Utálom a windowst - X miliomodik epizód

Gondoltam elslattyogok a helyi tacskóba, mert éjfélkor már nincs akkora tömeg. Megvettem a kis pékárum, majd slattyogtam az önkiszolgálóba. Hát az még zárva tart. Droid meg már nincs ilyenkor.

Oké, kb. 20 perc elteltével kinyitott egy sor az önkiszolgálón. Oda is férkőzöm, beütöm a szajrét, majd következett 5 perc várás, míg jött egy kódos hölgyike lehúzni a böském*. Ez félig meg is történt, mert megtudtam, hogy van nálam engedmény kupon pékárúra és extra clubcard pontra. Na itt jött csavar. A hölgyike behúzta a kupont, és a gép meg fagyot. Kiderült, hogy a clubcard kupon összeomlasztja a gépet, ezért azt ne használjuk. 30-35 perc elteltével végül újraindították az adott gépet, és egy másiknál behúzgáltam újra a kis pékcuccom, majd a hölgyike újra az engedmény kupont, és a böskét. Ezúttal siker. Közben láttam bootolni a másik gépet hálózatról, majd a tipikus Windows XP indulási hang. Mire felhördültem: "köcsög vidóz, gondolhattam volna." A hölgyike nem értette, majd felvilágosítottam, hogy rendes rendszer lenne alatta, nem fagyot volna meg. Mert "ablakot már láttunk befagyni, de pingvint még nem" Nem értette :( Végül is meghagytam ebben az állapotban, és elköszöntem, mert a tervezett 10 perces vásárlásból sikeredett 1 óra 40 percest kanyarítani. Hála a windowsnak... Köszönöm az elpazarolt időmet "mikrofos".

Köszönöm a figyelmet!

(* = gyengébbek kedvéért: Erzsébet utalvány)

Szerk.
Sajnos sokan nem értik mi baja ennek a hülye gyereknek... (mármint nekem) Kifejteném:

Az hogy "köcsög XP van alatta" annyit jelent, hogy hardverből nem egy erőmű van alatta (mert ugye valamiből a licencre is futni kell), ezért is volt képes befosni. 7-eshez már pakoltak volna bele cuccost. (sajnos a BIOS nem jelent meg a képernyőn, hogy lássam mik is vannak benne.) Ugye tudjuk, hogy egy minimál embedded pingvin kisebb erőforrással elvan, mint az XP-s társa (lehet, hogy amilyen barmok, komplett desktop wint raktak rá...). Ez annyit tesz, hogy ugyanazzal az erőforrás mennyiséggel, valamivel kapkodósabb.
Belső forrásokból megtudtam, hogy ez a lefagyás tulajdonképpen annyi, hogy egy jó órát gondolkodik a gép, mire "beüti a kupont" és visszadobja, hogy érvénytelen. Gondolom valami hálózaton keresztüli ellenőrzés van ehhez, és ott van bibi. Nem tudja feldolgozni a kapott infót.

Hozzászólások

Nem tudtam, hogy a Windows XP tartalmazott Erzsébet utalványos pénztárgép szoftvert.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azt anélkül is megmondtam, hogy kalap szar a tacskó rendszere, hogy megtudtam volna, hogy xp fut alatta. A lényege a postomnak annyi volt, hogy utálom a windozt mert lefagyott egy szar gép, amin épp az van, semmi több... Ha alma cucc lenne alatta, akkor Jobs-nak címeztem volna a "kösz az elpazarolt időmért" szöveget, ha pedig pingvin lenne alatta, akkor Linusnak. Ennyi

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Szóval azért, mert a Tesco nem volt képes gondoskodni arról, hogy normálisan megírt pénztárgép szoftverrel hajtsa a pénztárgépét (nem tudom kik fejlesztik), ezért a Microsoft/Apple/Linus lenne a hibás.

Oké, ma is tanultam valamit.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hé! Láttam már szar villanytól lefagyni gépet. Azt hiszem nem volt 50 hz, vagy valami ilyesmi, és néhány perc után meghót a rendszer. 3 hétig járt hozzám a gép, már agyfaszt kaptam, hogy nálam megy, ott nem, mikor egyszer transzformátort cserélt az elmű (vagy az épp aktuális elektromos cég, ami akkor épp ott nem tudom mi volt) és hirtelen nem lett baja többé a gépnek. (igen, akkor is köcsög vidózosztam ;))

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Jól értem, hogy nem volt "normális" pénztáros, csak önkiszolgáló kassza működött? (Errefelé ilyet még nem láttam, de tény, hogy nem sűrűn mászkálok éjfélkor Tescoba, inkább hajnal 3-4 játszik néha :) )

Ne kattints ide!

Éjfélkor zár az összes kassza árfolyam frissítésre. Ekkor a droidok leszámolják a kasszát, és lépnek haza. és reggel 6-ig csak az önkiszolgáló kasszák mennek. Az elmegy 1 emberrel, és van 8 kassza. Olcsóbb fenntartani.

Azért droidok, mert ott üldögélnek napi 8-12 órákat és hallgatják a sok idióta baromságait szaros 60 ezerért. és még arra is kötelező mosolyogni, ha ott pattog az idióta, hogy 2 Ft helyett miért kér a kasszás 5 Ft-ot... és sokan valóban droiddá is válnak ott, és a rendes életükben is már csak zombiként bólogatnak.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Most a Windóztól függetlenül, az, hogy szarok. Először is: dumál. MINEK?! Másodszor, kb. mindenért az ott lévő embert kell hívni, nekem még nem sikerült egy sikeres tranzakciót végigvinnem rajta. Pedig nem próbáltam utalvánnyal fizetni, vagy bármi egyéb huncutság. És külföldön használtam már automata kasszát, érdekes módon az működött, pedig nem szövegelt :)

Én mindig az önkiszolgáló pénztárt választom. A legtöbb helyen már alkoholos italnál sem kell hívni a pénztárost, mert a gépéről approválja a tételt(nem tűnök 18 alattinak).
Eddig csak olyan hibával találkoztam(napi használatban), hogy nem érzékelt egy árut mert túl könnyű volt, de a pénztáros beütötte azt is.

