Melyik szakma a jobb? SAP R/3 szakértő vagy C/C++ programozó?

 ( xc0m | 2015. október 26., hétfő - 21:01 )

Kedves Mindenki!

Szerintetek melyik szakma
-fizet jobban
-jár kevesebb stresszel
-nyújt több nemzetközi lehetőséget
-kínál kellemesebb munkakörülményeket ?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyik sem szakma. Mindkettő szaktudás. Jó tanács: csináld azt ami a személyiségedhez közelebb áll. Mindig a munkavállaló munkához való hozzáállása és a munkáltató viselkedése dönti mi a jobb. Azt, hogy melyik szaktudás időtállóbb arról már lehetne vitázni, de minek, ha a fenti paletta két eleméből neked nehéz választani...

Stressz ügyben az alap kérdés, hogy te milyen ember vagy?
Nekem pl. az emberek a stresszesek... tehát olyan helyeken szeretek dolgozni ahol kevés van, és avval sem kell túl sokat interaktálni.
Van akinek pl. az a stresszes ha magát kell menedzselnie.

Kérdés még, hogy miben vagy igazán elemedben?

### ()__))____________)~~~ #################
# "Ha én veletek, ki ellenetek?" # E130/Arch

A szakma tök mindegy, a pénz megint sz**t sem ér ha nem élvezed amit csinálsz az életben.
Minden szakirányba lehet olyan magasra fejlődni, hogy jól keress. Ez jön az évekkel ++tapasztalat.

Stresszesség nem kötelező, valaki tud maga körül nyugalmat teremteni valaki nem ++ ismét évekkel jön :D

Vannak kommunikatív meg nem …. emberek. Te tudod melyik vagy ! Vannak jó probléma megoldók és nem …

Egy életed van eladod olyanért amit nem szeretsz, vagy amit szeretsz és leszel benne profi amiből meg gazdag --- persze ha jó a politikád :D

Jelmondat,, a kezdet szopás minden esetben ++ ismét évek

"Jelmondat,, a kezdet szopás minden esetben "

Meddig tart a kezdet? :-)
---
Science for fun...

Kovi szerint az első (verejték)cseppig.

Komolyra fordítva: amíg nem bizonyítasz 3x.

Azt nem tudom hogy melyik fizet jobban, de C/C++ dev több kell a piacon, könnyebb váltani. SAP R/3 inkább üzemeltetés mint fejlesztés (vagy legalábbis van benne üzemeltetés is), többet kell emberekkel kommunikálni, ez lehet stressz faktor.

Nem tudom neked mi lenne a jó, de én biztosan a C-t választanám.

____________________
echo crash > /dev/kmem

Én három éve R/3-at üzemeltetek egy multinál, de nem zárom ki, hogy a jövőben váltok.
C fejlesztői (kezdő) álláshoz mindenképpen kell mérnökinformatikus végezettség?

Egyre kevésbé nézik a papírokat. Valahová el juniorként, utána szabad az út.

____________________
echo crash > /dev/kmem

fejvadászoktól már évekkel ezelőtt úgy hallottam, hogy a SAP-nak vége lesz, egyre kevesebb megkeresésük van belőle....

a c/c++ programozó meg kicsit hamarabb át tud állni javascript -re :-)

A SAP R/3 szakértő mint olyan nem létezik :)
Vagy tanácsadó, vagy ABAP fejlesztő. Legalábbis egyelőre ez a két irány van. Úgy működik a rendszer, hogy a SAP Magyarország szatellitvállalatokkal fedi le a piacot. Ez azt jelenti, hogy a tanácsadók/fejlesztők ezeknél dolgoznak. Az elején jellemzően alkalmazottként, aztán később (mondjuk 5+ év) alvállalkozóként (adózás miatt).
Én azt látom, hogy aki benne van (10 éve csinálja) az elég jól keres tanácsadóként is és fejlesztőként is. Fejlesztőnek kitanulni gyorsabb, mint tanácsadónak. Ugyanis a SAP úgy épül föl, hogy különböző modulok vannak, például anyaggazdálkodás, főkönyv, kontrolling, termeléstervezés, értékesítés, és egy tanácsadó jellemzően egy max. kettőhöz ért. Ezek meglehetősen komplexek, amit az ügyfelek szeretnék még komplexebbé tenni :), ezért sok idő amíg kinevelődik valaki.

Picit zártabb kör, nem lehet olyan könnyen bekerülni SAP világba, mint egyik nyelvről a másikra váltani/belekezdeni más fejlesztőként. A SAP saját nyelve az ABAP, a fejlesztők ezt használják. Amit én látok az az, hogy itt sokat számít egy idő után a saját neved. Ismerni fognak a saját cégednél, és az ügyfeleknél is. A piac kicsi, szokták egymást ismerni az emberek. Az elején sajnos bele kell tenni a tanulópénzt, mind időben, mind alacsonyabb fizetésben.

De változik a világ és vele a SAP is, a SAP 2025-ig ígért támogatást azokhoz a rendszerekhez amelyek ma kint vannak. Onnantól kezdve viszont csak SAP HANA lesz, ami in-memory megodás (egész adatbázis a memóriában van). Ez természetesen egy óriási váltás. A szakmában régebben bent lévőknek is nagyon sok mindent újra kell majd tanulnia, nyilván a fejlesztés is változni fog. Egyelőre itthon még nem lett bevezetve HANA, ha jól tudom, de nagyon megy a puhatolózás, és eladott licenszek már vannak! További tendencia, hogy megjelent a UI5, amivel HTML5 technológiát használva lehet frontendet fejleszteni. Ez nem pörög egyelőre gőzerővel, inkább felfutó időszakban van, de több pilot projektről is tudok.

