Windows 8 napi szinten eldobálja az SSD-t

 ( denton | 2013. augusztus 14., szerda - 11:10 )

Sziasztok!

Perverz dolog, de windowsról kérdeznék egy unixos portálon, ez van.
Hátha volt már másnak is hasonló tapasztalata.

Kevesebb mint 2 hete telepítettem fel a 8-as windows-t. (7-es már több mint 2 éves volt, volt vele egy tonna gondom, gondoltam ha úgyis újratelepítem akkor legyen 8)

Nost, nem volt komoly para egészen pár nappal ezelőttig.
Azon kaptam a gépet többször is naponta max 1x, hogy a gép újraindult és a bootmgr-t hiányolta. Párszor magam alá ürítettem amikor azt tapasztaltam, hogy nem látja az ssd-met (ocz agility 3, 240GB)

Mint kiderült, áramtalanítás után többnyire újra megtalálja és minden megy tovább.

Amikor ezt már több nap alatt többször megcsinálta, írtam az eladó boltnak, hátha van valami ötletük mi lehet. A sleep mode-ról lebeszéltek, ezelőtt mindig altattam a gépet. 7es alatt nem is volt soha gondom belőle. Pár napja már nem alszik a gép, rendesen kikapcsolom este.

Azt írták még, hogy valszeg a win 8 alatt van valami ha eddig nem volt gond.

Most fél órája újra elszállt az ssd. A windows előbb megfagyott, utána kiírt valamit világos kék képernyőre, hogy para van és újraindult.

A jelenség a szokásos, nincs ssd, csak on/off után.

A gép adatai:
ASROCK P67 Pro3 SE
INTEL Core i5-2400 3.10GHz
12 GB KINGMAX DDR3 1333MHz (2 4GB-os és 2 2GB-os)
XFX FX-785A-CDFC HD7850 2GB GDDR5 PCIE

ssd a fent említett agility 3 plusz egy WD 1TB-s vinyó

Valakinek van ötlete, hogy ez mi a fene lehet? Egyelőre nagyon azon jár az agyam, hogy visszarakom a 7-es windows-t.

jah U.I.: a windows bebootolása egyre lassabb. Kezdetben nagyon gyors volt. Pár napja egy hangyányit belassult és kiírja a betöltő képernyő után egy pillanatra, hogy épp betölti a rendszert. (előzőleg nem írt ki ilyet) Most már a bootolás is sokkal lassabb. (szerk: majdnem 60 másodperc)

Előre is köszi ha valaki reagál.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem lehet h. haldoklik? (Egy mentést csinálnék helyből)
Kollégám pár napig panaszkodott hasonlókra, aztán egyik reggel úgy fogadta a gép, hogy nincsen meghajtó. (akkor megfogadta h. soha többé SSD :D)
--

mentés megy, true image nyomatja. ma is toltam egyet, hamarosan jön a cubieboardom amire majd automatikusan megy majd minden nap.

Az ssd-t elemző programok mind azt írják, hogy tökéletesen funkcionál, nincs hiba benne állítólag, tehát elhasználódás. Persze hardveres hiba még ettől lehetne.

Akkor oké. De kérlek majd ird meg mi volt a megoldás (ha lesz) mert érdekel.

oksa, mindenképpen, bár esélyes, hogy ebből visszaváltás lesz 7-esre. Nem nyertem vele annyit, hogy görcsösen ragaszkodjak hozzá. A fos metró meg style így is lerontja az összképet.

Nagy izgalom akkor lesz ha a 7es win alatt is elkezd bugzani.

Nekem ugyan ez volt, csak merevlemezzel, most akkor soha többé merevlemez, WTF?

Ritkább az ilyen vinyó halál.
Egyébként juteszembe. A halott SSD -ről a kürt tud adatot menteni?
--

Tudtommal az intel x67-es chipseteiben van valami elkefélve, mikor rájöttek mindenki pánikszerűen megszüntette az ilyen chipsetes lapok forgalmazását, szerintem Te is ebbe futottál bele.
Ez sajnos csak alaplapcseréve lesz orvosolható, valószínűleg a W7-el is emiatt voltak problémáid.

Gondolod? Tudsz valamit ezt tesztelni tudnám? Nagyon sokan dicsérték ezt az alaplapot.

A W7 alatt nem ilyen gondom volt.
Egyrészt az az install 2 éve került a laptopomra (abban volt az ssd), később vettem a PC-t és átpakoltam bele az ssd-t. Kicsit már használt volt, de a szöget a koporsóba az tette be, hogy nem tudtam frissíteni a rendszert és nem ment fel az IE10 meg egy halom dolog ami miatt nem tudtam telepíteni a visual studio-t.

Tehát ez a jelenség egyelőre csak a W8 óta jött elő.

Hidd el, én örülnék a legjobban ha csak alaplapi gondom lenne.

Ha a megfelelő helyen tetted volna fel a kérdést, akkor az első válasz az lett volna, hogy vedd meg a jogtiszta windowst, mert azzal ez a hiba nem fordulhat elő :) Ezt a választ akkor is megkapod, ha kiírod az elején, hogy jogtiszta, de ezeket már csuklóból nyomják a fiúk.
A megoldást egyébként nem tudom, de első körben a ssd firmware ellenőrzése, ha kell frissítése, minden driver legyen a legfrissebb, főleg az intel driverek. Éppen most adták ki az új verziót a chipset driverből.
Másik dolog, hogy lehet próbálkozni másik sata kábellel, illetve a másik lemez ideiglenes kiiktatásával.

ssd-n friss a fw (2.25 asszem), amikor átpakoltam a laptopból a pc-be akkor nem indult. Frissítettem. Utólag derült ki, hogy a PC nem csípte, hogy le volt jelszavazva :)

Pár napja kínomban az alaplapon is frissítettem a biost, kicsit fostam, de nem volt gond. sajna nem használt.

Az intel drivereknek utánanézek még esetleg.

illetve a sata kábel igen, erre gondoltam én is. lehet kicserélem, van 1-2 tartalék. jó sárga fajta....

Alig hiszem, hogy a két dolognak van köze egymáshoz, de emlékeztet a történet a Nexus7 esetére, ami pár heti/havi használat után egyre erőteljesebben lassulni kezd(ett a legfrissebb android megjelenéséig - állítólag)

Szóval inkább csak "feliratkozom" a témára, mert érdekel.

Arra hogy eldobálja az ssd-t, nincs ötletem.
De a belassulásra olvastam egyszer valahol, hogy a belső adat managelés miatt, csak a teljes kapacitás 80-85%-át szabad csak használni. A profibbak már úgy particionálnak, hogy a szabad maradjon ez a terület. Hozzá teszem soha nem volt ssd a kezemben. Nekem jó a raid-0 is.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

igen állítólag kell egy kis mozgástér az ssd-n, hogy rendezze ide-oda a cuccokat az otpimális működés meg hosszú élettartam miatt.

C azaz a rendszer meghajtón 58GB-ból 20GB szabad, szal ez nem para.
Ma reggel lett lassú amúgy miután megint elszállt egyszer az ssd. Lehet valami rendszerszinten sérült a winfos alatt.

Nos nekem a mindenki által dicsért Samsung 830-as van, 128GB-os. Tavaly, a teljesen új laptopba tettem bele, majd használtam. Egy hétig. A jelenség, lassú (HDD-t megszégyenítő), partíció eltűnik. Újra próbáltam telepíteni, 15-perc után abahagytam a windows kicsomagolása (vagy mi) promtnál, magyarul nem haladtam semmit. Laptoppal együtt elvittem az AQUA-ba, mutattam milyen, kivettem, elvették, ott kellett hagyni. Pár nap után értesítettek, hogy hibás volt, kaptam egy újat. Mondtam a boltosnak, vennék egy drágábbat, jobbat. Mosolygott, majd azt mondta, ez a leggjobb náluk, illetve a drágább Intel 520 (2012-őt írunk). Intel nem volt ilyen kapacitással (128GB), így maradt a Samsung. Azóta (1-év), semmi hiba. Szóval lehet hogy az SSD-d rakoncátlankodik, ha garis vidd vissza a boltba, bevizsgálják, nincs mit vesztened.

Veszteni annyit, hogy addig nincs ssd-m azaz főmeghajtóm. telepítés, reinstall recovery stb egy csomó idő.
Akkor vinném vissza ha biztos vagyok benne, hogy hardver probléma.
Elég valószínű, hogy win7 lesz ebből ha kicsit összeszedem magam. (örültem, hogy végre beállítottam mindent ezen a szaron) és ha ott is produkálja, akkor az biza para :/

Amit azonnal csinalj meg:

1. BIOS frissites a legujabbra
2. Chipset, SATA vezerlo es egyeb kapcsolodo dolgok drivereinek frissitese a legujabbra
3. SSD firmware frissites a legujabbra

Nekem pl. az egyik SSD fw javitotta a hibernalas utani halalt (de regebben olvastam olyan update-rol is, ami nelkul bizonyos uzemora utan orankent ujraindult a cucc), a SATA driver pedig a hotplug-ot, ugyhogy ezeket nem szabad hanyagolni.

Egyebkent azt ketlem, hogy a Win7-ben jobb lett volna a helyzet, mint a 8-ban, valoszinuleg inkabb veletlen egybeeses.

minden a legfrissebb volt.

az az eset amivel most állok szembe, hogy az egész gép k.rva lassú ha a hdd is fel van dugva pedig kb a bios frissítés utánra tehető...még az is lehet, hogy amiatt van....

Kabelcsere megvolt?

meg igen, bár most már más a probléma. most a hdd szarakodik. lejjebb részletezem

Jelenlegi helyzet:

Nem mondom meg hány órát szarakodtam az egésszel mert elszégyenlem magam.
Rűjöttem szép lassan, hogy winfost telepíteni csak úgy lehet ha lehúzom a hdd-t és csak az ssd van feldugva, mert egyszerűen elszáll a végén.

Friss telepítés csak az ssd-vel perfekt, gyors, faja.
Ha feldugom a hdd-t is akkor a boot idő iszonyúan megugrik (fent írtam ugyanezt) illetve az egész gép belassul. Nagyon pörgeti az egész vinyót, de ne mtudom miért, hisz neki nincs dolga rajta, az ssd-ről fut a rendszer.

Már odáig jutottam tegnap, hogy a hdd-ről elkezdtem törölni a sok fölös dolgot (filmek, programok) meg átmenteni külső hdd-re és formázni a partíciókat (eddig 3-ból 1 van meg), kikapcsolni rajta az indexelést, hátha valami abban akadt meg nem tudom.

De egyelőre semmi.
És külön pikantéria, hogy újra kell húznom az egész rendszert mert megint ugyanaz a hiba mint 2 héttel ezelőtt amikor w8-ra álltam át, hogy nem hajlandó telepíteni az IE10-et és így nem megy fel a visual studio se.

Jah még érdekesség, bár lehet nem annyira. Az eszközkezelőben a hdd-nél csak annyit ír, hogy lemezmeghajtó, pedig egyszer próbálta telepíteni hozzá a drivert is, sikertelenül. Az ocz-re meg a samsung külső vinyóra is kiírja, hogy kicsoda, micsoda, de a belső feldugott satás WD-re csak annyit, hogy lemezmeghajtó. Esélyes, hogy ennek is lehet köze ahhoz, hogy a vinyó belassítja a gépemet.

A végén kiderül, hogy az a rossz. Vagy a fenti chipsetes probléma miatt az alaplap. NEm egyszerű kideríteni.....

Nekem ilyet akkor csinalt, amikor doglodott a HDD-m. Valoszinuleg valami IO-t blokkol, ezert fogja meg az egesz rendszert.

egyelőre lehet, hogy te mondod jól egen.... bár inkább egy 20k-s (mai áron 15k) vinyó haljon meg mint egy drágább ocz....

Két újratelepítés közt, dobj már föl egy Lienux-ot is (pl Ubuntu), hogy azzal is szarakodik-e...
(teszt gyanánt)
(a Palimpsest lemezkezelővel meg is lesheted a lemezek állapotát)

ööö. szerinted livecd is megfelel? bár ott a boot időt nem tuti, hogy tudom tesztelni.

max azt, hogy hdd-vel gyorsabb vagy lassabb e.

Azzal is jó lehet, a logokat meg a dmesg kimenetét érdemes lehet figyelni.
Ha Windows alatt azért fagyik ketté, mert a háttértárolókkal elveszik a kapcsolat, akkor föltelepített Linux alatt is előfordulhat ugyan ez. LiveCD alatt ilyen nagy valószínűséggel nem lesz, már ha tényleg ez a gond. Lehet a déli híddal van valami gond, pl a hűtése nem megfelelő. Pár óra használat után érintsd meg a hűtőbordáját, és számolj be, hogy hanyad fokú égési sérülést szenvedtél. :D

Továbbá lehet nem is a HDD/SDD vonalon kéne mozogni, hanem az alaplap összes automatikus beállítását kéne kézzel beállítani a gyári értékekre, vagy alá...

fejlemény.
másik oldalról közelítettem meg a dolgot.