A "nem érzékelt egy árut mert túl könnyű volt" jó móka, kellemesen le bírja lassítani a folyamatot - szerencsére azokban az áruházakban (Bp. Fogarasi, illetve Pólus) ahol én megfordulok, ott ez a feature nincs bekapcsolva, simán a levegőben átlibben a termék, vonalkód leolvas, másik oldalon termék lerak, jöhet a következő.

+1

Mondjuk en egyaltalan nem veszek alkoholos termeket, igy errol nem tudok nyilatkozni, de a Tescoban en mindig problemamentesen fizetek. Sot, meg Londonban is problemamentesen hasznaltam a gepet, egyetlen problema volt, hogy ott egy kicsit erzekenyebb volt az erintokepernyo, es legelso alkalommal a fizetesi mod valasztas utan egybol ki is valasztott valamit, amit nem kellett volna (duplan erzekelt).

Sot, meg a 60 eves edesapam is gond nelkul hasznalta.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

ennek mi köze van a Windowshoz? jól értem, hogy mindössze annyi, hogy az fut a clubcard-tól befosó szoftver alatt?

köcsög vidóz, gondolhattam volna
felvilágosítottam, hogy rendes rendszer lenne alatta, nem fagyot volna meg
ablakot már láttunk befagyni, de pingvint még nem

igazából mákod volt, hogyha tényleg nem értett hozzá, mert egyébként jót röhögött volna rajtad. így meg csak kurvára nem érdekelte a magánszám, vélhetően kompletten leszarja az automata kassza oprendszerét programmal együtt. vasárnap éjfélkor főleg. mondjuk én egy csomag mogyoróval elnéztem volna a műsort.

btw mi (család) nem voltunk Tescoban másfél éve. egy színvonalat szeretnénk tartani, amit szerintem egyik debreceni sem üt meg. na jó, a Mikepércsi úton már meg sem próbálkoztunk, a másik kettő éppen elég volt.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

"egy színvonalat szeretnénk tartani"
Mindjárt beszarok, ahogy megcsap a nagyságod.
Mi az ami alá nem adod? Sparba mentek megvenni a romlott húst 2x annyiért? vagy CBA-ba a patkány rágta lisztet? A tacskóba legalább csak galamb szarik rá...

Jah rájöttem közben. Az a baj, hogy megkapod ugyanazt a szart a tacskóban olcsóbban, ezért az szar.. xD sikeresen bepaliztak, gratulálok ;)

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Lajos,

nem igazán érdekel, hogyan szarsz be és az sem, miképpen égeted magad. nagyjából 2 havonta járok családostól más nagyáruházba, mivel a rokonságom egy része falun él, csirkét/kacsát/disznót tart. szerencsés vagyok. évente pár alkalomnál többször nem eszek bolti szart. azt végképp elképzelhetetlennek tartom, hogy éjfélkor menjek le "frissen" sült pékáruért és vergődjek egy pénztárosnak az általam vélt ökörséggel.

a Tesco színvonalnál maradva én rühellem a millió románt, a 10 fős sorokat főleg a hideg jégkrémes pult előtt (oldalamon kisgyerekkel), a majdnem erőszakosan rám tukmált automata kasszát, a reggel 9-kor már elérhetetlen akciókat, a parkolóban feltört céges autónk látványát, a bent lézengő hajléktalanokat, a "stricik" által futtatott parkolóban-kunyerálókat, az impotens polcszervizt és az élő madárgyűjteményt. Debrecenben (a fő Tesco-ban) a legkülönfélébb okok miatt ezek a sajátosságok egyszerre rontanak ránk. mi (család) így tapasztaltuk, ez a mi véleményünk, a hideg ráz tőle. nem is tartozik ide, ezért volt mellékes és btw.

hozzám hasonlóan mindenki magából indul ki. emiatt romlott vagy galambszaros húson vekengeni rád nézve kissé erős. mindemellett kaffer szokás.

a mondandóm lényegi részére nem reagáltál. leszarom. de úgy általánosságban mindenki felé egyszerűbb lett volna írnod egy olyat, miszerint "okés hülye voltam, csak Windows rühellő vagyok és ittasan vagy valami komoly indokkal éjfélkor riogattam a népet a faszságommal". a helyén tudjuk kezelni a poliverzum-féle stílust és még röhögni is lehet rajta. nem pedig szánakozni.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

"10 fős sorokat főleg a hideg jégkrémes pult előtt (oldalamon kisgyerekkel)"
Hö? ha 10-en vannak előtted, már bajod van? Más boltokban nincs senki? vagy kibérled a helyet, hogy vontathasd az egész családot magaddal megvenni egy kiló kenyeret?
Nem igazán értem az érveid.

A polcszervizen én is ki akadok, de ez akkor sem volt másként, mikor én voltam aki a polcokat rendezte.
egyéb dolgokkal nem találkoztam. a hajléktalanok pedig megtalálhatóak bárhol az országban. Szerintem Debrecen sem kivétel ez alól...

