ROOT és garanciavesztés

Felmerült bennem a kérdés, miért jár teljes-körű garanciavesztéssel egy rootolás?
Gondolok itt pl. egy betört kijelzőre vagy tönkrement USB csatira,
amit garanciális időn belül sem javítanak mert a szoftver módosított, mi köze a kettőnek egymáshoz?

Nyilván ha root jog van rajta és a szoftver elcsszdk akkor oké, simán a user a felelős, de egyéb esetekben?
Mi a véleményetek?

Hozzászólások

„Felmerült bennem a kérdés, miért jár teljes-körű garanciavesztéssel egy rootolás?

Mi a véleményetek?”

Csak egy tipp: Mert a gyártó úgy döntött?

Lentebb lyken is írt egy helyes választ. Egyébként pedig vissza se kell küldened, mert legtöbb esetben már a vásárlás előtt kideríthető, hogy a rootolás garanciavesztéssel jár-e. Tehát ha ez nem felel meg neked, akkor nem kell megvenni.

Igaz, viszonylag rövid a garanciavesztés nélkül vásárolható készülékek listája. De nézd a jó oldalát: Ha kisebb a kínálat, akkor könnyebb választani. :-)

Egyébként ez a kérdés a „Miért nem lehet az X cég Y notebookját Windows nélkül megvenni?” típusú kérdésekkel egy csoportba tartozik.

Itt gyakorlatilag arról van szó hogy adnak egy paksamétát és felsorolnak rajta ezer meg egy dolog csak hogy 100-ból 99-esetre ráhúzhassanak valamit miért nem csinálják meg ingyen,

de ez nem egyedi eset, anno az egyik mobilszolgáltató is eljátszotta hogy plusz garanciaszolgáltatást lehetett kötni a készülékre, szóval havi szinten fizettem a plusz garanciát aztán mikor tönkrement a kütyü akkor azt mondták hogy ezért meg azért nincs, és az még egy régebbi alany volt, nem droidkorszak :)

Bár tény, mit várunk, nem lehet ezt telefonokra ráhúzni, ha egy cipőt veszünk arra is rámondák hogy mert nem vettél hozzá cipőápolót nincs gari... :D

"Mi a véleményetek?"
Az a véleményem, hogy a gyártó releváns véleménye a releváns amit garanciális feltételként deklarálva hoz a tudomásodra, amit vagy tudomásul veszel, vagy visszaküldöd a terméket 14 napon belül.

Azért a kettőnek van némi köze egymáshoz: 1-2 gyártó által használt chip saját driver-t igényelhet, amelyet ugyan lehet hogy ki tudod váltani másfajta -akár open source- driverrel, viszont arra a gyártó nem vállalhat garanciát, hoyg egy ilyen driver különbségből fakadó hiba esetleg ne okozzon hibás HW működést (értsd: Ha mindenkinek megengednék, hogy azt tegyen rá amit akar, azzal lényegében azt is engedélyeznék, hogy akár saját drivert is írhass/fordíthass a készülékre, és ha így sikerül egy chipet megfőzni / elpukkantani, akkor az neki nem buli, hogy már a 3. telót viszed vissza csak azért mert az általad írt/fordított kód még nem tökéletes)
A másik része meg, hogy sok gyártó szereti ha ott van az általa készített backdoor program is a ROM-on, mert azért igyekszik a saját szolgáltatásait népszerűsíteni
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..