HBONE információk, érdekességek

Bár sok anyag található az akadémiai hálózatról, de érdekelne, hogy vannak e igazán up to date infok is a témában. 2012-es a legfrissebb hivatalos információ, de 2013 óta semmilyen megjelent anyagot nem találok. Persze főleg kevésbé ismert, érdekes tényekre lennék kíváncsi, ami a NIIFI oldaláról nem elérhető.

Hozzászólások

"Csak engem irritál mocskosul az összes db rövidítés után ott levő pont?
Ill. plusz pontért a doksi metaadat címében levő 6 éves lemaradás?"

/off
Az csak a legkisebb hiba ebben a buliban. Évente 1x (mikor pont eszembe jut) elnézek a networkshop oldalára. Kb. olyan érzés fog el minden egyes alkalommal, mintha megragadt volna a világ valahol 1996-1998 környékén. Frontpage '97-ben kendácsoltam az első "ottlapomat" (sic) hasonlóan primitívre mint amilyen itt szerepel ma 2015-ben. Nem magát az oldal puritánságát fájlalom (De valahol azt is), a flesses villigó animáló szaroktól nekem is agyérgörcsöm van. De a letisztult (miközben modern) és a primitív (miközben ósdi-gagyi) között hatalmas különbség van. Ez a NIIF oldal az ósdi gagyi kategóriát, legjobb indulattal pedig annak a leges-legalját súrolja. Az már megint csak részletkérdés, hogy pl. az előadásokat így 6 hónappal az idei márciusi esemény után sem lehet letölteni.

De nemcsak az oldallal vannak alapvető bajok. Maga ez a networkshop rendezvény is ránézésre belterjesebb mint a bilderberg-gyüli: évek óta minden alkalommal szinte csak ugyanazok a (vén) pofák adnak elő, ugyanolyan gyenge színvonalú előadásokat. Versenyszférában már rég éhenhaltak volna ezek az emberek, de itt a lassú posványban gondolom ennyit is elég produkálniuk a külvilág felé. P. Miklós évente előadott dadogása a "déenesSECről" példázza mennyire igaz: lehet valaki jó szakember, ha előadó- és magyarázótehetsége a 0-t alulról nyaldossa. Szakmabeliként nagyjából ismerem a témát amit próbál előadni, de ha érdeklődő laikus kívülállóként beülnék az előadására, az összeszedetlen csapongó motyogásából 1 lépéssel nem kerülnék közelebb ahhoz amiről ő abban a 20 percben beszélni akart. Nem tudom órákat is tart-e a PPKE-n, v. csak elkutatgat ott magának, de isten irgalmazzon bárkit is h. hosszú ideig hallgatni kelljen az ő óráit.

Mellékesen: ez amúgy 1 nívós eseménysorozatnak számít, v. csak valami mondvacsinált gittegylet-összeröffenés h. valamilyen EU-s támogatási pénzek megkapásának feltételeként elő van írva és muszáj valamit prodkulnáiuk az előadóknak? Egyedül talán a csicsó sales-esei és marketingesei teperhetnek itt ezerrel, h. az aktuális évi állami megrendelésekbe belebolondítsák a megjelent döntéshozókat. Rosszul látom?

/on

Rosszul látod.
Had tippeljek: nem dolgoztál egyetemi, főiskolai ill. újabban közoktatásbeli rendszergazdai pozícióban.
Az előadók nagy része üzemeltető rendszergazda vagy hallgató akiknek valóban kevés előadói tapasztalata van. Az előadók nagy része nem kap ezért semmit a maradék meg azért van ott mert az a munkája (Cisco stb.). A Networkshop-os előadásokat 1 max. 2 hónappal az esemény után képpel, hanggal együtt meg lehetett ill. lehet most is nézni. Mutass olyan rendezvényt aminek az előadásai felvéve évekre visszamenőleg megnézhetők. Több 100-ról beszélünk...
Abban igazad van, hogy belterjesnek mondható (bár elég sok a "külsős" előadó), de mivel az ott dolgozóknak kb. nincs más lehetőségük a tapasztalatcserére, ezért mégis hasznos. Ha valaki abban a körben dolgozik bruttó 100-160K jó magyar Forintért, sokszor nincs más lehetőség ezekről a dolgokról első kézből hallani. Képzeld vannak még ilyen lelkes emberek, bár egyre kevésbé, ugyanis a többségük már a versenyszférát erősíti... De ebbe ne menjünk bele, messzire vezet.
Ahh, mindegy, sajnálom, hogy ilyen vélemény alakult ki benned...

Valóban nem dolgoztam. Viszont úgy látom te bennfentes vagy.

Mutass olyan rendezvényt aminek az előadásai felvéve évekre visszamenőleg megnézhetők. --> De nem is állami pénzből vannak fenntartva :) Amúgy fel kell tölteni youtube-ra, még a nagy multiknak se büdös ma már oda tolni videókat (ld. még a Microsoft is feltolja a saját sz*r videómegosztója helyett az ellenség videómegosztójára a teched videókat)

"az ott dolgozóknak kb. nincs más lehetőségük a tapasztalatcserére" --> az internet korában pont IT területen dolgozónak nincs más lehetősége? Ez így elég erős szerintem. Youtube, videó tréningek stb. mond valamit? Lehet h. 100x több infó van az interneten szabadon elérhetően, mint a 20 perces villámelőadások.

Tényleg az a kérdésem: ez a rendezvény most direkt ilyen belterjes, azaz annak a 2-300 embernek szánják az országban aki itt dolgozik, vagy nyilvános bárki számára látogatható? Ha csak egymásnak adogatnak elő, akkor oda biztos ez is elég. Ha azonban nyilvános, és jó pénzért mást is beengednek ülni rá, akkor viszont már igencsak kevés.