A mondandód lényegi része nem esett le. és igen windows rühellő vagyok, de ezt sosem tagadtam. és nem éjfélkor, hanem fél 2 kor írtam. józanul :p

Szerk. Egyébként. Windowst utálom, de felhasználóknak "Felhasználni" jó. Én nem felhasználó vagyok, ezért nekem már nem jó. Azonban virtuális gépen van egy 7-esem, meg egy XP-m is. De az XP-t már kezdem leépíteni.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Egy pénztárgép szoftver hibája miatt Windowst okolni... Hát barátom, te se lehetsz valami nagyon jártas az informatikában... :D

-------------
*Ahol vagy, lègy ott*
"Nem."
- mondta a foton és interferált
Winben blogja

Reklámmentes képfeltöltő

Keep calm, a linux ugyanugy megfagyott volna, ugyanolyan fos az is, csak az opensource. #troll #funfacts
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

ilyen topig nyitasa mellett droidnak nevezni masokat eleg durva azert..

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

> Mert "ablakot már láttunk befagyni, de pingvint még nem"

magnifique

No rainbow, no sugar

sőt ezt inkább fentre dobom.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

"Gondolom valami hálózaton keresztüli ellenőrzés van ehhez, és ott van bibi. Nem tudja feldolgozni a kapott infót." - Gondolom, ha Linux alatt futna az alkalmazás, és attól állna be az OS, mint a faszög, akkor a Linuxot szidnád - vagy a hw kiagyalóját, hogy mé' nem tolt még alá memóriát/CPU-t meg nagyobb mindenegyebet :-P

Mé' kit szidjak? menjek oda random droidhoz, hogy "te szar vagy" ? Inkább "köcsög vidóz" mer kevés a RAM a gépben. De legalább drága volt. a licencek árából biztos futotta volna jobb vasra alá...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Oké. 8 XP automata kasszán, 38 Win 2000 a sima kasszákon, 2 win 2003, egyik a kasszákhoz, másik esel-ekhez, irodában 1 desktop xp dos üzemmódban valami árazós programhoz, 6 + 2 darab win7 (és mégegy amit nem tudok milyen a biztonsági szobában a kamerás gépen) van abban a tacskóban amiről szó van. Szerintem ennél nem lehet szó mennyiségi kedvezményről.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

viszont lehet, hogy nincs kompetens fejlesztő linuxra, uh. tovább fog tartani, és képzés is kell, vagy pl olyan cuccot licenszeltek egyben, ami ugyan csak xp-n fut, viszont van benne egy csomó már megírt cucc, amit nem kell lefejlesztetni, ezért sokkal kevesebbet kell fizetni a fejlesztőket.

(Ill ez utóbbi nyilván úgy is meg tud jelenni, hogy a fejlesztő majd utána máson dolgozik, de akkor meg annyival többet csinál meg az állandó béréből)

Windows XP-ről hétre/nyolcra átállni (jellemzően) sokkal kevesebb lóvé/idő, mint tetszőleges másik oprendszer-családra.

Arról nem is beszélve, hogy ha egy célhardveren, ne adj' Isten read only köteten fut egy rendszer, akkor annak ugyan mindegy, hogy a MS meddig támogatja. Nem esélyes, hogy a pénztárgépnek egy nagyon limitált csatornán kívül bármi kapcsolata lenne a külvilággal. Ha mégis, az tervezési hiba, nem a Windows tehet róla.

7-re, 8-ra váltáskor csak a licenc költséget számoltad? Felmerül az esetleges új hardver kérdése is.

azt nem tudom, hogy readonly-e, de network boot van minden pénztár gépen. egy helyi szerverről tölti be, a helyi szerver pedig neten lóg, hogy külső (de még magyar országon lévő) szerverekről szedje a cuccot. Azok meg másik szerverekről (ami már külföldi)... Így frissítik az árakat, és frissítik az alap rendszert, és a szoftvereket a gépen is.
A banki terminálok pedig külön kábelen, de a nyilvános neten keresztül mennek a bankkal beszélgetni.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

> egy helyi szerverről tölti be, a helyi szerver pedig neten lóg

És ezzel azt akarod mondani, hogy...? ;)

Ez nem releváns. A helyi szerveren egyáltalán nem biztos, hogy Windows XP fut, esélyesebb valamilyen szerver oprendszer. Tegyük fel, hogy van egy darab WCF végpont a szerveren, amit a pénztárgépek tudnak használni. Árcédulák frissítésére, fizetések feltöltésére, stb. Ezen a csatornán garantáltan nem megy át semmi csúnya, mert ha bármelyik oldal olyan csomagot kap, ami a contractba nem fér bele, akkor megcsóválja a fejét a rendszer, és kivágja a p*csába.

Mivel kioskként működik a pénztárgép, te nem tudsz IE-vel felmenni warez oldalakra, hogy onnan letölts valamit, illetve egy szimpla tűzfal szabállyal minden indound forgalmat feltétel nélkül letiltasz, és kész, nem számít, hogy milyen rendszeren fut a szoftver.

Az fontos tényező még mindig, hogy célszoftverről van szó, tehát egész más szabályok érvényesek rá, mint egy általános otthoni PC-re.

Hint: a pénztárgépnek szoftverestől meg kell felelnie néhány kritériumnak, pl. annak, hogy a sw fejlesztése milyen módon, milyen minőségbiztosítási, tesztelési folyamatokkal körítve történik, milyen gyártói támogatás van rá, etc. Az ilyen meg Linuxból sincs ingyen.

