newbie raspberry pi kérdés ki/bekapcsolásról

Azt kérdezném, hogy van valami olyasmi jellegű ki/bekapcsolási módja, mint egy normál ATX-es pc-nek? Nevezetesen ne kelljen mindig áramtalanítani.
Akik pl. media playernek használják valamilyen Kodi variánsból mit csinálnak vele? Szoftverből lelövik, aztán kihúzzák a tápot, bekapcsolásnál meg táp vissza?
Vagy van valami standy szerű állapot, amiből egyszerűbben ki lehet hozni?

Köszönöm

Hozzászólások

A tv-s dolog is csak példa volt. Ha simán monitoron használom Raspbian -nel. Szoftveresen nyomok egy shutdown-t, leáll, de továbbra is áram alatt van. Vissza lehet-e hozni valami kapcsolóval a nélkül, hogy áramtalanítani kellene.
Kapcsolós a tápom, de azt akkor egyszer ki, aztán be is kell kapcsolni:-)
Nem a világ tragédiája, csak új vagyok a dologban, kíváncsi vagyok, van-e valami praktikusabb megoldás.

Ez nagyságrendekkel olcsóbb (szerintem akár házilag is elkészíthető)

http://www.insaneware.de/epages/61714203.mobile/?ObjectPath=/Shops/6171…

Szerk: itt a leírás a házi elkészítéshez:
http://www.gtkdb.de/index_18_2680.html

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nagyon köszi, ebben volt a lényeg. Van a két furatos RUN header, amire lehet nyomógombot forrasztani. Ha megy a gép, akkor ez egy hard reset, ha viszont szoftveresen le van állítva, de áram alatt van a lap, akkor gyakorlatilag a reset funkció mintha bekapcsoló gomb lenne és újra bootol.

Miből gondolod, hogy szoftveres "shutdown"-ban kevesebbet fogyaszt, mint ha üresen futna rajt a Linux?

Lehet hogy így van, de szerintem a shutdown hatására csak idle loop-ba kerül a proci, pont mint ha épp nem csinálna semmit, ezért szerintem a fogyasztásnak sem szabadna nagyon eltérnie.

A reset gomb sem elindítja, hanem csak simán reseteli a CPU-t, ami igen, azzal jár hogy újra bootol.

Hálózatot pl. lekapcsolja és a futó rendszert is, lehet más hw-t is, így valószínű kevesebbet fogyaszt. De nem feltétlenül a fogyasztás az érdekes, pl. Kodi-nál ha szoftveresen távirányítóval kikapcsolom (akár elalváskapcsolóval időzítve), CEC-en keresztül lelövi a TV-t, ez a lényeg. Visszakapcsoláshoz viszont nem kell áramtalanítani, csak a reset gombbal újraindul, elindítva a tv-t is.

Mondjuk ha a teljes ár kiegészítőkkel már 20-30 ezer forint, akkor vannak más médiajátszó alternatívák is :)

Az amlogic s905 / s905x -ek. Akinek libreelec kell, azoknak 30-40 usd körül eu-ból is ki lehet fogni boxot (gearbest eu warehouse). 7-es és 8-as libreelec is van hozzá, ph topicjuk is van. Táp, ház, infra táv. 4k h265. Csak egy sd kártya kell hozzá. Változó, hogy melyiket lehet bekapcsolni távról, a jobbakat lehet. A gagyibbak bootloaderében nincs benne a mellékelt táv kódja.

Aki meg androidost szeretne, esetleg netflix előfizetéssel (fhd / 4k), chromecast móddal, annak meg 25 eft alatt van magyar garival a mi box international-t (eustock). Kodi az utóbbin is megy, csak az androidos nem tud minden trükköt, amit a libreelec-es igen és mi box -ra nem megy fel a libreelec. Igaz, ezt sem lehet kikapcsolni, mert valamiért kivették azt a funkciót frissítéskor :D

Azért a 20-30k barokkos túlzás.

Pimoroni-n egy pi3 34 font, +4 font a szállítás, ez így 13500 Ft. Ikea 3A USB töltő/táp 2700 Ft, és ennyiért normálisan meg van csinálva. Ez eddig 16200 Ft, kell egy usb micro kábel, ezzel együtt 17. A házzal el lehet szállni, de akár egy elhasznált kajásdobozba is be lehet tenni 0 Ft-ért. HDMI kábel és SD árát nem számolom, az kell az amlogic dologhoz is.
De Pi Zero + adaptors 9 GBP, +10 egy USB LAN+HUB, +4 a szállítás, ez 23 GBP, ez 8200 Ft.
Vagy Pi Zero 4,8 GBP, +10 GBP egy USB LAN+HUB, +4 a szállítás, ez 19 GBP, ez 6700 Ft +500 Ft-ért ebay-ről egy HDMI átalakító.

Ezzel nyilván nem lesz 4k és h265, de kérdés hogy mennyire kell ez most.

persze, az első mondatomnál arra gondoltam, amit írtam :) Ha valaki pi-ből akar médiajátszót és összeadva már 20 fölött jár a saját igényeivel, akkor lehet van már annyiért jobb alternatíva is.

