Számlaképesen rendszergazda és informatikus munkát vállalok

Fórumok

Ha Linux rendszergazdára van szükséged, de nem akarsz teljes állásban alkalmazni valakit, akkor írj privát üzenetet és beszéljünk.

Ezekkel kereshetsz meg:
- Windows szerverek lecserélése Linux szerverre (license díjon spórolhatsz egy csomót)
- Windowsos munkaállomások lecserélése Linux alapú rendszerekre
- Drága zárt forrású alkalmazások felváltása ingyenes vagy nyilt forráskódú alkalmazásokkal
- Informatikai segítségnyújtás az alkalmazottaknak, távoli segítséggel például
- Hálózatok beállítása
- Segítség nyújtás informatikai döntéshozásban, a legjobb ár értékarányú megoldások megtalálása.

Jobban jársz velem:
- Meg van az esélye, hogy többet tudok spórolni az informatikai költségeiden, mint amennyit kifizetsz nekem.
- Nem kell egy teljes állású rendszergazdát vagy informatikust alkalmaznod!
- Nincsenek járulékok, csak ÁFÁs számla.
- Kedvező, átalánydíjas havidíjas konstrukcióval szerződöm.

Az oldalon a hozzászolásokat nem olvasom, és nem válaszolok rájuk. Aki kapcsolatba akar lépni velem, az privát üzenetben tegye.

Hozzászólások

"Az oldalon a hozzászolásokat nem olvasom, és nem válaszolok rájuk."

Ez egy elég érdekes hozzáállás, akkor csak költői kérdésként: Miért a fórumra írsz?
"Jobban jársz velem" ... Biztos?

OFF: A leírás szerint kis cégek windows -> linux átállását tűzted ki célul. Tekintve, hogy ez nem egy expert kategória, itt egy kicsit fellengzősnek tűnik a duma :)

Ez nem expert kategória? Hát nem tudom, platformspecifikus programok mindenhol vannak, és kis cégeknél főleg az egész rendszer valami olcsón taknyolt szar lehet, ami esélytelen, hogy Linuxon fusson, ellenben az internet sem segít semmit benne.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Amit nem lehet kiváltani alternatív programokkal, azt nem lehet. Lehet futni egy kört wine, virtualbox és társaival, sok esetben elég jó eredménnyel, de azok sem mindenhatók. Szóval ha valami nem megy és nincs elérhető linuxos megfelelője, ő sem fogja 0-ról megírni a linuxos verziót, ezt szerintem könyvelhetjük :)
Leegyszerűsítve tehát abból lehet gazdálkodni amit az apt-get meg a google ad.

Ahogy te is írod: " olcsón taknyolt szar lehet, ami esélytelen, hogy Linuxon fusson"

Ezekkel tényleg nem sok jót lehet tenni szerintem :)

Ha meg van linuxos megfelelő, legjobb dolog, nincs probléma.

Több ilyen "projektnél" olvastam/mesélték, hogy jellemzően 1 (virtuális)gépet winesen hagynak a nem portolható programok miatt. Feltéve, ha erre a programra nem egyidejűleg van szüksége az alkalmazottaknak. Így aki matani akar rajta, odaül és elvégzi, aztán go linuxos gép, munka megy tovább.

Nem az a baj, hogy kizárólag arra fejlesztik, hanem, hogy önmagában szar (KKV-k által használt saját fejlesztésű bármiről beszélek, amit itthon láttam - bár multik által használt rendszerektől, azok alkalmazási módjától is gondolom többünk tudna érdekes dolgokat mesélni..) az egész.

A fenti bejegyzésem arra vonatkozott, hogy portolhatatlan aggregálhatatlan, windows alapú programokkal van tele a magyar szoftverpiac.
Ráadásul, nem darab krumplit, hanem zsákot akarsz eladni, ami már egyedi igény/ implementáció /szoftverkövetés / éves díj.

