Responsive web design mezei felhasználónak

Üdv!

A stackoverflow.com-on is feltettem ezt a kérdést, de mivel nem sok válasz jött rá, így megkérdezlek titeket is, hogy mi a legjobb módja egy responsive web design elkészítésének WYSIWYG szerkesztési lehetőséggel? (a részletekért lásd a linket)

Hozzászólások

Mit akar a fonokod szerkeszteni, magat az olal szerkezetet vagy csak a tartalmat?

Amennyiben a tartalmat akkor tenyleg valami CMS rendszer a jo valasztas, te meg heggesztesz ala responsive design-t. (alltalaban vannak ilyenek dogivel)
wordpress tenyleg jo valasztas, illetve ajanlom meg ezt: http://get-simple.info/

Alapvetoen az, hogy csak basic formazasokat engedsz es csinalsz egy on paste esemenykezelot ami kicsapja a forraskodbol ami nem oda valo.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Attól függ, a főnök mit akar szerkeszteni. Nem tudom mikor láttál utoljára WP-t, de ha jó témát választasz, akkor lehet ide-oda pakolni a widgeteket is. Pluginnel lehet az összes google webfontból válogatni, bármilyen selector-t választva.
A html tartalom is megoldható (editorban van html nézet), ha annál komolyabb kell, biztosan van, arra is plugin.
------------------------
Everyone is a winner*

Ez a téma pl. olyan, hogy a tartalom se fix (max) szélességű:

http://my.studiopress.com/themes/beautiful/#demo-full

Legalábbis amennyire tudtam, széthúztam a böngészőt, és ment utána, kb. 1,5 képernyő szélesen.

A Word copy-paste igényt nem lelem.

És igen, ez nem épp jó megoldás, csak az igényből azt sejtem, hogy a Boss nincs tisztában azzal hogy mit akar, így kb. bármilyen megoldás rossz lesz. Legalábbis valami ilyesmire asszociálok:

https://www.youtube.com/watch?v=BKorP55Aqvg

Kicsit átgondolva... a főnök word-ből (valamiből) akar szerkeszteni reszponzív oldalt, anélkül, hogy tudná, hogy mi kell hozzá? Van olyan keretrendszer/editor ami ezt megcsinálja?

Jó, de az igazi problémát nem ott látom hogy technikailag nem megoldható, hanem ha megcsinálja valaki, akkor figyelni kell arra, hogy a szélsőértékeken is jó (elfogadható) legyen a tördelés. Namost aki nem akar érteni hozzá csak csinálni... lehet hogy köcsög vagyok, de annak nem fog menni.

Pláne amilyen ámokfutásokat művelnek vördben.

FCKeditornak de talán a többinek is van "word paste" funkciója, ami valamilyen szinten normális inputot eredményez a wordös szemétből.

Persze az igazi az, ha az ember megcsinálja korrektül a struktúra + template párost, aztán a struktúrába további formázást nem enged, ekkor kb. lehetetlen elrontani.

Ez persze munkás...

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Szia,
Pontosan mit kellene szerkesztenie?
Ha HTML tartalmat hozzáadni az oldalhoz, az egyéni igények fenntartásával, akkor én adnék a kezébe egy TinyMCE-t ( szép, látványos, és egészen jól kezelhető, és akár nyers HTML-ben is engedhet szerkeszteni, egy gombnyomásra. Kezel stílusokat, és egész ügyes kis tool. Nem mellékesen, majdnem a végletekig moddolható :) ), jól konfigurálva.
Ha a teljes oldal felépítést, akkor célszerű átállni egy moddolt CMS rendszerre, ami kezeli a ti igényeiteket ( pl. moddolás gyanánt akár egy skin is elégséges tud lenni)...
Üdv.,
LuiseX

Általános válasz: olyan CMS-t kell használnod ami támogatja a responsive design-t és a wysiwyg bevitelt.

Szerintem kb. minden mai modern CMS-nek tudnia kell ezt.
Amit én konkrétan ismerek: a Liferay 6.2-vel tudsz Bootstrap alapú témákat használni, tehát a reszponzivitás megoldott.
wysiwyg szerkesztője is van természetesen.

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Köszönöm a válaszokat!

