Mikor lesz már vége a vegyél használt OEM Win-t "átverésnek" ?

Van egy cég aki "nyomul" és osztja a tudást és le is írja :
sov24.hu/content/6-gyakran-ismetelt-kerdesek

Az OEM Win csak azon a gépen futtatható amin először aktiválják.
Így a Szoftver és a Gép egy és megbonthatatlan egységet képez.
Az aktiválás a licensz szerződés értelmében egyszeri (de kilehet sírni esetleg még párat)kivétel Brand gyártók !
Ellehet adni a gépet kompletten működőképes állapotban a rajta levő beaktivált szoftverrel.
Szoftvert külön a szerződés értelmében nem lehet újra értékesíteni a gép nélkül,
de ugye minden adható-vehető és az MS-t nemlehet kötelezni, hogy az eltérő avagy új hardware környezetben
újra aktiválja a szoftvert. Még akkor sem HA garanciális meghibásodás miatt lett az alaplap kicserélve.

Magyar nyelven kereshető szoftver használati leírások :
https://www.microsoft.com/hu-hu/useterms
A legördülő listák, illetve a kereső funkció segítségével keresse meg a Microsoft vagy a számítógépgyártó által Önnek licencbe adott szoftverhez tartozó licencfeltételeket.

Oem Proff Rebuf Win7 Dvd a licencek elérhetősége : sources->licence->hu-hu->oem->

A szoftver használatával Ön elfogadja a jelen feltételeket. Amennyiben nem fogadja el a feltételeket, úgy ne használja a szoftvert,

Licencmodell. A szoftver licencelése példányonkénti, számítógépenkénti alapon történik. A számítógép egy fizikai hardverrendszert jelent egy belső tárolóeszközzel, amely alkalmas a szoftver futtatására.

Licencelt számítógép. Ön a szoftvert egyszerre legfeljebb két processzorral használhatja a licencelt számítógépen. A jelen licencfeltételekben foglalt ellenkező értelmű rendelkezés kivételével Ön nem használhatja a szoftvert semmiféle más számítógépen.

A LICENC TERJEDELME. Ön csak a szoftver licencét szerezte meg, a tulajdonjogát nem. A jelen szerződés csupán bizonyos jogokat biztosít Önnek az Ön által licencelt szoftverkiadás funkcióinak használatára. A gyártó vagy a telepítő és a Microsoft minden egyéb jogot fenntart. Feltéve, hogy a vonatkozó jogszabályok ezen korlátozások ellenében nem biztosítanak Önnek több jogot, Ön a szoftvert csak a jelen szerződésben kifejezetten engedélyezett módon használhatja. Ennek során Önnek be kell tartania a szoftver minden olyan technikai korlátozását, amely annak csak meghatározott módokon történő használatát teszi lehetővé.

ÁTRUHÁZÁS HARMADIK FÉLRE. Ön a szoftvert kizárólag a licencelt számítógéppel együtt ruházhatja át közvetlenül egy harmadik félre. Az átruházásnak ki kell terjednie a szoftverre és az Eredetiséget Igazoló Tanúsítvány címkéjére. Ön nem őrizheti meg a szoftver vagy bármely korábbi verzió példányait. Bármely engedélyezett átruházás előtt a másik félnek el kell fogadnia, hogy ez a szerződés vonatkozik az átruházásra és a szoftver használatára.

Hozzászólások

Akkor írj be az Ebay-nek! Következetesen kiállt mindig is az Ebay a jogtisztaság mellett. És a Microsoftnak is beírhatnál mert furcsa módon problémamentesen lehet aktiválni az Ebay-en vásárolt Win licenceket. Csak a végén nehogy az derüljön ki, hogy neked nincs igazad. Bár akkor meg tanultál valamit.

Németből behozott átütött alvázszámú autókkal is lehet kereskedni mégsem lesz legális a használatuk.
Az hogy az Online piactér miért áll ki és mit hagy fent és mért engedi a kereskedelmét az egy másik poszt témája.
Attól még, hogy a Brand gépekről levett OEM matricákat adják veszik egy új hardverre rátelepítve nemlesz legális/jogtiszta a használata még akkor sem ha netán újra lehetett aktiválni.
A COA matrica tartalmazza azokat az adatokat amiről AZ MS megmondja milyen szoftver és kinek adták el.

Angolul meg lehet infókat keresni :
http://www.ebay.com/gds/Buying-Legitimate-Microsoft-Products-on-ebay-/1…

http://www.ebay.co.uk/gds/General-Info-on-Microsoft-OEM-COAs-CDs-Ect-/1…

http://www.ebay.com/gds/Buying-used-PC-pre-installed-with-Window-Is-it-…

http://www.pcworld.com/article/257599/windows_license_questions_your_fa…

https://community.spiceworks.com/topic/406191-oem-windows-7-pro-licence…

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-security/is-…

Bármit vásárolhatsz legálisan az EU-ból.(is)
Nem a COA Matrica adásvétel tiltott hanem az egyszer már beaktivált OEM Win egy Másik gépen való újraaktiválása és használata.
A Brand gépek Coa kódsora mivel mennyiségi kulccsal offline módban települnek valószínű, hogy a második gépen az lesz az első Valódi On-Line aktiválás, így ez adhat egy "kiskaput" és beaktiválható lesz, de ekkor sem jogtiszta.

És vajon mi van akkor ha az MS mondjuk x idő múlva letiltja ezeket kulcsokat mint a D36RK-t az XP-nél? Simán megteheti. Kinél tud reklamálni a felhasználó?

Valahogy nem tiszta nekem ez a dolog. Egy kukázott Dell PC-ről lekaparom a matricát, átviszem az új HP notimra és jogszerűen használom a W7 Pro-t?

Az ésszerű ha megveszek egy szoftvert és már nem akarom használni akkor jogom van azt eladni. Ez rendben van. Az is tiszta ha veszek egy Dell PC-t amin van egy W7 Dell COA és azzal a kulccsal feltelepítem, beaktiválom. A sov24 viszont nem vett sem szoftvert sem hardvert, csak matricákat és az azokon lévő kulcsokat adja el. Úgy érzem, hogy ez így nincs rendben. Persze mindig vannak kiskapuk.

Addig amíg meg nem jeleni az aktivlás mellett, Hogy az Ön által használt termékkulcs érvénytelen.
Ez eddig kevésszer fordult elő a W10 től viszont igen gyakori lesz OEM licensz esetében.
Az OEM szoftver termék és a PC, amire telepítették, licencjogilag összeolvad, a későbbiekben a kettő egymástól el nem különíthető, vagyis a gép cseréje esetén új szoftvert kell vásárolni.

Sőt, semmilyen törvényt, törvényerejű rendeletet, etc.

A "2010. évi CXXX. törvény a jogalkotásról" alapján a szolgáltató nem jogalkotó és nem jogforrás. Következményként az ÁSZF/EULA törvényt nem írhat felül.

(Tippre más országban se :))

Ez eddig is így volt, csak pár cég okosabbnak érzi magát.

Amerikában elég nagy katyvasz van jogban. Például a bírók maguk is részesei a jogalkotási folyamatnak a precedensjog miatt. Az EULA meg licenc szerződések is sajátos külön életet élnek. Például elveszti az Apache 2 licences program használati jogát aki szoftverszabadalmi pert kezdeményez: "If You institute patent litigation against any entity (including a cross-claim or counterclaim in a lawsuit) alleging that the Work or a Contribution incorporated within the Work constitutes direct or contributory patent infringement, then any patent licenses granted to You under this License for that Work shall terminate as of the date such litigation is filed." - ez a rész a licencben. Úgy rémlik a GPLv3-ban is van valami hasonló rész. Ez persze jó dolog mert a patent trollokat szivatja.
Nem vagyok benne biztos, hogy EU-n belül megállna ez az elveszem a licencedet mert pereskedni merészelsz kitétel. Csak ezek perek általában amerikai bíróságokon zajlanak.

A lényeg, hogy ez a használtszoftveres dolog EU-n belül teljesen legális bármit is ír az EULA. EU-n kívül viszont nem. De hát az meg kit érdekel. :-)

Normális HUP-ot használok!

"munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése" szebben fogalmazva. De ez nem az amerikai jog bűne. Ez a lehetőség magyar jogban is adott és érdemes nagy vonalú ajánlatot tenni ha meg akarsz szabadulni valakitől. A magyar munkaügyi bíróságok nagyon munkaadó-ellenesek voltak. Valamit változott a helyzet. Gyakran az az érzése az embernek, hogy az ítélet már a tárgyalás előtt készen volt és csak az indoklás szövegét formálja a tisztelt bíróság a tárgyalások után.

Normális HUP-ot használok!

Igen, össze van olvadva, kész nuclear meltdown. Csak ez legfeljebb a cégeket, NAV-ot, BSA-t érdekli. Otthoni usernek az a fontos, hogy legyen valami Windows a gépén, és ne kelljen DAZ Loaderrel meg hasonlókkal szívnia, amiért konstans beugat a vírnyákpucoló. Nekik bőven jó az eBayről lőtt filléres Windows-kulcs. Ha a MS letiltja egy idő után, akkor vesz megint fillérekért másikat, de akkor sem adott ki 100-200 dollárt egy dobozos Win10 Profért.

Egyáltalán nem tudom sajnálni a MS-tot. Vesztenek ezzel valamennyi pénzt, de még így is bőven van mit a tejbe aprítaniuk, meg még a warez Windowszal is jól járnak, mert az is az ő OS-részesedésüket növeli, a user tőlük fog függeni, windowsos szoftvereket használ rajta, amikhez hozzászokik, így később, ha céghez kerül, vagy céget alapít, vagy fontos lesz a legalitás, akkor megveszi a szarjukat, mert nem bír nélküle létezni. Akármit lenyomhatnak a torkán, magától visszamászó Candy Crusht, telemetriát, használni fogja, másra meg nem fog váltani, mert a szemében minden más rendszer szar lesz, ami nem Windows, vagy nem teljesen olyan.

Amúgy meg az egész kérdés elméleti, mióta a legtöbb gép laptop, amit az OEM licenccel együtt adnak-vesznek. Aki meg asztali gépet rak össze, annak meg általában van kerete Windowsra, ha az kell neki. Nem kell az MS-tot védeni, hogy jajj szegények, illegalitás áldozatai, mocskos EU. Nem szorulnak rá, hogy kiállj értük, megvannak erre a dollármilliókért tartott öltönyös-nyakkendős üvvédgárdájuk, akik szépen megdolgoznak a pénzükért, hadakoznak EU-val meg amivel éppen kell, vagy lobbiznak. Jól ki van találva ez a biznisz, mindenki jól jár a végén. Az eBay-es spíler is, mert tud egy kicsit generált kulcsokkal mutyizni, a user is, mert otthoni felhasználásra olcsón lesz Windowsa, de az iparág is el van tartva hosszútávon.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Én inkább azt vettem észre, hogy a win 10 óta pánikszeruen menekül mindenki a Windowstól, akinek nem muszáj foglalkoznia vele - a kötődés tehát nem alakult ki, kontraproduktív ez a tukmálás, a usernél okosabbnak lenni akaró attitűd, a macerás kezelés, az állandó frissítési problémák és a frissitésekkel jött kezelési, inkompatibilitasi gondok, a fölösleges és kéretlen szoftverek, a frissítésről frissítésre egyre csak lassuló rendszer. Ez a fejlesztési vonal úgy néz ki, nem lesz nyerő.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Driver az lenne hozzá, de a MS igyekszik a legújabb gépeseket a legújabb Windows felé terelni. Nem a driver a gond, ez csak egy Windows Update-be betett mesterséges korlátozás, ami újabb procik jelenlétét érzékelve letiltja a frissítéseket.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igen, meg lehet kerülni.
Másrészt én pont emiatt használok 3-4-5-6. generációs Core i5 és Core i7 processzorokat.
Csak a szintetikus tesztekben lehet kimérni, hogy lassúbbak a legújabbaknál.

Persze ez is mentalitás kérdése, mert van, aki szívbajt kapna hogy egy hasznátt öt éves processzort kell használnia.

Illetve mégsem mindenki, mert a hivatalos szoftver értékesítők komoly hátrányba kerültek. Megnézve a sov24 oldalát jelenleg 8 db laptop van a készletükön, így nehezen tudom elképzelni azt, hogy felújított PC forgalmazók lennének és a raktárukon lévő eszkökről "választják le" a COA matricákat.
Ha ők csak a matricákat veszik meg valahonnan akkor is úgymond megvásárolták a szoftvert. Ezt nem tiltja az EU Bíróság határozata, pedig nem erre találták ki. Ily módon az EU az ügyeskedő céget hozza helyzetbe a hivatalos forgalmazókkal szemben. Ez így nincs rendben.

Légyszives említsd meg a jog alapját egy esetleges MS bírságnak .
Attól, hogy valaki nem megfelelő terméket vesz és ezt átakarja rakni másik gépre vagy eladni - a licencszben nem engedélyezett módon - a attól a Szoftver gyártója/tulajdonosa nem vonható felelősségre.
A Windows oprendszere elérhető OEM és Teljes másik gépre átrakható változatban is. A boltban senkit nem köteleznek az OEM verzió megvételére csak hát ha valami olcsóbb ugye azt könnyebb is eladni ;)

Vannak érdekes és lelkes témáid, de amiről fogalmad sincsen és értő olvasással sem sikerül elsajátítatni a sokszor belinkelt EU bírósági döntések és azok hivatalos értelmezése kapcsán, azt nem kellene erőltetned.

Az MS nem képvisel törvényt, bírságot sem osztogathat. Vedd le a régi BSA plakátot a falról.

Még mindig nem érted, hogy a licensz egy dolog, a jog meg egy másik dolog, ami a licensz fölött áll. Itt kezdj olvasgatni, aztán keresgélhetsz tovább:

http://www.jogiforum.hu/blog/2/101

http://www.hwsw.hu/hirek/48670/eu-birosag-oracle-usedsoft-szoftver-erte…

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp12009…

"Ezen irányelv szerint a számítógépi program valamely példányának a szerzői jog jogosultja által
vagy az ő hozzájárulásával az Unión belül történő első eladása kimeríti az adott példány Unión
belüli terjesztésére vonatkozó jogot. Ennélfogva az a jogosult, aki az Unió valamely tagállamának
területén forgalomba hozta a program egyik példányát elveszíti a jogosultságot, hogy tiltakozzon
ezen példány újraeladása ellen
."

http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100329-legalis-de-kockazatos…

Mondok egy példát:
Veszel egy autót, a kereskedő ír egy szerződést (=licensz) amiben benne van, hogy nem vállal garanciát az autóra. Aláírod. De ettől még lesz rá garancia, mert törvény írja elő, hogy márpedig a kereskedő köteles garanciát vállalni az autóra: akkor is ha piros hó esik, és akkor is ha 10 helyen aláíratta veled, hogy lemondasz róla. Semmilyen szerződés nem csorbíthatja a törvény által előírt garanciát.

