Állásinterjú / tesztírás "dress code"

 ( kovacsakos | 2015. július 17., péntek - 16:14 )

A szokásjog alapján miben illik, miben szoktatok menni ezekre az alkalmakra? Mi a bevett vagy elvárt ezen a téren?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Gondolom ing + farmer, lehetőleg ne papucsba :D

Ha a tesztírás fejvadásznál van, akkor tökmindegy sztem a strandpapucs is jó.
Ha már a cégnél írod a tesztet akkor kell flancolni :)

--------------------
http://grant-it.com/

miért kéne?
sima hétköznapra se fogok kiöltözni.

mert csak. így alakult ki.

hacsaknem mondják, hogy nem kell kiöltözni, ki kell öltözni.

ha felvesznek, dresscode-ot meg úgyis elmondják.

marcsak azert se, mert durvan serulne a hitelessegem, ha oltonyben paradeznek egy ilyen hetkoznpi helyzetben.

mindenki ugy sz*patja magat ahogy tudja:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

mivan? miért sérülne?

Én öt óra vezetés után izzadtan, rövidnadrág+póló kombóban mentem interjúzni, 'oszt felvettek. Banknál / pénzügyi szektorban / egyéb agymosottak gyülekezete helyen érthető, de ahol az IT világban is ez számít, azt messziről kerülni kell, mert a kollektíva/légkör olyan is lesz. IMHO.

(alaptézis: akinek a ruha számít, az idióta. függetlenül attól,hogy a világ 99%-ánál befolyásoló tényező, max akkor a világ 99%-a idióta. pont.)

(alaptézis2: aki az alapján idiótázza az embereket, hogy számít-e nekik a ruha, az idióta.
BTW pont a te léted ad egy viszonylag értelmes okot arra, hogy a ruha milyensége is számításba jöjjön. Nem ruha pour ruha nézik interjún sem, viszont a pólóban érkezők nagy eséllyel hozzád hasonlóan nem értik meg, hogy vannak értelmes, létező indokok is. (Például azok kiszűrése, akik ezt nem értik meg.))

Csak egyszer valaki írna le egy valóban létező, értelmes indokot :))

Minimalis tisztelet megadasa a masik iranyaban.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez egy önmagába hajló érvelés, hogy mivel az "illő" ezért azzal "tiszteletet" adsz. Egyéb?

Nem eleg?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Közelében sincs.

Egy cégnél, amelyik ügyfeleknek nyújt szolgáltatást, elképzelhető, hogy olyan alkalmazottakat keresnek, aki megérti, hogy rossz az üzletnek, ha nem adja meg az ügyfélnek a tiszteletet amit az ügyfél elvár, mert úgy gondolja, hogy a) a ruha alapján ítélni hülyeség, b) majd azt tisztelem, aki kiérdemelte, c) anarchia, d) bármi egyéb ok

Azt a tiszteletet az ügyfélnek nem az öltönyöddel adod meg. Nálunk a szervizmérnökök nem járnak/járunk öltönyben, mégsem állíthatja senki, hogy ne adná(n)k meg a kellő tiszteletet. Egyszerűen ez nem az a munkakör. A kereskedők, managerek természetesen öltönyben mennek az ügyfélhez, mert az ő munkakörükben ez elvárás. Persze nekik nem is kell számítógépet szerelni, álpadló alá ereszkedni meg ilyesmik.
Azt meg nem látom be, hogy egy programozónak miért öltönyben kellene programoznia, mikor ugyanezt akár pucéran is elvégezhetné, a produktumán nem látszik az előállítás körülménye.

Ave, Saabi.

+1. Anno volt olyan munkahelyem, ahol fejlestőként eleinte elvárás volt a nem farmernaci, ing, nyakkendő (általános elvárás a cégnél) - aztán ezt kellő "ráfordítással" azért lehetett lazítani a farmernaci - normális póló kombinációig.

Esetleg próbáld meg újra elolvasni, amit írtam!

Szakadjatok mar el az oltonytol. Arrol van szo, hogy - foleg, ha latatlanban mesz - megse egy lehanyt, kopott, kinyult rammstein poloban esunk be, hanem mondjuk egyszer veszi az ember a faradtsagot, hogy felhuz egy inget es megprobal valami embernek kinezni, lehetoleg olyannak, aki ha szukseges mashoz is kepes alkalmazkodni, mint a sajat kis vilaga. Utobbi mondjuk csapatmunka eseten nem olyan hatranyos dolog.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1

Sakk-matt,
KaTT :)

Szar lehet neked, ha csak ingben nézel ki embernek :) Bár nem csodálkozom, ha ezen kívül a lehányt Rammstein poló jut eszedbe.

Ugyesen kikerulted az alkalmazkodasrol szolo reszt, ami igazabol a lenyeg lett volna.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha a fejlesztők 80-90%-a rövidnadrágban jönne magától, de egy hr-es/manager kitalálja, hogy márpedig dress code lesz, akko itt ki is alkalmazkodik kihez?

Attol fugg.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Belekeverhetjük ide az államfőt is, de felesleges, informatikusokról van szó. Viszont ügyfelekkel foglalkozó embernél sem érdemes túllőni a célon, lehet neked egy pikk-pakk öltönyös, rolexes emberről az jut eszedbe, hogy húúú mennyi tiszteletet kapok, másnak meg az, hogy 1. mégsem olyan jó üzlet ez, ha ennyit keresnek rajtam 2. hol akar átbaszni, hogy ennyire a külsőségekre megy rá. Lásd a unit linked ügynököket, akik nem tiszteletből mennek öltönyben, hanem mert azt mondták nekik a tanfolyamon, így könnyebb átverni a balekokat.. tehát mondhatjuk, hogy ez az egész adjuk meg a tiszteletet az öltözködéssel, meg mit illik felvenni dolog (a ne vegyél farmert interjúra, és 40 fokban is hosszúnadrágban gyere vonalon maradva, mielőtt még..) nem hogy értelmetlen, hanem társadalmilag káros is.

A zakó-ing-szövetnadrág és a drága öltöny-rolex outfit között azért van némi szintbeli különbség, ne tessen összemosni a kettőt.

Srácok, ne értetlenkedjetek már!

Rég volt, amikor programozó voltam, de előfordult, hogy ügyféllel kellett találkozni. Pl. workshop.
A mostani cégemnél simán van olyan, hogy valami ügyféltől valaki jön a céghez, és végigmegy az irodában.

Minden ilyesmit a megfelelő módon kell kezelni.

Amikor programoztam és nem volt workshop, akkor bementem reggel farmerben és pólóban, átcseréltem a farmert szövetnadrágra (mert nekem az sokkal kényelmesebb), a cipőmet papucsra és dolgoztam estig.
Ha workshop volt, a munkahelyi szekrényből kivettem egy tiszta és vasalt inget, egy nyakkendőt és egy elfogadhatóan kinéző zárt fekete bőrcipőt, átöltöztem és így vártam az ügyfelet.

Manapság amikor ügyfél várható, megy egy kör email mindenkinek (programozók, takarítók, managerek), hogy figyelem, ügyfélveszély, mindenki öltözzön rendesen (= hosszú nadrág, nem szakadt vagy lehányt póló, cipő és nem papucs), és mindenki takarítson egy kicsit az asztalán, valamint ne játszanak a gépeken a látogatás ideje alatt.

Úgy gondolom, hogy mindkét fenti bekezdésben leírt viselkedés teljesen normális, elvárható viselkedés egy olyan cégnél, ahol ezek a dolgok elő-előfordulnak.

És igen, egy ilyen cégnél simán lehet, hogy már felvételkor ki szeretnék szűrni azokat az embereket, akik mondjuk a körlevél ellenére alsógatyában és pörköltszaftos atlétában asztalra feltett lábbal játszanak akkor, amikor átsétál az ügyfél az irodán, csak azért, mert ő ugyan meg nem adja a tiszteletet valakinek, aki még nem bizonyított személyesen neki. Vagy általában, ő senki kedvéért fel nem vesz egy inget.

És az indok, amit kértél: ha az ügyfélnek nem tetszik, hogy Sanyi a programozó kinyúlt, lukas pólóban jött be a workshopra követelményekről és architektúráról beszélni, akkor lehet, hogy a másik fejlesztőcég kapja meg a szerződést, mert ott Pista hajlandó volt arra az egy órára lecserélni a kinyúlt, lukas pólóját egy ingre.

Nekem meg mindig az a bajom, hogy a porkoltszaftos polonak az ing az ellentete, pedig ez szepen elrejtett csusztatas. En konkretan szoktam telente inget felvenni, mert az egyik legkenyelmesebb teli ruhaim egyike egy flaneling, de en azt gondolom, hogy egy tiszta polo es egy tiszta (rovid vagy hosszu) barmilyen anyagu nadrag pont ugyanakkora tiszteletet mutat barmely random ugyfellel szemben, mint egy ing/szovetnadrag kombo, ha nem kell napi szinten ugyfelekkel foglalkoznod. Mert a tisztelet nem a ruhadbol, hanem az oltozkodesed alapjan nyujtott osszkepbol tevodik ossze, marpedig szerintem egy farmer/polo kombo is tud tiszteletet sugarozni, ha a mogotte levo ember is azt sugaroz. Mi is tudjuk, hogy mikor jon ugyfel kimondottan az irodaba (nem targyalni), rendbe is szedjuk az irodat olyankor, de a rendszergazdak kozul senki se vesz fel mas ruhadarabot, mint egy barmilyen masik munkanap. Mert azzal tiszteljuk meg az ugyfelet, hogy tisztelettel beszelunk vele, es kedvesek vagyunk hozza, es nem azzal a haszontalan dologgal, hogy puccba vagjuk magunkat. Mert lehetsz te akarmilyen draga ingben, ha egyebkent egy taho vagy, az ing nem fog tiszteletet kozvetiteni _helyetted_.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Idézet:
en azt gondolom, hogy egy tiszta polo es egy tiszta (rovid vagy hosszu) barmilyen anyagu nadrag pont ugyanakkora tiszteletet mutat barmely random ugyfellel szemben, mint egy ing/szovetnadrag kombo, ha nem kell napi szinten ugyfelekkel foglalkoznod.

Te ezt. Vannak mások, akik meg nem ezt.

Ha valaki ugyanezt gondolja, de ettől még hajlandó felvenni akár öltönyt is, ha a főnök azt kéri, akkor nincs semmi gond.
Ha viszont nem hajlandó kérés ellenére sem, akkor gond van/lehet.

(És ahogy látod, én sem azt írtam, hogy sok száz ember átöltözik, ha esélyes, hogy az irodán keresztülsétál egy ügyfél).

Termeszetesen, ha a fonok kifejezetten azt keri, hogy X targyalasra vegyek fel oltonyt, akkor azt nyilvan nem tagadom meg (legfeljebb ha nincs hasznalhato oltonyom), de hogy minden nap abban legyek, az szamomra elkepzelhetetlen. Nem azert, mert irtozom az oltonytol, hanem mert egyreszt szerintem nem praktikus viselet, masreszt azert az en munkam tipikusan olyan, hogy az esetek 10%-aban beszelek f2f az ugyfellel, es a monitornak meg nem fogok kioltozni. Lehet ezt tahosagnak hivni, de ez esetben felvallalom, hogy igen, taho vagyok.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

meg regen lattam egy karikaturat, amiben szerepel egy orvosi taskas, a ruhazata alapjan orvosnak kinezo ember, aki azt mondja, hogy o a vizszerelo. Majd ramutat a vizszerelo (vagy inkabb csoves) kinezetu tagra, hogy o az orvos.

Szoval a ruhazat (es itt nem egyenruhara gondolok) esetenkent azonositja az adott foglalkozas kepviselojet. Pl. olvastam, hogy a balabitos korabbi vezer strandoltozekben(?) interjuztatott valakit. De biztos vagyok benne, hogy amikor agitalni ment Amerikaba, akkor ugy oltozott fel, mint egy cegvezeto.

Lehet azzal jonni, hogy ruha alapjan itelni hulyeseg (ami igaz is), de az emberek (meg a ruha alapjan itelni hulyeseg allaspont kepviseloi is) tele vannak ilyen-olyan eloiteletekkel, amiben a ruhazat megitelese is benne van.

Btw. aki szerint a 4-6-os villamoson dogmeleg van, etc, annak a helyeben en ugy csinalnam, hogy 1 vallfan tartanek a cegnel 1(-2-3) garnitura elvart ruhazatot, aztan (igeny szerint) at lehet venni a furdogatyat ;-)

--
"Egy fekete farmer szvsz [...] sokkal kenyelmesebb nagy melegben." (hrgy84)

Mar ha van hol atoltozni. Nem minden cegnel van furdoszoba.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem az érvelés, hanem a helyzet önmagába hajló és magát generáló. Egy baloldali-racionalista utópiában természetesen ez nem áll fenn.
Viszont, szerintem, mivel a többi ember is létezik, a baloldaliaknak számára is racionális döntés felvenni a ruhát, még ha nem is jobboldali indíttatásból.

Példa: amíg léteznek olyan személyek, akik elvárják a tiszteletet/megalázkodást, mondjuk a gazdagok a vendéglőkben, addig racionálisan megéri a pincéreknek flancosan öltözködni. A legautistább-anarchistább pincérnek is.

Az egy racionális indok a pincéreknek, hogy a balekokat így lehet lehúzni. Na de itt infósokról van szó, akik lehet sose találkoznak ügyféllel. Továbbra is ide várok racionális érvet.

Soha ne mondd, hogy soha. ÉS egyébként is, ha dolgoztál nagyobb méretű cégben, akkor az a kifejezés, hogy "belső ügyfél" talán nem idegen tőled.

A pincéreknél elég régóta kialakult hagyománya van az öltözetnek, ott nem a "lehet", hanem a "kell" dominál.

Valahol nem tudom nem szeretni az orszag fanyar, ironikus humorat, amikor egy egyszeru oltozkodesi kerdesbol is kepesek egyesek ideologiai harcot csinalni. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miért is nem valóban létező, hogy a leho-féle alakokat, akik mondjuk nem kívánatosak, kiszűri?

