Exchange-re kényszerítettek...segítség!

Örököltem egy kíndózos céges rendszert 4 szerverrel és eddig nem volt baj, de most jött egy új dolgozó, akinek e-mail cím kell.
A nagykönyvben leírtak szerint létrehoztam az új felhasználót, de nem tud belépni a webmail szerű OWA-ba!

Aszongya:"Outlook Web Access could not find a mailbox for DOMAIN\user. If the problem continues, contact technical support for your organization and tell them the following: The mailbox may be stored on a Microsoft Exchange 2000 or Microsoft Exchange 2003 server, or the Active Directory user account was created recently and has not yet replicated to the Active Directory site where this Client Access server is hosted. "

Pedig esküszöm ott van! :)

Kapnak majd egy Debian-t postfix-el, de addig mi a fütyit csináljak?

Hozzászólások

Szia!

Próbáld meg powershellel létrehozni(E2010, E2013), hátha.

$jelszo= Read-Host "Ird be a jelszot" -AsSecureString
New-Mailbox -UserPrincipalName felhasznalo42 @mailcime.hu -Alias felhasznalo42 -Database "EXCHANGEDB01" -Name FelhasznaloNegyvenketto -OrganizationalUnit Users -Password $jelszo -FirstName Felhasznalo -LastName Negyvenketto -DisplayName "Felhasználó Negyvenkettő" -ResetPasswordOnNextLogon $true

SBS-en vagy komolyan szepartan futo exchange? Kitekintovel mukodik neki?

Ott van a lenyeg, a replikacio korul van vmi gebasz, arra nez korul.

t

"Kapnak majd egy Debian-t postfix-el, de addig mi a fütyit csináljak?"

Ha hülye vagy hozzá miért vállaltad el a Microsoftos rendszert?

just trollin'
-------------------------
neut @ présház

(Az elmúlt min. 10 évben a melóm egy része (olykor a nagyobbik része) abból származott, hogy valaki valamikor valamiről úgy gondolta, hogy pont jó lesz valamire, aztán lassan eltűnt az is, aki csinálta és az is, aki kérte, hogy így csinálja, a sánta (gy.k.: én) pedig megkapta a púpot a hátára, különösebb érdekegyeztetés nélkül. Az elején mindig utáltam az ilyen helyzeteket (ma is), utána mindig elégedett voltam, hogy megint sikerült valamit (meg)tanulni, és a szarból várat csinálni.)

De volt. Kettő is:
-Azt mondod, hogy nem ismerem, nem tudom megcsinálni, és felállsz, elköszönsz.
-Eleje mint fent, és megtanulod.

A +1 meg az, hogy alapos indoklással és a migráció teljes megtervezésével, kockázatok, előnyök-hátrányok bemutatásával leteszel az asztalra egy migrációs tervet és ütemezést, aztán a szakmai vezető eldönti, hogy go/no go a postfix+*imap+*webmal+*lófüttykő összereszelése.

Hányas Exchange verzióról beszélünk? 2010-ben azzal, hogy az AD User & Computers-ben létrehoztál egy usert, még nem lesz mailboxa. Az Exchange Management Console-ban létre kell hozni a felhasználóhoz mailbox-ot.

Create Exchange 2010 Mailboxes using Exchange Management Console

Ha már az user kész, akkor a varázslóban az "Existing Users" opciót kell választani. A rendszer felsorolja azokat az usereket, akik léteznek, de nincs mailbox-uk. Onnan ki tudod választani.

--
trey @ gépház

Nem, o olyannal talalkozott linuxon, hogy nem jon letre a mailbox, amig a user nem kap levelet. Es ez bizony tenyleg igy van, sem a courier sem pedig a dovecot nem enged addig belepni, amig nem letezik a user maildirje/mailboxa. Es azt az elso level hozza letre a postfix/exim altal.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Passzolok, már régen volt (talán még EXC 2k alatt), ellenben ha a küldött levél nem kézbesíthető, akkor garantáltan létrehozási probléma van, és nem más.
Pl. ha defaultban kiválasztott marad az "első belépéskor meg kell változtatni a jelszót" property, akkor sem tud belépni owa-n, levelet viszont kaphat.
Tehát az a jelenség, hogy nem tud belépni, lehet sok minden mástól is.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

A leiras alapjan csak ADUC-ban csinalt usert, szoval 10000% hogy a mailbox nem jott letre, mivel az ADUC-Exchange integracio az Exchange 2003 utan kihalt.