Ehhez hasonló -precedens- döntést hozott az EU még 2012-ben egy használt szoftver kereskedő és az oracle közötti perben. Innentől pedig mindegy, hogy a gyártó mit ír a licenszben. Ha egyszer megvetted a szoftvert (mindegy, hogy mennyiségi licensz, oem, internetről letöltött vagy fizikai adathordozós példány, vagy bármi más) utána a licensz a "tiéd", a továbbiakban nem rendelkezhet fölötte a gyártó, nem tilthatja meg, hogy eladd. Ha ezt bármilyen módon korlátozza a licensz, akkor az semmisnek tekintendő. Ha nem használod, eladhatod. A dobozos OEM-et is. Az egyetlen necces dolog az előretelepített oem cucc, de nálam sokkal okosabbak azt mondják, hogy az is eladható. Kezd el keresgélni a témában, majd találsz egy csomó olvasni valót.

+1 Legyen egy hülye példa is, ennyi kötözködés után. Beleírhatja az autókereskedő az adásvételi szerződésbe akár azt is, hogy a vevő a vételár mellett szexuális szolgáltatással is tartozik a kereskedő felé. A vevő szokás szerint olvasatlanul aláírja. De ezek után is nyugodtan picsán rúghatja az autókereskedőt, ha az követelné a szerződés szerinti szexuális szolgáltatást. Hiába van aláírva, a jog érvényteleníti a magánszerződések törvénysértő pontjait.

Vagy. Életműszerződésekkel rendszeresen bepróbálkoznak még ma is. De ezek a szerződések semmisek, hiába lettek elfogadva és aláírva. Miden legalább félig civilizált országban, ahol a jog egyáltalán értelmezi a szerzői jogot, tiltja a törvény az életműszerződések megkötését.

Mindig is szerettem azokat az embereket akik elhagyták az országot és kívülről akarnak az itthoniaknak sok jó tanácsot adni.

Másik 9 év 43 hét alatt nem tudtad avagy nem akarod kitölteni az adatlapodat így úgy mondva Névtelenül, ismeretlenül oszthatod azt észt így rólad sem lehet semmit sem megtudni.

Disztópia -> https://hu.wikipedia.org/wiki/Diszt%C3%B3pia
A disztópia vagy antiutópia egy társadalom víziója, mely ellentétes az utópiával. A legtöbbször negatív jövőképet mutat. A disztópikus társadalmakban általában az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik
Disztópia a kultúrában
A különböző irodalmi művekben, vagy filmalkotásokban az ilyen társadalmakat általában elnyomó rendszerek uralma jellemzi, mint például az önkényuralmi vagy totalitárius rendszerek.
Gyakori motívum, hogy a látszólag rendezett, boldog társadalomban élő főszereplő fokozatosan ismeri fel a rendszer elnyomó, az egyéniséget, önállóságot nem tűrő jellegét (pl. Lois Lowry regényének főhőse).

Dicséretes dolog, ha a wikipediahoz fordulsz amikor egy számodra ismeretlen szó jelentését keresed.
Ennél a fórumodnál már sokan helyreraktak téged, belinkelték a vonatkozó EU joganyagot. Természetesen jogod van ezek után is okoskodnod. Értelme nincs.
Ha te abban a magad által kreált disztópikus világban érzed jól magad, ahol multinacionális cégek bármit aláírathatnak kiszolgáltatott ügyfeleikkel, azok pontról pontra érvényesek is lesznek helyi jogszabályoktól függetlenül, akkor csak további kellemes rettegést tudok kívánni.

Van Amerikai jog, van Európai jog és van Magyarországon az ITT ÉLŐKNEK jog és a jogalkotók maximum figyelembe veszik a más országokban vagy épp az EU-ban érvényes szabályozást és Bírósági döntéskét.
Ebben a fórumban eddig SENKI nem linkelte be azt a jogszabályt vagy azt a Bírósági határozatot amivel a MS eladott OEM gép nélküli szoftverét jogilag újra ellehetne adni és ezt az MS-nek KÖTELEZŐ lenne újra is aktiválni egy teljesen eltérő gép környezetben.

Az emberi része viszont. Én nem sértettelek meg semmivel sem. Nem állapítottam meg meg az agyi és más állapotodat és ezt nyilvánosság előtt sem tettem közre. Nem kötelező ebben a posztban sem hozzászólni semmihez főleg akkor ha nem vagy tisztában az MS Magyarországon érvényes OEM licenc szerződésével. Belinkeltél egy angolnyelvű Teljes doboz szoftver árat és nemtetszésedet fejezted ki. Ez mellett dicsekedsz, hogy fizetős játékokat osztasz meg. Az MS-ellen nem úgy kell küzdeni, hogy lopott, feltört vagy érvénytelen licencsz-el telepített gépet használsz.

Nem utolsó sorban Én már tettem le a közösség asztalára és ez mellett Az Alapítványomon keresztül sok szervezet kapott díjmentesen eszközöket. Ezzel sem kell egyetérteni de ha nem tudsz vagy nem akarsz segíteni benne akkor figyelmen kívül kell hagyni és lehet lapozni.

"Van Amerikai jog, van Európai jog és van Magyarországon az ITT ÉLŐKNEK jog és a jogalkotók maximum figyelembe veszik a más országokban vagy épp az EU-ban érvényes szabályozást és Bírósági döntéskét."

Maximum figyelembe veszik? Vannak EU-s jogszabályok és irányelvek, amik kötelező érvényűek. Nem úgy van, hogy figyelembe vesszük vagy nem, ahogy a kedvünk tartja, hanem konkrétan igazodni kell hozzá, alkalmazni kell, adott esetben akár saját meglévő jogszabályainkat is módosítani kell (jogharmonizáció).

"Ebben a fórumban eddig SENKI nem linkelte be azt a jogszabályt vagy azt a Bírósági határozatot amivel a MS eladott OEM gép nélküli szoftverét jogilag újra ellehetne adni és ezt az MS-nek KÖTELEZŐ lenne újra is aktiválni egy teljesen eltérő gép környezetben."

Mert ilyen konkrétan nincs is. Olyan van, amiből ez is következik. Hülye példa: az sincs törvényben hogy fakanalat nem szabad senkinek a torkán lenyomni, mert börtön jár érte. Viszont van törvény, amiből ez következik (súlyos testi sértés és/vagy emberölés kísérlete).

Amit feljebb írtam EU-s döntést, az konkrétan kimondja, hogy amit megvettél (márpedig a laptoppal az OEM windows licenszet is megvetted), arra többé nincs közvetlen ráhatása az eredeti tulajdonosnak, nem korlátozhatja semmilyen módon (a hardverhez kötés is korlátozás!), hogy eladd. Az ő terjesztési joga és az ebbe való beleszólása az első eladással megszűnik.

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp12009…

"Ezen irányelv szerint a számítógépi program valamely példányának a szerzői jog jogosultja által
vagy az ő hozzájárulásával az Unión belül történő első eladása kimeríti az adott példány Unión
belüli terjesztésére vonatkozó jogot. Ennélfogva az a jogosult, aki az Unió valamely tagállamának
területén forgalomba hozta a program egyik példányát elveszíti a jogosultságot, hogy tiltakozzon
ezen példány újraeladása ellen."

Ennyi. És nincs szó róla, hogy lenne ezalól kivétel -> ebből pedig következik, hogy az oem-re is érvényes -> ebből pedig következik, hogy az eladott oem legálisan használható -> ebből pedig következik, hogy az MS-nek is legálisnak kell tekintenie -> ebből következik, hogy aktiválnia kell. Mert ha nem aktiválja (mert illegálisnak tekinti a saját jogkorlátozó licensze miatt), akkor szembe megy ezzel az EU-s szabályozással.

Bocs, de ez tök másról szól.
Az MS probléma lényege nem az, hogy nem adhatod el, mert eladhatod, hanem az, hogy a fizikai géphez van kötve a licenc. Azaz a géppel együtt tudod adni-venni.
A belinkelt bírósági határozat pusztán annyit mond, hogy a licencfeltételek nem akadályozhatják a továbbadást - az MS nem is akadályozza, csak a géphez köti hozzá. Azzal együtt eladhatod. Na erről keress bírósági határozatot, amiben ezt felülírják...

Géphez köti, tehát feltételhez köti, akadályozza, korlátozza a _szoftver_ licensz külön eladását. Ha szerinted ez nem a szabad eladhatóság korlátozása, akkor ennyi erővel bármi más -az eladást feltételekhez kötő- feltétel is lehetne a licenszben: pl fizess még az MS-nek. Nem korlátoz, csak feltételhez köt: fizetsz és eladhatod :)

Már láttad vagy láthattad az EU hivatalos dokumentumainak linkjeit erről. Egy cég sem fogja úgy reklámozni magát, hogy vedd meg 10ed áron, mint a listaár, mert van rá jogi lehetőség.

Ellenben az MS refurbis program egy kiszabott nagy átszabás. Olyan gépekre árulnak licenszet, amelyeknek egyébként is van érvényes licensze. Biztos ami biztos alapon.

Amennyiben a gép alaplapja tönkrement és OEM licensz volt rajta nem vagy jogosult az új alaplapon újra telepíteni és újra aktiválni mivel a licensz szerződés értelmében csak egyszeri aktiválás és egy alaplaphoz rögzítés van leírva még akkor is HA nemolvastad el csak OK nyomtál rá.

Eddig is alaplaphoz és egyszeri aktiváláshoz volt rögzítve az OEM licensz csak épp az Xp Vista Vin7 Win8
"bényalt" egy alaplapcserét sőt jó esetben egy másik chipkészeltű lapot is.
Ez az UEFI Bios-ra telepített Win esetében már nem járható út. Kipróbáltam W7-el. W10-el még nemértem végig a szórakozással de már egy lemezkép visszatöltést sikerült bebuknom UEFI alatt.

Teged atvertek? Nem mukodott? Meselj..

Nem mesélek Guggliz rá ;)

De ha már ennyire kiváncsi vagy az itthon eladott használt Brand számítógépek is csak akkor "legálisak" HA ! Rebuff. másodlagos licenszet veszel hozzá, pedig a Brand gyártók elvileg kívűl esnek a BéSA hatőkörén.

Az MS-HÚÚÚ oldalán magyar nyelven elérhető az összes OEM licensz feltétel. Olvasni és "értelmezni" kell(ene).

Nyilván az a kérdés, hogy melyik nyelvből történt az átvétel. Érzésem szerint először a németből. A vita alapja pedig az lehet, hogy történt egy "újraátvétel" az angolból, de alighanem az akadémia szerint a szó akkor már "itt volt", kialakult írásmóddal.

Üdv,
Marci

A Zaicz-féle Etimológiai Szótárnak nincs ilyen szócikke.
A Magyar Értelmező Kéziszótár (2003.) szerint a magyarba német közvetítéssel került a latinból.
A fenti "újraátvétel"-es elméletem pedig alighanem így marhaság, hiszen akkor *lájszensz vagy esetleg *lájszönsz lenne.
Amúgy az Oxford Advanced Learners szótár szerint az angol helyesírás szerint licence, amerikai szerint license. Csak, hogy cifrább legyen. :)

Üdv,
Marci

Marci, ha Én leírnám, hogyan emlegetem a Munkaadódat Trey nem piros ponttal jutalmazna érte :D

Amúgy meg érdekelne a Céged általi hivatalos álláspont arról, hogy OEM licenszet el lehet e adni csak magában és azt egy másik gépkörnyezetben jogtisztán lehet használni és újra aktiválni .

Multitól hivatalos álláspontot csak rettentő nehezen fogsz bármi, jogilag lényeges dologban kapni (és tuti, hogy azt nem itt a "végeken" fogják megfogalmazni). Egész egyszerűen bárki bármit mond, az felhasználható a cég ellen egy esetleges perben, ergó az a policy, hogy senki nem nyilatkozhat, csak a "felkent" nagy emberek.

Azt hiszem, tudom, mi a -1 jelentése.
A "hibásan írtad le" alapértelmezett ellentétes állítása viszont számomra a "nem írtad le hibásan" és ha megnézed, én pont erre reagáltam tömören.
Az "az hogy semmi értelme ezen rugózni" számomra nem a default ellentétes vélemény a "hibásan írtad le" állításra - és nyugodtan vessetek a mókusok elé, ha egyedül maradok ezzel az értelmezéssel. :)

Üdv,
Marci

a -1 nem arra vonatkozott amire te elgondoltad, így az egész erre felépített érvelés mehet a levesbe. Hint: nyomj egy restore-t és próbálj újra elindulni a "...semmi értelme ezen rugózni"-vonalon. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tarthatnék kiselőadást a balfasz (ún. előíró) és a JóFej (ún. leíró) nyelvészetről, de inkább nem.
Röviden: az akadémia _véleményével_ nem kell foglalkozni, kivéve az ikes igék ragozásában, különösen felszólító módban. Na meg a tájszólások, azoknál lehet hivatkozni az MTA-ra és börtönbe zárni mindenkit, aki tájszólást használ. :)

Egyébként az MTA inkább leíró, csak mindig egy évtizeddel le vannak maradva. A túloldalon meg ott vannak pl. a franciák, akiknek a tudományos akadémiája sommás kijelentéseket szokott tenni, mint pl. hogy a francia nyelvben nincs olyan, hogy e-mail, hanem elektronikus levél van és pont.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A General Public License a licenc neve, ezért írják így. De olvasd el. De a fogalom magyarul licenc.

"A legtöbb szoftverlicenc azért készül, hogy megfossza a felhasználókat a terjesztéshez és a módosításhoz való joguktól. "
Ez az első mondata például. Helyesen használja a licenc szót.

