[megoldás titkolva]12.04lts - ne gondold hogy működik

Fórumok

Hölgyeim és Uraim, a történet röviden:

P3-as gépből faragtak netmegosztót, némi szambával, bubuntu (csak konzol) 12.04-essel, mer' jujhypefantörpik.
Aztán érkezett egy wifi router, ami pont három napig működött mielőtt néma csöndben sunnyogva feloszlott idegileg. Router kuka, netmegosztó vissza, gondolta a gazda hogy a következő routerig ez jó lesz.

Meglepi: eth0 belső IP és dhcpd (isc-dhcpd-server-átnevezett-bánatos-úristen-hogy-hosszabb-nevet-nem-adnak-neki) ez még OK, viszont az eth1-en a dhclient (és dhclient3 hogy érdekes legyen, azonos időben mindkettő) indul, viszont ha cigánykereket is vetek, elfelejtődik IP-t kapni a szolgáltató felől....

Hogy egyszerű legyen a dolgom, mert furcsáltam egy ps aux |grep dhcl után hogy kétszer fut ugyanolyan paraméterekkel, kilövés után először a /sbin/dhclient, majd a /sbin/dhclient3 file-t neveztem át, indítottam el-vissza-újra-ilyesmi, meg a gépet újra, meg törölközőáldás, esőtánc és hasonlók, de nem akarta az igazságot.

Futottam egy kört egy kölcsön router-ért, az felcsatlakozik, szóval isp-től nincs hiba.
Ezt a hulladék bubuntut elértük belülről, így az eth0 működik. Megforgattam a két kártya funkcióját, hálókártya hiba sincs.
Bármelyiknek adnék dhclient(3) eth1 parancsot, az néma csendbe burkolózva (még a syslogba is csak 255.255.255.255 végű sorokat dobál) leseget az örökkévalóságig.

Kérdésem, kinek mi a véleménye, azon túl hogy ez is egy elqrt selejt kiadás (ahogy nézegettem többféle szempontból is), mit lehetne kezdeni vele?

Trükközéseim tetőztek azzal, hogy a telepedett:
-dhcp-common
-dhcp-server
-dhcp-client
-dhcp3-common
-dhcp3-server
-dhcp3-client
-isc-dhcp-common
-isc-dhcp-server
-isc-dhcp-client

csomagokat témánként leszabdalva, majd egyiket a másik helyett egymás után telepítve próbáltam csiholni, gondoltam ez úgyis olyan bubuntus megoldás, biztos célravezető mint a 8.04-ben a tftpd-hpa.... De nem.

Az 5ezer Ft-os routerből többet nem kér a gazda, másikat rendelt de az 3-4 nap, új telepítést most nem tart elképzelhetőnek, bár szorgalmaztam felé tisztességesen.

Ötletek?

szerk: elindult off irányba a téma, így részemről ennyi. Mindazoknak akik építő jellegű posztokat küldtek, köszönöm.

Hozzászólások

arrol esetleg irhatnatok, hogy kell ezt a networkmanagert (es tarsait) teljesen leszedni... multkorjaban probalkoztam ezzel egy desktop ubin laptopon, de akarmit csinaltam (kezdve apt-get remove networkmanager) tovabbra is bekavart valami, hiaba adtam ifconfig-al cimet eth0-nak, 10 sec mulva eltunt rola...
eleg idegeisto volt mert switcheket kellett volna konfigolnom kulonbozo fix ip-kkel, dhcp nemvolt es kedvem se /etc/interfaces-t szerkesztgetni vagy gui-s networkizen bizgetni

A'rpi

+1. A leállítás után én simán átnevezem a /etc/init.d/ alatt a két scriptet, és öröm meg bódottá' van. Arra ügyelni kell, hogy frissítésnél (főleg dist-upgrade esetén) ezekkel gond lehet, úgyhogy arra az időre célszerű visszanevezni az így tiltott szolgáltatásokat.
(No flame, tudom, hogy illendőbb módon a rájuk mutató symlinkeket kell kitakarítani, de ez is működik.)

A leírtak szerint nem épül fel az isp felé a dsl kapcsolat eth0-n keresztül.
(Ezt alapvetően a router építené fel.)