Nos Fisher-nek igaza van néhány dologban:

* "a Boss nincs tisztában azzal hogy mit akar"
* "word-ből (valamiből) akar szerkeszteni reszponzív oldalt, anélkül, hogy tudná, hogy mi kell hozzá"

A WordPress-el játszadoztam kicsit, szerintem semmi baj a repsonsive részével, inkább abban érzem kevésnek, hogy az elemeket (gondolok itt a `div`-ekre) elég kötötten kezeli, pontosabban, ha valóban egyéni megjelenést akarok, ahhoz saját témát kell írnom és (amennyire értem) az sem szerkeszthető on-the-fly.

Menet közben felmerült az igény ezen funkciókra is:

* változók használata
* mysql adatbázis -> táblázat generálás

Még nem néztem szét ez ügyben a plugin-ok közt, ezért ha valakinek van egy bevált módszere, az érdekelne.
--
GitHub profil

Ha egyedi megjelenést akarsz, akkor így is, úgy is saját témát kell írnod :D

A Wordpressnek van beépített témaszerkesztője, de először is azt kell elsőnek kikapcsolni, másrészt meg nem WYSIWYG - bár nem néztem már évek óta :D

Viszont vannak kifejezettem afféle jumpstart vagy prototype témák, amik kb. semmit se tudnak, de a téma skeletonja megvan, és egy ebből származtatott sablon - amit már te írsz -, bármilyen lehet. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a prototype nyugodtan frissülhet, az nem teszi tönkre (elvileg, eheh) a te általad megcsinált változtatásokat.

De amit írni akartam, lehet definiálni lap- és bejegyzéstípusokat, amiknek egyedi megjelenése lehet. Ha nem kell minden oldalnak teljesen egyedinek lennie, akkor ez lehet, hogy jó megoldás lenne.

A két új igényre nincs kipróbált pluginem, ami meg hirtelen eszembe jut az lehet hogy hülyeség, inkább tartogatom későbbre :D

Na, találtam egy egész jó megoldást a php beillesztésére: https://wordpress.org/plugins/global-content-blocks/
Ezzel akár a mysql táblázatok is megoldhatóak.

No, csak azt nem értem, hogy ha pl. megadok egy laptípust, ami monnyuk tartalmaz egy

Fő div

elemet felül, meg pl. három alatta lévőt egymás mellett (

1, 2, 3

), akkor hogy tudom szerkeszteni azokat külön-külön? Vagy ezek widget-ek? (sorry, de tényleg még most ismerkedek a wp-vel...)


+---------------+
| Fő div        |
+---------------+
+---+ +---+ +---+
| 1 | | 2 | | 3 |
+---+ +---+ +---+

--
GitHub profil

Azt nem tudom, hogy hogy tudok a wysiwyg editor-ban

div

-et berakni? Vagy ha ez a témán belül van definiálva, akkor hogy tudom kiválasztani, hogy pl. a

2

nevű doboz tartalmát akarom szerkeszteni? Ugyan találtam ilyen plugin-t (https://wordpress.org/plugins/div-shortcode/), csak ezzel az a baj, hogy a kódot kell szerkeszteni, amit főnök ugye mellőzne.

Mindenesetre köszönöm a segítséget, innentől a Guglit traktálom. :)
--
GitHub profil

A baj ott kezdődik, hogy a főnököd azt hiszi, programozói tudás nélkül létre lehet hozni bármilyen weboldalt.
Lehet is, de csak egyszerűbbeket.
Egyéni templateket, egyéni tartalmi blokkokkal nem lehet. Minimum pár PHP kódot ide-oda be kell szúrni hozzá.

Én WP-hez ezt ajánlom egyéni tartalmi részek létrehozására:
http://www.advancedcustomfields.com/
Természetesen a sablon kódhoz ennek használatával is hozzá kell nyúlni!

Egyéni tartalom típusok létrehozásához pedig:
https://wordpress.org/plugins/custom-post-type-maker/

Ezekkel jó sok mindent el lehet intézni adminból, klikkelgetéssel.
De a saját tartalom típusok és mezők megjelenítéséhez a sablont fel kell vértezni a megfelelő kiegészítésekkel. Bár ezek sem bonyolultak, cak kicsit utána kell olvasni a pluginok doksijában.
Ennyire meg legyen képes a főnök ha weboldalt akar magának! :)

nagyon jó Joomla templateket láttam, (pont a héten keresgéltem) amik már készek csak használni kell
Csak a Joomláknál vigyázni kell a hackelésekkel, ezért folyamatosan frissíteni érdemes a programot...