Széles körben = IT körben. Ezt ne feledd. A köznép max annyit lát: legális, vagy nem legális? Azt se tudják, mi az a licenc/licensz/lájszensz.
Az IT-szakbarbárok meg következetesen rosszul használják, mert azt hiszik, ami IT-s szövegben sokszor fordul elő, az csak angol lehet, és nincs már régóta magyar megfelelője.

nem felejtem, de ez egyre inkább kezd kimenni a valódi széles körbe.

A rosszul használják meg pontosan az, amiről beszélünk: ha mindenki rosszul használja, előbb utóbb az lesz a jó. És én ennek kapcsán jelenleg azt látom, hogy
- ahogy írtad, az IT (meg az a másik jópár olyan terület, ahol még van) majdnem mindig a licenszt használja
- aki nem ilyen területeken mozog, az ha használja, akkor ált a fentiből tanulja el (vagy abból, hogy valami ITStől hallja, vagy abból, hogy pl a "..való világot a faszsetudjamilyencég licensze alapján...".
- Ráadásul komoly generációs gap van. Aki a licenc-et használja, az szinte kivétel nélkül mind a 40+ (inkább 50+) generáció tagja. Ennek oka gondolom, hogy anno ez sokkal inkább szakszó volt, mint ma, vagyis akik így használják, azok még megtanulták úgy, akik meg nem, azok valóban többnyire nem használják sehogy (mert sokkal kisebb a kulturális kitettségük neki korosztályukból adódóana. Illetve nem boldog-boldogtalan az angolt tanulta külföldi nyelvnek, mint ma, aminek nyilván következménye, hogy az ismeretlen latin(os) szavakat angolul értelmezi default.

Summa summárum, imho ezt a szót szép lassan újrahonosítjuk az angolból, és előbb utóbb az akadémia is utána fog menni. Könnyen lehet, hogy sokkal utóbb, de ez speciel a köznyelvet sosem zavarta.

A gyártó szerint igen. A Bésá szerint nem mivel szerintük amennyiben Svédben hozták forgalomba és eladták Magyarba akkor csak az eredetileg telepített nyelven használhatnád tovább.
Tehát ebben az esetben sem használhatsz más által eladott és már beaktivált OEM szoftvert.
Ezt irja felül az MS a másodlagos használt számítógéphez vásárolható OEM szoftverével.

Beszólt.. na ja, de csak a túlzott "buzgóságért" és nem azért, hogy "jogtalan" tevékenységet folytat.
A számviteli törvény is előírja a CÉGEKNEK a tárgyi eszköz leltárt, tehát ezt, ezekről az infót egy hivatal kérésére ugye át kell adni.
Magánszemélyeket eddig se nagyon vizsgáltak, de erre is volt már példa géplefoglalással együtt rendőrségi nyomozás keretében.

"A számviteli törvény is előírja a CÉGEKNEK a tárgyi eszköz leltárt, tehát ezt, ezekről az infót egy hivatal kérésére ugye át kell adni."

A BSA nem egy "hivatal", nem hatóság, semmilyen hatósági jogköre nincsen.

"Az APEH weboldalán fellelhető (pdf) együttműködési szerződés szerint a BSA nem létező jogokra hivatkozik, a megállapodás szerint legfeljebb arra kerülhet sor, hogy az APEH elmondja a BSA-nak a szoftverhasználattal kapcsolatos általános tapasztalatait. Emellett a vállalatoknak egyáltalán nem kötelező a BSA által elvárt módon nyilvántartaniuk a szoftvereiket, és az APEH nem is kéri számon e nyilvántartás meglétét."

Ez érdekes, mert nekem német nyelvű OEM licenszes 32 bites Win7 Pro kulcsával sikerült beaktiválnom magyar nyelvű 64 bites Win7-et. Egyedül az SSD azonos a gépben, amin az eredeti oprendszer volt, de az is formázva lett, és adatnak használom most. Szerintem az EU-n belül feloldottak minden ilyen MS bullshitet a bírósági döntés miatt, és amit nem sikerül beaktiválni, az valószínűleg azért nem megy, mert már eladták vagy ezer embernek ugyanazt a kulcsot, ami nyilván az EU-ban is jogellenes.

> szabad szoftveres portál

off: Végigpörgetve a /tracker első lapját, 8 db téma foglalkozik open source szoftverekkel, 4 db thread van Windows/macOS-ről, az összes többi pedig vagy hardver vagy teljesen offtopik, pl villanyszerelés, reklám, ingyen e-könyvek.

Szerintem ez már rég nem szabadszoftveres portál. :)

Tegyünk azért itt egy kis rendet. Az oldal első neve debian.szintezis.hu volt. Ezt én adtam neki. Aztán lett portal.fsn.hu, sem sem UNIX. Aztán bra valamiért kitalálta, hogy milyen jól hangzana, hogy Hungarian UNIX Portal és legyen a neve hup.hu, mert az milyen rövid. Én meg leszartam, tőlem legyen. Nekem semmit sem jelentett a név, lehetett volna misimokus.hu is.

Szóval, de. Ha már a néven lovagolunk, akkor eredetileg Linux portál volt, hiszen az eredeti hostneve is egy Linux disztróé volt.

Ennyit a történelemről. A UNIX-ot meg verjétek le bra-n :D

További részletek:

http://hup.hu/node/21864

--
trey @ gépház

Semmilyen probémát nem okoz, csak láttam a következő beszélgetést:
- ...egy szabad szoftveres portálon...
- [számok] ... Szerintem ez már rég nem szabadszoftveres portál. :)...
- én még élénken emlékszem rá, hogy a hup-rövidítés mit takar. Azért mert közben minden szar be lett emelve a profilba

és itt -- nyilván rettenetesen véresen komolyan -- megjegyeztem, hogy a hup rövidítésből az speciel pont nem jön ki a hely szabad szoftveres mivolta. Trey meg felhívta a figyelmet, hogy de előtte debian meg fsn volt. Ami igaz is, többek közt azért trollkodtam bele, mert ha már lovagolsz rajta, akkor igazán jöhettél volna azzal, hogy "még emlészem rá, mikor portal.fsn.hu volt (tudjátok, free software network ;) ", de nem ezzel jöttél, hanem a unixszal :) Nagyon remélem egy percig sem vetted ezt komolyan, ettől nyilván nem gondolom, hogy nem a linux volt itt az eredeti téma :)

Végül is az Én "saram" , hogy idekevertem a szabad szoftveres részt, de az Én emlékeimben ez így volt még annó..
Mondjuk ezzel lett a posztnak +x látogatottsága és sikerült némi "vihart" is kavarni de az, hogy jelenleg a HUP mit takar avagy az adminok mit engednek megjeleníteni egy másik totyik tartalma.

Mondjuk Debian GNU/Linux mellett van Debian GNU/kFreeBSD meg mintha hurddel is próbálkoztak volna.
Szóval az, hogy Debian, az nem = azzal, hogy Linux.

De persze ez csak szőrszálhasogatás. Én is Linux kernellel használom a Debiant és még nem láttam élő embert, aki mással használta volna (persze biztos van ilyen is).

Volt má. .

Amúgy valószínűleg nem tudnak vele mit csinálna ha már a bibliába is bevették.

4. Átruházás. A jelen szakasz rendelkezései nem alkalmazandók, ha Ön a szoftvert Németországban vagy a (aka.ms/transfer) webhelyen felsorolt országok valamelyikében fogyasztóként szerezte be; ebben az esetben a szoftver harmadik félre történő bármely átruházására és használati jogára az alkalmazandó jogszabályok vonatkoznak.

Valószínűleg egyébként is egyszerűbb/kifizetődőbb a vásárlóik szívatása. :)

Akkor az EU-t (end user) le kellene venni az elejéből. :) Amit ő olvas az ami az oem záródobozon van (már ha elolvassa). Nekem a fentibe igazából a hivatkozás tetszik milyen szerződés az amit ad hoc lehet módosítani. (Holnap lehet tök más van a helyen mint amikor elfogadtad)

A brand OEM-eknél rendes szerződés van a brand és az MS között, és csak komplett hardverrel, installálva adhatom el endusernek.
Az enduser elé rakott EULA megtiltja a szoftver és a hardver elválasztását, ebből kifolyólag a számlán nem is szerepeltethetem külön soron a Windows árát.
Többször kifejtettem már a témában: a UsedSoft vs. Oracle perre hivatkozás azért nem állja meg a helyét, mert igenis van adathordozó, maga a PC/notebook/tablet. A SOV nem az OEM System Builder licencekkel dolgozik, azzal még talán meg lehetne oldani a dolgot valamennyire, hanem „leselejtezett” nagy gépparkokból, ahol HP, Dell, Lenovo stb. OEM licencek vannak a gépeken. (Arról nem is beszélve, hogy még a matricát sem küldi ki.)

Az egész azért működik, mert az MS-nek több nyűg lenne ezzel foglalkozni, mint amennyit hoz. Inkább megoldja másképp: tényleg előre telepített Windows 10-nél nincs szériaszám, nem lehet vele kereskedni :)

Ezt nem is vitatom, kivéve az enduser elé rakott EULA megtiltját, mert a fenti a Windows 10 EULA-jából van és úgy tűnik, hogy Németországban van valami amiért nem lehet lenyomni a vásárló torkán a korlátozást (ráadásul nem csak transfer rights, hanem usage rights felülbírálásáról is ír. (ha nem lenne muszáj tutira nem jogászkodták volna bele :))

Na ne vicceljünk már! Tízszeres árkülönbség egy cég termékeinél már önmagában visszaélésgyanús. A piac kiegyenlítő folyamatait megakadályozandó ráadásul meg is tiltja/tiltaná a MS, hogy túladhassanak a vásárlói a termékén. A világ legtermészetesebb dolga, hogy szabadon adhatóak-vehetőek a használt termékek, az eredeti gyártó jóváhagyása nélkül.
Mégis mi lenne, ha a VW megtiltaná, hogy eladják a használt autóit, hogy a VW még több új autót adhasson el?!
Teljesen normális ha a vásárlók jogait ilyen kirívó módon sértő licencfeltételeket felülírja az EU-jog. Németország jogszabályai ezen a területen pedig példaértékűek.

Mégis mi lenne, ha a Valve megtiltaná, hogy a Steamen 10 éve használt játékokat az új gépeden nem használhatod, hogy a Valve még több új játékot adhasson el?!

Fixed :D (Vedd meg százszor módszer nem nagyon működik máshol, emlékszem annó megvettem a Taskert a play storeból ZTE bladere azóta háromszor cseréltem telefont és még mindig települ :))

Tudom van dobozos (nekem is az van otthon), de az se biztos, hogy a dobozos XP mint upgrade alap rá menne egy vadiúj gépre. :D

Btw, ha jól emlékszem a Valve szolgáltatást árul és nem terméket, így kerülik meg a licenszekre vonatkozó használt kereskedés lehetőségét. Ha jól tudom és nem változott azóta.

De majd meglátjuk, hogy perrel mi sül ki belőle
http://www.pcworld.com/article/3017060/software-games/the-french-are-st…

Egyébként a régiók közti játék mozgatást is bannal súlytják, ezzel megakadályozva, hogy az olcsóbb régióból vegyék meg a játokat. Viszont EU-n belül elvileg nem tilthatják meg és tagországok közt is szoktak nagy árkülönbségek lenni.

" OEM verziók licencelési feltételei és a korábbi 3 fő elemhez kötődés -- alaplap, processzor és merevlemez, ezek együttes cseréje új számítógépként értelmezendő -- átalakult, ezt az alaplaphoz kötődés váltja fel. Ez azt jelenti, hogy az alaplapon kívül ezentúl bármilyen elemet ki lehet cserélni a számítógépben -- akár az összeset is -- az OEM licenc továbbra is érvényes marad.
Az OEM licenc ugyanakkor továbbra is ahhoz a számítógéphez -- és annak alaplapjához -- kötődik, melyre elsőként feltelepítjük, s melyre az eredetiséget bizonyító COA matricát felragasztjuk."

Forrás : http://www.hwsw.hu/hirek/30801/-j-alaplaphoz-uj-windows-.html

Ennek értelmében a "használt" OEM termék eladható/átadható abban az esetben ha a COA matrica mellett az alaplapot is átadják az eredeti telepítő DVD/USB kulccsal.

Win10 alatt UEFI biossal már nem fogsz tudni "ügyeskedni". Egy alaplap Egy OEM Win aktiválás lehetséges. Amúgy már létezik olyan "feltört" Win10 telepítő amit aktíválni sem kell és lehet használni és frissíteni, így igazat kell, adjak neked ;)
Vasárnap reggel 7 kor Japán F1 :)

Oem Proff Rebuf Win7 Dvd a licencek elérhetősége : sources->licence->hu-hu->oem->

A szoftver használatával Ön elfogadja a jelen feltételeket. Amennyiben nem fogadja el a feltételeket, úgy ne használja a szoftvert,

Licencmodell. A szoftver licencelése példányonkénti, számítógépenkénti alapon történik. A számítógép egy fizikai hardverrendszert jelent egy belső tárolóeszközzel, amely alkalmas a szoftver futtatására.

Licencelt számítógép. Ön a szoftvert egyszerre legfeljebb két processzorral használhatja a licencelt számítógépen. A jelen licencfeltételekben foglalt ellenkező értelmű rendelkezés kivételével Ön nem használhatja a szoftvert semmiféle más számítógépen.

A LICENC TERJEDELME. Ön csak a szoftver licencét szerezte meg, a tulajdonjogát nem. A jelen szerződés csupán bizonyos jogokat biztosít Önnek az Ön által licencelt szoftverkiadás funkcióinak használatára. A gyártó vagy a telepítő és a Microsoft minden egyéb jogot fenntart. Feltéve, hogy a vonatkozó jogszabályok ezen korlátozások ellenében nem biztosítanak Önnek több jogot, Ön a szoftvert csak a jelen szerződésben kifejezetten engedélyezett módon használhatja. Ennek során Önnek be kell tartania a szoftver minden olyan technikai korlátozását, amely annak csak meghatározott módokon történő használatát teszi lehetővé.

ÁTRUHÁZÁS HARMADIK FÉLRE. Ön a szoftvert kizárólag a licencelt számítógéppel együtt ruházhatja át közvetlenül egy harmadik félre. Az átruházásnak ki kell terjednie a szoftverre és az Eredetiséget Igazoló Tanúsítvány címkéjére. Ön nem őrizheti meg a szoftver vagy bármely korábbi verzió példányait. Bármely engedélyezett átruházás előtt a másik félnek el kell fogadnia, hogy ez a szerződés vonatkozik az átruházásra és a szoftver használatára.

