűz esetére úgy is kell lennie egy másik kapcsolónak.

Persze, ezt kivitelezni is kell, de ezt írja elő a szabvány.

Amit idemásoltál, az semmit nem mond a villanyóra elzárásáról. Ez konkrétan annyit jelent, hogy a villanyórát úgy kell beszerelni, hogy ne tudjál plombatörés nélkül az elektromos részekhez hozzányúlni. (Egyrészt mert agyonüthet az áram, másrészt mert ne akard az órát megkerülni.) A biztosítékok "kapcsoló kar része" konkrétan kívül van az itt taglalt szekrényen.

... részei emelkedhetnek ki.
Ez itt konkrétan feltételes mód. ;)

További értelmézés probléma, hogy itt nem az óráról van szó, hanem a szekrényről. Bizony, ez az ún, kettős plombálás. Először az óra, biztosíték, stb., majd az egész hóbelevancra egy IP44-es szekrényben, ami szintén plombálva van.

Mindenesetre az idézetbe kár volt belekötni egészen addig, amíg a néhány száz oldalnyi szabványt nem olvastad és értelmezted. Talán így könnyeb, alant ott egy fénykép. Alul doboz két szép piros plombával. A dobozon belül az óra és a bejövő biztosíték is plombált (mint láthatod). Az óra bontás nélkül leolvasható, a biztosíték kapcsolható - és nem lóg ki a dobozból. Ez a kialakítás nem csak a prérin, hanem zárt helyen is kötelező.
Házi feladat: IP44 ;)

http://www.tibivill.hu/wp-content/uploads/2015/04/szabvanyos_merohely.jpg

Szorri, tényleg, lyken-nek kellett volna. Csak meleg van, nem látom, hogy melyik "válasz"-ra kell kattintani :)

Helyszíntől függ. Ha nem zárható, akkor odadugni egy webkamerát, házi szerver vagy NAS UPS-re rakva rögzít, aztán kártérítési felelősség alapján le lehet verni azon aki a képeken rajta van.

Mármint fogadhatsz egy ügyvédet és perre mehetsz a pártízezres károdért, a webkamerás képeiddel, amit ki tudja mennyire legálisan készítettél... Ezt leírni is elég vicces, végigcsinálni gondolom még szórakoztatóbb.

Ettől célszerűbb csak megállapítani hogy ki csinálta, és őt meglátogatni egy porszívócsővel a kézben. Aztán pedig, khmm..., meg kell kérni arra hogy ilyet soha többet ne csináljon, különben megint el lesz törve a keze...
Már ha egyáltalán direkt lett lekapcsolva az automata, mert ugye ez csak feltételezés, simán lehet az is hibás, vagy az is lehet hogy okkal kapcsolt le, nem hülyeségből.

Látom jogi területen jártas vagy. Legális képrögzítés információszerzés céljából nem, garázdaság és súlyos testi sértés igen. Remek logika, 3-6 év letöltendőt tényleg simán megér, gratulálok.

Igen, én is jogász-informatikus vagyok, hozzád hasonlóan :D

Csak kevésbé vagyok naív. Webcam fotóval jogászkodni, hogy a kötsög lekapcsolta a villanyórámat és 23436 Ft értékű cucc megromlott a hűtőmben, hát, próbálom úgy elképzelni hogy nem röhögöm el magam, de sajnos nem megy.

És a sitt: "Visszatérve a súlyos testi sértésre: itt sincs túlsúlyban a letöltendő szabadságvesztés, sőt. A súlyos testi sértést elkövető 2782 felnőtt közül mindössze 342-t (12,29 százalék) ítéltek letöltendő szabadságvesztésre" (innen).
Az a 342 gondolom visszaeső volt, vagy voltak még más, súlyosbító körülmények is.

Ok, megvárom amíg lekommunikálod egy gyakorló jogásszal, mire számíthatsz, miután előre megfontolt szándékkal odamész valakihez és fegyvernek minősülő tárgyal eltöröd végtagját. Arra külön készítem a popcorn-t, hogy videófelvétel vs. kartörés. Biztos rengeteg ügyvéd állít ki majd szakvéleményt, hogy utóbbi az optimálisabb út.

Hehehe, esetleg talán neked kellene megértened, hogy az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs ugyan különbség, gyakorlatilag viszont...

