raiffeisen

Tudja valaki, hogy mi történt?
Mi ez a nagy leállás?
Nem kis hiba lehet ha egész napra kiesett a rendszer.

pch

Hozzászólások

Dolgoztam náluk beszállítói oldalon.

Az belsős IT organizáció olyan másfél-2 éve szétesett amikor kulcs figurák fölálltak az asztaltól (beszállítóként DEV környezeten kívül máshoz nem férsz hozzá). Dokumentáció mindenhez elvault vagy szimplán nem valós. Valami összecsuklott valszeg amihez senki nem ért a jelenleg ott dolgozó kollégákból úgyhogy vakon kell kitalálniuk mi a baj. Az meg nem megy gyorsan.

csak az a fura h pl a kartya sem megy... oke ha nem megy a banki hatterrendszer, de az authorizacio lehetne pl. a kartyatarsasagnal ideiglenesen. normalis helyen van a kartyatarsasagnal (MC, Visa) egy pbf (positive balance file) es az alapjan jovahagyjak a tranzakciokat es amikor megy a banki rendszer betöltek a deltakat...

nem tudom melyik a rosszabb, ha a fejlesztö hozzafer az eles rendszerhez vagy sem :-)

sne

> ha a fejlesztö hozzafer az eles rendszerhez vagy sem :-)

Ha a kollégának van DevOps vénája akkor szimplán pénzkidobás ha nem fér hozzá. 1-2 napos munkát 2-3 napos semmit tevés követett mindig. A kód kész ozt' várunk. Mégjobb amikor a határidős munkát szeretnénk tesztelni éles adatokkal és az üzemeltető kolléga azt írja vissza 16:45kor hogy ő már menne haza :-)

Az offile authorizáció is csak akkor működik, ha az authorizációt végző másik rendszer kap adatokat, hogy mihez képest authorizáljon. Ha nem kap számlaegyenleget, akkor nem authorizál. Ezeket nem küldik folyamatosan, csak néha-néha. Mondjuk napi egyszer, reggel vagy este. Esetleg kézzel.

Nagyon vicces lenne, ha egy XP-s gép kavarna be a hálózatba :D

Hát nem annyira vicces. Főleg mikor tankolsz, fizetnél, a kártyádat meg visszadobják. Nézel hülyén, hogy WTF? Majd elmész pénzt kivenni, de az se jön össze... Boltban az árut még csak vissza tudod tenni a polcra, hogy "Bocsi, nem tudok fizetni, mert bár van pénzem a bank miatt nem férek hozzá.." De benzinkúton a helyzet nem ennyire triviális, miután tankoltál.
Lehet vissza kéne szokni a készpénzre, végulis a hasi tasi nem kér kódot...

Mi van, ha a kut rendszereben van valami hiba es azert nem tudsz kartyaval fizetni, ATM meg sehol a kozelben?
En pont a kartyagondok miatt tervezett vasarlasokra viszek keszpenzt is, meg ha kartyaval is akarok fizetni. Tankolni meg mindig legfeljebb annyiert szoktam, amennyi kp. is van nalam.

Csak tippelni lehet az általános IT-s viszonyok alapján, amúgy semmi közöm hozzájuk: elszállt valami, amit pont nem sikerült túlbiztosítani, mert hogy az úgysem fog elromlani, és amikor vissza kellene állítani a szolgáltatást, akkor derül ki, hogy egy összetákolt kártyavárról van szó, már rég nem is dolgoznak ott azok, akik az utóbbi sok-sok évben a rendszerhez csak frissítéseket telepítettek egyre-másra, és nem hogy begyakorolt visszaállítási terv, de semmilyen naprakész telepítési dokumentáció nincs, úgyhogy most keményen izzadnak néhányan, és a logok elemzésével, korábban sose látott hibaüzenetek alapján próbálják újraépíteni a cuccot a semmiből.

--

Nincs itt semmi látnivaló, csak bra próbált pizzát rendelni. :D

Másik banknál már éltem át ilyet, ott az AS/400 lassult be egy igen banális hibából kifolyólag... :)

...Raiffeisen-nél is az AS/400 térdelt le, ritka dolog, de ha megtörténik és mondjuk át kell állni a backup DC-re, akkor több óra, amíg végigmennek a DRP-n, és egy AS/400 esetén nem pár percig tart a boot, utána pedig végig kell nyálazni az adatbázisokat, esetleg szinkronba hozni, ezernyi oka lehet, de amíg nem megy üzemszerűen, addig tényleg semmi nincs, a teljes bank lehúzza a rolót az összes értékesítési csatornán.

Hogy mi történt egészen pontosan az AS/400-al, azt nem tudom, nem mondták el... nem szoktak dicsekedni a dologgal.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Túl fiatal vagyok az AS/400-hoz, hogy kell ezt a leállást elképzelni? Nincs cluster? Vagy hol van ebben SPOF? A hagyományokon (és az újraírás költségén) kívül van még bármi előnye ilyen rendszert használni? Szerintem a tudomány mai állása szerint már léteznek olyan (sokkal nagyobb) elosztott rendszerek, amik mondjuk évente pár percre állnak csak le maximum.

--

Nincs cluster, az AS/400 alapvetően a bankoknál SPOF, viszont minden alkotórésze redundáns, cserélhető menet közben leállás nélkül. Ha mégis le kell állítani, akkor általában van egy kisebb AS/400 a backup data center-ben, amire tervezetten átállnak hétvégére, megoldják a karbantartást, frissítést, egyebeket, aztán a hétköznapi nagyobb terhelésre visszaállnak a "nagy" AS/400-ra.

Baj akkor van nagy ritkán, ha valami oknál fogva nem működik üzemszerűen az AS/400, mert akkor több órás állás van, egyrészt több óra eltelik, mire kiderül, hogy megjavítható-e átállás nélkül, ha megszületik a döntés, hogy nem, akkor több óra átállni a backup data center-re.

De ritkán van baj. :)

"A hagyományokon (és az újraírás költségén) kívül van még bármi előnye ilyen rendszert használni?"

AS/400-ra van megírva több számlavezető- és kártya rendszer, tehát ezt használják a legtöbb banknál. Core rendszer csere egy iszonyatos költség, akkor lépi meg a bank, ha már tényleg komoly problémák vannak a meglévő rendszerrel.

"Szerintem a tudomány mai állása szerint már léteznek olyan (sokkal nagyobb) elosztott rendszerek, amik mondjuk évente pár percre állnak csak le maximum."

Lehetne, de teljesen más séma szerint kellene felépíteni a bankot informatikailag és főleg üzletileg.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ha a bank és/vagy biztosítási területen dolgozol(vagy dolgoztál), akkor tudod, hogy melyik banknál/biztosítónál milyen számlavezető rendszer van és az milyen környezetben fut... igen, ez nyílt titok... :)

...ha meg van architektúrális ismereted is, akkor tudod, hogy egy-egy komponens hibája mennyire befolyásolja a szolgáltatási szintet.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home