Hőmérséklet mérés

 ( sashee | 2016. január 23., szombat - 21:56 )

Sziasztok,

szüleimhez kellene csinálnom egy okosabb hőmérsékletmérőt, kb 6-8 helyen kellene mérnie, egymástól pár méteres távolságban, de adott esetben néhány szobával arrébb is. Alaphangon azt kellen tudnia, hogy csövekre/be tehető és valahova írja a méréseket.

Alapvetően szoftveres vagyok, hardverekkel annó egyetemen foglalkoztam utoljára. Úgyhogy forrasztás meg ilyesmi nem okoz gondot, de a mélyebb részeiben nem vagyok annyira otthon.

Kicsit körülnézve a következőkre gondoltam:

Ez így összesen olyan 12e, belefér a költségkeretbe és úgy gondolom hogy nem sok munkával összerakható a rendszer.

Aki foglalkozott már hasonlóval, megoldható ez így? Vagy van valami lényegesen egyszerűbb/beváltabb módszer ennek a megoldására?

Köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én vennék egy TinyLanControllert, 6db DS18B20 szenzort hozzá és kész. minden dobozos, barkácsolni sem kell.
http get-el feltölti az adatokat felhőbe. (Pl ThingSpeak)
Br 12500Ft a szenzorok nélkül. Azok ára meg kb 3-500Ft-tól vannak/db

Bakker, ennyi Arduino után/közben miért nem jött szembe az a TinyControl? Pláne "hazai", azaz lengyel...

bocs, de nem bírom megfejteni a kommentedet.
Arra gondolsz, h amikor a kérdező guglizott, ezt miért nem találta? v mi?

Bocsanat jogos. Azt furcsalltam, hogy EN nem talaltam ra erre a megoldashalmazra. Pedig napi sok oraban keresem az ujdonsagokat.

Köszi, ránéztem és tényleg úgy néz ki hogy elég kompaktan tud szinte mindent. Viszont érzésre problémásnak tűnik, félig fordított oldal, csak exe-ben letölthető firmware frissítés, meglehetősen fapados HTTP beállítási lehetőség. Van esetleg ezzel saját tapasztalatod, hogy amire akartad használni arra működött?

Komoly cucc, beállítása nem egyértelmű. Lassan egy éve megy egy hotelben, 4 víz hőmérsékletet + 1 helyiség hőmérséklet és páratartalmat mér.
Soha nem volt vele gond, mindig rendesen küldte az e-mailt.

Bár a kérdés nem nekem szólt, de én használok egyet 1,5 éve, hőmérsékleteket mér és ventilátorokat kapcsolgat.
Másol is tervezem használni, de egyéb okok miatt még nem tettem meg.
Stabil, 200 nap felett is ment, akkor firmware frissítés miatt nullázódott az uptime és a config is :) szóval előtte menteni!

működik. ezzel exe-firmware dologgal nem tudom, mi a gond. Tapasztalatom szerint a legtöbb ilyen self-extract zip, amit unzip gyönyörűen kibont :-)
Fapados beállítási lehetőség? Nem túl okos doboz, de amire tervezték azt tudja.

NTC helyett én is inkább a Dallas cuccokat javaslom. Ezek onewire protokollon tudnak kommmunikálni, maga a protokoll egy buszon több slave-et támogat, az arduino lib nem tudom tudja-e ezt.

Wifi shield helyett valamilyen ESP8266 modult javaslok, ebay-en szintén filléres tétel. Használható arduino-hoz is (csak az 5V-3V3 szintillesztéssel kell foglalkozni), illetve önállóan is, itt van rá egy példa.

Mindkét cucc filléres tétel ebay-en, szóval érdemes onnan rendelni ha nem szűkös a határidő.

Vatera tele van esp8... es Arduino cuccokkal a kinai ar 130%ert 4 napos postazassal. Sok human://*.*.hu allt be disztributornak :)

Köszi, ez az ESP8266 érdekesnek tűnik, ahogy látom lehet programozni önmagában is. Viszont ez már tényleg túl barkácsolós megoldásnak tűnik, de észben tartom.

