villanyszerelés

röviden: mennyezeti csillárt cseréltem.
Lámpát felkapcsoltam, égett. Kikapcsoltam a földszinti világítás kismegszakítóját, lámpa elaludt. Kivettem, levettem, amikor a vezetékek kilátszottak, fáziskeresővel mindhármat megérintettem, nem parázslott.

Ennyit szoktam tenni a biztonság érdekében.

Aztán amikor a vezetékek kiszabadítása után a lámpatestet lehúztam a mennyezeti drótról, az életvédelmi relé lekapcsolt.
Na, ez nekem új volt. Fogtam, megmértem, 1,4V feszültséget láttam az egyik vezeték és a két másik bármelyike között.

A fali kapcsolóval "lekapcsolva" a lámpát, ez megszűnt.

Kérdésem: honnan jött ez a kis feszültség?

Hozzászólások

Glimmlámpás kapcsoló van valahol a házban?

Biztos rendesen van kötve a föld és a nulla vezető?

Elvileg egy ponton vannak közösítve a villanyóra környékén.

Volt a csillár környékén föld és nulla vezető is?

Ha igaz, a nulla és a kapcsolt fázisok között mértél feszültséget. Esetleg úgy is mérj, hogy valami terhelést teszel rá, pl valami kis teljesítményű 230 V izzó.

A csillárnál kék, barna és sárga/zöld van. Szóval ha nem csináltak valami egetverő böszmeséget, akkor volt nulla és föld is.
A barna fázis és a kék nulla, meg a barna fázis és a zöld/sárga föld között mértem feszültséget. A kék nulla és a zöld/sárga föld között nem.

Az EV relé akkor kapcsol le, ha nulla és a fázison átfolyó áramerősség között x-nél (pl. 30mA) nagyobb eltérés van. Mivel azt írtad, hogy a fázist teljesen lekapcsoltad (kismegszakító) ezért ha a nulla vezetőben 30mA-nél nagyobb áram folyik (a fázis 0mA) akkor az EV relének le kell kapcsolnia.

Ha a lámpatesthez a védőföld is el van vezetve, akkor az történt, hogy lehúzáskor a nulla és föld összeért, ezért a lakásban a fogyasztókon folyó áram egy része a nulla helyett a földelésen keresztül folyt. Ekkor lecsökkent az EV relénél a nullán folyó áram (a védöföld felé menő értékkel) a fázishoz képest. Ha ez meghaladta a pl.: 30mA akkor teljesen normális működés volt.

Ha a lámpatesthez két fázis és egy nulla ment, akkor nem ennyire egyértelmű, de valószínűleg ekkor is a nulla valamilyen úton földelve lett és ezen az útvonalon 30mA nagyobb áram folyt át.

Ha hosszabb szakaszon párhuzamosan mennek vezetékek, akkor mint egy nagyon rossz hatásfokú trafón valamekkora feszültség indukálódhat, minimális árammal.

A lényeg, EV relé után csak a nulla vezető földre kötésével is az EV relének le kell kapcsolnia.

Igy van, siman csak osszeert a nulla meg a fold. Semmi gond ezzel.

Az OP-nak: rajzold le:

Leegyszerusitve az aram az utcarol bejovo fazis vezetekbol a fogyasztokon at a foelosztoban letrehozott fold-nulla osszekotesi pont fele akar folyni, abbol ki az utcara. (Azon az egy ponton lehet osszekotni a foldet es nullat.)

bejovo fazis -> fi rele -> kismegsz. -> fogyaszto -> nulla vezetek -> fi rele -> kozositett nulla blokk -> osszekottetes a foeloszto fold-pontjaval.

Ha barhol mashol egy fi-rele utan osszekotod a foldet es a nullat, akkor kialakul egy masik, _parhuzamos_, de nagyobb ellenallasu aramut is, ami csak egyszer vezet at a fi-relen, mire az lekapcsol:

bejovo fazis -> fi-rele -> masik, nem lekapcsolt kismegsz. -> random fogyaszto a masik kismegszakiton -> nulla kabel -> fi-rele utan letrejott nulla-fold osszekotes -> fold vezeteken a foeloszto fold-pontja.

(Egyebkent vannak mas szabvanyu rendszerek is fold-nulla kezeles szempontjabol, van ahol a nullat is szaggatjak a megszakitok, nem csak a fazist, stb. de ez a magyar lakossagi szabvany.)

Szerk.: itt egy ronda, de ezt abrazolo rajz:
https://www.diynot.com/diy/media/neutral_earth_trip.30200/full

Ha a lámpatesthez a védőföld is el van vezetve, akkor az történt, hogy lehúzáskor a nulla és föld összeért, ezért a lakásban a fogyasztókon folyó áram egy része a nulla helyett a földelésen keresztül folyt.

Erre nem gondoltam.

OK, köszi

A kis feszültségre én is azt tippeltem, hogy valahol indukálódott, köszi, ezek szerint nem teljesen hülye ötlet volt :-)

Ekkora feszültség összejön az egymás mellett futó vezetékek között létrejövő indukció által is. Az ÁVK meg akkor kapcsolt le, amikor összeért a nulla meg a védővezető.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Ahogy a tobbiek is irtak ennyi nem problema. Tobb oka is lehet neki. Ha ennyire tartasz az elektromos halozattol, akkor egyet azert a fazis ellenorzese elott tegyel meg mindig: ellenorizd egy ismert fazissal, hogy mukodik-e a toll.

Egyebkent en feszultseg alatt fi rele nelkul is szoktam szerelni, ha jo eszkozeid vannak akkor at is wagozhatsz korrodalt csavart koteseket. Ja es 1.4V az semmi, szimpla foldhurok 100V korul is lehet es barmikor talalkozhatsz vele.