Tudom, hogy például egy pi zero w / zero + usb lanvagy wifi, sd kártya és hdmi kábel már egészen jó és olcsó médiajátszó lehet (ha a wifi sávszél elég és cec-es a tévé), míg hd audiót tartalmazó videót nem akar lejátszani (nem az igényesség, hanem a kínálat miatt).

Múltkor poénból a 256 megás első generációsat állítottam be egy próbára, csak mert a zeroval épp nem volt praktikus:
https://www.youtube.com/watch?v=6n2Q8c-Nq5c&t=5s

Ja, akkor félreértettelek. De mindegy, hátha hasznos valakinek amit írtam.

Nálam jelenleg egy pi1 az aktív kodis cucc, azt cserélem zero-ra (majd ha egyszer oda jutok), jelenlegi igényeimnek megfelel. Ha komolyabb hang kell azt pedig kitolom USB hangkártyán az erősítőnek.

Én ezt 433MHz-es RF modul-párral oldottam meg. Amúgy is használom ezt lakás riasztó érzékelőként , kamera indításra esemény esetén, 220V-os relé távvezérlésére ,....
Van a fiókomban egy marék 433Mhz-s távirányító. Egyet kineveztem Banana Pi leállítónak.
A python -progimban beállítottam a vezérlő által küldött kódot feltételnek, és a 'shutdown -p now' parancsot akciónak.
Nem kell az infra port irányát vadászni, több méter távolságból is működik, akár falon keresztül is, mondjuk a lépcsőházból már ajtó zárás után is.
Ennyi ...

Sose kapcsoltam meg ki, kiveve ha el akartam vinni valahova (anyamekhoz pl az orszag masik felebe :D)

From shutdown you can briefly short pins 5 and 6 on P1 to cause a restart.

Kodival használom több tévén x éve, eszembe se jut kikapcsolni. Pont az a lényege hogy a minimális fogyasztás, kicsi hőtermelés és mozgó alkatrészek hiánya miatt egész nyugodtan mehet bármeddig. Szerintem az rpi1em konkrétan 3 éve megy. 1-2 áramszünettől eltekintve folyamatosan.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

kikapcsolni szoftveresen, újraindítani meg a RUN pinek összezárásával.
én nem szórakoznék az áramtalanítással, kikapcsolva elhanyagolható a fogyasztása.

Az én világnézetem szerint bekapcsolva is elhanyagolható a fogyasztása. A nem elhanyagolható valahol havi ezer forint körültől indul. Ami alatta van az kevesebb mint egy ebéd ára a kifőzdében -> kit érdekel.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Az is egy megoldás, ha a tv usb- portjára kötöd a tápot, így amint kikapcsolod a tv-t kikapcsol a pi is :)

Hát, akkor nem tudom. Amikor elkezdtem RPizni, első kikapcs után nem bootolt újra.
Kérdeztem a hupon, akkor írta mindenki, hogy ja, hát nem lehet csak úgy áramtalanítani, mert összekutyulja az sd kártyát.
Aztán megtörtént még egyszer (miután a kodi épp lefagyott egy katalógus felolvasása közben, én meg áramtalanítottam: utána megint nem bootolt).
Azóta csak egyszer fordult elő, viszont azóta nem is szoktam csak úgy áramtalanítani, hanem Kodiból kikapcsolom.

Gondolom attól is függ, hogy mire használja az ember, pl. mennyire ír gyakran az sd kártyára.
Ha csak a rendszer van ott és csak olvasni kell, az bizonyára biztonságosabb, mint ha mondjuk épp felvételt készítene az ember az sd-re áramtalanítás közben.

A libreelec alapvetően 2 readonly image, csak a user dolgai (db, plugin. stb.) van rw partíción. Az meg nem változik túl gyakran, aztán előbb-utóbb lesz egy sync is, utána pedig a fs konzisztens marad áramszünet esetén is.

A "normális" linuxok (raspbian, osmc, stb.) esetén ez nem feltétlenül van így.

Ezt hasznos info, köszi.

Az első alkalommal nem tudom, mi történt épp.
Második esetben meg bőszen dolgozott, gondolom az információt valahová rögzíteni is próbálta.

Aztán hogy az áram kikapcsolása okozta-e a fájlrendszer gondot vagy esetleg már a fagyás előtt valami összeborult, azt már nem tudjuk meg :-)

Most biztos megdobáltok, de valójában nem a PI a veszély forrás hanem a táp, és nem a fogyasztás miatt. A TV és hasonló eszközök jól kivannak találva a standby működéshez, a kis egyszerű dugasztápok viszont nem (tudom).
(Arról már nem is beszélve, mit csinál egy ilyennel egy villám - vidéken nagyon sok ház légvezetékkel van bekötve, utca hosszon mennek tönkre az eszközök, jó esetben leveri a biztosítékot és megáll, de akár tűz is lehet belőle).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Én simán a TV USB-jéről tápláltam az Rpi3-at. Amikor a TV kikapcsol, Rpi-nek megszűnik a tápja.
Látszólag semmi baja.

