Xp sp3 random kékhalál de mért?!

Üdv mindenkinek
Sajnos xp sp3 random fagyás BSOD barátunk bukkan elő egy gépen aminek nem örülök.
Hajnali 4-5 óra tájt nyelvtanilag és irodalmilag nem leszek fényes.
Tehát adtam 4 óra memtestet a gépnek nem dobott ki hibát.
A konfigról röviden:
Alaplap: Asus P5GPL-X
CPU: Intel Celeron D 346
RAM: 2 Gb
Kingmax MPXD42F-D8KT4B 1Gb
PQI PC3200 DDR SDRAM 1Gb
VGA: NVIDIA GeForce GT 610 (1 Gb)
Táp: 400W codegen csoda
Winyó: Nagyon régi 40 gigás fogalmam sincs milyen pata133
Játéknál abszolút nincs kékhalál Unigine heavent futtatam rajta.
Random időközönként kék képernyőt kapok.
Ami fő probléma telepítés közben is bejött 1 szer tehát elviekben vga driver nem lehet:(
Állítólag mivel nem az enyim a gép van hogy 1 hétig is megy kékhalál meg hard crash nélkül.

Mit próbáljak először memtest után?
Táp?
Régi hdd miatt előfordulhat ilyen?
Alaplapon púpos kondit nem látok.

Hozzászólások

Hdd is lehet.
Próbáld ki W7 alatt a gépet, ha működik akkor valami összeakad(hat) az sp3-ban.

Szia!

Amit én tennék:
Táp feszek ellenőrzése (ha másként nem akkor biosban hátha ír ki vmit), valamint a tápban a kondik hogy állnak? Alaplapon a táp-csati szemrevételezése (láttam már pirult csatit is).
Memória lábak ellenőrzése, tisztítása, vga tisztítása szintén, esetleg belekukkantani pcie-be is. HDD kábel csere, cpu ki, lábak nem-e oxidáltak, újrapasztázni (régi paszta le a hűtőről is).
Megnézném BSOD mire hivatkozik, rákeresnék neten (0x00000... fájl nevet ír-e ki?).
Esetleg ha megoldható ram csere vagy csak 1 rammal használni a gépet és ha 1-el ok akkor bios update (de utánaolvasni miben jobb az új bios). Esetleg másik vga-val használgatni ha lehet.
A hűtő bordák nem forrósodnak-e? Hdd teszt? Hibázó optikai meghajtó is szívatott már random bsod volt, nélküle meg tökéletesen üzemelt a gép 1 másikkal :)

+1
Gondolom logolás be van kapcsolva... esetleg az automatikus újraindítást kapcsold ki (ha még eddig nem volt), így szemezhetsz a BSOD-val. Néha egészen beszédes tud lenni.
Event viewer és google.

Tippre egyébként szerintem is alaplap.

Viszont találkoztam már olyannal, hogy billentyűzet okozott BSOD-t. Az ember konkrétan már mindent kicserélt, kivéve a házat és a bill/egér kombót. Aztán valahonnét jött az isteni szikra... PS/2 vagy Com portos billentyűzet lecserél, gyönyörűen megy. Csak azért írom, mert hátha :)

Én ilyen sorrendben mennék (egyszerűbb -> bonyolultabb):
-táp csere
-hdd csere
-memória csere (esetleg egyik modullal próba, majd másikkal)
-alaplap csere

Fentiekhez hasonló, de én először azt is megnézném nem -e lazult ki a videokártya.. Vicces, de volt rá precedens, hogy valamilyen oknál fogva kimozdult egy pár milliméternyit, és azért xarakodott.

Végül, ha sem a táp, sem a memóriák (memóriákat sem árt kivenni, visszatenni, meg az egész gépet portalanítani, ha van a közelben sűrített levegő egy kicsit kifújatni, de csak óvatosan), sem videokártya, akkor azért a gépházon a kapcsolók állapotát sem árt szemrevételezni. Az összes (elsősorban a táp, de azért az IDE kábelt is meg lehet nézni, nem e tört meg) csatlakozót ellenőrizni, hogy nem lazultak -e meg az idők során.

http://taklertamas.blogspot.com/ | #! | androbit.org

Mielött bármit változtatnál a HW-n, elöször vizsgáld meg a minidump-okat. Nekem már volt olyan, h fent volt egy partició optimalizáló progi, és amint rácsatoltam egy pendrive-ot, BSOD lett belöle. A minidump-ból utána sikerült kihámozni, h melyik program okozza.

Itt szokott lenni egy jó kis BlueScreenViewer, de most ahogy nézem nem müködik. Ha érdekel, megnézem, h nekem megvan-e valahol a lemezen.

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Megnézném bluescreenview--val, hogy min hasal el, ha mindig ugyanazon akkor lehet gyanakodni valami szoftveres gebaszra. De látom ezt javasolták már feljebb is. Máskülönben lehet pl. táphiba.