Kavarás Ubuntu módra

Érdekes dolgok vannak egymással összekötve néha, például én elgondolkodtam amikor tudatosult bennem hogy a grafikus felület végzi az automatikus mountolást meg a hálózati kapcsolat létrehozását.

Nézegettem különféle disztrókat, hátha valamelyik meg tudja oldani hogy fagyás nélkül tudjam kikapcsolni és újraindítani a gépemet, és a felfüggesztés is megy.

Semelyik nem volt rá képes, az Ubuntu alapú disztrókon kívül még az se mindig sikerül, hogy elinduljon a grafikus felület, és néha a wifi se működik.

Viszont érdekes, hogy az elementaryOS Ubuntu 12.04 alapú, ami eddig a gépemen volt. Az Ubuntu 12.04 az utóbbi időben mondjuk kb. 50%-ban nem fagyott le reboot és halt közben miután töröltem a hardverhibás SSD-t bootoláskor, és 95%-ban sikerült a suspend is a postban hivatkozott shellscript-tel.

Az elementaryOS viszont - hiába törlöm le az SSD-t - 100%-ban lefagy leállításkor és újraindításkor, viszont (eddig úgy tűnik) 100%-ban működik a suspend mindenféle mókolás nélkül.

Ubuntu 13.10 szintén 100%-ban lefagy, és nem megy a suspend sem, valamint a script sem működik, mert átrendezték a dolgokat.

Szóval most nem tudom hogy mi van az Ubuntu 12.04-ben, ami az elementaryOS-ben nincs, és megakadályozza a suspendet. Vagy mi van az elementaryOS-ben ami az Ubuntuban nincs, és lehetővé teszi a suspendet.

Mindenesetre a suspend a legfontosabb, és minél kevesebb fájlt kell kézzel átmacerálnom, annál tisztább és szárazabb érzés, szóval most ez marad.

Hozzászólások

Hát én első bliccre összehasonlítanám a kerneleket, megnézném melyik milyen patcheket adott hozzá.
Utána lecsekkolnám, hogy ubuntu-n gnome3-al jobb-e a helyzet, vagy sem? Esetleg érdekes kérdés, hogy nyílt vagy zárt driver van-e az egyiken-másikon.

Nekem inkabb az az erdekes, hogy amikor valami szar Ubuntu-n, akkor a hibakereses jegyeben kiprobalod... egy masik Ubuntu-n.

:D

Najo, igazabol beneztem, ott van az az 1 mondat, h mas disztrokon meg a grafikus felulet se indul el. Ami utan mondjuk bennem felmerulne, hogy esetleg a gep szar. Vagy legalabbis kiprobalnek egy Windows-t is, mert oke, hogy szeretjuk szopatni magunkat, de ennyire azert nem feltetlen eri meg.