Ez így hülyeség. Ennyi erővel a wordpress sem biztonságos, sőt még a drupal sem. Minden azon múlik mennyire értesz hozzá. Felteszel-e komponenseket meg modulokat bizonytalan forrásból, meg a tárhelyszolgáltatókon is sok múlik. Én még öt éve 1.5-ös joomlát pontosan az 1.5.9-et két évig nem frissítettem. De még csak a legkisebb óvintézkedést sem tettem meg annak érdekében, hogy minél nehezebben legyen feltörhető. Nem törték fel, és va szolgáltató sem kapcsolta le az oldalt. Az ellenkezőjéről is tudok példát mondani. Az összes frissítést azonnal feltettem, azon felül kombináltam több biztonsági kiegészítőt még az admin oldalt is jelszavas védelem mögé dugtam. Feltörték. Na jó ott nem az oldalt, hanem a szervert. Ha valakit érdekel privátban megírom mindkét szolgáltatót.

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!

Na, hát csináltam egy asciidoctor verziót, minden

meta

tag-ot be tudtam állítani, úgy néz ki (nagyjából), ahogy elképzelte, minden klappol, de most kitalálta, hogy csináljam már meg mégis wordpress-ben is, mert hátha a Gugli azt jobban szereti...

(-_-')

Mindegy, beosztott vagyok, azt teszem, amit mond.

Jobban belelestem, látom hogy hol kell átírni a php-t, nagyjából egyértelműnek tűnik minden, de ilyen alapvető dolgot pl. nem tudok beállítani, hogy az oldal nyelve pl.

en-GB

legyen. Nem találom, hogy mit kéne letölteni, mert a fordításokat megtaláltam ugyan (https://translate.wordpress.org/projects/wp/3.9.x), de ha jól értem, ez az admin felületet alakítja, nem az oldalt. A gyári témáknak úgy látom van fordítása, de pl. egy vakulj-paraszt-systems témát akarnék használni, akkor mi a teendő? Másfelől mióta a wp-config.php

define('WPLANG', 'en_GB');

utasítása hatástalan, hogy tudom beállítani a régiót? (értem ezalatt azt, hogy Németországban, Svájcban és Ausztriában is németül beszélnek, de más-más kód kéne hogy szerepeljen a

<html lang="de-XX">

részében.
--
GitHub profil

Igen, ez egy macerás dolog. Én a multilang wp-t próbálom majd összerakni, de lehet hogy csak angol lesz a vége, mert az adott témában nem lokalizálhatóak a stringek. Illetve ahogy megnéztem, nem mind.

http://codex.wordpress.org/Function_Reference/_e

És csak ezért átírni - plusz fordítani is - lusta vagyok.

Pff... És megint csak... Már heresérvet kapok az idegtől, hogy egy számomra ismeretlen cuccban magas szintű beállításokat kellene mókolnom és a projekt csak egy helyben toporog ez miatt. Most épp Joomlát nézegetem, egy picit talán (?) normálisabbnak tűnik (legalábbis a php része nekem jobban fekszik), de még nyitott vagyok egyéb cms-re is. (szívem szerint megelégednék az asciidoctor-ral, de hát nem én fogom a tartalmat kezelni)
--
GitHub profil

Ha a joomlához hitvány skint csinál/választ valaki, akkor az ellen nem véd.
Ami engem lehangolt, hogy milyen kevés többnyelvű téma van:

http://themeforest.net/tags/multi-language

Konkrétan kettő. Persze lehet hogy akad még pár, de ezek szerint nem túl sok.

Ja igen, van még ez, de nem próbáltam: http://wpml.org/

Pont joomlát akartam ajánlani. a 2.5 óta támogatja a többnyelvűséget dinamikusan. Csak telepíteni kell a kívánt nyelveket, bekapcsolni a nyelvszűrőt és a nyelvváltót, meg persze megcsinálni az adott nyelvekere a menüt és a tartalmat. És máris kész! Mivel még nem volt dolgod joomlával csak hogy ne szívj annyit segítek, hogy a menüket össze kell kapcsolni. Pl: a magyar menu címlap vagy főoldal nevű menüjét a német Hauptseite menüvel és az angol Main Site menüjével és így tovább.

A sablon kicsit macerásabb tud lenni. Én sohasem használtam mások által készítettet. Mindig megcsináltam. Ha nem akarsz kézzel monyákolni css-t, javaslom a gantryt, ami ingyenes. De igazán az artisteer-rel lehet nagyon profi sablonokat készíteni, csak sajnos 10 euro.

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!