Török youtube hogyan.

 ( aga_et | 2014. március 30., vasárnap - 0:36 )

Biztos sokan hallottátok, hogy a jelenlegi török államfő mostanában erősíti a bukását ilyenekkel mint a Twitter vagy a Youtube letiltása. (Kár, hogy nálunk ezt nem merik megtenni.)

Nos lányka időnként ott dolgozik/él, és erősen youtube függő. Most is ott van. Amikor pár éve először tiltották le, nála valamiért, az akkor Debian Lenny alapú Dreamlinuxán gond nélkül, mindenféle hackelés nélkül működött. Nem értem hogyan, gyári 3.6 FF volt rajta, Nem is nagyon foglalkoztam vele. Ő örült, kész.

Most épp Linux Mint legújabbját, a 16 Petra KDE-t használja, aktuális Firefoxszal. Nem is megy a Youtube. Van neki egy Foxyproxy plugin, amit még itthon nem állítottam be, mert egyszerűen elfelejtettem hogyan is kellene. Vagy 6 éve használtam utoljára.
Vannak itt-ott olyan oldalak, amik egy keretben jelenítik meg a tartalmat valami proxy szerű dolgot használva, de egy idő után mind bedöglik, és fogalmam sincs hogyan kellene ezekre rákeresni.

Szóval segítséget kérnék. Ha máshogy nem, részletezve hogyan lehetne beállítani a foxyproxyt, főleg egy nőnek. (Elvileg ugyan be tudok lépni a gépébe mondjuk Teamviewerrel, de az jelenleg nálam Manjaron nem fut.)

Köszönet!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

DNS módosítás nem játszik? Azt tudom, hogy a Google DNS-t letiltották, de OpenDNS-t, Yandex DNS-t?
ProxTube mennyire működőképes arrafelé?


=Λ=

+1 Szinte biztos hogy DNS eltérítés van csak. Használj egy 3rd party DNS szolgáltatót, ha lehet titkosítva (például http://www.opendns.com/about/innovations/dnscrypt/)!

Ultimate megoldás, ha hazaengeded VPN-en és otthoni kapcsolatodon keresztül netezik vagy csak a DNS kéréseit rootolod feléd. Nálunk egyelőre még nincs ilyen jellegű tiltás, bár elég sokat beszéltek róla hogy lesz.

Nálunk sajnos nem DNS eltérítés lesz.

Ezt kristálygömbből olvastad ki?

--

ISZT
NMHH
BGP

Linkek esetleg?
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Alant találsz párat.

Nem nézek ki annyit egy állami szakembertől/tanácsadótól hogy IP alapon szűrjön, ha pedig megteszi rögvest más IP mögött lesz a szűrt oldal vagy több IP címről is elérhető. Ráadásul nagyon lassan mozdul a gépezet, főleg ha szokásos módon nem is ők végzik el, hanem egy céget bíznak meg a "nagy" feladattal. Aztán elképzelem amint az okos ír egy szkriptet, hogy periodikus DNS lekérdezés alapján teszi tiltó listára az IP címeket és nagyon örül, addig amíg a még okosabb szerver üzemeltető el nem kezd false címeket visszaadni bizonyos számú lekérdezés után és letiltódik a fél ország :)

De a nemzetközi BGP incidensek után már semmin sem lepődök meg..

Tehat akkor jol ertem, hogy "esonek kell lennie", de nem mondjuk meg hogy hogyan?

Megcsinálod ahogy akarod, vagy igénybe veszed az erre szolgáló állami rendszert, amelynek a hogyanja is le van írva.
--
zsebHUP-ot használok!

Proxtube-ra rákérdezek este felé. Most épp dolgozik. Talán ez lesz a legegyszerűbb megoldás. Köszönet.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Proxtube nem ment.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Végső megoldásként az OpenVpn minden ilyen problémára megoldás.

