TP-Link Smart Switch és VLAN segítség

 ( maraton | 2014. április 29., kedd - 1:06 )

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Megmondom őszintén, hogy nem nagyon buheráltam még a VLANokat a meglévő TP-Link TL-SG2216 -unkban, azonban most szükségessé vált.
Azt szeretném elérni, hogy azok az ügyfelek, akik mondjuk a VLAN ID 2-n csatlakoznak fel a hálózatra, más IP-t kapjanak mint azok, akik csak simán felkonnektelnek.

Adott egy Mikrotik Router, ami csatlakozik a Switch 1es portjára. 2-5 porton szektor antennák vannak.

A mikrotikben és a szektorokban bekonfiguráltam a VLAN ID-t.
Már egy jó ideje próbálkozom a switchen is, viszont mindezidáig nem jártam sikerrel. Olvasgattam leírásokat de valahogy még mindig nem azt csinálja, amit én szeretnék (már többször eljutottam oda, hogy ki kellett mennem az eszközt újraindítani, mert megállt minden :P ).

Azt szeretném megtudni, hogy mit és hogyan kell beállítanom a switchben, hogy az említett portok benne legyenek a VLAN 2-ben is, működjön a fent leírt eset.

Ha esetleg tudnátok ajánlani erről egy jó doksit, amit átbogarászva megérthetem az elvi részét a dolognak, már az is nagyon sokat segítene!

Előre is nagyon köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha egy portot szeretnél több vlanban használni, akkor "tagged" beállítást kell használni. Nálunk a DLINK switcheken ez egy-egy kattintás. (Ha jól értem a problémát)

Igen, ezt szeretném elérni.

Ez alapján a leírás alapján próbálkoztam már az este folyamán
http://www.tp-link.com/en/article/?id=328

Viszont ott akadt meg a történet, hogy amikor beraktam az összes érintett portot a VLAN 2-be, akkor megállt minden ott, ahol nem volt a VLAN beállítva. (Az, hogy a VID 2-n elindult-e valami nem néztem meg).

Addig nem volt gond, amíg a 2-5 interfaceket raktam bele. Amint hozzáadtam az ether1 (betápot), azonnal behúzta a cucc a kéziféket!

Végig kell örököltetni ezeket a VLANokat. Mert ha csak egy eszközön állítod be akkor, csak az fogja "felismerni", hogy melyik csomag melyik vlanba tartozik.

Ezzel megvagyok. Valahol máshol lesz a gond.
Akkor áll meg a forgalom, amikor az switch 1. portját belerakom egy VLANba.
Mintha akkor a default ID-n nem forgalmazna tovább.

Abból a portból vinnéd át a "netet" ha jól értem?

Igen

Megnéztem a linket. ott leírja lépésről, te hogy csináltad? Mert ez alapján mennie kellene.

TP link (VLAN bekonf)---> Mikrotik (VLAN bekonf) Ha az adott porton megy át más vlan forgalom is akkor tagged-re kell rakni, ha nem akkor jó az untagged is, de szerintem neked a tagged kell!

Ja és ha "foglalt" az 1es portod akkor nem fogja engedni a vlant beállítani, elóször vedd ki az 1es portot egy kis időre.

Hm, akkor nincs mese, ma este újra nekifutok! Hátha csak valamit én barmoltam el.. :)
Köszönöm a segítséged!

Szívesen! Jelezz ha továbbra is fenn áll a probléma!

sztornó, ott a leírásban is :)