MÉs miért nem kívánatos valaki, csak mert nem ingben és szövetnadrágban megy? Mert a kényes ízlésednek nem tetszik? Ez sem objektív indok.

Dolgoztam mar bekepzelt seggfejjel, aki szart le minden mast a sajat izlesen kivul. Ne akard.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én pont nem arra mondanám a beképzelt seggfejt, aki nem öltönyben megy melóba :)

Kar, hogy leragadtatok egy autista modjara a vegleteknel es eszre sem veszitek, hogy a vilag nem fekete meg feher, hanem letezik szinter is. Hja, meg hogy picit lehetne elvonatkoztatni a szavaktol. Tudod, ugy hivjak absztrakcio, ha mar egyszer fejlesztokrol beszelunk. (Ok, feltunt, hogy nagyon sokaknak nem megy.)

De semmi gond, ha szerinted ugy van jol, hogy csak azert is szembehugyozol a kozossegeddel, amibe tartozni akarsz (mert valljuk be: munkahely is egy kozosseg a sok kozul) es meg se probalsz alkalmazkodni egy picit hozzajuk, az a kovetkezoket jelenti valamilyen mertekben:
- vagy total erzeketlen vagy a kornyezetedre
- vagy bekepzelt pocs vagy es leszarsz mindent magadon kivul.

Egyikbol sem biztos, hogy jo csapatjatekos lesz. Szerintem.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Te nem érted meg, hogy épp azt magyarázom, hogy rohadtul nem lógtam ki még sehol sem, mert nyáron rövidnadrágban mentem. Sőt, én legalább nem szandálban/papucsban. Akinek ezzel baja lehet az a hr-es, akit látok egyszer interjún, egyszer amikor belépek, meg amikor felmondok. Na bumm, ha ezért nem vesznek fel, mert a hr-esnek nem tetszik, akkor jobb is, hogy nem vettek fel. Ezért nem fogok kiöltözni egy interjúra.

Fognak még meglepetések érni az életben...

Nem értem.

alaptezis3: aki ismeretlenul idiotazza az embereket akarmiert, az idiota.

:-)
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Alaptézis0: Mindenki idióta.

Minden általánosítás hibás.

Úgy általában, legalábbis... :-D

Ezen meg GLaDOS is porogne egy ideig :D

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

:D :D

A öltöny, mint kiöltözés, a meló hozzádcsalogatása. Randira sem lehányt pólóban mész.

Te praktikus szempontból közelíted meg, én meg antropológiai oldalról. A ruha mindkét esetben a test védelmét szolgálja a környezeti behatásokkal szemben, és semmi egyéb praktikus funkciója nincs. Az már a faj fejletlensége miatt van, hogy egyéb szociális tulajdonságokat is asszociálunk hozzá, így lesz szükséged az interjúra öltönyre, a randira meg tiptop szép ruhára. Sajnos még nem elég fejlett az emberiség, hogy az ilyen alantas nonverbális kommunikációs eszközöket maga mögött tudhassa, így van szükséged ruhával kommunikálni az interjún, hogy "komoly vagyok", a randin meg, hogy "érdekes, vagány, menő, első osztályú portéka vagyok, aki számodra utódlás szempontjából a legalkalmasabb jelölt".

Majd ha sok más degenerált kolonccal egyetemben ezen is túllépünk végre, akkor kezdődhet majd el valóban az emberi faj felemelkedése.

De amíg a kolonc a többség, muszáj alkalmazkodni...

le kene szallnod a szerrol...

--
"Egy fekete farmer szvsz [...] sokkal kenyelmesebb nagy melegben." (hrgy84)

Idézet:
akkor kezdődhet majd el valóban az emberi faj felemelkedése

Vagy inkább a kultúra kihalása és az igénytelenség felemelkedése fog elkezdődni.

Az állatvilágban megvannak a bevett jelzései a tiszteletnek, meghunyászkodásnak, stb. Az emberek már jó ideje többek között az öltözködéssel próbálják ezeket kifejezni. Amikor meg akarsz tisztelni valamit/valakit, akkor szép ruhát húzol (pl. öltönyt), nem büfögsz az arcába a beszélgetőpartnerednek, próbálod a mindennapos káromkodásaidat elnyomni, nem hagysz a fogaid között brokkolis húscafatokat.
Van olyan, aki elvárja, hogy öltönyben menj, van olyan, aki nem. Van olyan, akit nem zavar, ha az arcába büfögsz. Egyik se jobb a másiknál.
Viszont (szerintem) ha valaki egy fontos alkalomra strandpapucsban megy, azzal az egészhez való hozzáállását is tükrözi, amely később akár a munkához való hozzáállásában is megnyilvánulhat - persze az is lehet, hogy egy igénytelen különc meg nem értett zseni :)

Nehogy már csak azért kelljen öltönyt vennem, mert a másiknak a kis lelkét sértem a rövidgatyámmal. A szakmai dolgokra legyen kíváncsi, ne a hülye begyepesedett szokásokhoz való alkalmazkodásomra.

Most komolyan, szerinted mennyire konvergál a mai világban a másik tisztelete és az öltözködés? Nézz szét a politikában / diplomáciában / bankszektorban / akárhol. Ez egy baromi demagóg szöveg. Ha nem mersz túllépni a berögzült emberi hülyeségeken, mondd, hogy gyáva vagy rá, és el fogjuk fogadni, de ha valaki strandpapucsban érzi jól magát, ne nevezd már sznobságból igénytelennek.

Mellesleg pont életem legelső interjúja kezdődött úgy: 40 fok, nyár, én öltöny-nyakkendő, ahogy "illik", persze majd' megvesztem, a későbbi főnököm meg - ahogy kényelmes és racionális - rövidnadrág, póló, könnyű sportcipő, és némi együttérző vigyorral megjegyezte, hogy jól kiöltöztünk a meleg tiszteletére. Amúgy az egyik legjobb szakember és legkorrektebb teamlead, akivel azóta is volt szerencsém együtt dolgozni.

Szóval, ezek után mondhat bárki bármit, ruhával nem lehet tiszteletet kifejezni, legfeljebb gyopárságot.

Idézet:
Nehogy már csak azért kelljen öltönyt vennem, mert a másiknak a kis lelkét sértem a rövidgatyámmal

Pont erre a hozzáállásra gondoltam. Röviden és tömören: gyakorlatilag lesz.rod a másikat.

Idézet:
Most komolyan, szerinted mennyire konvergál a mai világban a másik tisztelete és az öltözködés? Nézz szét a politikában / diplomáciában / bankszektorban / akárhol.

Az a szó, hogy képmutatás, mond valamit (leginkább az elsőre gondoltam)? De fordítsuk meg a dolgot: mit gondolnál arról, aki egy szakadt, kinyúlt, stb. pólóban jelenne meg valamilyen fontos eseményen? Vagy pl. egy bankban az ügyintéző nem lenne elegáns?

Idézet:
de ha valaki strandpapucsban érzi jól magát, ne nevezd már sznobságból igénytelennek.

"ha valaki egy fontos alkalomra strandpapucsban megy". Nem arról volt szó, hogy ki miben érzi jól magát. Nekem is jól esik néha egy nagyot fingani, "nyilvános" helyen mégsem teszem.

Idézet:
Mellesleg pont életem legelső interjúja kezdődött úgy

Úgy érezted, hogy meg kell adni a módját. A (későbbi) főnököd meg praktikussági okokból öltözött úgy, ahogy öltözött. Egyrészt ez nem jelent semmit. Másrészt a kifejezett gyopárságod (öltönyt húztál) ellenére is felvettek.
Csak azért (legalább) egy különbség volt kettőtök között: neki nyolc órahosszát kellett viselnie a ruhát, neked meg az interjú idejére.
Viszont ha ismerted volna előre (nem szakmailag, emberileg), akkor esetleg tudhattad volna, hogy neki egy állásinterjú nem olyan fontos, hogy... és a jelentkezőtől se várta volna el, hogy... De egy kérdés: mindig ilyen laza öltözetben volt (nyilván az aktuális időjárásnak megfelelően) vagy volt olyan alkalom, amikor kiöltözött? Másik kérdés: az állásinterjúdon kívül van/volt olyan alkalom, amikor kiöltöztél?

Idézet:
ezek után mondhat bárki bármit, ruhával nem lehet tiszteletet kifejezni

Én inkább úgy mondanám, hogy csak ruhával. Ember is kell hozzá.

1) Nyilván lesz.rom, ha hülye :)

2) A banki ügyintézőt is lesz.rom, ha elegáns, ha nem. Ha nem elegáns, akkor szimpibb, mert látom rajta, hogy legalább valamennyi esze van. Ha meg egy rendezvényen vagyok, nem a többi embert figyelem, hanem a rendezvényt.

3) Az esküvőmre felöltöztem, mert tudtam, hogy a násznépnek fontosak a hagyományok. Tiszteltem őket annyira a számomra nyilvánvalóan felesleges, puccosruha-centrikus felfogásuk miatt, hogy ezt megtegyem.

4) Na ebben igazad van, gyopár voltam. De ott és akkor rájöttem, hogy gyopár vagyok, és azóta többé már nem vagyok gyopár. Egyébként ő sem nagyon szokott kiöltözni, konkrétan egyszer nem láttam.

5) Igen, ember is kell hozzá. Akit lehet tisztelni.

Idézet:
Ha nem elegáns, akkor szimpibb, mert látom rajta, hogy legalább valamennyi esze van.

Tehát ha nem elegáns, akkor van valamennyi esze. Tehát a ruházkodással csak ki tudunk fejezni valamit :P

Idézet:
Tiszteltem őket annyira a számomra nyilvánvalóan felesleges, puccosruha-centrikus felfogásuk miatt, hogy ezt megtegyem.

Hoppá, tiszteletet fejeztél ki azzal, hogy felöltöztél?

a ruházkodással önkéntelenül is ki tudjuk fejezni az ész hiányát

végül is, sarkítva, ha nagyon messziről nézzük. de bánom is, hidd el :)

Hú, remélem, hogy amikor évente pár alkalommal öltönyt húzok, nem butulok el :P

én nem kockáztatnék a helyedben...

mondjuk, inkább a karrierizmusra vigyázz. volt egy ismerősöm, elkezdett öltönyben bejárni dolgozni, aztán karrierizmusa lett

mondjuk, asszem azóta kikezeltette...

Tanárként ünnepi alkalmakkor (március 15, október 6, 23, stb.) azért csak megkockáztatom az öltönyt. Legfeljebb a diákok röhögnek egy jót, hogy milyen hülyeségeket beszélek :)

Remélem, hogy nem nyelvtant tanítasz! ;)

?

Na, de viccet és trollkodást (és remélem, nem sértődtél meg, volt itt-ott kicsit húzósabb megmozdulásom) félretéve.

Emberi oldalról tökéletesen igazad van, társadalmi szokás, hogy ezzel jelezzük a tiszteletet / rangot / státuszt. Oka van, hogy miért így alakult ki.

Én csak azt szeretném kiemelni, hogy - legalábbis szerintem - sosem az a valódi indok pl. egy öltöny felvételénél, hogy mennyire tisztelem az adott embert / helyet / szituációt. Sokkal inkább az, hogy mennyire szeretnék megfelelni egy adott társadalmi elvárásnak _a saját magam érdekében_. Tehát, nem azért húzok öltönyt, mert pátosszal tekintek a leendő munkaadóimra, hanem mert kell a meló, mert kell a pénz / kell a tapasztalat / jó a projekt / stb.

Ugyanígy, ha strandpapucs lenne a bevett viselet a bankokban, akkor mindenki abban menne, hogy ne lógjon ki a sorból, és ezzel jelezze, hogy ő bizony komolyan veszi a dolgot, illetve sokkal inkább azt, hogy ő is részese a társadalmi rendszernek, nem renitens, megbízható, így vele interakcióba lépni (munkát adni neki / hitelezni / stb. stb.) jó és biztos befektetés.

Valami ilyesmi.

Idézet:
Én csak azt szeretném kiemelni, hogy - legalábbis szerintem - sosem az a valódi indok pl. egy öltöny felvételénél, hogy...

Szerintem a "sosem" kicsit erős. Pl. egy érettségin kérdező tanárként rosszul érezném magam rövidnadrágban. Egyetemen is minden vizsgámra öltönyben mentem, még akkor is, ha írásbeli volt, és még akkor is, amikor a tanár mondta, hogy nem kell. Voltak olyan vizsgáim, amelyek nem sikerültek elsőre, de nem hiszem, hogy az öltöny okozta butulás volt az ok :) Szóval én jobban éreztem magam, hogy öltönyben voltam, még akkor is, ha szakadt rólam a víz. Kibírtam, oszt' mégis ember lettem.
Szóval elvárás sokszor nem is volt, hogy miben jelenj meg, de én úgy éreztem, hogy ez kell. Mivel nem áldott meg olyan (testi) adottságokkal a sors, hogy bizonyos ruhákban esetleg jobb jegyet kapjak, így ez az elmélet is felejtős :)

Egyébként igen, kialakult társadalmi szokás, hogy mi az elegáns és mi nem. Emlékszem, egy Csengetett, Mylord részben volt, hogy a lehajtott inggalléron voltak ledöbbenve, hogy ez már milyen szokás meg hogy képzeli, meg hogy milyen ember lehet az olyan :)

ki mit szeret...

sajnos nekem sem voltak soha 95C-s mellyeim, szóval átérzem, amit írtál :)

en tisztellek teged, amiert ennyire bevallalosan elkuldod a picsaba a munkaadok ~2/3-at :-)

--
"Egy fekete farmer szvsz [...] sokkal kenyelmesebb nagy melegben." (hrgy84)

hát, ha megteheti xd

A rövid gatya az üzleti öltözködésben a ló túloldala, hajszálnyira a lehányt pólótól :-P

maximum a lehányt rövidgatya... :-P

Lehányt pólóval.