Konkrétan 2 firebird adatbázis aggregálása lett volna a cél, hogy egy ugyanazon jogtiszta windows 2008 szerveren tudjam, hogy nem akad össze, ne legyen duplikáció ésatöbbi. B cégről rosszat nem tudok mondani, mert mindent megtett hogy ez megvalósulhasson. Míg a régebben a szerveren levő cég kijelentette a harmadik/negyedik levélváltásra, hogy ez most már annyira egyedi, hogy ezt így ebben a formában semilyen módon nem hajlandók támogatni.

Azt, hogy mindent meg lehet oldani linuxon, az így ebben a formában nem igaz. A hirdetésnek bedőlő cégeket azzal tudom bíztatni, hogy vannak IT szakemberek, akiknek a gördülékeny munkavégzés és az átláthatóság a fontos, nem az ideák. ( Az informatika ménesét egy seggel csak nagyon kényelmetlenül lehet megülni :) )

"Amit nem lehet kiváltani alternatív programokkal, azt nem lehet. Lehet futni egy kört wine, virtualbox és társaival, sok esetben elég jó eredménnyel, de azok sem mindenhatók."

Nem attól függ-e jobban a megoldás, hogy a T. Megrendelő miben gondolkodik? - Alkalmazásfunkciókban gondolkodik, vagy foggal-körömmel ragaszkodik a "bevált" cuccaihoz (=nulla tanulási, átszokási hajlandóság)?
Vagy nem attól függ-e még inkább a migrálás sikere (főleg egyéni vállalkozók és kkv-k esetében), hogy a T. Migráló Rendszergazda miben gondolkodik? - Wine-ban és Virtualbox-os (...) Win-ban, MS-megoldásokban, vagy előbb nyúl hozzá ezekhez?:

- http://osalt.com/
- http://sourceforge.net/directory/os:linux/
- http://hu.wikipedia.org/wiki/Saas
- http://java-apps.org/

Mintha egysze mindkét oldalon - megbízó és megbízott oldalán is sokszor a becsontosdott reflexek döntenék el a migráció sikerét, nem? (Nem tudom, csak kérdezem, nekem gyanús.)

"Alkalmazásfunkciókban gondolkodik, vagy foggal-körömmel ragaszkodik a "bevált" cuccaihoz"

Egy átlagos eset:

-199x-ben, MS Dos alá írt bérszámfejtő program, mai napig (2013) használatban. Direktbe akarja vezérelni a nyomtatót. Windows XP megjelenése óta folyamatos szopás a cuccal, ha bármi ok miatt új gépre kell rakni (szerencsére csak 2-3 évente kell).
Szakmai javaslat: váltani kéne.
Ügyfél válasza: "de hát működik, és nekünk pont jó. Bármi más felesleges pénzkidobás."
És valóban. Win XP licenszek ezer éve megvannak, innentől bármi más többe kerül mint a jelenlegi helyzet.

Welcome to reality.

"Ez nézőpont kérdése"

Nem, ez objektív. Volt, hogy 1 hétig nem tudott vele dolgozni, mert elcsesződött benne valami, és a "fejlesztő" épp nem ért rá kijavítani.
Ha kihullik alóla a vas, kb. fél-egy nap életre lehelni bármilyen másikon. Az adatfájljainak elérési útvonala abszolute path-al fixen be van égetve a cuccba,stb. Vicc az egész.

Működik vagy nem működik, ez itt a(z első) kérdés...

A több évre visszamenőleg tárolt adatokat ki fogja áttenni a meglévő adatbázisból egy másik adatbázisba, amelynek nyilván más lesz a szerkezete?
Ki fogja érte a garanciát vállalni? Egy egyszeri iskolában is milliárdokról van szó, semmit nem lehet téveszteni az átpakolás közben, mert aztán ellenőrzés jön, ki fogja vállalni a felelősséget?
Ja, és a legfontosabb: ki fog egy megfelelő szintű gépet rakni a win7 alá, hogy az új könyvelőprogramot lehessen használni?
A fenti kérdések megoldása sok-sok pénzbe kerül, talán olyan milliós nagyságrend lehet mindenestül. Ja, és az új szoftver árát még nem is számoltuk. Ennyi pénze meg nem sok iskolának van. Ja, és ez csak egy gép, csak egy eszköz a tízmillió másik mellett, amit tavaly is tíz éve már ki kellett volna cserélni.