Azaz a pénztárgépet készítő cég szoftveresei még a Linux-hoz is adjanak supportot, javítsák a hibákat az OS összes komponensére nézve, ráadásul mindezt úgy, hogy "alinuxingyenvan", ergo nulla időt fordítsanak rá, úgy a hibakeresésre, fejlesztésre, tesztelés tervezésére, tesztelésre, annak dokumentálására... A tervezett és dokumentált tesztelés nem kerülhető meg, illetve az sem, hogy saját maguk készítsenek javításokat, ha az eredeti disztribucióban nem vagy csak sok idő alatt javítanak valamit.

Miért kéne ahhoz is supportot adni, meg az os összes komponensét javítania a cégnek, ha épít egy saját rendszert? Minek azt?...
Ugyanúgy időt kell fordítani a windows berámolására, és karbantartására is. Ezt nem értem, mikor linux vs windows a téma, miért jön fel, hogy "dehát időt kell rá fordítani" de bazmeg, mind2 re kell...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Talán mert az adott szoftverkomponenst ők szállították? Az "épít egy saját rendszert" mennyibe is kerül? A forráskód részletes vizsgálatától és javításától a saját build rendszer kialakításán/fenntartásán keresztül az eredeti forráshoz készült javításoknak a saját kódbázisba történő integrálásán és a rendszerhez megkövetelt teszteken át a frissítések terjesztésének a megoldásáig...

Rendben. Megpróbálom elmagyarázni.

Tételezzük fel, tök 0-ról kell építeni egy olyan rendszert, aminek úgy kell működni, ahogy épp nekem tetszik. Ezt ugye csak úgy lehet kivitelezni, ha fogunk egy kernelt, és ráépítjük azt amire szükség van, úgy ahogy arra szükség van.
Ekkor ugyebár csak fejlesztőket és a hardvert kell fizetni. Viszont ha a rendszer egyszer már elkészült, utána a fejlesztők egy részét át lehet rakni másik projektre, ezeket meg csak kitelepítgetni. Ekkor ez belekerült x pénzbe, de maguk a fejlesztők átmentek másik projektre dolgozni.
Innentől kezdve nem jelent többlet költséget kihelyezni ezt a rendszert 100, 500 vagy akár 10000 gépre sem. Kell hozzá egy ember, aki elvégzi az eszközre feltöltését, majd kezdeti konfigurációját, majd kiteszi az ügyfélhez. Ez a lépést Windows esetén is meg kell tenni, nem jelent kevesebbet. Windows esetén egy-egy újabb gépre még van egy plusz költsége, ami nagy mennyiségben lehet akár 1-2 USD is, de a saját rendszer kvázi nullás költségéhez képest mégis csak plusz kiadás. Másként fogalmazva:
Van egy saját rendszer, ami belekerült x pénzbe, minden egyes gépen ennek a költségét lehet a másik rendszer licenc díja helyett beépíteni, de egyszer ez nullára jön ki. Lehet 100 gép után kijön nullára a saját rendszer, onnantól már az a 2 USD spórolás is spórolás.
Azt még hozzátenném, hogy egy saját rendszert akár 10-20 évig is supportálhat egy cég, nem kell egy külső céghez igazodni, és x évente lecserélni a kihelyezett eszközöket, mert már nem supportált az alap OS.

Remélem így érthetőbb voltam.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Ha elküldted/elmentek maguktól a kernel/os fejlesztők (mert alkalmazást hákolni nem fognak neked, az tótzicsi), és kiderül, hogy bugzik az összetákolt saját OS, akkor mit csinálsz? Azt a szoftvert, amit te (a te céged) rakott össze, azt -annak a tervezett élettartama alatt- saját fejlesztővel meg kell tudnod támogatni, ha jót akarsz magadnak. Tehát pl. 10-20 évig kell saját kernelfejlesztőt alkalmaznod, hogy bármilyen probléma kiderül, azt legyen, aki javítja. Vagy a másik lehetőség,hogy veszel pl. RHEL-t, és a fejlesztést/supportot meghagyod a piroskalapos cégnek - igen, ez is pénzbe fog kerülni, viszont az, hogy a 8-10-x évvel korábbi komponenshez legyen ahhoz hozzányúlni képes fejlesztő/tesztelő, az már nem a te problémád lesz, mint ahogy az sem, hogy az általad használt rendszerkomponensek idő közben kiderülő hibái hogyan lesznek kijavítva.

"Ekkor ugyebár csak fejlesztőket"

A bökkenő ott kezdődik, hogy a csak része az kurvasok is lehet. A másik bökkenő meg az, hogy ameddig a Linux kernelt faragják az adott vasra, addig hasznosabbal is elüthetnék a kedves fejlesztők az idejüket, pl. olyan terméket fejlesszenek, amiből bevétel is lesz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Cégnél egy viszonylag egyszerű dolgot akartunk összerakni: Linux, RDP klienssel csatlakozik egy Terminal Serverre, valami minimal GUI-val (mert valami ezer éves régi gép lett beállítva) és működjön a vonalkód olvasó. Gondoltuk, Linux ingyen van, megéri.

Gyakorlati tapasztalatok:
- Egy átlag W7 telepítés + domainbe léptetés munkaidő igénye maximum 15 percnyi odafigyelést igényel meg mondjuk még 5 percnyit, ameddig a megfelelő parancsikonok kikerülnek. Vonalkód olvasó 99,5%-ban megy.