Egy "sima" fejlesztőről én inkább azt képzelem, hogy egy helyen van, egy SAP tanácsadó pedig inkább ügyfélnél. Ez jelent utazást, jelent rugalmas munkaidőt, és változatosságot is. Tanácsadóként többet foglalkozol emberekkel, de fejlesztőként is fog velük találkozni, gyakran a tanácsadóval együtt fogtok dolgozni.

Volt szerencsem latni HANAcskat kozvetlen kozelrol. Ami azonnal beugrott: Jaj, te jo eg! Mi ez a szar ?
Amikor meglattam a price listet es a vegen a szamokat az: Ez meg lotto 5 nek is sok bakker!

Mindez nem lenne baj, de hasznalhatatlan, megbizhatatlan, es ultra eroforras zabalo volt.
Szolid kis gepen futott 40 core 512G ram 6T diszk Nehany SSD beepitet "gyorsito" kartyak? 10G network.

SAP szakerto elso mondata: Gyonge a hardver, azert lassu.

Oh yes, please more :O

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Nem kell ehhez HANA-ig menni, régi verzión láttunk olyat ahol a startup procedure része volt hogy swap-et kell növelni.

____________________
echo crash > /dev/kmem

Ilyenkor kicsit szégyenlem, hogy programozó vagyok. Pedig én is mondtam már ezt. Mondjuk az 2x1.3Ggz N36L volt. Irodai szerver szerepben, samba megosztással, backuppal, két virtuális géppel a kódom melett, és a futásidő 96%-a a wkhtmltopdf és a gs volt.

Biztos van olyan feladat amire tényleg gyenge a fent leírt vas. De komolyan érdekelne a magyarázat :), különösen ha jogos.

### ()__))____________)~~~ #################
# "Ha én veletek, ki ellenetek?" # E130/Arch

Van itthon HANA.

C/C++ így azért érdekes, mert vagy C-ben írunk valamit vagy C++-ban, a két nyelv nagyon hasonló szintaktikailag, illetve a C++ compiler nagyjából megeszi a C kódot, de nem ugyan az, és nagyon másra használjuk a kettőt. C-ben kernel kód, beágyazott rendszerek, alacsony szintű dolgok. C++-ban ennél azért magasabb szintű dolgok készülnek, de sokszor nem az UI. A C egy konzisztens nyelv, de nem objektum orientált, lényegében portable assembly. A C++ szerintem a C-hez képest elég rosszul sikerült nyelv, minél inkább érted mit csinálsz annál inkább elveszel benne, mert próbálsz figyelni mindenre, de a C++ nem csinál meg semmit magától és nagyon idegesítő hibákat tud produkálni. Bizonyos szempontból jó lenne, de szerintem egy csomó rész van benne, amit szebben és jobban is meglehetett volna oldani. Van sok felesleges és/vagy fárasztó feature is: operator overloading, bonyolult kivétel kezelés, namespace és include kettősség, függvények bottom down definíciója, pointer-referencia kettősség.

Biztosan szeretnéd egy bizonyos cégnek kitenni magad? (bármilyen szimpatikus is legyen ma)

Nyilván jobb lenne több lábon állni.

Ami igazán zavar az SAP-s karrierrel kapcsolatban az az, hogy nem igazán látok a neten olyan hirdetéseket, hogy MM(anyaggazdálkodás) vagy PP(termelés, gyártás) szakértőt, tanácsadót keresnének.
Persze akad egy-egy ilyesmi,de C vagy .Net programozót sokkal többet keresnek.

> C vagy .Net programozót sokkal többet keresnek

A fenéket. Nem C vagy .Net programozót, hanem jó programozót keresnek. Ezeket csak azért írják oda, mert a HR-es akkor nyugszik meg, ha a 3 szerintük létező "nyelv" közül ("C/C++", ".Net", "HTML/JavaScript") egyet kiválaszthatnak az álláshirdetéshez. Mivel sem a felvételi beszélgetést sem a valós életet nem a HR-esek bonyolítják, így nyilvánvaló, hogy sokkal szélesebb tudásra lesz szükséged, hogy bárhova bekerülj.

+1

"hanem jó programozót keresnek."

Az egy dolog, hogy tenyleg erre van szukseguk, de sok esetben meg szakmai vezetok is hajlamosak megszabni az ismerendo nyelvet es frameworkoket.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

A legtöbb SAP-s pozíciót nem hirdetik meg. Mivel az esetek nagyobb részében nem alkalmazotti munkaviszonyról van szó, hanem projektmunkáról alvállalkozókkal, ezeket pedig első körben az ismeretségi körben keresik. A nehéz, hogy ide bekerüljön az ember.
Másrészt, az igazán nagy SAP bevezetések már jópár éve lezajlottak, így kisebb a kereslet ilyen szakemberekre. Azonban az is igaz, hogy jóval olcsóbb lett az SAP, sok kisebb kkv is használja, akár 10-30 felhasználói számmal is. Persze ezek nem feltétlen engedhetnek meg maguknak SAP tanácsadói csapatot, de vannak tanácsadócégek, akik az ilyen cégeket kiszolgálják.