FaceBook Csoport - Rendszergazda Munkák, Állások

 ( littlet | 2015. április 8., szerda - 15:21 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ne vedd el a HR kenyerét, az Ő munkájuk fontos, arra szükség van..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Tovabbra is ok szurik ki a jelentkezoket akkor is, ha valaki innen adta be. Semmivel nem lesz kevesebb munkajuk attol, hogy van egy ilyen csoport.

Ez így is van.

Azt már csak félve említem meg, hogy a HR-eseknek nem csak a recruitment a feladata, sőt.

IT-s szempontból igencsak mert nagy a mobilitás. A nagyobb meló a megtartás lenne...

amit biztosan tudok még HR-feladatkörből az a céges csomag készítés Mikulásra
--
God bless you, Captain Hindsight..

+1
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

életszerűtlennek tartom, hogy valaki egy szeméttelepen keressen terített asztalt. ugyanígy életszerűtlen, hogy valaki egy szeméttelepen terítsen meg.


------------------------
Jézus reset téged

A hiány nagy úr.

Valóban. De jó munkaerőből van hiány itthon, nem munkahelyből.

--
trey @ gépház

+1, IT-n belül legalábbis biztosan

+1
és nem csak IT-n belül szerencsére.
--
ne terelj

Ez így is van, de ennek az oka, hogy nincsenek megfizetve! Ezt ti is pontosan tudjátok! Induljunk csak ki egy komolyan fejlesztett és egy tákolt weblapból. Melyikből is van több, mégpedig világszinten? Nyilván nem azért tákolnak és nem fejlesztenek sajátot, mert nem kell, hanem mert nagyon-nagyon drága és sok idő - tehát megint csak drága - hiszen az idő is pénz, ugye.

> Ez így is van, de ennek az oka, hogy nincsenek megfizetve!

Nem egészen.

Ha idejön hozzám bárki (te is, ha gondolod) hogy szeretnél havi kétmillió nettót keresni, azt fogom mondani, oké, beszéljünk róla!

2.000.000 forint nettó fizetés a jelenlegi adózási környezetben kb.:
3.055.000 forintos bruttó. Ez az összeg összesen, a plusz bérköltségekkel együtt kb.
3.925.000 forint. Vagyis mondhatjuk, hogy amennyibe nekem kerülsz, annak a felét fogod megkapni.

Na de mivel én egy büdös nagy kockázatot vállalok ezzel, hiszen nem tudom, hogy tényleg tudsz-e ennyi hasznot hozni a cégnek, illetve ha tudsz is, azt valószínűleg nem a nulladik naptól teszed, így én is szeretnék jól járni az üzlettel, és mondjuk kivenni havi 500e-t a cégből. Plusz még azt is szeretném, hogy a cég fejlődjön, oda nyugodtan számolhatunk még 2 misit profitnak.

Tehát azt mondod, hogy szeretnél kétmillió forintot keresni? Készíts egy üzleti tervet arról, hogy hogyan fogsz kitermelni 6,5 millió forintot stabilan minden hónapban. Ha ez megvan, holnap kezdhetsz.

ertem a mondanivalodat, de. Ha mar van uzleti tervem, akkor valoszinuleg nincs szuksegem arra, hogy nalad dolgozzak (hacsak a ceged neve nem ad annyi pluszt). Hanem ez inkabb ugy szokott lenni, hogy az x cegnek van egy uzleti terve, es annak megvalositasahoz keres embereket. Igy ha tolem varsz uzleti tervet, akkor csak a fogalmatlansagod tudatod velem. Az megint mas kerdes, ha az uzleti terved kispalyas, es csak kabatgomert tudsz alkalmazni...

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Nyilván, ez csak egy példa, ami (mint a példák általában) csak analógia a valóságra. Például ha tényleg hozna egy ilyen üzleti tervet, akkor sem kezdeném holnaptól alkalmazni, mert nincs cégem sem. :)

> Az megint mas kerdes, ha az uzleti terved kispalyas, es csak kabatgomert tudsz alkalmazni...

Ez azért hülyeség, mert kevés olyan esetet tudok elképzelni, ahol az alkalmazott _önmagában_ képes 6,5 milliós bevételt generálni, _és_ nincs a bérköltségen kívül más kiadás. IRL ez inkább úgy nézne ki, hogy ha te egy személyben, de a cég emberi/technikai infrastruktúráját használva sokszor tízmilliós nagyságrendben lapátolod a bevételt, akkor kereshetsz két millát.

"Na de mivel én egy büdös nagy kockázatot vállalok ezzel, hiszen nem tudom, hogy tényleg tudsz-e ennyi hasznot hozni a cégnek, illetve ha tudsz is, azt valószínűleg nem a nulladik naptól teszed, így én is szeretnék jól járni az üzlettel, és mondjuk kivenni havi 500e-t a cégből. Plusz még azt is szeretném, hogy a cég fejlődjön, oda nyugodtan számolhatunk még 2 misit profitnak."

Azon elgondolkodtál már, hogy ugyanez az ember miért tud azonos munkával 200-2000km északnyugati távolságra ennyi vagy több értéket teremteni?

Itt az a logikai bukfenc, hogy a fizetéseket nem számtanilag kéne összehasonlítani.

Volt valami tanulmány arról (most hirtelen nem találom, de gúgli a barátod), ahol kiszámolták, hogy az adott országban egy átlagos ingatlan hány évnyi nettó átlagfizetésbe kerül.

Meglepetés! Nincs nagyságrendi eltérés Magyarország és a Felvilágosult Nyugat között, ha jól rémlik, mindenhol olyan 10 év körül volt.

Valahogy azért mégis a gazdagabb országokban jellemző, hogy nem saját lakásban laknak, hanem az igényeiknek megfelelő lakást bérelnek. Ahogy változik az igény, úgy cserélik a bérlakást. Persze lehet gyűjtögetni ott is és itt is, ha valaki be akarja fektetni a pénzét.

A lakhatás és szokásos költségek levonása után érdemes összehasonlítani, hogy mire futja a maradékból. Ebben az amiben jelentős különbségeket látni.

"Itt az a logikai bukfenc, hogy a fizetéseket nem számtanilag kéne összehasonlítani."

Ahja, máris bukik a példád az értékteremtésről, a megtermelt bevételről és az ilyesmiről...

"az adott országban egy átlagos ingatlan hány évnyi nettó átlagfizetésbe kerül"

...és ennek a cég szintjén gazdaságilag mi köze ahhoz, hogy egy adott munkakörben egy adott terméken dolgozva az alkalmazott mekkora értéket teremt egy IT cégnek?

> Ahja, máris bukik a példád az értékteremtésről, a megtermelt bevételről és az ilyesmiről...

Nem. Pont, hogy nem. Lásd lentebb:

> ...és ennek a cég szintjén gazdaságilag mi köze ahhoz

Az, hogy te nem pénzt termelsz, hanem ahogy te is mondtad, valamilyen hozzáadott értéket. Ugyanaz a munka ugyanannyi idő alatt különböző országokban ugyanakkora értéket (adott példa szerint 10 év munka = 1 darab lakás). Ja, hogy a fizetőeszköz nem váltható úgy, hogy a vásárlóértéke megmaradjon? Kemény az élet. De akkor miért nem a Magyarország-Banglades viszonylatot vizsgáljuk? Statisztikailag sokkal nagyobb esélye van annak, hogy egy Magyarország-random párosításból mi jöjjünk ki győztesen, ugyanis amikor utoljára néztem, Magyarország még a top 25%-ban volt, vagy akörül.

