Költözés, új hálózat kialakítása

 ( Cozi | 2014. március 28., péntek - 3:49 )

Sziasztok!

Úgy néz ki, hogy új házba költözünk a közeljövőben, ahol az épületgépészeti felújítás miatt gyakorlatilag kibelezzük az épületet (ez egy kertvárosi kis házikó, Budapest vonzáskörzetében).

Szeretnék tanácsokat kérni arra, hogyan építsem ki a hálózat. Igyekszem a teljességre, de biztos, hogy később az alábbi lista változik, bővül majd, milyen szempontok fontosak:

- két felnőtt ember általános internetezése, böngészés
- töltögetés innen-onnan (szigorúan biztonsági mentés célzattal :-)
- mozizás a belső hálón elhelyezett háttértárról
- szeretnék néhány térfigyelő webkamerát a kertet figyelve beállítani (nem az utcát)
- számos környezetet figyelő szenzort (hőmérséklet, légnyomás, pára, stb) szeretnék valamilyen buszra felfűzni és monitorozni az adatokat (elég nagy távolságra is lehetnek a szenzorok, arra gondoltam, hogy valahogy IP csomagokba teszem az adatokat (rpi?), és úgy adom tovább a gyűjtő szervernek... )
- a kertben több kisebb épület is áll, köztük is létesíteni kellene internet kapcsolatot (itt olvastam, hogy sokan az üvegszálat javasolják -> szerelés, eszköz, milyet?)
- gondolkodom voip megoldáson (asterix?)
- szeretném a melóhelyről elérni az otthoni rendszeremet (telekom-nál vagyok előfizető), hozzáférni az itthoni háttértárakhoz
- wifi és minden más rádiós hálózat elvből kilőve, csak kábelezés!

Ami eszköz most rendelkezésre áll:

- ketyeg egy HP microserver
- zörög hozzá egy egy-lemezes zyxel nas
- a háztartásban elszórva néhány laptop, asztali gép
- egy wr1043nd, amin sikerül elcsesznem a tűzfal beállítást, meg úgy is frissítenem kéne rajta az openwrt-t
- néhány noname switch

Innen kéne nyerni. Bármi ötletet, tanácsot szívesen veszek, kezdve az eszközajánlatoktól egészen a hálózat fizikai kivitelezéséig (pl: tegyem-e fel a padlásra az összes szervert, routert és a födémet áttörve kábelezzek, vagy maradjak meg a földszinten?).

Üdv, Cözi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az tény, hogy az eszközöket szerintem egy helyre tedd, s onnan kábelezz, legalábbis nekem itthon ez vált be.
Én minden szobába húznék utp-t lehetőleg cat6-ot, s dupla aljzatot tennék mindenhova. Mondjuk a tv-nek nálunk még koax van, így én ezt is behúztam.
Sőt én úgy csináltam/csináltattam meg, hogy a terület szélétől már a saját kábeleim futnak, így a szolgáltatók ott csatlakoznak meg, s nem kábeleznek saját területen belül.
Nem igazán vágom minek a microserver mellé plusz egy nas is, de ez a te dolgod :)

Én is 1043nd-t használok openwrt-vel, az egyik dyndns szolgáltatóval, s vpn-el így bárhonnan elérem az otthoni hálózatot.
Szal az elgondolásod jó. :)

Én azzal kezdeném, hogy megszerezném az alaprajzot/lerajzolnám.
A helységekbe beírnám mit akarok ott.
A végpontokat berajzolod, és megcsinálod a sugaras elrendezést.
Ekkor már látszania kell, hova célszerű a központot berakni.
Egy papíron ceruzával könnyebb egy új vonal / vonal törlése mint később a hiltivel.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

- Ha van ra lehetoseg en ugy szoktam tervezni, hogy megnezem hany konnetor/UTP aljzat kell, megszorzom kettovel es akkor valoszinuleg evek mulva is eleg lesz.
- Gondolom valami csobe/csatornaba fogod huzni a kabeleket. Hagyjal bennuk eleg helyet kesobbre, biztos, hogy kelleni fog.
- A VPN-t a 1043-al meg tudod csinalni, beallitastol fuggoen 10-15Mbps -re szamits, ez azert a legtobbszor eleg.
- Szervereket feltenni a padlasra akar jo otlet is lehet, de tudd biztositani, hogy nyaron nem lesz tul meleg, telen meg nem lesz tul hideg (nekem regen +10 fok kornyezeti homerseklet alatt is jelentkeztek stabilitasi problemak)
- Szenzorokat irtal, de riasztot nem. Kimaradt, vagy nem is akarsz? Szenzor ugyben nezz korul pledaul az Ubiquitinel

--
http://blog.htmm.hu/

Nagyjából ugyanazt írta mindenki, nagyjából én is, de egy dologról nem esett említés: Lehet, hogy túlzás, de én az UTP mellé központi szünetmentes hálózatot is építettem ki otthon. A tervezés úgy néz ki, hogy egy "IT csatlakozási blokk" áll:
- 1 dupla UTP aljzatból
- 1 szünetmentes dugaljból
- 1 normál dugaljból (más felhasználású dugaljaktól független megszakítón)
Ebből van minden lakott helyiségben min. 2, kb. átellenes sarkokban.
+ egy-egy minden előre jól eszköz-elhelyezési ponton (úgy mint TV, dolgozósarok, stb.)

