3D kártya ubuntuhoz

Fórumok

kedves forumtagok,

asztali pc-hez lenne szükségem videokártyára. Milyen tipust javasolnátok, melynek van biztosan működő 3D drivere ubuntu
hoz?
wifi kártya es SSD tekintetében is lehet driverprobléma?

köszönöm a javaslataitokat.

Hozzászólások

Általában mint minden Linuxhoz, ugyanúgy kell választanod Ubuntuhoz is, driverből általában a zárt gyáriak a leghasználhatóbbak (nekem ez a tapasztalatom, másnak majd más lesz).
NVidiaval eddig _nekem_ gondjaim nem voltak, ATI-val már előfordult, hogy legacy-ba csapott át az adott típus, így nem volt támogatott a továbbiakban.

SSD-vel gond nem lehet, de alapvetően két márkában lehet megbízni: Intel és Samsung. A Sandisk (Toshiba), Crucial is jobbacska, talán még a Plextor. A többi... De prohardveren megtalálod az ajánlott SSD listát.

(később... ha már a számat járattam itt a téma: Milyen SSD-t vegyek?. Az "összefoglaló kinyitásával" megkapod a lényeget. )

WiFi témában ha abszolut nem akarsz szívni vele akkor ezt ajánlom: Edimax BR-6258n. Nyilván, ha elég a 150Mbit. USB-be bedug, hálózati kábelt kozzáköt, beállít browseren keresztül és voila, megy. Tud routerként is és WiFi adapterként (client) is működni.

VGA témában sokan csak az NVidiára esküsznek, nekem nincs vele sok tapasztalatom.

>"asztali pc-hez lenne szükségem videokártyára."
Mit értesz asztali pc alatt? Játék lesz rajta? Csak azért mert ha nem, akkor én i3 vagy az fölötti procit használnék dedikált kártya nélkül. Ezzel lesz szerintem a legkevesebb problémád. Már amennyiben beéred velük.

Mire fogod használni az asztali gépet? Milyen CPU van benne?

Ha nem kell játék, akkor az előző hozzászólás által említett Intel Core i3-tól kezdve bőven jó lesz. Ha Core2-es a gép, akkor az alaplapi integrált Intel HD4500-tól kezdve szintén elég - már ha van benne. Az Intel drivereivel nekem semmi bajom, főleg, hogy a hivatalos driver az pont az, ami a kernelben van. Újabb AMD procikban is van integrált video, az is bőven elég lesz, csak az AMD drivereivel több a gond. Ha dedikált kell, akkor szerintem NVidia - mind az opensource, mind a zárt driver jó.
Wifi cuccok nekem mentek mindig, sose volt "driver" problémám, igaz, Broadcom meg Atheros chipes cuccokkal nem találkoztam. Intel, RaLink, ilyesmi gond nélkül mennek.

Atheros-al nekem voltak problémáim. Lenovo notebookban Atheros AR8162 egy AR9485 wifi társaságában, valószínűleg közös chip. Wifi azonnal ment Ubuntun de az ethernet csak frissítés után. Ha nem lett volna wifi-s net a közelben kellemetlen 22-es csapdája lett volna, mert frissítéshez is kellene a net. Azóta nincs vele gond.

Szintén Nvidia. Nyílt és zárt driverrel is megy. Nekem is az van. Még a túlhajtást is engedi. :-)
Atival régen szívtam. Most nem tudom milyen. Az intelek 3D-je meg persze szóba se jöhet. Pénztárca barátan persze. Többihez nem tudok hozzászólni.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

köszönöm a javaslatokat!
Nem játékra lesz a gép, de nem akartam kihagyni a 3D lehetőséget, hátha mégis valamilyen alkalmazás igényeli.
Egyébként AMD FX-8320 X8 procit néztem Gigabyte GA-990XA-UD3 alaplappal.
8-9 éves a jelenlegi gépem, nem szivesen ülök mellé dolgozni...

NVidianak jobb a driverben a kártyák támogatása, Atinál régebbi kártyák csak a legacy driverrel mennek amin nem megy pl az új X. Amikor én vettem úgy néztem hogy 20e Ft alatt azonos árnál az Ati kártyái jobb teljesítményt adnak és kevesebbet fogyasztanak (ha ez szempont).

Nekem GV-N650OC-2I van és hibátlanul működik linuxon, igaz nem ubuntun, de az mindegy. A 640-esnek is mennie kell a gyári driverrel.