Ezek a programok lehet, hogy nem annyira felelnek meg a ma divatos programozási irányzatoknak, nincsenek benne ugráló animációk, lehet, hogy egy-két dolog bele van égetve, viszont az ősrégi masinákon (ha gondolod, megkérdem a paramétereit, hogy elszörnyedj :) ) is elfutnak, megbízhatóan teljesítenek.

Frankón lehet osztani az észt, a tények ismerete nélkül.
Egy 4 fős cég bérszámfejtéséről van szó, nem a követkető Mars program adatairól.

"A több évre visszamenőleg tárolt adatokat ki fogja áttenni a meglévő adatbázisból egy másik adatbázisba"

Bárki, aki látott már ehez hasonló feladatot. Még ha kinyomtatsz mindent és papírról becsépeli egy minimálbéres gizike, akkor is megvan 1 hónap alatt.

"Egy egyszeri iskolában is milliárdokról van szó.."

Egyrészt ki beszélt iskolárl? Másrészt: és akkor mi van? A cégünk évente 4-5 ügyviteli rendszer cserét lezavar, ahol a régi rendszerből adatkonverzió van az újba, időnként milliárdos főkönyvi mérleggel. Akinek ez a feladata, az megcsinálja, és garanciát is vállal érte. Ez baromira nem bonyolult feladat pl. egy bankkártyarendszer, vagy banki főkönyvi rendszer cseréhez képest. (Ez utóbbiakban szintén volt részem, úgyhogy van némi összehasonlítási alapom arról, hogy mi a bonyolult, és mi nem.)

Kb. 200K huf-ból meg lehetne oldani, viszont az egyszere sok, ezért inkább esetenként 10-20k-nyi szopást bevállalnak, ami kb. évente 40-50k-t feleslegesen elvisz.

"Ja, és a legfontosabb: ki fog egy megfelelő szintű gépet rakni a win7"

Lol :) :) Ez a legutolsó hangyafingnyi részletkérdés, hidd el. :)

"Ennyi pénze meg nem sok iskolának van"

Áruld már el, hogy honnan szedted ezt az iskola dolgot...

Most komolyan: van DOS-os bérszámfejtő program, amit csak nagy nehézségek árán lehet életben tartani így 2013 tájékán, és kimutathatóan megtérül az ára cirka 2 éven belül.
Ha egy elvileg szakmai fórumon valaki azt állítja, hogy nagy feladat lecserélni, meg hűha, meg miért kell hozzányúlni, az menjen inkább kapálni és lehetőleg ne foglalkozzon semmilyen műszaki feladattal, mert nem alkalmas rá.

Én beszéltem az iskoláról. Ui. könyvelőprogramot nem csak cégek használnak, hanem iskolák is. Iskolában dolgozom, ezért hozom fel példának.
És te hidd el: egy átlagos helyzetben lévő iskola sajnos nem engedhet meg magának ennyi plusz kiadást:

  • papírra kinyomtatás, becsépelés - szépen hangzik, hogy egy hónap, biztos annyi idő alatt meg is van - viszont ez plusz egy hónapnyi fizetés valakinek, mert a szokásos dolgoknak közben menniük kell, nincs egy egész ember erre a feladatra
  • aki megcsinálja az adatkonverziót, és vállalja a garanciát, pénzbe kerül - 200k
  • megfelelő gép: ez is gondolom, legalább egy százas, de ha közbeszerzéssel kell megoldani (nem tudom a pontos feltételeket), akkor még több