Ezen kívül a tervezett kameráknak, szenzoroknak viszont pontosan meg kell tervezned a helyét, ott nemigen lehet saccolgatni, mindegyiknek 1-1 UTP szál elég - ezeknél nem feltétlen kell aljzatolni, dobozban, vagy csőkiállásban is meg lehet fogni (telepítendő eszköztől függ)

Kábelezés min. Cat5e, de inkább Cat6 (előbbit azért könnyebb szerelni, gigabithez elég)

A központot padlásra semmiképp nem tenném - a már említett hőingadozás miatt! Akkor már sokkal inkább pince/garázs - ha van és nem kimondottan nedves.
Semmiképp se tervezd szoba (pláne háló) közelébe még falszomszédosan se! Viszont, érdemes ide tervezni IT-n kívül minden mást is (villamos energia központ/elosztó, riasztó, stb.), szóval ilyen szempontból viszont nem árt, ha a ház közepén van (vagy esetleg a betáp. csatlakozások felőli szélén - de semmiképp sem a túlső sarokban)

Külső épületek a távolságtól függnek. Ha igényes vagy, optikázz, de azért annak ára van (kábel, modulok, csatlakozók). Kisebb távolságra, egyszerűbb megoldásként vigyél át 1-1 FTP gerincet, a köpenyt mind2 végén szigorúan leföldelve és a külső épületekben külön eszközökkel elosztva. + az indulási oldalon is - biztos, ami biztos, bár 100% nem véd - ezeket egy külön switch-ből indítsd, ne a lakás központi switch-ére kösd közvetlenül!

fail: a köpenyt mind2 végén szigorúan leföldelve

Ezt csak akkor ha közös és kis ellenállású földelés van, egyébként nonono. Az optikát elég olcsón szerelik már manapság ahoz hogy igen jó megoldás legyen, bár tény hogy még mindíg drágább.

Pontosan. Ezen nem erdemes sporolni. A teljes beruhazasban csak egy kis tetel az optika.

A jövőre gondolva talán nem lenne hülyeség optikai kábelt is beépíteni, aztán ha szükség van rá akkor csatlakozó a végére és hadd szóljon..

Szerintem nem teljesen jó a megközelítés. Ha úgyis szétveritek a házat, akkor érdemesebb lenne nem kábeleket, hanem kábelcsatornákat kihúzni mindenfelé. Ha kitalálják 6 év múlva, hogy onnantól a réz meg az optika hülyeség és a műanyagkábel a menő, azt is tudd behúzni anélkül, hogy ismét falat kellene bontani.

Te a kérdés alapján úgy gondolod, hogy a vakolat alá közvetlenül akarta 'falazni' a kábeleket eddig, bármelyiket is..? Az már csak zárójeles kötözködés, hogy a falba csövet teszünk, csatorna kívül van és utólagos gány, kerülendő, ha már szétveri a házat.

Én épp 10 éve újítottam fel a lakásomat és az akkori elképzelés szerint mindössze 3 dupla UTP aljzatot rakattam a lakásba (48 m2): 2-t a nappaliba (az egyikre megy egy szgép + vonalas telefon, a másik nyomtatónak). A hálóba meg egyet, hogy az jó lesz a laptophoz, ha épp ott kellene. Na a mai szempontjaim kissé másak lennének, van amit meg tudtam valósítani, de mindent azért nem:
- Ahová TV-t tervezel, oda legalább 2 aljzat, de akár 4 is (TV, erősítő, BD, HTPC, stb.) felhasználástól függően, vagy helyi switch.
- Ahová PC-t, notit, NAS-t tervezel, oda is 1-1 dupla.
- Vezetékes telefon? (ha a szolgáltató "ingyen" adja a net mellé, miért ne? Tartaléknak jó lehet, vagy VoIP-os készülék) oda is kell aljzat
- A szenzorokhoz, kamerához mehet utp, esetleg POE eszköz is mehet rá. Ha nem POE, akkor kell(het) mellé táp, tehát 230V is.
- Ugyan nem net, de a kábelezéshez hasznos lehet: a TV-hez HDMI kábelt is érdemes a falba húzni, legalább az asztali PC-től, vagy a htpc-től (ha nem a TV mellett van közvetlenül).