3 "energia takarékossági" fokozata van. Desktop felhasználás közben (kompozitorral is) szinte mindíg a legkisebb fokozaton megy. Ilyenkor igen keveset is fogyaszt, de játék közben se vészes. Csak egy külön tápcsatlakozó van rajta. Nem kell hozzá nagy táp se. Az egy db nagy ventilátor meglehetősen halk, bootoláskor se pörög fel, csak ha hajtod a kártyát. De a processzorom gyári hűtője hangosabb nála.
A Serious Sam 3 1600x1200-as felbontásban kiválóan megy rajta. 30fps alá szinte sosem megy, de jellemzően inkább 80-90fps-t szokott mutatni, vagy még többet.
http://www.imagebam.com/gallery/f96485g63u912uc5kxxakwh0zvxcmp61

Akkor inkább vegyél egy Intel Core i5-öst, Ivy Bridge-est (3xxx), és ne vegyél diszkrét kártyát. Az Ivy Bridge-ben levő GPU már eléggé erős, persze CAD-hez lehet kevés lesz, de minden másra még sokáig elég lesz. A CPU+GPU együtt is keveset fogyaszt (típustól függően ~65W a max), ráadásul az idle fogyasztása is nagyon kevés, így csendesebb, takarékosabb lesz a gép. A Linux kompatibilitás teljesen rendben van. Nekem Core i3-as laptopom van, integrált GPU-val, és Linux alatt nincs szükségem erősebbre, a Compiz nem tudja megfektetni, Windózon is csak a komolyabb játékoknak kell.
Persze egy NVidia jobb, de drágább+többet fogyaszt.

A leggyengébb nvidia is agyonveri az integrált intelt. Még egy gt-520 is nagyságrendekkel jobb nála, ami kb 10000Ft-ba kerül! A fogyasztása az ilyen kártyának jelentéktelen. Cserébe viszont van vdpau és wine alatt hibátlanul megy az Angry Birds, nem úgy mint az intel videóval, ami egy normális textúrát se képes megjeleníteni...
Már ha számít az ilyesmi.

A Gigabyte egész szériája (970, 990-es chipsetes) eléggé el lett szúrva, főleg overclockerek panaszkodtak rájuk. A drágább lapokban azóta úgy tudom megjelent a fix (talán UD5 szériában, de UD7-ben biztos) de tavaly ősszel én úgy éreztem nem éri meg ezt a bizonytalanságot, így lett belőle Asus EVO.

Az UEFI BIOS-t szokni kell, de legalább ez is van az Asus-ban, ha már úgyis ez az irány.

Itt még egy olvasnivaló, aztán lesz ami lesz.
http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=717631

Szintén ezt javaslom, talán még az 5700-as is elég lehet. Ha 9 éves az a gép, akkor rögtön nagyságrendbeli különbségek jönnek. Amire figyelni kell a kellő mennyiségű (2x4G példul) és sebességű (1600-as minimum az APU-hoz) memória. Többszálas üzemben, azért gyengébb, mert 2 modulos a CPU oldal és nem 4 modulos, mint az FX-83xx.

Az igazi kraftot az SSD fogja adni a gépnek, nem a brutál CPU.

Tyűha, ez jól hangzik! Csak az a kérdés, támogatni fogja-e tartósan az ubuntu...
Ha igen, ez a nyerő számomra (nem kell külön 3D kártya, egy zajforrással kevesebb, fogyasztása is kedvezőbb).
Milyen alaplap illene hozzá? Esetleg intelben nincs hasonló konstrukció ? (a linux támogatottságról irta valaki, hogy az AMD-jé bizonytalan).

AMD FM2 socket.

Asus házatájáról én ezt venném: F2A85-V PRO
A nem Pro-ban gyengébb a táprész (4+2 phase), azt kihagynám.

Az A55-ös csippel szerelt lapok teljesen elvéreztek, bár nem néztem tüzetesen végig őket. Hol nincs HDMI+DVI+VGA, hol a hűtés sz*r.

Gigabyteból:
GA-F2A85X-UP4 - ezen van DisplayPort is!, összvissz ez tűnik a legjobbnak
GA-F2A85X-D3H - gyanúsan olcsó, hasonlítsd össze tüzetesen a specifikációkat)

A memóriára figyelj oda, itt már érdemes a leggyorsabbakat venni (1866MHz), de túllőni nem kell (2000 felett, jó drágán).

Barátnőm laptopjában Intel B980 CPU van, amiben HD200 Intel igp található. Mindenféle bűvölés nélkül hibátlanul működik, képet ad, HD videót hardveresen gyorsít, stb. A wifi Broadcom, hiba nélkül megy, a driver a kernelben van, a linux firmware csomagokat kellett feltenni csak.

Saját gépben egy Nvidia GTX560 megy, Nvidia driverrel, hiba nélkül. A wifi itt Atheros chipes 9285, driver a kernelben, hibátlanul megy.

Ha játszani akarsz, kell a külön vga, ha csak dolgozni, elég a cpu-ba integrált. Állítólag az AMD APU-jaiban lévő gpu-k driver támogatása már rendben van linux alatt. Én nem láttam még, de állítólag már jó.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.