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Bennfentes? 13 évig voltam közrabszolga és az én lehetőségeimhez képest (=a volt munkahelyemen) dolgoztam olyan projekteken amikhez hasonló lehet azóta sincs itthon. GRID computing, SSO, Eduroam... Azon kívül, hogy jó kapcsolatot ápoltam a többi egyetemi dolgozóval és az NIIF-el, nem sok közöm volt hozzájuk.
Ha nem tetszik nem kell megnézni, nem kell elmenni. Tudod, van ez a kereslet-kínálat dolog. Ha majd sokan úgy gondolják mint Te, akkor meg fog szűnni a Networkshop. Nekem ugyan nincs ráhatásom, de ebben szinte biztos vagyok. Leszünk páran akik sajnálni fogjuk, de a Világ ettől nem fog megállni.
Van amikor 5 perc személyes beszélgetés többet ér mint 5 MWD dokumentáció olvasás.
Van amikor pár együtt töltött nap hasonló cipőben járó kollégákkal többet ér mindenféle videó tréningnél.
Nem kívánom, hogy megértsd és nem is kell megértened. Én tudom miért jó ez így ahogy van, Te meg nem. Más véleményen vagyunk, ennyi.

Nem valami szépség az nws.niif.hu, de flash-es villogó animált szarok emlékeim szerint sosem voltak rajta, de idén már tutira nincsenek. A mobil verzió viszont már több éve kifejezetten tetszetős és igen sok jó funkciot tartalmaz.

Általában igaz az az állami intézményekre, hogy nincsenek rákényszerítve arra, hogy tetszetős, jól áttekinthető és naprakész nyilvános arculattal (értsd: weboldalakkal) rendelkezzenek. És amíg a mérnökökre (sőt, gyakran a vezetőkre) van bízva az, hogy két fontosabb dolguk között valamit pakoljanak ki a honlapra, addig azok ilyenek lesznek.

Csak néhány példa a trehányságra:

http://nws.niif.hu/ncd2014/docs/sz6.htm --> van fent talán 2 prezi a 20-ből, van ahol kedves szerző még az abstract-ot is b*szott feltölteni

http://nws.niif.hu/ncd2013/docs/sz6.htm --> detto

videotorium-on egyáltalán nem lehet letölteni a preziket (semelyiket!), a videók meg csak a dumáló embert veszik, a kivetített anyagot egy fostos külön layer-en lehet látni, ami természetesen nem töltődik le a main videóval együtt.

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Ennek a non plus ultrája szerintem az IT egyetemi oktatók személyes weboldalai... ami többnyire ott van, az a megtestesült 80-as évek, kész csoda, hogy nem gopheren vagy még inkább telneten érhetők el :) [intézményt/neveket nem mondok, szerintem mindeki találhat kedvére valót random egyetemi oktató oldalát megnézve - ha tilde van az urlben, "jó" helyen jársz]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A ":)" alapján ugye jól gondolom az iróniát? Amikről én beszélek azokon többnyire évtizede nem használt oktatási segédanyagok vannak (jó esetben), amik egyébként már akkor is rosszak voltak, amikor még használták őket, téves kontakt infók (emailnél jobb esetben csak a local-part nem stimmel, rosszabb esetben a domain se létezik, olyan épületek, amikből már rég elköltözött az intézmény stb.).

És a személyes kedvencem (egyik volt tanárom oldala): egy több évtizedes fénykép, megkérdőjelezhető pontosságú kontakt adatok és három wav file - hogyan kell kiejteni a nevét magyarul és angolul és hogyan kell kiejteni a városnevét.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Akkor it részint elbeszélünk egymás mellett: a motherfuckingwebsite szerintem tök rendben van, még ha nulla formázás is van egy oldalon, nem szokott zavarni (inkább a felesleges formázásokon szoktam kiakadni). Meg azon, amikor "csak hogy legyen" alapon csinál valaki egy site-ot, soha rá sem néz, és tényleg csak pont annyi infó van rajta, mint az internet korai szakaszában, ahol a modemes időkben egy-egy oldalletöltéssel tényleg meg kellett küzdeni :)

(nem tudom miért, de ilyeneknél olyat is látni, hogy egy weboldalt úgy képzelnek el, mint egy lineáris valami, és a főoldal gyakorlatilag egy tartalomjegyzék, ami az egyes oldalakra mutató linkeket tartalmaz, az egyes oldalak alján meg ott a következő/előző link. Még ha tartalmilag semmi köze nincs egymáshoz a különböző oldalaknak.)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Lehet. Én csak azt mondom, hogy az én tapasztalatom szerint bár egyetemi oktatók oldalai sokszor rusnyák, ellenben gyakran van rajtuk értelmes tartalom, publikációk, hasznos jegyzetek (amik ugyan lehet, hogy nem ma lettek írva, hálistennek egy csomószor ez nem baj, alap dolgok sokáig érvényesek) Legalábbis amiket én látok. Biztos van olyan is, ami nem ilyen, csak gondolom az nem jön elő a gugliból, lévén nincs rajta semmi hasznos.

Segítséget szeretnék kérni a hálózat felépítésnek értelmezésében. Az alábbi alapján: http://i.imgur.com/Q7yRjqH.png

Az egyes jelölések mit jelentenek? Kerestem utánuk, de semmiféle értelmezést nem találtam róluk(ILA, ROADM, lambda).

Az egyes telephelyek High Performance Computing / Storage jellemzőiről nem találtam még bővebb leírást. Pontosabban azt, hogy ezek hogyan valósulnak meg egy-egy telephelyen.