Az altalad leirt problema pedig mar Exchange 2003-nal sem fordult elo. Ha letrehoztal egy mail enabled felhasznalot az ADUC-ban, akkor az exchange konzolban mar latszott is a fiok, minden beallitasaval egyutt. Azota pedig nem tortent ilyen iranyu visszalepes.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ezt már nézted?

After all this the problem is solved. I had domain\user selected under forms based auth. and I am trying to log in with the username only. Once I used both domain\user format it logged in just fine. I have tested with the other users successfully as well.

A bejelentkezésnél domain\felhasználónév formában bejelentkezést próbáltad?

--
trey @ gépház

Legyünk konstruktívak is.

Ellenőrizd le a DNS-t:

dcdiag /test:dns

és a replikációt:

dcdiag /test:replications

Kapnak majd egy Debian-t postfix-el, de addig mi a fütyit csináljak?

minden tiszteletem a postfix-e, de azert erzed, hogy a postfix es az exchange kozott van egy aprocska szakadek a nyujtott szolgaltatasokban. Ha megis atallsz, akkor kerj a juzerektol 20m elonyt a regi ismeretsegre tekintettel...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Répát hasonlítunk körtével :)
Postfix önmagában semmire nem elég, ha csak nem akarnak a userek putty alól levelet olvasni/írni.
Az meg, hogy csak kapnak/küldenek nem igaz, mert OWA-t is használnak, az alapból egy webmail még, ami kell a postfix mellé, ami feltételezi, hogy legalább egy pop3, de inkább imap még figyel a háttérben. Tehát a postfix+debian alapból kevés - ha így nézzük.

És igen, a Postfix az egy mezei MTA, az Exchange meg egy WG szerver.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

A Public Folder-rel az a bajom, hogy sokszor a Microsoft sem tudta, hogy mit akar vele. A 2007-ben meg akarták szüntetni, az első verziókban kínszenvedés volt a PF használata. Sokan nem is váltottak emiatt 2007-re. Aztán kitalálták - gondolom ügyfél nyomásra -, hogy mégis megmarad.

Aki erősen épít a PF-re, annak ez a bizonytalanság azért nem volt valami jó.

--
trey @ gépház

Olyat, hogy a user maga oszt meg egy saját mappát, valóban nem tud. Mint ahogyan a szabályok zöme is csak akkor működik, ha fut az outlook.
És elég szar megoldás lenne, hogy Piroska szabira megy, de megy a gépe, fut az outlook, hogy beessenek abba a mappába a levelek, ami Gizikének meg van osztva - szóval, ha tudna ilyet, az sem
Szóval igen, az Exchange szar - ha ezt nézzük.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

"Olyat, hogy a user maga oszt meg egy saját mappát, valóban nem tud. Mint ahogyan a szabályok zöme is csak akkor működik, ha fut az outlook."

A user saját maga oszthat meg mappákat, egészen finomra hangolva a jogosultságait, valamint adhat meg szerveroldalon is végrehajtódó szabályokat.
Az adminisztrátor is megteheti mindkettőt.

Olvastam lentebb, hogy a megosztásra van mód. OWA-n keresztül is meg lehet osztani, és az OWA felületen is látszik a más által megosztott mappa?

Vannak szerver oldalon is szabályok, csak lényegesen szűkebb lehetőségekkel. pl. levél mérete kisebb/nagyobb mint, fontos/kevésbé fontos, spec. fejlécek ellenőrzése, stb. stb.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ez konkrétan nem igaz. Nem véletlenül szól az outlook, ha valami bonyolultat dobsz össze, hogy ez outlook oldali szabály lesz.
Írtam néhány példát, inkább arra fókuszálj.
A kép meg, amit küldtél, nem a feltételekről szól, hanem a kiváltott eseményről - ami konkrétan ugyanaz szerver és kliens oldalon is. A feltételrendszer más.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ez még kimaradt az előzőből:

És nem csak naptárkezelés van, hanem címtárkezelés is. És igen, vannak hiányosságai, de ettől még csoportmunkaszerver. Az, hogy a Te definícióidnak nem felel meg, jelen esetben nem szempont, mint ahogyan az sem, hogy szerintem hol kezdődik az "autó", és van olyan autó, ami autó, csak épp nem tartozik bele.