Ezzel szemben Linux:
- Miután még mindig nem divat az, hogy telepítés elején 1-2 kérdésből képes legyen felhúzni a rendszert a Debian, ezért valamivel több idő volt felhúzni a Linuxot.
- Jó, egy nagyon minimális Fluxboxot akartam, amiben tényleg csak pár opció van, amit kollégáknak kell használni, azt a fél órát hagyjuk.
- Kb. 3 munkaóra volt kisakkozni, hogy az rdesktop milyen karaktertábla és vonalkód-olvasó beállításokkal hajlandó normálisan együttműködni a terminal serveren, amihez kellett egy picit legózni a saleses kollégával (aki legalább tudta, hogy azokat kb. hogy kell konfigolni).
- Miután a hardvert sem ismerte meg normálisan, ha jól emlékszem még valami X.org-os túrásom is volt. Mielőtt valaki elkezdi a "hw-t venni tudni kell" mantrát: előtte XP-vel, majd Windows 7-ttel OOTB ment a gép. (Ha jól emlékszem kb. fél óra)
- Először Cubieboarddal próbálkoztunk, gyári Android valamiért nem akart együttműködni a célra szánt monitorral, új monitort (lett volna 30k) meg sajnáltunk volna rá. Viszont működni műküdik, mert egy gariba visszahozott Cubien, amin valami Debian származék volt, azzal ment. Viszont ezzel is több időt csesztünk el, mint amennyit ért a dolog, így nem álltunk neki saját OS-t ráfaragni (ez volt másfél óra konklúziója, igaz abban benne volt kábel-keresgélés, stb.)

Visszaszámolva, hogy mennyire jön ki egy gépre az éves licencpakkból a Windows, szerintem már bőven túlléptük munkaórában egy Windows licenc árát. (Más kérdés, hogy jelenleg kihasználjuk a pakkunkat teljesen). És akkor nem beszéltünk arról, hogy kiesett bevétel és társai. Vagy arról, hogy Windows host esetén nem kellett volna Terminal Server, ami plusz ramot és minimális CPU időt spórolt volna meg a szerveren.

Szóval ennyire van "ingyen" a Linux. Csak mondjuk nem az otthoni sufnibarkácsban kellene gondolkodni, hanem abban, hogy valahol munkára is (próbálják) használni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Egyszer igen, USB-s cuccost, azt tudom, hogy felismerte mint usb device, de mivel nem volt hozzá program, azt nem tudom, hogy használható is lett volna-e, vagy sem. Most van programom, de senki nem ad kölcsön olvasót :(

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Vonalkód olvasó mint billentyűzet? No azt pont nem próbáltam ki, hogy mit reagálna egy szöveg beviteli mezőn. Azt nem tudtam, hogy így, azt hittem, hogy csak ilyen optikai felismerő progi jó hozzá...

Nemrég hegesztettem ZBar nevű progit, azt akartam QR olvasásra befogni, de a laptop kamerája csak rendes fénynél működik, ami viszont nincs sok errefelé.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Itt most offolni fogok, elnézést:

Utoljára PS2-s vonalkód olvasokkal találkoztam (ja, és csak Windows/DOS :) vonalon), ahol tényleg csak plug&play a történet, max. minimális konfigurálást (3 csippantás a kódfüzetre) kellett elkövetni a 0/ö konverziók miatt billentyűzetkiosztástól függően, így érdekelne, hogy az USB változat miben tér el. Ezeket már külön USB-be kell dugni - azaz két fizikai billentyűzet lóg a rendszeren (FIXME!)? Vagy ez is a PS2-hez hasonló "elosztós" megoldású? (Valamiért az van bennem, hogy az elosztós megoldás jobb lenne, mert akkor a rendszernek csak egy eszközzel kell foglalkozni. Bár sosem próbáltam még egy gépen több USB-s billentyűt, hogy ez okoz-e valami gondot)

(Tudom, miért nem nézek meg egyet a neten :D, nem kérdeznék feleslegesen )

Az általad említett "néha nem az jön, aminek kell" állandó jelenség, vagy egyszer csak gondol egyet, és ami eddig jó volt, most éppen nem az? Mindez függ-e az oprendszertől illetve PS2 esetén is előfordul-e? (Nem mintha most esélyes lenne, hogy be kellene üzemelnem egyet, csak kíváncsiskodom)

Ne kattints ide!

Legalábbis alapesetben, csak aztán néha nem az a karakter jön egy-egy jel helyett, aminek kellene
nem csak akkor ha "zavaros" a vonalkod? mondjuk fura mert eleg magas redundancia van benne, szoval ha vmi geba van a kodban akkor inkabb nem jon es/vagy ne jojjon semmi. egy virt billentyuzet hw-t meg csak nem csesznek el ilyen szinten, szoval sw/driver oldalon eselytelen hogy nagy gond le(het)ne.

Meg fogsz lepődni, de beágyazott rendszernél, ahol nem az van, ami a pécébolt polcán épp ott figyelt, hanem jól definiált hardveren kell futni a motyónak, nagyon gyors és fájdalommentes tud lenni a Windows felrakása és üzemeltetése. Image-ből felmegy, első induláskor helyrerázza a szükséges beállításokat, aztán megy mint a doxa :)

Baromira nem igy van. En ugyan nem konkret embedded rendszerrel foglalkoztam egy idoben, hanem csak ipari PC-kkel, de eleg erosen meg tud szivatni, fuggetlenul attol, hogy azok a cuccok kb. 3-4 eves hardverspecifikaciok vagy meg regebbiek. Meg azt mondom, az alap-alaprendszer okes, de ha mar szoba kerul, hogy X, meg grafika, ott a Linux hihetetlenul gyenge, nagyon konnyen elesik, ha veletlen rossz a csillagallas. Es hiaba veszel elozetes tajekozodas alapjan gepet, meg ugy is kerulhetsz olyan helyzetbe, hogy orakig nincs egyebed mint egy szaros konzolod.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"En ugyan nem konkret embedded rendszerrel foglalkoztam egy idoben, hanem csak ipari PC-kkel"

Learn 2 read. Es egyebkent a nagyobb gepeknel (ahol van hely egy komplett P3-P4 alaplapnak, meg a gep fogyasztasa egyedul nagyobb mint a gepe kompletten) altalaban a beagyazott rendszer valami ipari PC.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Bamulatos, amikor az ostoba ember hulyezi a masikat.

