Hajszál pontosan kiszámolt tervezett elavulás...

Hajszál pontosan kiszámolt tervezett elavulás, vagy a véletlen műve?

Reggel járkálok a neten, gép akkuról üzemel. Ránézek az akkura, írja, hogy már csak 39 perc van lemerülésig. Szóval éppen fejeztem már befele a gépezést, mikor minden előzetes jel nélkül lekapcsol a gép. Gondoltam, csak romlik már az akku aztán azért rosszul számol...

...De nem. Töltő csatlakoztatva, akkut a gép látja, de nem tölti.

Compaq610:~> cat /proc/acpi/battery/C245/*
alarm:                   unsupported
present:                 yes
design capacity:         1747 mAh
last full capacity:      1747 mAh
battery technology:      rechargeable
design voltage:          10800 mV
design capacity warning: 88 mAh
design capacity low:     18 mAh
cycle count:		  0
capacity granularity 1:  100 mAh
capacity granularity 2:  100 mAh
model number:            Primary
serial number:           33107 2009/06/27
battery type:            LIon
OEM info:                Hewlett-Packard
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged
present rate:            0 mA
remaining capacity:      449 mAh
present voltage:         11029 mV

~26%-on áll az akku, de ha lehúzom a töltőt, lekapcsol, és ha a töltő a helyén, akkor nem is tölt vissza.
Persze rögtön felmásztam Google-re, hogy akkor most ez WTF? kaptam is jó néhány használhatatlan megjegyzést (széria hiba, vegyem ki, tegyem vissza azt jó lesz stb)

Egyébként pedig kapja be, ez mi a fasz?

design capacity:         1747 mAh
last full capacity:      1747 mAh

Az akku 47 Wh-s. számolgassunk: Q = E × 1000 / V azaz: 47 * 1000 / 10.8 tehát Q = 4351,85 ~ 4400mAh. Ha jól értelmezem, akkor a design mezőbe ennek a 4400-nak kéne lenni, míg a last fullnál az 1747-nek. Valóban romlik (hisz 4 éves), de tegnap ilyenkor még 2003 volt, előtte 2300 szal főleg kapja be...
Egy Decemberi hsz-emből idézvén:

design capacity: 3380 mAh
last full capacity: 3380 mAh

Szóval ~3,5 év alatt 1020 mAh-t romlott, az utóbbi fél évben meg 1600-at, érdekes.

Majd felfigyeltem a készítés dátumára: 2009/06/27 tehát.. 4 év telt el azóta, hogy összedobálták (ha nem számoljuk a szökőéve(ke)t. (meg hogy most csak 5. hónap van, de nah, nézzük el nekik)

Az akku azóta is 26%-on áll, de se tölteni nem lehet, se a gép nem megy róla. Annyit pedig tuti nem romolhatott félév alatt, hogy már valóban ne legyen jó.
Ez csak valami összeesküvés lesz és hogy költsék az emberek a pénzüket, cserélgetve a még jó eszközeiket..

Nah, de hülyeséget félretéve, 4 év az 4 év. Nyilván már megette az akku belsejét a benne lévő vegyi cuccok kotyvaléka, aztán veszélyes lenne tovább töltögetni. Ezt még el is fogadom, de hogy majdnem sikerült a töltés számlálóval pont eltalálni a gyártás dátumát, kicsit... gyanús.

Hasonló tapasztalatokat ide!

Hozzászólások

Az lesz a helyzet, hogy a cellák nem egyformán öregedtek, és az egyik cella most már teljesen lepusztult. Szokott lenni (sőt talán kell is, hogy legyen) olyan védelem benne, ami a cellák feszültségét nemcsak egyben, hanem külön-külön is figyeli és letiltja az egész akkupakkot, ha bármelyik cella feszültsége a normális tartományból kikerült.

A tapasztalatom az, hogy sajnos a töltésvezérlők ezt nem szokták semmilyen értelmes módon jelezni. Tipikusan onnan venni észre, hogy azt jelzi, hogy még hátra van x%, és egyszer csak hirtelen leesik 1-5%-ra vagy figyelmeztetés nélkül lekapcsol.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

"...hátra van x%, és egyszer csak hirtelen leesik 1-5%-ra vagy figyelmeztetés nélkül lekapcsol."

pontosan ezt alkotta...

én is arra tippeltem, hogy az egyik cella lepusztult, valószínűleg gyárilag sem volt egészséges, mert új korában is akkuról használva az utolsó 20-30% hamarabb elfogyott mint a többi. No de mindegy, megszolgálta amit kellett.

--
openSUSE 12.2 x86_64

ugyanez volt nekem is... még kiírta, hogy kb 50 perc van hátra, aztán egy percen belül shutdown. Később megnéztem a százalékokat, és gyanúsan 100/6 %-ot esett hirtelen a végén, egy 6 cellás akksival. ThinPad gép, Sanyo akksival, de hiába volt döglött a cella, semmilyen diagnosztikai eszköz semmilyen hibát nem jelzett, teljes töltésre persze a gyári kapacitás környékét írta. Szerintem marhára szemtelenség ez, tudja az akksi, hogy szar egy cellája, mégse szól. Még garanciális időn belül volt, kicseréltettem. Panasonic-ot adtak helyette, az most megy rendesen, 3 év alatt még mindig 95% feletti a kapacitása.

Én csodálkozom, hogy olyanokért eljárásokat indítanak mint beforrasztott akku, ezt a tervezett elavulást meg senki nem teszi hivatalosan szóvá. Itt a HP-ban pontosan két év után, természetesen garanciaidőn kívül halt meg hirtelen az akku. Gondoltam szétszedem amíg nincs új, csak a külső tokját használom, mert így nincs súlya. Véletlen belevágtam az egyikbe, úgy felforrósodott hogy menekültem tőle. Mikor lehülés után kivettem a többit, kimértem, és még bőven volt bennük.
Persze, jó magyarázat, hogy az egyik meghalt (nem) és az veszélyes lenne, de ott a lassan már 10 éves Acer, aminek az akkuja mai napig megy úgy 30%-on, pedig nem keveset volt használva.
Szóval a HP elmehet a fenébe. Én tőlük soha többet semmit. Tényleg fölöslegesen gyártanak veszélyes hulladékot.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Épp egy Acer járt nálam nemrég. fél évesen már nem volt jó az akkuja. Szó szerint felforrt ha a gépben volt.
Mer hogy jött az illető egy windóz reinstallra. kérdeztem, hogy "az akku?" aszondja: "hát annak fura szaga van" WTF? Mondom neki, ha már itt van nálam, megnézem azt is. Na most, az akkut a gépbe betoltam, majd úgy ahogy volt felfordítva otthagytam, elugrottam kávézni. 2-3 perc múlva jövök vissza, sistereg az akku, kiveszem, és a címkéje felpúposodott. Hoppácska, rögtön letesz, majd félre rúg... De szerencsére nem robbant. Ahogy visszahűlt, vissza állt egyenesre.

Az enyém HP, most lett volna 4 éves, mint ahogy azt írtam is fent (asszem). ennyit meglehet érteni, de ha mondjuk félévesen felrobbant volna az akku, akkor biza szidtam volna mint a bokrot. Legalábbis ha tudtam volna...

--
openSUSE 12.2 x86_64