"Az állatvilágban megvannak a bevett jelzései a tiszteletnek, meghunyászkodásnak"

Hunyászkodjon a nyavaja. Tisztelni meg azt tisztelem, aki kiérdemli. Majd akkor, ha kiérdemli.

+1

Senki sem mondta, hogy meg kell hunyászkodnod. Arra akartam célozni, hogy az állatvilágban megvannak a jelzések az egyedek közötti kapcsolatokra. Ezekből a kapcsolatokból soroltam fel hirtelen kettőt, és odaraktam egy "stb."-t a végére.

Idézet:
Tisztelni meg azt tisztelem, aki kiérdemli. Majd akkor, ha kiérdemli.

No, szerintem ez egy téves hozzáállás. Én inkább igyekszem mindenkit tisztelni, egészen addig, amíg úgy látom, hogy nem érdemli meg (ami persze még azelőtt bekövetkezhet, hogy személyesen találkoztunk volna).

Na, mivel amúgy sem találkoztunk, és szerintem nem is valószínű, hogy valaha fogunk, megengedem neked, hogy ne tisztelj, engem amúgy sem érdekel annyira ez az egész ;)

Ne érts félre, nem rád gondoltam. A tiszteletemet azzal igyekszem kifejezni, hogy értelmesen beszélek/írok hozzád (bevallom, nem húztam öltönyt és nyakkendőt a kedvedért, és ráadásul rövidgatyában vagyok).
Te se nézel le engem csak azért, mert ebben a dologban nem értünk egyet. Vagy ha mégis lenézel, és csak ezért, akkor meg csak olyan vagy, mint akiket lenézel: a külsőségekre adsz :P

bevallom, én is rövidgatyában vagyok, és mégis tudjuk egymást tisztelni. csak működik ez dress code nélkül is :D

Félre ne érts, tisztelem én, akit lehet, megelőlegezve is.

Pl

- látok egy anyát a gyerekeit kézen fogva sétálni, és tisztelem, mert tudom, milyen nehéz szülőnek lenni
- látok egy idős nénit a piacon zellert árulni, és tisztelem, mert annyi évvel a háta mögött sem otthon nézi a barátokközt
- látok egy rendőrt forgalmat irányítani a szakadó esőben, és tisztelem, mert mindannyiunk biztonságára vigyáz
- látok egy tűzoltóautót szirénázva utat törni magának a forgalomban, és tisztelem az utasait, mert életet menteni mennek
- látok egy fáradt arcú, negyvenes nőt a kisbolt pénztáránál, és tisztelem, mert tudom, mennyit dolgozik nap mint nap

aztán látok egy öltönybe bújt, pirospozsgás, karrierista irodakukacot fölényeskedni az íróasztal túlsó oldalán egy interjún, és elfogy a mélyről jövő hányinger.

Idézet:
és elfogy a mélyről jövő hányinger.

Gondolom, egy y-nal kevesebbet akartál írni :)
De a kérdésem: azért fog el a hányinger, mert öltönyben van, vagy pedig a karrierista fölényeskedése miatt?

valóban sok volt az y, köszönöm

nos, mivel gyanítom, nem lenne öltönyben, ha nem lenne karrierista, így a kettő kicsit összefügg, bár most sarkítok is

Tehát az öltönnyel azt akarja kifejezni, hogy ő bizony egy rendes, becsületes, jóravaló igazi karrierista? :)

mint ahogy a szakadt farmer és a replika póló hosszú hajjal meg a rokkerség szimbóluma, ja.

Nem vagyok eladó :-P

Mindenki elado, csak az arrol szokott menni a vita. :-)
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

De nem egy idős néni fog a piacon árulni :-D

Ez csak idő kérdése... :-P

Maximum csinos fiatal fejvadásznak engedem meg :-P Ha-majd-egyszer-esetleg úgy hozná a sors.

Pedig a zellert tipikusan ok szoktak.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

:-P

:D

Leho, neked öltönyfóbiád van... :-)

Nagyon sztereotip vagy. Tehát a világ összes öltönyöse karrierista?

Arra nem gondoltál, hogy a te neveltetésed, környezeted, élettapasztalatod, gondolataid ellenére másnak, rajtad kívül az öltöny viselése mást is szimbolizálhat, mint hogy karrierista?

Elképzelhetőnek tartod, hogy a világ összes öltönyöse NEM azért vesz fel öltönyt, hogy feléd jelezze, hogy karrierista?
Azt is el tudod képzelni, hogy rajtad kívül, aki öltönyt vesz fel, annak NEM a karrierista megnyilvánulás a célja?

Kíváncsi lennék, hogy miért fáj neked, miért zavar ennyire téged, ha más öltönyt hord. (Neked nincs? Van, de nem áll jól? Van, de nem olyan, amilyet szeretnél? Van, de nem érzed jól magad benne? Van, de ha viseled, arra gondolsz, hogy most Te is egy karrierista, fölényeskedő lettél? Van, de nem tudod jól viselni, és ezért nem úgy kezelnek, ahogy vártad, így utálod? Édesapád, a családod, vagy a környezetedben valaki beléd ültette, hogy az öltönyösök karrieristák és ők nem jók? Az elveiddel ütközik, hogy öltönyt hordjál, főleg az ilyen hozzászólások után? Közben pedig arra vágysz tudat alatt, hogy bárcsak öltönyben lehetnél és még jobban értékelnének, megbecsülnének? Nem folytatom...)

Peace, egyszerűen csak érdekel, főként pszichológiai szempontból, hogy mi váltotta ki benned ezt a nagy ellenérzést az öltöny iránt.

Mi helyzet az inget és nyakkendőt viselőkkel, öltöny nélkül? Ők hány százalékban karrieristák?
És azokkal a szerencsétlen hibridekkel mi van, akik csak inget hordanak, nyakkendő és öltöny nélkül? Ők hány százalékban karrieristák?

Sakk-matt,
KaTT :)

Tehát nálad két állapot létezik: tip-top öltöny (most húztak ki a szekrényből) és lehányt póló. Nem baj, de remélem szabadidős tevékenység során nem fogunk találkozni - nem óhajtom szagolni a lehányt pólódat :-P

No igen, szerencsére azért vagyunk néhányan, akik pólóból is tudnak naponta tisztát húzni.

Ave, Saabi.

ezt most idezárom az utókornak.

Nem töröltem volna, miért is tenném. Mindenki előtt vállalom, hogy bizony, én naponta tiszta ruhát veszek fel! Vessetek meg ezért, de akkor sem vagyok hajlandó lehányt ruhát hordani!!! :-D

:-P

És öltönyt se! Még lehányva se. (BTW, hogy hányja le valaki a saját ruháját? Vagy az nem feltétel, hogy a "diszítés" saját produktum legyen?)

Most ez nagyon OFF lesz, de egyik regi kollegamnak a ceges buli utan sikerult a valla folott a sajat hatat... :D

Szoval a ruha nem akkora kihivas :D

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Elmenjunk penteken egy villamoktatasra?:)

Ha lesz ilyen, az elso gyakorlati orat en allom.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Asszem sokan befizetnének az ismerőseim közül arra a látványra, ahogy a fenti produkciót előadom. Leginkább azért, mert totál esélytelen. De értékelem a szándékot. :-D

Ave, Saabi.

Nalam nem eselytelen, de meg nem sikerult, csoda hogy meg nem tettem meg. ;)

mmm gratulálok, kezd ez a thread is hup-szintre visszasüllyedni, köszi.

vagy pont ezzel válik végre szakmaivá... tudod, ahol nem a külsőségek számítanak...

De az számít, hogy a pettyhüdt csúnya testedre ami utoljára a gimis torna órán volt 10 percre igénybe véve mit veszel :P

insightful, bár kicsit odamondós is: 9.6/10, jár a +1

Gondolod öltönyben szebb lennék? O.o

b.sszameg. na jó, lehet hogy tényleg van értelme az öltönynek, abból legalább nem lóg ki annyira a hasa...

Szerintem is van kulonbseg a sima hetkoznap es az allasinterju kozott.
En meg olyanrol nem hallottam, hogy valakit megbelyegeztek volna, mert kiltozott az allasinterjura. Az elso benyomas sokat szamit. Ha valaki hetkoznapi ruhaban slattyog be allasinterjura - ami akar lehet rovidnadrag es strandpapucs kombo - akkor konnyen gondolhatjak, hogy nem veszi ez komolyan az egeszet.
Mondhat akarki akarmit, a kulsosegek igenis szamitanak.

En rendesen fel szoktam oltozni, sotet farmer, galleros ing, de nem gondolom, hogy mindenhova oltonyben kellene jarkalni. Oltony-nyakkendo nelkul is lehet tisztessegesen kinezni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

pedig ha valakin látszik, hogy egyébként nem jár öltönyben, azzal max mosolyt csal az interjúztató arcára, plusz pontot nem szerez, az tuti (nálam minuszt se, de mondjuk lx bszatlan picsás kommentje alapján akár még erre is rá lehet futni). Én személy szerint valószínűleg simán megkérdezem a hrst, akivel az időpontot egyeztetjük, hogy mi a dresscode a cégnél (és a tökmindegy válasz esetén galléros póló alá nem adnám). A külsőségek valóban számítanak, de nem gondolom, hogy ennek leglényegesebb pontja a ruha kategóriája volna.

A öltönnyel pont azt kell lekenyerezni, akivel soha többet nem fogsz találkozni, max az ebédlőben.

De épp ezt mondom: ha mindenki ing farmerban jár a cégnél, akkor a HRsnek ez kisebb eséllyel lesz probléma, ha azt egyébként normálisan hordod, mintha odamész a kissé kihízott öltönyödben, és látszik rajtad, hogy kényelmetlenül pingvinezel benne, mert csak esküvőn meg temetésen van rajtad évente 2x, mert abból már simán lejöhet, hogy ez egy szerencsétlen tapló volt.

Egyébként meg a HRest azzal kell lekenyerezni, hogy a cvben a megfelelő mennyiségű buzzword passzol a listára, amit kapott attól, akinek kell az ember, meg olyan pozik vannak rajta, ami nagyjából ráfed a keresett emberre, illetve hogy élőben ne tűnjél balfasznak meg pszichopatának.

Nem érted. Pont ez a lényeg, ez adja meg fontosságának tudatát. Hogy miatta öltözöl ki. Lásd: http://dydudu.hu/konyv/mese/aisz/aisz.html#am193

Érteni értem. Egyet nem értek vele :)

Ja ok, akkor én nem értettem :)

lazán kapcs.: ismertem 1 arcot, akinek benne volt a szerződésében, hogy nem kell öltönyt húznia. Soha.

Gondolom hentes volt vagy betegszállító ;-)

Oltony.

Amiben amugy is lennél a hétköznapokban én kifejezetten kérni szoktam, hogy ne öltönybe jöjjenek.

farmer+ing kombóból szerintem nem lesz gáz...

Nagy penzugyekkel vagy joggal foglalkozo ceg (pl multi): fekete nadrag, fekete cipo, ing (esetleg oltony)

Kis ceg (leginkabb fiatalos hangzasu startup): farmer, polo, kulonben kinosan tul fogod oltozni oket

Atmenet eseten atmenet, a ket vegletet irtam le ;)

Ugy is mondhatnam, hogy ahol HR-es hiv ott ing, fekete nadrag fekete cipo, ahol a fonokkel beszelsz, aki a cegtulaj is, ott farmer, polo.

Egyebkent 1-2 evtizede az volt a divat, hogy "minel jobban oltozz fel, inkabb mint alul".

Ma az a mozgalom van, hogy szinte az allasinterjud mar az elso napod is akarjon lenni (pl. erdeklodj, tedd fel azokat a kerdeseket, amiket az elso reggeleden is feltennel, etc.). Ennek az uj kulturanak resze, hogy olyan ruhaban menj be, amilyenben a munkadat is vegezni szandekozod. De nem mindenki ilyen rugalmas es fiatalos, nem mindenki koveti ennyire a trendet.

Mar a kerdesfelteves is rossz. Rogton az idopontegyeztetesnel meg kell kerdezni a ceg kepviselojet vagy a fejvadaszt, van-e dress code es mi az. Ennyi, kerdezni nem szegyen.

--
L

Az se baj, ha ketszer:)

:)

+1 :)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ez a thread tökéletes.

Igen. Így ha olyan, akkor el se kell menni :)

elrontottad:(


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

ahh, de béna :-(

"Some men just want to watch the world burn."

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Mar a kerdesfelteves is rossz. Rogton az idopontegyeztetesnel meg kell kerdezni a ceg kepviselojet vagy a fejvadaszt, van-e dress code es mi az. Ennyi, kerdezni nem szegyen.

--
L

Az se baj, ha ketszer:)

:)

+1 :)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ez a thread tökéletes.

Kérdezd meg, naná..
Amúgy hőségriadó idején mehetsz ing + rövid gatyában is szerintem, ha nem vagy államtitkár
--
God bless you, Captain Hindsight..

A nickneved alapján nem úgy sejtem, hogy egy nagymellű szőke vagy, így nem mondom, hogy egy bikininél ne több.

Nem tudom ki hogy van vele, de én nagymellű szőkét nem vennék fel csak azért, mert bikiniben jelenik meg. Nézegetni jó, de lehet segg hülye mindenhez, azzal meg nem sokra lehet menni.

--
openSUSE 13.1 x86_64

Ennyit a humorrol.

MA nem vettem fel irónia detektort és véletlen komolyan vettem!

--
openSUSE 13.1 x86_64

Nem is felvételről van szó, hanem állásinterjúról :)

Legutóbb szétizzadt bringás cuccban jelentem meg. Az interjúztató megkérdezte: Bringával? Mire közöltem, hogy gyorsabb volt, mint kocsival. Ugyan főállásba nem vettek fel, de kaptam több megbízást is tőlük.

--
openSUSE 13.1 x86_64

Ugyan főállásba nem vettek fel, de kaptam több megbízást is tőlük.

pl. a vidd mar el gyorsan ezt a levelet A-bol B-be?