14 éve nincs dózerem.

Emiatt kapok hülyét: a BME könyvtárában elkezdett tombolni a kontraszelekció: meg akarják szüntetni a linuxos gépeket mondván, hogy a "rencergazdák aztat nem szeretik ottan".

Ettől befontam a hajamat.

Szóval ha én véletlenül az ext3-as pendrájvomon lévő jegyzetemet akarom szerkeszteni, esetleg ott van rajta egy agyonsymlinkelt könyvtárhalmaz, tele doksikkal, akkor nekem mindenképpen egy ún. "fat32" fájlrendszert használó kompatibilitási hidat kell használnom ahhoz, hogy leülhessek odabenn? A környéken ráadásul minden nyomtatószalon m$-fertőzött: komplett hülyének néznek, ha megkérdem, van-e junikszos gépük, ami olvassa a kártyámat.
(És tényleg hülyének néznek, ha rá merek kérdezni)

Na mindegy.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Az életben még sohasem volt dózerem - igaz, vezetni már vezettem, de az nem saját volt :-P Ellenberger Windows-t azt használok, és amire kell, arra tökéletes. Linuxnak nagyon nem, ahogy a Linux is rohadtul nem jó Windowsnak, de ezt már más is leírta errefelé XD

Ha nem kompatibilis fájlrendszert használsz, akkor mit vársz? Már megbocsáss, de itt nem a Windows az inkompatibilis, hanem te, aki olyan fájlrendszert használ, ami tudottan nem támogatott alapból Windows-on. Ez a választásod gondolom tudatos volt, és ismerted a hátrányait is. (A fölösleges írási műveletek és azoknak elkerülése is gondolom megvan...)

Tudtommal a világon jóval több fájlrendszer és OS van kitalálva és használva, mint amit a microsoft bevezetett vevőkörének.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fájlrendszerek_listája (-- hol itt a M$..?)
Nem szeretem, ha valamit rámerőszakolnak. Pláne, ha fizetek érte (pl. nyomtatás). Azt sem szeretem, ha egy közértben egy karámban megmondják, hova pakoljam az árut, amiért fizetni szeretnék. Mi több: néhol még sorompót is kell az áruim mögé raknom, hogy a sorban mögöttem álló bamba nehogy hozzám rakja át amit meg akar venni. (Utóbbi nyugaton még jobban jellemző..)
Zárszóként megjegyzem: miért vagyok köteles követni, hogy éppen mit hajlandó "támogati" egy olyan gyártó, melynek termékeit nem használom, csak néha kényszerből? (pl. fat32 fájlrendszer egy fényképezőgépen)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

> Tudtommal a világon jóval több fájlrendszer és OS van kitalálva és használva

Jók az értesüléseid, de azt nem vetted figyelembe, hogy a felsorolt fájlrendszerek 99%-át a kutya sem használja SOHO-ban.

> Nem szeretem, ha valamit rámerőszakolnak.
> miért vagyok köteles követni, hogy éppen mit hajlandó "támogati" egy olyan gyártó

Már ne haragudj, de egy idióta vagy. Senki nem erőszakolt rád semmit: jogodban áll nem mainstream fájlrendszereket használni, de akkor ne várd el, hogy kompatibilis legyen egy harmadik féllel. Te olyan fájlrendszert használsz, amit akarsz, de milyen jogod várod el mástól (pl. a nyomdától), hogy a kisebbség akaratához igazodjon? Ha nem tetszik, hogy a nyomdában Windows van, akkor keresel olyan nyomdát, ahol Linuxot használnak. Nincs ilyen? Tough shit, el lehet gondolkodni, hogy miért vesz egy consumer nyomdacég Windows licenceket, mikor ingyen van a Linux.

+1

Ez ugyanaz a topic még egyszer, mint amikor valakinek hasonló szívfájdalma volt, és ahelyett, hogy megoldást keresett volna rá, inkább anyázott.

szerk: Ja, megvan: az volt a gond, hogy az iskolában Windows van, ők meg otthon rászorulók, ezért nincs pénzük Windows-ra az elveik miatt nem vesznek Windows-t, szintén az elvek miatt nem is warezolják le, az iskolai géptermet sem akarják használni, a könyvtárak ~ingyenes géphasználatával sem élnek, a netkávézó is felejtős, because f you that's why.

szerk2: és ha már kérdezitek (nem, de azért elmondom), az opensource közösség (tisztelet a kivételnek, mert tényleg van!) az egyik legnagyobb hátráltatója a Linuxnak, és a legnagyobb szövetségese a Microsoftnak: amíg valaki éjjel a pénztárosnak ilyen előadást tart a Linuxról, addig a pénztáros azt gondolja, hogy ilyet is csak a zakkantak használnak.

Ez nem a monopóliumok elleni kifakadásról szól. Pont azt mondtam, hogy ha ennyire fáj a dolog, akkor keressen másik nyomdát. Nyomdából azért elég sok van, valamelyikben csak tudnak ext3-at olvasni...

Viszont ha nekem jogom van tetszőleges fájlrendszerrel beállítani a nyomdába, és elvárni, hogy működjön, akkor a nyomda is elküldhet a picsába, és elvárhatja, hogy elmenjek.