Én nem azt állítottam, hogy nagy feladat lecserélni. Én azt állítom, hogy ez egy iskolának sokba kerül, és nem feltétlen biztos, hogy ezt szívesen kiköhögné. Még egyszer: én hoztam fel az iskola dolgot, csak azért, hogy lásd, itt kicsit máshogy megy, nem biztos, hogy van rá pénz.
Egyébként amennyire tudom, a dos-os könyvelőprogival egyszer volt gond: amikor a régi gépre az új rendszergizdák valami új windows-t (néhány éves sztori) akartak feltelepíteni, fel is tették, de a dos-os progi nem működött (nem tudom, mi volt a baj, akkor mondták, de a fene jegyezte meg). Aztán inkább visszakerült az xp. Tehát nem nehézség életben tartani :)

Szóval a tények ismerete nélkül te se oszd az észt :)
szerk /csak egy-két dolog, hogy lásd, milyen szinten mennek a dolgok: évente egy vagy két ötszázas papírt kapnak a tanárok, hogy fénymásoljanak, ha kell, többre nem fussa; diákok versenynevezését (fejenként, versenyenként 1-2 ezer forint) nem fizetik, mert erre se futja; legutóbbi géppark-frissítés, amin a diákok tanulnak infót... affene tudja, szerintem az utóbbi kb. 10 évben (kb. azóta tanítok) egyszer volt; nyílászárókat kellene cserélni, mert vannak olyan termek, ahol az ablak mellett, a fűtés ellenére is nem tanácsos a kabátot levenni, de nem cserélünk, mert...; önkormányzati/állami iskolákban (amíg az a rendszer volt) sokszor a túlórákat nem fizetik (vagy ha igen, akkor is csak egy részét); stb./

Viszont az általad vázolt jelenség (régi, "elavult" programok használata, illetve azokhoz való "görcsös" ragaszkodás) az iskolákban is megjelenik. Erre a gondolatra (csere vagy nem csere) reagáltam, egy másik nézőpontot megmutatva.
Ha a logikai okfejtésedbe nem fér bele, akkor bocs.

"Ha a logikai okfejtésedbe nem fér bele, akkor bocs."

Egy cég teljesen másképp működik mint egy iskola. Más a tulajdonosi szerkezet, más a tőkehelyzete, más a jogi környezete, mások a gazdasági céljai, stb,stb,stb.
Ezért nincs értelme összehasonlítani egy céges gazdasági viselkedést egy iskolaival.

A vezetés elavult berögződései persze lehetnek hasonlóak, de amíg egy cég esetében szinte mindíg az elavult berögződések az okai a vergődésnek, addig egy iskolában rengeteg más probléma is...

Meg a legfontosabbat elfelejtetted (vagyis írtad, de általánosságban): az iskola alapvetően nem profitorientált, a céggel ellentétben :)
Viszont sokban igenis hasonlítanak: mindkettő esetében van pénzáram, vannak dolgozók, anyagköltség, egyéb kiadások, stb. Sőt, mindkettő alkalmazhat rendszergazdát is, és használhat informatikát (illetve annak vívmányait) is. Ebből a szempontból viszont ideillik. De ha mégse, akkor szólj, és szólok az igazgatónak, hogy nem kell alkalmaznunk rendszergazdákat :)

Biztos, hogy minden adatra akár 20-25 évre visszamenőleg szükség van? Adatmigrálás előtt hány helyen van (netán ütemezett!) állománykarbantartás? És a megrendelő/tulajdonos/cégvezető ennek hasznosságáról meggyőzhető? Vagy inkább tele van a gatyája, és nem megy bele egy adatselejtezésbe, mert ki tudja, mikor mire lehet szükség? (Ő biztosan nem...)

Konkrétan tudok olyan rendszergazdáról, akit egy többszáz fős állami cégtől előbb kirúgtak, majd 3 hónap múlva - más formában - visszavettek, ugyanis egyedül ő ismerte az egész cégnél azt a 20 éve íródott DOS-programot, amelyet a mai napig élesben folyamatosan használnak, és persze hetente legalább egyszer megbízhatóan lefagy. Ez egy rendszergazda életbiztosítása. Úgy tűnik, nálunk legalább is a fejlesztésekben egyértelműen ellenérdekelt. Talán a tulajdonosknak/ügyvezetőknek kellene olyan minimális informatikai műveltséggel rendelkezniük, hogy alapvető dolgokat átlássanak és képesek legyenek számukra hasznos fejlesztéseket megrendelni, nem? Addig csak a blöffparádé és a vakítás marad a rendszergazada feladata.