"Nem. Pont, hogy nem."

De, pont, hogy de. Megvilágítom.

Van egy svájci bank, kell neki egy informatikai fejlesztés, bla-bla-bla szokásos lépések, a feladatot megkapja egy svájci cég, ami számláz mondjuk 4M forintnyi CHF-et a feladatért... mi köze a svájci, magyarországi vagy bangladesi lakásáraknak ahhoz, hogy ezt a feladatot egy svájci alkalmazott oldja meg és kap nettó 2M forintnyi CHF-et a hó végén; vagy ezt a feladatot egy magyarországi alkalmazott oldja meg és kap nettó 500e forintot a hó végén; vagy egy bangladesi alkalmazott oldja meg és kap mondjuk nettó 250e foritnyi rúpiát a hó végén?

Most akkor kérhet 2M nettót a dolgozó, ha teremt annyi értéket vagy a dolgozó fizetése nincs közvetlen összefüggésben az általa teremtett értékkel, hanem a környezete határozza meg? A kettő együtt nem lesz igaz...

Sőt, a rögvalóság az, hogy mindig annyi fizetést fog kapni, amennyi miatt a relatív környezetét ismerve még éppen nem fog felmondani, teljesen függetlenül attól, hogy a cég éppen mennyit keresett a munkáján.

--
http://igg.me/at/gacivs-201503/x/8052545

hol keresel 500e HUF M.o.-ban?
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

IT-ben? Nem pályakezdőként? Meglepően sok helyen.

nettóról beszéltem és nem bruttóról.
adjál már pár tippet :P
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Kezdd itt az olvasást ;) --> http://www.glassdoor.com/Salaries/index.htm

azért gáz szerintem h csak bejelentkezve lehet látni az értékeket valamint nekem az az érzésem h ezek nagyon durva becsélesk.
azt mondod, h ennek van valóság alapja?
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Van valóságalapja.

de az 5k ahogy latom inkabb fejlesztok kozott gyakori, vagy tevedek?
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

5k? Ez dollár? Ne az USA-t nézd. ;)

Bár reális lehet Magyarországon, noha tény, hogy nem gyakori.

HUF-t neztem es Budapestet.
ok, 500K :)
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Üzemeltetésért is kaphat ennyit, de -- mint írtam volt -- nyilván nem azért, mert képes kicserélni egy videokártyát vagy megfelelő módon bedugni egy UTP-t, hanem olyan szaktudása van, ami nem terem minden bokorban.

--
http://igg.me/at/gacivs-201503/x/8052545

Sok helyen megadják utolsó senkiknek is, nem kell hozzá vezetőnek se lenni... mondjuk kell némi szakmai tapasztalat és egy csomó soft skill... és persze nem azért adják, mert az ember kábelt húz be vagy nyomtatóban cserélget tonert.

Megint ott bukik meg a dolog, hogy belekevered a pénzváltást. Ne tedd, akkor egyből helyére kerül a dolog. Ugyanazért a munkáért ugyanannyi idő alatt "ugyanazt" a házat tudod megvenni a különböző országokban.

> Sőt, a rögvalóság az, hogy mindig annyi fizetést fog kapni, amennyi miatt a relatív környezetét ismerve még éppen nem fog felmondani, teljesen függetlenül attól, hogy a cég éppen mennyit keresett a munkáján.

Ez pedig (szerencsére) hülyeség, nem minden cégnek az a célja, hogy kizsigerelje a munkavállalóit. Jobb helyeken már rájöttek, hogy az emberi erőforrás is fontos, ha nem a legfontosabb. Eddig hál' Istennek nem dolgoztam olyan helyen, amire illett volna ez a leírásod.

"Megint ott bukik meg a dolog, hogy belekevered a pénzváltást."

Nem, nem keverem bele a pénzváltást, se a vásárlóerő paritást... lapozz vissza, onnan indultunk, hogy szerinted a dolgozó akkor kaphat több pénzt, ha a munkájával (=hozzáadott értékével) meg tudja keresni azt a pénzt a cégnek, plusz a cég profitját... aztán meg elkezded hangoztatni, hogy mégsem függ a munkájától (=hozzáadott értékétől) a fizetése, hanem a környezetéhez kell viszonyítani, hogy például mennyibe kerül a lakhatása. A kettő együtt nem megy. Vagy az egyik vagy a másik, döntsd el.

"Ez pedig (szerencsére) hülyeség, nem minden cégnek az a célja, hogy kizsigerelje a munkavállalóit. Jobb helyeken már rájöttek, hogy az emberi erőforrás is fontos, ha nem a legfontosabb. Eddig hál' Istennek nem dolgoztam olyan helyen, amire illett volna ez a leírásod."

Miért, nagyjából annyi pénzt kapsz, mint amennyit a környékeden más hasonló méretű cég is megad a munkakörödben, nem?

Ha ugyanezért a munkáért Londonban három-négyszer ennyi fizetést kapnál, akkor bizony éppen csak egy kicsivel több fizetést kapsz, hogy ne mondj fel, semmi köze a fizetésednek ahhoz, hogy mennyit keres rajtad a cég.

> aztán meg elkezded hangoztatni, hogy mégsem függ a munkájától (=hozzáadott értékétől) a fizetése, hanem a környezetéhez kell viszonyítani, hogy például mennyibe kerül a lakhatása

Nem ezt mondtam. A környezethez nem kell viszonyítani (tehát több értéket termelve 10 év helyett 8 év után tud lakást venni), viszont a különböző környezetek közvetlenül nem összehasonlíthatók.

Ha érdekel a téma: https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Mac_Index

> Miért, nagyjából annyi pénzt kapsz, mint amennyit a környékeden más hasonló méretű cég is megad a munkakörödben, nem?

Nem tudom, hogy a konkrétan az én munkakörömben mennyi az átlagos fizu (még cégen belül sem), de azt tudom, hogy két cég között elég nagy különbségek lehetnek.

"A környezethez nem kell viszonyítani (tehát több értéket termelve 10 év helyett 8 év után tud lakást venni), viszont a különböző környezetek közvetlenül nem összehasonlíthatók."

Miért is függ a környezettől, hogy mennyi értéket teremt a dolgozó?

"Ha érdekel a téma: https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Mac_Index"

A BigMac indexnek érintőlegesen sincs köze ahhoz, hogy mennyi pénzt kell fizetni egy dolgozónak a munkája után.

"Nem tudom, hogy a konkrétan az én munkakörömben mennyi az átlagos fizu (még cégen belül sem), de azt tudom, hogy két cég között elég nagy különbségek lehetnek."

Hidd el, hogy egészen nagy pontossággal sejted, hogy mennyi a piaci értéked... :)
...és azt is tudod, hogy nincs három-négyszeres különbség a hazai cégek között.

Bármennyire szar érzés is, de a céged pont annyira fizet meg, hogy éppen fel ne mondj... hiába teremtesz kétszer-háromszor annyi értéket, nem fognak kétszer-háromszor annyit fizetni, mint a melletted ülőnek, ott van mindig egy üvegplafon... esetleg a HR vagy a főnökeid elhitetik veled, hogy ez nem így van, de az csak illúzió.

> Miért is függ a környezettől, hogy mennyi értéket teremt a dolgozó?

Ismétlem: nem az értékteremtés mértéke függ a környezettől. Az USA-ban és itthon is kb. 10 éves _helyi_ nettó kereset egy lakás. Tehát hangsúlyozom: mindkét helyen kb. ugyanakkora értéket teremt ugyanaz a munka: évente egy átlagos lakás egytizedét, ha így jobban tetszik.