Telepített W10 OEM Proff licencek elérhetősége -(Dvd-n nemtaláltam meg )
Windows->System32->hu-HU->Licenses->OEM->

Attól függően, hogy Ön miként szerezte be a Windows szoftvert, a jelen licencszerződés (i) Ön és azon eszközgyártó, illetve szoftvertelepítő között jön létre, amely a szoftvert az Ön eszközével együtt terjeszti; vagy (ii) ha Ön a szoftvert egy viszonteladótól szerezte be, akkor Ön és a Microsoft Corporation (vagy az Ön lakhelye (vagy vállalat esetében székhelye) alapján annak egy társvállalata) között jön létre. A Microsoft vagy annak egyik társvállalata által gyártott eszközök esetében az eszköz gyártója a Microsoft, és ha Ön a szoftvert közvetlenül a Microsofttól szerezte be, akkor a Microsoft a viszonteladó.

Licenc. Ön csak a szoftver licencét szerezte meg, a tulajdonjogát nem. A jelen szerződés értelmében Önnek az eszközén (a továbbiakban a „licencelt eszköz”) jogában áll telepíteni és futtatni a szoftver egy (1) példányát úgy, hogy azt egyszerre csak egyetlen személy használja, feltéve, hogy Ön betartja a jelen szerződés összes feltételét. Az, hogy egy nem eredeti szoftvert egy Microsofttól vagy hivatalos forrásból származó szoftverrel frissít, nem teszi az Ön eredeti vagy frissített példányát eredetivé, és ilyen esetben Ön nem rendelkezik licenccel a szoftver használatára.

Eszköz. A jelen szerződésben az „eszköz” egy belső tárolóeszközzel rendelkező olyan (fizikai vagy virtuális) hardverrendszert jelent, amely alkalmas a szoftver futtatására. Egy hardverpartíció vagy beillesztett egység (blade) is eszköznek minősül.

Korlátozások. A gyártó vagy a telepítő és a Microsoft fenntart minden olyan jogot (például a szellemi tulajdon védelméről szóló jogszabályok által biztosított jogokat), amelyet a jelen szerződésben kifejezetten nem ad át Önnek. A jelen licenc például nem ad jogot Önnek a következőkre, így Ön nem teheti a következőket:
(iii) nem ruházhatja át a szoftvert (kivéve a jelen szerződés által megengedett módon);

Biztonsági másolat. Ön a szoftverről egyetlen biztonsági másolatot készíthet, és ezt a biztonsági másolatot az alábbi 4. szakasz rendelkezési szerint a szoftver átruházására is használhatja, amennyiben a szoftvert önálló szoftverként szerezte be.

Átruházás. A jelen szakasz rendelkezései nem alkalmazandók, ha Ön a szoftvert Németországban vagy a (aka.ms/transfer) webhelyen felsorolt országok valamelyikében fogyasztóként szerezte be; ebben az esetben a szoftver harmadik félre történő bármely átruházására és használati jogára az alkalmazandó jogszabályok vonatkoznak.

Jogszerűen használható szoftver és aktiválás. Önnek ezt a szoftvert csak akkor áll jogában használni, ha megfelelő licenccel rendelkezik és a szoftvert egy eredeti termékkulccsal vagy más megengedett módon megfelelően aktiválta. Amikor Ön a szoftver használata során az internetre csatlakozik, a szoftver automatikusan felveszi a kapcsolatot a Microsofttal vagy a Microsoft egy társvállalatával az aktiválás végrehajtása érdekében, és hogy ennek során a szoftver egy bizonyos eszközhöz legyen társítva. Ön a szoftvert kézzel, az interneten vagy telefonon keresztül is aktiválhatja. Ilyen esetben bizonyos adatok továbbítására kerül sor, és internet-, telefon- és SMS-szolgáltatási díjak merülhetnek fel. Az aktiválás (vagy az eszköz összetevőiben bekövetkezett változás miatt szükségessé vált újraaktiválás) során a szoftver megállapíthatja, hogy a szoftver telepített példánya hamisítvány, nem megfelelően licencelt vagy illetéktelen módosításokat tartalmaz. Ha sikertelen az aktiválás, akkor a szoftver megkísérli kijavítani önmagát úgy, hogy az összes illetéktelenül módosított Microsoft-szoftvert eredeti Microsoft-szoftverre cseréli le. Ön emlékeztetőket is kaphat a szoftver megfelelő licencének beszerzésére. A sikeres aktiválás nem jelenti annak megerősítését, hogy az adott szoftver eredeti, vagy hogy megfelelően van licencleve. Ön nem iktathatja ki és nem kerülheti meg az aktiválást. Annak megállapításához, hogy az Ön szoftvere eredeti-e és megfelelően licencelt-e, a (aka.ms/genuine) webhely nyújthat segítséget. Előfordulhat, hogy a Microsoft egyes frissítéseket, terméktámogatást és egyéb szolgáltatásokat kizárólag eredeti Microsoft-szoftverek felhasználói számára nyújt.

MS-nél csak egy cikket találtam erre a keresésre -> oem windows átruházási feltételei

http://answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/windows_7-windows_inst…

" A nem hivatalos viszonteladótól származó Windows verziók vásárlása nem biztonságos, mert ha már egyszer használták, nem lehet átvinni másik rendszerre, így az ilyen vásárlási módot nem javasoljuk.

Egyébként hátránya az OEM verziónak, hogy az ahhoz a számítógéphez kötött, amelyikhez vásárolod, pontosabban az alaplaphoz. Így ha ennek cseréjére kerülne sor, akkor a Windows aktiválása nem megoldható.

Az apróhirdetési oldalak szintén nem tartoznak a hivatalos viszonteladók közé, így az innen történő vásárlást csak a saját felelősségedre hajtsd végre. A termékkulcs alapján, ha felhívod a Microsoft Ügyfélszolgálatát, akkor kaphatsz segítséget a licencsz ellenőrzését illetően."

Előfordulhat, de akkor jó lenne ha az MS pontosan egyértelműen és hivatalosan is leírná az OEM licenc fogalmát használatát mivel a telepítőkből nem igazán olvasható ki egyértelműen de hivatalos MS oldalon sem lehet egy helyen mindent "fellelni".
Találtam olyan 6 jogi doksit, de ott sem tudták ezt pontosan lezárni pedig hivatkoztak megnyert/elvesztett perekre.
Az alapja az egésznek a szerzői jog ami csak használatot engedélyez díjfizetés után DE nemjárul hozzá engedély nélkül harmadik fél részére történő eladáshoz. Ezt még megcsavarja az MS azzal, hogy egy alaplaphoz rögzíti az OEM szoftvereit.

A Microsoft nagyon elegánsan megoldhatná ezt az egész hercehurcát:
1. Az OEM szoftverért NEM kér pénzt, ingyen van, de aktiválni kell
2. Az aktiválás díjköteles, mondjuk 40'000 Ft
3. Az első aktiválás díja benne foglaltatik a gép árában
4. További aktiválás ugyanazon a hardveren díjmentes
5. További aktiválás más hardveren a standard tarifa szerint (40'000 Ft)

Tehát egy szolgáltatásért kérhetne pénzt. OEM-ek ugyanezt csinálják a telepítőkészlettel, ha újra akartad rakni például az előre telepített Windows 7-et, de letörölted a recovery partíciót.

Az árra vonatkozó részt hagyjuk: telefonra és 9" alatti tabletre a Windows tudtommal ingyenes, PC-re meg pár százmillió ingyen Windows 10 licencet adott a Microsoft.

Nézzük a nyílt forrás részét: milyen pozitív változásokat várnál ettől? Mit válna lehetségessé, ami ma nem az?
Érdekel a véleményed!

Üdv,
Marci

Pl. azok a feature-ök, amiket ráerőltet a júzerekre a kedves gyártó, kidobhatók lennének (és viszont: amikor a gyártó szerint nem kell már neked ez meg az, na akkor a delikvens eldöntheti, hogy vissza akarja-e hegeszteni, belefeccöli-e a melót).
Azaz a policy, miszerint "mi megmondjuk, hogy mi a jó neked, kedves júzer, eszed-nemeszed, nem kapsz mást", nem lenne tartható jelen formájában tovább. Ez amúgy sokat dobna a MS imidzsén, btw. (nem az ingyenesség, nem az open-source, hanem a policyváltás).

Én biztos elaludtam, amikor ingyen licenceket osztogatott a MS... (gyk: az nem ingyen licenc, amiért egyszer már fizettem)

ingyencucc: feltéve hogy (a win10re váltás előtt) volt windows 7 vagy 8 verziód (amit megvettél és esetleg erről frissítettél win10-re), annak licencét szíveskedj elolvasni: sehol nincs beleírva, hogy ingyenesen ugorhatsz a következő kiadásra (nem keverendő a szoftveredhez ms által biztosított frissítésekkel). ez esetben ugyanis a win10-ért egy rohadt petákot sem fizettél ki...

másik kérdés, hogy a ms a wind10-re való áttérési politikájával mehetne a pics*ba -ismét-.
(e témában leledzik a röghöz kötés egyik-másik formája, kedves lázadó hök-ösök - burhahahaha)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Amennyiben a nyílt forrás szabad szoftvert is jelent, az sok előnyt hoz. Nézzük a desktop Debiant:
- Kedvelt disztribúció volt a Debian, de nem az a felhasználóbarát fajta. Szerveren talán még előnyös is az ilyen by design fool-filter, de desktopra nem szerencsés.
- Jött Mark Shuttleworth, megcsinálta az Ubuntut, ami sokáig egész jó és könnyen használható desktop volt. Majd a nagy UI reformhullám sokat rontott rajta.
- A nyílt forrás és szabad licenc miatt szerencsére "van másik"! Linux Mint hozza a legjobb dolgokat az Ubuntuból (és Debianból) az elfuserált Unity desktop helyett pedig van saját jó fejlesztés.

Android ingyenességnél sokkal fontosabb motiváció a szabad licencű nyílt forrása a jó fejlesztésre. Ha a Google hibázna, már most sorban állnak ambiciózus cégek, szervezetek saját forkokkal.

Kétségtelen! (És mennyire nem kéne nekem egy színre fújt szélvédő! Rontja a kilátást és a hatóság is rossz néven veszi. Meg ronda.)
Itt viszont szerencsére nem autókról, hanem operációs rendszerekről van szó és a változások mennyisége is jócskán eltér. És persze meg lehet próbálni mindent bagatellizálni, de aki vett egy 7601-es build-ű Windows 7-est 2009. végén, az ma használhatja a 2016. augusztusi 14393-as build-ű Windows 10-et. Ilyesmi ezelőtt nem volt.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Tudod mit? Mielőtt valami apróságon vitába kezdünk, hadd egészítsem ki magam:
"PC-re meg pár százmillió ingyen Windows 10 licencet adott a Microsoft." helyett:
"a legalább Windows 7-el rendelkező PC-kre meg pár százmillió ingyen Windows 10 licencet adott a Microsoft."

Üdv,
Marci

Ok. De azt a kérdést is tedd fel: mi lett volna ha nem ingyenes a Windows 7-ről Windows 10-re frissítés?
Ha a gyengén muzsikáló Windows 8 széria után a Windows 10 penetrációja egy év után még az előd Win 8-ét is alulmúlta volna akkor az tőzsdei árfolyamban került volna nagyon sokba a Microsoftnak.

Szerintem jó döntés volt, én is így döntöttem volna az előző kérdések mögött húzódó okok miatt. Szerintem a mostani jó Microsoft árfolyam mögött nem ez a fő ok. Az egész iparág jól szerepel. Google 835-ös árfolyammal szintén csúcson van, és az Amazon is. Szerintem a Microsoft az utolsó pillanatban ugyan de áthangolta üzletét a megváltozott környezethez. A lúzer pénznyelő üzletágak, mint a MS mobil kalandjának a leírása is jót tett.
De már új királyok vannak infográciában. :p

Az autós példa már nem sokáig lesz bevethető informatikai portálokon. :)
Jönnek az önvezető autók, amiknél valóban fontos szempont lesz az, hogy milyen szoftvere van és milyen rendszerességgel kapja a frissítéseket.
Távolról el lehet-e indítani és el lehet-e hackelés után lopni, mint a Jeep önvezető autóit. Vagy milyen gyorsan javítják egy halálos baleset után az önvezető szoftvert, lásd Tesla. :)

Sok elonye lenne, peldaul:

- le lehetne forrasbol forditani, es ha mas mukodest tapasztalok, mint a binaris valtozatban, akkor kiderulne, hogy mas binaris kerult *veletlenul* hozzam, mint az elvart mukodes.

- megertheto lenne, mi miert tortenik a Windows-ban, ami most nem ertheto

- kigyomlalhato lenne sok nem hasznalt funkcio

- kijavithato lenne sok ezer idegesito bug, vagy funkciko hianya, amit az Ms nem tesz meg

- megneznem, hogy oldjak meg a Windows 2003 R2 szerveren 32 biten a 64 GB-ot, x64-en az 1 TB-ot, es elgondolkozom, az XP-ben miert van 4 GB limit 32 biten... :)

- lehetne adott processzorra optimalizalt kodot forditani

Szerintem nem varhato, hogy a Windows nyilt forrasu lesz, amig relevans operacios rendszernek szamit.

Pozitiv pelda: John Carmack szepen kiadja a regi jatekainak, 3D motorjainak a forrasat, amitol a jatek nem lesz free, mert a jatek fajljai ugyanugy vedettek. Doom, Quake ...

Sakk-matt,
KaTT :)

sokkal frappánsabb megoldásuk van: licensz helyett előfizetés. Office 365 licenszet nem tudsz eladni, mert csak bérled.

És igazából, ez mindkét félnek jó lehetne. Bár azt hiszem nem lehet csak 1 hónapra, hanem éves van. Más cég szoftverével is voltam úgy, hogy megnyitni, exportálni kellett csak a formátumukból, néztem hogy 12 dolcsi körüli havi díj, mondom faja... aztán kiderült, hogy 30 dolcsi ha csak egy hónapra kell, úgyhogy inkább az ingyenes webes felületükkel exportáltam.