"Biztos, hogy minden adatra akár 20-25 évre visszamenőleg szükség van? "

Biztos. Bárszámfejtésről van szó. Max 6 év a megőrzés (aktuális + 5 év). Ekkora mennyiség esetén meg ki is nyomtatható, és papíron is megőrizhető.
Egyébként 20-25 éves megőrzések elég ritkák. Banki adatok esetében is 12-15 év körül van. (már nem emlékszem pontosan.) Hosszú megörzési idő esetén meg jellemzően az az eljárás, hogy az archív adatokat szoftverrel (és lehetőleg hardverrel) együtt elpakolják, és csak az aktív adatokat migrálják át az új rendszerbe.

Tényleg felesleges ezen rugózni, a csere ellen csak 2 ok szól:
1. a nyugdíjas bérszámfejtő nem tanul meg másikat, más meg nem fog annyi pénzért dolgozni nekik.
2. egyszerre ki kéne adni annyi pénzt a dologra, amennyit nem akarnak(vagy nem tudnak, mittudomén.).

Jellemzően második pont az, ami miatt a legtöbb cég ragaszkodik a tizenéves régi szarjaihoz, hiába lehet egyszerűen kimutatni, hogy pár év alatt többe kerül a régi, mintha egyszerre kiadnának kicsit többet az újra.
2010 tájékán egyszer találkoztam egy kétségbeesett céggel, aki megkért, hogy pofozzam helyre az akármilyen "ügyviteli" rendszerüket, mert sürgős. Kihullott alóla a vas.
Semmi gond, volt épp egy nem használt másik. Régi gépből diszk kibányász, átrak, megnéz: Win95-ön futott a drága, Win XP-n megnyikkanni sem volt hajlandó semmilyen módon. Semmi gond, akkor telepítsem fel a win95-öt a nem használt vasra. Hát persze, ha lehetne. Sok sikert kívántam a cégnek, és távoztam. (A teljesség kedvéért tudni kell, hogy kb 200km-re voltam a lakhelyemtől, egy ismerősömnél, úgyhogy a nyilvánvalóan több napos szívást olyan összegért tudtam volna csak bevállalni, amire a helyiek csak kínosan forgatták a szemüket.)

Inkább a 2. pont, annak is inkább a zárójeles része (ld. itt).
Cégek frontján nem igazán vagyok jártas, de anyós is olyan cégnél dolgozik, ahol a fizetés... szóval akkor jön, amikor éppen van némi pénz (havi néhány részletben, kb. a minimálbér, tehát nem is havi fél misis fizetésre kell gondolni), hitel hitel hátán, stb.
Itt se hiszem, hogy beleférne egy 100-as kiadás (könyvelést ne kérdezd, hogy/mivel csinálják, kellene-e váltani dos-ról win95-re :) ).

Volt olyan ügyfelem, ahol 30 gépen lopott windows volt, az emberek minimálbérért hajtották szét magukat, számlákat több hónapos csúszással fizették, az irodában hullott a vakolat..
Tipikus csőd szélén álló cég képe.
A tulaj egyébként 20-30 millás autóval járt, a nyakában lógó fux többet ért egy átlagos autónál, és folyamatosan külföldön volt.

Szóval csak a munkatársak fizetése és az iroda állapotán nem érdemes egy cég anyagi helyzetét minősíteni. :)
(már akkor gyanús volt az ügyfél, mikor a terepszemle során megláttunk egy NAV lefoglalást jelző pecsét nyomát a szerveren.)

És szerinted minden cég (vezetője) ilyen?