+1 Én is valami VPN-t használnék, aztán az mehet reggeltől estig. Néhány €-ért országot is választhat, ami egyébként is hasznos tud lenni.

Például, de van egy rakat másik is, ha nincs saját szervered.

A megoldás a Tor.
Letölti a Tor browser bundlet, elindítja, örül.
https://www.torproject.org/

---
Tetragir

Megnézem, remélem nem kell forgatni. Köszi.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Csak nehogy egy török exit node-ra kerülj. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Tegnap beszéltem volt török kollégámmal és ő mondta, hogy jelen pillanatban csak DNS eltérítés van, ha minden igaz ezeket a DNS-eket használja:

198.153.192.1
198.153.194.1

Én mondjuk rendelnék egy ilyen VPS-t., felhúznék rá egy OpenVPN-t és adj neki.

igen, vps-t rendelni, karbantartani, es openvpn-t huzni ra jar a lehetö legkisebb overheaddel, szemben a bonyolultabb megoldasokkal, pl. egy vpntunnel.se elöfizu es a kliens elinditasa

vpntunnel.se az 4€/hó, az ultravps meg 2€/hó, ha valaki nagyon az olcsóságra megy, akkor képes magának összebuherálni egy VPN szervert + a kliens konfigurációs fájlt.

Lehet, hogy én nem értek hozzá eléggé, de én egyszerűen beírnám a host fájlba a hiányzó IP-(ke)t.

+1

Német kimenettel?! Törökország, iszlám világ és Kína után a legkeményebb netcenzúra működik Németországban. Ez a youtubeot különösen súlyosan érinti. Röhej, hogy bulikról, szülinapokról készült mobilos videók Youtube feltöltéseinél ott van a figyelmeztetés, hogy a video Németországban le van tiltva, mert a háttérben egy "védett" zeneszám szól valahol. Szánalmas!
Egy német VPS-ért még 2 cent is sok lenne havonta, nemhogy 2 Euro.

Akkor bocsánat, ezt nem tudtam :D.

Elképzelni se merem mekkora szerverpark pörög csak azon hogy a videókban szereplő hangot be legyen képes azonosítani zeneszámokra (főleg eltorzított házibuli minőség esetén, pedig azon is megtalálja).

Ezzel en is sokat szivok. Majdnem minden masodik video le van tiltva. Azt nem is emlitem, hogy a max. 8 megabites DSL vonalert mennyit fizetek.

--
FeZo

Valószínűleg csak a választások után (ami ma van) pár napig tiltják ezeket, és nem valószínű, hogy ennyiért érdemes bármire előfizetni. Mivel annyira nem értek a VPN-hez, hogy ezt egy nőnek el tudjam magyarázni (valójában semennyire), valaki kicsit részletezni tudná mi is ez pontosan?

--
Időközben utánanéztem, a VPN nem járható út. Magánember, ha a router képes is lenne rá, nincs hozzáférésem, egyik itthoni sem tudja.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Korábban bra által linkelt cikk leírja, hogy elég magát a DNS-t módosítani, ami Linuxon is megoldható egyszerűen, grafikus felületen. Esetleg, ahogy hardhead írta, magához a hosts állományhoz is hozzá lehet toldani az IP-ket.
A Tort nem kell forgatni, de ide eléggé overkill, ráadásul YouTube-ra nagyjából alkalmatlan.


=Λ=

Igen, a magyar híradóban is benne volt, hogy pár kattintással feloldható a dolog. Nehéz lesz neki elmagyarázni, hogy "egyszerű, csak DNS módosítást kell csinálnod". Mint kiderült, nem férek hozzá a gépéhez (időpont nem jó). No meg már írtam, nem értek az ilyesmihez.

Annak a pár kattintásos DNS módosításnak a leírása sokat segítene.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Pont az ilyen "trükközőkről" készít feketelistát a török szerv: http://mno.hu/kulfold/torokorszagban-ujabb-szintre-lepett-a-cenzura-1218790


Normális HUP-ot használok!