Ez előtted és a router előtt a jujhypefantörpiknek bezzeg ment.

http://www.webupd8.org/2009/06/how-to-manually-set-up-your-wired.html

1. The first thing we need to do is remove the network-manager

3. manually set up the /etc/network/interfaces file.

C. For a PPPOE connection

-----

Okulás végett közöld a minden csoda router három napig tart típusát.

"Ez előtted és a router előtt a jujhypefantörpiknek bezzeg ment."
Hovatovább rosszkor voltam rossz helyen :)
Cirka két hónapja dobták össze, aztán lett router vásárolva, majd ennek halála után rakták vissza bubuntut.

Köszönöm a tippet, bepróbálkozom ezzel is.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

"Okulás végett közöld a minden csoda router három napig tart típusát."
Bocsánatot kérek, ezen túlszaladtam, így most pótbeporzás ide.
Mivel nem láttam, ezért emberünket idézem "Tudod az a fehér tplink, a mediamarktban vettük".

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

ps aux | grep dhcl

root 459 0.0 0.1 2216 524 ? S 08:45 0:00 /bin/sh -c dhc ient3 -e IF_METRIC=100 -pf /var/run/dhclient.eth0.pid -lf /var/lib/dhcp/dhclient.eth0.leases -1 eth0
root 460 0.0 0.2 2908 1164 ? S 08:45 0:00 dhclient3 -e IF_METRIC=100 -pf /var/run/dhclient.eth0.pid -lf /var/lib/dhcp/dhclient.eth0.leases -1 eth0

/etc/network/interfaces

auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

auto eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.1.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0

Vicc:
Akár megfordítom a kártyákat akár nem, a routertől kap IP címet azonnal, míg a csellótól csak dhcpdiscovereket dobál a syslogba...
A kölcsön router csatlakozott tegnap a csellóhoz, szóval ott sincs probléma.

Jó ez a bubuntu, csak még nem jöttem rá hogy mire.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

nem hiszem, hogy a 12.04-el lenne a gond.
de hasznalj mast ha az jobban tetszik.

egyebkent meg prolbald ki, manualisan
ifdown eth0
ifconfig eth0 up
dhclient eth0

amennyiben az eth0 -az internet lab

Mindenki úgy kérdezi, mintha az enyém lenne ez a hulladék. :)

Ha vetemednék is bubuntura, akkor legfeljebb a 10.04 jöhetne szóba, ott csak repóhiány léphet fel problémaként....

A probléma érdekes, a jelenség -tudtommal- még mindig fennáll, én viszont elhagytam a helyszínt már 11 körül/után...

Tényleg fantasztikus ez az új bubuntu. Az ember nem is gondolná, hogy alapvető szarok meghibbannak, nem működnek, de hát mit is várunk egy agyonhájpolt klóntól 2013-ban.
Ezt mind komolyan gondolták vajon? Mármint a félrefejlesztéseket. Három éve nem csinálnak mást, mint az újabbnál újabb kiadásokban folyamatosan elb*sszák azt, ami az előzőben működött valahogyan.
Jó irány a Linux népszerűsítése felé, hovatovább itt a Linux szerver éve b+.
Emberünk megkérdezte tőlem, hogy mi ez a felhajtás a Linux körül, mert a mellékelt ábra szerint sz*rra se való. Megkértem hogy a Linuxot ne sértse meg azzal, hogy a bubuntut annak tekinti/nevezi.
Először pislogott, majd kiröhögött, azt hitte viccelek.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Én csak azért kérdeztem, mert egy debian-nal legalább kiderülne, hogy tényleg az Ubuntu-n múlott a dolog.
Az tény, hogy nem tudják hogyan kell a technológia váltásokat levezényelni. De nem is akarják. A lényeg hogy ott fusson a csillámfaszláma a képernyőn, abból már jó marketing lesz. Úgy sem jut erőforrásuk arra hogy szélesen építsék ki a környezetet, mindig lekötik valamivel. A kernel különösen nagy problémát jelent nekik. Mivel ők a nagy reformerek, az összes hiba náluk jön ki először. A hibajelentések meg csak torlódnak a végtelenségig. A jelenséget jól mutatja a telefon prototípus amivel most tetszelegnek. Prototípus, mivel ők mással sem foglalkoznak, mint hogy álmokat, és prototípusokat gyártsanak. De ez is kell, mert a tötyörgés nem viszi előre a linuxot. Képzelj el egy házat aminek csak teteje van, meg alja, közepe nincs. Na hát ez az Ubuntu. Ennek ellenére én szeretem, mert legalább VAN teteje.