Amire a fentiben célzol, azok a változó igények, és az azokhoz való igazodás miatt vannak. Hidd el, 10 év múlva azt fogod mondani, hogy mitől csoportmunkaszerver egy sharepoint, mert nem tudja A és B olyan funkciókat, amik majd akkor szintén a csoportmunka részét fogják képezni.

Az, hogy a MS ebből külön terméket csinált, egy dolog - lehet fejlesztési és kereskedelmi oka egyaránt.

Itt most konkrétan arról van szó, hogy mi a postfix és miben több az exchange - lehet, hogy emellett kicsit elsiklottál.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Konkrétan másról szól a topic, ezért írtam, hogy OFFolunk :)
A címtárkezelés inkább címjegyzék kezelés, az exchange meg levelező rendszer definíció alá illik inkább továbbra is a jelenlegi paraméterei szerint. Hogy milyen elvárások lesznek x év múlva szerintem most irreleváns. Abban persze teljesen egyetértek, hogy a pure postfix és az exchange között ég és föld a különbség funkcionalitás és szolgáltatások tekintetében :)

Amúgy:

A Workgroup szoftverek definíciója

A workgroup szoftverek olyan, a csoportmunka hatékonyságát növelõ termékek, amelyek strukturálatlan és félig strukturált információ kezelésére alkalmasak.

A Workgroup szoftverek jellemzõi:

alkalmasak felhasználók közötti információ megosztására, akár földrajzilag távol esõ helyszínek között is
támogatják a csoport tagjainak egymással és a külvilággal történõ kommunikációját
lehetõvé teszik üzleti folyamatok automatizálását.
lehetõvé teszik dokumentumok tárolását, visszakeresését, dokumentumokban történõ keresést és ezekhez történõ hozzáférés szabályozását
magas színtû biztonsági védelemmel rendelkeznek
hatékony és könnyen programozható fejlesztõi környezettel rendelkeznek.
Miben segítenek a Workgroup szoftverek:

növelik a csoporton belüli emberek közötti információcsere hatékonyságát
követhetõvé (dokumentálhatóvá) teszik az üzleti folyamatokat
minden pillanatban ellenõrízhetõk a folyamatok
segít költséget megtakarítani (munkaidõ, adattárolás és visszakeresés, telefon, stb.)

forrás: https://www.niif.hu/rendezvenyek/networkshop/97/tartalom/NWS/2/8/index…

Te nem tennéd - a Microsoft termékpalettáján meg, ahol azért a nagyfelhasználók igényeit figyelembe véve húzzák meg a funkcionális határokat, ott van. Az alap a levelezés+címtár+naptár, ebben úgy gondolom, megegyezhetünk. A fájlok kezelésére ezen a szinten ott van a szimpla megosztott könyvtárak erdeje - ha ennél több kell, akkor jön a képbe a Sharepoint.

Az alapban természetesen, amennyiben egy levelező rendszerről beszélünk, ha csoportmunkáról akkor nem.

Mostmár abszolút kiváncsiságból végignyaltam az exchange leírásokat a microsoft.com-on, eddig egyetlen utalást sem találtam arra, hogy csoportmunka szoftverként aposztrofálnák. Legalábbis nálam pl.: az E-mail for Bussiness közel sem egyenlő a workgroup vagy groupware software besorolással :)

Együttműködési képességekkel rendelkező szoftver, ami bizonyos funkciók tekintetében lehetőséget ad közös munkára. Ha így nézzük ebbe a kategóriába szerintem is belefér az Exchange ezt nem vitatom, de ezt nem tartom egyenértékűnek a kifejezett csoportmunka megoldásokkal.