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

vagy hozz egy pizzat :^D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Beugrós fejlesztések voltak. Gondolom a nagy tudású barom, akit felvettek, nem volt rá képes, hogy valami értelmeset hozzon létre...

--
openSUSE 13.1 x86_64

vagy úgy gondolták, ha ez a gyerek minden reggel büdösen jön dolgozni, mert gyorsabb a canga, akkor inkább adjunk neki külsős munkát.

Ha normális a munkahely, akkor van fürdési lehetőség... minden nap bebringázom a melóhelyre, baromira leizzadom és büdös vagyok, de mindig megérkezem 20 perccel előbb a melóhelyre, hogy letudjak zuhanyozni...

Tehát ha egy munkahelyen nincs zuhanyzó, akkor az nem normális munkahely?

Szerintem higiéniai szempontból kell a zuhanyzó a munkahelyen. Nem kell ahhoz bringával bemenni a munkahelyre, hogy az ember úgy érzi, hogy fürödnie kell. Mikor 30-35 fokban 20-30 percet utazik az illető villamoson, metrón, akkor is érzi, hogy nem ártana lezuhanyozni.

ja, hat egy jofajta koedukalt zuhanyzo jot is tesz a csapatszellemnek :-)

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Ja, csak a takaritonak adni kell letrat, hogy a plafonrol is takaritson. ;)

A munkahely nem fürdő. Ahol elvárják a business formalt vagy casualt, ott fizetnek annyit, hogy autóval tudj bejárni.
De ha lehetővé teszi, akkor nem fog rajta hisztizni, hogy miben léptél be az épületbe vs miben dolgozol :-)

Na, azert egy business casual meg nem akkora elvaras :)

Valoban nem :)

De

Inget kell vasalni kapasbol.

Raadasul a Microsoftod is arrol volt hires, hogy ott Gates-ek leszartak ki hogy oltozott fel.

Meg a legnagyobb IT cegek alapito CEO-it se lattad surun business casualnak megfeleloen oltozni.

Zuckerberg tetszett a legjobban, o megmondta, hogy ha reggel nekiallna inget vasalni, annyival kevesebb ideje lenne a vilag legnagyobb forgalmaval rendelkezo oldalanak a feature-eit javitani.

egyrészt imho azért inget vasalni nem akkor kihívás, másrészt a pólót is vasalni kell :)

cukorhegy bácsinak meg lenne, aki kivasalja az ingét...

Pólót vasalni? Brr...

Aha. Néhány nagyon jó anyagú pólót leszámítva én vasalom...

"Egyszer megkérdezték Margaret Thatcher férjét, hogy a családjában melyikük viseli a nadrágot. A válasz így hangzott: én, de én is vasalom őket." via index.nyf.hu (az eredeti, újságíró által készített riportot nem lelem)

--

Van az a testalkat, amire felesleges. Én felveszem, rásimul a tökéletes (gömb) alakomra és nincs egy ránc se. :-D

Ave, Saabi.

Ott kicsi a póló ;)

Nem, saabi kollegának igaza van. Rajtam se leng a póló, mint tehénen a gatya, nem is feszül, nem vagyok én Superman. Ennek ellenére még vasalás nélkül sincs rajta ránc. (Én is tipikus informatikus testalkat vagyok.)

Ha rá annyira ráfeszül, hogy kisimítja a ráncokat, akkor az bizony kicsi :) (btw szerintem találkoztam tavaly egy tanfolyáson saabi kollégával, és nem rémlik, hogy annyira kisgömböc lett volna.

??? hmm... RHCE?

jep :)

Hát nem tudom... én sose voltam oda a vasalt ruhákért.

nem tudom, szerintem meg a gyűrött ruha gáz :)

Ha olyan anyagból van - mint pl. a Gildan 3800 -, mosás után szépen teregeted ki és szépen hajtogatod be a szekrénybe, akkor szerintem nem kell vasalni.

feltéve, hogy aztán a szekrényben nem turkálod össze :) De egyébként valóban (bár a teregetés szokott hagyni középen egy csíkot), viszont az kb olyan, mintha vasalva lett volna, uh nehezen értelmezhető, hogy nem szereted a vasaltat :)

A szekrényben nem turkálunk. :-)

Nehezen tudom megfogalmazni, de talán így a legérthetőbb: a pamut dolgoknak hülye lesz a tapintásuk a vasalástól. Meg annó nálunk nem volt szokás ez a "vasaljunk mindent", úgyhogy ez rám is átragadt. Idő és energiatakarékos.

Kivéve, ha nem a legfelső pólót szeretnéd... :)

Lehet, nekem nem tűnt fel eddig.

Legyen szavazás, ki, hogyan válogatja ki reggel a ruhát! :-)

Ha már megszáradt, akkor a szárítóról. Ha még vizes, akkor jön a kétségbeesett kutatás a szekrényben. :-D

lol +1, azt hittem ezt csak en csinalom :D

Póló: Én kiveszem a fiókból ami legfelül van. Kivéve, ha valahová az asszonnyal megyünk, mert neki gyakran konkrét elképzelései vannak, és akkor lapozgatnom kell, vagy többet kivenni.

Ing: balról az első

En polo tekinteteben valogatos vagyok, azt veszem ki, amiben aznap tudom, hogy kenyelmesen fogom erezni magam.

Ingnel csak az anyag vekonysaga a meghatarozo (van par melegebb flanelingem, azt 40 fokban nem vagyok hajlando).
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Van akkora lapátkezem, hogy nálam működik a következő: benyúlok óvatosan a választott póló és a fölötte lévő közé, megemelem kicsit a kupacot, majd a másik kezemmel óvatosan - hogy az alsók se másszanak szét - kiveszem a kívánt pólót. Eddig még nem volt hiba az algoritmusban. ;-)

Nem kell hozzá lapátkéz, elég, ha kellően gyors vagy - ahogy a terített asztalról is le lehet egy rántással szedni a terítőt úgy, hogy a rajta lévő edények nem repkednek szana meg szét :-P

"cukorhegy bácsinak meg lenne, aki kivasalja az ingét..."

Ha a "nonek a konyhaban a helye, de vasalhat a nappaliban is kivetelesen"-re gondoltal, akkor nem kompatibilisak a nezeteid a 21. szazaddal, sorry.

Ha arra gondoltal, hogy "lenne ra penze hogy fizessen erre valakit", akkor: ki vagy te, hogy megmondd neki, hogy mire koltse a penzet? Nem gond neki havi 10 millio dollart rakkutatasra adomanyozni se, de szar ember hogy nem ezt teszi, mi? ;)

Mellesleg nem csak az hogy kivasalja, hanem a polot kiveszi a szekreny egy stocabol, inget meg hiaba vasalta ki mas, utana ugy kell kivennie vallfastol az akasztorol, hogy a tobbi se gyurodjon. Meg mikor felakasztott ruhak vannak egymas mellett, nehezebb is valasztani reggel, hogy "melyiket", mint hajtogatott/gyurott polostocot vegigfutni, gyors felkapni es rohanni el (ja igen, gombolni se kell, csak felveszi es mehet).

Ezenfelul:
Uzleti targyalasok szama amit Zuckerberg elvesztett mert nem ing vagy oltony volt rajta: 0.

Hagyjuk meg az oltonyt meg az inget a levegot arulo emberek (bankarok, kozgazdaszok, etc.) szellemi maszturbalasanak, aki valos termeket allit elo, annak a termekere van szukseg, es ezt strandrol erkezve is be tudja bizonyitani, ergo sosem szorul arra hogy kioltozzon.

A másodikra gondoltam (képzeld, még az is előfordul, hogy én vasalom asszony ruháját is, erre varrj gombot), ellenben nem akarom neki megmondani, mit csináljon, egyrészt mert valóban ki vagyok én, hogy belepofázzak, másrészt meg spec egyáltalán nem zavar. Egyszerűen csak arra reagáltam, hogy nála mondjuk valószínű nem az az igazi kifogás, hogy ki kéne vasalnia, mert bőven beleférne neki, hogy valaki megcsinálja (hogy tudjon koncentrálni a fontos dolgokra), és ezzel nincs is semmi baj, azért keres az ember pénzt. Meg egyébként ha ennek ellenére ő csinálja az ilyesmit, azzal sincs semmi baj :) Azt, hogy honnan extrapoláltad, hogy szerintem szar ember, azt nem tudom, én ilyet nem mondtam, nem is gondoltam.

Azt meg, hogy honnan hoztad az öltönyt, végképp nem tudom, spec inget is ritkán húzok, nem hogy öltönyt. :) Úgyhogy erre nagyon érdemben nem reagálnék, mellément. Én csak annyit mondtam, hogy egy póló is vasalva néz ki normálisan igazán :) (Viszont azt tisztelettel megjegyezném, hogy az a nulla bár lehet, hogy úgy van, de erről te sose fogsz érdemi infóval rendelkezni)

Szerintem csak az olyan típusú mosás-szárítás-tárolás után szükséges a póló vasalás, amilyet te folytatsz.

Lehet, de hogy viszonylag sokan tárolják még rajtam kívül szekrényben a pólóikat, az esélyes :)

Ez lényegtelen.

Miért is?

Idézet:
Uzleti targyalasok szama amit Zuckerberg elvesztett mert nem ing vagy oltony volt rajta: 0.

Ha egyetlen üzleti tárgyalást sem "vesztett el", akkor elhiszem. Egyébként minden elvesztett üzleti tárgyalásáról kérnék egy hivatkozást, amelyben rögzítik/nyilatkozzák a felek (vagy legalábbis a nem-Zuckerberg), hogy azért nem egyeztek meg, mert nem ing/öltöny volt rajta.

Szerintem logikai hibas ez a komment. ;) De nem vagyok jo ebben, asszem bohocmasni tudja ezeket levezetni jol.

Amilyen az állítás, olyan a rá adott reakció :P

(Igen, az utolsó mondat végét valóban nem úgy akartam. Így akartam volna: "amelyben rögzítik/nyilatkozzák a felek (vagy legalábbis a nem-Zuckerberg), hogy nem azért nem egyeztek meg, mert nem ing/öltöny volt rajta.")

Ertem,

szoval Zuckerberg is guilty until proven innocent. ;)

Értem. Amíg nincs ellentétes információ, addig automatikusan a te állításod a helyes :)

Hmm, ha jol ertem levezettuk, hogy ez az allitas ekvivalens azzal a kijelentessel, hogy "van Isten", vagy "vannak foldonkivuliek". Se az allitast, se az ellenkezojet nincs informacionk bebizonyitani. ;)

Pontosan erre akartam kilyukadni :)

Ereztem en, csobe huztal. :D

ahol ekvivalens ekvivalens néhány szempontból analóg

> Raadasul a Microsoftod is arrol volt hires, hogy ott Gates-ek leszartak ki hogy oltozott fel.

Nagyjabol stimmel, nyilvan a customer facing role-okat leszamitva

Prágában lakom, lakásomtól a melóhely kocsival lenne 20p (reggel mindig hatalmas dugó van meg mellesleg jogosítványom sincs). Bicóval ez 14p. Mellesleg nem várják el tőlünk a business formal/casual öltözködést. Volt már rá példa, hogy valaki pizsamában jött be dolgozni...

vagy ennyi erovel akar egy c-stringben is, ferfiaknak csucskos kivitelben...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

LOL +1 :-D

Tehát nálatok NEM várják el a business casual/formal-t :-D

Másfél éve vagyok a cégnél és eddig 4-5x mondták, hogy azért jó lenne, ha normálisan (business casual/formal) lennénk felöltözve, ugyanis jöttek az ügyfelek meglátogatni az irodánkat és jó lenne, ha nem úgy néznénk ki, mintha buliból/strandról jönnénk.

vigyel be az iroda olyan cuccot, vallfara teszed, aztan atoltozol elotte

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Fizethetnek, ha nem tudod hol lerakni a kocsit. :-) Még a fizetős parkoló is lutri. Meg mostanság a kerékpártároló is szinte mindig tele van.

gordeszka/roller? Ezek elfernek az asztalod alatt...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Ezeket a játékszereket nem az én testsúlyomra találták ki. :-) Bicajjal járok.

Roller, gördeszka... azért ezek nem annyira gyorsak, mint a bringa (12-15p alatt röhögve megteszi az ember az 4.5 km-t bicóval)

Amikor kocsival 40 perc alatt sikerült 2 sarkot megtenni, akkor azt hiszem fizethetnek akármennyit, kocsi helyett, inkább gyalog megyek be. Vagy ha ennyire elit hely, akkor küldjenek rendőri kíséretet hozzá.

--
openSUSE 13.1 x86_64

Azért ne a cég ossza be, mire költöm a fizetésemet. Ha ennyire elvárás, adjanak céges autót, vagy fizessék a taxit :D

"adjanak céges autót"

Soforrel!
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Amikor naponta kell levakarnom a különböző fejvadászokat, akkor még meg is tehetem, hogy ezt benyögjem interjún. Max kiröhögnek, vagy azt mondják, hogy akkor felejtsük el a dress codeot. Ha előbbi, akkor se fogok a kardomba dőlni.

Tekintve, hogy nekem nincs jogsim, es nem is tervezek csinalni; ha elvaras az, hogy ceges autoval vonuljak vegig a varoson, akkor en bizony kozolni fogom, hogy csak akkor, ha valaki ertem jon vele, egyebkent meg nyeljek le, hogy egy sarga alapon piros-feher kockas jarmuvel fogok utazni, amin NEM a ceg logoja lesz.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Te teljesen hulye vagy. Es alszent is.

Na, csak ideértél, már féltem hogy elvesztél.
Valamit a témához is?

Ú erre van az angolban egy szép kifejezés: business casual.

Néhányszor már beköptem a nejemet: az interjúk túloldalát képviselte régebben és most is, csak eltérő funkciókban.
Tőle tudom, hogy a higiéniai követelményeken túl felesleges az öltözködés miatti stressz, mert úgyis mindig lesz egy bsztln pcs vagy arrogáns fsz, akinek pont az, pont olyan színben és összeálltásban pont az adott nap legnagyobb problémája lesz, és csak a szerencsén múlik, hogy az az lesz-e, akinek szava van a továbbiakban.

