Indításkor Bluedevil wizard többszörösen indul.

 ( aga_et | 2015. szeptember 13., vasárnap - 16:06 )

Arch alapú Manjaro-t használok úgy másfél éve KDE-vel. Szeretem, jó, nincs igazán baja. Kb. fél évvel ezelőtt jött elő az alábbi dolog, akkor még csak kicsit zavart, de ma már idegesítő.
Suspend miatt ritkán indítom újra a gépemet de azért előfordul. Ébresztésnél nem jön elő a probléma csak nulláról indításkor.

Mint kiderült, rajtam kívül más is járt már így, például ő, vagy ez a másik srác. Lehet, hogy csak hárman vagyunk, ezért talán itt sem lesz rá megoldás.

Tehát konkrétan a problémám, hogy indításkor a Bluedevil wizard ablak nyolcszor nyílik meg, keres eszközt. Akkor is, ha nincs a közelében bekapcsolt bluetooth cucc. Eleinte kevesebbszer, nyílt meg, nem is nagyon zavart. Minden egyes új bluetooth párosításkor új ablakot kaptam. Van olyan cucc, ami már nincs is meg, kitöröltem a trusted listából, nincs nyoma a gépen, ennek ellenére ott az nyolc ablak, mindegyikben a jelenlegi 3 trusted device van csak ott. Már nem merek új eszközt hozzáadni, a végén még percekig csak ablakokat nyomkodhatok. Pedig néha azért kellene.

Jelenleg nálam a boot után így néz ki (illetve én rendeztem egymás alá, egymáson vannak, bár ez lényegtelen):

Szóval ebben kérnék segítséget.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nézd meg, hogyan indítja a KDE. Gondolom, van valami *.desktop file autostartban. Tudsz azzal trükközni, hogy saját scriptet indítasz, stdout-ot, stderr-t file-ban rögzíted. Vagy eleve nem indítod el ezt a dolgot, csak terminálból, s nézed, mire panaszkodik.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Eleve az a gond, hogy akkor is elindul, ha nem akarom. Valszeg a KDE indítás elé ékelődik. Viszont a bluez automatikusan el sem indul, azt már rég kipróbáltam. Manuálisan indítom ha kell. Mintha független lenne tőle. Fogalmam sincs.
Egy ideje, valszeg mióta systemd van nehezebben látom át mi hol van a rendszerben, autostart file-t egyáltalán nem találok, csak egy (néhány) autostart nevű üres foldert. Grafikusan persze klattyintható. Viszont utóbbi megoldás a fenti jelenség eliminálására alkalmatlan.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nézd meg itt:

/etc/xdg/autostart


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ok, itt már vannak file-ok de ha hiszed hanem, semmiféle bluedevilre vagy bármiféle bluetooth-szal kapcsolatos dolgora utalás nem találtam semelyik file-ban.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Azt mondják még, hogy alapértelmezetten a ~/.kde4/Autostart könyvtár az.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, lentebb írtam, hogy az üres.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A kép nálam nem jelenik meg, nem publikus? :)
Egyébként up-to-date manjaro? Ha jól látom, a manjaro is frissített plasma 5-re, ezzel új bluedevil jött, a régi most már bluedevil4 néven érhető el. Nem írtad, hogy a probléma mikor jelentkezett, de ha ennél a váltásnál, akkor lehet, hogy az kavart be. Ebben az esetben érdemes lehet törölni az eredeti helyéről és az új helyéről is a bluedevil beállításait, ezek nálam: ~/.config/bluedevilglobalrc illetve a régi a ~/.kde4/share/config/bluedevilglobalrc. Valamint ha van autostart bejegyzés bluedevilhez, akkor azt ki lehet szedni, mert nincs rá szükség, a KDE elindítja, ha van bluetooth.service.

Kép; Igen, Gdrive megint átvariált mindent, elvileg mostmár látszik.

Manjaronak csak bizonyos részeit updatelem, mert könnyen arra kelhetek, hogy frissítés után nem ismerek rá :) Plasmát pont nem frissítem, majd ha teljesen kész lesz az ötös, akkor. Addig ezen kívül nincs vele baj. Elég sok órát öltem a jelenlegi felület testreszabásába, ilyenekhez egy ideig nincs kedvem. Ha jól olvastam Oxygen sincs még. Tehát ennél a váltásnál biztosan nem jelentkezhetett, mert nem történt váltás.

Mint fentebb írtam locsemegének, nem találtam autostart bejegyzést, 'bluedevilglobalrc' sincs, ~/.kde4/share/config alatt van csak egy bluedevilreceiverrc, amiben mindössze egy autoAccept=1 sor van. Elvileg ez csak trusted device-ra vonatkozik.

Juteszembe, kipróbálom az előbbit 0-val, hátha akkor megszűnik a dolog.