Ennél egyszerűbb a helyet. Amit felveszel az /etc/network/interface állományba, azt a network-manager nem írja felül. Kapalkabát csókolom. Headlesz gépen meg ki kell kapcsolni, ahogy fentebb is írták.

Mivel netmegosztással, fájlmegoldással perverzkedsz, alternatívaként toljál fel egy zentyal-t. Frissebb, tisztább, szárazabb biztonságosabb érzés. :)

Thx, de mint írtam korábban, nem az én történetem, illetve amit leírtál, azokon túl vagyok már tegnap óta...
Majd ha fizet a gazda, akkor értelmes munkát is végzek, amíg viszont csak "gyere nézzél rá mivanezzel" addig nem hullatok hajszálakat. Se neki, se másnak.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Olvasni kellett volna, konfigurációt belőni kellett volna, logokat nézni kellett volna, netán tcpdumpolni kellett volna, nem pedig hákolni valami öt évvel ezelőtti emlékek alapján, mint egy vajákos, és amikor meg nem megy,akkor meg nem hőbörögni kellett volna azért, mert te nem vagy képes sem megoldani a problémát.

De miért is én izzadjak érte, ha közöm nincs hozzá? A tulaj ismer, amikor nála voltam, akkor már borulat volt. Ő még annyit sem ért hozzá mint én.
Azt viszont engedd meg hogy megszokjam, hogy egy f*sz dhcp kliens működik ha ráereszted a hálókártyára, nem pedig szivat.
Nincs itt semmiféle hőbörgés, csupán megjegyeztem, mennyi szépet fejlődött ez a termék, hogy két hónapig működik, utána három napra lerakják, aztán vissza és láss csodát nem működik.
(senki nem nyúlt hozzá, lapult az asztal alatt)

Én legalább elismerem, hogy pl a fenti kérdésben _itt_ megállt a tudományom, nem úgy mint egyesek, akik űberászként osztják az észt az élet megannyi területén.
Lestem logokat, kézzel konfiguráltam oda-vissza (másképp nem lehet, nincs graffelület, csak konzol), áthelyeztem, átneveztem, próbáltam átverni, kerestem hogy honnan indul ki a kettő(!) dhclient3 folyamat, de nem akadtam rá.
Mint feljebb olvasható, amikor a kölcsön routerre kötöttem, cofort kapott ip címet, 1 azaz egy darab dhclient3 indulásával. Bárhova változott a helyzet, ip cím sehol, mitöbb kettő(!) dhclient3 indult.

Továbbá nem éreztem szükségét a tcpdump-használat abszolválásának az elmúlt 10-20 évben, valahogy enélkül is boldog voltam, bármilyen perverz és alternatív megoldással álltam elő az adott problémára.

Viszont igazad van, sokkal többet kellene tanulnom. Legfeljebb nem csak a Linuxról, hanem külön az Ubunturól is, mert ezek szerint csúnyán nem egy irányt mutatnak a fejlődésben.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Én arra az isp-től bejövő kábelre azért ráakasztanék pőrén egy laptopot vagy pc-t, és megnézném, hogy mi történik, mielőtt teleátkoznám az internetet. Mert volt már olyan, hogy az isp diszpécsere az anyja életére esküdözött, hogy nincs MAC-filterezés meg a többi szopatás, aztán mégis csak akkor kapott ip-t a gép, amikor negyedszerre telefonáltam be egy órán belül.

Meg olyan is volt, hogy ip-t ugyan kapott, de semmilyen dns szolgáltatás nem működött. Valahol a XV. kerületben van egy ilyen kábelnetes szolgáltató, akivel gépcsere után két napig kellett vívni, mire nagy nehezen képes volt abszolválni a feladatot. Mindig azzal rázott le, hogy ők onnan bentről látják a kábelmodemet, tehát minden rendben van.

