Samba4 több telephellyel

 ( procika | 2013. november 24., vasárnap - 12:50 )

Sziasztok!

Mivel ilyen mélyen még nem mentem bele a Windows hálózatokba így kérnék egy kis segítséget.
Adva van egy cég két telephellyel. Jó megoldás-e a következő?

Központ: Samba4 AD DC
Telephely: Samba4 másodlagos DC-ként.

A két telephely között VPN van, a két telephely két IP tartománya között teljes az átjárás ( egyenlőre ). A két telephely felhasználóit szervezeti egységekbe tenném.

Azt olvastam, hogy a második DC-n az elsőt kell megadnom DNS-nek, hogy működjön rendesen a beléptetés. Ebből kifolyólag viszont VPN kapcsolat hiányában, vagy elmegy a net akkor a teljes névfeloldás megszűnik a telephelyen.

Szeretném egy tartománnyal megoldani mert többen felváltva dolgoznak hol egyik hol másik helyen laptoppal, tehát jó lenne ha semmit nem vennének észre használat szempontjából a telephelyek között.

Windows Server 2008 könyvet nézek épp, bár csak egyre bonyolultabb. Valakinek valami ötlete csak a topológiára, hogy ezt miként a legcélszerűbb megvalósítani?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem, ha fullos AD-t csinálsz a telephelyen, akkor rendben lesz a helyi beléptetés és elsődleges DNS pedig önmaga legyen. Windows-on ilyen branch cache sztorit lehet belőni és mindenféle cselekkel, de az eléggé elborult.

Mindenképpen külön domain, majd a telephelyeket berakod a fő domainded alá. Így központilag oldod a jogosultságokat, terjesztést stb, viszont hibatűrő marad a rendszered.

Technetklubon vannak nagyon jó kis leírások, fusd át, nem olyan bonyolult, de lehet elég lesz neked átfutni a 2003 könyvet, az is itt van csak nem tudom a címét.

Az oldal most le van halva picit..
https://www.google.com/search?q=technetklub+a+kih%C3%ADv%C3%A1s+%C3%A1lland%C3%B3&oq=technetklub+a+kih%C3%ADv%C3%A1s+%C3%A1lland%C3%B3&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Amúgy a domainek replikálódását nagyon jól lehet szabályozni, akár sávszélesség időzítés tekintetében.

Ez egy jó kis ábra a megértéshez:
http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/tivihelp/v47r1/index.jsp?topic=%2Fcom.ibm.tivoli.itws.doc_9.1%2Fdistr%2Fsrc_pi%2Fawspiconsidplandomain.htm

https://www.google.com/search?q=windows+domain+server+multiple+locations&oq=windows+domain+server+multiple+locations&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=windows+domain+plan+multiple+locations

"Mindenképpen külön domain"
Miért marad hibatűrő attól a rendszer?

"Ez egy jó kis ábra a megértéshez:"
Valóban, jó ábra a Tivoli Workload Automation megértéséhez. MITTU\, hogy mi a relevanciája itt...

Üdv,
Marci