Mivel párom informatikai diplomával is el van eresztve, nem megalapozatlan kritikával mesélte akkori rálátásával, milyen kvalitású kollégák nem kerültek tovább az egyik legkeményebb szűrőn, a klimaxon.

melyik ceg?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Attól függ. Anno én azt az elvet vallottam, hogy ha munkaidőben volt valamilyen interjú/teszt/egyeztetés, akkor a munkahelyemen szokásos (vagy annál maximum egy fokkal elegánsabb, például póló helyett normális ing) öltözetben érkeztem, és ha az látszott, hogy ez a helyi "népszokásnak" (dresscode) nem felel meg, akkor teljesen természetes módon előadtam, hogy munkából jövök/oda megyek, és nem szeretnék a jelenlegi munkahelyemen magyarázkodni. Persze ekkor sem szakadt farmer kinyúlt póló, de egy új nadrág+ing kombináció teljesen védhető ezzel.

Egyik exkollega mindig oltonyben jart, es amikor valaki rakerdezett, hogy miert, mindig viccelodve megjegyezte, hogy azert, mert interjurol jott. Aztan egyszer tenyleg. :)

--
I'm not saying the new Apple Watch will only be worn by wankers but it's not vibration, shock and splash proof for nothing.

Pont olyanban menj, amiben dolgozni fogsz járni: mert ez vagy Te, ez a Te stílusod.

+0.9

Fentebb ugyanezt javasoltam kisebb/rugalmasabb cegek esetere. ;)

Egyszer dogoztam egy helyen, ahol a "dress code" hallatán max CSS manuál után nyúltak volna. Egyik kolléga beprotezsálta a spanját. A csávó megjelent a kb. az érettségire készíttetett öltönyében - méreten kívüli volt a fazon - zakó alatt mellény, zsebóra aranyszínű lánccal, hihetetlen mandzsetta gombokkal - úgy nézett ki mintha a becsületrendet készülne átvenni.
Nincs szánalmasabb mint amikor a taplóság a szervilis megfelelni vágyással kombinálódik. De hát van ahol az ilyesmire vevők. Ezt is felvették.

"Nincs szánalmasabb mint amikor a taplóság a szervilis megfelelni vágyással kombinálódik."

:D :D :D :D :D

Ne nézzétek le a minisztériumi középvezetői réteget :(
___
Arany János: Grammatika versben

Szerintem ing + szövetnadrág vagy farmer, lehetőleg sötét, és nem a szétkoptatott, lyukasztott farmer. De az új ing - új farmer is lehet jó megoldás, mint korábban írták. Ez még öltönyös helyen is beleférhet. Esetleg ha tél van egy jó zakóval, casual business-be belefér.

A jó megjelenés fontos, olyannal ritkán találkozhatunk, hogy valaki jól öltözött, jó megjelenésű és emiatt rossz megjegyzést tesznek rá. Szerintem ilyenkor inkább azt jegyzik meg, hogy egyben volt a srác, -pláne, ha van hozzá megfelelő kommunikációs készség is.
De vannak olyanok (lásd érettségi öltönyösök) akiken látszik, hogy nem tudja viselni ezt a fajta öltözetet, - 3 számmal nagyobb ing, bumszli cipő, lila zakó :D - nekik szerintem egy galléros poló-farmer inkább megteszi, de ha béna inget is vesz fel legalább látszik, hogy ez a valami fontos számára.
Szóval mindenképpen jó, ha odafigyelünk, és a mindennapinál jobban nézel ki, hátrányod nem lesz belőle. Sehol.

Munkahelye valogatja. Ahol nem irnak dresscode-ot, ott menj abban, amiben dolgozni mennel, ha ott dolgoznal.
Tok fontos szerintem elfelejteni az allasinterjun valo kenyszeres megfelelni valast, az allasnterjun ti (a munkaltato + te) mind a ketten azert vagytok ott, hogy felmerjetek, tudtok-e, akartok-e egyutt dolgozni a jovoben. Ha egy munkaltato szamara nem megfelelo az, hogy en egy farmer+valami ing komboban megyek allasinterjura (sot ebben a kanakulaban akar egy haromnegyedes nadragban), es ezert engem hatrany er: nem akarok azzal a munkaltatoval egyutt dolgozni.

Ez nem a megfelelni vágyásról szól, hanem hogy lássák, hogy komolyan gondolod.

en arrol beszelek, hogy nekem is latnom kell, hogy ok komolyan gondoljak. Ha nem oke az egy elbeszelgetesre, ahogy normalisan bejarok dolgozni, akkor ok nem gondoljak komolyan, hogy en kellek neki.
Oke, mondjunk nem motorheades poloban megyek dolgozni/interjuzni, de ez amugy is alap.

"Oke, mondjunk nem motorheades poloban megyek dolgozni/interjuzni, de ez amugy is alap."

Engem már interjúztatott Meshuggah pólós figura :)
Igaz ott rákérdezni se kellett a dress code-ra, kerek-perec megmondták előre, hogy teljesen mindegy, mit veszek fel, az agyam érdekli őket, a ruhatáram egyáltalán nem.

Interjúra rendesen kiöltözünk és kész.

--
arch,debian,openelec,android

Ing, farmerben voltam legutóbb, se nem voltam alul-öltözve, se nem öltöztem túl a munkatársakat
üdv,
Gergő

Na de itt egyeseknek mar az is tuloltozes, hogy valaki felvesz egy inget.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hogy miben illik? Az egyik kollégám éppen a "konkurencia" felmatricázott céges autójával jött munkaidejében, beállt az udvarunkra a vezetőség részére fenntartott helyre. Elbeszélgettünk. Második körre megcsinálta ugyanezt, majd elment a másik céghez - annak saját céges autójával - és felmondott. Viccesen meg is jegyeztem, hogy ha jön, hozhatná az autót is. Ha már ennyire hozzánőtt.

--
trey @ gépház

mondjuk ehhez azert megfelelo vastagsagu arcbor is kell...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Lehet, hogy olyan pozira interjuzott, ahova pont ilyet keresnek ;)

lehet hogy PR-ost kerestek, azoknak mindig megvan :>

--

felteve, hogy a pr a pofatlan reprezentans roviditese...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

valamikor tíz-tizenkét évvel ezelőtt a greenpeace hetedik emeleti sötétzöldjei egyszer egy (a placcra helyezhető puhafalú vagy leásandó merevszerkezetű, német gyártású) medencéket forgalmazó cég egyik puhafalú termékének az anyagát vizsgáltatták be valami baromi nagy névvel rendelkező usa-béli intézettel.
nagyonneves professzor úr több oldalon taglalta azt (is), hogy az a rohadt műanyagalapú fólia szakadni sem kezd el hatszáz év leforgása alatt, nem hogy lebomlani.
ez a papíros benne maradt egy asztal fiókjában, amit az ezt követő hónapban egy syma csarnokban tartott kiállításra vittek fel mint szükséges kellék.
egy hapsi éppen a kiállításon érdeklődött, hogy 5 év alatt 3 puhafalú medencére költött és már unja hogy tönkremegy, elszakad, kirohad, stb, mi a bánatot lehetne venni ilyen-olyan árban, de hát a cég medencéi drágábbak mint a tesco/metro/interspar... a medencés cég PR-osa elővette a papírost, lerakta elé, majd nagy arccal, mosolyogva közölte, hogy ő bizony nem vonja kétségbe sem a fejlécen szereplő intézet nevét, sem a professzor úr szakvéleményét.

jó az ilyen képességű PR-os: az érdeklődő megvette a drága puhafalú medencét.

egy másik sztori, szintén erről a PR-osról:
egy weboldal/webáruház projekt ügyében a fejlesztő, a fenti PR-os, meg az ügyfél a második megbeszélést ülték meg, amikor az ügyél elkezdte felvezetni a szokásos mondókát: "tudjátok, amit eddig mutattatok referenciákat, az mind tetszik meg szép meg jó, de baromi drágának tűnik. nem vagyok én fillérbaszó, meg alkudozó..." és akkor itt vágott közbe a PR-os: "nem is gondoltuk! itt olvashatók a listaárak." és lecsapta az ügyfél elé az asztalra a papírost...

jó az ilyen reakciójú PR-os: az ügyfél ugyan se köpni se nyelni, de aztán beleruházott a történetbe.

--

A második példa egy kicsit sántít, ha egyszer drága, elém hiába tenné le a papírt, biztos, hogy nem veszek tőle semmit.

az alkudozást szerette volna felvezetni a figura, de nehogy bárki is ezt érezhesse, fokozta volna. barátunk meg kapott az alkalmon.
a figura belátta, hogy amit ő szeretne, az tokkal vonóval annál a cégnél annyiba kerül. hogy ott csináltatta meg (egyéb másik és/vagy olcsóbb helyen, az az ő egyéni döntése volt)

--

mondjuk ha elém letesznek egy papírt, hogy ezek a listaárak, azt spec úgy értelmezem, hogy most lehet beszélni arról, hogy mibe fog fájni valójában :)

Ez inkább Sales-nek hangzik, nem PR-osnak. Nem?

beosztás szerint PR-os volt.

--

:D :D

(ez amugy inkabb a "mivel nem illik", nem a "miben illik".

De jol ertem amugy, hogy felvettetek?

Egy olyan cégnél, ahol van dresscode és volt is már nem egy thread a dresscode szükségességéről, elhangzott egy olyan érv, hogy "öltözz úgy, ahogy a főnököd".

Ha így néz ki:

http://nycphoto.com/media/23403-020.jpg

akkor én állásinterjúra sem mennék pólóban/rövidnadrágban, ellenben ha így:

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02432/zuckerberg_2432876b.jpg

akkor megint más a helyzet.

+1

Az első interjúra érdemes valami ingben menni. Az állásinterjú nem egy hétköznapi dolog (de ha állásinterjúra jársz egy évben 50+szer, és ezért mondod, hogy ez egy hétköznapi szituáció, akkor ott más a probléma). Temetésre sem rövidgatyában járunk szandállal bringában, pedig az elhunytnak is annyira mindegy, mint az interjúztatónak.

Minden általánosítás hibás, ezt az egyet kivéve :).

Talán a legjobb, ha az ember kicsit utánanéz. Sok helyen a behívás előtt ezt (is) meg lehet konzultálni. Nekem pl. alapból adtak egy információs anyagot, ahol ott voltak a legfontosabb tudnivalók, és ha nem csal az emlékezetem, akkor ez is (kb. annyi, hogy legyen rajtad ruha). Ha ilyen nincs, akkor defaultnak jó az ing, avval nehéz melléfogni.

--

Szerintem egy farmer+ing tökéletesen megfelelő egy állásinterjúra.
Várjuk is a jelentkezőket:
http://shopping-all.hu/page/fejlessz-velunk-fejlessz-nekunk

legyen inkabb farmering ;)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

touche :D
--
http://naszta.hu

sztem farmer nem fér bele.
elegánsan ing + elegáns nadrág. hűvösebb időben zakó, blézer. persze ez a pályázott állástól is függ.

Attol fugg. Egy fekete farmer szvsz pont ugyanolyan elegans, mint egy szovetnadrag (amire te gondolsz), cserebe sokkal kenyelmesebb nagy melegben.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Messze nem ugyanolyan elegans, de ettol fuggetlenul persze adott esetben eleg lehet.

Az a baj, hogy gyakorlatilag ugyanolyan rongydarabok, csak az egyikre ráfogtuk (emberek), hogy ez elegáns, a másikra meg hogy csöves...
Mint ahogy a szar szóra ráfogtuk, hogy az csúnya, és akkor kakit kell mondani helyette, mert az milyen szép. Közben meg ugyanaz, egy kurva szó, aminek a jelentése ugyanaz. Csak a hülye ember szereti elhitetni magával a baromságait.

--
openSUSE 13.1 x86_64

+1

Meg nem szarunk és nem is kakilunk a konyha sarkába. Mert ráfogtuk, hogy az csúnya lenne.

A kisgyerek sem hányja össze a házat, annak láttán, hogy összeszarta magát. A felnőtt, akinek beleégett a tudatába, hogy az undorító, ellenben körbehányja a házat, ha oda szarnak a küszöbre...

--
openSUSE 13.1 x86_64

Pontosan. Mint a pókoktól, kígyóktól való félelem :) (bár egy régebbi olvasmányélményem szerint nem teljesen a civilizáció a bűnös ebben, hanem evoluciós gyökerei is vannak)

A kígyótól, póktól való félelem nem hiszem, hogy evolúciós gyökérre visszavezethető lenne. Pl. Én egyiktől sem félek, Anyám viszont a pókot nem bírja. A kígyót is csak elméletben szereti, de ha meg kéne fognia egyet, akkor a plafonon áldigálna naphosszat. Vagy, akkor köztünk van egy evolúciós ugrás, amitől én már nem szarom össze magam egy ilyen állattól ?

--
openSUSE 13.1 x86_64

A köztetek levő evolúciús ugrás az apád.