A laptopom régi hdd-jét annó kipakoltam dobozkába. most azt kiszedtem és feldugtam a WD helyett.
háááát. beindul gyorsan perfektül a winfos :/

most az következik, h mentek mindent a vinyóról és fullosan újraparticionálom.

ha akkor is szar, akkor sürgősen berendelek egy újat és ezt viszem vissza gariba. azt hiszem 2 évig van rá. azt indulhat a 2 hetes ipon huzavona.

Az őrszem kolléga mág a win8 alatt került fel és szerinte az ssd és a hdd is perfektül szuperál. asszem tévedett....

+1 nekem is hasonlo hatasfokkal allapit meg dolgokat, jo ideje egyaltalan nem foglalkozok ilyenekkel, mert ha meg akar dogleni, ugyis meg fog. Az 1 eves SSD-mre is azt mondja, hogy minden 100%, haha...

esélyes, hogy átállt az oroszokhoz ha ennyire ellenünk dolgozik :)

Linux alól engedj rá a problémásnak látszó diszkre egy long selftestet, ha megoldható!
Nem állítom, hogy minden hibát kihoz, de nekem volt már, hogy még időben (garanciális időben! :D) jelezte a problémát.
Illetve jó a sentinel is, ha fizettél érte. Sajnos az ingyenes verzió csak short tesztet tud, az meg a halottnak a beöntés kategória. ;)

Nem ott dolgozom, így nem kellene, de nem ők ülnek rajta többnyire. Nekem 8G kingston memória ül náluk 1 hónapja gariban, szervizes srác szerint régen a gyártónál van.

oké, nem őket akartam bántani, valszeg az esetek többségében nem náluk van a labda olyan sokáig. (bár olvastam már rossz véleményt is ezzel kapcs de az sok-sok éves móka volt)

bookmarked, későbbi flamenél jó lesz

subscribe

fejlemények vannak.
A PC behalt akkor is amikor usb-vel dugtam fel neki a WD-t igaz nem bootnál hanem akkor amikor pl egy kötetet akartam törölni/formázni.

Kicsit huncut voltam és a laptopomra is feldugtam a drágát.
Elég nehezen ismerte fel és ő már meg se akarta nyitni.

Most a PC-be került vissza sima satára dugva és mentek az ssd-re (igen hdd-ről ssd-re majd onnan a külső vinyóra)

utána szerintem windows telepítővel fogom törölni a vinyó összes kötetét és újraparticionálni formázni, stb hátha de nem bízom már benne...

Közben már berendeltem ipontól egy másik WD-t. Holnap tekerek is ki érte.

Ez meg valószínűleg pár nap múlva megy a Dévai-ba. Persze lehet fügét mutatnak majd nmtom...

meg vagyok lepődve.....
nagy nehezen windows telepítő dvd-n keresztül tudtam törölni a particiókat a WD-ről.
Újrakeráltam, egyet az egészre, formáztam is, stb.

Most perfektül működik. Rendesen bootol a win, a másolási sebesség ssd-ről WD-re kb 100-170MB/sec körül van szal nem olyan rossz.

Lehet, hogy csak a fájlrendszeren fosta össze magát valami.

Éjjelre azért be fogok dobni egy live ubuntut is és nyomok neki egy párat.

Ha nem lesz hiba, akkor így jártam. Az új max vinyó jó lesz a cubieboard mellé torrentre meg backup szervernek.

Vajon tényleg képes lenne a fájlrendszer ilyen bugokat okozni?

én csak akkor találkoztam ilyen mértékű hibával, mikor a memóriamodul rossz volt.

mármint a gépbe pakolt RAM vagy vinyóra pakolt memória?

(gondoltam egy kis memtestre is egy ideje)

A gépben levő RAM. Cserébe mi fottottunk bele olyanba, hogy a memtest nem jelzett hibát, pedig sokszor futott és csak a memória modulok cseréjekor szűnt meg a gond. Természetesen másik gépben ua. modulok semmilyen hibát nem okoztak... A lentebb írt mindenféle firmware és BIOS frissítések is jó ötletek, azt is érdemes meglépni.

hát vicces lenne ha nem mutatná a memtest a hibét pff :)

a FW-k frissek, ocz-ben és az alaplap biosban is.

WD-ben nem tudtam frissíteni, szerintem ebben nem lehet, valszeg ahhoz túl butuska. nem is tudom, hogy ebben van e komolyabb szoftver.