Milyen iSCSI target szoftvert?

Fórumok

Hellósztok,

Backup és hasonló fájl tárolásra kéne egy iSCSI szerver, amihez, fogok egy DL180-at, belerakok 12 db 4TB-os HDD-t RAID6-ba, egy TGE kártyát, esetleg egy PCI-os SSD-t cachenek és most jön a kérdés, hogy milyen szoftvert rakjak rá?

Sima Linuxot (CentOS7, ebbe már LIO van alapból)? Vagy valami "NAS" disztribúciót (freenas, meg mittén mi van még)? Utóbbi esetbe melyik tudhat ilyen SSD cache dolgot?

Még nagyon opcionálisan ha thin storage megoldható az is jól jöhet néha.

Tippek, ötletek?

Hozzászólások

Ha backup-nak kell inkabb akkor gondolom iras muveletekre gondoltad elsodlegesen a cache-t, nem egyszerubb lenne egy raid kartya cache-el megoldani hw raid-el?
Mennyi initiator (iscsi kliens) lenne aki csatlakozna hozza, hogy iscsi-n akarod kiajanlani, nem lenne egyszerubb mentoszoftvert tenni arra a gepre?

RAID kártya mindenképp lesz benne, DL180-ba, P410 van 1GB FBWC-vel. Az írás miatt gondoltam igen, mivel elég kis költség van egy mondjuk 256-os PCI expresses Samsung ne túl vészes.

Nem saját felhasználásra lesz, mi csak az infrastruktúrás adjuk, amugy vmware cluster az ahol majd használni fogják.

Mi lesz kliens oldalon? (initiator?)

Én az Openfiler-nél jobbat nem találtam. Igaz, az utóbbi években nem is kerestem. Évek óta használok több Openfiler NAS-t VMware-rel, főként mentésre.

Ha most állnék neki, akkor megnézném a Starwind-et:

https://hup.hu/cikkek/20170506/starwind_virtual_storage_appliance_linux…

--
trey @ gépház

Az, hogy nem fejlesztik az Openfiler-t, elvileg leginkább biztonsági szempontból lehetne aggályos, ha egyébként teszi a dolgát. Normálisan megtervezett, szeparált SAN-on ez elvileg kis jelentőséggel bír, hiszen oda a VMkernel-en kívül elvileg nem nagyon lát más. Ha ezt megtörik, hidd el, nem az lesz a legnagyobb bajod, hogy az Openfiler iSCSI target-je, vagy a menedzsment hálóba lógó webes felülete lyukas. Az utóbbit a konfig után le is állíthatod.

Én is hasonló cipőben járok. Fontolgatom, hogy egy HP C7000 keretben levő storage blade-eken futó HP Lefthand-et leváltok valami nyílt forrásúra. Szintén VMware lenne. De nem vetettem el még a VMware vSAN 6.6 tesztet sem.

Majd írd meg mire jutottál. Érdekel.

--
trey @ gépház

Megvan a cucc már évek óta, ügyfél bérelte, de már nem kell neki. Most újrahasznosítanám, de megszabadulnék a licencköteles HP dolgoktól. Szóval a storage blade-ekben levő diszkek (24 x 15 krpm SAS) adottak már. Majd jó lesz valamire. Ha másra nem, játszóháznak.

https://flic.kr/p/UkhsFs

--
trey @ gépház

openindiana zfs comstar ( sw raidz2) fontos JBOD.

Én csak arról tudok nyilatkozni, ami nálunk bevált. Ez nyilván nem feltétlenül azt jelenti, hogy ez a legjobb szoftver a világon...

Nálunk SCST van, ProLiant szervereken (jellemzően DL380 Gen8-ak vannak, P420 vezérlővel, Mellanox 10 és 40 gigás kártyákkal, mtu 9000) pőre Linuxon. Praktikusan a kernel dolgozik, userspace-ből nem nagyon fut az alap dolgokon kívül semmi, egyébként történetesen DebianDevuanra építkezünk.)

Initiator oldalon pedig VMware. Jelenleg folyik az áttérés 5.5-ről 6.x-re.

Arra figyelj, hogy az iSCSI bazi lassú, és nem javallott IPv6 felett VMware-en. (Nálunk alapból minden dual-stack, de mivel a storage rendszer szeparált VLAN-ban közlekedik, gondoltam, nem kell már oda IPv4, az olyan ósdi huszadik századi. Rosszul gondoltam.)

"Vagy valami "NAS" disztribúciót"

En ezeket mind nagyivben kerulnem, mert csak szivas es idopocsekolas van veluk, mind nagyon lassu:

- FreeNAS
- Nas4Free

Ami stabil es gyors az a Synology clone: http://xpenology.me/

Stabil VMware-es verzioban is es fizikai vason is.

Ha magad akarod mokolni akkor, Freenas vagy Windows Server.

Ha nem, akkor egy iscsi storage akar hasznaltan de nem syno vagy hasonlo.

En inkabb file protokollt javasolnek ha tamogatja a backup rendszer.

Helyileg létrehoztam a RAID tömböt, LVM rá, aztán fio-val leteszteltem, majd ugyanazt kiajánlottam iSCSI-n (10g-n) egy másik linuxnak és ott is megfuttattam a fio-t (ugyanazokkal a paraméterekkel, több fajta tesztet). A latency természetesen rosszabb volt, de a többi paraméter az 10-15%-on belül volt a helyi teszt eredményeihez képest.