én is tapasztaltam már bthomyka által említett dolgot: hiába állítottam statikus címet az interfaces-ben, pár percre rá visszaállt dhcp-re a szégyentelen, persze, nem desktop verzióban ;) de lehet hogy csak akkor néztem el valamit, mivel másik telepítésen nem csinálja
--
"'The time has come,' the Walrus said"

Amúgy ha
1) Nem fizet érte
2) Nem értesz hozzá
akkor miért nem mondod ezt meg tisztességesen?

Ha valamivel nekem is időm megy el, a "megrendelőmnek" is, a probléma csak nem oldódik meg, nem is értek hozzá ("Ez a network-manager nekem új" így 2012-ben), annyira nem érdekel a dolog, hogy egy dokumentációt vagy akár egy howtot elolvassak, HUP-ra is írok hogy mások is ötleteljenek és még be is sértődjek az egészen... Hát nem tudom. Így magammal és az illetővel is kicseszek.

Ennél észszerűbb azt mondanom, hogy "bocs haver, de nem értek hozzá, és nem is fizeti meg senki, hogy értsek, így keress inkább valaki olyat, aki tud neked segíteni."

Puszta jóindulatból vállaltam be hogy rápillantok. összesen három órányi szívás után közöltem az emberrel, hogy bocs, ez meghaladja szellemi képességeimet.
Megkérdezte mivel tartozik, de nem kértem semmit, hiszen általam a probléma nem oldódott meg.
Olvasgattam eleget, de ilyen problémára kevésre akadtam, azokra meg válasz sem érkezett még.
A szálat végigolvasva pedig:
-nem sértődtem be
-pláne a segítő posztokon
-megjelent két fura figura akik -szokásukhoz híven- belehánytak az irományomba.

Jelzésnek veszem, hogy egy jó darabig ne kérdezzek, alkossak véleményt, írjak akár egy betűt is itt a hupon.

A network-manager (és problémája) azért is lehet új -számomra- mert egy konzolos rendszer került elém, melyre ez nem telepedett. Ne menjünk ennél mélyebbre a témában, nincs értelme.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Ez már korrektebb hozzáállás. Bár nem ismerem a belehányós kollégákkal folytatott viszonyod, szerintem többeknek - ahogy nekem is - az szúrhat szemet, hogy bár "bubuntu"-zod ezt a pocsék rendszert, mégis így kiszúrt veled. Ez akkor most mit/kit minősít?

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy annak idején, amikor (emlékeim szerint 5, de talánn) több éve a network-manager... "architektúra" bevezetésre került, sok hiba volt vele. Azóta rendületlenül fejlesztették, és ma már én nem is emlékszem mikor kellett - nem szerveren - az interfaces-hez nyúlnom utoljára. Mert a legkülönbözőbb wpa-s titkoswifik vagy vpn-ek is mennek vele mindenféle konzolos hekkelés nélkül. Mégis a mai napig megmaradt sok hozzáértőben hogy networkmanager = rossz, és bármilyen enduser gépe elé leülnek, leirtják, majd aztán szegény r=1 elmegy a kis laptopjával máshova, és máris kéri a telefonos segítséget a hozzáértőtől, hogyakkor a vpaszuplikántnak mikénevagyhogy. Na a hozzáértő efajta szakmai alázatra való igénytelensége szokott fölbaszni. És az ilyenek szoktak nagy mellénnyel bubuntuzni, aztán problémákat nem megoldani tudni. És kicsit ez a pattern köszönt vissza az indító hsz-ből. Szóval jó, hogy azóta tisztázva lett.

Csak azért, hogy he:
Megoldottam (illetve megtaláltam és megoldottam) a problémát, de hogy hogyan, azt nem írom le. Azért, mert majd a nagytudású gabuccsínó -mivel űberász, és mindenki más fogyatékos, autista, lamer, meg egyebek- biztos levezeti itt vagy a saját blogjában.
Hiszen ő ért hozzá, ez a probléma meg minden 12.04-es lts ubuntuban ott van, úgyhogy ami nekem három óra aktivitásba telt, az neki minden bizonnyal néhány perc. Elvégre űberász.

Kétségeket eloszlatandó, önállóan fejtettem ki "mint babot", még január 23-án este, de mivel én soha nem lehetek szép és tökéletes, ezért nem posztoltam erről (sem).

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"