Érdekes felvetés, de én kicsit másképp látom.
Ha valaki kifizetett valamit több évre előre, akkor már nálad van a tőle várható bevétel nagyobbik része.
Ha valaki előfizetőd lesz, akkor addig fizet, amíg elégedett veled és nem talál egy jobb ajánlatot.
Nem látom, hogyan csökkentené a gyártó motivációját az előfizetői viszony, nekem inkább az ellenkezője tűnik igaznak: az előfizetés teljes időtartama alatt meg kell küzdeni az Ügyfél kegyeiért, különben kevesebbet realizálsz, mint a régi modellben.
Viszont érdekel, miért gondolod így és megköszönöm, ha bővebben kifejted a gondolatodat.

Üdv,
Marci

Elméletben ez is igaz, amit leírsz, de hadd idézzek:

"...long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shewn, that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable, than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed..." - Függetlenségi nyilatkozat

Ez, amit az ősök megfogalmaztak, nagyon bennünk van. Nem szeretünk váltani, főleg akkor ha még az eredményben sem lehetünk biztosak.

Ha már egy szoftverrel kialakítasz egy többé-kevésbé jól működő workflow-t, ismered annak lehetőségeit és korlátait, akkor nem akarsz majd sok munkát belefektetni egy új megtanulásába. Különösen céges környezetben, ahol az összes munkatársat oktatni kell(ene).

Valóban, akár így is lehet. Az Office 365-ben található Office kliensre elég szigorú frissességi feltételek vonatkoznak. Az igazság az előfizetéses Windows licencek kapcsán viszont az, hogy bármely Mennyiségi Licencelésben akár ma beszerzett Windows licenc - legyen az örökös vagy előfizetéses - akár Windows 95-ig ad downgrade jogot. Mi a tanulság? Meg kell nézni esetenként.

Üdv,
Marci

a downgrade jog megléte előny, a hiánya meg hátrány.
ha már windowst kell használjunk bármi oknál fogva, akkor igen. főleg, ha tudjuk, hogy pl a 7es bevált, bejött, a kívánt célra alkalmas, esetleg a 10esen nem működik az általunk használt szoftver.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Természetesen nem hátrány. Fejlesztőként nagyon jól is jön a lehetőség. De akik userként magán vagy üzleti céllal használják a Windowst, Officet, azoknak teljesen felesleges. Néhány havi előfizetésből megvan a Windows és Office licence is "örökre". Új verzió ugyan nem lesz benne, de nagyon sokan vannak akik nyugodtan kihagyhatnak egy-két verziót, hátrányát nem fogják tapasztalni.

"azoknak teljesen felesleges." -- A korábbi verzió használatának tipikus oka, ha van olyan szoftvere/hardvere az Ügyfélnek, aminek a gyártója az új Microsoft szoftver használatát nem támogatja.

"Néhány havi előfizetésből megvan a Windows és Office licence is "örökre". " -- A kérdés az, hogy mennyi a néhány.

-Office Professional 2016: ~126000Ft+Áfa (1 gépre).
-Office 365 Vállalati verzió: ~2730Ft+Áfa (5PC/Mac + 5 tablet + 5 okostelefonra egy időben).

Ha értéktelennek vesszük a jogosított eszközök számát, az 1TB bennfoglalt tárterületet és a folyamatosan érkező új funkciókat, akkor a "néhány" az ~46.

Windows esetén ez az arány tippre kicsit kisebb, de nem az a szám, amire a "néhány" szót tipikusan alkalmazni szoktuk.

Üdv,
Marci

A korábbi verzió használatának tipikus oka, ha van olyan szoftvere/hardvere az Ügyfélnek, aminek a gyártója az új Microsoft szoftver használatát nem támogatja.

A másik tipikus ok, hogy nincs rá pénz. :D

-Office Professional 2016: ~126000Ft+Áfa (1 gépre).
-Office 365 Vállalati verzió: ~2730Ft+Áfa (5PC/Mac + 5 tablet + 5 okostelefonra egy időben).

Ha értéktelennek vesszük a jogosított eszközök számát, az 1TB bennfoglalt tárterületet és a folyamatosan érkező új funkciókat, akkor a "néhány" az ~46.

Az 5 vs 1 fura összehasonlítás, mivel az első tudtommal "per device" licensing van a második meg "per user" ez a szám mindkettőnél 1. (értsd az 5 PC-n használhatja 1 felhasználó, vagy az 1 PC-n használhatja 5 :))

"A másik tipikus ok, hogy nincs rá pénz. :D" -- Épp arról trécselünk, hogy miért fontos a downgrade jog egy előfizetéses módon használt terméknél.

"Az 5 vs 1 fura összehasonlítás" -- az attól függ, hogy miből van több. Infomunkás környezetben nem ritkán van több PC, mint felhasználó (hogy az egyéb eszközöket most ne is nézzük). Ott ez további árelőnyt jelent.
Kékgalléros munkakörökben általában az ellenkezője az igaz. Mondjuk ott inkább kioszk-jellegű licencekkel szokás lefedni a Felhasználókat, épp ezért.

Üdv,
Marci

Igaz, azt se igazán értettem miért a Proval hasonlítjuk a Office 365 Business előfizut.

Már csak mert az utóbbiból kivágtátok az Accesst, így kb. Home and Business szinten van (ami meg kb féláron mint a Pro (áfásan 67 körül) :))

Ha már Home and Business, egy kérdés a 2016-nál is van regisztrációs bohóckodás az igazi termékkulcsért?

Most csak az EU-n belüli szoftvervásárlás a téma. Itt pedig ennél lényegesen alacsonyabban is lehet Office csomagot venni. Az általad irt árnak kevesebb mint huszadáért. Már linkeltem egy példát. Természetesen otthoni usernek vagy (nem fejlesztéssel foglalkozó) vállalkozásnak is szüksége lehet korábbi verzióra. Windowsból inkább de Officenál is lehetnek okok korábbi verzió mellett. Windows 7 vagy korábbi Office licenceket is lehet vásárolni például az ebay-en párezer forintért. Utána havidíj nélkül sokáig használható. Mostani Microsoft álláspont szerint Windows 10-ből nem is kell újabb verziót vásárolni. W10 a végső Windows kiadás folyamatos frissítéssel. Office csomagból ezek a usercsoportok nyugodtan kihagyhatnak egy kiadást.

Az 1TB felhős tárterület jó, de a korlátlan felhős tárterület még jobb. Googlenél is 1TB jár ennyiért, de 5 előfizetés elérése után korlátlan Google tárhely jár. Cégnél ez általában alapból megvan. Magánszemélyeknél pedig könnyen megoldható rokoni, ismertségi körben összeállnia ennyi usernek. A korlátlan tárhely természetesen minden Google szolgáltatásra vonatkozik, Gmailnél például egy idő után nagyon jól jön.

"Az 1TB felhős tárterület jó, de a korlátlan felhős tárterület még jobb. "

Eléggé hasonló feltételek mellett a Microsoftnál is korlátlan a tárterület:
https://blogs.office.com/2015/12/16/onedrive-for-business-update-on-sto…
A levelezés alatt meg eddig is korlátlan volt az archívum a 50GB mailbox mellett, így a gyakorlatban az is korlátlan.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Ha a cég Office 365-re fizet elő, akkor az 5+5+5 eszközön való párhuzamos futtatás az nem csak a cég eszközeire érvényes, hanem az otthoniakra is (sőt, bárkiére). Így a dolgozóknak az otthoni használat ingyen van, Magyarországon is.

Nem egy Ügyfelünk használja ki ezt a lehetőséget, hogy a munkatársainak ingyenes juttatásként adja otthonra az Office-t.

Üdv,
Marci

A HUP nem szeretetszolgálat. :P

Employees who use the covered licenses at work are eligible to purchase these Office applications for use on a personal device during the term of their employment. This temporary license expires with the employer's Software Assurance coverage, or upon termination of employment with the covered organization.

Ha egy cég Office terméket Mennyiségi Licencelésben, Frissítési Garanciával vásárol, akkor az egyik Frissítési Garancia előny ("SA benefit") a Home Use Programra való jogosultság.

"Kik jogosultak az Home Use Program (HUP) való részvételre?
Az Home Use Program egy Frissítési Garancia előny, amely az Office-alkalmazásaikra aktív Frissítési Garanciával rendelkező Microsoft mennyiségi licencelési ügyfelek számára áll rendelkezésre. Azok az alkalmazottak, akik munkahelyükön a Frissítési Garancia hatálya alá tartozó licenceket használják, jogosultak arra, hogy alkalmazotti jogviszonyuk érvényességi ideje alatt otthoni számítógépen való használatra megvásárolják ezeket az Office-alkalmazásokat. Ez az ideiglenes licenc az alkalmazottak Frissítési garanciájának lejártakor, illetve a biztosított ügyféllel fennálló alkalmazotti jogviszony megszűnésekor érvényét veszíti."
http://www.microsofthup.com/hupemea1/faq.aspx?culture=hu-HU

Viszont, ha a cég Office 365 előfizető, akkor már erre sincs szükség: a licenc keretein belül szabadon telepíthető az Office akármilyen gépre.

Üdv,
Marci

Lehet, hogy a szolgáltató dönti el, de MS Office tekintetében nekem simán engedné telepíteni a 2013-as verziót is (vállalati verzió), tudtommal előtte nem volt előfizetéses.
Az Adobe a CC esetében is belengette, hogy max. egy verzióval korábbit lehet használni, ehhez képest még mindig engedi akár a CS6-os verziókat is telepíteni (5-tel korábbi!).

Nem az a kérdés, hogy most éppen tudod-e telepíteni, az a kérdés, hogy szerződésben hajlandó-e vállalni ezt magára nézve kötelezettségként.
Szerintem még azt sem hajlandó vállalni, hogy amíg hajlandó vagy fizetni, ő addig köteles szerződni és szolgáltatni - gyakorlatilag minden multis szolgáltatásos szerződés úgy indul, hogy ha nekik nem tetszik, akkor felmondhatják a szerződést (a zsét visszaadják, te meg mehetsz elfele).

Például az EU adóügyi bizottsága nemrég büntette 13 milliárdra az Applet.
Mobilszolgáltatóknál a köztulajdonú frekvenciák használati joga miatt szó szerinti hírközlési felügyeleti hatóságról van szó.
Szoftverfejlesztők multiknál adóhatóság, versenyhivatal szab korlátokat.

És honnan tudod, hogy a matrica (vagy product key) először az EU-ban lett eladva, és így EU-s jog vonatkozik rá? Honnan tudod, hogy Németországban lett először eladva OEM esetén?
Ha nem tudod igazolni, akkor bizony nem tudsz az EU-s/német jogra hivatkozni. (Szerzői jog: neked kell a használat jogszerűséget bizonyítani, nem a jogtulajdonosnak a sértést…)

Néhány napja beszélgettem egy használt PC kereskedővel akinek a boltja tele van W7 Prof COA matricás brand gépekkel. Azt mondta nem vállalja be, hogy ezeket a gépeket valamennyi felárért előtelepített Windowssal adja az emlegetett határozatra hivatkozva, ugyanis ő szoftvert nem vett csak hardvert. Lehetne a zavarosban halászni de nem rizikózza meg azt amit - feltehetőleg - a sov24 csinál. Egy "jóindulatú" feljelentés esetén nem tudná magát megvédeni.

Így is lehet magyarázkodni. Valójában inkább arról van szó, hogy egy használt PC kereskedőnél Magyarországon nem nagy előny az előtelepített Windows, mert már úgyis megszokták a népek, hogy torrentről, innen onnan, maguk szerzik be a Windowst és egyéb szoftvereket.
Ha olyan országban lenne boltja ahol elvárás még egy használt PC-nél is az outofbox élmény, akkor valószínűleg jobban elmélyedne a jogtárban és kibogarászná a törvény adta legális lehetőségeket. Különben kiszorulna a versenyhátrányba hozott boltja konkurenciával szemben.

Ja, azt nem írtam, hogy Refurbished Windows licencet árul a gépekhez amire nagyon komoly kereslet van. Számokat nem mondott, de tavaly Közép-Európában az egyik pesti nagyker forgalmazta a legtöbbet ezekből a licencekből. Jó lehet ez vállalkozásoknak is nem csak magánszemélyeknek.

Az MS szerint nem :P

(aa) “Qualified PC” means a PC that meets the following:
(1) has been in distribution and used by an end user for at least 6 months,
(2) to the best of Refurbisher’s knowledge, contains the same motherboard as originally distributed,
(3) must have an original valid COA for a Windows operating system product affixed to the PC unless otherwise stated in Section 2 below, and

(4) must be
(i) refurbished for new owners, and
(ii) either owned by Refurbisher during the Refurbish process or the Refurbisher has a contractual relationship with a third party to Refurbish the PC.
(5) To be installed with Windows 7 Products, must meet or exceed the minimum hardware requirements published by Microsoft at http://windows.microsoft.com/systemrequirements.
(6) To be installed with Windows 8.1 Products, must meet or exceed the minimum hardware requirements published by Microsoft at http://windows.microsoft.com/en-us/windows/search#q=Windows+8+system+re….
Refurbisher must use commercially reasonable efforts to determine whether a PC has been in distribution and used by an end user for at least 6 months.

Az mondjuk mekkora vicc már, hogy a fenti két pont alapján az eredeti licensz is érvényes a szoftverre. :)

A legjobb, ha van előfizetéses, egyszeri díjas és helyette máshonnan alternatív termék is, ami mondjuk ingyenes.

Ha ritkán kell, akkor elég csak akkor fizetni, amikor kell. Persze ez akkor igaz, amikor van korrekt havi konstrukció és nem csak évesként van vállalható ár.
Mindenki magának tudja kitalálni, kiszámolni, hogy számára mi előnyösebb.

Nekem például kifejezetten nem tetszik ez a win10-es folyton inkompatibilitást okozó frissítgetési megoldás. De az sem tetszett, amikor csak azért jönnek ki új verzióval, hogy legyen miért újra pénzt kérni. Szóval mindent lehet jól vagy rosszul csinálni.

1. Az MS Az OEM-ért nem kér a végfelhasználótól egy fillért jelenleg sem, de aktiválni kell.
2. Az aktiválás nem díjköteles.
3. Még mindig nem díjköteles.
4. Ugyanazon a hardveren eddig is annyiszor aktiváltad, ahányszor kellett/akartad.
5. Más hardveren nehéz lesz, ugyanis a szoftver nem az MS-től, hanem a hardver gyártójától származik (amelyért külön nem kérhet pénzt), így azt az MS nehezen értékesíthetné újra.