A mai erős fáradtságom nem sokat segít, bocsánat az értetlenségemért.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

OK, bluedevil vagy bluedevil4 van? Bár ha az adott helyeken nem találtad a konfigokat, akkor ez annyira nem is fontos.
~/.config/autostart alatt sincs semmi? Bár elvben a systemsettings mutatná, ha lenne bárhol valami.
Viszont nemigazán kéne elindulnia, ha nincs ilyesmi, pláne nem a KDE előtt.
Egy dolog még eszembe jutott: nincs véletlen bekapcsolva a munkamenet mentése kijelentkezéskor a systemsettingsben?

Bluedevil biztosan van, mivel valahogy csak elindul... nyolcszor :)

A ~/.config/autostart könyvtár teljesen üres.

A munkamenet mentése be van kapcsolva, viszont szükségem is van rá. Lehet megoldaná, ha nem lenne bekapcsolva? Mert ez sem a legjobb megoldás. Lehet ráveszem magam. :(

Az autoAccept=0 sem oldotta meg.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Simán lehet, hogy ez a baj. Visszaállítja a munkamenetet, benne a futó bluedevil-t, majd indít egyet. Tehát minden belépéssel eggyel több lesz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondjuk ettől még bug, ha elindul anélkül, hogy megnézné, fut-e már? Viszont eddig elsiklottam afelett, hogy emlékeim szerint a wizard, ha már egyszer lett konfigolva, el sem kéne, hogy induljon. A KDE, ha van bluetooth a rendszerben, betölti a maga szolgáltatását hozzá, kirak egy tray ikont, de wizardot nem kéne, hogy indítson. Oka lehet ennek egyrészt a fenti munkamenetkezelés, ezt ki lehet küszöbölni elvben azzal, ha megadjuk a systemsettingsben az állapotkezelésből kizárt alkalmazások közé a bluedevil-wizardot. Másrészt meg lehetne próbálni egyszer lefuttatni a wizardot, mondjuk felvenni egy eszközt, hátha megoldja az is azzal, hogy létrehoz egy konfigot.

Mostani indítás után nem zárogattam be az ablakokat, hanem szépen minden egyes darabbal párosíttattam a már rég a listában lévő saját telefonomat. Közben volt egy suspend is, most ébredéskor kaptam nyolc crash handlert.


(Kicsit vicces ez a kétnyelvű szöveg is, elvileg azért került bele itt ott magyar nyelv, mert a hely/idő beállítások hoztak magukkal pár ilyet.)
Minden ablakban pontosan ugyanez van, a 'Developer Information' fülek alatt pedig semmi. Érdekes, hogy a PID is ugyanaz mindegyikben.

Azt már a nyitóposztban is írtam, hogy nem merek újabb eszközt felvenni, mert azzal kezdődött az egész. Amikor új eszközt vettem fel, egyre több ablak lett indításkor.

A fenti művelet nem hozott létre semmit.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem arra irányult a kérdésem, hogy van-e bluedevil, hanem hogy melyik van? :) Én már plasma 5-t használok, de előtte úgy emlékszem, hogy amint volt bluedevilből plasma 5-ös, automatikusan lecserélődött arra, mint a többi KDE app is, miközben még javában KDE4 volt a desktop. Ez néhány esetben hozott konfigurációs galibákat, legalábbis amíg rá nem jöttem mitől van. Azt még hozzáteszem, hogy Arch, nem Manjaro, bár nem hiszem, hogy ez számít.

A KDE dolgait mint írtam, már nagyonrég, vagy egy éve nem frissítettem. Még akkor döntöttem így amikor először felsejlett, hogy lesz ötös és akkor épp a gnóm3 buta irányába indult el.
Szerencsére azóta gondolkodnak, az irány meg maradt a régi, viszont nekem ne kavarjon be a napi rutinomba valami konfigurációs galiba. Majd ha a mostani melóroham kicsit alábbhagy, pihentebben foglalkozom ezzel is, addig csak a kritikus dolgokra eresztek update-et.
Persze mindez teljesen független attól, hogy a bluedevil szivat :)

A Manjaro szinte csak a roppantkönnyű telepítésben, a grafikus csomagkezelőben és némi out of box extrában (Optimus kezelés stb.) tér el az Arch-tól.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Akkor viszont könnyen el tudok képzelni egy olyat is, hogy a bluez viszont frissült közben alatta, és a régi bluedevil már nem tud vele rendesen működni.
Amúgy ha nem zavar a breeze téma, nyugodtan válts plasma/ kf 5-re. Nekem eddig az egyedüli bajom vele épp az oxygen téma bugossága, ami miatt kénytelen vagyok breeze-t használni. Annyira ugyan nem rossz, de nekem nem tetszik.
szerk: de mégis, egy hibás dolog eszembe jutott: ha használsz kwalletet, mindenképp exportáld ki az adatbázisát xml-be, majd azt add oda importra az újnak, mert valami inkompatibilitási bug miatt az új nem fogadja el a jelszót a régi wallethez, és így nem lehet abból importálni. Persze ha megvan az import, akkor xml töröl!