Ja igen, persze. Ő egy magyar terrorista... Hogyne.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ha aztán beviszik a jardra és megszondáztatják az ügyeletes török tisztek nem mondd, hogy nem szóltam! :)
A "facebook forradalmak" után egyébként nem meglepő ez a reakció, habár Törökország hivatalosan a szövetségesünk.

Egy normális Open vpn kapcsolatnál jobb megoldás nincs az ilyen problémákra. Ha nem ért hozzá egy ssh kapcsolattal elég belépned a gépére és linuxon úgy is fel tudod állítani a vpn kapcsolatot. A másik oldalra pedig elég egy "házi" szerver DIGI-s interneten.


Normális HUP-ot használok!

"házi szerver... Digis net" Pont egyik sincs.
A "Hogyan sminkeljünk" meg a "vicces cicás videók" és társai miatt, egy eleve turistaövezetben dolgozót nem hinném, hogy kivinnének a pusztába lelőni.
Ilyenekkel nem is idegesítem, már Svájcban is rettegett, hogy megbüntetik, mert klippeket néz.
Mindenesetre mostmár nem linkelhetem be neki ezt a topikot :/
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A "Hogyan sminkeljünk" meg a "vicces cicás videók" és társai miatt, egy eleve turistaövezetben dolgozót nem hinném, hogy kivinnének a pusztába lelőni.

Ne aggódj, eljön majd annak az ideje is. Nagyon felemelő lesz holmi marhaságokért golyót kapni az agyunkba. Sajnos abba az irányba tartunk az informatikával is, ami nem a felszabadításunk felé mutat (mint ahogy az összes bullshit PR kampányban próbálják elhitetni mosolygó gyerekek és makulátlan fogsorú reklámszereplők), hanem a 24/7-ben megfigyelés alatt tartó rendőrállam irányába.

Szokás szerint ez a mostani török korlátozgatés is jóval messzebbre mutat, mint amit az átlag adófizető agya képes felfogni a dologból. Gennyesen korrupt politikusok önkényesen blokkoltatnak oldalakat saját kényük-kedvük szerint mindenféle mondvacsinált indokokkal, ami idővel valószínűleg majd csak rosszabb lesz.

KDE-s hálózati beállításokon belül itt. De, ha ez így kevés, akkor majd ránézek egy KDE-s live rendszerre, és megpróbálok adni egy pontosabb infót.


=Λ=

Köszönöm. Megnézem.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

"Mivel annyira nem értek a VPN-hez, hogy ezt egy nőnek el tudjam magyarázni..."

:D

Írtam azt is, hogy semennyire. Nem vagyok rencergizda.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nincs is azzal semmi baj. De, hogy annal nincs lejjebb/feljebb (nezopont kerdese), hogy mar "egy nőnek" is el tudjunk valamit magyarazni, azert az odaver a feministaknak. ;)

Gondolkodó feministák ilyeneken nem sértődnek meg. Amikor egy nő ilyet mond, hogy „137-es méretű ruha” én sem sértődöm meg, pedig fogalmam sincs az mekkora, a mályva férfiaknál szintén kék. Cserébe megszerelek műszaki cuccokat, nem félek a forgalomban, az ilyesmi meg általában nekik megy nehezebben.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Bármilyen 3rd DNS a Google-ön kívül és kész.

http://pcsupport.about.com/od/tipstricks/a/free-public-dns-servers.htm

IPv6 tunnel jó lehet. Megoldja a DNS gondot is, ha a tunnelbróker DNS szerverét használod, ráadásul a yt is azt hiszi, hogy más országban vagy. Pl. Nekem rendszeresen ugat, hogy ezt a tartalmat nem nézhetem Németországból...

Sajnos facebook is kiszimatolta, hogy épp más országból jelentkeztem be és miután a letiltott profilom újra aktiváltam, kirakott a falamra a térképre egy megjelölést, hogy már Németországban is jártam.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64