Aszongya: "A vádirat szerint a bűncselekmény idején a Készenléti Rendőrség hivatásos állományában járőrvezetőként szolgáló rendőr ... nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott el ... Hajnalban megtudta, hogy a barátját egy - szintén ugyanott szórakozó - férfi korábban provokálta, ezért hazament, magához vett egy bozótvágó kést és egy teleszkópos gumibotot, majd ezekkel az eszközökkel tért vissza. Előzetes szóváltás nélkül a bozótvágó kés lapjával többször megütötte a bárpultnál ülő sértett hátát és tarkóját, amitől a férfi a földre került.
A vádlott még ekkor sem hagyta abba az ütlegelést, sőt többször belerúgott a földön fekvő sértettbe, majd ismeretlen helyre távozott.
A rendőrök helikopterrel és kutyákkal is keresték, de csak pár nap múlva tudták elfogni a Hollandiából hazafelé tartó férfit, akit időközben elbocsátottak állásából. A vádlott beismerő vallomást tett."

Na ez szerinted mennyit ért? Mert a BTK szerint a súlyos testi sértés alapesete max. 3 év, ha jön még mellé pár paraméter akkor 1-5 év, életveszélyes témában még több. Ez az elmélet.

És most kérlek tippeld meg, hogy mit kapott a fenti elkövető, aki egy machete-vel támadott valakire bosszúból, hátulról leütütte, élet kioltására simán alkalmzas eszközzel többször is megütötte, majd utána elszökött, és mindezt tette rendőrként (ami miatt nem is értem, hogy miért nem katonai bíróság tárgyalta az ügyet), ami elvileg súlyosbító tényező kellene hogy legyen.
Na megvan a tipped?
Remélem megvan, akár le is írhatod.

A valóságban kapott 2 év felfüggesztettet.
(Jó, nem jogerős meg minden, és emberkedik is az ügyészség, de nagyon úgy tűnik hogy a bíróság nagyon nem akarja rács mögé küldeni...)

Valamiért próbálod elterelni a témát arról, hogy egy legális videó készítése helyett előre megfontolt garázdaságot és súlyos testi sértést javasoltál. Roppant kulturált érv, hogy megtehető, mert úgysem kapsz érte letöltendőt. Minden munkáltató ilyen hozzáállású alkalmazottról álmodik. Most nyugodtan bigyessz még ide valami frappáns riposztot, hogy tiéd lehessen az utolsó szó.

"Valamiért próbálod elterelni a témát arról"

Nem próbálok én semmit semmiről elterelni.
A valóság ezzel szemben az, hogy te azt képzeled, hogy testi sértésért itthon börtönbe zárják az embert. Ezt egyébként én is támogatnám, csak sajnos nem ez a helyzet. És amióta jöttél ezzel a "3-6 év böri" tévképzeteteddel, azóta nagyrészt erről vitatkozunk. Akarom mondani én hordom ide a konkrétumokat, hogy ez a valóságban nem így van, te pedig csak kötöd az ebet a karóhoz, faszkodsz, mostanra pedig már az ilyen szalmabábozásig is eljutottál, hogy én terelem a témát.

"hogy egy legális videó készítése helyett"

Azt hogy ebben az országban mennyire legális videót készíteni, az kb. szürkezóna, lásd dashcam.
De TFH legális is: mire mész vele? Pártízezres kárra a rendőrség úgy szokott reagálni, hogy 30 nap múlva tettes ismeretlennel lezárja az ügyet, érdemi nyomozati cselekmény nélkül. Aztán mehetsz neki pótmagánváddal, indíthatsz pert meg satöbbi, de az államtól sok segítségre nem számíthatsz.

"előre megfontolt garázdaságot és súlyos testi sértést javasoltál"

Nem javasltam. Idézem magamat (klasszikusokat csak szó szerint): "Ettől célszerűbb csak megállapítani hogy ki csinálta, és őt meglátogatni egy porszívócsővel a kézben."

Egyrészt ugye az értelmetlen jogászkodástól kb. minden célszerűbb, mert annak tutira nem lesz eredménye, de legalább az időd és pénzed megy vele.
Másrészt az erőszakos határozott fellépésnek _lehet_ eredménye, ezzel együtt sem javasoltam ezt senkinek. Csak sajnos ott tartunk, hogy a témagyar állam baszik bármit is csinálni a neked kárt okozó faszokkal szemben. És ilyenkor lehet siránkozni, vagy lehet a saját kezedbe venni a dolgokat. Az pl. biztos, hogy ha valaki szándékosan okozna nekem tízezres nagyságrendű kárt, akkor elbeszélgetnék vele.

