[Megoldva] Szerver vásárlási tippeket kérek.

Fórumok

Egy ismerősöm munkahelyén le akarják cserélni a 3 db szerverüket. Tőlem is kérnek javaslatot.
A MS licenceken is spórolni akarnak amúgy is csak fájlszerverként használnák a gépeket. Egy tesztgépre telepítettem nekik egy Zentyal-t és az elnyerte a tetszésüket.
Most értek oda, hogy megvennék a szerver gépeket. 2 db fájlszerverhez és egy proxy-hoz kellene gépet választani.

Olyan WEB-áruházat keresek, ahol ki lehetne választani a szervert és konfigurálni lehet, hogy mi legyen benne és közben mutatná az árat is, hogy mennyibe kerül éppen az adott összeállítás.
Mint pl. az Ipon.hu gépösszerakója vagy más web-áruházak hasonló szolgáltatása, csak kifejezetten szerverekre. DELL, HP vagy Fujitsu vagy hasonló brand gépre gondoltunk.
A www.szerverplaza.eu -n van valami hasonló, de nem igazán működik. Az egyes összetevők kiválasztásakor nem veszi figyelembe a korábbi kiválasztásokat és mindig azt mutatja, hogy az adott opció hány gépen fordul elő és nem azt, hogy a többi már kiválasztott opcióval metszetet képezve hány ilyen gép van. Így már a második vagy harmadik opció megadásakor is üres halmazt kapunk.
A szerever.hu -n is van hasonló, de ott kizárólag Intel márkájú gépek vannak.
Ha ismertek ilyen konfiguráció választó oldalt szerverhez, kérlek osszátok meg velem. Köszönöm szépen.

[Megoldva]
Köszönöm szépen mindenkinek a tippeket itt vagy magán üzenetben.
Végül 2 db az alábbi linken látható a szervert vesznek, proxy-t meg az egyik régi szerverből csinálnak, új merevlemezekkel feljavítva. A harmadik szerver árából NAST terveznek beszerezni mentés céljára.
FUJITSU PRIMERGY TX1310 M1 szerver (XEON E3-1226 3,3GHz, 8GB RAM, 2x1TB SATA HDD)

Hozzászólások

Ha lentebb gorgetsz itt a HUP-on, es eljutsz egeszen az aljara, akkor jobb kezed felol lesz egy aprocska banner :) (trey-nek meg kuldom a szamlaszamom a fizetett hirdetesert... :D)

Ilyen szerintem nem csak itthon de külföldön se nagyon létezik. A Dell-nek van sajátja ami majd jól megmondja az USA árakat amivel kitörölheted, de legalább azt látod, hogy egy-egy alkatrész hozzáadása/elvétele hány százalékot változtat a teljes áron.
3 gépnél meg kb. felesleges is mert, (szerintem) ekkora megrendelésre már adnak a forgalmazók valami kis kedvezményt a listaárból.
Szóval szerintem kb. csak tippelni tudsz, majd a kívánságlistával bekopogtatni egy forgalmazóhoz, aki majd jól beárazza.

minek kell 2 fájlszerver és egy proxy?
ha nincs extém nagy terhelés, ezt egy gép is röhögve kiszolgálja (akár 10 éves vasakkal is)

"amúgy is csak fájlszerverként"

NAS?

Attól függ, mekkora hely kell... Mert 5-10T, raidz2, és bekapcsolt compressionhoz (pláne gzip9-el) nem árt egy combosabb i7, és 16-32G memória. Zfs esetén azt el lehet felejteni, h file szervernek elég vmi gyenge gép.
És a zfs snapshotja "kicsit" más, mint mondjuk az lvm-é. Rohadt jó cucc.