Logikus. Te egyiktől sem félsz, ezért biztos, hogy nem az evolúció. Kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy nem az evolúció során alakult volna ki, hogy két lábunk van, mivel ismersz olyan embert, aki egy lábbal született. Remélem, érted, mire gondolok :)

De találtam neked egyet:

Idézet:
Mivel általában nem vesznek minket körül halálos mérgű nyolclábúak, nehéz meghatározni, hogy miből fakad az elemi félelem. Miért éppen a szerencsétlen pókokat kezdjük el utálni, lecsapkodni? A legelfogadottabb elmélet az evolúcióra vezethető vissza. „Azt feltételezzük, hogy szubtrópusi-trópusi körülmények közt élt az ember őse, ahol ennél nagyobb és veszedelmesebb pókok, kígyók is voltak, s így érthető, hogy miért alakult ki bennünk egyfajta érzékenység, óvatosság velük szemben – mondja Boross Ottilia. – A félelem és tartózkodás, bár nem vagyunk prédaállat a pókok számára, ilyen körülmények között jogos, mivel csípésük halálos is lehet: a pókok egy része olyan mérgeket termel, amelyek megbéníthatják az izmokat, súlyos esetben a légzést is leállíthatják. Ez nem jelenti azt, hogy evolúciós múltunkban feltétlenül rettegtünk volna a pókoktól, de az óvatosság nem ártott, és tulajdonképpen ez a velünk született érzékenység okozza, hogy nagyon könnyű kialakítani hozzájuk tapadó, akár indokolatlan félelmi reakciókat. Ha választ szeretnénk kapni arra, hogy miként válhatott örökölhetővé ez a tendencia, fordítva kell megközelítenünk a jelenséget, és azt a kérdést feltenni, hogy mi történt azokkal, akik nem tartottak a pókoktól vagy a kígyóktól, és nem kerülték ki őket. Feltehetően sokan közülük nem élték túl a találkozásokat, így a velük kapcsolatos barátságosság génjei – ha voltak is – kihaltak. A sötétségtől való félelem is ilyen: aki éjjel bátran nekivágott a sötét erdőnek, az a génjeit is ott hagyta, nemcsak a fogát.”

Meg egy másikat:

Idézet:
Svéd kutatók szerint a kígyók és pókok iránti páni félelmünk evolúciós eredetű. Az ösztönös félelem valószínűleg olyan korban kezdődött, amikor távoli emlős-őseinknek egy hüllők uralta világban kellett boldogulniuk.

Még egy:

Idézet:
Nézzünk néhány példát az ősi félelmekre. Első helyen kell említeni a kígyókat, pókokat és skorpiókat. Vizsgálatok szerint nemcsak az emberben, hanem más fajokban is félelmet kiváltó jegy a kígyó „cikk-cakk vonala”, a magasba emelt háromszögletű fej vagy a központban elhelyezkedő testből sugárszerűen kiágazó vékony lábak (Schuster, 2005).

Bár találtam egyet az ellenkezőjére is: Mégsem evolúciós örökség a pók- és kígyófóbia?.

Kicsit más: az evolúció során szerzett tulajdonságok és a folyamatos fejlődés során nem feltétlen mindig az evolúció során szerzett vívmányok maradnak meg. Páran a diákjaim közül már tesztelték kistesón azt az olvasmányélményemet (amit hangtannál el is szoktam mondani), miszerint a jól alvó csecsemő is egy zajra felébred: amikor a papírt összegyűröd. Ui. ez hasonlít a száraz avar zörgésére, ami sokszor veszélyt jelent(ett). Persze ezt általában kinövi az ember.

Most akkor modellt keresel vagy számítógépes szakembert?
A körítést díjazod vagy az igazi tudást?

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

a közkeletű vélekedéssel ellentétben egy munkahelyen nem a nagyon szűk szakterülethez való hozzáértés az egyetlen lényeges dolog.

Igen, és ezért tart ma Magyarország ott, ahol. A béka segge alatt... :(

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Bezony, mennyivel jobb lenne nekunk, ha mindenki betanitott szalagmunkas lenne, es ugyanazt a mozdulatsort csinalna napi 8-10 oraban. :D

ez netto hülyeség. Ahol penge ITsre van szükség, ott általában nem egyszemélyes hadsereg vagy, márpedig lehetsz akármekkora ász, ha képtelen vagy mondjuk csapatban dolgozni, és kb mindenki más rühell, akkor nettó veszteség leszel.

meraztán kurvajó lenne egy busznyi szakbarbárral együttdolgozni, és ugyancsak kurvajó lehet olyan embereket szagolni, akikről már interjún kiderülhetett volna, hogy nem képesek megfürödni legalább egy interjú kedvéért, de neem, jöjjön mindenki csövesként interjúra, mert most az a hipsztéria.

Azért a világ nem csak öltönyösökből és csövesekből áll, a kettő között elég széles tartományban lehet elegánsan kinézni öltöny nélkül.

Hagyjad, ugy sem fogja sosem megerteni. Kell par ember azoknak a balfaszoknak a taboraba is, akik meg azt is megszoljak aki sotetkek oltonyben jelent meg a szurke helyett, vagy eggyel kevesebb/tobb gomb van az oltonyen, esetleg nem feher az ing. Leven a mai joleti tarsadalomban nehez lenne mindenkinek olyan munkat adni, ami mogott valos igenyekre valo valos termeles is folyik. Jasonnak ugy latszik ilyen nem jutott, o is levegot arul, ahogy a tarsadalom 90%-a vagy levegot arul, vagy szappanos vizet, vagy cukros vizet. Aki olyat csinal, ami tenyleg kell az embereknek, azok mindegy miben targyalnak.

mivan?!

te most vagy irigykedsz, mert neked nincs munkád, vagy rohadtul kurvára semmi közöd nincs a munkaerőpiachoz :-)

Vagy csak te nem tudsz szoveget ertelmezni, de azert megszolalsz, hogy bizonyitsd ebben a topikban sokadszor: tenyleg total szuk latokoru vagy.

Egyebkent a "nincs munkád"-ra reflektalva: nem szoktam senkinek a tudasat se jobbara se rosszabbra ertekelni azalapjan, hogy hogy jon be hozzank interjura. ;) (En is erosnek tartottam hogy valaki itteni elzavarna egy oltonyos de jo jelentkezot, "csak mert ez egy startup/nagyon tech ceg, itt senki nem oltozik fel").

ebből kifolyólag én feltételezem, hogy az öltöny és a lehányt póló között is van némi átmenet... :D

--

A verbális verekedés még mindig a modell vs strandpapucs vonalon mozog, nyugi én pontosan értem, hogy vannak árnyalatok (hehe).

fú, erről jut eszembe, amikor az egyik volt munkahelyemen a főnök behívott egy lányt interjúzni, akivel nem tudom, hol ismerkedett meg, de a csaj konkrétan csöves volt.

Bejött, nekünk meg ki kellett nyitni az ablakot, mert olyan erős szaga volt.

Na ez azért tényleg tud durva lenni.

Nálam 20 fok felett már a farmer is kiöltözésnek számít :D

Én azt szeretem ha a saját preferált ruhájában jön az illető. Rá vagyok kiváncsi nem pedig egy kreált imázsra amiben 2 hét után kényelmetlenül érzi magát, mert a szocializmusban felnőtt kollégák azt tanácsolták egy fórumon, hogy úgy "illik".

Ezt a hozzáállást keresem egy munkáltatóban!

--
openSUSE 13.1 x86_64

Allasinterju? De milyen allas?

Ha programozot keresnek, es oltonyben jonne, akkor nem vennem fel; programozot az agyaert szeressuk.

Ha rendszergazdat keresnek, akkor jobban orulnek, ha nem oltonyost kellene valasztanom (a tudas alapjan).

Ha kirakatembert keresek, akkor jojjon oltonyben, kulonben bukta nalam.

De tenyleg, miert nem kerdezed meg az interjuztatot, hogy miben menj? Talan azt mondta, hogy talald ki, mert ez is a megmerettetes resze?

Mondjuk azért nem felvenni valakit, mert öltönyben jön, az kb. ugyanakkora sületlenség, mint azért nem felvenni valakit mert pólóban jön.

Nekem pl. volt olyan programozó kollégám, aki minden nap öltönyben, nyakkendővel jött, és ő komolyan úgy gondolta, hogy az általa tarisznyásoknak nevezettek nem elég komolyak. Sok mindenben nem értettem egyet vele, de azt meg kell hagyni, hogy szakmailag nagyon jól értette a dolgokat, jó munkaerő volt.

> Mondjuk azért nem felvenni valakit, mert öltönyben jön, az kb. ugyanakkora sületlenség, mint azért nem felvenni valakit mert pólóban jön.

Egy nagyon picit nem ertek egyet.
Egy dolog, h kinek mekkora a tudasa, de nem szabad elhanyagolni, hogy mennyire tud beilleszkedni, hogyan tud egyuttdolgozni a tobbiekkel.

Inkabb ugy fogalmaznek, h ha vki nem megfeleloen oltozkodik az interjun (igazabol barmelyik iranyba), annal az egy into jel es erdemes a temat koruljarni egy picit.
Ha az oltony iranyaba ter el a kivant szinttol, akkor mar csak azert is, mert elkepzelheto, hogy kenyszeresen kompenzalni akar vele az alany.

Kerdes: honnet kellene tudnia, hogy mi a megfelelo?

Kerdes2: van, amikor az ember egy nap egynel tobb interjut is letud (palyakezdoknel, elso harom munkahelynel tipikus). Ha az egyik helyen az oltony a "megfelelo" a masik helyen meg a polo-gatya akkor elvarod, hogy valahol oltozzon at?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

1 -> pls, olvasd el a threadet, lehet meglep, de errol szol...
2 -> ne kotekedj, nem kell algoritmust irni ra, btw szinten olvasd el, ezuttal konkretan, amire valaszoltal

1) Erre reagaltam: "Egy dolog, h kinek mekkora a tudasa, de nem szabad elhanyagolni, hogy mennyire tud beilleszkedni, hogyan tud egyuttdolgozni a tobbiekkel."

Hogyan akarhatnek egy olyan helyre beilleszkedni, ahol meg sosem dolgoztam? Itt most nem a generikus "hat hogyan is oltozkodjunk interjura" kerdeskorrol van szo, hanem te konkretan megemlitetted a beilleszkedest, mint szempontot. Kulonosen erdekes, hogy utana egybol igy folytatod: "Inkabb ugy fogalmaznek, h ha vki nem megfeleloen oltozkodik az interjun (igazabol barmelyik iranyba), annal az egy into jel es erdemes a temat koruljarni egy picit."

Vagyis - legalabbis a megfogalmazasbol ez kovetkezik - ha valaki barmelyik iranyban elter a munkahely altal elvart (a munkavallalo altal valoszinuleg ismeretlen) standardtol, az akar negativ pont is lehet - bar ez az allitas se megindokolva nincsen, se megmagyarazva.

2) Ennel pedig erre a mondatra valaszoltam: "Ha az oltony iranyaba ter el a kivant szinttol, akkor mar csak azert is [lehet into jel], mert elkepzelheto, hogy kenyszeresen kompenzalni akar vele az alany."

Ez is egy olyan mondat, ami se megindokolva nincsen, se megmagyarazva. Ide van kopve, es kesz. Ebbol kenytelen vagyok azt levonni konkluziokent, hogy ha en megjelenek nalad allasinterjun oltonyben-nyakkendoben, akkor az mar egy negativ elso benyomas lesz, fuggetlenul attol, hogy miert oltoztem ugy. Erre adtam a peldat, hogy ha en egy masik allasinterjurol (ahol az oltony-nyakkendo az elvart viselet) jovok hozzad, akkor az miert kell, hogy negativan minositsen engem.

Ugyanis egyvalamiben ne tevedjunk: az allasinterjun dontoen fontosak az elso benyomasok, gyakorlatilag alapvetoen ez alapjan lesz megitelve a delikvens. Marpedig ha en elegansan (oltony/nyakkendo) belepek az ajton, es az az elso benyomas, hogy kompenzalni akarok, akkor onnantol minden megszolalasom implicite ehhez lesz merve. Ezert tartom fontosnak az oltozkodes alapjan torteno itelkezes mellozeset olyankor, amikor ugy egyebkent ezt semmi nem indokolja.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Ugyanis egyvalamiben ne tevedjunk: az allasinterjun dontoen fontosak az elso benyomasok, gyakorlatilag alapvetoen ez alapjan lesz megitelve a delikvens"

Nem voltam még. Miért nem a CV és a felvételi feladatokon nyújtott teljesítmény alapján?

Mert a CV es a feladatok csak papirok. Az allasinterju nem a papirokrol szol, hanem rolad. Es mindent ehhez mernek, mert ez egy interperszonalis kapcsolatepites. Sikerul-e olyan benyomast tenned az emberre, hogy kedveljen teged, es akarjon a csapataba. Errol szol az allasinterju.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem ismerek olyan fejlesztőt, aki azért megkedvelne egy másik kollégát, mert az öltönyben jár :))

Én igen.

Viszont őhozzá már el sem jut, ha a HR-es első benyomása az, hogy bazzeg, szakadt pólóban és farmerben jött ing és szövetnadrág helyett. Kis x a CV-re, aztán amikor az interjúnak vége, CV a papírkosárban landol.

jo, hat honnan is tudhatna ilyenekrol egy kukasauto sofor?

--
"Egy fekete farmer szvsz [...] sokkal kenyelmesebb nagy melegben." (hrgy84)

A CV túlértékelt: az interjún nyújtott teljesítmény és a CV között alig láttam korrelációt (nem mondom, hogy nincs).
--
http://naszta.hu

"Ha az oltony iranyaba ter el a kivant szinttol, akkor mar csak azert is, mert elkepzelheto, hogy kenyszeresen kompenzalni akar vele az alany."

Az is elképzelhető, hogy azért hord öltönyt, mert jól érzi magát benne. Hogy megtisztelje a leendő kollégáit és főnökét.

A logikád alapján bárki, aki az átlagnál drágább autó vesz, az elképzelhető, hogy kompenzálni akar.
Sőt, a logikád alapján bárki, bármiből drágábbat, komolyabbat, elegánsabbat vesz, elképzelhető, hogy kompenzálni akar. Úgy néz ki, a világunk elképzelhető, hogy tele van kompenzálni akaró emberekkel. Mert elképzelhető, hogy nincs más oka.

Az is elképzelhető, hogy ezt írtad, valójában te akarsz kompenzálni.

Sakk-matt,
KaTT :)

Mert az oltonyos programozo az biztos buta, a polos meg egy zseni.
Ez aztan a logika :D

Ezzel en sem ertek egyet. Van egy kozeli baratom, ritkan latom business casualon kivul barmi egyeb masban (na jo, aludni valoszinu nem abban szokott), jol is all neki, es mellette jo rendszergazda is.