Na, ezt az 5. pontot szokás elfelejteni, és emiatt hülyeségeket beszélni.

Ja, a System Builder NEM OEM.

Elsősorban azért nyitottam ezt a témát, hogy azok akik Magyarországon Számlával Jogtisztán Megvásárolták az MS bármelyik Oprendszerét tudomást szerezzenek arról, hogy mások jóval a hivatalos bolt ár alatt akár "trükközéssel" értékesítik ugyanazt "fillérekért".
Tudomásom van Brand gépekről levett matrica vételi lehetőségéről is Kettő ezer forint/db áron így engem is érdekelt volna a Hivatalos rész az Alapítványom miatt. Cégesen több Jogtisztán vásárolt Oem és Dobozos Win-t használunk (ha valakinek kedve lenne feljelenti előtte szólok).
Nos eddig 18775 en olvasták el ezt a posztot. Kizártnak tartom, hogy ennyi "Ms-Hívő" lenne e portálon. Valószínűleg másokat is érdekel ez a kérdés. A belinkelt jogi és egyéb linkek közt nem találtam se Pro se Kontra érvet amivel ezt jelenleg el lehetne dönteni a Magyarországon érvényben lévő jogszabályok, licenc szerződések és szerzői jogok alapján.
Egyedül a vásárláskori MS Licenc/EULA előírásai az érvényesek és útmutatók, igaz ezekhez sem lehet egykönnyen hozzájutni és értelmezni.
Az MS jogviták rendezésére kijelölt valami Amerikai bíróságot. Kérdés, hogyan és kitől is lehetne hazánkban a valós részt megtudni úgy, hogy benne foglaltatik a az MS Licenc Szerződésében, hogy amennyiben nem értesz egyet a szerződéssel vissza kell küldeni a szoftvert és visszatérítik az árát.

Már az első hozzászólásban cáfolták a kérdésedben foglalt állítást linkelt hivatkozással. Ami ezek után olvasható, az kognitiv disszonancia redukciójának szép példája részedről.
Aki eddig nem tudta, most az is értesült arról, hogy párezer forintért legális Windows licenchez lehet jutni, 18775-en biztosan. :)

Nem számít mi foglaltatik benne a Licenc szerződésbe, ha a jog felülbírálja.

Szerintem így működik:
1.) MS nekiugrott Németországban egy OEM-nek, de ők húzták a rövidebbet. (sajnos nem tudok németül, de tippre ez volt az)
2.) Ez alapján a német cégek elkezdték árulni az OEM matricákat a kikukázott cuccokról.

Mivel itthon tudtommal nincs jogi szabályozás ami felülbírálná, így erősen kérdéses. (EULA próbája a bíróság :D)

Használt hardverre (komplett gépre) van olyan, hogy refurbished matrica. Teljesen legális. Matricát legutóbb autópályára vettem. Azelőtt meg Lutra albumba, de annak már vagy 25-30 éve.
Mindenesetre feleslegesnek látom ezt az egész vergődést a témában, cégnél látom, hogy fontos a szoftverek legalitása, otthoni mezei user pont leszarja, milyen matrica van vagy nincs a gépén, csak menjen és tudja használni.

Szép hosszú thread. Derék. Látszik, van anyaszülte, aki el tud igazolni a Microsoft licenszek jogában. Apró kérdés, minek? Úgy 5 éve 1 kezemen meg tudtam számolni az összes racionális érvet, amiért fizetni akarok a Windowsért. Ma egy asztalos kezén is meg lehet számolni. A felhasználói igények 99%-át alkalmas Linux ugyanúgy vagy jobban kiszolgálja, mint a W10. És nem kell hozzá se jogi, se műszaki doktorátus, se licensz, se pénz.

én pár hete a lizengo-tól vettem egy w7-pro-t simán aktiváltam, majd felhúztam w10-re és az is simán aktiválta magát.
mivel az már digital licence, így dd-ztem a hdd-t és clean install a win 10 1803-at.
minden simán ment.

6500 huf-ba fájt, kb ennyiért kéne adni egy új w10 pro licencet...

azt nem tudom, hogy az ms szerint mi ennek a licencenek a státusza, de az slmgr /xpr szerint 'permanently activated'
és ennyi pénzt megér, hogy ne kelljen mindenféle mstoolkit-et használni.

Pont ezt írtam egy fentebbi szálban én is. Teljesen jók ezek az innen-onnan vett Win-licencek. Beaktiválódik vele bármi. A Win7 amúgy sem érdekli már a MS-tot, hivatalosan nem forgalmazzák, már a támogatási idejének is kb. másfé év múlve vége, egyre inkább kezd legacy státuszba süllyedni.

A Win10-re történő ingyenes frissítési időszak rég lejárt, de még mindig beaktiválódik akármilyen Win7 kulcsra a Win10, hiszen megint az MS érdeke, hogy mindenkit Win10-re tereljen. Nem olvastam róla, hogy akárkinek is letiltódott volna. Otthoni usernek teljesen jó, cégnél viszont nem kockáztatnék vele.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ezt a W10 ingyenes frissítést meg tudom erősíteni. A tartalék notebookomon pár hónapja meg is lepődtem, hogy minden további nélkül ment a free W10 update pedig az akció már régen lejárt. Bár úgy emlékszem az akció alatt volt valami felugró ablak, hogy az ingyenes Windows 10 rendelkezésre áll kattintsak a telepítésre, amit akkor hanyagoltam. De a jogosultságot lehet, hogy akkor elmentette.

Az EU szabályok miatt lehet ezt a "leválasztott" vagy hogyan hívják Windowst legálisan megvenni. Nincs olyan, hogy ez magánszemélyek számára lenne csak legális de cégeknek nem. A számla lehet probléma, de ha valami üzleti eladótól származik akkor gondolom számlát is tud adni és az EU-s számlát Magyarországon is el kell fogadni. Ha magánszemély az eladó, és az a ritkább eset, akkor meg úgy kell könyvelni mint egy bármilyen használt terméket amit magánszemélytől vett a cég. Erre is van legális lehetőség adásvételivel.

Normális HUP-ot használok!

Semmi macera nincs vele. Bebootolod a Windows telepítőt, kéri a termékkulcsot, ott megadod, amit vettél, pár másodperc rágódás után kiírja, hogy aktiválva. Semmi trükk, macera nincs benne. A Win10 telepítő megeszi még most is a Win7 kulcsokat, beaktiválódik vele, kb. egy hónapja próbáltam.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem, nem kell. Mindjárt lehet a Win10 telepítésével kezdeni, mikor kéri a termékkulcsot, begépeled neki a Win7-esét. Simán elfogadja, törpöl rajta pár másodpercet, majd megy tovább a telepítő, a telepített példányon pedig ellőrizheted a gépházban, ott már az írja, hogy aktivált a Win10 adott kiadása digitális licencel. A MS-on kívül a kutya nem tudja, hogy még az ingyenes időszakban frissítetted, vagy már utána.

Ha véletlenül olyan telepítőd lenne, ami nem kér telepítéskor termékkulcsot, akkor a telepítés után is tudod aktiválni, a gépházban írja, hogy nincs aktiválva, ott lesz egy aktivációs link, amire kinyílik a párbeszédablak, és ott adagolod be neki a Win7 kulcsát. Nem számít hány bites, milyen nyelvű Win7 kulccsal próbálod, OEM, vagy nem OEM, működni fog, csak arra figyelj, hogy a Windows-kiadás egyezzen, azaz ne Win7 Home kulcsot próbálj beadni egy Win10 Prof-nak.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Akkor nem kér telepítőkulcsot, ha a BIOS-ban van egy. Akkor szívás, ha nem egyezik a verzió. Pl. nekem 8.1 Home jött az egyik notebookommal, de vettem helyette egy Prót. A 10-re frissítéssel semmi gond nem volt, viszont egy SSD-halál utáni újrainstallnál a 10-es installja nem kérte a kulcsot, és Home ment fel. Erre megoldás a PID.txt fájl az install sources könyvtárában, ott előbb keresi az install, mint a BIOS-ban.

Akkor SEM kér, ha a BIOS-ban van a kulcs. Meg vannak olyan VL-es és egyéb spéci telepítők, amelyek BIOS-tól függetlenül sem kérnek termékkulcsot, persze ez nem jelenti azt, hogy sikerrel be is aktiválódnak, ezt ellenőrizni kell telepítés után.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Fizetni mondjuk én se fizetnék érte általában (bár amikor a fiamnak vettem gépet, vettem hozzá egy Windows licencet is, mert a suliban azt tanulták).

De nekem egyszerű a dolgom, mert a laptopomhoz a HP ha kérem, postán küld újratelepítő CD-ket, ingyen.
Annak ellenére, hogy használtan és olcsón vettem a laptopot.

Jó, ezzel az MS nem esett el semmi bevételtől, mert ha nem küldtek volna a HP-től CD-ket, akkor nem dual bootos lenne, hanem csak Linux. Így most van egy Windows is, amit valamikor március körül indítottam el utoljára.

Például most egy német cégnek kellett három mini gép állandó bemutatóra (falon TV mögé).

Videó loop rendben van, az Linuxon oké, na de PowerPoint? Ugyanis abban dolgoznak általában és nem te mondod meg az ügyfélnek, hogy mivel dolgozzon, hanem az ügyfél igényét kell teljesíteni.

Én még licencből is fizikait vettem (új OEM matricásat), mert nem akarok problémát.

Még mindig rosszul ülsz a lovon, nem te mondod meg a megrendelőnek hogy mit használjon, hanem ő mondja meg mit akar használni. Másnap már elveszíteném az ügyfelet, ha ilyen lenne a hozzáállásom.

Egyébként a német cégek nagyon komolyan gondolják a biztonságot. Az internetet, de még a helyi munkahelyi hálózatot is tilos elérni az ilyen gépeknek, szóval Office 365/Google Docs kilőve alapból. Teljesen szeparált hálózaton van, külön wifire kell csatlakozni az eléréshez + VPN-en belépni a csak erre szolgáló tűzfal mögé (Mikrotik routerrel oldottam meg). Amikor egy virtualizációt csináltam, akkor is a német rendszergazda állandóan figyelt és minden lépést külön hagyott jóvá.

"nem te mondod meg a megrendelőnek hogy mit használjon"

Sztem a megrendelőnek nem kell megmondani, hogy mit használjon, csak ha kérdezi. Ha valaki nem ismeri a pdf-et, az sztem nem ok arra, hogy az általad említett esetben a Windows licenszelésében elmélyüljön (a VPN-sem, pl. a Mikrotik miatt). Ha egy rendszergazda pisztolyt fog a homlokodhoz és azzal kényszerít, hogy Windowst használj, az persze nyomós ok, ezt elfogadom. Az szívás, kényszerhelyzet, ami kompromisszumokat szül.

Akárhogyis nézem, a Windows egészségtelen kompromisszum.

Windows-on nincs frissítés. Teljesen el van választva mindentől. Csak a tűzfal és a wifi firmware van frissítve. Bármilyen funkcionális változás (ami Windows frissítéseknél jellemző) problémát okozhat. A beágyazott rendszerek >90%-a ilyen. Ha jársz nagyobb gyárakban, akkor te is láthatod hogy még DOS/Win3.1/95-öt is használnak. Sőt fröccsöntőben még CP/M-et is láttam. A legtöbb bank ATM-e is ilyen. A biztonság a fizikai hozzáférhetetlenséggel van megoldva.

Ez minden csak nem biztonság. Különösen úgy, hogy szabadon lehet .ppt és pptx fájlokat behordani. Irán stuxnet demonstratívan cáfolta ennek az biztonságérzetnek a hibáit. Azt pedig nem lehet számon kérni az ott előadást tartóktól, hogy saját notebookjukon miért nem ügyelnek jobban a biztonságra. ATM-eken legalább nincs elérhető usb port fájlok felhordására.

Normális HUP-ot használok!

Az USB port altalaban ilyen helyeken nem elerheto fizikailag vagy le van tiltva hazirendbol. Valamint whitelist policy van alkalmazasokra. Maguk a desktop gepek sem direkten vannak nagyobb multinacionalis cegeknel a neten, hanem megjaratjak a ceg regionalis vagy kozponti tuzfalan keresztul (igy kulfoldi kulso IP cimed van, ami bizony okoz neha gondot). Voltam olyan cegnel is, ahol minden gep csak egy RDP kliens volt es VPN-en keresztul a kulfoldi kozponthoz kapcsolodott. Ha a net lassult abba az iranyba, akkor szivtak.

A stuxnet valoban jo pelda arra, hogy ez milyen veszelyeket rejt. Azonban ez meg mindig kisebb tamadasi felulet, mintha el lehetne erni az internetet valahol a halozatbol.

Eloadast pedig senki nem tart ilyen rendszereken, hanem altalaban gyartastechnologia bemutatok es biztonsagi figyelmeztetesek futnak, amelyeknek valtoztatasra 1-2 szemelynek van joga (es hozzaferese).

A buta (vagy sokszor csak tájékozatlan, esetleg fogalomzavaros) ügyfelet igenis érdemes felvilágosítani arról, ha tévedésben van. Ha irreális dolgokat vár el, akkor pedig egyenesen muszáj. Tanácsadós melónál mindenképpen. Persze ez az egész csak akkor igaz, ha 2-irányú a kommunikáció. Ha "az én seggemből jön a fény / én ezt úgyis jobban tudom / én vagyok A NAGY MULTIS ügyfél te meg csak a kis köcsög (pedig szintén hasonló méretű multi!) alvállalkozó" a hozzáállás, na ott nincs mit tenni. Farpofa és fogak összeszorít, megpróbál túlélni, és többet ugyanahhoz a társasághoz nem visszamenni.
--

powerpointból lehet mp4 videóként is exportálni a diasort, onnantól pedig akár egy raspi zero is lejátsza úgy, ahogy kell, hogy kinézzen.

Persze, ha az ügyfél word dokumentumba ágyazott videót akar powerpointba ágyazni, az már az ő baja. Vele fizettetitek ki a gép, a szoftverlicensz árát, nem a ti gondotok. Szóval nem azt mondom, hogy mindenképp rá kell erőltetni az akaratot. Ha kifizetik, akkor miért is ne legyen, ha nekik az kell.

