Ebben is van Linux? - HP LeftHand P4000 (Virtual SAN Appliance)

Címkék

Itt a sorozat legújabb tagja. A sorozaté, amit az inspirált, hogy alig tudok mostanában olyan műszaki cikket a kezembe venni, amiben ne lenne valamilyen formában Linux. Nemrég egy egyszerűbb storage megoldást vettünk szemügyre. Az OpenMediaVault megfelelő megoldás lehet otthonra, de vállalati környezetben már kevésnek bizonyulna. A mai vendégünk a HP "LeftHand" P4000 SAN Solutions és VSA (Virtual SAN Appliance) terméke, ami ugyan szintén Linux-alapú, de mégis "egy fokkal" komolyabb megoldás.

A P4000 ("Lefthand") iSCSI storage megoldás (a HP terminológiáját követve "IP SAN"), de nem az a klasszikus iSCSI storage, amire az ember először gondolna. A Lefthand lelke a HP San/iQ szoftver, amely több storage rendszert virtualizál egy ún. "storage pool"-ba és a következő szolgáltatásokat nyújtja:

  • Network RAID (0, 5, 10, 10+1, 10+2)
  • Snapshot
  • Multi-site SAN képesség
  • Automatikus failover
  • Storage pooling
  • virtualizáció
  • Remote copy
  • Thin provisioning
  • stb.

Nézzünk bele!

A P4000-nél jellemzően több "storage system"-ünk van. A cikkünkben 4 darabbal rendelkezünk (vsa01, vsa02, vsa03, vsa04). Így bootol az egyik storage system-ünk (a másik három ugyanígy :):

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #30
Miután felbootol, a "start" beírásával elkezdhetjük a "vsa01" nevű system alapszintű konfigurálást. Néhány alapvető dolgot (IP, netmask, default gw. stb.) be kell ahhoz állítani, hogy a system be tudjon jelentkezni majd a "Centralized Management Console"-ba (CMC). A CMC egy, Windows-on vagy Linux-on futó, központosított menedzsment konzol, ahonnan a Lefthand-ünk aprólékosan konfigurálható, beállítható, menedzselhető.

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #31
Jelentkezzünk be

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #32
Általános beállítások

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #33
Hálózati paraméterek

Ha mindegyik "storage system" (jelen esetben vsa01, vsa02, vsa03, vsa04) alapvető hálózati paramétereit beállítottuk, akkor elkezdhetjük menedzselni a CMC-vel.

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #1
Miután a "Getting Started Launch Pad" -> "Find Systems" varázslóval a fentiekben beparaméterezett storage rendszereket megtaláltuk, azok szépen látszanak a CMC-ben.

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #2
Egyenként rájuk kattintva információk kérhetők a rendszerekről

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #3
Az azokban található, RAID-be szervezett...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #4
fizikai diszkekről...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #5
Ahhoz, hogy ebből a négy, jelenleg még önálló rendszerből "Network RAID"-et tudó megoldás legyen, egy storage pool-ba kell szerveznünk őket. Ebben egy varázsló - Managament Groups, Clusters, and Volumes Wizzard - segít minket.

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #6
Először egy "management group"-ot (grp01) hozunk létre...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #7
a rendelkezésre álló rendszerekből

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #8
megadjuk az adminisztrátor adatait

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #9
opcionálisan beállíthatunk időszervert

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #10
megadhatjuk a DNS adatokat

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #11
az értesítések kiküldéséhez használt e-mail paramétereket

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #13
A "grp01" management group-ban létrehozunk egy "cluster01" nevű cluster-t

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #14
megadjuk a virtuális IP címét

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #15
...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #16
a volume(ok) készítés(é)t most átugorjuk...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #17
ha a megfelelő paramétereket megadtuk, akkor "legyártódik" a "grp01" management group, benne elkészül a "cluster01" cluster...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #18
Rend a lelke mindennek, ha használni akarod, licenceld be!

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #19
elkészültünk...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #20
Ha mindent jól csináltunk, akkor előállt a "vsa01", "vsa02", "vsa03", "vsa04" system-ekből álló "cluster01" cluster, ami a "grp01" management group-ban foglal helyet. A "SAN Status Page" oldalról minden fontos információ leolvasható. A sárga felkiáltójelek annak köszönhetők egyrészt, hogy komponenesfrissítések érhetők el, illetve annak, hogy a system-eken nem konfiguráltam be az e-mail értesítést.

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #21
Ha összeállt minden, akkor elkezdhetünk volume-okat készíteni...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #22
Mi legyen a neve (szellemesen "vol01", "vol02" stb.), melyik cluster-be, milyen legyen az adatvédelmi szint (Network RAID 0, 5, 10, 10+1, 10+2)...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #23
A volume típusa...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #24
Az elkészült volume adatai...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #26
A "cluster01" kihasználtsága...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #27
A volume-ok adatai...

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #28
Az egyes rendszerek kihasználtsága...

A P4000 "Lefthand" lelke, a HP SAN/iQ szoftver vagy HP vasakon (Proliant szerver platform, illetve BladeSystem C‐class enclosure + MDS600 disk enclosure formájában) érkezik hozzánk (P4800, P4500, P4300 típusok), vagy elérhető VSA, azaz "Virtual SAN Appliance" formában. Ez utóbbi VMware ESX környezetbe illeszthető (a fenti iromány ez utóbbi felhasználásával készült).

HP LeftHand P4000 Virtual SAN Appliance Software #29
A "storage megoldás" itt most egy 2,2GHz-es processzorral, 4GB RAM-mal, 120GB SSD-vel felszerelt, Ubuntu 11.10-et futtató notebookon, VMware Workstation 8 alatt

Ahogy az látszik, Linux-szal nem csak low-end, belépőszintű storage megoldások, de akár vállalati igényeket kielégítő storage rendszerek is építhetők.

Természetesen a HP P4000 "Lefthand" termékcsalád számos képességgel rendelkezik, de a cikknek nem célja ezek aprólékos bemutatása, hiszen az alapok 1-2 hetes intenzív tanfolyamokon sajátíthatók el. A cikk célja mindössze az volt, hogy bemutassa, ebben az eszközben is dolgozik Linux.

Kapcsolódó tartalmak

Hozzászólások

Irigyelem a kezedet, hogy ilyen jó kis cuccok mennek át alatta :)

Ugyan nem hardveres P4000, de ha van HP passportod, akkor a VSA 60 napos próbaverzióját letöltheted innen. Egy VMware Workstation-nel már el lehet vele játszani. Ha a fizikai vasas megoldás érdekelne, az keményebb dió, mert valami hasonlót, ami a cikkben van, kb. 10 guriga körül (talán) lehetne építeni.

--
trey @ gépház

Szerintem, egy ép epeszű gyártó, egy adott hardvernél, összerak egy profi cuccot, majd arra felpakol egy linuxot, ami a nyílt forrásúságából kifolyólag 99%-ban készen van az adott bármely eszközre, majd 1 hónapnyi munkával tökéletesen a hardverére kalapálja. Ha "célhardver" gyártó lennék én is ezt tenném. Szerintem ez a Linux egy alternatív jövője. A profi teljesítményigényes, optimalizációt igénylő ........ (forráskód szintren beavatkozást igénylő) eszközök univerzális oprendszere. Maximálisan tetszik :) .

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

"Szerintem, egy ép epeszű gyártó, egy adott hardvernél, összerak egy profi cuccot, majd arra felpakol egy linuxot, ami a nyílt forrásúságából kifolyólag 99%-ban készen van az adott bármely eszközre, majd 1 hónapnyi munkával tökéletesen a hardverére kalapálja"

Azért ennél kicsit komolyabb a sztori, nem macskaalomnak használt házi CS szerverről beszélünk. :)

--
http://neurogadget.com/

Szegény ember SVC-je? Vagy valami hasonló? :)

Aki viszont látott már ilyet a gyakorlatban is, az tudja hogy ez csak egy PC-ből varázsolt storage szerű izé. És mindezt egy belépő szintű NetApp áraért kaphatjuk :o Tudásban, teljesítményben viszont marad PC.

Erre építeni egy teljes virtuális infrastruktúrát igen nagy bátorság.

"Pedig ha tudnád, hogy építenek és itthon is (sajnos nem beszélhetek róla)"

Tudom... én magam is építettem ilyenre... erre alapozva mondom, hogy: rendelkezésre állásban, stabilitásban és teljesítményben sem közelíti meg a vel hasonló árban kapható NetApp-okat.

Ha az ára is a megoldás szinvonálához igazodna, akkor elfogadható lenne szerintem is.

Megtudhatom, hogy milyen jellegű problémák voltak vele? Csak azért kérdezem, mert hallottam olyanról itthon (több helyen is belefutottak), hogy nem voltak teljesen tisztában pl. a manager-ek, a quorum működésével és bizonyos alapvető, fontos szabályokkal és sikerült olyan állapotba hozniuk a rendszert, hogy segítséget kellett hívniuk hozzá.

--
trey @ gépház

Akkor hülyék voltak. Ha 2 tagú a cluster, akkor kell:
- jobb esetben egy failover managert futtatni (virtuális gép formájában ingyen jár)
- rosszabb esetben virtual managert bekonfigolni ÉS KIKAPCSOLNI

Ugyanis ha van 2 nodeod de egy elszáll nincs quorum, és akkor már csak a HP tud segíteni. Ha failover manager van, semmi gond, megy minden ha kiesik egy node. Ha virtual manager lelőve, akkor ha leáll egy node, elmegy a quorum, leáll a SAN, de el tudod indítani a virtual managert kézzel, és helyreáll a működés. De ha futna a virtual manager (akkor valamelyik nodeon), akkor 50% esélyed van a túlélésre. Mert 50% eséllyel nem az hal meg, amelyiken futott a virtual manager :)

Mi LeftHandet is használunk, konkrétan egy 3 gépes VmWare cluster alatt van. Sose volt vele bajom. VmWare alatt is érdemes belőni, hogy ha több iSCSI csatolód van hostonként, hogy ne csak az egyiket használja, hanem mindkettőt. HP ad komplett doksit hozzá.
Szóval ez is csak olyan, hogy elsőre tök egyszerű beállítani, de vannak buktatói, és ki lehet belőle hozni jó teljesítményt. Nálunk Oracle is van rajta...

Na igen, csak az iSCSI mellett egyik érvként azt hozzák fel a gyártók, hogy akár a meglevő infrastruktúra is felhasználható, olcsók az alkatrészek (NIC - persze ez csak akkor igaz, ha NIC-eket veszünk, mert ha iSCSI HBA-kat, akkor azoknak az ára elég húzós tud lenni -, switch) elég a CAT5(e) kábel.
Ha 10Gbit-et nézünk, akkor már új kell mindenből. Az meg nem olcsó és így már az árelőnye elveszik az FC-vel szemben.

--
trey @ gépház

Alapvetően jó. A klasszikus "SAN" cuccok sem NASA technikával épülnek fel. A klasszikus nagygépes elméletek már rég megbuktak, ez a piac meg most kezd éledni .. és hogy PC-ből nem lehet várat építeni, google megcsinálta, facebook megcsinálta ... stb.
Az MS ingyenessé tette az iscsi targetet, a redhat megvette a glustert. Nem attól lesz valami vállalati szférában használható nagyon enerprájz mert a gyártó azt mondja, hanem mert hosszú távon képes olyan megbízhatóságot, teljesítményt, támogatást biztosítani amire építhető egy üzletmenet. Nálunk is van nagy emc meg a sírás hogy miért lassú, van infortred ami meg végképp hmm...
Egy ilyen elosztott, dinamikusan bővíthető kommersz elemekre épülő megoldásnak jelentősen nagyobb értelmét látom mint egy über fc nagyon király megoldásnak.

Ui. Köszi a cikket. Király.

Arról nem tudni, hogy a HP ultimate managemant rendszerébe is beilleszthető lesz?