Viszont már tényleg nagyon elkanyarodtunk az eredeti témától, én elfogadom ha szerintetek az Exchange csoportmunka megoldás, de saját részről továbbra se győztetek meg, illetve én nem tekintem annak :)

Igen, az idézett definíció tök jó - ma.
Vajon tizenX évvel ezelőtt, amikor az Exchange született, és csoportmunkára lett kitalálva, mi volt a definíció?
És jósok év múlva mi lesz ugyanez a definíció?

Linkeket én is küldhetek: http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Exchange_Server

--
PtY - www.onlinedemo.hu

Most máról beszélünk, Te is ma írtad, hogy wg. Az Exchange tudomásom szerint nem csoportmunka szoftvernek készült csak mostanában (max 2-3 évre visszamenőleg) kezdem látni ezt a "meghatározását", márpedig szerintem az idézett definíció 3 éve teljesen biztosan, de szerintem 10 éve is megállta a helyét (és akkor arról ne is beszéljünk, hogy a GW 5.5 2002-ben amikor találkoztam vele már tudta ezeket...).

Sok év múlva nem tudom, hogy mi lesz, de jelen pillanatban továbbra is irreleváns, a kérdés a jelenre szólt :)

El tudom képzelni, hogy 10 év múlva alapkövetelmény lesz egy közös gondolatolvasó funkció biztosítása a csoportmunkához, de azt is feltételezem, hogy a kiolvasott gondolatok akkor is tárolásra kerülnek és esetleg utólag is több embernek, bizonyos jogosultságok szerint hozzá kellene majd férniük. Ha valóban ilyen lesz a definíció és majd ezt sem tudja az Exch. (ha még lesz és ilyen néven) akkor szintén nem nevezhető majd wg-nek.

Bocs a silány példáért de így péntek délután a munkaügyi fantáziám már kezd suspendelni :)

A levelezoszerver kategoriajaba a naptar es cimtar kezeles miatt egyaltalan nem tartozik bele, jobb hijjan igy inkabb csoportmunka szoftver. Az en definiciom szerint.

A postfix viszont egyaltalan nem segiti a csoportmunkat. Sot, hatraltathatja.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Definiáljuk a csoportmunka-támogató rendszer szolgáltatásait... Levél küldés- és fogadás, kliensből vagy webmail-en keresztül, közös címtárszolgáltatás (a levelezéssel olyan szinten integrálva, hogy kliensből és/vagy webmail felületről elérhető legyen). Közös naptár és feladatlista, megfelelő "ki kinek a naptárába/taszklistájába olvashat, illetve írhat - lehetőleg multiplatformos, átjárható megoldásként implementálva úgy, hogy taszk/naptárbejegyzés küldése/fogadása/visszaigazolása (elfogad/elutasít) a levelezőrendszeren keresztül is elérhető legyen. Ha picit tágítjuk a szükséges funkciókat, bejön a fájlmegosztás, és a szélesebb körben használható identitás-menedzsment, illetve a közös webes publikálási lehetőség.

Nagyjából a hozzávalók: MTA, IMAP, LDAP, HTTP(s), RDBMS, CIFS vagy más megosztás, portálmotor, és/vagy valamilyen wiki-jellegű webes alkalmazás... Ezeket ha gombócokba gyűjtöm, akkor OS és alapvető kiszolgálók (pl. Postfix, Apache, SaMBa) üzemeltetése, alkalmazások üzemeltetése (LDAP és annak webes felülete, portál, wiki), illetve az egész konglomerátum alatt ketyegő RDBMS, mint harmadik nagyobbacska "falat". Ha sok szerver van, akkor a pure OS üzemeltetés és a kiszolgálószoftverek matatása is szétválik, illetve mindenképp megfejelendő az egész a mentéseket, illetve a hálózatot kezelő területtel.
Össze lehet mosni az egyes feladatköröket, viszont bizonyos méret fölött nagyon nem érdemes.