Bluez sem frissült, nem engedtem neki. Egyébiránt nem az a probléma, hogy nem működik, mert de, rendszeresen használom. A gond az, hogy 'túlműködik'. Nemrég pl. lecseréltem a három napos bluetooth fülesemet egy másikra. Bár a régivel is jól működött, az újat még csak telefonhoz használom, mert félek az újabb ablakhadtól amit okozna a párosítása.
Korábbi emlékeim szerint frissítésekkel az ilyesmi ritka bugok mint ez, nem oldódnak meg. Gondolom mert senki nem jelentette, egy-két emberért meg nem mozgatják fülük botját sem. Ez meg érthető. Ha esetleg mégis csak ezek a megoldások lehetnek akkor várok pár hónapot a dologra, addig meg koptatom az egérgombomat indulások után.
Azért megvárnám a működő oxygent.
Nem használok Kwalletet.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Bluez sem frissült, nem engedtem neki.

A frissítések nem azért jönnek, mert javítanak bennük ezt-azt?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vannak esetek amikor igen, de pont ezt fejtegettem feljebb. Eddig –velem együtt– három ember futott ebbe bele, kicsi esély van rá, hogy miattunk javítanák a dolgot, no meg mi sem találtuk a hiba okát.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Hopsz, füles? :) Épp most beszéltem le magam egy időre egy ilyen vásárlásáról, miután elolvastam az archwiki idevágó részét. Ahol ilyen mondatok vannak egy doksiban, kicsit óvatosabb vagyok: "After pairing, you also need to explicitly connect the device (every time?): ..." :)
Te bluedevillel lőtted össze? Milyet használsz? Érdekelnének a tapasztalatok, mert nem tettem le róla.

Igen azzal. Egy Arctic volt. Amikor használni akartam, akkor át kellett állítani Pulseaudioban, hogy az szóljon. Vagy csak annak amit használni akartam, pl videolejátszó, zenelejátszó, böngésző, vagy globalban. Nem kellett mindig párosítani, csak simán connectelni. A mostani egy sony. Nem szeretem a márkát, de nyakpántosból értelmes minőséget nem gyárt már senki. Beleértve a sony-t is, de ezt akkor még nem tudtam. Mint írtam, még nem párosítottam a gépemmel.
Mivel a telefonom is Linuxos, (nem android) ezért nagy különbség nem lehet. Az Arcticnál bekapcsolás után mindig kellett connectelni, gyárilag működtek a gombok. A sonynál ha be van kapcsolva a telefonon a bluetooth, akkor automatikusan kapcsolódik a füles. Szintén kezeli a gombokat. Értem ez alatt az előre-hátraléptetést, vagy a start-stopot akár videónál is. Egyik sem ad igazán stabil kapcsolatot. Öt méteren kívül leginkább szétkapcsol. A sony NFC-s, próbáltuk androiddal, ment. De írok majd egy részletest blogbejegyzést erről is, mint a többi sportfülesemről az elmúlt pár évben.
Rászánom magam a géppel párosításra is, úgy lesz teljes az írás.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

És bluedevillel párosítottad, vagy az arch wikis parancssoros metódussal?

Igen azzal. :)

Tehát igen, bluedevillel.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Egy "ps axf" kiírja, ki a szülő processz. Utána azt a processzt lehetne debugolni, pl. extra loggolás, vagy forrásból feltenni és pluszban kiíratni ezt-azt, mi veszi rá, hogy elindítsa azt a varázslót.

--

No ezt megnézem.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem jött be. Mind a nyolc önálló process.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az a backslash alulvonal, ha jól látom, ascii-art akar lenni, szóval miből nyílnak a backslash-ek?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

'kdeinit4: kdeinit4 Running...'

Ebből nyílik.
Így:

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Akkor vagy a kdeinit4 a ludas, vagy csak megörökli valahonnan. Egy boot erejéig eljátszhatnád, hogy a bluedevil-wizard binárist lecseréled egy shell scriptre, ami annyit csinál, hogy "ps axf >> /tmp/valami". Így vagy úgy, de meglesz, hogy ki indítja el. Utána lehet logokkal játszani, és ebben is segíthet a scriptre cserélős trükk. Tegyük fel, hogy a szülő processzt ráveszed, hogy írjon a syslogba jó sok mindent, és ekkor ha a scriptből is logolsz ugyanoda, akkor látszani fog, hogy mi történik a szülőben, amikor elindítja a varázslót.

--

Tehát a kdeinit4 a szülő folyamat. Az is látszik, hogy a bluedevil-wizard más-más session azonosítóval indul. Ezt ki lehetne használni arra, hogy írsz egy wrapper scriptet, amely megvizsgálja, hogy a paraméterként kapott session azonosító megegyezik-e az aktuálissal. Ha nem, visszatér, ha igen, akkor viszont exec /usr/bin/bluedevil-wizard "$@", vagy valami ilyesmi.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem ebből még mindig úgy tűnik, hogy valahonnan a KDE veszi, hogy el kell indítania, hiszen a többi autostartos appal indul együtt.
Ha időd meg kedved van hozzá, fuss egy próbakört szerintem azzal, hogy archiválod a .kde4 konfigmappád, és egy szűz, default konfigon belövöd a bluetooth-t, hogy akkor is csinálja-e? Vagy csinálj egy test usert erre, szintén alapbeállításokkal.