Az oltony egyvalamit hataroz meg: hogy hogy nez ki az illeto. Semmi egyeb mast, a tudasra sincs kihatassal.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ahol öltönyben kell megjelenni, az kiesett a rostán.

Ave, Saabi.

akkor szerencsére sose leszel a kollégám, főleg ilyen mentalitással :)
valami fixációd lehet a "nem a ruha teszi az embert" mondással.

Vagy csak nem kíván részt venni a kollektív felsőbbrendű egoban, mert a birkák megeszik hogy fontosak az öltönytől és a közös érzelmi irányelveken alapuló munka kultúrától.

Ó, nincs ebben fixáció - nem több mint benned az öltöny iránt - csak utálom az öltönyt, a nyakkendőt. Az ing meg határeset.

Szabad tudni, hogy ez melyik cég?

Hali,

Én a Morgan Stanley-hez megyek csütörtökön partner körre a Qualysoft-on keresztül. Az igazat megvalva nincs is öltönyöm, eddig fel sem merült bennem, hogy ez gáz de most elültettétek bennem a frászt. Java állásinterjúra megyek. Gáz egy szép sötétszürke farmerben, meg egy selyemingben menni? Vagy kérdezzem meg inkább a nagyon szimpatikus Qualysoftos hr-es hölgyet, hogy Ő mit javasol?

Személy szerint én is még inkább elbizonytalanodtam. Minden megközelítés mellett annyi érv és ellenérv hangzott el...

Pénzérme a lelke :)

Valószínű a nadrág + ing teljesen jó, de hívd fel a hölgyet, és kérdezd meg, hogy ő mit gondol erről.

Morgan Stanley nagyon dress code-os ceg, hiresen dress code-os, ha oda nem oltozol ki, utanuk se neztel. (Mondjuk nem dolgoznek veluk egy masodpercet sem, de ez most mindegy). Az ing a nagyon minimum oda (telen nem lenne kifogas az oltony otthonhagyasara, meg osszel se, de igy augusztusban szerintem elnezik), es nadragbol is minimum fekete vagy szurke es farmernal mindenkeppen minimum eggyel elegansabb anyagu.

Ha pedig recruiteren keresztul mesz, a recruiter veled van, tole barmit kerdezhetsz, ha ot zaklatod, nem a munkaltatot zaklatod, neki az a dolga, hogy megkapja utanad a jutalekat. De ottani HR-est nem hivnek fel ezert, csak mas ceg recruiteret akin keresztul felvesznek.

"nadragbol is minimum fekete vagy szurke es farmernal mindenkeppen minimum eggyel elegansabb anyagu"

Elképzeltem, ahogy az értékelő formon bekérik a nadrág RGB kódját, és egy 1-től 10-ig terjedő skálán osztályozzák az anyagát, sőt, megtapogatják interjú közben, ááááá :).

Komolyra fordítva inkább azt gondolnám, hogy még ha ez szempont is, akkor az interjún nyújtott teljesítmény és a CV után sokadrangú, esetleg szerződéskötés előtt érdemes meggondolni, hova is megy az ember.

--

Megtapogatni? Az nagyon prosztó volna... Az anyagminőséget _látja_ aki sznob, nem taperol semmit.

Azért szerintem sokan nem bánnák a "taperolást", ha az interjúztató egy formás szöszi lenne. ;)

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

.

Jobb szeretem a startupoknal dolgozo szosziket, ok mashol is rugalmasabbak, kreativabbak. ;)

Morgan Stanley-nél nem menedzserek vannak hanem pásztorok.

A ms híresen dresszkódos cég. Csak ezért ne vegyél öltönyt, de oda szerintem szövetnadrág, bőrcipő (nem, a sportszabású annyira nem), ing (betűrve, nyilván) azért elkél. De egyébként a qualis csaj fog segíteni.

Na most már csak hobbiból el fogok oda egyszer menni interjúzni rövidnadrágban :))

Elmenybeszamolot kerunk :D

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

like :)

lehet en is :D

Achievement unlocked: portas nem engedett be az interjura mert aluloltozted az iroda kovetelmenyeit :D

Mint ex-MS ex-interjuztato, velemenyem: amit leirtal, teljesen megfelelo, akarmilyen hirek is keringenek, elsosorban a szakmai felkeszultseged az erdekes.

Elkepzelheto, hogy ha van kulon HR-es korod, akkor a HR-es megjegyezne, ha aluloltozol, de tapasztalatbol mondhatom, mi soha senkit nem vagtunk ki azert, mert nem volt megfelelo oltozete. Viszont vettunk fel olyan embert, aki az altalad irt hasonlo stilusban oltozott (farmer + nem elegans ing), es magasan atugrotta a szakmai lecet :)

Az meg, hogy a portas nem engedne be, netto hulyeseg, de abban van valami, hogy ha feszelyez, hogy oltonynadragos / oltonyinges emberek koze jarsz be dolgozni, akkor nem biztos, hogy ez a te munkahelyed...

"
Ami tilos:

1. Miniszoknya, sort, flip-flop - nem a strandra indultunk

2. Kivágott felső - és nem is szórakozni

3. Leggings nadrágként használva - a harisnya fölé is veszünk szoknyát, ez kb. ugyanaz

4. Átlátszó ing trikó nélkül (férfiak) - senki nem kíváncsi egy mellbimbóra sem

5. Teljesen átlátszó felső rész - ahogy a melltartóra sem
"

Szegenykemet nagyon frusztralhatja, hogy nem illik kiverni a ceges WC-ben :( Az ilyet altalaban vagy egy normalis (ertsd, nem hasonloan prud gyoker, mint o maga) baratno, vagy antidepresszansok mellekhatasa "menti meg", amig az fel nem irodik, addig kenytelenek a billentyuzeten levezetni frusztraciojukat. :( Sajnalom oket komolyan.

Azért na, a rojtos szoknya, flip-flop, leggings, nájlon(sic!) ing, átlátszó felső... Biztos van olyan munkahely ahol elfogadható, ehe.

Tobb ilyen helyen dolgoztam/dolgozok. :)

Egyebkent engem ugy neveltek hogy a ferfinak nem illik beleszolni a no oltozkodesebe. :)

Épp javítani akartam a munkahelyet interjúra. Amúgy momentán én is papucsban ülök az asztal mögött, dacára a légkondinak. De a fenti kitételek azért nem jelentik bárki frusztrációját, egyszerűen csak kisebb hiba (ha egyáltalán) diszkréten öltözni mint örömlánynak.

Amit a business casualnal leirt az azert szinten arulkodott egy eros rugalmatlansagrol. Akinek mar tenyleg az a baja hogy sotetkek az oltony fekete helyett, az meg is erdemli frusztraltsagat.

Nade épp az idézett részben, ami alapján látszólag ítéltél - " Szegenykemet nagyon frusztralhatja, hogy nem illik kiverni a ceges WC-ben" -, nincs szó az öltönyről.

Az idezett reszben valoban nem, hadd mutassak mast a cikkbol:

"
Business standard

A klasszikus irodai viselet. Ha valaki látta már a Suits c. sorozat bármely részét, akkor tovább nem is részletezném. Ha nem akkor tudnunk kell Business standard nem más, mint az öltöny, ing és nyakkendő, a nőknél pedig a kicsivel térd fölött érő szoknya, blúz és lehetőleg zárt elejű cipő, ami nem túl magas. Színekben a fekete fehér a legelfogadottabb, de mostanában már lehet a sötétkék és szürke árnyalataiban is gondolkodni.
"

Ez is elegge "feleslegesen maradi" gondolkodasmodra enged kovetkeztetni. Szerintem normalis ember soha nem szolt senkire semmi rosszat amiert szurke oltonyt vett fel fekete helyett.

De nem azt írja hogy vehetsz fel feketét, szürkét, sötétkéket, amit akarsz, mert manapság már elfogadott?

Azt irja, hogy felveheted, de a business casual meg annal is enhyebb mint amit leir. Raadasul hogy merult fel egyaltalan, hogy "nem lenne elfogadott"?

Úgy érzem hogy nem értjük hogy mit akar írni a másik.

Ja, ez most egy jokora communication failure.

Kicsit az jut rola eszembe mikor masfel eve 2 ember beszelgetett es elmondtak 3x egymas utan mindketten tok ugyanazt, 10-en hallgattak mert epp csend volt, es a vegen mar akkorat nevettunk mi kozonseg, hogy az illetok besertodtek, raadasul mindketten azt hittek, hogy valami mas tulajdonsagukon rohogunk.

"Átlátszó ing trikó nélkül (férfiak)"

Jezusom, komolyan itt tart ma a divat? Lassan az en normalis kis szurke poloim bekerulnek az elegans ruhak koze, ha ez igy megy tovabb.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nagyon szoros hassal kulon durva, bar velhetoen a posztolot pont a "noiesebb" metroszexualis sracok zavarhattak, ha ennyire a latszo mellbimbora akarta kihegyezni a dolgot. Szegeny tenyleg nagyon frusztralt lehet. :( Az mar a bortonszint amikor annyira nem latsz csajt, hogy ferfiak noies vonasait vadaszod.

http://www.japantoday.com/category/lifestyle/view/84-of-women-dont-want-to-see-mens-nipples-at-office-survey

A kép alapján én se vágyom ilyen látványra. Nem, ne vigyük el abba az irányba hogy perverz japánok meg minden. Ami fel se tűnik a strandon (nem, nem az öltönyös muki), az esetleg zavaró egy teljesen más környezetben.

Konkretan en magat az inget ellenzem irodaban, de ha egyszer ennyire abban akar jonni, raadasul pont attetszoben es meg ennyire igenytelen is, hat legyen, nem gatolom en a szabadsagat.

mégse

Engem kb. hidegen hagy, nem szoktam a pasik mellét nézegetni, de még ha észrevenném, akkor sem nagyon zavarna.

Szerintem nincs igénytelenebb ruhadarab, mint az atlétatrikó. Soha nem elfogadható a viselése szerintem. Igénytelen mikor valaki ing alá veszi és átlátszik, extra igénytelen mikor valaki csak azt vesz fel.

Most mondok meglepot, amikor nagyon fazok telen, szoktam felvenni, csak soha senki meg nem tudja, mert viszont nem celofaninget szoktam fole venni, hanem rendes pamut cuccot (inget, polot, mikor mit).
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Én mellényt veszek az ing fölé. Vagy pulcsit.

atletatriko a tema ebben a subthreadben, bocsi.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Viszont a vékonyabb anyagú ing alatt virító trikót kellőképp eltakarja a mellény vagy a pulcsi :-P

Igen. Ha hideg van, nem atlétatrikót veszek az ing alá, hanem mellényt fölé.

En mindkettot, fazos tipus vagyok. Problem?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Akkor te üzemeltető jeges maci vagy? :-P

Telen melegen tartja a veseim. Inkabb leszek igenytelen, mint beteg.

Amennyiben nem látszik ki, akkor ok, ezt kihagytam, télen még érthető is.

Ha fontos, hogy jó benyomást tegyél, akkor:

Ruházat: tiszta, lehetőleg vasalt, rendezett, inkább konzervatívabb megjelenés: ing / rövid ujjú ing, ha lehet hosszú nadrág, esetleg rövid. Ha tudod viselni és szoktál nyakkendőt hordani, vehetsz fel azt is. A nyakkendő színben, stílusban a ruhához harmonizáló legyen. Ha nem viselsz általában nyakkendőt, inkább ne vegyél fel, mert látszódni fog, hogy nem a te stílusod. A kevesebb az több.
Lábbeli: lehetőleg zárt, tiszta, jó állapotú cipő.

A fentieknél még fontosabb: ápolt külső (haj, arc). Ne legyél izzadt, lehetőleg ott sem izzadj le. Parfüm használat: minimális ajánlott.

Ez az elvárt alap.

Sakk-matt,
KaTT :)

Nagyjabol +1, annyi meg, hogy a nadragbol celszeru a sotetebb szint preferalni, az ingnel pedig inkabb a konzervativabb egyszinu (lehetoleg vilagos) celszeru becelozni.

Ha nagyon nem szereted az inget (en utalom gombolgatni), erdemes lehet megprobalni egy vilagos (feher) galleros polot. Megvan az elegancia illuzioja, megsem kell a reggeled egy jokora reszet az oltozkodesre pazarolni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

+1

Azért nem írtam a sötét nadrágot és a világos felsőt, hogy ne korlátozzak senkit, aki az előbbieknek meg tud tökéletesen felelni mondjuk világosabb nadrággal és sötétebb inggel. Ennek az utóbbi kombináció előnye, hogy ha esetleg picit leizzadnál, a feketét, sötéten (bizonyos anyagon) kevésbé látszik az izzadás, nem észrevehető. A világos nadrágon meg nem szokott lenni semmi folt, optimális esetben... :-)

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha a sotet nadragot leontod kaveval, az kevesbe kinos, mintha egy vilagosat. :-)

Raadasul egy sotetebb farmeren nem latszik annyira orditoan hogy farmer, mint egy feheren.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hu, olvasgatlak itt benneteket, es amugy teljesen le vagyok fagyva. Tenyleg ennyire fontos az oltozek egy olyan munkakorben, ahol az esetek 99%-aban nem talalkozol a megrendelovel? Oke, azt mondom, hogy egy bankfiokban a rohangalos rendszergazda oltozzon ugyanugy fel, mint az ugyfelterben a tobbiek, hogy ne logjon ki a kollegai kozul, de pl. emlekszem, hogy mennyire meg voltam dobbenve, amikor az egyik tulkompenzalos fura kollegam egy nemet multi magyar leanyvallalatanak baszogatott azzal, hogy miert papucsban es haromnegyedes nadragban jottem dolgozni? Miert, miert, mert az ugyfelek ugyis par szaz (par ezer esetunkben) kilometerre vannak tolunk, max e-mailben, ticketing rendszerben, es telefonon fogunk kommunikalni, azon felul meg senki kedveert nem fovok meg a 4-es 6-os villamoson, mert minek?