Én a fentiekre nem láttam az Exchange funkcionalitásával felérő olyan foss alternatívát, ami hekkelés nélkül (tehát, support-álhatóan és nem úgy, hogy az adott felállásban a világon összesen talán 20-n használják) out-of-the-box nyújtja a fentieket.
Főleg, ha belemegyünk a részletekbe és olyanok kerülnek elő, mint a datastore-ok közötti online, transzparens migráció, mobileszközök menedzsmentje, cluster építés, adminisztrátori szerepkörök szétválasztása, teljes körű cli.

De abban teljesen igazad van, hogy a Postfix önmagában egy pure SMTP, ha valamihez hasonlítani kellene akkor az az Exchange Edge Transport Server-e.

Baromira eltértünk a tárgytól, szerencsétlen kérdező meg csak ül a romok felett.

Ok. A 2010 OWA-ja pár éves. Mi mindenben tud többet, mint a 2003-asé abban a tekintetben, amit nap-mint nap használ is az ember?
Főleg úgy, hogy zömében az ember nem webmailt használ, hanem rendes mailklienst.
Tehát mik az elengedhetetlen funkciók egy webmail esetében?
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Igen, definialtunk 4 darab szoftvert, vallalati tamogatas egyikhez sincs (van ugyan enterprise Samba, de az egesz Samba 4 meg csak most lepett tul a betaallapoton, fuggetlenul attol, hogy mit hirdetnek a weboldalukon, szoval ezt a vonalat nem kellene komolyabban eroltetni). A Redmine-t sehol, senki nem tamogatja, itthon Ruby/Rails kozosseg gyakorlatilag nincs (elhanyagolhato mennyisegu ember foglalkozik egyaltalan a temaval, meg kevesebb ert melyebben hozza, kozossegbe pedig nem szervezodnek), barmilyen problemad van, akkor egyedul vagy.
Es egy ilyen rendszert ajanljak ki vallalati hasznalatra? 5 embernek nem lenne pofam, nem hogy 50-nek.

Nem azt mondom, hogy a Microsoft termekek hibamentesek, vagy hogy nem volt bennuk lamer hiba rengeteg. Volt. Mocskosrohadt sok volt. De ugyanakkor a Microsoft rendszerekhez van tamogatas, es van kozosseg is, van tudas is, sokkal konnyebb hibat talalni problemakra. Mar kozepvallalati szinten is megeri megfontolni a bevezeteset (ez itthon pont kb a 30-50 fo kategoriaja), mert sokszorosan megterul a befektetes, foleg, ha a ceg dinamikusan szeretne novekedni. Egy migracio opensource rendszerekrol valami komolyabbra sokkal-sokkal dragabb, mert egyaltalan nincsenek eszkozok hozza, tehat gyakorlatilag beleragadsz azokba a megoldasokba, amiket akkor valasztottal, amikor meg kis ceg volt a megrendelo.

Opensource szoftverek problemainal nagyon sokszor talalkozok azzal, hogy felvetik a problemat, jon ra ket kotozkodo valasz, aztan semmi. Erdemi megoldas nulla. Bejelented hibanak, a jobbik eset az INVALID,WONTFIX. Persze, en megertem a masik oldalt is, egy ilyen rendszerbe naponta kiscsillio mennyisegu hiba jon, van mondjuk ot fejleszto, akik egyben a hibajegyeket is kezelik, es nincs se ido se turelem minden kriptikus hibanak utanamenni, foleg, mikor vannak sokkal nyilvanvalobb hibak is szamosan. De ettol meg a minoseg jobb nem lesz, a hiba meg nem oldodik.

Raadasul egy opensource szoftvernel megvan az a kockazat, hogy a fejleszto azt mondja, hogy elege van a bunko felhasznalokbol, unja az egeszet, es kulonben is, van egy elete, amit elnie kellene, mostantol boldoguljon mindenki, ahogy tud, ott a forras. Es ez valahogy nem olyan meno vallalati kornyezetben.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

+1

Mindig megy a vergődés a kb. 50 mailboxos "enterprájz" megoldásokkal. A nagy titok az, hogy ötven mailbox az lófasz, nem enterprise. Oda elég kb. a Windows Live Domains, ingyen. (True story, jelenleg is van közöm egy kb. 70 accountot számláló szervezethez)

Inkább egy olyan céget mondjatok, ami átmigrálna, és utólag supportálna (jogi és pénzügyi felelősségre vonhatóan) egy _ötvenezer_ mailboxot igénylő szervezetet a Postfix+Samba+ownCloud+Redmine. Hallgatom az ötleteket...