> A BigMac indexnek érintőlegesen sincs köze ahhoz, hogy mennyi pénzt kell fizetni egy dolgozónak a munkája után.

A BMI kb. ugyanaz, mint a fenti példám a lakásvásárlással. Egységnyi munkával (nagyságrendileg!) egységnyi értéket állítasz elő. A különbség csak akkor jön elő, ha a bankszámládon levő konkrét összeget elviszed egy (a munkavégzéshez képest) idegen helyre. (Ismétlés a tudás anyja: csak itt lép be a környezeti hatás, az értékteremtéskor nem!)

> ...és azt is tudod, hogy nincs három-négyszeres különbség a hazai cégek között.

Nem, ezt nem tudom, sőt pont az ellenkezőjét gondolom (goto Glassdoor, egészen meglepő dolgok vannak rajta).

> Bármennyire szar érzés is, de a céged pont annyira fizet meg, hogy éppen fel ne mondj...

Most vonatkoztassunk el az aktuális munkahelyemtől, nézzük általánosságban. Lehet, hogy újat mondok, de nem minden cégnél a munkavállaló kizsákmányolása a cél. Vannak olyan helyek, több ilyennél is dolgoztam már, tehát nem egyedi esetről van szó, ahol az a cél, hogy a dolgozók sokáig maradjanak a vállalatnál, például hogy konkrétan ott termeljenek értéket, ne máshol. Ez a törekvés megjelenhet a munkakörnyezetben, de nyilván a juttatásokban is.

Arról meg már nem is beszélve, hogy az ember akár szeretheti is a munkáját, ami ugye megint csak plusz egy motivációs tényező a juttatások mellett. Addig kéne eljutni (nem feltétlenül neked, általában a magyar munkaerőpiacnak), hogy munkavállaló != wage slave. Ha ez a helyére kerül, elég sok dolog fog megvilágosodni a munkavállalók és a munkáltatók fejében is.

"Tehát hangsúlyozom: mindkét helyen kb. ugyanakkora értéket teremt ugyanaz a munka: évente egy átlagos lakás egytizedét, ha így jobban tetszik."

Egyrészt lakás és lakás között rettentő nagy különbségek vannak árban, illetve jelentősen árnyalja a képet a munkaerő piaci kereslet és kínálat meg a többi közgazdasági lózung, amit elhanyagolsz.

Másrészt ez ez akkor igaz, ha a munka, a munkahely, a dolgozó és a teremtett érték helyhez között, de ez egyre kevésbé igaz... az IT szolgáltatások nagyon-nagy része nem ilyen, hogy a témánál maradjunk, bármikor dolgozhatsz a magyarországi lakásodból egy svájci cégnek de akár egy bangladesi cégnek is... nyilván a svájci cégnek fogsz dolgozni, mert jövedelmezőbb, a svájci céget pedig nem igazán érdekli, hogy mennyibe kerül a lakásod, amiben éppen élsz... ahogy a bangladesi cég se fog csak azért többet fizetni, mert drága országot és/vagy lakást választottál...

Ha a saját bőrödet viszed vásárra, akkor a bevételed pusztán a megtermelt értékkel lesz arányos... ha alkalmazott vagy, akkor meg éppen csak annyit fogsz kapni, hogy ne mondj fel.

"Most vonatkoztassunk el az aktuális munkahelyemtől, nézzük általánosságban. Lehet, hogy újat mondok, de nem minden cégnél a munkavállaló kizsákmányolása a cél."

Ahja, de az a cél, hogy a profit maximális legyen... :)

"Vannak olyan helyek, több ilyennél is dolgoztam már, tehát nem egyedi esetről van szó, ahol az a cél, hogy a dolgozók sokáig maradjanak a vállalatnál, például hogy konkrétan ott termeljenek értéket, ne máshol. Ez a törekvés megjelenhet a munkakörnyezetben, de nyilván a juttatásokban is."

Ez hol mond ellent annak, hogy éppen annyit fizetnek, hogy ne mondj fel (és menj a konkurenciához)?! Pont ezt írod le... és lehetsz bármilyen kulcsember, nem fogsz soha az általad teremtett értékkel arányos fizetést kapni, hogy ismét kapcsolódjunk a kiinduló ponthoz. :)

De legalább az illúziód még megvan, hogy emberszámba vesznek... de csak egy szám vagy az FTE mezőben... a lojalitásod pedig addig számít, amíg bőséggel hozod a pénzt, ha nem, akkor zokszó nélkül lecserélnek a következőre. Minden más csak HR mágia, majd egyszer rá fogsz jönni...

--
http://igg.me/at/gacivs-201503/x/8052545

> Ahja, de az a cél, hogy a profit maximális legyen... :)

Nem mindig, és nem minden körülmények között. Melyik a jobb, X profit 1 évig, vagy 0,9*X profit két évig (l. fenntarthatóság)? Szélsőséges példa: http://s1.ibtimes.com/sites/www.ibtimes.com/files/styles/v2_article_large/public/2013/12/18/amzn-chart_0.jpg

> a lojalitásod pedig addig számít, amíg bőséggel hozod a pénzt, ha nem, akkor zokszó nélkül lecserélnek a következőre

Szerintem soha nem állítottam ennek az ellenkezőjét. A különbség kettőnk nézőpontja között az, hogy te csak a juttatásokat veszed most figyelembe, más faktorokat nem.

Újabb példa: legjobb munkahely felmérés megvan? Tegyük félre megint a MS-t, menjünk kicsit vissza az időben, korábbi munkahelyekhez. Dolgoztam olyan cégnél is, aki a kategóriájában a legjobbak között van, és olyannál, ami elég hátul. Ha a jobbiknál azt mondták volna, hogy választhatok: -50e fizetés, vagy visszamegyek a rosszabbikba, akkor gondolkodás nélkül a fizetéscsökkentést választottam volna. Miért? Mert nem csak a fizu számít*.

szerk: * Persze lehet, hogy év vagyok naiv, úgyhogy helyesbítenék: nekem nem csak a fizu számít. (De nyilván minél több, annál jobb, nem vagyok álszent.)

"Nem mindig, és nem minden körülmények között. Melyik a jobb, X profit 1 évig, vagy 0,9*X profit két évig (l. fenntarthatóság)?"

Mindig a befektetéssel arányos profit (vagy jövőbeli profitígéret) a lényeg... ahol nem, ott nem a saját pénzt kezeli az adott cég, de az meg sikkasztásgyanús. :)

...de ennek továbbra sincs köze ahhoz, hogy mennyi az alkalmazott fizetése és az arányos-e az értékteremtésével... ugye innen indultunk, emlékeztetőül: 2 millió nettó fizetés és 6,5 millió havi értékteremtés.

"A különbség kettőnk nézőpontja között az, hogy te csak a juttatásokat veszed most figyelembe, más faktorokat nem."

A különbség az, hogy szerintem az alkalmazott fizetése független a megtermelt értékkel, nyilván ott van egy küszöb és egy üvegplafon.

Egyébként rettentő sok faktort nézek... többek között megértem a munkáltató oldalát is, és nem is várom, hogy a lojalitást fizesse meg, mert soha nem fogja... mondjuk 5-6 éve nagyjából olyan idealista voltam, mint most Te. Kihasználnak és még örülsz is neki... :)

"Ha a jobbiknál azt mondták volna, hogy választhatok: -50e fizetés, vagy visszamegyek a rosszabbikba, akkor gondolkodás nélkül a fizetéscsökkentést választottam volna."

