[Megoldva] Digi optikai net bridge(?) mode

Hi,

Ha minden jol megy, a napokban kotik nalunk a Digi uvegszalas net szolgaltasat (csaladi haz).

A kerdesem az lenne, hogy megoldhato-e, hogy az otthoni mar meglevo (OpenWRT-s (sebesseget valoszinuleg tudni fogja, csak 200/100-as lesz a net)) routerem egyszeru modemkent lassa a szerkezetet amit hoznak? Telefon is hasznalatban lenne (teremeszetesen ugyanez, Digi).

Azert merult fel a dolog, mert jelenleg T-akarmi elofizetes van es az o cuccuk (amit home gateway-nek hivnak) nem tud olyat, hogy sima modemkent viselkedik (ezt hivjak bridge mode-nak?) es mellete ra lehet koteni a telefont is. A telefon csak akkor megy, ha routerkent hasznalom a HGW-t. Gondot jelenleg nem okoz, mert nem hasznalom a T-s telefont, arra ott van jelenleg a Digi-s DOCSIS modem. Viszont mostantol a Digi-re valo atallassal kellene a telefon is es a modemkent valo mukodes is egyszerre.

Aki hasznal hasonlo konfiguraciot, megoszthatna, hogy nala mukodik-e / hogyan mukodik.

Koszi,

/sza2

Bekotottek, egy Huawei HG8242 lett, modemkent mukodik, PPPoE, van rajta analog telefon csatlakozas.

Hozzászólások

nekem pont egy hete kotottek be, es csak egy sima gpon, tehat nem router nem wifi cuccot adtak, tehat pont azt ami neked kell. az 1043-as routeremnek csak a pppoe logint meg passt kellett megadni es ment. (en csak netet igenyeltem)

Sajnos nem. Én nem kértem WiFi-t és adtak egy ZTE F668 optikai modem + routert, ami nem tud bridge üzemmódot. Vagy nem egyszerűen tudja és még nem találtam meg... Ráadásul elé nem tudok tenni semmit, mert előtte az optika van. :-(

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Nekem panelba cat5e-n hozták be. Az eszközt amit hoztak kénytelen vagyok használni mert azon jön a telefonvonal, amit más használ a lakásban. Ez egy ZTE eszköz, és képtelen bridge módra, de még static route-okat is képtelen kezelni.

Én úgy oldottam meg, hogy a zte eszközben elrontottam szándékosan a pppoe jelszót, így nem tud felcsatlakozni, de a telefonvonal működik. Egy switchet raktam elé, és így a saját routeremet is be tudom kötni ( cisco 2821 ).

Ezt azért írtam le, mert ha hozzád is ilyet visznek, akkor te is tudsz ilyenekkel próbálkozni.

Nekem is UTP-n jön a delej, van egy PPPoE account saját routeremen beállítva és ennyi. Mondjuk ami csak most jut eszembe: honnan jön akkor a telefon? Az elképzelhető, hogy simán a lépcsőházból UTP mellé behúztak egy telefonvonalat is valahogy? Na ha meló után hazamegyek szét is nézek alaposabban :)

Ha routert adnak, akkor betelefonálás után átállítják, ha azt is mondja az első hülye, hogy nem, nálam átlőtték a huawei hg8247h-t miután problémázott a pppoe benne. Azóta nincs bajom.
Telefon miatt viszont lehet, hogy problémásabb, de szerzel egy olcsó voip telefont, ás átállíttatod a telefont arra, utána nincs akadálya.

Nekem szerencsére sima buta modemként működik, mögötte levő eszköz intéz pppoe-t, mindent. Nem kéne a dupla nat, bár openvpn-t nem zavarja, de akkor is. Vmi fekete doboz, vagy 2-3 éve hozták ki, optika jön bele, és amúgy van telefon kimenete is, csak sosem használtuk.

Up: hozzánk is a napokban kötik az FTTH-t, ha van valakinek aktuális tapasztalata, hogy az FTTB-FTTH átálláskor mit raknak le, és hogy az mennyire "butítható le" (telefon nem lesz), akkor ne tartsa vissza a grafomán énjét :-)

27 IPv4 + 30 IPv6-ra, de nem ez a lényeges, mert valójában nem sorrendi a szabálykiértékelés, hanem fa struktúrás. Továbbá a conntrack viszi végülis a forgalmat, nem a mögötte fekvő szabályok.

Mellesleg ezért is érdekel régebb óta a Mikrotik tesztekben használt szabályrendszer, de eddig senki nem tudta megmondani, hol találom.