Önmagában nem ajánlom, mert nincs analog io anélkül elég használhatatlan. Egyébként meg elég instabil a cucc mire valami értelmes dolog lesz belőle az elég nagy szívás. Ja ilyen cuccokat csak aliról szabad venni, nem mindegy, hogy 6k HUF egy arduino vagy $1-2.

Igen, nagyjából én is erre jutottam magamban:)

Kínából rendelésre van tapasztalatod? Kinézek egy Arduinot, megnézem ebayen/alin/hasonló helyen, megrendelem és hozni fogja az elvárt minőséget, amit itthon is megkapnék (pl nincs kiforrasztva belőle valami)? Hasonló elektronikai dolgot amikor rendeltem akkor az pl nem működött, telefonom is a kínai minőséget hozza kb (a kínai árért mondjuk). Nyilván ha csak annyi hogy kell várnom egy hónapot és cserealkatrész is hasonló átfutással van az nem zavar, de ha 1 hónap után elromlik és csak a szívás van vele akkor megveszem inkább itthonról.

Nekem eddig még minden működött. Arduino esetében annyi a trükk, hogy olyat vegyél, ahol rendesen le van írva, hogy klón vagy valamilyen utánzat, pl. le van írva, hogy nem FT232 van rajta hanem CH340, ilyesmi.
A hamisítványokkal (counterfeit) lehet probléma.

Amúgy egy eredeti arduino árából simán kijön, hogy rendelsz 2-3 helyről 1-2 klónt, így ha valamelyik vacak is akkor is ott a többi.

Érdemes mindig olyan eladótól rendelni, akinek többtízezer tranzakciója volt már, és az értékelései is 99% környékiek vagy fölöttiek. Nekik nem érdekük 1-2 dollárral átvágni a kedves vásárlót.

Persze nem akarlak lebeszélni az eredetiről, ha kritikus dolgot csinálnék vele akkor valszeg én is vennék oda egyet. De fejlesztgetni nekem eddig beváltak a párdolláros klónok.

Én csak Atmega32u4-es boardokat szoktam használni, de azokkal még sose volt baj.

Csak mondom, hogy az ESP32 ugyanaz, csak újabb, ha valaki olyat látna és nem értené.

"ha jól gondolom akkor a vezeték ellenállása nem fog sok hibát adni hozzá"
Jól gondolod.
Nem a vezeték ellenállása fogja hozzáadni a hibát, hanem a vezeték által felszedett zavarok.

és a vezeték hossza. pl az OWFS nagyon lassan kommunikál. Ha 10db távol lévő szenzor van, akár timeout is lehet a vége...

Köszi, ezt észben tartom. Ha jól látom lehet a timeout-ot is állitani, de 5sec nekem elég soknak tűnik. A távolság itt pár 10m, de ha a távoli szobákba nem lehet elvezetni az se olyan nagy probléma. Akkor pár méter lenne a teljes távolság, vagy még annyi sem.

Köszi, erről van esetleg valami tipped hogy mennyire ronthatja el? A linkelt postban több mérést csinál és átlagolja. Valamint gondolom valami árnyékolást lehetne rábarkácsolni ami segítene ilyen téren.

Ha wifi kényelmesebb lenne, valószínű egyszerűbb egy ESP8266-ra 'épülő' nodemcu, ráaggatni ds1820-asokat, bár hogy többet hogy lehet, azt még nem tudom, egyelőre úton van a modul hozzám.

Én arduinoval oldottam meg a hőmérséklet mérést, és egy relével kapcsolgatom a fűtést egy külön hőszigetelt szobában amiben kaméleonokat tenyészt párom. Távoli monitorozást pontosan ezzel az ethernet shieldel oldottam meg, a hőmérést DS18B20-el végzem. Utóbbinak kétféle bekötése lehetséges, én az egyszerűbb két vezetékes megoldást alkalmaztam: http://www.tweaking4all.com/wp-content/uploads/2014/03/ds18b20-parasite-power.jpg
És a lényeg az, hogy erre kb bármennyi hőmérőt köthetsz, összesen 1db digitális pinre lesz szükséged, így olcsóbb arduinok közül is választhatsz. Annyi DS18B20-t veszel ahány helyen mérni akarsz, illetve szükséged lesz 1db 4,7k-s ellenállásra mint ahogy a fenti rajz mutatja.
Ethernet shieldnek pont ugyan ilyet használok mint amit kinéztél, nincs vele gond.

Köszi a választ, akkor ezek szerint nagyjából működik az ötlet :) A DS18B20 vs NTC-t még nem tudom, az utóbbi biztosabbnak, az előbbi pedig egyszerűbbnek tűnik. Mindenesetre örülök hogy nálad működik, lehet hogy ilyen felállás lesz majd itt is.

https://www.youtube.com/watch?v=7tGPpG_9hik

Ez alapján az NTC sem bonyolult.
Most készülök belevágni egy hasonló projektbe. Valakinek esetleg tapasztalata, hogy melyik megbízhatóbb és tartósabb? (DS18B20 vagy NTC Thermistor)

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

sub..

helló, nekem van arduino + a kitben lévő hőmérő, hát... mondjuk úgy, hogy 5-10°C hibahatárral pontos :D
ehelyett egy raspberry pi-ra van egy dht20 szenzor rakva (fun fact, általában mindegyik bekötési rajz rossz a neten :D), ott 0.5-0.7°C a hibahatár, cserébe a relatív páratartalommal mér baromságokat (vagy csak rosszul van kiolvasva, nem jöttem rá). ha ennél pontosabb kell, akkor a bosch által gyártott szenzor kell, az ultrajó a fórumok közmegegyezése szerint. egy ~ 6 soros scripttel lehet tolni thingspeak-re az eredményt, és én a HomeAssistantban használom displayre és vezérlésre.

elegge beszippantott a barkacsolas:) Es ez a facebook oldal..., kb. mint egy hackaday fogyokurazva:)

Csak nehogy valaki meglepjen karacsonyra/szulinapra egy 5eFt-os quadcopterrel, mert akkor tenyleg elvesztunk.
Lesz ott taviranyito projekt, kommunikacio projekt es miegyeb:)

Egyebkent mi a long run? Felszamolod a jatekot, es mostantol iot-ben nyomulsz?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"elegge beszippantott a barkacsolas:)"

Azt mondod? :)

https://www.facebook.com/groups/barkacsklub/
https://www.facebook.com/groups/barkacsklubelektro/

"Egyebkent mi a long run? Felszamolod a jatekot, es mostantol iot-ben nyomulsz?:)"

A játék marad, nem lett kitörő siker, de a nagy része készen van, enni nem kér és visszahoz annyit, amennyibe az infrastruktúra kerül, az IoT pedig ugyanazon az infrastruktúrán fut jelenleg. Aztán meglátom merre tovább, most több erőforrást teszek az IoT irányra... és melléktermékkén egy status oldal is ki tud esni. :)

--
https://iotguru.live

Akkor vissza az alkalmazotti letbe, ha jol ertem:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ja, nem. Viszonylag rövid projektmunkákon dolgozom már három éve évente maximum 600-800 órát és ez így is marad. :)

--
https://iotguru.live

[Feliratkozás]

sub
--

Ha ez meg aktualis, akkor a leggyorsabb erdemenyt egy RPi + I2C + LM75 halozattal lehet szerintem elerni. Az RPi+linux kombinacio ki tudja az RPi 40pines GPIO-headerre kivezetett I2C-t hajtani, es az I2C-re 8 darab LM75-os homerot ra tudsz tenni (mind a 8-nak kulonbozo cimet kell adnod, de ez teljesen egyszeru atkotesekkel megoldhato). Es akkor a `sensors` nevu parancs felismeri az osszes homerot (maramennyiben az `lm75.ko` nevu kernelmodul be van tolteve). Szkriptek segitsegel pedig a "/sys/class/i2c-adapter/i2c-0/0-004c/temp1_input" jellegu file-ok olvasgatasaval ered el a homerseklet-adatokat.

Ha ennel tobb homero kell, akkor egy bus-star topologiaval bovitheto, amennyiben bevetunk egy I2C-eloszto-kapcsolot (pl. PCA9546A). Ez a megoldas akkor is jo ha pontosabb homersekletet akarsz merni, pl LM75 helyett LM92-t hasznalsz, ami viszont marcsak 2biten cimezheto (igy egy I2C buszra csak 4 darab csatlakoztathato/cimezheto). Barhogyis, egy PCA9546A-t vagy barmilyen hasonlo multiplexert az `i2cget` ill `i2cset` parancsokkal tudsz egyszeruen konfigolni. Csak arra kell figyelned hogy a fenti /sys/class/.../ file csak latszolag fog ugyanahhoz az szenzorhoz tartozni egy valtas utan.

Ez az egesz gyorsan megvalosithato lesz, viszont az RPi miatt elegge instabil. Eles (mission critical, magas rendelkezesre allas, stb) felhasznalasra nem ajanlok annyira joszivvel semmit, ami RPi-re alapul. Jatszani/tanulni/kiserletezni azonban tokeletes az is.

Ez azért eléggé overkill... :)

Egy ESP-01 is képes erre ugyanarra a buszra felfűzött DS18B20 szenzorokkal, ami azért sokkal kompaktabb, sokkal üzembiztosabb és még jóval olcsóbb is.

Itt van hozzá mondjuk egy komplett projekt: https://github.com/IoTGuruLive/temperature_box

--
https://iotguru.live

+1 a DS18B20-ra.

Ez azért eléggé overkill... :)
Egy RPi + nehany LM75-os? Szerintem az azert annyira nem veszes :) Biztos tele van az internet egyeb peldakkal is ilyen kapcsolasokra.

Egy bus-star multiplexing mar valoban erdekesebb, ellenben az eredeti felveteshez nem igazan kell - ha tenyleg csak 6-8 homerorol van szo.

Egy ESP-01 is képes erre ugyanarra a buszra felfűzött DS18B20 szenzorokkal, ami azért sokkal kompaktabb, sokkal üzembiztosabb és még jóval olcsóbb is.
Jaja, persze, biztos van meg egy csomo alternativa is, abszolute oke! Az 1-wire jellegu dolgokat nem ismerem sajnos, azokkal meg nem jatszottam. Leragadtam a 2-wire (i2c) vagy a 3-wire (spi) vonalon :)

"Egy RPi + nehany LM75-os?"

Nyilván lehet teherautóval is kenyeret hozni a boltból... feleslegesen sokba kerül és nem ez az RPi fő alkalmazási területe.

Például egy ESP-12 alapú WEMOS D1 mini és egy BME280 szenzor nagyjából két hónapot megy egy darab 18650-es Li-ion celláról, három percenkénti méréssel és felhőbe küldéssel:

https://iotguru.live/measurement/ab0f25d0-971a-11e7-bcb6-c5046c2cca7a/vcc

--
https://iotguru.live

Sőt, akár néhány passzív alkatrész felhasználásával felköthető soros porton, mondjuk egy linux-os nas-ra.

pl: https://martybugs.net/electronics/tempsensor/hardware.cgi

Ez az 1-wire mennyire buszozhato? Azaz ugyanarra a vonalra sok szenzor is ra tud menni immaron sima parhuzamos bekotessel?

Igen, ra. Minden egyes kutyube be van egetve egy 64 bites, globalisan egyedi azonosito, innentol a cimzes nem problema. Passziv taplalas eseten a felhuzoellenallas limital (ugye mindegyik kutyu egy kozos 1-4.7k ellenallason keresztul kapna tapot), illetve az enumeracios reszt a halozat meretevel csokken (nem feltetlenul kell menet kozben).

Ja, szoktak olyat is csinalni, hogy a master fixen felhuzza egy fet-en keresztul a vonalat, amikor epp nem akar kommunikalni.. ilyenkor a tapellatas valamivel kedvezobb (illetve ha adsz kulon tapot, akkor meg inkabb, de az plusz drot).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Akkor tenyleg meg kene tanulni ezt is... :)

Egyebkent masra valo, mint akar az SPI, akar az I2C. Ezek foleg nyakon beluli, relative gyors eleresre kellenek, ahol a vezetekek szama kevesbe kritikus. SPI-t jopar MHz-es SCK-val megkuldheted, nem lesz tole baja. Raadasul faek egyszerusegu. A 1-wire meg asszem 125kbit/s-ig megy, es ez mar a gyorsabbik valtozata.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Én 18b20-at használtam openwrt-n egy alap usbserial adapterre forrasztva, ha jól emlékszem passzív alkatrészek nélkül.

sub