És? Én most már csak négynapos (4x8 órás) munkahetet vállalok olyan helyen, ahol megfelelő technológiákat használnak és hagynak dolgozni, mert a jelenlegi körülményeimnek és céljaimnak ez felel meg legjobban...

> És? Én most már csak négynapos (4x8 órás) munkahetet vállalok olyan helyen, ahol megfelelő technológiákat használnak és hagynak dolgozni, mert a jelenlegi körülményeimnek és céljaimnak ez felel meg legjobban...

Mit és? Erről beszéltem. Ha holnap azt mondják, minden marad változatlan, de tízezerrel kevesebbet tudnak csak fizetni érte, lelépnél?

"Mit és? Erről beszéltem. Ha holnap azt mondják, minden marad változatlan, de tízezerrel kevesebbet tudnak csak fizetni érte, lelépnél?"

Ha holnap valami lényeges részen változtatnak a kialakult és kialkudott helyzeten, akkor igen, lelépek az első adandó alkalommal... ez ilyen egyszerű. :)

Nem-nem. A te alaptételed, hogy az abszolút minimumot fizetik, amiért még nem mondasz fel.

A kérdés: _minden_ marad a régiben. Érdekes feladatok, modern eszközök, laza légkör, stb. De egy tizessel kevesebbet kapsz. Mész vagy maradsz?

"A kérdés: _minden_ marad a régiben. Érdekes feladatok, modern eszközök, laza légkör, stb. De egy tizessel kevesebbet kapsz. Mész vagy maradsz?"

Nyilván azonnal megyek. Ha egy forinttal is kevesebbet akarnak adni, miközben látszólag minden a legnagyobb rendben van, akkor ott már hónapok óta komoly problémák vannak a háttérben, csak titkolják. Ha pedig lényegesebb összeg az alku tárgya, akkor is megyek, mert az érdekeim sérülnek.

Persze, lehetsz arra büszke, hogy mekkora cégnél húzod az igát utolsó senkiként teszem azt (pre)sales munkakörben, de akkor is csak az igát húzod és kihasználnak, amíg megtehetik... utána meg eldobnak.

Ha azt állítod, hogy minden cég mindig, minden körülmények között az abszolút minimumot adja az alkalmazottainak, akkor azt kell mondjam, tévedsz. El tudom képzelni (ne vedd személyeskedésnek), hogy a tapasztalataid alá is támasztják, de ha tőlem megkérdezik, hogy
a) -10% fizu, vagy
b) -10%-kal rosszabb munkakörülmények,
akkor valószínűleg anyáznék egy nagyot, de az a)-t választanám.

Ugyanis (szerintem) baromira fontos, hogy az ember olyat csinálhasson, amit szeret - ha az nem jön össze, akkor csak nyűgként fogja megélni a munkát. Lehet, hogy másnak mások a prioritásai, ezt nem akarom kétségbe vonni.

Nem ilyen egyszeru. Kerdes, mit okoz a -10% fizu. Ha utana nem tudom a rezsit/hitelt fizetni, akkor megyek. Ha a vasanapi kaviar helyett csak parizer jut, akkor talan maradok.

De annal a cegnel, ahol ez igy felmerul....ott nem maradnek sokaig.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

http://hup.hu/node/139852#comment-1859033

Oké, de az egész onnan indult, hogy mindig az abszolút minimumon tartanak. Én azt próbálom magyarázni, hogy nem mindig - nem azt, hogy soha.

"Oké, de az egész onnan indult, hogy mindig az abszolút minimumon tartanak."

Kereslet-kínálat. Ha majd lesz pár órád, amíg nincs más dolgot, akkor azért gondold végig, jó? Most vagy időd nincs gondolkodni vagy még túl új a munkahelyed.

> vagy még túl új a munkahelyed.

Még direkt szerencse, hogy valahányszor példát kellett mondani, előző munkahelyekkel tettem. De nem úgy volt amúgy is, hogy befejezzük?

"Ha azt állítod, hogy minden cég mindig, minden körülmények között az abszolút minimumot adja az alkalmazottainak, akkor azt kell mondjam, tévedsz."

Egyszerű logikán alapuló közgazdaságtan... sokszor olyan szépen csomagolva fizetésemelésként, jobb munkakörülményként vagy előléptetésként, hogy fel se tűnik... :)

...persze a lojális embereket jobban lehet terhelni és kihasználni, mert ők később veszik ezt észre. Kezdjed el feszegetni a határokat és hamar kiderül, hogy hol van az üvegplafonod. És szinte teljesen biztos, hogy köze nem lesz az üvegplafonodnak ahhoz, amennyi értéket egyébként megtermelsz a cégnek.

"El tudom képzelni (ne vedd személyeskedésnek), hogy a tapasztalataid alá is támasztják, de ha tőlem megkérdezik, hogy a) -10% fizu, vagy b) -10%-kal rosszabb munkakörülmények, akkor valószínűleg anyáznék egy nagyot, de az a)-t választanám."

Élethelyzettől függ, hogy tudsz-e 10 százalékkal kevesebb pénzből meglenni... nem ennyire fekete-fehér a világ. :)

A való életben egy ilyen fekete-fehér döntéshez rabszolga gének kellenek végtelen lojalitással kombinálva. Sokkal valószínűbb, hogy az élethelyzeted függvényében döntesz, és azonnal elkezdesz nézelődni más állás után.

"Ugyanis (szerintem) baromira fontos, hogy az ember olyat csinálhasson, amit szeret - ha az nem jön össze, akkor csak nyűgként fogja megélni a munkát. Lehet, hogy másnak mások a prioritásai, ezt nem akarom kétségbe vonni."

Nyilván... de ehhez nem feltétlen kell végtelenül lojálisnak lenni és befogott füllel hitetlenkedni, ha valaki azt állítja, hogy tulajdonképpen kihasználnak a munkahelyeden.

> nem ennyire fekete-fehér a világ. :)

Pont erről beszélek, de ez ne zavarjon. ;) Te azt állítottad, hogy mindig így van. Én azt, hogy nem mindig (de nem azt, hogy soha!)

"Pont erről beszélek, de ez ne zavarjon. ;) Te azt állítottad, hogy mindig így van. Én azt, hogy nem mindig (de nem azt, hogy soha!)"

Azt hiszem befejezem... amikor már egyetlen egy a kontextusából kiragadott mondatrészre reagálsz olyan válasszal, aminek az eredeti mondatkörnyezetéhez semmi köze, akkor az már nem vita.

Oké, legyen így. :)

Ahogy már írtam szerintem rossz példa lakás tulajdont hasonlítani. Nyugaton az vesz lakást, aki abba akarja fektetni a pénzét, nem pedig azért, hogy abban lakjon. Ott költöznek a munkahely után, ha kell államokon vagy országokon át is. Ha autókat nézel, akkor pedig azt látod, hogy az USA-ban pár hónap után teljesen új és komoly autót vehetsz spórolt pénzből is. Itthon pedig az új autó szintén több éves projekt hitelre. Szóval ha elszakadunk a lakások tulajdoni árától, akkor hamar azt találjuk, hogy nyugatabbra sokkal több pénz jut élni a létszükségen felül.

A munka értékteremtése pedig nem konstans, gazdasági szempontból azonnal pénzre váltják ezt. Az eszmei értéke lehet ugyanaz, de a helyi viszonyoktól függ, hogy pénzben az mit jelent. Újabban divat arról cikkezni, hogy a magyar munkaerő nem termel annyi értéket. A bibi, hogy a GDP == GNI, tehát a gdp nagyon is függ a fizetésektől. Mostanában azt próbálják terjeszteni, hogy a gdp mértéke miatt alacsonyak a fizetések. A gdp meg azért alacsony, mert a fizetés alacsony. Ördögi kör.