"Roppant kulturált érv, hogy megtehető, mert úgysem kapsz érte letöltendőt."

Igen, ez egy tökéletes érv arra az állításodra, hogy börtönbe mész érte X évre. Mert valójában mi most erről vitatkozunk.

Mert te egy olyan álomvilágban élsz, ahol a törvényeket betartatatja az állam, de a valóságban sajnos ott tartunk, hogy a témagyar állam megfelelő szervei ilyen ítéleteket hoznak bizonyított súlyos testi sértés esetében is. És az ilyen ügyek jó része el se jut a bíróságig, mert ha nincsenek tanúk akkor 1 állítás 1 tagadás, és a felderítési arányról még nem is beszéltünk.

"Minden munkáltató ilyen hozzáállású alkalmazottról álmodik."

Ja, az álomvilágban élő életképtelen sokkal jobb xD

"Most nyugodtan bigyessz még ide valami frappáns riposztot, hogy tiéd lehessen az utolsó szó."

Akkor asszem be is fejeztük.

Kozeli lakasok orai egy helyen vannak, hiaba lenne mindaz zarhato szekrenyben, a szomszedok ugyanugy hozza fognak ferni...

Nem tudom mennyire biztonságos töltőn hagyni a telefont 1-2 hétig. Nem megy-e tönkre, nem melegszik-e túl az telefon vagy az adapter, nem gyullad-e ki?

Nálunk egy 6310 kb. fixen be volt kötve egy szerver fenekére, éveken át (a készülék feladata az volt, hogy programozottan átirányítsa az ügyeleti számot az aktuális ügyeletes telefonjára - a program nyilván a szerveren futott), természetesen fixen tápra kötve.

Veszel egy TinyLanController-t, ebből GSM verziót (beépített modemmel tizenezer píz), ezt klasszikus PC UPC-re kötöd, vagy teszel hozzá egy pici 12V akkut/töltőt is.

Nálam is tervben van egy hasonló probléma megoldása.

Az eredeti elgondolást egy "no contact voltage detector"-ból szedtem. Ha 3-5 centire megközelítesz egy feszültség alatt álló vezetékdarabot, akkor jelez az áramkor. Maga az "antenna" egy megfelelően megválasztott tranzisztor bázisa vagy MOSFET gateje, de akár egy 4017-es IC-vel is megoldható ugyanez.

Raksz utána egy mikrovezérlőt (Arduino, ESP8266, stb.), ami mondjuk óránként megnézi, hogy van-e jel. Ha nincs jel (nincs feszültség alatt a vezeték), akkor egy relé segítségével fel tudsz ébreszteni egy olcsóbb GSM modult, ami tud küldeni neked SMS-t. Az SMS sikeres elküldése után a GSM modult lekapcsolja és a mikrovezérlő is alszik újabb egy órát. Az már egyéni ízlés, hogy milyen gyakran szeretnél SMS-t.

Még nem raktam össze, de szerintem az áramfogyasztása minimális, 4-6db 2500 mAh feltöltött NiMh akkuval simán bírnia kellene 1-2 hetet (GSM modul használata nélkül hónapokat is).

Nem telefon hanem tablet:

Üzemben évek óta tabletek vannak a falon fixen tápolva. Eddig nem volt gond, de egy HW upgrade során Samsung-ra váltottunk és mindegyiknek úgy felpuffadt az akkuja, hogy a tabletek szétnyíltak. Szerencsére nem lett tűz. Egy darabig használtuk így, de nemrég kidobáltuk őket.

Kell egy nulla forintos router, amit elérsz távolról.
Kell egy elosztó/hármas hosszabbító.
A router és a hűtő együtt, ebből a hosszabbítóból kapja az áramot.
Ha valaki lekapcsolja, akkor nem éred el távolról ugyebár a router-t.
Én többet nem feccölnék bele.
--
God bless you, Captain Hindsight..

