Open Access Könyv írása

 ( tygryss | 2016. április 17., vasárnap - 21:09 )

Szeretnék írni egy nemlineáris irányításelmélettel foglalkozó könyvet (angolul).
Szeretném ha Open Access lenne, hogy mindenki hozzáférhessen. Megtehetném, hogy a megfelelő CC licens-t hozzácsapom, aztán kirakom valahova, de szeretném ha a tudományos előmenetelemben is felhasználhassam.
Ahogy nézem Springer-nél van ilyen, de annyi pénzt nem tudom honnan szedjek össze.
Nem tud valaki valami ingyenes alternatívát?
(folyóiratban tudok ilyet, de könyvet jóval kevesebben írnak a környezetemben, azok is a teljesen hagyományos formát csinálták)

Ha volna valakinek valami tippje azt nagyon megköszönném.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Igen, pont ezek miatt szeretném az OA-t, viszont ha már belefektetek időt, energiát, szeretném ha a tudományos "creditet" is begyüjteni, lényegében ez lenne a fizetség, valamint a hallgatóknak egy jó könyvet tudjak a "kezébe" adni, ami "megbízható". Nem kis mértékben a módszerek terjesztésében is segítene, mivel nem csak absztrakt matek lenne, hanem meg szeretném mutatni, hogy jut el az ember a kódig (legrosszabb esetben a szimuláció megírásáig), amihez a példák github repo-ban lenne julia-ban megírva, szóval csupa opensource eszközökkel és a példák MIT licens-el, hogy széles körben használhatók legyenek.

folyóiratból tudok olyat aminek van IF-je, és OA, valamint ingyenes, szóval az a része megoldott, de a könyv nálam arról szól, hogy mindent meg tudjak mutatni, hogy a hallgatók és a mérnökök profitáljanak belőle, nem ott akarom az új tudományos eredményeket közölni, hanem csak egy összefoglalót akarok írni , ahol a mély matek is egyszerűen van elmagyarázva, és megadja a kulcsot ahhoz, hogy kell ezt felhasználni (nálam ez a használható tudás definíciója) :)

subscribe (a julia miatt :)

Esetleg az arXiv.org ? Hivatkozni lehet. Illetve ha MTA-s intézményben vagy, akkor lehet pályázni támogatásra OA publikáláshoz.

Javaslom, először írd meg a kéziratot, aztán keress egy kiadót, aki egyáltalán szóba áll veled, és csak azután gondolkodj el arról, hogy OA akarod e kiadatni.
Egy kiadó nagyon sok munkát tesz bele egy könyvbe, szerintem nem fogsz olyan jó nevű kiadót találni (min amilyen a Springer), aki ezt ingyen megcsinálja neked.
--
Csaba

http://www.typotex.hu/kiadorol

Esetleg megkérdezheted őket.

+1, de sajnos egy könyv kiadása nem olcsó dolog, mert elég szigorúan elő van írva a minimális példányszám, plusz a könyvnyomtatás sem fénymásoló árban megy.

A legolcsóbb megoldás, ha csak elektronikusan kerül kiadásra a mű és az író saját maga készíti el a PDF állományt. A Typotex kiadónak van egy elektronikus könyvekre szakosodott portálja: www.interkonyv.hu
Itt van infó szerzők számára is. (Én már kipróbáltam:)

szerk.: Ugyan a könyv nem lesz OA, de egy hamburger árában kerülhet beárazásra.
________________________________________
https://sites.google.com/site/eutlantis/

Akkor a leanpub is jó alternatíva.

Az az igazság, hogy több célom lenne a könyvel.
- tudományos előmenetelben kell lennie könyvnek, ezt ki akarom pipálni.
- van egy módszer amit népszerűsíteni szeretnék
- valamint az ehhez a módszerhez írt julia-s toolbox, és példaprogram gyűjteményhez, egyfajta manuál is lenne, nyilván annál sokkal bővebb, meg mélyebb, mivel itt a módszert is el kell magyarázni.

Ezért szeretnék csak elektronikusan megjelenő OA-s könyvet, mert azt lehetne linkelni a toolbox-nál.