Korábban egyikőtök említett egy svájci példát. Na ott a valósághoz közelebb áll, ha egy svájci cég elvállalja 500M forintért, az lepassszolja egy német cégnek 100M -ért, aki lepasszolja egy magyar cégnek 20M-ért, aki egy másik magyarnak 4M-ért, aki pedig egy harmadiknak 1M-ért, amiből 200k-t kap az aki a munkát végzi.
A példából látható, hogy gazdasági értelemben a pénz nagy része máshol jelenik meg értékteremtésként, pedig a hétköznapi értelemben vett értéket a legutolsó tróger hozza létre.
Persze ilyen alvállalkozói láncot nyugaton is találni, csak magasabb az az összeg, aminél már nem passzolják le valaki másnak töredék fizetésért.

> Ahogy már írtam szerintem rossz példa lakás tulajdont hasonlítani. Nyugaton az vesz lakást, aki abba akarja fektetni a pénzét, nem pedig azért, hogy abban lakjon.

Jó, akkor hasonlítsuk össze a lakásbérlést/-lízinget. Az a baj, arról nem láttam statisztikát, de arra tippelnék, hasonló a helyzet.

Elég nagy a szórás, itthon 50-100 eft körül már találni valamit. Kinn meg 500-1000 euro közt találni mondjuk hasonlót.
Ha megnézzük, hogy 80-200 eft fizetés vagy 1500 - 3000 euro közti fizetés van erre, úgy mindjárt érdekesebb.

Itthon 30 - 100 eft, kinn 1000 - 2000 euro marad. A termékek, árucikkek nem drágábban nyugaton. A minőségbeli különbséget még nem is néztük, mert nem az itteni a jobb. Még ha éppen hasonló arányát is viszi el a fizetésnek a lakhatás, akkor is többször annyi marad arra, hogy éljen. Ha meg spórolni akar éppen, akkor sokkal többet tud összegyűjteni kinn. A kinti pénzből könnyebben költhet szórakozásra vagy szolgáltatásokra is.

> A termékek, árucikkek nem drágábban nyugaton.

Hát, ebben azért nem vagyok biztos. (Meg ugye #define nyugat, de az más kérdés.)

Ha mondjuk az USA-t nézzük, akkor egy-két kategóriát leszámítva (pl.: műszaki cikk, ruha, Coca Cola) minden drágább volt, mint itthon.

uk
nem Angol kez altal eloallitot dolog ugyan annyi mint mashol.
ok kenyer £1-£1.5 de a tej pl £0.5 (4L)

a szolgaltatasok sem egetveroen dragak az itteni fizeteshez. pl, £5 egy hajvagas ( de nezzeket meg a cwjobs.co.uk h mennyi is a kereset).
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

off:
londonrol mindig az jut eszembe, mikor az igazságos indexen olvastam egy cikket, hogy a gyerek kint keményen dolgozott mosogatoként napi 12-14 orát, kenyéren és is vizen élt, kis lukba lakott, szabadnap konvergált a nullához, és itthon tudott venni egy bmv-t. aha, itthon budös a munka, londomba lehet keményen dolgozni, odakint kenyéren vizen él, itthon meg elszorja a pénzt. tehát odakint sporol, dolgozik keményen, itthon meg nagy lábon akar élni, semmi munkával. sose dicsekszik ezzel senki. amugy meg azt vallom, aki itthon b@lfasz, az kint is az. azért nem maradnak kint sokan sokáig, mert rájon, hogy ott sem tejfel. sok a kivándorlo: hát menjen, probálja ki. csak azt hallani, hogy kimennek, arrol sose(alig), hogy nem jott össze, visszajott. mindenkinek összejött, annyira jo ott :D szóval én a tejesmézes angol melókat fenntartással kezelem.
/off

------------------------
Jézus reset téged

Itthon is dolgozhat keményen 12-14 órában, nuku szabadnappal és kaphat érte akár 80 ezret is. Ismerek olyat aki itthon balfasz és abból fedezi, hogy külföldre jár dolgozni. Egyébként én pont azt látom, hogy sok helyen azt próbálják elhitetni, hogy aki kimegy, az majd sírva kéredzkedik haza, mert olyan rossz kinn.
Nekem inkább tűnik úgy, hogy azok jönnek haza azzal, hogy kinn mennyire lenézték és rosszabb volt mint itthon, akik nem beszélik egyáltalán az ottani nyelvet és nem is hajlandóak beilleszkedni. Na azok akik hasonszőrű társaikkal összegettósodva élnek és élelmes honfitársaik rabolják le a bevételüket, na azok jönnek haza sírva.

Informatikus ex-kollégák közül csak egyről hallottam hogy hazaköltözött. Ő is leginkább azért, mert a barátnője nyelvismeret nélkül és beilleszkedési hajlandóság nélkül a négy fal közt rinyálta ki a hazaköltözést. Jó hülye volt, a helyében lehet a csajt zavartam volna haza. De ő tudja.

nagyon örülök, hogy tudsz mondani egy példát olyanra, aki 80ezret keres 14 ora munkával, kijon neki 184ftos oradij elmondásod alapján. most az ilyennel mit csináljak? menjen el közmunkásnak akkor, ott jobban keres, és szabadideje is marad.
nyilván van olyan aki kimegy, összejon neki, kintmarad. gratula. kurva keményen kell ottis dolgozni.
de van aki meg azt mondja, hogy persze hogy sokat kereshetnék, joval többet, de mit csinálok a pénzzel? ingázzak haza? hétvégén nézzem a falat?

hírekben volt, hogy a zangol mérnökök tán szállingoznak el onnan, mert nincsenek megfizetve rendesen. illetve a nyugdijasok is inkább spanyolba költöznek, mert ott ergó üdülnek.

tessék már rendszerbe gondolkozni. az ott megkeresett pénzzel tudsz-e úgy/olyan körülmények között élni, ahogy akarsz? nem kis lukban, nem napi 30 orát dolgozva, beilleszkedve, jol érzede magad, nem kín-e az ottlét, stbstb.

vélhetően nem olyan eccerű, hogy itt 80ezret keresel, ott meg 350ezret ugyanazé, akkor ott kint jobb. vagy igen? :D


------------------------
Jézus reset téged

Mintha úgy működne, hogy aki 80ért elvállal egy vacak melót, az kedvtelésből tenné. Az sem valós alternatíva, hogy kevesebb pénzért több szabadideje lenne, hiszen még a 80 is létminimum alatti. Szóval kár ilyen butaságokkal dobálózni.

"de van aki meg azt mondja, hogy persze hogy sokat kereshetnék, joval többet, de mit csinálok a pénzzel? ingázzak haza? hétvégén nézzem a falat? "
Erről beszélek, pont ez a beilleszkedni nem akaró ember leírása. Aztán persze terjeszti, hogy milyen rossz kinn és inkább visszaköltözött az anyjához.

Az is természetes, hogy vannak aki még nyugatabbra vándorolnak, mert ott még több marad élni a létszükség kifizetése után. A nyugdíjasok sem csoda, ha az ottani jól megérdemelt nyugdíjukból jól megélnek és nem a farhát megszerzése az életcéljuk, hanem van keret a pihenésre, szórakozásra.