A szívás akkor van, ha azért nem éred el a routert, mert:
- behullott a router szoftvere (némelyik olcsóbb TP-Link némelyik fw verziója csinál ilyet 30+ nap folyamatos üzem után, tehát célszerű openwrt)
- behullott a router tápja (filléres routereknél előfordul 2-3 év folyamatos használat után, kispórolták belőle a minőségibb kondenzátorokat)
- a netszolgáltatónál van valami huncutság (például maga a szolgáltató nem érhető el, vagy épp visszaraktak carrier grade NAT-ra, mert csak)
- a dyndns update nem sikerült

Azt kihagytad hogy a hűtő ugyanazon a gyártósoron készült mint a router tápja, úgy hogy az egész procedúra fölösleges volt :-D
A netszolgáltató meg egyben az áramszolgáltató is.
Szóval mekkora az esély, hogy pont nyaralás előtt rakjam tele a hűtőt beluga-kaviárral vagy disznótorossal.? Én ilyen esetben lehetőleg alig hagyok benne valamit. Nyilván mindent túl lehet biztosítani, kérdés megéri-e.?!
--
God bless you, Captain Hindsight..

Ha mondjuk az elmúlt 10-15 évet nézem, akkor arányaiban lényegesen kevesebb hűtő pukkant el az ismeretségi körben, mint ilyen dugasztáp.

A netszolgáltató mint áramszolgáltató? Ezt kifejtenéd? Nálunk a Digi szolgáltat, a lépcsőházban van egy eszköz, ami GPON-ból csinál rezet, tehát nincs net, ha: behullott az eszköz, nem kap tápot az eszközük (a lakásokban attól még lehet áram), vagy valaki csomót próbált kötni a GPON kábelre.

A normál hűtőt mi is ki szoktuk enni nyaralás előtt a lehetőségekhez mérten, de a fagyasztóval nem feltétlen küzdünk.

Nálunk inkább az akvárium miatt lenne/lesz érdekes ez a figyelés. Ott a külső szűrőben van biológiai rész is. Az ott lévő bacik az áramló vizet szeretik, az állóvizet nem. Néhány órát még kibírnak, de egy idő után már kezdenek pusztulni.

Már az előbb akartam írni, de úgy néz ki nem árt megosztanom némi információt.
Oszlatja a hiedelmeket. ;)
- behullott a router tápja (filléres routereknél előfordul 2-3 év folyamatos használat után, kispórolták belőle a minőségibb kondenzátorokat)
A zárt dobozba épített dugasztáp élettartama 20000 óra.
Ugyanaz jól szellőző (fém)dobozban 60000 óra, ezért "ipari tápnak" nevezik.
Tényleg kispórolták belőle a "minőségi" alkatrészeket. ;) Ezt úgy kell helyesen ejteni, hogy nem örülnél, ha a kis fostalicska routered tápja 3x akkora és 2,5x drágább lenne. Viszont kibírna 15 évet.

A fentiek tükrében kispórolt minőségi allkatrészeket meg úgy ejtik, hogy (élettartamra) méretezés. A tápegységet tervező mérnök a költség, megkívánt minimális élettartam, méret és az ezekkel összefüggö üzemi hőmérséklet alapján alakítja ki a konstrukciót.

A megoldás egyszerű: Ha a router áramfelvétele 0,5A és mellékeltek hozzá egy 1A max. terhelhetőségű tápot, akkor használj helyette 3A-eset.

Van pár cuccunk, amik egy fokkal komolyabbak a TP-Link-eknél (tényleg csak eggyel, de azért fontos szerepük van) én is ipari kalapsínre biggyeszthető tápra cseréltem a dugasztápokat (10k alatt már kaphatók elég tökösek). Így kiváltva a sok kis tápot, csak érzésre, mintha így a szünetmentes is tovább tartaná életben a cuccokat.

Akkor az a 20 ezer óra kb. lefedi a 2-3 évet, amit írtam. Mondjuk van egy-két dugasztápom, ami már lassan 10 év körül jár és non-stop megy. Az egyik egy Linksys SPA941 tápja.

Én úgy vettem észre, hogy a dugasztápok között is vannak minőségibb és kevésbé minőségibb darabok. Pl. a már említett Linksys táp ilyen, de például a SOHO Mikrotikek tápjaival se volt még eddig gondom.

> a SOHO Mikrotikek tápjaival se volt még eddig gondom

Nekem már volt, ráadásul az a vicc, hogy 120mA körül van a fogyasztása a kütyünek 24V-os táplálás esetén, a gyári tápegység meg 24V/1,2A-es, mégse bírja a gyűrődést, az egyik tekercs szakadt meg benne.
Egyébként a router a rajta lévő felirat szerint 10 és 28V közötti tápfeszültségről képes működni.

Tiszteletre méltó, hogy képes voltál számolni! Nem tréfának szántam, mert 100 emberből egy se tesz ilyet.

Nincs semmi csoda a jelenségben. Az élettartam a megengedett folyamatos terhelésre értendő, ami kisebb a megengedett maximális terhelésnél. Az élettartam méretezés alapja a hálózati puffer, ami melegszik. Az itt alkalmazott elkók választéka 1000..15000 óra élettartamot garantál, ami a megengedett maximális feszültség és a megengedett maximális hőmérsékleten értendő. A valós üzemi feszültség és hőmérséklet meghatározása után egy csúnya képlet mondja meg a várható élettartamot.
Ebben a képletben a hőmérséklet a kitevőben szerepel. Így pl. egy kommersz körülményekre tervezett tápot(néha meleg van, néha rásüt a nap stb.) légkondicionált árnyékos helyen használsz, akkor sokszorosára nőhet az élettartama. (Persze a hosszú idő miatt az elkó kiszáradása is dominálhat.) De meglepetést okozhat az alkatrészek változtatása a gyártás során. Ha áttérnek a 2000 órásról 5000 órásra, vagy a 85 helyett 105 fokos hőmérsélet tűrésű kondenzátorra, mert véletlenül azt sikerült olcsóbban beszerezni. (Nem beszélve a fordítottjáról!) Nem utolsó sorban a terhelés is számít. Ha a maximális terhelés közelében közel járunk a kondenzátor megengedett búgóáramához, akkor az elég jól melegszik. Megfordítva, ha a maximális terhelés töredékét veszed ki a tápból, az jócskán megnövelheti az élettartamot.
Hogy a képleteket is lássad itt egy link: Electrolytic Capacitor Lifetime Estimation

"Megfordítva, ha a maximális terhelés töredékét veszed ki a tápból, az jócskán megnövelheti az élettartamot." - lehet, hogy a Linksys esetében ilyesmi lesz mögötte. A táp elvileg 5V/2A, de még sose mértem, hogy vajon mennyi áramot vesz fel a telefon. (Persze még az is lehet, hogy az említett Linksys táp éppen egy szerencsésebb darab.)

A linket meg köszi, alaposabban át fogom olvasni.

El se kell érni a routert
https://wiki.openwrt.org/doc/howto/smtp.client
Küldjön a router minden reggel és kora délután egy mailt valami cron scripttel megoldva, ha nem jön levél semmi baj, egy fél napot még ki kéne bírnia a mélyhűtőnek.
Fagyás ellen szerezni kell egy tökösebb trafós tápot kapcsolóüzemű helyett, valamint naponta be lehet lőni egy újraindítást.

Ha nem jön levél, az egészen pontosan annyit jelent, hogy nem érkezett levél. Se többet, se kevesebbet.

Jól gondold meg mit beszélsz! Itt trafós tápról van szó, aminek a forgalmazását lassanként betiltják. ;)

Nekem a kábelmodem+router egy APC CS 350 UPS-re van kötve (az pedig a routerre egy USB kábellel), ha átvált akku üzemmódra akkor a router (Asus AC68U+Tomato) küld nekem egy emailt.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ezt javasoltam fentebb.

Nem, te ezt írtad "Némelyik UPS tud emailt küldeni"

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

A routeren beállítasz dyndns vagy no-ip accountot és ráállítod az uptime robotot pingelni. Ha lemegy a biztosíték nem megy a router, nem válaszol a pingre, megkapod az emailt arról, hogy a "szerver" elérhetetlen. Ha csak időszakosan megy el a net akkor meg kapsz arról is mail-t, hogy server is UP.

Mindezt tök ingyen. Csak internet meg bedugva hagyott router kell hozzá.

Na ez még nekem is hasznos. Köszi az infót.

Évek óta használom ezt a megoldást, csak nálam a router egy szervergép.
Ha kapom az emailt, hogy nem elérhető a szerver egyből bemajrézok, hogy betörtek és kirámolták a lakást. Vagy valami más baj történt...

Node kezdek már leszokni erről a paranoiámról. :)

Én pár éve összeraktam magamnak egy GSM riasztót. Ez betáp funkciót monitorozni, akkusítható.

A cucc:
https://hup.hu/node/112351#comment-1430404

Összeszerelés alatt:
https://hup.hu/treyblog/20120306/gmax_motyo_osszeszereles_alatt

Bedobozolva:
https://hup.hu/treyblog/20120307/dobozban

Falra szerelve:
https://hup.hu/treyblog/20120307/falon

Azóta is működik (5 éve) ...

--
trey @ gépház