Az is lehet, hogy lehetetlent akarok, akkor marad a hagyományos út, és írok egy könyvet, ezzel teljesítem az első pontot, majd a többihez, meg írok egy másikat, rádobom a CC liceszt és kidobom github-ra, azt csókolt, csak akkor kétszer dolgozom, és ez egy könyv esetében már nagy meló, ezt szeretném elkerülni.

Csak egy technikai megjegyzés. Én a PDF formátumú könyvemhez csatolmányként hozzáadtam a példaprogramok .zip fájlját, és ugyancsak PDF formátumban még külön rajzokat. A csatolmányokra kattintva az oprendszer elindítja a megfelelő megjelenítő programot, és így a könyv és a tartozékok külön-külön nézegethetők, de az egész könyv mégis csak egyetlen állományt képez.
________________________________________
https://sites.google.com/site/eutlantis/

én azt terveztem, hogy a példák meg egy használatot segítő toolbox-ot github-on teszem elérhetővé.
Valamint azt tervezem, hogy a könyv is be lenne linkelve a manual-ba.
Ha nem sikerül olyan helyet találni, ahol megfizethetően (leginkább ingyen) ilyen OA-s könyvet tudok csinálni, akkor lesz egy CC licens-es github repo, ahol fent lesz a pdf, meg az összes forrásfile és akkor kvázi két könyvet írok, csak nem szeretnék két könyvet írni, mert az nagyon sok idő, a második helyett írhatnék csomó cikket, a cikkekhez tartozó szimulációkat most készítem.
A sebesség miatt választottam egyébként julia-t mert amikor ezeket a szabályzókat hangolom, nem mindegy mennyi ideig fut egy szimuláció (2e5 lépésnél julia szinte azonnal dobja fel a kész ábrákat, míg python-nál, vagy scilab-nál, matlab-nál azért várni kell rendesen) :)
Ez egyébként óratartásnál is hatalmas előny, mert ha csinálunk valami példát az órán akkor szinte azonnal van eredmény, sokkal pörgősebbek az órák.

Ahogy csortu javasolta, én is előbb megírnám könyvet; bármelyik Office-szal tökéletesen kivitelezett PDF formátumú, publikálható változatot lehet készíteni. Majd házalnék vele a kiadóknál.
A Typotex interkonyv.hu oldalán nagyon sok ingyenesen letölthető tankönyv van, amiket persze TÁMOP stb. támogatással tudtak így elérhetővé tenni, de hátha a te könyved "valahogy beleférne".
- elképzelehető, hogy az egyszeri publikációs díjat elengednék, ha elmondod az elképzeléseidet;
- a könyv árát is alacsonyan lehetne megállapítani, ha például lemondasz a honoráriumról;
- mikabak ötlete sem rossz alkualap, azaz az elektronikus változat ingyenes, a papír alapú nem, de ennek minden bevétele a kiadót illetné;
- és végül a kiadóval határozott idejű szerződést kötsz, például két évre, majd ezt követően OA-vá teszed a könyvet.

________________________________________
https://sites.google.com/site/eutlantis/

lehet valami ilyesmi lesz, de Office-al nem szivatom magam
csakis LaTex (azaz inkább xelatex),
texstudio-nal kenyelmesebb dolog nem is kell, millió képlet, egyenlet van. :)

Amúgy természetesen úgy gondoltam, hogy egy fillért se kérek. Bár ha tudtok olyan helyet, ahol OP, nem kell fizeti, sőt még hozzám csapnak egy jól látható kp halmot, szóljatok, onnantól kezdve csak könyvet írok (meg gondolom sokunk) :)

Az nem jatszik, hogy a konyv egyes reszeit/temait/fejezeteit megirod cikkent, es utana osszeraksz beloluk egy konyvet?

Sokan pályáznak (Nemzeti Kulturális Alap), hogy fedezni tudják a kiadási költségeket.

Van olyan is, hogy az ebook-ot ingyenesen publikálhatod (Self-Publishing), de megegyezel a kiadóval, hogy az kiadja Print On Demand konstrukcióban pénzért.

A kiadónak sok munkája van egy könyvkiadásnál. Valami pénzt ebből látni akarnak.

Misc. info:
http://www.open-access.hu/uzleti_modellek

Szerintem terjesztõt keres, nem finanszírozót.

volt mar a kickstarter kampany?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)