Nem tudtak!
A BME környéke tele van mininyomdákkal, és szó szerint hülyének néztek. haza kellett mennem, mert a BME könyvtárában sem lehet nyomtatni már csak dózeres gépekről.
Egyetemen...

nincs joga a nyomdának ilyenekre, egyelőre ő a szolgáltató, én meg az ügyfél, akiből élne.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

"nincs joga a nyomdának ilyenekre, egyelőre ő a szolgáltató, én meg az ügyfél, akiből élne."
Joga miért ne lenne rá?
Nem kell neki mindenkit kiszolgálnia. Ha kellően sok olyan ember van, aki ext3-s filerendszerről akar nyomtatni, akkor majd ennek a piacnak is lesz kiszolgálója, mert megéri kiszolgálni őket.
Verseny van, nyugodtan lehet másik szolgáltatót keresni.

A Ferrarinak sincs 1.5M forintos autója, mert nem kell a piac minden szereplőjét kiszolgálnia, semmi nem kötelezi erre, ez nem közszolgáltatás.

Bocs, de Te egyelőre csak egy olyan ügyfél vagy, aki csak problémát okoz, hasznot meg nem igazán hoz. (Fent kellene tartaniuk egy külön gépet, amit félévente 2 percre ha bekapcsolnak...) Fentebb is jelezték, hogy nyugodj meg, mihelyt napi szinten több igény lesz a spec filerendszerek olvasására, lesz rá eszköz is. Vagy ha beszélsz a tulajjal, és jelzed neki, hogy te havi szinten tartósan jelentős mennyiségű nyomtatnivalót hoznál, akkor szerintem találna rá megoldást. De addig....

Az, meg hogy miért Windows-os gépek vannak nyomdaipari vállakozásoknál az külön történet. Elég sok hitvita volt már itt a HUP-on is a Photoshop vs. GIMP témakörben, de bizonyára oka van annak, hogy nem árasztották még el a linux alapú rendszerek az ilyen jellegű vállalkozások gépeit.

Ha meg szerinted tényleg ennyire gáz a piac, akkor itt a lehetőség: nyiss egy mininyomdát, ahol akár hatalmas betűkkel is hírdetheted, hogy itt még ext2/3/x meg stb. anyagot is lehet hozni. (Azért kíváncsi lennék, hogy meg tudnád-e úszni a "dózert", főleg ha küldenél is tovább anyagokat komoly nyomdáknak)

Ne kattints ide!

Van joga megmondani, hogy üzletileg mi éri meg neki. Egy pattogó kis lütyő egyempista nem ügyfél, csak egy pattogó kis lütyő egyempista, akinek a rinyája marhára nem éri meg még az olcsójános pultos idejével számolva sem.

Az, hogy jó szemük van, az meg tény, ha tetszik, ha nem :-P

1. Eléggé szar duma vérlinuxosokkal védekezni a vérwindowsosok kritizálásakor.

2. Kitörölheted a hátsódat a szabványokkal, amíg az erősebb kutya baszik alapján leszarja azt az éppen uralkodó cég, vagy ellen szabványt fogadtat el a szabványosító testületekkel.
Valahogy nem fér a fejembe, hogy 2 szabvány ugyanarra a dokumentum formátum problémára miért is értelmes.
--
♙♘♗♖♕♔

"Valahogy nem fér a fejembe, hogy 2 szabvány ugyanarra a dokumentum formátum problémára miért is értelmes."
Azért, mert nem csak 1 szabványügyi testület van a világon.
De egy szabványügyi testületen belül is több szabvány fedhet le ugyanolyan dolgokat.
Az ISO-nál például szabványos a C, a Pascal, a C++ és még sok más programozási nyelv is, pedig mindegyik csak 1 dologra való.

Ugyanígy, több szabvány van audio/video codecekre, az MPEG-4 (ISO 14496) és az MPEG-2 (ISO 13818) is audiovizuális kódolásról szól.

"Azért, mert nem csak 1 szabványügyi testület van a világon."
Mindkettő ISO/IEC szabvány. Ha egy monopol helyzetben levő cég elég erős, és nem tetszik neki a konkurencia által támogatott szabvány, akkor szabványosítja a saját cuccát. A felhasználók meg szívnak.
--
♙♘♗♖♕♔

A két szabványügyi testületnél erre gondoltam:
Az Office Open XML az ECMA szabvány, az OpenDocument pedig ISO szabvány.

Az MPEG-es pedig arra példa, hogy még egy szabványügyi testületen belül is lehet több szabvány ugyanarra a területre.
Sőt, képzeld, egy szabványnak még verziói is vannak: a C89 és a C99, és a C11 is mind a C programozási nyelv ISO szabványai, de eltérnek egymástól.

Miért ne lenne normális?
A szabvány nem azt jelenti, hogy mindenből egyféle van csak, hanem azt, hogy egy adott dologhoz definiálva van mindenki számára, hogy pontosan mit jelent.
Például ha azt mondod, hogy "Office dokumentumok támogatása", az sok mindent nem jelent.
De ha azt mondod, hogy "Teljeskörűen kompatibilis az SO/IEC 29500-1:2008 szabvánnyal", máris lehet tudni, hogy mit jelent.
Ugyanígy, ha azt mondod, hogy valami "videolejátszó", az még sokat nem mond.
De az már igen, hogy " ISO/IEC 14496-2 Part 2 Advanced Simple Profile" kompatibilis, akkor lehet tudni, hogy mit tud.