"vélhetően nem olyan eccerű, hogy itt 80ezret keresel, ott meg 350ezret ugyanazé, akkor ott kint jobb. vagy igen? :D "
Nem bonyolult. Le kell vonni a fizetésből azt, ami a létszükségletekhez kell (pl lakhatás) és meg kell nézni, hogy mennyi marad és az mire futja.
A 350 ezer is legfeljebb úgy jön ki 12-14 órás szabadnap nélküli munkára, ha egy ottani élelmes magyar feketén foglalkoztatja és levonja a gettószoba és az étkezés díját is a balek honfitársától. A szabályos minimálbér 8 órás munkára hasonló szintű.
Nameg a létszükséget is gyorsan máshogy definiálják a külföldet fikázók, mert kinn már étterem és luxuskocsi lesz hirtelen a létszükség a számításoknál.

Arra gondoltam én is.

Egyre inkább kezdem azt érezni, hogy akinek nincsen facebook-ja az lassan kimarad mindenből.

Fedora 21, Thinkpad x220

hát igen, kimaradsz a malacetetésből. (ha valamit ingyen kapsz, te van a termék. mint a sertés a telepen)

------------------------
Jézus reset téged

Ez igy van, viszont ha igy halad lassan csak ott lesz kaja, mivel a tobbseg ott lesz/van nem erdemes mashol is osztani.

Fedora 21, Thinkpad x220

én is csak etetni járok oda. :D hányinger amugy. node amugy semmi nem örök.

itt meg szetoffolod a topikot. szerinted erdekel itt barkit a te privat velemenyed az fbrol? ha nem akarsz odamenni, nem mesz, tartsd meg magadnak.

milyen topikot? szolásszabadság van, ha nem érdekel senkit akkor is elmondhatom. ilyen ujságíróssan.

a topic szo ertelmezesehez tudom ajanlani a googlet, vagy setalj be a konyvtarba es kerdezz ra

bocs bazz, de rivafakadtam:
ezt adta be a google program:
http://en.wikipedia.org/wiki/TOPIK
:D:D


------------------------
Jézus reset téged

Ne már, blog, hozzá lehet szólni, leírta a véleményét, és?
Játszod itt a hrgy huprendőrt. :D
--
ne terelj

Azt hiszem Márai Sándor mondta, hogy "Gondolkodni nehéz, ezért a legtöbben ítélnek."
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezt idézni önmagában egy ítélet. :)

Sőt erre ezt válaszolni is az! :D
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Tokmindegy, a lenyeg hogy mindenki kapja be, mint mindig ;)

Ez a megfelelo hozzaallas

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Inkabb a "most common". ;)

Rosszul betűzted azt hogy "magyar".

Nem annyira. Vilagot kicsit jarva azt kell mondanom: tenyleg pesszimista nemzet vagyunk, es valoban van nemelyekben egy szocializmusbol beragadt "jelentsuk fel a szomszedot" mentalitas, de ugyanakkor ilyen igenyes neppel mint a magyar, aki ennyire tokeletesre probalt torekedni (nyilvan lehetosegeinek megfeleloen) meg nem nagyon talalkoztam.

mondjuk a jelentsük fel a szomszédot az a közvetlen demokrácia fellegvárában, Svájcban is nemzeti sport, ráadásul nem is feltétlen előzi meg legalább egy "kérlek ne csináld, mert zavar" sem.

ez megtortent konkretan veled?

itt elek mar 4 eve, szamtalan ismerossel, barattal, es meg senkivel nem talalkoztam, akivel ez megtortent volna, vagy lenne kozvetlen ismerose, akivel ez megtortent, viszont mar hallottam ezt 200x leirva.

"hallottam ezt 200x leirva"

Exception thrown ;)

ha agyhalott vagy, es nem tudod ertelmezni, az nem az en gondom

(ettol fuggetlenul persze irhattam volna normalisan is, de atirtam a mondatot parszor, azert lett az, ami.)

Egyertelmuen csak viccelni probaltam, legkevesbe se szantam sertesnek, velem is siman elofordulhatott volna.

ja de nyilvan igazad volt benne, ettol meg ertheto volt :-)

Velem konkrétan nem, első kézből származó storyt kettőt hallottam, igaz, az egyik ottragadt idősebb hazánkfia, a másik meg longtermen levő expat, nem biztos, hogy a helyivel azonos elbírálás alá estek.

Mikor én dolgoztam velük, az jött le, hogy valóban elég arrogáns, folyamatosan papírra mutogató, és borzasztó élő fába is belekötő népség, uh személyszerint kinézem belőlük :)

a burokracia nagy, elismerem, viszont mukodik - eddig mindent el tudtam normalis idokeretek kozott intezni, raadasul az allami hivatalokban hozzaerto emberek dolgoznak, nem azok, akik leszarjak a munkajukat, illetve nagyon flexibilisek is.

Ezzel zéró tapasztalatom van, sosem kellett ügyintéznem, meg dolgozni is csak remoteból, de azért amikor egy sima upgrade! kapcsán végig akartak tesztelni egy komplett sigtran implementációt rfc/3gpp mentén, tele a az adott terméket egyáltalán nem érintő izékkel, egy olyan stackken, ami egyébként bőven futott nekik más dobozaikon, és amely stack egyébként kimeritő soc-al rendelkezik a feszegetett kérdésekben... hát szóval na.

hat nem tudom. nekem volt de sikerult lejonnom az anyagrol. nem mondom, h nem hianyzik de a volt fuggo mar csak ilyen. TILOS ujra belekostolni mert vissza esik.
:D :D :D

komolyan. nem hianyzik. azota tobb idom van minden masra es ugyan ugy eljut hozzam minden amire kivancsi vagyok.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Tags:
Linux · Windows Server 2008 R2
-

2015-ben?
Jó jó tudom, ez még csak béta. Kussolok.

Nem, teljesen jót mondasz! Ha elárulod, hogyan tudok létrehozni Tag-okat és hogyan tudok 3-nál többet is hozzáadni belőlük a csoporthoz, máris megcsinálom. Köszönöm!

Néha nézzétek meg az fb-profilotokat is inkognitómódban. Van akinek csak az látszik a publikus falán hogy a pálinkát lájkolja. Ez alapvetően nem baj, csak akkor ne ott akarjon munkát keresni... :)

En ettol meg siman felveszem. Max akkor blocker a Facebook profil, ha mismatch van az oneletrajzi munkaltatok es a facebookos/linkedines munkaltatok kozt (ha uresen van hagyva vagy csak legutobbi/jelenlegi van odairva, az nem mismatch). Na jo, ha nagyon hatarozott, folyamatosnak mondhato es egyoldalu politikai tartalmu posztok vannak ott publikban, meg politikai tartalmu cikkek alatt folyamatosnak mondhato publik kommentek, az is minuszpont, mindegy melyik oldalon all (de onmagaban az nem blocker, csak minuszpont).

Már az is baj, hogy valakinek van stabil 'véleménye'? Értem és tudom, hogy csakis a buta - és jellemzően saját vélemény nélküli - embert lehet vezetni, na de kérem.

Felreertheto amit irtam, elsimerem, de hadd szemleltessem par peldaval:

Teljesen normalis ha valakinek a publik posztjai kozott ott van egy "szopjon le az internetado" meg par evvel ezelottrol egy "szopjon le Hoffmann Rozsa" vagy meg par evvel azelottrol egy "Gyurcsany mondjon le" cikk. Lehet velemenye, az nem minuszpont. Az se minuszpont ha neha kiposztol egy cikket hogy majd a Vona vag a Schiffer ezert vagy azert jobban fogja csinalni/jobban csinalna (meg az is tok mindegy, hogy ezek kozul melyiket posztolta).

Az a minszupont, ha kb. latszik, hogy ez az elete, minden nap errol beszel, errol vitatkozik, veszkeszik masokkal, es lesir a falanak mar a publikus reszerol is, hogy ha ez bemegy az irodaba, inkabb ket het mulva mindenki az o politikai velemenyen lesz csak kussoljon mar el (es igen, 10-bol 9x o fogja felhozni). Arrol nem is beszelve hogy egy alkalmazott alapesetben valamennyire a ceget is kepvseli, foleg amikor a nevet, arcat es a publikus Facebook profiljat is vallalja.

Magyarul csak annak jar a minuszpont, akibol kb kinezne az ember, hogy az allasinterjun is Orbanozni/Gyurcsanyozni fog, mindezt kb 2 perc utananezessel.

+1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1

Végre, valaki érti. :) A legtöbb helyen nem droidokat keresnek, az nem baj, ha van valamiről véleményed.

Na ennyire itt meg szerintem nem ertettunk egyet :D

És ha már ott talált munkát, akkor is gáz a pálinkalájkolás? :)

Bár szerintem hiba levonni ebből azt hogy csak ez érdekel, de értem amit mondasz. Ebből is látszik hogy az fb profil alapján nem lehet megmondani hogy ki milyen ember. A HR-esek meg ez alapján ítélik meg a leendő munkavállalókat...


Újrakezdeni nehéz, feladni lehetetlen...

Nem ezek alapjan, max "figyelembe veszik". (Na jo, neha ha retardaltak, akkor ez alapjan fajsulyosan, de olyankor a ceg is olyan, amilyen, tele alszentekkel).

Nem szeretnék a fácséra beregelni.

Pedig nem ordogtol valo az, csak esszel kell hasznalni.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

akkor ne "te" reggelj be!:D

Hanem deleljen?

milyen sysadmin lehet az, aki...
nem annyira paranoid, hogy van facebook accountja?
#flamebait

Szóval egy betegséggel arányosan együtt hat a szakmaiság? Vagyis egy profi csak beteg ember lehet?

#flamebait

Ha a jó rendszergazáknak nincs facebook accountja, akkor a világ egyik legnagyobb sitejának, a facebooknak az üzemeltetését ezek szerint el lehet intézni hátulgombolósokkal? Hiszen nekik nyilván van acc.-uk :)

Nekem az üzemeltetett portálok feléhez nincs accom. :) De psszt.

Jóvan, de nem mindenki üzemeltet poreszt :P

Egyébként nekem úgy tűnik, hogy az ilyen nagyon innovatív meg startup helyeken igenis kizáró ok, ha szerinted kreténség, amit csinálnak. Hidd el, hogy locsemege lehetne az üzemeltetés agyaúristene, a facénál nem látnák szívesen.

nagyon innovatív meg startup helyeken igenis kizáró ok, ha szerinted kreténség, amit csinálnak

+1. Mondjuk locsemegebol kinezem, hogy Daedalon-t is vesz a koton melle a gyogyszertarbol...

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Olvastam hideget-meleget arról, hogy mi a jó és mi a rossz abban, ha a profilodat nézegetik a HR-esek.

Mondhatnék én is személyes problémát vele, amikor konkrétan szembesítettek második körben egy szerverteremben készült fotóval amit feltöltöttem és a leendő szakmai főnököm megkérdezte kereken, hogy majd akkor az ő gépeiket is fel fogom-e tölteni, esetleg a jelszavakat is melléjük írom? Talán igazuk volt, nem tudom. Öt évet biztosan öregedtem ott helyben, gondolni sem szeretek rá, de megtanultam a leckét... Azt meg végképp nem értem, ennek tudatában miért hívtak be...

A lényeg, hogy azóta megtanultam, hogy ha még egyszer lesz valaha bármilyen publikus közösségi profilom (jelenleg nincs) akkor semmi olyasmit nem töltök fel rá, amit egy képeslapra nem raknék fel.

Ami pedig a jó oldalát illeti...

Nincs annak párja, amikor "felkérnek" egy munkára és nem neked kell könyörögni, talpalni érte. Ez csak "networking" útján lehetséges. Annak pedig a XXI. Századi módja részben a közösségi média... csak, ahogy valaki előttem mondta, ésszel kell használni...

Be kell vallanom ugyanakkor, hogy bár látom a lehetőséget benne, és tudom mit szalasztok el, mégsem vagyok tagja egyetlen közösségi médiának sem. Van, aki erre egyszerűen nem érzi magát képesnek, én ilyen vagyok... ez van... ez egy olyan hibám, amit a 30-as éveim elején már nem valószínű, hogy meg tudok változtatni.

De úgy érzem ezzel már elkalandoztam a témától...

> Azt meg végképp nem értem, ennek tudatában miért hívtak be...

valóban fekete pont egy ilyen, de mivel tényleges károkozás nem történt, ki lehet magyarázni, nem feltétlenül dealbreaker.

Fene se tudja jogosan fekete pont-e... Ha nem tudni hol készült, nincs ott a jelszó vagy semmi ilyesmi, akkor végül is mi látszik? Egy ember meg egy rakat szerver ami valahol van és valami fut rajta. Ezt azért én nem látom ilyen gondnak. Persze lehet azért, mert rendszeresen posztolok munkákról képeket. :) -igaz azokon sem látszik semmi komprömitálló.

--
Rózsár Gábor (muszashi)

Mondjuk ezt en sem ertem, mi bajuk lehetett ezzel.

Hacsak nem "franciatv-s" kepek...

"a nyilatkozó újságíró háta mögött a tájékoztató anyagok között ki volt függesztve egy papírlapra, szép nagy betűkkel a tévé több közösségi oldalának azonosítója és jelszava.
Ráadásul egy figyelmes twitterező kiszúrta, hogy a tévé YouTube-csatornájának jelszava „lemotdepassedeyoutube”, ami magyarul kb. annyit tesz: „a YouTube jelszava”."

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Végülis nem... nem látszottak rajtuk gépnevek, sem ILO default setting papírocskák, sem subnetek, semmi (aktívan ki lett satírozva), de mivel az illetőnek remegett a keze, sajnos kicsit még elmosódott is volt... de a gépek szépen látszottak, meg a csatlakozások is, appliance nevek is...

Azt hiszem végül az volt a baj, hogy a kommentben odaírtam, hogy "munka közben" és az illető induktívan arra következtetett, hogy innét dátum alapján beazonosítható, hogy az akkori "jelenlegi" munkahelyemről volt szó és ha "hozzáértő" ember a konkurrenciától ránézett, akkor jó hibahatárral megállapíthatta, hogy kb. milyen eszközpark, színvonal... Csak sejthetem, hogy valójában ezen szívta fel magát, mert ezt sajnos úgy adta elő, olyan arckifejezéssel, hangon, stb, én akkor sajnos megköszöntem a lehetőséget és távoztam, nem is tartottak vissza. Majd 1-2 órát ültem a 105-ös busz megállójában... igen, tudom...

Szóval... Az biztos, hogy nem alaptalanul akadt ki az emberünk, mert később volt olyan munkahelyem, ahol egy ilyenért menesztettek is volna (Citigroup), még az orientáción is volt szó a selfie-zésről, képernyő lockolásról és screenshotokról...

Mondjuk azóta ilyen marhaságot nem csinálok...

Hát én ezt mindig is olyan hagyománynak gondoltam, mint pl hogy nem lépünk be root-ként (hanem jelszó nélkül sudo-zunk), tiltjuk az ICMP-t, otthoni pendrive-ot nem dugunk a munkahelyi gépbe.

Ha olyannal beszélünk akkor szorgosan bólogatunk, hogy hát ez a szakmai hibák alfája és omegája, miközben pontosan tudjuk, hogy ennél jóval árnyaltabb a kép.

Disclaimer: természetesen nem lépek be root-ként, tiltom az ICMP-t, nem használok pendrive-ot és nem szelfizek a gépekkel. ;)

hanem jelszó nélkül sudo-zunk

igen?

tiltjuk az ICMP-t,

security by obscurity?

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Néhány gépet vettem már át üzemeltetésre fejlesztőktől, korábbi rendszergazdáktól és ezek visszatérő motívumok a biztonsággal kapcsolatban.

De efféle hagyomány a szervertermek beléptetése is: az övcsatot azt alaposan megvizsgálják, de közben a gépházban kb azt viszel be amit akarsz. :)

Vannak ilyen közjátékok, na.

De mennyire utalom, amikor valaki kituzfalazza az ICMP forgalmat... :)

majmok mindig is voltak, mindig is lesznek :)

Én szoktam mondogatni, hogy "Minden alkalommal, mikor egy általad konfigurált tűzfal eldob egy pinget, isten megöl egy kismacskát" - szép lassan használ :)

szerintem kar ezt komolyan venni.

en szeretem fotozni a geptermeinket, es amig ez nem tartalmaz olyan informaciot, ami a ceg szamara hatranyt okozna (jelszavak, geppark felmeresere alkalmas elemek, ...), addig megfelelo irasbeli engedelyek utan nem latom ennek akadalyat.

meg amúgy is hagyjuk már ezt az automatikus cloud backupok korában...

A helyes valasz erre a kovetkezo lett volna: "a kepet termeszetesen megmutattam a felettesemnek/a ceg adatvedelmi felelosenek/HR-nek, aki(k) hozzajarult(ak) annak kozlesehez, miutan meggyozodtek rola, hogy nem tartalmaz bizalmas adatot".

--
L

:)

+1

Épp álláskeresésben vagyok, mint developer. Mindenesetre joinoltam :)

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

subscribe
--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nekem a linkre azt írja, hogy belépés a Facebookra... :(


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

egy facebook csoportnál mégis mit vártál?

Nekem fura, hogy egy alapvetően fogalmatlan exhibicionistáknak kitalált helyet használ valaki ilyen célra.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Úgy érted, hogy számítógépet munkára?!

--
http://igg.me/at/gacivs-201503/x/8052545

Nem. Közösségi hálóról, Facebook-ról van szó, nem a számítógépről, mint eszközről.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Most miért, a számítógépet is csak kis gürc köcsögök használják csézni meg pornózni, nem?

Nem.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Facebook se csak "fogalmatlan exhibicionistáknak" való... egy eszköz, amit lehet jól és rosszul is használni.

Csakhogy nincs visszaút.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért ne lenne?

Egyrészt szórakoztató, hogy igen sommás, és láthatólag féligazságokra, meg hagymázos képzelgésekre alapuló ellenszenvedet a facebookkal szemben állandóan előhozod, ha kell ha nem :)

Másrészt meg, értem én, hogy neked fura, de akkor azt mondd, hogy szerinted ennek semmi keresnivalója a facebookon, ne látványértetlenkedj, hogy egy facebookos csoporthoz a facebookon kell belépni.

ja, hat a facse tenyleg nem passzol a matyohimzeses, betyarbajszos, fokoslengeto, pejkotmegulo nepnemzeti almagyarkodashoz...

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Miért nem lehetett erre egy honlapot csinálni?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

minek?

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Hogyhogy minek? Betölteni a feladatát.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondoltál rá, hogy lehet hogy a facebookos csoport is betölti a feladatát?

Nem, mert kizárólag FB felhasználók használhatják.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

és?

gondolj ra ugy, mint egy eloszurore: a jelek szerint te mar az elejen kihullottal...

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

ja, olyan embert keresunk aki munkaidoben is tud facebookolni. well done.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Ha jól dolgozik minden működik, tehát ráér láblógatni! ;):)

--
Rózsár Gábor (muszashi)

majdnem: aki valami miatt keptelen egy fb oldalhoz csatlakozni, az kiesett (meg mielott koszonhetett volna). A kivalasztas folyamata ugyanis egy fokozatos szukites, amig megtalalod a meritesbol azt az 1 embert, aki a legjobb lesz neked. Aztan hogy ki miert nem kerult be egyaltalan a meritesbe, az egyeni szoc. problema...

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Mi köze a munkavégzésnek és az FB profil meglétének egymáshoz?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

az, hogy ha nem tudod megnezni (tok mindegy miert), akkor kimaradsz belole.

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Gondolom mert a kreátor szerint egyszerűbb ezt az általa egyébként is használt platformon csinálni? Meg úgy gondolja, hogy könnyebb ott megtalálni embereket, vagy ilyesmi? Meg nincs vele költsége? Gondolom volt neki oka, hogy ezt választotta.

Visszakérdezek: miért kéne másoknak a döntését befolyásolja, hogy te nem használsz facebookot?

Nyilván nem vagyok ezzel egyedül. Picit olyan ez, mintha csinálna valaki elérést kizárólag Windows platformról UPC előfizetéssel, többiek kizárva.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És ha ezt teszi akkor mivan? Hadd dönte már el, hogy kit akar elérni. FYI: valószínűleg annyira nem vagytok ezzel sokan, hogy érdekelje, hogy van pár ember, aki kimarad a szórásból mert szerintük a facebook az ördögtől való.

Saját döntésed, hogy szerinted a facebook nem jó semmire és/vagy túl sok privacy feladását igényli és/vagy nem eléggé magyar és/vagy egyéb okod. Viseld döntésed következményeit, nem másokra mutogass, hogy szerinted ezt nem így kellett volna, mert te így kimaradsz.

Aztán miért ne mutogassak másokra? Szabad vélemény nyilvánítás, effélék már nem?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt nem tudom honnan vetted, nem azt mondtam, hogy ne legyen véleményed, reagáltam rá, hogy szerintem nincs igazad :)

Nem, mert ide bárki reggelhet, téged sem akadályoz meg benne senki. A regisztráció pedig nem kötelez semmire, egy email cím kell, mögötte lehetsz bárki.

Csinálj egy kamureget és a gonosz FB nem sokra megy veled. Nekem is kamuregem van, nem érzem szükségét a valódinak, elfogadták a csoportba. Fölösleges ezen fennakadni szerintem.

Csinálj egy kamureget és a gonosz FB nem sokra megy veled.

ebben azert ne legy biztos ;-)

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Elég disszociatív személyiségnek lehet beskatulyázva az FB-nél, mert többen is használjuk. :)

.

pedig jo esellyel egyedul vagy vele...

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Lócsemegével vitatkozol; azzal az emberrel, aki szerint az az oprendszer alapvetően csak szar lehet, amiben a wifit GUI-ról is be lehet állítani. (Vagy valami ilyesmi.)

Tudom, de egyelőre még szórakoztat :)

Hátha sikerül egy kicsit finomítani az álláspontján.

ahhoz mar tul oreg / bigott...

--
"el nem birom kepzelni, hogy valakinek keves az 1.7 GB-os kvota" (hrgy84)

Akkor a már a szakemberhiány, hogy mindegy milyen platformon próbálkozik az ember.

Azért talán ott még nem tartunk, de hogy afelé haladunk itthon, az már egyszer biztos.

Jó igaz, főleg megfelelő összeg is nagy segítség egy pozíció feltöltéséhez.

Vajon csak en nem erem el a csoportot? Vegulis mindegy.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.