Nem értem, miért kéne kikapcsolni. 3 darab RPI 2-t használok már két éve.

1. Web, git és postfix/dovecot szerver, 32 GB SanDisk, use 20%, uptime 174 nap.
2. mpd lejátszó, plusz az előző tartaléka, uptime 318 nap.
3. mpd lejátszó, plusz router, uptime 37 nap.

32 GB Sandisk kártyákat használok, és még sohasem volt olyan, hogy ne bootolt volna, vagy elpusztult volna a fájlrendszer. A 37 nap azért olyan rövid, mert nyáron ide-oda konfiguráltam routernek. Azzal is játszottam, hogy átkonfiguráljam külső USB lemezre, az is elsőre ment, úgy meg végképp nem éri baj.

De ha már ki akarom kapcsolni: Leállítom a rendszert, és utána áramtalanítom. Miért kell ehhez külön kapcsoló, miért nem elég az elosztón a piros gomb?
--
ulysses.co.hu

Fellángolt megint a téma kicsit feleslegesen, de akkor leírom még egyszer, mi volt a kiindulási szituáció.

Kodi-t használok film és tv nézésre is, amikor elkezdeném nézni, bekapcsolom valahogy (akár gombbal is odamenve ), cec-en keresztül bekapcsolja a tv-t, utána USB-s távirányítóval használom a rendszert. TV nézés végén szoftveresen kikapcsolom (akár elalvás kapcsolóval), ez lekapcsolja a TV-t is. Itt nem akartam felkelni az ágyból és áramtalanítani, vagy a következő indításnál ki/be kapcsolni. Ehhez most elég, ha a RUN pin-re kötött nyomógombot egyszer megnyomom a következő újraindításkor.
Biztos lehetett volna hackelni, hogy a kikapcsolásra a Kodi-t ne állítsa meg, csak a TV-t kapcsolja ki CEC-en és akkor futhatna is folyamatosan a Kodi, következő használatnál meg akár távirányítóról valahogy csak a TV-t bekapcsoltatni vele, de ennyire nem mélyedtem bele még, egyelőre egyszerűbb volt a RUN pin-re kötni egy nyomógombot.
Eleve egy ION-os HTPC-n használtam a Kodi-t eddig, csak az elkezdett szarakodni, ideiglenesen raktam be a RPi-t hirtelen a helyére a topic indításakor, hogy tudjak tv-t nézni továbbra is, bár azóta úgy maradt.

"Biztos lehetett volna hackelni, hogy a kikapcsolásra a Kodi-t ne állítsa meg, csak a TV-t kapcsolja ki CEC-en és akkor futhatna is folyamatosan a Kodi, következő használatnál meg akár távirányítóról valahogy csak a TV-t bekapcsoltatni vele, de ennyire nem mélyedtem bele még, egyelőre egyszerűbb volt a RUN pin-re kötni egy nyomógombot."

Ez konkrétan egy kattintás Kodiban :) És onnantól csak TV távirányítót használsz a ki-be kapcsolásra meg a CEC miatt minden másra is. UTÁLOM a több mint egy távirányítót, ezért (is) használok RPi2-3-at médialejátszásra.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Hova kell kattintani ehhez, hogy a kikapcsoláskor csak a TV-t kapcsolja ki CEC-en, de a Kodi-s gépet ne?
Én is utálom a több távirányítót, ezért nem akarom a tv-jét elővenni. A CEC ellenére is azon csak pár gomb 'aktív' a Kodi-ban, egy PC mediacenter-es távirányító több funkcióval bír, így a CEC-et csak arra használom, hogy ki/be kapcsolja a Kodi a TV-t, amikor a Kodi-t ki/be kapcsolom.

Én csak a TV távját használom, a kodi 7/24 megy. Kb. minden használható rajta, csak pár TV specifikus gomb nem (pl. a gyári mediaplayer gombja, ilyesmi.) A távirányító ilyen, használom alul lejátszó gombokat, a számgombokat, a fel-le gombot, a 4 színes gombot és a nyilacskákat, az OK, back és exit gombot is. (Valójában a 4 színesből csak kettőt, az egyik az lejátszott tartalmat teszi fullscreen-be, a másik a beállítások közé visz. Ez azért kényelmes, mert így váltogatok a hangkimenetek között (füles, erősítő, fejhallgató) és így nem kell összevissza kalandoznom a menüben.)

A CEC beállításai a System -> Settings -> System -> Input Devices -> Peripherals -> CEC adapter alatt vannak.

így ok, nyilván akkor a TV-t kapcsolgatod ki/be a saját távirányítójával. Nekem Samsung TV-m van, ott úgy rémlik jóval kevesebb gomb 'megy át' Kodi-ba a tv távirányítójáról, ezért használom a kezdetektől PC-s távirányítót (meg az hozzá volt a HTPC-hez házhoz, ami jóval régebb óta megvan, mint ez a TV, és azt szokta meg a család:-) ).