Inkább egy olyan céget mondjatok, ami átmigrálna, és utólag supportálna (jogi és pénzügyi felelősségre vonhatóan) egy _ötvenezer_ mailboxot igénylő szervezetet a Postfix+Samba+ownCloud+Redmine. Hallgatom az ötleteket...

kuldd el privatban ennek a magyar cegnek a nevet :-) Btw. csak hogy eldonthessuk, mennyi ebben a fud, aruld mar el, hogy mondjuk melyik az a ceg, amelyik ezt a fiktiv 50k useres bandat atmigralna exchange-re, majd azt supportalja, es hogy pontosan milyen jogi es penzugyi felelossegre vonast vallal be?

Btw. az utobbi idoben az a trend latszik eloterbe torni, hogy a levelezest kiszervezik az o365, google mail es hasonlo versenyzokhoz.

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

http://www.sogo.nu/english/support/commercial_support.html
https://owncloud.com/

Amit most új igényként megjelöltél, ignorálom, mert az eredeti állítás ez volt konkrétan:
"Igen, definialtunk 4 darab szoftvert, vallalati tamogatas egyikhez sincs"

nem több, és nem kevesebb. Igen, van vállalati támogatás - és nem csak ehhez a kettőhöz, tehát az idézett állítás konkrétan baromság.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Használok ilyesmiket egy ideje, de még nem találkoztam efféle hibával.
Vagy tud authentikálni, vagy nem. Ha nem tud, akkor vagy a felhasználóneve nem jó, vagy a jelszava - vagy megáll a Samba backend, ami még szintén nem esett meg.
Az ilyen jellegű hibák logolódnak is, úgyhogy még support sem kell hozzá, hogy kiderüljön, mi a baj.
A support feladata nem az, hogy a 0 szakértelemmel rendelkező adminok helyett végezze a dolgát, hanem azért, hogy a nem minden nap előforduló problémákra találjon megoldást.
Több éve használok pl. ownCloudot, eddig soha nem vettem igénybe supportot, mnert nem volt olyan probléma, ami kis utána járással ne lett volna megoldható - ne felejtsük el, hogy a hivatalos supporton kívül még van itt egy elég nagy létszámú community is fórumokkal, levlistákkal.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Igen, definialtunk 4 darab szoftvert, vallalati tamogatas egyikhez sincs

egy picit mintha mellette lennel egy arasszal. Egy ceg szamara, amelyik egy komplexebb levelezorendszert hasznalna az exchange helyett nem az a lenyeg, hogy a megoldast alkoto szoftver1, szoftver2, szoftver3 es szoftver4 egyenkent szerinted rendelkezik-e tamogatassal, hanem hogy az osszetakolt megoldast tamogatja-e az azt bevezeto (rendszerintegracios) ceg. Ha igen, akkor batran valaszthatja ezt a megoldast, mert lesz hozza tamogatasa, ha valahol elakad.

A migracio erdekes kerdes. Kivancsi vagyok egyreszt melyik az az open source levelezo megoldas, ami 30-50 fonel jol mukodik, de mondjuk 10x akkoranal mar nem. Meg arra is, hogy ha letezik ilyen, ki ajanlana ilyet. Ha meg lattal mar az eletben levelezorendszer migraciot, akkor tudhatod, hogy az sosem egyszeru, es pl. egy exchange -> notes atallas sem feltetlen olcso. Aztan ha van is erre tool, hogy az mennyire hatekony, az meg csak a gyakorlatban derul ki.

egy opensource szoftvernel megvan az a kockazat, hogy a fejleszto azt mondja, hogy elege van a bunko felhasznalokbol, unja az egeszet, es kulonben is, van egy elete, amit elnie kellene, mostantol boldoguljon mindenki, ahogy tud, ott a forras.

