Algoritmusok, problémák

 ( kovacsakos | 2015. december 12., szombat - 16:51 )

Próbálkoztam már máshol is, de talán most...
Az alábbiakban részletezettekkel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy tudna e valaki ajánlani olyan könyvet/jegyzetet/egyéb anyagot, amiben könnyebben értelmezhetően vannak leírva a "tudnivalók". Persze világos, hogy ez egy formális világ tételekkel és bizonyításokkal, de olyan forrást keresnék, amiből nagyobb eséllyel lehetséges, hogy az összes témakört észben lehet tartani egy időben. Nekem is van hozzá jegyzetem, mennyiségre nagyon jó, viszont a lényegi részekre kevésbé világít rá, nehéz értelmezni. Pedig itt épp az utóbbi kellene.

1. Turing gép.
2. Eldönthetőség, rekurzív nyelv.
3. P és NP nyelvosztály.
4. NP teljesség,. Cook-Levin-tétel.
5. k-SAT, 3SAT*.
6. k-SZÍN, 3SZÍN.
7. KLIKK, független-, éllefogó-, maximális összsúlyú éllefogó csúcshalmaz.
8. Klaszterezés.
9. Hamilton-kör.
10. Utazó ügynök feladat.
11. Hálózatok, folyamok, maximális párosítás.
12. 3 és többdimenziós párosítások.
13. Részhalmaz összeg feladat.
14. Hátizsák feladat.
15. Ütemezési feladatok.
16. Terheléselosztás.
17. Kiszolgáló egységek telepítése.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

- (angol) wikipedia
- http://mathworld.wolfram.com

Hm, nem tudom, az idegennyelvű források mennyiben könnyítenék meg a megértést. Oké, persze megérthetőek, csak nem tudom, hogy a "külföldi színvonal" mennyiben nyújtana átláthatóságot is.

+1 (sub)

Nem teljesen ertem a celt. Az a lenyeg, hogy ebbol az altalad megalmodott jegyzetbol tanulj a kiadott hivatalos helyett egy adott vizsgara? (ez nem hiszem, hogy jo otlet)
Vagy ezt a megadott par fogalmat nem erted, es az elmeleted szerint ha megertened, hogy mi mit jelent (1-1 par mondatos osszefoglalobol), utana mar ertened a hivatalos jegyzetet is?
Az, hogy mik a tudnivalok, attol fugg, hogy hova jarsz, milyen vizsgarol van szo (tippre ez valamelyik egyetem algel/formalis nyelvek vizsgaja). Altalaban a konkret vizsgaval kapcsolatban a konkret oktatasi intezmenybeli tarsaid tudnak leginkabb segiteni (evfolyamtarsaid ltal kidolgozott jegyzetekkel/korabbi vizsgakerdesekkel, stb). Ez - a konkret intezmeny megemlitese nelkul - a hupon teljesen eselytelen.
(egyebkent a kiadott fogalmak kb. 90%-at sztem a legtobb forumozo el tudja magyarazni)

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Nem feltétlenül helyett, bár a kiadottból nekem az összefüggések nem érthetőek. Itt pedig ugye konkrétnak, tárgyilagosnak kell lennie egy szóbeli feleletnek is, ha pedig valaki nem érti az azonnal látható. (Hiába tanulta meg a kiadott jegyzetet...) Ez már egy komoly alaptudást is feltételez, mivel nem alapképzésről van szó, tehát az elvárt szint ilyen módon elég nehezen behatárolható.
Tehát összességében olyan irodalmat keresnék, amiben ezek átláthatóan, egy sémára épülve, lényeget kiemelve vannak leírva. Van "hivatalos" jegyzet természetesen, de úgy megtanulni nagyjából 200 oldalt szó szerint, hogy azt nem érti az ember teljesen lehetetlen. A verkliként való visszamondást pedig amúgy sem értékelik.

Sokra jó a Katona-Recski-Szabó. De tapasztalataim szerint semmi nem helyettesíti az előadásra bejárás-figyelés-jegyzetelés-megértés kombót.

Ebből már csak az utóbbi komponens hiányzik.

A -megértés?
Lehet, hogy nem a tananyaggal van a gond?

Mind tudjuk, hogy mindig abban a hiba, aki nem érti az adott anyagot. Aki pedig ilyen helyzetbe kerül általában igyekszik másik forrásból elsajátítani a szükséges ismereteket.

Konzultáción kérdezni esetleg?

Magam is jobban örültem volna, ha a kontaktórák kevésbé formális nyelvezettel kerülnek megtartásra, de ez ilyen volt. Az, hogy ezt így kell szeretni már félév közben sem volt kérdéses.

Senki többet?

Kár, hogy (most) nem elérhető az oldal.

A pdf? Én most próbáltam, megy. UPC-s net, Budapest.

Ma délelőtt már én is le tudtam tölteni.