A széllel szembeni vizelés azzal kapcsolatban jött elő, hogy az ext3-ra formázott pendrive-ját hiába dugdosná gyorsnyomdában/könyvtárban/akárhol, nem tudja használni "mer'aszarvindóznemismerifel". Gondolom, ugyanilyen lendülettel anyázik a telefon- tablet- és fényképezőgép-gyártókra is, akik számára a memóriakártyán lévő fájlrenszer természetesen nem valami linux-os darab, hanem FAT/FAT32.

Azért nem akartam reagálni, mert meglepően korlátolt gondolkodásra vall amit írtál.
Ha például egy szolgáltatást szeretnék, akkor elvárom, hogy egy multi, vagy egy cég alkalmazkodjon HOZZÁM és ne fordítva. Ugyanakkor egy szoftverfejlesztő óriástól is elvárnám, hogy NE kényszerítsen engem arra, hogy 2 évente kidobáljam a vasat, amit a szutyka alá veszek. ha ez a válasz nem elég vagy lereagálod, akkor a címsorban szereplő link (hup.hu) nevét javaslom olvasd el. Minden egyéb esetben a microsoft.com-ot javaslom.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

> Ha például egy szolgáltatást szeretnék, akkor elvárom, hogy egy multi, vagy egy cég alkalmazkodjon HOZZÁM és ne fordítva.

Aha, nyilván a netszolgáltatóddal, bankoddal, stb. is egyedi szerződést írattál, mert azok már csak olyan multik, akik hajlandóak SOHO ügyfeleknél eltérni az ÁSZF-től.

De mondom, a pénzeddel szavazhatsz, nyugodtan bojkottáld a Windows-t használó nyomdákat, és keress olyat, ahol van linuxos gép. Good luck, have fun.

> elvárnám, hogy NE kényszerítsen engem arra, hogy 2 évente kidobáljam a vasat

Nem kényszerít semmire. Az XP 13 (?) évig volt támogatva. Ha most veszel egy gépet, jó eséllyel újabb 10 évig simán el lesz rajta a Win8.

> ha ez a válasz nem elég vagy lereagálod, akkor a címsorban szereplő link (hup.hu) nevét javaslom olvasd el

Lereagáltam; nem bírtam szó nélkül hagyni, úgyhogy elolvastam a URL-t. Mit kéne látnom? FYKI a hup régóta nem csak a Unixról szól, sőt, ha már itt tartunk, a Linux nem is igazán Unix, úgyhogy tiltsuk be!!!

Akkor ezt most közelítsd meg a másik oldalról: a bolt meg a nyomtatós szolgáltató miért szeretné, hogy valamit (nevezetesen az ext filerendszert) ráerőszakolnák. Ráadásul nekik azon az érven túl, hogy ez a fejlövésem, ezt használom, vannak kézzel fogható pénzügyi érveik is: pl nincs kedvük kéthavonta egy idióta miatt fenntartani egy unixos gépet, meg adminolni, meg megtanítani micikét mountolni.

Értem én, hogy te nem szereted az mst, de olyan adatok hurcibálására, amit ezer helyen akarsz használni, nem velük kompatibilis FS-en tenni nettó önszopatás. Aztán számonkérni a világon, hogy mindenki hülye, csak te vagy a helikopter, az meg vicces (értsd, nem vagy köteles követni, csak akkor ne sírjál már, hogy más meg a te izédre szarik). Jah, és tech érved se nagyon hiszem, hogy lenne: ntfst lehet írni vidáman linux alól, és el nem hiszed, de még linkelgetni is lehet ;)

A teszkóba meg azért kell sorompót rakni, bammeg, hogy gyorsabban menjen az élet, azt meg hadd mondják már meg, hogy hogyan kasszáznak, vagy nem is értem. Szerintem kissé szállj magadba.

"Nem szeretem, ha valamit rámerőszakolnak. Pláne, ha fizetek érte (pl. nyomtatás)."

Nos, te a nyomtatásért fizetsz, nem pedig az egyedi filerendszeren tárolt adatod beolvasásáért. De szerintem te is furcsán néznél, ha olyan választ kapnál, hogy "oké, 1 oldal, hm, meg tudjuk csinálni, de picit időigényesebb lesz, valamit a végösszeg 10050,- HUF lesz, ebből 50 HUF a nyomtatás, a többi a konverzió költsége" (ennyiért meg csak megoldják valahogy :) ).

Ne kattints ide!

Csak most esett le, valamit meg kell magyaráznom.
A "dózer" elnevezés a 90-es évek elejéről származik, amikor is közismert volt, hogy a win31-eseket csak úgy lehetett megjavítani, hogy teljesen lepusztította az ember még a partícióját is. Innen ered a "ledózerolás" szó.
Azóta nálam ez a név megmaradt

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Itt aki a poent nem erti, az nem en vagyok, hanem te. Zeller probalt ravilagitani, hogy milyen bargyu, gagyi "trefa" dozernek nevezni a Windows-t, de te azota is probalsz (teves) magyarazatokat adni, mintha ovisoknak beszelnel. Cuki.

Egyebkent eltem a Win3.1 idokben, de egyreszt ez irrelevans, masreszt ettol nem lesz kevesbe gagyi a nevezektanod.

Csak most esett le, hogy valamit meg kell magyaraznom. Tobb ilyen embert ismertunk, mint te, es eddig mindig egyszeruen csak hulyenek hivtuk oket. Innen ered az, hogy teged is annak hivunk, valahogy megmaradt a nev.
----

Remelem erzed az ironiat. Attol meg van rendes neve, es hogy te magadban hogy gondolsz ra azt mindenki letojja magasrol, le lehet irni rendesen, hogy Windows. Allitolag felnott ember vagy, aki kepes kontrollalni onmagat.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.