nem is tudom, szerintem a redhat-nel amig csengeted a zset, addig leszarjak, hogy idiota vagy. De van olyan 4-5 fos nemet ceg is, amelyik open source-ban utazik, gondolom, a suska azert arrafele is motivalo ero, hogy masnap is bemenjenek dolgozni. Szoval szerintem egy jol osszerakott open source megoldasnak van letjogosultsaga vallalati kornyezetben. Legfeljebb olyan vallalat es tamogato kell moge, aki nem karal meg veszmadarkodik annyit mint te...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

A 3 kattintás képen fantasztikus, gyakorlatban top levelről kell elkezdeni, direktben egy alkönyvtáron nem érvényesül.
Nem kifejezetten linuxos levelezőre gondoltam, én az Exchange wg voltát/nem voltát firtattam. Amúgy nálam a kiindulási, illetve összehasonlítási alap a GroupWise. (bár nevezhetjük akár linuxos levelezőnek is hiszen fut linux szerveren ;) )

Répát hasonlítunk körtével :)

tudom, ezert is mondtam a topikinditonak, hogy kerjen 20m egerutat :-)

btw. egy postfix + dovecot + valamilyen webmail sok helyen eleg lehet (nyilvan valamilyen spam- es virusszuressel). De ahol mar az outlook + exchange beleette magat a juzerekbe, ott nem biztos. Egy exchange -> mas MTA migracio meg mindig is a seggfajos muveletek koze tartozott, szoval en eloszor nagyon megneznem, hogy lehet egyuttelni a jelenlegi kornyezettel, mielott lecserelnem.

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Ja igen, 2007-es Exchange.
Ez lemaradt.

Most olyat csináltam, hogy volt egy anno teszt-ként létrehozott aaaa user, akinek jönnek, mennek a levelei.
Őt most átneveztem mindenhol a kívánt felhasználóra és működik.
DE! Fogadni csak az aaaa@domaiem címen tud és küldeni is csak onnan.

Valami szinkron, ápdét vagy mi a töcs nem megy itt rendesen.

Kerdezz. Ha nem mondod el mit nem ertesz, mi nem fogunk valaszolni.

Picit konstruktivabb hozzaallast. Ertem, hogy fos Microsoft, de attol meg a problemakat meg kellene oldani.

Egyebkent nagyjabol azt irja le a cikk, hogy vagy valamilyen DNS parad van (a _kerberos... kezdetu SRV rekordok egyike nem erheto el), vagy pedig eleresi problemak vannak a DC-id kozott.

Gyakorlatilag az AD megfelel egy LDAP- es Kerberos-integralt Sambanak, nehany specialis megosztassal. Probald meg ugy hibakeresni a rendszert, mintha ilyen jellegu rendszered lenne.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Első körben:
http://support.microsoft.com/kb/938444
Ha ez nem segít, az exchange szerveren logot megnézni és az erre utaló hiba bejegyzésre rákeresni az eventid.net-en és a microsoft oldalán. Egyébként az eventid.net a "bestfriend" a windowsos rendszergazdiknak.
De valószínűleg jogosultság probléma áll a dolog hátterében.

A címből arra következtettem, hogy öngyilkossági forma kiválasztásához kérsz majd segítséget. Sajnos más a helyzet, úgyhogy nem tudok segíteni.

(Az ilyesfajta humort nem mindenki tudja értékelni. Ők elnézik.)

:)

Sziasztok,

nem akartam új szálat indítani csacska kérdésemmel. Egy kis segítség kellene, a cég két hete állt át groupwiseról owa-ra. Egyetlen kis funkció hiányzik nekem, ne kelljen böngészőből a fiókomba lépni, hogy megnézzem érkezett-e levelem. Szeretnék egy figyelmeztetőt, mely a tálcán ülve végezné a dolgát.

Van erre valami megoldás? Köszi

Köszi neked és a többieknek is. Annyiban megoldódott a helyzet, hogy a mai napon lecserélték a munkaállomásomat win8.1-es gépre. Ezen már van outlook is.

Az owatray-t én is megtaláltam, de valószínű, hogy nem lesz fenn, mert adminisztrátori jogosultság hiányában még telepíteni sem fogom tudni.