Hát én biztos nem szeretnék egy videóban előre-hátra tekergetni, amikor 1-2 diát ugorni akarok bármelyik irányban. (és persze teszem ezt mindezt egy vezetéknélküli controllerrel)

De amikor dián belüli eventeket kell inditani, akkor amikor az eladás is eljutott a megfelelő pontra, arra is tökéletesen alkalmatlan a videó.

Mindezt csak azért, hogy bebizonyitsam, hogy de akkor is jó a feladatra a linux. Tök felesleges fejtetőre állni. Van amire nem jó a linux és kész.

Milyen ugrás? Milyen eventek? Egy kvázi videomagnót helyettesítő megoldásról szól a szál. Csak ezt vélhetően a megrendelő sem akarja tudomásul venni, mert nem képes tovább látni annál, mint amit ő ismer, a vállalkozó meg nem meri neki megmondani, inkább önszántából felszáll a szopórollerre.

Tartottál már bemutatót? Tényleg nem gondolod, hogy adott esetben vissza kell menni pár diát vagy éppen kihagyni párat miközben beszélsz és pl. belekérdez valaki?

Az eventek pedig azok, amikor bejön egy alap dia és nyomásra újabb elemek jelnnek meg rajta. Ezt is úgy szokás használni, hogy beszélsz, eljutsz egy adott pontra, megnyomod a távirányitót és bejön egy új elem, ugyanarra a diára. Aztán újabb és újabb. Ha elfogynak, akkor jön a következő dia.

Az hol derül ki, hogy videómagnót helyettesit ebben az esetben a powerpoint?

A licencszerződés 4. pontja a Win10 licencek esetében már tartalmazza is, hogy "A jelen szakasz rendelkezései nem alkalmazandók, ha Ön a szoftvert Németországban vagy az (aka.ms/transfer) webhelyen felsorolt országok valamelyikében fogyasztóként szerezte be; ebben az esetben a szoftver harmadik félre történő bármely átruházására és használati jogára az alkalmazandó jogszabályok vonatkoznak."

Gondolom a használt windowsokat áruló cég pl német licenceket értékesít újra.

Az EU összes tagországára érvényes a szabályozás. Bármelyik tagállamban le lehet választani a szoftverek licenceit a PC-ről, el lehet adni, és bármelyik tagállamban legálisan lehet szoftvert telepíteni ezekkel a használt szoftverkulcsokkal.

Normális HUP-ot használok!

Mi lett a verdikt legális vagy sem? :)
Több mint egy éve indult a topic és még mindig üzemel a fent nevezett oldal.

Most épp laptop vásárlás előtt állok és az egyik kiszemelt darabnál 55-60eFt a win10 pro oem felára az ubuntuhoz képest. (sajnos kell a windows és kész) A hivatalos retail verzió olyan 75-80eFt lenne, a használt pedig 18-20eFt.

Az biztos, hogy 60eFt-ért nem veszek oem verziót, akkor már inkább retail. De azért elgondolkodtam a használt lehetőségén. Jobban illik az árazása egy 250eFt-os laptophoz...

Az lehetséges, hogy az EU-ban nőtt az oem ára ha már úgyis lehet vele kereskedni?

Annyiért ne kérjél rá Windowst, vedd Ubuntuval. Ez EU-ban legális újrahasznosított OEM licencet venni. De ha mindenképp sok pénzed van, nem akarsz OEM-et, és abszolút legalitás kell, amit később nem tud a MS sem vitatni, akkor itt van 30 ezerért rendes dobozos verzió, 64 bites magyar Windows 10 Pro. Szerintem ez még mindig baromi drága egy olyan hulladékért, mint a Win10, de ha tényleg erre van szükséged, akkor ennél olcsóbban nem nagyon kapsz olyan verziót, ami nem OEM.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igazad van, jobban megnézve mégse dobozos. Akkor viszont nem értem miért nem írják oda, hogy újrahasznosított OEM. Ahogy nézem, felment nagyon a Win10 Pro ára, a MS Store-ból véve közvetlenül is 219 GBP-ért találtam. Na annyit nem fizetnék érte. Inkább rendelnék magamnak az eBayről 4 fontért generált termékkulcsot, ha a MS később le is tiltja, vehet az ember olcsón másikat.

Hihetetlen pénz egy olyan OS-ért, amit ha ingyen adnának sem használnék fő rendszernek. Azt előre sajnálom, akinek tényleg erre van szüksége, és valami céges legalitás miatt ki kell adnia érte ekkora pénzeket.

De annyiból mindenképp megéri belőle 78 ezer forintért mindjárt hármat is venni, hogy nem kell külön pénzt fizetni olyan extrákért, mint a letilthatatlan frissítések és telemetria, magától visszamászó Candy Crush, szaporodó frissítési bugok.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Otthonra talán :D Én anno vettem kettőt a Microsoft Storeból van még doboza sincs :


Thanks for your order!
This is your receipt - make sure to print or save a copy for your records. 
If you need to download Windows, write down your new product key and enter it here.

	
Description    Quantity Unit Price  Total Price

Windows 8 Pro     1     €29.99      €29.99

Igaz elvileg upgrade (csak valamiért a rendelésből nem látszik, de van alá dobozos XP meg Vista Ultimate Upgrade (250 usd well spent :D)
A másik meg ezen a laptopon figyel , bár nem vagyok róla meggyőződve, hogy a Windows 10 Homera (ami a laptoppal jött legálisan, a Windows 8 Pro megfelelő upgrade alap de upgradelt leaktivált :D)

E mellé van egy Office 2010 Home and Business officeom az ebayről szép dobozos és még nem termelte ki az árát (azt a 30 fontot :D)

A vicc, hogy ezek simán leaktiválnak míg a "bármilyennemesfém" partnertől jövő 60K+-s (közbeszerzett lehet kétszer annyi) céges OEM Windows 10 Prok nem.

Szerintem azért nem írják, hogy OEM mert az EU új szabályozása mellett már nincs lényegi különbség dobozos és OEM között. Korábban az OEM már a gyártó keze alatt "hozzátapadt" a PC-hez ami utána arról leválaszthatatlan volt. Még abból is problémák adódtak, hogy több részegységet kellett cserélni a PC-ben. A Dobozos Windows szabadon át lehetett vinni egyik PC-ről a másikra. És pont ezt lehet most megcsinálni az OEM Windowsokkal is.

Az Ebay Windows kulcsok nem generáltak, azok teljesen legálisak. Nem gondolod, hogy évekig tűrné az Ebay a warez kulcs üzletet ilyen mértékben! Azért ennyire olcsó, mert ennyit fizetnek a gyártók is a Microsoftnak. Kis haszonkulccsal adják tovább. Illetve vannak valóban régi pc-ről leválasztott oem Windows kulcsok is. Főleg a régi verziók.

Normális HUP-ot használok!

Azért fel kéne tüntetniük, hogy OEM Windows, nem az EU miatt, hanem a MS miatt. Mert ha beaktiválod egy gépen az OEM-et, akkor legközelebb mikor dobozosként egy másik gépre telepíted, nem fog menni a más hardverkiépítés miatt. Emiatt megtévesztő, hogy nem írják oda.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A key tooluk (KIT) miatt , én 20+ oem szemetet küldtem vissza egy hete (ami szerintem aktiválva volt, mert mindet vissza dobta persze nem "key already in use" hiba üzenettel 0xC004C003 volt, mert ugye Microsoft.) Hálaként küldtek egy emailt, hogy ismét szeretnék, hogy jelentsek a szoftverhasználati szokásainktól, mert biztos lopom az aranyáron "közbe"szerzett Windowst. Eleve gyanús volt, hogy nem a kaparós sorsjegy edition volt. :) (Arra tippek, hogy a haver nemesfém partner oem összekeverte mit szállított hova, a customer duplán szív)

• Activation Blocked details should never be shared with a customer.
Forrás (valamiért internal lett pedig external volt :()

Yeah, because your customers are fucking mind readers.

Érdekes cucc, sajnos már a bing se hozza cacheből (pedig januárba még ment :)),
de képernyőképek még vannak róla az oktatóanyagból.

Ez alapján az OEM Windows 10 ROT (Range Out Tolerance tippre) Limitje 1, amit az agent 20-szor tud overrideolni. Úgyhogy lehet telefonon leaktivál, de nem igazán lesz retail feeling. (SAM bácsi meg tuti elsírja magát, ha ránéz a kulcsra :D)

Az EU-ban bárki számára lehetővé teszi a jog, hogy leválassza saját OEM Windowsát és átvigye másik PC-re a kulcsot.
Itt egy leírás a folyamatról: https://www.howtogeek.com/124286/how-to-uninstall-your-windows-product-…
A nagy volumenben olcsón Win kulcsokat forgalmazó Ebay-es boltok persze nem vacakolnak ezzel, hanem a gyártói kulcsokat veszik meg. A telepítést majd használt kulcs leválasztás, lépést kihagyják. Így is legális, mert az EU jog abban foglalt állást, hogy az OEM szoftver is user tulajdona. Nem használati jog. A tulajdon pedig adható vehető. Ebből következik a telepített OEM szoftver kulcsának leválaszthatósága.

Normális HUP-ot használok!

Igen, ez így van. Csak én ugye informatikus vagyok nem jogász , többek közt ezért sem szeretek a "független" szakértőikkel vitatkozni. :) Hogyha ilyennel szerettem volna szarakodni jogi pályára lépek (bár a jogászaink kevesebbet értenek a whatever agreementekből mint én :P). De úgy tűnik eljutottak oda, hogy legalább a táblájuk nem lop adatot (biztos beütött a gdpr).

"Accordo Ltd. works inside Microsoft. .." is an independent global provider of software licensing expertise.

Na én meg nem vagyok szoftver licensing expert, és nem is szeretnék lenni bár biztos jobban fizet, de a "how to handle customer objections" fejezetnél kifordult a gyomrom. :)

Nekem a Microsoft pont úgy aktiválta az újrahasznosított OEM kulccsal a Windowst, mintha zsír új kulcsot használtam volna.

Az OEM-nél amilyen hardverre egyszer beaktiváltad, csak azon engedi újraaktiválni.

Ez már az XP-nél sem volt igaz. Legrosszabb esetben fel kellett emelni a telefont.

:)

Simán leaktiválja az automata...

Biztos , hogy egy gépre telepítetted ? Ja persze. Én ezt legalább tízszer eljátszottam egy éve. Az ok kedvenc szintén "közbe"szerzős oem hozta gépeket COA matricát majd én felragasztom (ha megnézzük a jogi maszlagot úgy indul a dolog, hogy ragaszd a hülye matricát) , felragasztottam, utólag kiderült mind aktiválva volt egy-egy kulccsal és persze nem mindre az a matrica került amivel beaktiválták. Persze az egészhez közöm nem volt, mindenki kilopta ami jár te meg szívj társadalmi munkába. )

Megnyugtatlak, hogy most használok. A MacOS sincs ingyen. Egy ideje meg lehet venni külön pénzért is, meg a túlárazott almás hardver árával fizettetik ki veled alapból, úgy meg a Windowsnál is drágábbra jön ki. Az Apple nem ingyen fejleszti neked, sok embert megtéveszt, hogy BSD leszármazott, meg nincs rajt árcédula, és akkor biztosan free, mint free bier.

De ha szerinted rendben van az, hogy egy alap OS-ért elkérnek annyi pénzt, mint egy belépő kategóriás új laptop/tablet vagy használt üzleti laptop ára, akkor nem szóltam.

A kommenthosszal nem tudom mi bajotok van, nagy átlagban nem írok 3×3–3×5 sornál többet, ritka, ha ennél lényegesen hosszabb. Ráadásul mindig igyekszem normálisan írni, bekezdésekbe tagolva, központozással, ékezetekkel. Aki nem szeret sokat olvasni, menjen chatelni a Facebookra meg a gyakorikerdesek.hu-ra, ott garantáltan nem lesz 1-2 sorosnál hosszabb hsz., amitől szellemileg túlterhelődne.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igazad van, jobban megnézve mégse dobozos. Akkor viszont nem értem miért nem írják oda, hogy újrahasznosított OEM. Ahogy nézem, felment nagyon a Win10 Pro ára, a MS Store-ból véve közvetlenül is 219 GBP-ért találtam. Na annyit nem fizetnék érte. Inkább rendelnék magamnak az eBayről 4 fontért generált termékkulcsot, ha a MS később le is tiltja, vehet az ember olcsón másikat.

Hihetetlen pénz egy olyan OS-ért, amit ha ingyen adnának sem használnék fő rendszernek. Azt előre sajnálom, akinek tényleg erre van szüksége, és valami céges legalitás miatt ki kell adnia érte ekkora pénzeket.

De annyiból mindenképp megéri belőle 78 ezer forintért mindjárt hármat is venni, hogy nem kell külön pénzt fizetni olyan extrákért, mint a letilthatatlan frissítések és telemetria, magától visszamászó Candy Crush, szaporodó frissítési bugok.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Évek óta rebesgetik h. átáll a MSFT win10-nél majd egyszer csak az előfizetéses konstrukcióra (office365 már régóta így működik), onnantól cseszheti a nép a kalóz kulcsokat. Most még mndenki abban a hitben ringatja magát, h. "ó hát a MSFT-nak sem érdeke h. ellehetetlenítse a kalóz win használókat, mert legalább így is az ő OS-üket használják". Szerintem meg mostanra minden back-end / statisztika / telemetria / subscription support készen van, minden know-how évek óta lepróbált már ahhoz, h. hamarosan kijöjjön minden kalóz rémálma, a kikerülhetetlen előfizetéses windows10.

https://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2018/08/04/microsoft-windows-1…

Másik folyománya az lesz, h. az "1x megveszem-világ végéig az enyém" koncepciót mint olyat az informatikában el lehet felejteni örökre. Nem csak business-ben, de otthon is.
--

Kifejezetten örülnék, ha ezt az MS meglépné. Így csak az használna Windowst, akinek valóban szüksége van rá, nem szimpátiából, meg hitkérdésből. Vagy akinek a pénz nem számít. De szerintem soha nem fog megtörténni, mert Redmond ezzel saját maga alatt vágná a fát. Nekik nagyon megéri a jelenlegi, 1× megveszed alapú rendszer, különben rég beszüntették volna.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"Több mint egy éve indult a topic és még mindig üzemel a fent nevezett oldal."

Ha nem költői volt a kérdésed akkor már ez is maga a válasz. Igen EU-ban legális. A fent nevezett oldalnál viszont jobb áron is lehet használt licencet vásárolni ebay-en. Szintén teljesen legálisan.

Normális HUP-ot használok!

Akiben még mindig keményen dolgozik a kognitív disszonancia:

ZDnet is már evidenciaként kezeli a filléres Windows licencek tényét:
"Of you could do what I did and buy an ex-OEM Windows 10 Pro key from eBay for a fiver. Or you could jump ship to Linux."

https://www.zdnet.com/product/xiaomi-mi-notebook-pro/
(a cikk nem is erről szól)

Mostanában többször szembejött a goodoffer24.com aukciós oldal, ahol szintén gyanúsan olcsón kínálnak MS licenszeket. Ez is átverés lenne?

-----------
Akkor beszélsz igazán jól angolul, ha egy angol viccen őszintén tudsz nevetni

Belefutottam én is egy szentgotthárdi vállalkozóba vaterán. Itt az oldala.

https://www.maxdino.hu/

Az döbbent meg, hogy egy 2019-es winszerver meg egy 2019-es office is milyen olcsó. Nehogymár ezeket is lehet használtan venni? Akkor mégis mi számít újnak?

powered by ©gentoo

A kínai ingyen adja , legalábbis az első tutoriál amit az 5TB Onedrivera dobott a google valami kínai oldalra mutat még most is köpi ki magából az "edu"-s címeket. (2018. júniusi a cikk...)

Amúgy meg a vásárlók cseszletése melett nemhiszem , hogy jutna rá idő az MS-nél. ;)

Letrehoztam gyorsan egyet kivancsisagbol vegulis csak az alabbi problemaim vannak vele :D

A 2FA nincs engedelyezve az Office accounton (te nem tudod magadnak az ORG adminnak kell ezt megtenni) magyarul barmikor kerhetnek egy password resetet a generalt cimedre

Ami megviccesebb hogy a kinai oldalon ha valaki tudja a generalt cimedet(ami barmily meglepo egy shared linkbol is kiolvashato :D ) barmikor el tudja olvasni az oda kuldott levelet tehat siman elvehetik a fiokodat (tested)...

Plusz mint irtam ez egy edu SP alapu onedrive business szoval ha a central admin akarja akkor latja minden fileodat es barmikor kiteheti a szurodet...

Ne legyél már NISZ. :)

Attól még, hogy nem derül ki gáz. (Valaki kért már Adóegyenleget Önkormányzati hivatali portálról? Több milliárdos projekt de az iText licensz nem fért bele (és én az ASP-s rendszerek forráskódjával se találkoztam). Pedig ott van , hogy az ASP adó szakrendszer AGPL verziója hozta létre. ;)

A kinai verzioban nincs desktop office csak online.
Az £5-os az tartalmaz desktop office-t. Anyosomnak is azt vettem :D
Amugy altalaban 1-2 evig elnek ezek aztan beszantjak mindig az adott org-ot.

Jo uzlet amugy:

Regisztralnak egy olyan iskolat vagy non profit szervezetet ami hasznalhatja az A1 Plus-t ingyen(ebben van desktop office).
Az A1 Plus ala ha jol emlekszem 3000 usert lehet felvenni. A tobbi az matek :D

Nem mert allandoan akkor frissitgetned kell az uj verziora. Illetve sose tudhatod nincs e valami meglepetes az ISO-ba csomagolva.

Igy meg kapsz egy user accot belepsz es 5 gepre feltelepitheted tiszta forrasbol.
Mondom igy vettem anyosnak windows-t es office-t is (nekem HUP-os van). Teljesen jo. Ha 1 ev mulva behal akkor veszek egy masikat.Worst case scenario 10 ev alatt kerul £100-ba az egesz ha minden evben ujat kell venni mindegyikbol. Mig egy full office csomag egy evben kerul £70 koruli osszegbe. Egyebkent lehet azert nem tiltjak ezeket annyira mert igy tobben megveszik?

Honnan tudja az MS hogy consumer shoppingolta be? :) Volt szerencsém olyan céghez ahol az is teljesen normális volt, hogy megvették az egy darab officet a 15 gépre :) (ugyanitt megemlíteném az anyukáját annak aki kitalálta a regisztráld a termékkulcsot termékkulcsért játékot (Hey t is per computer licensing not per user) Sőt mintha a legújabbat termékkulcsát már vissza se lehet olvasni a gépről... Majd a balfék öt év múlva sakkozhat, hogy az Office fiókban melyik mihez tartozott :))
És akkor még nem beszéltünk az előtelepítve kértük scenarioról válaszd ki , hogy a nemesfém partner fiókjából melyik volt a tiéd :)

Én azt várom mikor lehet majd venni Red Hat meg Enterprise SuSE licencet bagóért. Ha esetleg ilyet is tud valaki, ne fogja vissza magát.

/szerk/
Vírusírtó licenszet nem lehet valahol?

powered by ©gentoo

Vírusirtó licencet lehet venni megbízhatóbb formában promókor, akciókor vagy ingyen vagy nagyon jutányos áron, csak ki kell fogni.

Egyébként meg nincs baj ezekkel az olcsó Win OEM-ekkel, 2 hónapja vettem egy Win10 Prof-ot, kemény 5 GBP volt. Tökéletesen működik. Olcsóbb ezt így gépenként is megvenni, akár többször, akkor is, ha letiltja az MS egy idő után, mint egy eredeti dobozos példányt 80k HUF-ért, ami egy vicc.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Én 5 ezerért vettem 2 éves Eset Smart Security licenszet úgy, hogy több eszközön is fel lehet használni. Szerintem is okés, hogy otthoni felhasználásra megveszed a licenszet olcsón akár OEM akár Retail (már azért drágább) verzióban. Bár megjegyzem a KMS aktiválós módszer még mindig él csoda folytán (https://kms.chinancce.com/) .

Ha bassza a csőröd, hogy más nyerészkedik a dolgon, akkor jelentsd fel.
Amennyiben neked is olcsó Windows kell, keresd fel az Ebayt és vedd meg magadnak töredék áron, mert ott van Buyer Protection és pénzvisszafizetés.

Szóval igazából nem értem mi volt a cél a kommenteddel...
-------------------------
Hivatásos pitiáner
neut @

Úgy hangzik, mint az átverések a diák és céges msdn kulcsokkal. A korlátlan google drive is valami korlátlan előfizetős fiókra linkelt megosztott mappa.

Akad ott régi, bevált üzlet is, ami számlát is ad és valóban használt szoftvert árul, nem pedig kalóz kulcsokat és kamu hozzáféréseket.

Még benne is van a licencben, hogy "Feltéve, hogy a vonatkozó jogszabályok ezen korlátozások ellenében nem biztosítanak Önnek több jogot".
Mivel európában a jogszabályok biztosítanak több jogot, így nyilván az a kikötés nem érvényes, amit lentebb írnak.

Én nem voltam ilyen felelőtlen, hogy ilyen sok pénzt adjak egy Windows 10 Pro licencért, mint amennyit az eMAG kér, inkább pár dollárért ebay-en vettem egyet a virtuális gépben futóhoz. Ezt a kódot nagyjából egy éve használtam fel, semmi gond nincs vele, azóta másoknak is vettem már ilyet, és egyikkel kapcsolatban sem jelentkezett semmilyen probléma.

Azt azért jegyezzük meg, hogy egyrészt az emagtól nem is vártunk sokat, plusz ez a PC fórumos topiknyitó is elég facepalm emberke. Már eleve az gyanús, hogy a felesége milyen helyen dolgozik, ahol a cég veteti a dolgozókkal a Win10 licencet, ráadásul mindenáron Pro-t (tartományba lépteti be őket, vagy mi a fene), mikor a munkavégzéshez szükséges eszközök biztosítása a munkáltató feladata. De ha ezen túllépünk, akkor is baromság, hogy 80 ezres dobozos licencet ajánlott. Feléből lehet új OEM-et venni, és annak is a feléből legálisan újrahasznosított OEM-et, tényleg szabályosan, matricával. Emagos ár feléért meg eBay-eset, ami lehet szürke legalitású, de nem volt még senkinek baja belőle, akit ismerek, ha le is tiltják egyszer ezeket az eBay-es kódokat, az is évek múlva lesz csak, és eleve olyan olcsó volt, hogy addigra 100× visszahozza az árát.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezek a fenti linken kb. reális online árak. 500 Ft-ért nincs eBay-es kulcs, vagy ha találsz is, az tényleg nem működő kamu lesz. Ami működik, az tényleg 2-4 ezer között van pl. Win10-ből.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebből is látszik, hogy úgy alkotsz véleményt, hogy:

A, a büdös életben soha nem próbáltad és csak "hallottad", hogy így van vélhetően egy szintén az A csoportba tartozó embertől

B, egyszer valamikor vettél egy kulcsot ami pont nem volt jó, és nem szarakodtál az eladóval való kommunikációval.

 

6 kulcsból eddig 1 nem ment azonnal, és az eladó 5 percen belül küldött egy másikat. Egyik se volt több 500 forintnál. Ezzel nem akarom az ebay-es kulcsokat reklámozni, de én legalább vettem a fáradtságot, hogy kipróbáljam. És kipróbáltam az emagos stb. 3000 ft-os kulcsokat is, ugyan az a develper key, ami addig megy, amíg Microsoftnak nem bántja a szemét. 

az élet olyan, mint az ásás - mindig felbukkan néhány gyökér. Ásóval jól rájuk kell b@szni, és haladni tovább - amarillo

Jó, akkor ha szerinted normálisan működő kulcsot tudok venni 500 Ft-ért, akkor linkeld légyszi, most nincs rá szükségem, de veszek néhányat tartalékba. Mert az már tényleg újrahasznosított OEM-nek is irreálisan túl olcsó. Én ilyen 3-4 ezer körülieket vettem, többet is, meg ismerősökkel is vetettem, főleg eBay-ről, és eddig mind működött 100%-ban, és működnek a mai napig, semmilyen kommunikációs probléma nem volt, nem kellett semmilyen kulcsot újraküldözgetni. Vásárlás után azonnal jött e-mailben a termékkulcs, telepítve a Win10-et azonnal beaktiválta, elsőre, probléma nélkül.

Azért azt te sem gondolod komolyan, hogy egy eredetileg 80 ezer Ft-ba kerülő Windows 10 Pro-t, ami még hivatalos OEM forgalmazóknál sem kapható olcsóbban mint 25-30 ezer környéke, te majd megveszel 500-ért, és nem lesz vele gond. Az ügyeskedés egy dolog, hogy ha valaki élelmes, és olcsóbban veszi, de a realitásoknak is van határa. Már a 2-4 ezer forintos kulcsok is nagyon alulról súrolják ezt, de azok legalább a valóságban mégse túl szépek, hogy igazak legyenek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért ehhez nem kell gépészmérnök diploma: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=windows+10+key&_sacat=0&LH_TitleDesc=0&_sop=15&_osacat=0&_odkw=win+10+key

Igen, irreálisan olcsó, mert mind developer key, a 2-4 ezer forintos is, csak az azért drágább mert kapsz róla román lengyel szlovák számlát, míg az ebay-esről nem. A "hivatalos" ára a refurbished kulcsoknak 10 ezer ft körül van. Annyi "előnye" van a g7, s7, emag, goodoffer kulcsoknak, ha 1 éven belül a microsoft letiltja a kulcsot, és még létezik a nevezett cég, írsz neki emailt és küldenek egy másik kulcsot. De most tényleg azon vitatkozunk, hogy melyik kevésbé illegális vagy lopott, az 500Ft-os vagy 3000 Ft-os kulcs? Segítek, mindegyik az.

 

Holnap kiszedem a linket mielőtt trey agyoncsap, hogy lopott cuccot reklámozok.

az élet olyan, mint az ásás - mindig felbukkan néhány gyökér. Ásóval jól rájuk kell b@szni, és haladni tovább - amarillo

Csak autóknál van eredetvizsgálat licenc kulcsoknál nincs, és vallásszabadság is van, úgyhogy hihetsz abban hogy eredeti :)

Viccet félretéve a joggyakorlat lenne a lényeg, de még senki sem látott ilyen pert.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Mikor lesz már vége a vegyél használt OEM Win-t "átverésnek" ?

 

Amikor majd nem sikerül velük regisztrálni. Addig pont jó, mert pont ennyit ér meg.

Ha az MS nagyon akarná, akkor letilthatná az egészet.

Én próbából vettem egy win10+365 kombót 6e-t a good offeren, kuponnal, kedvezménnyel, és a csak ma akcióval megérte kipróbálni. Hamarosan letelik az egy év és még működik minden.

Ha az MS nagyon akarná, akkor letilthatná az egészet.

 

Nem értem, a Microsoft miért engedi, mert egy fillért nem lát belőle.

Ha legalább az lenne mögötte, hogy csak a regisztrált Windows-ok tudnának frissítéseket húzni, akkor azt mondanám, hogy a nagy jó szívük nem bírja el, hogy veszélyben lévő Windowsokkal van tele a világ, de nem, mert láttam már regisztrálatlan Win10-et is vidáman frissülni.

Szóval tényleg nem értem.

Mondjuk a termékaktiválást az "ingyenes frissítési akció" miatt nem nagyon tudják variálni a vásárlók szivatása nélkül. Mert ha mondjuk te egy dobozos 7-et vagy 8-at upgradeltél Windows 10-re akkor is "digitális licenc" lett (ami oemként viselkedik), így ha utána cseréltél gépet akkor szépen sípolt a retail 7-8-as kulccsal telepített Windows 10, hogy bizony azon nem aktivál (slui 4 természetesen már nem is működik), úgyhogy az egyetlen módszer az "újraaktiválásra", hogy a Windows 8 retail visszatelepít beaktivál frissít 10-re (szerintem ezért nem tudták az "upgrade offer"-t lezárni). Vagy a hwidgen , de ugye az nem túl legális :D

Ez is egy lehetséges ok.

Kíváncsi vagyok egy insider statisztikára, hogy arányaiban mennyi ilyen szürke regisztrációs gépet lát az MS (egyáltalán meg tudja-e mondani, hogy szürke?).

Azért sokat elmondana arról, mennyit lennének hajlandóak fizetni az emberek egy licenszért. Bár mi innen kelet-európából árérzékenyebbek vagyunk, szóval miattunk megint nem lenne árcsökkentés. Max előfizetéses irányba lehetne elmenni, évi kb. 5 rugóval.