Szerencsere a mostani munkahelyemen, sokkal lazabban megy ez a dolog, az oltozekem annyit valtozik, ha bemegyek az irodaba, hogy felveszek egy nadragot is. :)

Gondolom a dolog ott gyokeredzik amugy, hogy a munkaltatok azt szeretnek, hogy az alkalmazottaik azt sugaroznak magukrol, hogy ok "sikeresek" barmit is jelentsen ez szerintuk, nem sikerult megtanulniuk meg, hogy a XXI. szazadban a sikeres ember azt jelenti, hogy a maga ura, es bekenhagyjak csinalni azt, amihez ert, es oromet okoz neki az elet. Lelkuk rajta.

Ezzel egyutt egy allasinterjura azert persze en is felvennek egy inget - bar lehet, hogy farmer fele, nem szovetnadraghoz, bar ezt mar irtam -, hogy megmutassam az interjuztatonak, hogy szeretnek ra jo benyomast kelteni - ugyanitt, ha hozzam jonne egy jelolt interjuzni, nekem az oltonyrol a 'tultolta' jutna eszembe.

Az egész öltözködést lehet a tisztelet, hozzáállás szempontjából is nézni.
Ha megtiszteled a kollégáidat, hogy mindig ápoltan, kellemes illatúan, tiszta és megfelelő ruhában jársz be dolgozni, akkor az a te imázsodat is emeli. Ez az alap, bár sokan nem teljesítik az alapot.

Nyilván senki sem dolgozik szívesen egy izzadt, ápolatlan, a ruha alól túl sok kilátszódó testrésszel megjelenő kollégával. A munkatársi kapcsolatban nem optimális, ha látom a túlsúlyos kolléga kibuggyanó háját, és persze az sem, ha egy szálkásra edzett hasat, lábat látok, mert nem tartozik rám, nem ezért beszélünk. Az sem, ha átlagos testet látok. Teljesen mindegy, hogy mi lóg ki a ruha alól, ha annak nem kellene kilógnia.

Ha egy dekoratív, nagy mellű nő kirakja jól láthatóan a melleit a munkahelyen, az irodában, az sem segíti a közös munkát. Főleg a heteroszexuális férfiaknak nehezebb... A nők meg inkább a féltékenység, irigység miatt lesznek kevésbé együttműködőek. Ha úgy öltözik fel, hogy a testi adottságai a lazább és konzervatívabb ruha miatt nem, vagy csak korlátozottan látszódik, akkor az is segíti a közös munkát.

Az öltözködésed és ápoltságod jelzi a kollégák és a főnököd felé, hogy mennyire tiszteled és becsülöd a kollégáid, munkahelyed, a munkavégzéseden túl.

Nem mindenki alkalmas csapatvezetésre, de abból nem szokott menedzser sem lenni, aki nem ad ezekre. Az előléptetésnél is szerepe van a megjelenésnek, ápoltságnak. Nem példamutató egy nem megfelelően öltözködő, esetleg ápolatlan kollégát előléptetni.

Sakk-matt,
KaTT :)

Eloszor is, szerinted akkor a noknek csadorban kene dolgozniuk, hogy nehogy elvonjak a figyelmet? :D

Masreszt nem mondam, hogy izzadt vagyok, vagy apolatlan, kenyelmesen szeretek oltozkodni, nyaron inget hordok, hogy atfujja a szel, telen pedig polot, mert ugy a jobb.

Mitol jelentene tobb tiszteletet, ha galleros polot, oltonyhoz valo inget hordanek?
Regen a ferfiak mind oltonyben jartak mindig, ez a dresscode kb. abbol az idobol marad.

Illetve egy ostoba helyen szamit az eloleptetesnek, hogy ki hogy oltozik fel, ahol az egyeb skilleket nezik, ott nem szamit.

De mindenkinek lelke rajta, van akinek jo irodista kozegben dolgozni, van akinek horror.

A női öltözködésről csak azt mondtam, hogy fel lehet úgy öltözni, hogy ne legyen túl kihívó. Azonban vannak, akik valamilyen okból sokkal többet mutatnak magukból, mint ami indokolt lenne.

Ha ápolt vagy, az jó és alap.
Semmi gond nincs a pólóval, ha a munkahely nem követeli meg, hogy mást viselj és elfogadják ezt.
Hogy elegánsabban öltözöl, az valahol alap, van ahol pedig extra tisztelet. Te döntésed, hogy fontos-s számodra ez.

Általánosítasz, hogy ostoba helyen számít csak az öltözködés. Függ a vezetőségtől és a céges mentalitástól, hogy mi kell, mi az alap és mi az extra. Nyilván egy ércbányában túlzás fehér inget és nyakkendőt hordani. Ahogy a parlamentben meg kevés egy pólóban jelen lenni a képviselők között.

Sakk-matt,
KaTT :)

+1. Az öltözködés, az igényesség nem két fokozatú skálán mozog - szerencsére.

Illetve az oltozkodes meg az igenyesseg, az ket kulon skala, szerintem.

Neha nem igazan latszik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

De pont ez az, ha belegondolsz, a paralmentben megkovetelik az elegans megjelenest, holott annyi tolvaj, utonallo es bandita mint ott legfeljebb csak bortonokben van egyszerre. :)

Persze, hogy altalanositok amugy, biztos vagyok benne, hogy van kellemes hely is, mindenesetre szerencsere megengedhettem magamnak eddig mindig, hogy ha rakerdeztem telefonban, hogy 'van-e dresscode?' akkor igenlo valasz eseten megkoszontem a beszelgetest, es bontottam a telefont.

Fontos dolgok ezek, nagyon sok reszbol all, hogy szivesen toltom-e valahol az egesz napom.

Akkor a "dresscode" kerdes utan javaslom, hogy kerdezd meg, hogy mi az. Az elozo melohelyeim nemelyiken ugyanis volt dresscode, de ez kimerult abban, hogy piercinget lathato helyen, meg extrem ruhazatot nem. A dresscode egy altalanos fogalom, nem implicite jelenti az oltony/nyakkendo kombot.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Oke, de a piercing se feltetlenul jelent rosszat, sot, figyeld csak! http://i4.liverpoolecho.co.uk/incoming/article8095877.ece/ALTERNATES/s615/comet.jpg
Ez a koma (Matt Taylor) laszallt a Rosetta urszondaval egy ustokosre.
Nem a ruha teszi az embert.

Annyira nem kellene hangsulyozni a velemenyedet, hogy haromszor is elmondod, egyszer is megertem :-)

Ami a piercinget illeti, ne engem gyozz meg, illetve nem a piercingre akartam kihegyezni a dolgot. En elhiszem, hogy ez egy onkifejezesi forma, hogy mennyire tartom rondanak, az egy szubjektiv dolog, de ettol meg toleralom. Viszont a dress code kimerulhet akar egy ilyen tiltaban is, ezt szeretnem kihangsulyozni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

En azt ertettem mar az elso pillanatban is, meg senkit sem akarok meggyozni semmirol (nincs piercingem, es tetovalasom is olyan helyen van, ami nem latszik) csak tenyleg 2015-ben elunk, egy olyan szakmaban, amiben olyan munkaero hiany van, hogy az elkepeszto (sok kokler mellett tenyleg alig-alig talalni jo szakembert, akikkel egyutt is lehet dolgozni) szoval a cegeknek at kene gondolniuk lassan, hogy ok mit varnak el a dolgozoiktol, es egy-egy allasinterjus szituacioban ki az, aki meg akar gyozni barkit is.
Valamitol tele van mindenki rossz beidegzodesekkel, meg akarnak felelni az interjun - holott egy-egy cegnek ugyanugy el kell adnia magat mint a random munkavallalonak.
Ez egy ketoldalu jatszma, ahol az egyik fel a munkaidejet, es a tudasat adja el, a masik kornyezetet teremt, es fizetest ad (ezert is rossz az a gyakorlat, hogy egy ceg nem akarja megirni, hogy mennyit akar fizetni egy munkaert) es kozben mindenkinek meg kell felelnie.
Szerencsere nem kell mostanaban munkat keressek, de ha keresnek, akkor az nem csak arrol szolna, hogy en bizonygatom, hogy mennyire jo munkaero vagyok, elvarnam azt, hogy a munkaltato ugyanugy gyozzon meg arrol, hogy nekem jo lenne odamenjek. Ameddig erre kiserletet se tesz, addig engem nem fog erdekelni semmi. Szerintem ez alap.

Es innentol kezdve tenyleg erdekes, hogy miert kene nekem akarjak dolgozni valahol, ha az a ceg nem fogadja el a polo-farmer/piercing/tetovalas/barmi kombot. Egyszeruen ezeknek a dolgoknak semmi koze ahhoz, hogy ki milyen jo munkaero (pontosabban van, ahol ilyen elvarasok vannak, ott alapvetoen azt varjak el, hogy a munkaero 'fegyelmezett' legyen. Ezek a helye nem a kreativ munkavegzesrol szolnak.)

36 eves vagyok, ket gyerekem van.

azert ne veszitsd el a lenyeget szem elol: ha Matt Taylor megy interjura a kepen lathato oltozekben + pirszing, akkor mindenki el lesz ajulva, hogy az urszondas csavo naluk akar dolgozni. Ha te jelensz meg ugyanugy, akkor max. a honaljszagodtol lesz mindenki elajulva, ill. megkerdezik, hogy szert nem tudtal normalisan megjelenni? mielott kitessekelnek...

--
"Egy fekete farmer szvsz [...] sokkal kenyelmesebb nagy melegben." (hrgy84)

Ráadásul a faszinak még így is nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie a kinézete miatt a világ előtt, hogy letett egy szondát egy üstökösre. (Oké, pattant párat :) )

vannak olyan top talent munkavallalok, hogy oromkodik a ceg, ha fel tudja oket venni. Vannak olyan munkavallalok, akik oromkodnek, ha egy top ceg felveszi oket. Vannak atlagos munkavallalok atlagos cegeknek. Es vegul vannak a 'futottak meg' munkavallalok, akik oromkodhetnek, ha valahova egyaltalan felveszik oket.

Nem mindegyik tipus teheti meg, hogy figyelmen kivul hagyja a ceg elvarasait. A problema inkabb az szokott lenni, hogy a flimo-feleknek mas elkepzeleseik vannak a sajat besorolasukrol...

--
"Egy fekete farmer szvsz [...] sokkal kenyelmesebb nagy melegben." (hrgy84)

Ja, én csak azt mondtam, hogy a faszi nyilvánvalóan az első kategória, és mégis kiállították szerencsétlent kanosszát járni a tetkói miatt...

Nem úgy volt, hogy nem a tetkók miatt, hanem az ingének a mintájába kötött bele valaki, hogy szexista meg minden?

de, amugy igen, a mintaval volt a baj, hogy miert vannak rajta lengen oltozott nok (amiben amugy van valami talan)

Valóban. Akkor még relevánsabb :) Igazság szerint annyi maradt meg belőle, hogy valami begőzölt feminista kretén picsák hisztiztek.

"A problema inkabb az szokott lenni, hogy a flimo-feleknek mas elkepzeleseik vannak a sajat besorolasukrol..."

Aham.. egyrészt eddig még sose volt ebből gond, "alul öltözött" sem voltam interjún a másik félhez képest, bár ehhez nem ártott, hogy nem nyaranta jártam interjúkra :) Másrészt ha tőlünk minden fejlesztőt elküldenének, aki most rövidnadrágban jár dolgozni, egy világcég gyakorlatilag lehúzhatná a rolót, de minimum indítanék rá egy szép kövér shortot.

Amíg ez így van, addig bárhogy is erőlködtök 1. nem én lógok ki 2. nyugodtan megválogathatom, hogy elmegyek-e dress code-buzi céghez. Eleve mert már az zavarna, hogy valami homályos konzervatív szarság miatt hőségriadó idején is azt akarják, hogy hosszúnadrágban járjunk, és akkor tényleg tele lesz az iroda izzadt emberekkel, másrészt ha ebben merevek, akkor amúgy sem lehet a legkellemesebb munkahely.

Egyebkent ezt hivjak kettos mercenek :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Oke, de a piercing se feltetlenul jelent rosszat, sot, figyeld csak! http://i4.liverpoolecho.co.uk/incoming/article8095877.ece/ALTERNATES/s615/comet.jpg
Ez a koma (Matt Taylor) laszallt a Rosetta urszondaval egy ustokosre.
Nem a ruha teszi az embert.

Oke, de a piercing se feltetlenul jelent rosszat, sot, figyeld csak! http://i4.liverpoolecho.co.uk/incoming/article8095877.ece/ALTERNATES/s615/comet.jpg
Ez a koma (Matt Taylor) laszallt a Rosetta urszondaval egy ustokosre.
Nem a ruha teszi az embert.

De pont ez az, ha belegondolsz, a paralmentben megkovetelik az elegans megjelenest, holott annyi tolvaj, utonallo es bandita mint ott legfeljebb csak bortonokben van egyszerre. :)

Persze, hogy altalanositok amugy, biztos vagyok benne, hogy van kellemes hely is, mindenesetre szerencsere megengedhettem magamnak eddig mindig, hogy ha rakerdeztem telefonban, hogy 'van-e dresscode?' akkor igenlo valasz eseten megkoszontem a beszelgetest, es bontottam a telefont.

Fontos dolgok ezek, nagyon sok reszbol all, hogy szivesen toltom-e valahol az egesz napom.

Lehetsz tiszta és ápolt pólóban is és lehetsz izzadt, mosdatlan, büdös öltönyben is. Attól, hogy rövid farmerben és fekete pólóban ülök a seggemen, még nem tisztelem kevésbé a kollégáimat. Attól, hogy nem öltönyben mászok az álpadló alá még nem tisztelem kevésbé az ügyfelet.

Nem értem, ti milyen génekkel rendelkeztek, de én hosszúnadrágban jobban izzadok, mint rövidben..

ott a pont !
... sikeres ember azt jelenti, hogy a MAGA URA, es bekenhagyjak csinalni azt, amihez ert, es oromet okoz neki az elet ...

... ha + udvaribolondnak mész valakihez, akkor + viselni köll a csörgőssipkát ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu