[Megoldva] Digi optikai net bridge(?) mode

 ( sza2king | 2016. január 21., csütörtök - 11:17 )

Hi,

Ha minden jol megy, a napokban kotik nalunk a Digi uvegszalas net szolgaltasat (csaladi haz).

A kerdesem az lenne, hogy megoldhato-e, hogy az otthoni mar meglevo (OpenWRT-s (sebesseget valoszinuleg tudni fogja, csak 200/100-as lesz a net)) routerem egyszeru modemkent lassa a szerkezetet amit hoznak? Telefon is hasznalatban lenne (teremeszetesen ugyanez, Digi).

Azert merult fel a dolog, mert jelenleg T-akarmi elofizetes van es az o cuccuk (amit home gateway-nek hivnak) nem tud olyat, hogy sima modemkent viselkedik (ezt hivjak bridge mode-nak?) es mellete ra lehet koteni a telefont is. A telefon csak akkor megy, ha routerkent hasznalom a HGW-t. Gondot jelenleg nem okoz, mert nem hasznalom a T-s telefont, arra ott van jelenleg a Digi-s DOCSIS modem. Viszont mostantol a Digi-re valo atallassal kellene a telefon is es a modemkent valo mukodes is egyszerre.

Aki hasznal hasonlo konfiguraciot, megoszthatna, hogy nala mukodik-e / hogyan mukodik.

Koszi,

/sza2

Bekotottek, egy Huawei HG8242 lett, modemkent mukodik, PPPoE, van rajta analog telefon csatlakozas.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nekem pont egy hete kotottek be, es csak egy sima gpon, tehat nem router nem wifi cuccot adtak, tehat pont azt ami neked kell. az 1043-as routeremnek csak a pppoe logint meg passt kellett megadni es ment. (en csak netet igenyeltem)

Dettó, akinek nincs WiFi opciója az implicit "dumb" bridge-et kap. WAN oldala GPON, vaj rajta pár Ethernet és telefon csatlakozó. De több modell van, attól is függ mi van raktáron épp.

Sajnos nem. Én nem kértem WiFi-t és adtak egy ZTE F668 optikai modem + routert, ami nem tud bridge üzemmódot. Vagy nem egyszerűen tudja és még nem találtam meg... Ráadásul elé nem tudok tenni semmit, mert előtte az optika van. :-(


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Média konverter?

És akkor a tévé hogyan használható? Mert most a ZTE ad coax kimenetet a tévéhez.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ezesetben nem megoldható. Sajnos eddig ez a legjobb digi újítás.

:'(


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Megkerdezhetem, hogy milyen eszkoz jutott?

/sza2

HG8240-t kaptam, 4xGE+POTS, adtak mellé még egy dobozt a CATV-hez, biztos olcsóbb így
HG8242-4xGE+POTS+CATV
HG8245-4xGE+POTS+WiFi
HG8247-4xGE+POTS+WiFi+CATV

Milyen cuccot kaptal, ha megkerdezhetem? - bar mint irtad, csak net, telefon nincs, nekem meg az is lesz.

/sza2

en huawei HG8242 -t kaptam.

Nekem panelba cat5e-n hozták be. Az eszközt amit hoztak kénytelen vagyok használni mert azon jön a telefonvonal, amit más használ a lakásban. Ez egy ZTE eszköz, és képtelen bridge módra, de még static route-okat is képtelen kezelni.

Én úgy oldottam meg, hogy a zte eszközben elrontottam szándékosan a pppoe jelszót, így nem tud felcsatlakozni, de a telefonvonal működik. Egy switchet raktam elé, és így a saját routeremet is be tudom kötni ( cisco 2821 ).

Ezt azért írtam le, mert ha hozzád is ilyet visznek, akkor te is tudsz ilyenekkel próbálkozni.

Ugy tudom az CAT5-t csak tarsashazaknal hasznaljak, csaladi haz eseten az optika bemegy a hazig.

/sza2

Nekem is UTP-n jön a delej, van egy PPPoE account saját routeremen beállítva és ennyi. Mondjuk ami csak most jut eszembe: honnan jön akkor a telefon? Az elképzelhető, hogy simán a lépcsőházból UTP mellé behúztak egy telefonvonalat is valahogy? Na ha meló után hazamegyek szét is nézek alaposabban :)

A telefon az pppoe mellett egy vlan-ba.
Amíg nem volt 500 mbit, addig a kék érpáron jött fel.

Itt jön fel egy UTP, az bele egy T elosztóba, aminek egyik fele RJ45 (routerbe bele) másik pedig valami RJ9-12 körüli féleség telefonba. Már csak poénból is meg kellene kérdezni őket, mit szólnának, ha nagyobb csomagra váltanék... :)

Ha routert adnak, akkor betelefonálás után átállítják, ha azt is mondja az első hülye, hogy nem, nálam átlőtték a huawei hg8247h-t miután problémázott a pppoe benne. Azóta nincs bajom.
Telefon miatt viszont lehet, hogy problémásabb, de szerzel egy olcsó voip telefont, ás átállíttatod a telefont arra, utána nincs akadálya.

Nekem szerencsére sima buta modemként működik, mögötte levő eszköz intéz pppoe-t, mindent. Nem kéne a dupla nat, bár openvpn-t nem zavarja, de akkor is. Vmi fekete doboz, vagy 2-3 éve hozták ki, optika jön bele, és amúgy van telefon kimenete is, csak sosem használtuk.

Up: hozzánk is a napokban kötik az FTTH-t, ha van valakinek aktuális tapasztalata, hogy az FTTB-FTTH átálláskor mit raknak le, és hogy az mennyire "butítható le" (telefon nem lesz), akkor ne tartsa vissza a grafomán énjét :-)

Ügyfélszolgálat?

Vélhetőleg az lesz, ha úgy alakul - nekem elég, ha szimpla médiakonvertert játszik, a PPPoE-t is megoldom saját eszközből, ahogy eddig.

Mi is így járunk, így sub.
További kérdés:
- https://mikrotik.com/product/RB962UiGS-5HacT2HnT szerintetek mire elég?

Az eszköz adottság, a kérdés arra irányult, hogy kb mit lehet belőle kipréselni, mindenképp {szükséges/célszerű}-e róla váltani vagy maradhat {akár "ideiglenes"-en :)} . Mindenesetre nagyon köszi a javaslatokat, átböngészem :).

Nálam ez (RB962UiGS-5HacT2HnT) megy most a Digi üvegén. NAT-tal, filterrel 800/200 megy rajta. Esetleg a RBD52G-5HacD2HnD-TC olcsóbb és routingra, NAT-ra több erőtartaléka van a gyártó tesztjei alapján. Legalábbis ha nem kell az SFP csati.

Köszi jó hír =). Kb hány szabály van felvéve?

27 IPv4 + 30 IPv6-ra, de nem ez a lényeges, mert valójában nem sorrendi a szabálykiértékelés, hanem fa struktúrás. Továbbá a conntrack viszi végülis a forgalmat, nem a mögötte fekvő szabályok.

Mellesleg ezért is érdekel régebb óta a Mikrotik tesztekben használt szabályrendszer, de eddig senki nem tudta megmondani, hol találom.