/kis kiegészítés: a "főnök" kb. 70 éves, a munkahelyen szinte minden nap ott van, tehát külföldön nincs sokat, egyszer láttam, mikor mutatták, ki is ő... szóval ne egy 20-30 millás-fuxos embert képzelj el. A cég egyébként gumitömítéseket és hasonló dolgokat gyárt.
Fater szintén egy cégnél dolgozik, ott ilyen gondok szerencsére nincsenek, de a főnök ott se a fuxos kategória, párszor már találkoztam vele, beszélgettem is vele (szintén 70 év körüli, a "bizniszt" (kertészet) már ezer éve csinálja)/

2 dolgot nem lattam a promoban: referenciakat, ill. amolyan 'get the facts' jellegu esettanulmanyokat, hogy xy cegnel atallitottam a titkarno gepet linuxra, es jol megsporoltam vele a cegnek z HUF/ev penzet.

Az meg kifejezett fud, hogy a "licence dijon sporolhatsz egy csomot", mert ez csak egy resze a koltsegeknek. Az atallas proceduraja sincs ingyen, es a betanulas folyamata (+incl. wtf-ek szama) sem.

Diktatorok kezikonyve

Azt megnéznék egy ilyen kliens átállást, egy kis cégnél még Outlookról Thunderbirdre sem képesek váltani, pedig nagyon nem is naptáraznak az Outlookban, és most sem Exchange van alatta.

Mail az imapon keresztul megy nalunk, az address list ldapbol, a naptar lightning + ews provider for lightning.
EWS csak MS exchange 2007 es ujabb verziokban van.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Segítő és nem támadási szándékkal írok.

Szvsz. nem jó helyen hirdeted ezt.
Itt nagyrészt rendszergazdák vannak, akik nagy valószínűséggel nem a célközönséged.

hány csomó van egy "license díjon" -on ??? - hogy egyet meg is lehet spórolni...

bocs, de az egész felsorolás sántít, sose olcsóbb egy windows -> linux migráció, ha mindent beleszámolsz és ezzel már félre is vezetted a megrendelőt vagy a végén nem fog kifizetni.

Persze minden eset más, inkább úgy tenném fel az ajánlatom, hogy megvizsgálom a lehetőségét a racionalizálásnak, fejlesztéseknek.

Másik dolog:
- közepes vagy nagyobb cégek IT cégeket bíznak meg, nem 1 személyes vállalkozókat..
- a kicsi vállalkozások, meg ismeretség útján, környezetükből választanak IT-s bejáró rendszergazdát..

igen, elméletben - de csak ha ideális gázt veszünk ööö.. , vagyis környezetet, ami nincs a jelen mátrixban:

- oktatás:
ahhoz kell labor vagy az élő rendszeren oktat és akkor előbb lesz migráció és utána oktatás ??!
- bármilyen változtatás tesztelni kell...

persze vannak rész rendszerek, amit lehet _kellő körültekintéssel_ egy hétvége alatt át lehet rakni windowsról linuxra pl. mail szerver, file szerver.

Átalány díjban "majd" megtérülő munka:
- félidőben megszűnik a cég vagy kirúgnak - esetén mi van ??

A megszűnő cég, kirúgás a rendszergazda kockázata. Ha alkalmazott valaki egy cégnél, az megszűnik, vagy onnan kirúgják, ugyanez a helyzet.

Vagy most azon kellene sopánkodni, hogy begépelt a rendszergazdánk 150 parancsot, szerkesztett 20 konfig file-t, s nem kapott érte pénzt? Ha ez rendszeres, az nyilván szívás, de ha ritkán előfordul, akkor azért nincs nagy baj, nem a lakását árverezik el.

Szerintem meg kell különböztetni azt az esetet, amikor nem akarnak kifizetni, lehúznak, attól, amikor mindenki szív, és nem tudnak kifizetni. Erre egyébként a részarányos fizetés vagy az átalány jó megoldás. Nem kell fél évi melót elvégezni, majd benyújtani milliós nagyságrendű számlát a végén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE