Munkahelymegőrzés és agyelszívás

Hozzászólások

ma reggel olvastam, jó nagy faszság, szerintem a melóhelyek többségén nem fizetik meg az embereket. lehet hogy a cikk írója, mint cégtulaj megfizeti, de ez nagy általánosságban nem igaz. pont.
_______
16,67 %

A tipikus magyar vállalkozó azt hiszi, sőt inkább meg van győződve róla, hogy az emberei meg vannak fizetve. Ami lehet, hogy így is van, csak azért a pénzért mondjuk 2-3 ember munkáját kell(ene) az embernek elvégeznie. Vagy az a hozzáállása, hogy ha nem tetszik el lehet menni máshová.

Az egyik állásportálnak (már nem tudom melyiknek, de ha tudnám se csinálnék nekik ingyenreklámot) volt egy reklámja, ami baromi találó volt. A főnök ült az igényes irodában, és zabálta a a csirkecombot kétpofára és valami olyasmi volt a mondanivalója, hogy ha te elmész, ki fogja ezt neki ennyiért megcsinálni. Meg, jó, tudja, hogy Gizike még csak két hete van ott és máris többet keres, de másak az "adottságai" (nagyobb a melle). Ez a rekám megmaradt bennem nagyon, mert 100%-os telitalálat a kis magyar valósággal kapcsolatban, meg a vezetők dolgozóihoz való hozzáállásáról...

"A tipikus magyar vállalkozó azt hiszi, sőt inkább meg van győződve róla, hogy az emberei meg vannak fizetve."

A tipikus magyar munkáltató pont annyit fizet, hogy a dolgozó éppen ne mondjon fel. Cserébe a tipikus magyar munkavállaló pont annyit dolgozik, hogy éppen ne rúgják ki.

:)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Amikor angliában dolgoztam, akkor az albérlet + kaja kifizetése után több maradt meg, mint amennyit itthon összesen keresek. Pedig a 8 óránál nem dolgoztam többet, ott is ugyanúgy fél óra volt az út az irodába.

Hogy is mondják azt, amikor egy cikkben hamis állításokat sorakoztatnak fel?

Nálam fordítva van ez.

Angol fizetésből a lakbér kifizetése után kb. annyi marad meg, mint Magyarországon a teljes nettóm. Magyarországon lakásra nem kell költenem, így kvázi ugyanazt az összeget kell beosztani az egész hónapra. Angliában többet költök (ugyanazokra a dolgokra), tehát Magyarországon hó végén több marad meg.

Mondjuk én nem albérletben lakom, hanem egy teljes lakást bérlek. De Magyarországon sem osztozom másokkal, tehát így fair az összehasonlítás.

Ha nem azonosak a körülmények nem hiszem hogy azonos körülményekkel kéne számolni. Egyébként a poszt egészen véletlenül ő róla szól, aki ember, akinek a mamának van háza és angliában nincs, nem pedig a bábukról.
( igazából a ksh megtippelhetné, hogy mennyien járnak hasonló cipóban )

Puppy linux felhasználó

A topik meg mindig arrol szol, hogy megeri-e kulfoldon dolgozni, miert mukodik az agyelszivas. Es ekkor bizony objektiv osszehasonlitasokat kell vizsgalni. Ugymond az atlagot.
Ha az jon ki, hogy atlagosan megeri, akkor szepen mukodni fog az agyelszivas.
Az egy dolog, hogy x embernek nem eri meg, de y-nak meg igen, es y nagyobb, mint y. Ezert nem szabad egyeni dolgokat osszehasonlitani akkor, amikor altalanossagban beszelunk a temarol. Es most altalanossagban beszelunk rola, nem pedig arrol van szo, hogy "Es, neked megerne/megerte, vagy nem?"

Nem arrol van szo, hogy van-e lakasa, hanem hogy kell-e ra kolteni, vagy nem. Itthon is kell ra kolteni, meg Angliaban is.
Ha azt hasonlitjuk ossze, hogy atlagosan milyen koltsegeid vannak, akkor ugyanazokat a teteleket kell osszehasonlitani. Azaz ha peldaul Magyarorszagon abbol indulsz ki, hogy van egy lakasod, akkor abbol kell kiindulni, hogy Angliaban is van.

,,Ha azt hasonlitjuk ossze, hogy atlagosan milyen koltsegeid vannak, akkor ugyanazokat a teteleket kell osszehasonlitani. "

Miért kéne ugyanazokat a tételeket venni, amikor nem ugyanazok a tételek? Lásd még:

,,A topik meg mindig arrol szol, hogy megeri-e kulfoldon dolgozni, miert mukodik az agyelszivas. Es ekkor bizony objektiv osszehasonlitasokat kell vizsgalni. Ugymond az atlagot."

Vizsgálhatsz olyan esetet, amilyet akarsz, ettől függetlenül annak nem lesz köze a valósághoz. Az itthoni informatikusoknak nagy átalánosságban nincsen Angliai lakásuk.

Lehet hogy itthon élni szívás, de a kinti albérlet se sokkal jobb.

Ha arról van szó, hogy az ember kimegy külföldre, vagy nem, akkor a magyar és a külföldi helyzetet lehet összehasonlítani.

Nem pályakezdő vagyok, miután dolgozni kezdtem, utána néhány évvel Magyarországon lakást vettem. A haverokat végigvéve, mindenkinek lakása vagy háza van Magyarországon, nagy részének autója, kb. felének motorja, kevésnek ezen felül nyaraló, vitorlás, ilyesmi.

Ezek közül bárki, aki kiköltözik nyugatra, nulláról kell felépítsen mindent. Bérlakásban kell laknia, a magyarországi ingatlan árából nem tud lakást venni, jelzáloghitel önrészre talán elég lehetne, de azt nem kap azonnal, előtte pár év stabil jövedelem és pozitív adósságtörténet kell.

És természetesen nem azt mondtam, hogy senkinek nem éri meg. Van egy haverom, raktárosként dolgozik Angliában, egy szobát bérel, ahol a főbérlőtől nem nagyon tud aludni az éjszakai műszak után. És boldog, hogy kb. havi 100 fontot félre tud rakni. Magyarországon lakása van, autója és egy drága motorja, viszont a magyar raktáros fizetéséből az utolsó pár évben semennyit nem tudott félretenni.

OK, ez sem fair összehasonlítás, hiszen akkor lenne fair, ha ugyanazok lennének a körülményei, pl. minimum bérelne egy teljes lakást egyedül, vagy venne egyet. Egyiket sem engedheti meg magának.

OK, akkor az lenne fair, ha Magyarországon is csak egy szobát bérelne. Persze ez nem tetszene neki. Ahogy pl. nekem se tetszene Angliában csak egy szobát bérelni, pedig kb. havi 600 fonttal többet tudnék így megtakarítani.
Nekem ennyire nem hiányzik a pénz.

Van egy haverom, raktárosként dolgozik Angliában, egy szobát bérel, ahol a főbérlőtől nem nagyon tud aludni az éjszakai műszak után. És boldog, hogy kb. havi 100 fontot félre tud rakni. Magyarországon lakása van, autója és egy drága motorja, viszont a magyar raktáros fizetéséből az utolsó pár évben semennyit nem tudott félretenni.
Ezt most kicsit elemezzük. Valaki kimegy Angliába raktárosnak, ráadásul olyan szobát bérel, ahol nem tud munka után normálisan pihenni. Mindezt azért, hogy havi ~35 ezer forintot félre tudjon rakni. Miközben itthon lakása van, autója és egy drága motorja. És ő ezzel boldog. Hm...

Pontosan.

És sok más embert is ismerek, akik Magyarországon is rosszul kerestek, Angliában is rosszul keresnek, vacak körülmények között laknak, Magyarországra hazalátogatni ritkán, és sokszor igen kényelmetlenül (pl. busszal 24 óránál hosszabb utazással) tudnak csak. És ezek az emberek jellenzően boldogok.

Akik Magyarországon is jól kerestek, és Angliában is jól keresnek, azok normális körülmények között élnek, viszont egyáltalán nem mindegyikük boldog. Vannak sokan, akik igen, és ott is akarnak maradni örökre, és vannak sokan, akik elégedetlenek és max. pár évet szeretnének maradni.

Így működik az emberi agy. Ha folyamatosan kap feladatot, akkor nincs ideje beindítani a negatív fantáziáját, ami a szorongást okozza önmagának. Ergo boldogabb az akinek nincs semmire sem ideje és az agya folyamatosan le van terhelve. Épp ezért a legjobb módszer a hosszú és boldog életre a folyamatos tanulás/olvasás.

Ezzel nem teljesen értek egyet.Ha folyamatosan kapsz feladatot, akkor is van ideje beindulni a negatív fantáziának főleg ha hiányzik a motiváció (és itt nem feltétlen pénzre gondolok, hanem a feladat utáni elismerésre ). A másik meg a túlterheltség mikor már 2 hónapja nincs 1 normális hétvégéd amikor ne kellene dolgoznod.

És sok más embert is ismerek, akik Magyarországon is rosszul kerestek, Angliában is rosszul keresnek, vacak körülmények között laknak, Magyarországra hazalátogatni ritkán, és sokszor igen kényelmetlenül (pl. busszal 24 óránál hosszabb utazással) tudnak csak. És ezek az emberek jellenzően boldogok.
Az lehet, csak én nagyon kevés olyan emberről hallottam, hogy itthon van háza, autója és drága motorja, majd kimegy valahová külföldre, csak hogy egy alapvetően rossz életkörülmény mellett (=munka után sem tud még pihenni sem) 35 ezer forintot (!) félre tudjon tenni. Bár az is lehet, hogy csak én nem látom ebben a boldogság faktort. Mi itt a trükk?

Könnyen lehet, hogy csak azért nem látom, mert ennél én racionálisabb ember vagyok. Van egy házam, autóm és motorom, de havonta nem tudok egy fillért sem félre rakni. Nosza, vizsgáljuk meg mi lehet ennek az oka. Persze a végén könnyen kijöhet, hogy sem az autóról, sem a motorról, sem semmi egyébről nem tudok/vagyok hajlandó lemondani és ekkor arra jutok, hogy bizony az a "root cause", hogy a pénz kevés. Erre lehet egy "corrective action": máshol kell keresnem a boldogulásomat.

A magyarázat valószínűleg az, hogy Magyarországon nem tudott semmit félretenni az utolsó pár évben, és hiába van egy BMW1150GS a garázsában, ha nem tud bele benzint venni.
Angliában meg lakik valahol, vett egy nem túl öreg Volvót, és a havi 35 ezer forint félretett pénzből idén elment nyaralni egy hónapra Brazíliába.

Szerintem azt kell látni, hogy aki lelép nyugatra, az pár év alatt felépít egy egzisztenciát, amit aztán nem kunszt másik országba átvinni. Pl miután én kijöttem, nekem négy év kellett, hogy elérjem azt az életszínvonalat (kocsi, saját lakás), ami a kijövetelem után otthon is megvolt. Viszont innen bárhová mehetek, nem lenne gond rögtön ezen a színvonalon folytatni. Azt az ottohon maradók nem mondhatják el magukról.
Ami miatt megéri jönni, az az, hogy van előrelépési lehetőség. Otthon ezt nem nagyon látom. Lehet, hogy az első pár évben nem nagy a különbség az otthon maradó és a kijövő között, de öt tíz év elteltével a migráló jellemzően nagyságrenddel jobban él.
A harmadik: otthon jellemzően van egy olyan komponens (sokan közhangulatnak, a közszolgáltatások színvonalának, stb. határozzák meg), ami miatt sok embernek akkor is megéri migrálni, ha jellemzően nem ugrik nagyot az életszínvonaluk. Mert lehet nagy a fizetésed, az utcán a koszt nem hordják el előtted, a gyerekednek nem csinálnak külön iskolát, a kösegészségügy alacsony színvonalú stb. Ha meg annyira jól élsz, hogy mindebből magén verziót fizetsz, akkor meg tök más a szempontrendszered, mint az átlag informatikusnak, és akkor már bátran kijelentheted, hogy a pénz nem számít.
Végül: most, hogy döglődik itt a Nokia, sok ismerős magyar informatikus tovább állt Finnországból. Jellemzően nem mentek vissza Magyarországra, hanem harmadik országba mentek. Csak van ennek valami oka nem?
Csaba

majd szép lassan a nyugat-európaiak által levezényelt keleti kizsigerelés visszájára fordul. most még csak a nokia "ment tönkre", épp ugyanezt csinálja a svájci UBS, nemsokára továbbiak következnek majd, egyszer csak nem lesz hová hátrálni és nem lehetlesz majd megélni billentyűzet pöcöktetésből.
nagyon fájdalmas lesz részükre az átalakulás
_______
16,67 %

Ha annnyira megy a "kizsigereles" nelkul mondjuk Kelet-Europaban ez a vallalkozosdi meg innovacio dolog, akkor hogyan van az, hogy ilyen cikkek tudnak szuletni: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/12/keves_az_uj_otlet_magyarorsz…
"Az Európai Szabadalmi Hivatal a közelmúltban tette közzé az Európában bejegyzett szabadalmak számáról szóló 2011-es statisztikát, amely szerint az európai országok közül a legtöbb szabadalom németországi vállalatok és magánszemélyek felől érkezett (több mint 33 ezer darab)"
vs.
"Sajnos hasonlóan kevés szabadalmat tudott felmutatni Magyarország is (169 darab)."
Nemetorszagban olyan 85 millioan elnek (ez felulbecsles), Magyarorszagon meg 10 millioan (ez is felulbecsles).
Azaz 8.5-szer tobb emberbol gazdalkodnak.
Megis kozel ketszazszor annyi bejegyzett talalmanyuk volt egy ev alatt.

Pontosan ezert megy el mindeki akit csalad vagy mas okok nem kotnek le, mert ilyen emberek vannak vezeto pozicioban Mo.-n ma az IT-ban mint a fent emlitett cikk iroja.

Erről csak annyit: túlóráznom kellett, mert nem voltak hajlandók embert felvenni, pedig szóltam, hogy képtelenség tartani a határidőt, amit meghatároztak.
Még a végén a hétvégézést is belengették, de mint kiderült, kifizetni semmit nem akartak. A fizetés minden hónapban csúszott, a cafeteria is minden hónapban csúszott.
Mindez egy 100+ főt foglalkoztató, banki szoftvereket gyártó magyar cégnél.

Az előtte lévő munkahelyemen minden patent volt, határidőre fizetés, minden túlóra kifizetve, rendben volt minden.

Előtte megint csak borzalom volt.

Eddigi tapasztalataim alapján a magyar cégeknél üdítő kivétel az, ami rendesen fizet és ami fontosabb, rendesen foglalkoztat. Azaz nem 2 ember munkáját akarja elvégeztetni veled, biztosítja a szakmai fejlődésedet, és hasonlók.

Állítom: egy nyelveket beszélő kezdő informatikus ma Magyarországon magasabb életszínvonalat tud fenntartani a jövedelméből, mint Európa nyugati felén.

netto baromsag.

Nem feltétlenül, mert ha távmunkázik, azaz itt él, de a kinti fizetését kapja, akkor az állítás igaz. Mert egy "kint" kapott fizetésből Magyarországon valóban magasabb színvonalon lehet élni, mint ha ott is élne, ahol a pénzt keresi. Ha nem kap többet, csak mondjuk a német minimálbért, ami azt hiszem ~1200€, az kb. 340.000.- Ft bruttó, az nettóban kb. 200-210.000.- Ft, amiből azért egy egydeülálló fiatal már jól elvan egy hónapban.

De ez persze nyilván elméleti példa, ha a cikkíró erre is gondolt. Mert az relitása egy ilyen helyzetnek erősen konvergál a nullához.

bocs, minimálbér-tarifa. Mert a magyarországi értelemben vett általános minimálbér nem létezik náluk. Unokatesóm idény nyáron ment volna ki dolgozni reptérre csomagot pakolni, ő annak a minimálbér-tarifáját kapta volna szerződés szerint, ami ennyi volt. Akik kint dolgoznak, azok közül senki sem mondott ettől kevesebbet. Ennyi pénzért egy német melós pedig meg se mozdul.

Bemutatom neked Magyarorszag IT fizeteseinek grafjat egy foldrajzi szelessegi ovre vetitve:


                     ____________
____________________/            \_____________________
                      ^ Budapest

A megoldoalgoritmus:


if (informatikus){   while (kevesled_a fizud){
  if (itt_akarsz_maradni){    if (lakohely=="budapest"){
       valts_melohelyet();
    } else {
       koltozz("Budapest");
    }
  } else {
    menj_kulfoldre();
  }
}

Az algoritmus önmagában jó. De a magasabb fizetés és a magasabb életszínvonal nem függenek szorosan össze. Pl. Bp-en a lakásárak gyakran a többi mo-i nagyvárosiak duplája. Igen sok szolgáltatás sokkal drágább Bp-en, mert pl. az üzlethelyiséget bérlés drága. Bp jópofa város, de dupla nettóért még nem éri meg feljönni.

De, siman.

Pesten egy garzonlakas mindennel 100 000 Ft alatt van havonta, a fizeteskulonbsegek viszont minden altalam ismert videki varos es Pest kozott joval tobb ennel akar mar nem senior szinten is, netto.

Sz'al mindenkepp megeri feljonni, mondjuk en nem gondolkozom lakasvasarlasba, de ismerve az ingatlanarakat Gyorben, nem ertek egyet azon kijelenteseddel, hogy duplaja - Gyor konkretan azonos.

Osszehasonlitaskepp: BME diplomaval, 0 ipari tapasztalattal a "sztenderd" kezdofizu 2009-ben (valsag utan!) 200 000 volt netto, ennyit tobb multi is adott a frissdiplomasoknak. Ez a kezdofizu, nulla tapasztalattal. Gondolhatod mennyit keresnek azok akiknek tapasztalatuk is van.

ne hozzuk elő budapestet, mint triviálisan megkülönböztetett tanyát.
olcsóbban utazol ott helyben és hosszabb távot, mint bármelyik városban itt hungarisztánban.
továbbá nem hiszem hogy olyan drága kéglik lennének, max nem óbudán kéne nézegetni a villákat.

amikor még nyerőgépes szervizes voltam, akkor a fizetési mizériából adódó közfelháborodást itten büdös vidéken úgy óhajtotta letörni a nagyfehér, hogy "a budapestieknek azért kell 15-25%-kal több fizut adni, mert minden reggel 1 órával korábban kelnek, és tömegközlekedéssel jutnak el a munkahelyükre."
válaszom erre akkor (2006ban) és most is:
1. ma magyarországon ki a qrvaédesanyját érdekli hogy te mikor kelsz föl meg mivel hogyan érsz be a munkahelyedre? ott legyél kezdésre, a többit leszarják.
2. a legtöbbnek saját autója volt amivel odaevezett (akinek nem volt azt felvette a kollégája)
3. a bkv bérletet ott kifizette, nekünk volános már nem járt (mondjuk minek is erre a 3-5 km-es távra, dehát csakazértis)
4. őket pénteken 2kor nem találtad meg, de mi 5ig szopjunk a telephelyen akkor is ha nincs mit tenni
5. a nyakunkon volt minden percben és ment a kapitalista terror, míg bp-n ezt nem merte eljátszani

asszem ekkor közöltem vele hogy a pozitív hozzáállása miatt rövid időn belül távozni fogok.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Végeztünk felmérést egy cég IT osztályán.
Az egyik (számomra) érdekes dolog, ami akkor kiderült, hogy akkor egy rendszergazda Budapesten kapott mondjuk 150 bruttót, és elégedetlen volt, a keletmagyarországi telephelyen egy teljesen azonos feladatot ellátó rendszergazda kapott 70 bruttót, és boldog volt, hogy van állása.

A te példádban a pesti kolléga nem azért kapott többet, mert hamarabb kellett felkelnie, ez csak duma volt. Hanem azért, mert a fizetések a munkaerőpiactól függenek, és Pesten többe kerül ugyanaz. Ha annyit adna, mint vidéken, akkor a pesti alkalmazottak felmondanának és nem találna a helyükre senkit. (Kis sarkítással).

Mivel Budapesten verseny van a munkavallalokert, a munkaadok hajlandok tobbet fizetni, mivel nekik is draga (sok idobe kerul) egy ugyanolyan kvalitasu embert talalni. Kb. minden mashol le se szarjak a munkavallalokat, mert nincs verseny a munkavallalokert. Mondjuk egy megyeszekhelyen van 3-4 normalis IT foglalkoztato es kesz. Nincs kivel versenyeznie. Pesten van mondjuk 200-300 normalis ceg. Meg parezer kutyauto. Nagyobb a verseny a jo emberert.

"és Pesten többe kerül ugyanaz."
persze, pont ezért viszi fel a paraszt a terményét a nagybanira, onnan meg hozza le a kereskedő vidékre (ne szívassuk egymást).
sokak szerint pesten drágább az élet. szerintem meg nem. nyilván a kivétel erősíti a szabályt, de ettől függetlenül ha a pesti manus felmond, a helyére akad több jelentkező is.
a cégek versengése pedig kimerül budapest területével, tovább egyik se lát.
aki vidéki városokban csinál céget (tök8 hogy mekkorát), az meg úgy áll hozzá, hogy "minimálbér a fizetés, akinek kell az jön érte"
azt pedig ugye nem kell ecsetelni, hogy pesten nincs idegbeteg kapkodás a munkavégzésben, a legtöbb munkavállaló laza életvitelt folytat munkaidőben (mármint a munkaerőpiaci tápláléklánc alsó két sorában).

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

"azt pedig ugye nem kell ecsetelni, hogy pesten nincs idegbeteg kapkodás a munkavégzésben, a legtöbb munkavállaló laza életvitelt folytat munkaidőben "

Ebből látszik, hogy te sose dolgoztál még Pesten. Probálj meg egy projektet nem időben kiszolgálni úgy hogy erőforrás tartalékról egyik PM se hallott, vagy döljön be egy kritikus rendszered a sokból. Ahol van rendes szolgáltatás vagy a cégnek kritikus rendszerei vannak ott bizony van és lesz is idegbeteg kapkodás, független a földrajzi elhelyezkedéstől.

Köszönöm a tippeket, neked is és eggyel feljebb NagyZ-nek is. Viszont a helyzet az, hogy van annyi önkritikám, hogy érezzem, egy ilyen helyre én (jelenleg legalábbis még) kevés lennék. Még BSC "diplomám" sincs, és ha lesz is teljesen esélytelen, hogy jeles kerüljön bele.
Az a "napi 16 órában" dolog nyilván egy kis költői túlzás, bár ha van motiváció, én hajlandó vagyok kilógó béllel is dolgozni.

"Még BSC "diplomám" sincs, és ha lesz is teljesen esélytelen, hogy jeles kerüljön bele."

Nem a papír adja az észt és nem a papíron lévő jegyek mutatják az okosságot.

"Az a "napi 16 órában" dolog nyilván egy kis költői túlzás, bár ha van motiváció, én hajlandó vagyok kilógó béllel is dolgozni."

Akkor fogsz mondjuk egy Java és egy JavaEE6 könyvet (például akár ezt: http://wiki.javaforum.hu/pages/viewpage.action?pageId=27852888), aztán napi 1-2 órában egy-két hónapon át összeraksz egy tetszőleges pénzügyi rendszert, például egy internetbankot (hogy ne az ezredik webshop vagy blog legyen), mert arra vannak élő példák, hogy mit kell tudjon. Az elejétől kezdve kiteszed valahova a munkádat forráskód szinten, teszel mellé dokumentációt, esetleg bemutatod a használt build rendszert, a kódellenőrzéseket és ilyesmi... írsz néhány szakmai fórumra, tanácsot kérsz néhány szakmában dolgozótól, esetleg eljársz szakmai meeting-ekre (mint például a JUM: http://wiki.javaforum.hu/display/JUM/Home), és egy év alatt lesz egy jó és jól fizető munkahelyed az egyetem/főiskola mellett is akár.

:)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ez nem is rossz ötlet.
Egyébként úgy gondolom, én messze többet foglalkozom mindenféle tananyaghoz közvetlenül nem kapcsolódó, de azért szakmai dolgokkal, mint bármelyik évfolyamtársam azok közül, akiket ismerek. Csak ezek egyrészt apróságok, másrészt a kivitelezés minősége miatt sem feltétlenül tartottam őket publikálásra érdemesnek (a cél az volt, hogy csinálja, amit várok tőle, azt' jól van). Jogos, hogy érdemes lenne inkább valami nagyobb feladatba belevágni, és azt szépen megcsinálni.

Én csak az NSN nevében tudok nyilatkozni, itt is tárt karokkal várnak minden pályakezdőt, végzőfélben lévő egyetemistát, hasonló (nagyobb pár tizessel) fizuval. Szóval ez a 340 nagyon durván alap Magyarországon egy szoftverfejlesztőnek. Ha nem találsz állást, valamit nagyon rosszul csinálsz.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

"Mert egy "kint" kapott fizetésből Magyarországon valóban magasabb színvonalon lehet élni, mint ha ott is élne, ahol a pénzt keresi."

A havi 400-700 Eur. egyszemelyes Kaltmiete igencsak oda tud csapni egy ilyen brutto ~1200€ fizunal.
Ebbol a kovetkezo marad "Ihr Nettoeinkommen:906,93 €". Lehet szamolgatni.

feliratk.
"a vegtelenbe es tovabb..."

Végigolvastam, amiket írtatok, de szerintem egy-két lényeges pontot nem igazán érintettétek. Ti a fizetésekről írtok leginkább, pedig nem ez az igazi mozgatórugója a folyamatnak. Ezt a cikkbeli példák és a saját tapasztalataim is alátámasztják.

Alapvetően kétféle cégtípust különböztetek most meg: multik és helyi picurok.

A multiknál a költségeknek csak töredéke a munkavállalók fizetése. Ráadásul a magyarországi fizetések - beleszámítva a munkaadói járulékokat is - nem is annyira alacsonyak. A hivatalokkal való küzdelmek, az összes eddigi kormányunk kiszámíthatatlan, de semmiképp sem előre mutató gazdaságpolitikája (összevissza adók gányolt adórendszer, túlzott méretű, fenemód lassú és korrupt bürokrácia fenntartása), az utóbbi idők bizonytalan gazdasági légköre mind-mind elrettenti a multikat.

De infrastruktúra területén is vannak gondok, amit pl. az okoz, hogy az irodaház fenntartói nem mernek nagy teljesítményű légkondiba beruházni, amíg nem biztosított a beruházásának megtérülése (fix, gazdaságilag stabil bérlő sok évre), a bérlő meg nem megy gagyi, csak mutatóba összerakott épületbe. Ez az álmatag és tőkehiányos piac egyik jellemzője.

Egyébként a multik esetén Kínát sem szabad elfelejteni. A munkavállalók képzettsége jó (a Linux generáció ott is felnőtt), az egyetemeik egyre jobbak, az infrastruktúra nem gond, ráadásul könnyebb úgy megjelenni a hatalmas piacukon, ha van helyi R&D.

A magyarországi helyi picurokat a tőkehiány és a koncepció teljes hiánya jellemzi. Abból élnek meg, hogy feketén adják a fizetés minimálbér feletti részét, a rosszabbja még variálni is próbál a kifizetések visszatartásával, ismerősökön és korrupt tisztviselőkön keresztül szerzik a megrendeléseket, napról napra tengődnek. Ki a fene akarja egy mutyira építeni a családja életét?

Látjátok, a multi nem jön ide, a mutyi meg alkalmatlan munkahelynek. Itt nem kell agyat elszívni, megy az magától. Ezen vagy képes egy kormány segíteni, vagy megpróbálja a hallgatókat végzés után röghöz kötni a képzés állami finanszírozásának visszakövetelésével a távozóktól. Ez utóbbi bukta, hiszen kint tárt karokkal várják a diákokat. Csak hát a magyar kormányzati körökben sincs már agy, kimentek külföldre.

vitatkoznék veled. multik már vannak itt, ne alja összeszerelő munkát ajánlókra gondolj, itt a rózsaszínű programozókat alkalmazó vállalat ami bővít erőteljesen (cikk is volt erről a hwsw-n). epam is bővít. többiről nem tudok, csak annyit, hogy egy haverom váltani szeretne, rengeteg ajánlata van, csakhát szaré-húgyé akarják az embereket dolgoztatni (értsd ezt azon a szinten amin egy sokéves tapasztalattal rendelkező JAVA programozónak járna), úgyhogy marad.

összefoglalva: meló van, csak kis fizetésért. és pont ezt írja ez a cikk!

én pedig mindig ezt szoktam mondani (most általánosítok minden területre): kapitalizmusban nem értelmezhető a munkanélküliség, csak túl keveset fizetnek az adott körülmények között egy bizonyos fajta munkáért és ezért inkább nem vállalják el az állástalanok.
_______
16,67 %

"meló van, csak kis fizetésért. és pont ezt írja ez a cikk!"

Akkor idézek a cikkből: "A kérdés az, hogy miért mennek el tömegével az informatikusok, ha máshol sem tudnak jobban megélni a munkájuk ellenértékeként kapott jövedelemből."

"epam is bővít."

Ismerem az EPAM-ot és pár másik multit. Csak az általuk felvettek száma az évente informatikusként végzők számához képest édes kevés.

külföldön még csak kiküldetésben voltam, de szerintem többen meg tudják cáfolni az első idézeted!
ha 3x annyiba kerül minden kint mint itt, és a fizetésed is 3x-os, akkor a megtakarításod is 3x-os (ezen a szinten már csak értelmezhető némi megtakarítás és nem máról holnapra való éldegélés van).
de ezt cáfolja meg az akinek saját friss tapasztalata van.
másik: jelenleg, ha jól számolom 2012-ben kábé 66%-át kapod meg magyarországon a bruttódnak, svájcban szerintem minimum 70%-ot, angol arány majdnem 75%. többet sajnos nem tudok, ez is a kinti meló felé tereli az embereket!
_______
16,67 %

Valószínűleg a cikk írója is, és persze én is évekig laktam Ny-Európában több országban is. Úgyhogy tudom, hol mit ér az annyi. Nézd meg Bp főbb útjait (állj meg mondjuk a Kálvin téren vagy a Blahán), mennyi egy-két éves autó rohangál és vesd össze mondjuk Londonnal. Aztán nézd meg egy bp-i ház falát, amiben tégla is van és vesd össze egy jó állapotú londonival, ahol a dísztégla mögött nincs semmi, válaszfalnak max. gipszkarton.

Ebből mi következik? Nem jött át az üzenet.

Amúgy a megtakarítás élethelyzet-függő.
Vagyunk itt páran a cégnél Írországban magyarok embedded mérnök és research engineer állásban. Mi családosok, az egy keresős családmodellt toljuk, asszony otthon a babákkal. Van havi megtakarításunk: otthon jellemzően nem lenne. Azután is van, hogy kifizetünk évi 2-3000 eurót repülőjegyre és utazásra. Természetesen az ember a családjának fenntart egy bizonyos életszinvonalat: kocsi, élhető, szép lakás/ház. Viszont nem a "brutálisan megéri" kategória, otthon is hasonló lenne a helyzet, csak mindenből egy kicsit kevesebb lenne. És nem költenénk sokat utazásra.

Aki egyedül van kint erre felé, annak brutálisan megéri, havi fél millát (forintban) lazán félre tud rakni, ha akar (itt az "akaron" van a hangsúly: bármennyi pénzt el lehet tapsoli ipadre és hasonlókra).

Szép is lenne, ha mellényzsebből megbízható statisztikákat villanthatnék. De a neten sem találtam megfelelőt. Így aztán marad az a megérzésem, hogy pl. London környékén sincs kolbászból a kerítés. De vegyél ott lakást és írd meg a tapasztalataidat.

Viszont ez csupán egy mellékszál. A fő kérdés az, hogy van-e agyelszívás és ha igen, akkor mi az oka? Miért éri meg a cégeknek mondjuk London van München környékén alkalmazni ugyan azt a magyart, mint Bp-en? Az tisztán látszik, hogy nem rohannak ide.

A fő kérdés az, hogy van-e agyelszívás és ha igen, akkor mi az oka? Miért éri meg a cégeknek mondjuk London van München környékén alkalmazni ugyan azt a magyart, mint Bp-en? Az tisztán látszik, hogy nem rohannak ide.

R&D -ben a legfontosabb hogy, jó csapatod legyen. Ha ez nincs, előbb-utóbb sereghajtó leszel. Ergó megéri valahol stabil környezetben összegyűjteni a koponyákat. Vajon megfelelő hely egy nemzetközi csapatnak, egy olyan ország, ahol homofóbok az emberek, a rasszisták rendszeresen vegzálják a színes bőrűeket, mindenki pesszimista, napról napra változik az adórendszer, hasra ütés szerűen fizettetik ki egyes szektorokkal a költségvetési hiányt, az emberek zöme nem beszél idegen nyelvet, és így tovább.
Aztán bizonyos méretek felett stratégiailag fontos lehet, hogy otthon maradjon a fejlesztés. Vajon egy Microsoft vagy egy Google átköltözhetne mondjuk Kínába vagy Oroszországba? Esetleg a Siemens?

Sajnos a magyar politikai elit leszarja ezeket a kérdéseket. Vagy mert nem értenek hozzá, vagy mert a nem éri meg nekik mert a választókat nem érdekli. Talán itt lenne fontos szerepe az értelmiségi elitnek, hogy "nevelje" a társadalmat. Blogoljon, cikkezzen, nyilatkozzon ezekről a kérdésekről. Persze nálunk az elit vagy külföldön van, vagy "büdös kommunista" és nem jut szóhoz, vagy 56 -tal és büdös kommunistázással van elfoglalva, vagy egyszerűen csak nem jut el a kisemberhez, mert a média a politika kezében van, email -t facebook -ot használni meg nem tud.

Na, a végére sikerült magyarosan rosszindulatúvá válni...

hozzászólásod legnagyobb része Magyargyilkos SZemita Patkány/SZexuálisan Degenerált SZemita pártpropaganda, amivel nincs is baj, ugyanezt csinálja a zsidesz (ZSidó Degeneráltak SZövetsége), csak fordítva, de ezzel még nem válaszoltad meg a nagy kérdést. Nem hinném, hogy mondjuk azért nem jön ide annyi fejlesztő cég, mert mondjuk nem tetszik néhány száz embernek, hogy buzik ocsmánykodnak a nyílt utcán fényes nappal pölö családos anyukák/gyerekek előtt, és fehér (ez egy szín, tehát színes) bőrű "bennszülötteket" gyilkolnak meg napról napra csak azért mert magyar ....
a kérdés az, hogy vajon Liqud Viktória előtti nyolc évben jóval nagyobb volt-e a tolongás mint most (arányosan nézve) vagy sem. szerintem nem.
ugye az megvan mindenkinek, hogy kínába a családoddal is kifizettetik az akasztás díját, meg elnyomják az ellenzéket majdnem úgy mint észak kóreában (nomeg persze lábbal tiporják az emberi jogokat) és lám, mégis mennek oda cégek ...
_______
16,67 %

ezzel még nem válaszoltad meg a nagy kérdést

De, a válasz benne volt a (valóban kicsit széttartó) hozzászólásban:

Vajon megfelelő hely egy nemzetközi csapatnak, egy olyan ország, ahol [...] napról napra változik az adórendszer, hasra ütés szerűen fizettetik ki egyes szektorokkal a költségvetési hiányt, az emberek zöme nem beszél idegen nyelvet

Nem a terhek mértéke a probléma, hanem az, hogy nem lehet tervezni azokat. Iroda létrehozásához stabilitás kell és jogbiztonság (= ha betartasz mindent, ami le van írva, akkor nem érhet baj).

A ZP beköltözése az Infoparkba elég jó (ellen)példa. Mindenki szabályosan csinált mindent, a külföldi befektető hosszú távú számításait mégis sikerült keresztülhúzni.

Ezt a kínai dolgot egyre kevésbé hiszem. A múltkor volt a rádióban egy sikeres kínai tüntetésről szó valami víztisztító/szemétégető vagy ilyesmi ipari épület megépítése ellen. Bővebbet nem tudok, nem igazán figyeltem

Hopsz, de itt van pl: http://hvg.hu/vilag/20121029_Video_Kinaban_is_lehet_sikerrel_tuntetni

Az arányok szerintem jól látszanak, míg Mogyorószágon nem lehet sikerrel tüntetni, addig Kínában igen.

Puppy linux felhasználó

Volt egy cikk az index-en arrol, hogy melyik orszagban eri meg befektetni.

Magyarorszag jelenleg az 54. helyen van, London a 6.
Az elmult evben, ha jol emlekszem 6 helyet csusztunk vissza a kimutatas szerint.
Londonban van vevo, van turizmus es van befekteto, sajnos otthon ezek mind hianyoznak.

Kicsiben kb igy lehetne jellemezni a magyar piacot:

- A turistakat akik hozz(n)ak a penzt a taxis a vendeglos es a panzios/hoteles b@ssza at.
- A multikat meg az aktualis kormany.

ps.: Aki azt szeretné, hogy hazánkban többet keressenek az informatikusok, az csináljon céget és fizessen nekik többet! :)

1. Ha többet fizet, akkor minden informatikus nála fog dolgozni.
2. Ha minden informatikus nála fog dolgozni, akkor Ő fogja szabni az árakat és mindenki vele fog dolgoztatni. :)

Hajrá! :)

Előre elnézést, hosszú lesz.
Elolvastam a cikket, sajnos kellett pár óra, míg szalonképesen meg tudom fogalmazni a véleményem. Finoman szólva a cikk ferdítéseket tartalmaz, durvábban kifejezve ordas hazugságokat - mintha a szerző nem 2012-beli Magyarországon fogalmazta volna meg a véleményét.

Először is nem minden a pénz. Egyszerűen itthon rengeteg helyen kizsigerelik az informatikusokat is. Elvárják a 24/7-es rendelkezésre állást, a naprakész tudást (tanfolyamokra gondolok, nem a Google használatára), a szó nélküli munkavégzést ("oldd meg!"). Havi 200e nettóból nehéz családot eltartani (1-2 gyerek), fizetni a lakáshitelt és még szakmai tanfolyamokra/vizsgákra is menni. A szórakozást/takarékoskodást nem is említem, hiszen egy biorobotnak az nem jár 2012-ben az EU-ban...
Az, hogy a szakmai érveket többségében felülírja a pénzhiány vagy a pénzek más célra felhasználása (szép kifejezés a lopásra...), már csak hab a tortán. Nincsből nehéz palotát építeni.
Persze egy ideig lehet kompenzálni ezeket a hátrányokat anyagi oldalról, csak az ember lelke (már akinek van) idővel belebetegszik ebbe a helyzetbe. Ez a stresszes állapot pedig kihat a családra is. Sok munkaadó még csak nem is hallott lelki egészség fontosságáról, a stressz okozta negatív visszacsatolásról.
A cikk 8. bekezdésében leírja a kulcsmomentumot ("Londonban ugyan napi..."), mégse képes kifejteni ezt, megoldást se ad erre a helyzetre.
A munkavállaló szereti a kiszámíthatóságot - ezért sem ő a vállalkozó, szeret tervezni, szereti látni munkája gyümölcsét, szereti, ha megbecsülik és tisztelik a munkáját.
A legtragikusabb, amikor jönnek az ilyen-olyan versenyképesnek hívott fizetéssel és juttatási csomaggal. Különösen ambivalens érzéseket kelt bennem, amikor mondjuk egy állásajánlatban ezeket a szavakat használják, de előre megkérdezik még interjú előtt, hogy mekkora a bérigényem. Ki meri ezt felelőséggel megmondani interjú előtt anélkül, hogy látta volna-e a céget belülről, pontosan tisztában lenne az elvárt feladatokkal? Mintha egy villámrandi után már házasságot tervezném.
Az már csak hab a tortán, hogy semmilyen perspektívát nem tudnak kínálni a munkavállalónak, mert sokszor maguknak a vállalkozásoknak sincs perspektívájuk. Ez pedig rabszolgamunkát kínál a munkavállalónak. Az nem perspektíva, hogy legyek egyszerre rendszergazda, webfejlesztő, php programozó, web designer, rendszermérnök, villamosmérnök, építészmérnök, üzletkötő...
Törődni és kommunikálni kellene a munkavállalóval a munkaadónak. Ja, hogy ez a HR feladata (is) lenne...

Munkaadói oldalról is sok a probléma. Ha az ember szeretné kicsit nagyobb méretben (alkalmazottakkal), hivatalos formában végezni az IT munkát, akkor egyből 10+1 sóhivatal kopogtat az ajtaján a pénzükért kuncsorogva, fenyegetve, itt-ott akadályozva a működést. Itt már gyomor és egyfajta gerinctelenség, ügyeskedés is kell, hogy az ember talpon maradjon. A sóhivatalok pedig le...ják, hogy van-e bevétel, milyenek a piaci mozgások, milyen nehézségekkel kell megküzdeni a túlélésért. A hangsúly a túlélésen van. Manapság a vállalkozások többsége vegetál - egy-két kivétellel.
Ez ugyancsak stresszes a tulajnak és a vezetőknek is. Egy határon túl pedig bezárják a boltot.
Létezik egy üzleti terv nevű "csoda", amiben számításba kell venni a különféle tényezőket. Vajon mennyire nevezhető üzleti tervnek az, amit havonta kell változtatni?
A munkaadónak elvileg a vezetéssel kellene foglalkoznia. Elvileg. Gyakorlatban pedig sok helyen az apró-cseprő, mindennapos, adminisztratív teendőkkel megy el a 8-10-12 óra. Ahol nem, ott a munkavállalókra testálják eme "csodás" feladatokat. Ekkor ki is a munkaadó?

Ha a munkavállaló besokall és elege lesz a kilátástalanságból (nem csak anyagilag!), akkor fogja magát és keres másik munkahelyet. Ha túl sok a munkahelyen kívülálló, regionális faktor (pl: adózás, közhangulat stb.) és betelik a pohár, akkor a munkavállaló ugyancsak vált - akár külföldre is.
Ha a munkaadót "ölik" meg a sóhivatalok, akkor ő bezárja a boltot és megpróbál mást/máshol csinálni - akár külföldön is. Persze visszaváltozhat munkavállalóvá is, mert nem hiányzik neki a sok stresszor.

Lehet itt az agyelszívásról agyalni, de ez már sokkal korábban elkezdődött a kétkezi szakemberek elszívásával...

A csoportvezető feladata azért tenni, hogy a csoportja a legtöbbet hozza ki magából.

Esete válogatja, hogy hogyan lehet a fenti definíciót a gyakorlatba átültetni, de a leírt esetben általában elég reggel felhívni a főnököt, hogy pár órával később mennél be. A csoport munkájához ugyanis aligha adhat hozzá az, ha kialvatlan, fáradt ember dolgozni próbál. Pont ilyen okból szokták a hosszú távú túlórázásokat is tiltani.

Miután az ember szólt a főnöknek, hogy nem jön vagy késik, a főnök megbeszéli ezt a többi csapattaggal. Ennek az oka egyszerűen az, hogy a munkát a beosztottak végzik, nem a főnök, így esetleg a csapattagoknak kell kicsit átszervezni a napjukat (pl. elhalasztani egy kód review-t, beugrani megtartani egy tréninget stb.)

Mindez így működik Magyarországon is, és nem is csak egy-két kivételes cégnél. Ahol nem így megy, ott általában a menedzsment célja nem a cég hatékony működtetése, hanem pl. egyéni perverziók kiélése.

"A gyerek beteg lett, tudo gyulladas, ejjel korhazban voltunk vele. Reggel karikas szemekkel erkeztem meg a munkahelyre. Fonok reagalasa: Hozok 1 matracot, pihenj egyet orat EBEDSZUNET UTAN.
M.o-n mi lenne?"

Egyszer egy átmulatott éjszaka után reggel még kapatos állapotban sikerült dolgozni mennem. A tulajdonos-igazgató néz, aztán mondja:

- Baromi szarul nézel ki.
- Szarul is vagyok. Egész éjjel ittam. <hukk>
- <vigyor> Menj át az Albatroszba és dobj be egy Unicumot.

;))

--
trey @ gépház

A hozzászólások egy jelentős része félreérti az írást szerintem.

Balázs, mint egy szoftver- és termékfejlesztő cég vezetője nyilván nem az "alja" IT-s, supportos rendszergazdikról és más hasonló, ilyen-olyan cégeknél kényszerből megtűrt, de az adott cég fő üzletmenetével nem foglalkozó alkalmazotti formákról ír (ezért is agyelszívást emleget, ugye, nem pedig kézlevágást, vagy hasonlót), hanem elsősorban azokról a fejlesztőkről, szoftvermérnökökről, akikre egy az IND-hez hasonló cég a világon bárhol alapozná a működését. Ebben a szegmensben, pár éves gyakorlat után itthon is normál esetben minimum hétszámjegyű az átlagos bruttó havi kompenzáció, ha az ember nem akar nagy fluktuációt látni. És ennek ellenére az emberek ebben a szegmensben is folyamatosan migrálnak nyugatra, holott ez pénzügyileg ritkán jobb a nullszaldónál. De nem csak pénzügyi oldala létezik ennek a döntésnek, nyilván, és erre akar utalni ez a cikk is...

--
The reason that half of us are in computing at all is that we see computers as things that we can make beautiful things out of..

azert kivancsi lennek, hogy az IND, vagy barmely mas sw. ceg mikor fog Mo-n iparagi minimumber vagy folotte fizetessel allast hirdetni.
mert amig Ausztriaban, Nemeto-ban vannak ilyen hirdetesek - mivel van iparagi minimumber - addig nalunk semmi hasonlo, csak forumok es sorozesnel pletykak.
es igy barmely cegvezeto frankon tudja mondani, h naluk milyen versenykepesek a kompenzaciok...
(az pedig, h hol nyit irodat nagyban fugg hol vannak a ceg fo ugyfelei, piaca. es ha Nemeto-ban akkor ott muszaj irodat nyitni meg ha draga is...)
mindemellett a cikkben igaz, h komplex problema. de vannak erosen feligazsagokra epito kijelentesek is.

"azert kivancsi lennek, hogy az IND, vagy barmely mas sw. ceg mikor fog Mo-n iparagi minimumber vagy folotte fizetessel allast hirdetni."

Speciel az IND és a hozzá hasonló tevékenységi körű cégek messze az IT átlag felett fizetnek. Szerintem kevered ezeket a cégeket a kétfős kiscégekkel...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Azt felejtik el sokan, hogy a pénz NEM minden. Egy jó informatikus itthon is kurva jól él. A különbség az, hogy mondjuk Angliában, Svájcban, Németországban, skandináv országokban látsz jövőképet, a társadalom pedig törődik a normális tagokkal, és erősebben bünteti a kilengést. Ehhez hozzátartozik, hogy a a bevándorlók, és kisebbségek - most nem cigányozás jön, hanem ez a valóság - jogait védik, biztosítják, de a kilengéseket nem tűrik el, nagyon hamar kikerülsz a rendszerből, ha nem követed a szabályokat. Nem esztelen, önkritika nélküli szabályozás, és esztelen, kritika nélküli jogvédelem van, mely Mo-ra - politikai okokból - annyira jellemző. A társadalom (ön)szabályozása miatt a munkáltatók betartják a szabályokat, ahogyan a munkavállalók is. Kivételek természetesen mindenhol vannak.
Vegyük pl Dániát. Koppenhágában töltöttem el egy hetet, ahol jellemző volt, hogy NEM zárták az emberek a biciklit. Egész éjszakára kint hagyták.Ez megéri akár a kevesebb megtakarítást, mert itthon mire fogod költeni? A riasztóra, a kamerarendszerre, olyan kurva drága házra, amelyik környékre nem is mennek kisebbségiek, és olyan orvosi kezelésre, ahova nem meghalni mész be a kórházba? Ebbe kell belegondolni. Aki elmegy itthonról ezért megy el.
A változáshoz pedig nem sok kellene, csak annyi, hogy az emberek normálisan álljanak egymáshoz, és egységes, apolitikus tömegként fellépni,a szarházi politikusok abból értenek. Kint sem úgy kezdődött, hogy szentek voltak a politikusok, most sem azok gondolom, de rá voltak kényszerítve, hogy normálisan cselekedjenek. Én ezt így látom, aztán lehet ez nem jó irány.
Eredeti cikk érdekes abból a szempontból, hogy megmutatja - szerintem is pár tévedést tartalmazva -, hogy nem feltétlenül a fizetés miatt mennek el innen, hanem a körülmények miatt, és basznak visszajönni a túró rudiért, amíg hasonló faszok irányítják az országot, mint a mostaniak, és az előző garnitúra, és a társadalom nem nő fel. Ezen csak az segítene, ha a külföldön szocializálódott tömegek hazajönnének, és olyan egységes tömeget alkotnának - választáson is - ami változást generál, és nem a nyugdíjasok döntenék el egy négyévente odadobott 50.000-80.0000 forintért az ország sorsát, amit aztán az emiatt (is) dráguló élet többszörösen elvisz, mert végül nem lesz miből kapniuk a kis nyugdíjacskát. Na, ezért megy el sok fiatal, mert ez a sok faszság van.

Nekem akkor esett le a tantusz, amikor családtörténeti kutatásaimmal kapcsolatban elkezdtem 19/20. századfordulós napilapokat olvasgatni. Hát, teljesen ugyan az ment a közéletben, mint most. És folyamatosan azzal húzták a közt, hogy még öt-tíz év és itt van már a kánaán. Aztán felnőtt négy-öt generáció, és még mindig ugyanott tartunk. Bocs emberek, én nem akarok annyira kiszúrni a gyerekimmel és az unokáimmal hogy nekik Magyarországon kelljen felnőniük és élniük.
Csaba

Nyilvan mindig masban kell keresni az ellenseget meg a hibat, mindig masok tehetnek rola, hogy nekunk valahogy nem megy. A jo magyar ember sose tehet semmirol, tenyleg. Mindig csak Moszkva, Brusszel, a New York-Tel Aviv tengely vagy eppen Bukarest tehet mindenrol. Meg az IMF. Meg a bankok. Meg az energiaipar. Meg a multik. Meg a tokesek. Zsenialis ez a felfogas.

Ja es persze ne feledjuk soha: 1955-ig Ausztria is egy megszallt allam volt, a szovetseges hatalmak altal felosztva, ugyanugy allomasoztak ott szovjet csapatok, mint az NDK-ban.
Amikor Magyarorszagon Sztalin legjobb magyar tanitvanya, Rakosi es tarsai meg a szovjetek szamara is durva modon tkp. terrorizaltak az egesz tarsadalmat, Ausztria megszallt allam volt. 1955-ben nyilvanitottak orok fuggetlenseget. Elotte meg Ausztria 1938-tol megszallt allam volt, 0 fuggetlenseggel, a Harmadik Birodalom resze volt. Megis meg tudtak elozni azt, hogy a szovjetek teljesen megszalljak az allamot es az erdekszferajuk resze legyen.

Értem én, hogy egyszerű tudatlanságból vagy gonosz számításból egy mesevilág igéjét osztod nekünk. Csak az a baj, hogy annyira nem logikus, hogy a társadalom tanultabb rétegében, amelyhez a HUP olvasói is tartoznak, szerencsére kevesen veszik be.

A magyar gazdaság történelme néhány villanástól leszámítva aligha nevezhető hatalmas sikernek. A magyar gazdaság, pontosabban a mo-i uralkodó és nemesi családok gazdaságának alapját évszázadokon át a mezőgazdaság adta. Az innováció fontos lett volna, mégis a nyugati újítások (pl. 3 nyomásos gazdálkodás, ló alkalmazása pl. ökör helyett, vas eszközök fa helyett, de a malmok technikai fejlettségét is említhetjük) mind csak lassan lettek átvéve. Inkább az emberekről próbáltak újabb és újabb bőrt lehúzni. Tehát ez néhány évszázadnyi magyar szerencsétlenkedés aligha írható a zsidók számlájára. Inkább a besenyőket, mongolokat/tatárokat (akik negatív hatása sokkal kisebb lett volna, ha akkoriban az idegengyűlölet kungyülölet formájában nem osztotta volna meg az erőket), valamint a törököket és a Habsburg-Vatikáni "Szent Szövetséget" kárhoztatnám.

Aztán jött az ipari forradalom, a földművelés háttérbe szorult. Mivel a földművelésből a zsidók ki lettek tiltva, a gazdasági hangsúly eltolódása valóban előtérbe helyezte az addigi számkivetetteket. És valóban, a XX. sz. közepéig tényleg erős volt a zsidó nagytőke befolyása. Ez a zártabb tőkés világ, amelyet pl. Henry Ford is előszeretettel szapult, később teljességgel eltűnt. Aki mást állít, az igencsak lenézi a nem zsidók észbeli képességeit.

Magyarország valóban most sincs jó helyzetben, amiért nagyrészt a szovjeteket okolhatjuk, de be kell vallani, hogy 1956-ban egy kommunistát, Nagy Imrét, a forradalommal támogatni is fenemód rossz lépés volt, ugyanis ez volt a nyugati tétlenség (és teljes nemzetközi értetlenség) egyik fő oka. Aztán jött a rendszerváltás, ahol nagyjából azt láttuk, hogy az innováció és beruházás hiányában a lerobbant iparunk kifeküdt, valamint gyakorlott vállalkozóink és tőkéseink nem voltak. Na most erre a helyes válasz az idegengyűlölet? Ezzel megakadályozható az agyelszívás (vagy inkább agy-elmenekülés, mivel fejlett cégek nemigen merészkednek be a mocsárba)? Segít a zsidógyűlölet, ahol egy mesevilág szabályait próbáljuk a valóságra ráhúzni és ezzel hamis célt kitűzni a nemzet haladásáért szívvel-lélekkel küzdők elé? Nem, a gyűlölet nem csak alapvetően keresztényietlen, de elvezet a cikk nyitóproblémájához.

A műveltség nem 0 vagy 1, ráadásul egy sokdimenziós "vektor", aminek esetleg az abszolút értékéről beszélhetünk. (Az egyes dimenziókról persze lehetne vitatkozni, ezért nem is neveznék meg egyet sem.) Ha Magyarország legműveltebb embere mondjuk 1, akkor szerintem 0,1 is kimagasló műveltséget jelent. Lehet, hogy ilyet sem találunk a HUP-on, de akkor is idegen nyelvet (elsősorban nyilván angolt) aktívan használó embereket sokat találunk itt, akik más kultúrával és más országbeliekkel virtuálisan vagy fizikailag kapcsolatban vannak. Egyesek kint élnek vagy éltek, mások az IT szektor viszonylag magasabb fizetéseiből eredendően több külföldi utazást engedhetnek meg maguknak, amitől többet ismernek meg a világból. Ez a fajta nyitottság és aktív befogadás szerintem egyik fontos pillére a műveltségnek.

nem mese világ, hanem történelmi tények, amiket a zsidó szécsényi által alapított magyarországi talmudista akadémia könyveiből nem fogsz megtudni.
néhány közülük: legnagyobb szektájuk a kereszténység (ezért is nevezik ezt a vallást zsidó-kereszténységnek), ez a magyarság legnagyobb halálos ellensége, így már 1. istvántól a megszállásuk alatt vagyunk; az oszmán birodalom pénzügyminiszterei és külügyminiszterei is közülük kerültek ki; a habsburg birodalomé is; károlyi mihály kormányában egyedül ő volt magyar, a többi közülük való volt (nézz utána mit csináltak a magyarokkal ezek!); kun béla -> kohn béla (ugye 1919 és környéke); szovjetek -> bolsevik zsidók; rákosi mátyás -> rosenfeld mátyás (ő is zsiráf); péter gábor ÁVH-s kínzótiszt: Eisenberger Benjámin (ő is zsiráf); bárd károly AVH-s vallatótiszt (aki védte a kaszinóvárost sukorón); körmös bauer, a szexuálisan degenerált szemita bauer tamás apja, ő is a joáv blum kaszinóvárosát védte. és így tovább... ha valaki nagyon akarja, mindenhol meg lehet találni őket, jelenleg IMF-nek hívják magukat

magyar nemesi családokat inkább magyarországinak nevezzük, manapság őket igazolványmagyaroknak hívnák, a zsidó stop.hu után szabadon: akik úgy tesznek mint a zsidók, akik olyanok mint a zsidók, akik úgy élnek mint a zsidók, azok zsidók -> ezért zsidó például szécsényi is és az összes többi "nemes". semmi közük a magyarsághoz.
héber-magyar szótár:
idegengyűlölet: a bennszülötteknek már kezd elegük lenni az elszaporodott gyüttmönt vérszívó parazitáktól/gyarmatosítókból, azaz nemsokára féregírtás következik.
mesevilág: a rendkívül kellemetlen igaz valóság (amit persze letagadnak, dehát már a nazírunk is megmondta: keressétek az igazságot és az igazság szabaddá tesz benneteket), amit nem oktatnak oviban.
_______
16,67 %

Az most mindegy. Az előadásmód, a stílus az, ami miatt szalonképtelen az egész. Akár igazad van, akár nincs, így nem fogsz elérni semmit. És mielőtt azzal jönnél, hogy te nem akarsz meggyőzni senkit, de, te meg akarsz, vegyél vissza a büszkeségből. Valamint nyílván neked is jobb lenne, ha meg tudnál győzni másokat. Persze úgy nehezebb áldozatnak lenni.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Bölcselkedésre - akárcsak szoftverfejlesztésre - igaz, hogy ha nincs előtted egy teljesen tiszta koncepció, akkor abból csak egy trutymóhalmaz jöhet abból ki, de semmi használható. Az írásodban teljesen zavaros terminológiákkal operálsz (zsidó, keresztény, magyar össze-vissza értelmezve), nem látszik az egészből semmi. Ezért sem vonható le következtetés az eredeti témára vonatkozóan.

A zsidók egy nép, amelyiket Isten kimenekített Egyiptomból, ezért cserébe ők kötelességként a nyakukba kapták a szabadságukban sokat korlátozó előírásokat, amit röviden zsidó vallásnak hívunk. Ez csupán a zsidó népre vonatkozó, tehát nem univerzális vallás. Fontos könyvük a Biblia, aminek egy mondatos összefoglalója ez: Ne tégy másnak olyat, amit magadnak nem kívánnál. Annyit mond még, hogy majd egyszer jön egy megváltó, aki uralkodni fog a világ végéig.

A keresztény vallások Pál terminológiájában a zsidó vallás vadhajtásai (szoftveres kifejezéssel fork). Azt mondják, hogy Jézus az elérkezett megváltó, és mivel uralkodni fog a világon, így a keresztény vallás minden népre kiterjeszthető. Jézus az Ó-Szövetség egy mondatos összefoglalóját megtoldja azzal a technikai segítséggel, hogy szeretettel fordulj mindenkihez.

A keresztény vallások közül a katolikus vallás igen érdekes. Azt mondja, hogy az egyházuk "anyaszentegyház", amelynek feje, a pápa, Krisztus földi helytartója. Sok más keresztény vallás hívei ezt úgy mondják, hogy a vatikáni multinacionális cég monopolizálni akarja a kereszténységet.

A magyarokat körbeírni jóval nehezebb, mert a honfoglaláskor bejövő és a mai magyarok között hatalmas a különbség. Egyrészt már honfoglaláskor is beolvadt több itt élő nép és sok nép települt itt le a magyarok után is. Másrészt a magyarok felvették a kereszténységet, azaz keresztények. II. Rákóczi Ferenc idejében kb. 90% református volt, azaz nem a Habsburg-Vatikáni "Szent-Szövetség" egyházának adózott, valamint a császár helyett a fejedelem próbálta meg a többi adóra rátenni a kezét. Aztán szépen visszaalakult az egész.

A kútfőből hamarjában összecsapott összefoglaló után látszik, hogy a kifogásolt viselkedést érdemes vagy kereszténynek vagy katolikusnak nevezni függően attól, hogy pontosan mire is utalsz. (A téged beárnyékoló almafát sem hívod almamagnak.) Szóval mi is pontosan az általad kifogásolt viselkedés? És a magyarokon kívül kiket tekintesz még áldozatnak, pl. angolok, spanyolok, németek vagy lengyelek ide tartoznak?

Ha a kérdéseket tisztán érthetően megválaszoltad, akkor talán megtudjuk, hogy a magyarok agyának elszívása egy valláshoz vagy valamelyik néphez köthető ármány-e szerinted.

Nem akarok belefolyni ebbe, már látom, hogy gőzerővel megy a bullshit, de ez szemet szúrt:

"A zsidók egy nép, amelyiket Isten kimenekített Egyiptomból, ezért cserébe ők kötelességként a nyakukba kapták a szabadságukban sokat korlátozó előírásokat, amit röviden zsidó vallásnak hívunk."
"A keresztény vallások Pál terminológiájában a zsidó vallás vadhajtásai (szoftveres kifejezéssel fork)."

Kicsit összemossa ez a dolgokat, mintha arra utalnál, hogy minden keresztény igazából zsidó, ami vallásilag a te gondolatmenetedet követve igaz, a keresztény vallás a zsidóból jön, de a népek között ez nem jelent semmit, a zsidó egy nép is a vallási közösség mellett, a kereszténynek ilyen mellékjelentése nincs. A keresztényt a vallás mellett erkölcs és normarendszernek szokták még használni, keresztény országnak hívjuk ezeket (itt körbe), pedig jelentős réteg nem vallásos. Egyszerűen csak ebben a kultúrkörben nőtt fel.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Nyilván nem pontos amit írtam. Szép is lenne, ha pár perc alatt pontos és minden szempontból elfogadható összefoglalást tudnék írni. Főleg miközben egy számomra tök új kódot debugolok éppen.

"mintha arra utalnál, hogy minden keresztény igazából zsidó"
Én ezt írtam: "a keresztény vallás minden népre kiterjeszthető". Tehát semmiképpen sem soroltam a keresztényeket a zsidó nép vagy a zsidó vallásúak közé.

"A keresztényt a vallás mellett erkölcs és normarendszernek szokták még használni"
Ez igaz, de ebből igazából az a viccesen hangzó állítás következik, hogy a zsidók keresztények. Ezért nem szeretem a vallást és a normarendszert keverni.

"jelentős réteg nem vallásos"
Ezt nem hiszem. Szerintem az emberek többsége hisz a világ, az élet és különösképpen a saját élete valamiféle értelmében. Legfeljebb a többség világnézete jelenleg nem esik egybe a "történelmi egyházak" által hirdetett világképpel.

Ez igaz, de ebből igazából az a viccesen hangzó állítás következik, hogy a zsidók keresztények. Ezért nem szeretem a vallást és a normarendszert keverni.

a vallas sosem jar normarendszer nelkul. Isten megmondja, mi a jo es mi a rossz, es a hiveknek ennek megfeleloen kell viselkedniuk, sot gondolkodniuk. Sot, ezt az Isten igenyet (=torveny) minden egyes ember szamara eloirja, es aki ezt felvallrol veszi, az a vegen porul jar.

Szerintem az emberek többsége hisz a világ, az élet és különösképpen a saját élete valamiféle értelmében. Legfeljebb a többség világnézete jelenleg nem esik egybe a "történelmi egyházak" által hirdetett világképpel.

En is igy latom. A bigott ateistak mellett egy masik megvezetett csoport, akik hisznek valamilyen termeszetfeletti dologban (barmiben, csak ne Istenben kelljen), mert a Satan extra beklyojaban vannak.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

"Isten megmondja, mi a jo es mi a rossz"

A nem egyistenhívő vallásokban ez nyilván komplikáltabb. Alapvetően mindegyik istennel békében próbáltak élni az emberek. Pl. egy rendes római polgárral szemben támasztott elvárások csak részben vallási eredetűek. Az ellenségeikhez való viszonyuk nyilván tükrözi az istenek világának stílusát, de bűnhődni nem kellett a másfajta viselkedésért (amíg az nem sértett egyetlen istent sem).

ez a "keresztény ország" egy izgalmas kerdes. Ez vagy azt jelenetene, hogy a keresztyenek orszaga (ilyen amugy mar van, csak nem itt), vagy egy olyan orszag, ahol a keresztyenek elnek, de mindket esetben egy olyan orszagot, amelyik Krisztust koveti (legalabbis a szo ezt jelenti).

Ez utobbi persze nem ugy ertendo, hogy ahol a keresztyenek _is_ elnek, mert a keresztyenek mindig csak egy (szambeli) kisebbseget alkottak, az aranyt kb. annyira saccolnam, mint az etel es az abban levo so viszonya.

Szoval imho sem ez itt, sem pedig a tobbi itt (vagy mashol) korbe nem keresztyen allamok. Az ellenproba pedig eleg egyszeru: vajon a Krisztus Jezust kovetik-e ezek az orszagok, azok vezetoi, azok allampolgarai? A valasz pedig: LOL...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Letezik az a fogalom, hogy kulturalis keresztenyseg. Ezt akarja jelenteni, hogy kereszteny allamok.
Azok az emberek is ismerik es unneplik a karacsonyt, akik nem is keresztenyek. Persze szamukra teljesen mast jelent ez az unnep. Persze ehhez annak is koze van, hogy a karacsony napja pogany unnepekhez kotodik, az egyhaz politikabol tette decemberre, nem igazan van koze az idopontnak Jezus szuletesehez.

pl. itt:

"Nemde * loptok, öltök és paráználkodtok, hamisan esküsztök, a Baálnak áldoztok és idegen istenek után jártok, a kiket nem ismertek: És eljõtök, és megállotok elõttem e házban, a mely az én nevemrõl neveztetik, és ezt mondjátok: Megszabadultunk; hogy ugyanazokat az útálatosságokat cselekedhessétek!"

egy apro szeljegyzetkent ez mondjuk into pelda kellene legyen azoknak a gonosztevoknek, akik 'templomi eskuvot' rendeznek/berelnek.

de szoljon maga az Ur is:

"Képmutatók, igazán prófétált felõletek * Ésaiás, mondván: Ez a nép szájával közelget hozzám, és ajkával tisztel engemet; szíve pedig távol van tõlem."

azt talan nem tudod, de a kepmutatokrol lesujto velemenye van Jezusnak, aki kerek perec meg is mondja, hogy aki csak annyira 'jo'*, mint ok, az nem fog bemenni a mennyek orszagaba, azaz rajuk a kenkoves es tuzes pokol var. Ez mondjuk nem is csoda, ha valaki latja a hasonlosagot a 2000+ evvel ezelotti kepmutato zsidok es a mai kor vallasoskodo embere kozott: mindketton csak maz a vallas, a belseje pedig romlott, nincs meg benne Isten Szelleme, es nem is jo masra, mint hogy az Ur haragjat szenvedje orokkon orokke.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Templomi esküvő: aki nem keresztény vallású, hanem kulturális keresztény (azaz pl. egy nyugati ateista), az nem is csinál ilyet. Az az igazán képmutató, aki elvileg vallásos, jár misére, áldoz, fizeti az egyházadót és itt ki is merül a vallásossága.

Aki kulturálisan keresztény, az tiszteletben tartja, hogy az év végén

"azt talan nem tudod, de a kepmutatokrol lesujto velemenye van Jezusnak"
A képmutatás az független attól, hogy vallásos-e valaki, vagy nem. Az, hogy vallásos szempontból képmutató valaki, az ugyanolyan megítélés alá kell essen, mint más szempontból.

Egy kulturális keresztény az nem vallásoskodó ember. Tiszteletben tartjuk, hogy létezik a vasárnap, mint pihenőnap, amikor a keresztények az Úr napját ünneplik. A társadalom azon tagjai számára is munkaszüneti, pihenőnap, akik nem ünneplik ekkor az Úr napját.

Tiszteletben tartjuk, hogy létezik Karácsony, amikor a keresztények Jézus születésés ünneplik, a társadalom minden tagja elfogadja, hogy ez legyen munkaszüneti, kitüntetett nap a naptárban.
Ugyanez igaz a húsvétra, a vallásotok legnagyobb ünnepére.

Minden szekuláris állam, ahol a vasárnap munkaszüneti nap, ahol a karácsony és a húsvét az egész társadalom számára munkaszüneti nap (egyenrangú mondjuk a nemzeti ünnepekkel), az egy kulturálisan keresztény állam.
Például Izrael nem ilyen.

Kínában a szombat-vasárnapos hétvége 1995 óta létezik. Nem ünneplik a karácsonyt. Nem is tekintjük kulturálisan keresztány államoknak egyiket sem, pedig Kína egy olyan ország, ahol terjedőben van a kereszténység, többen is 100 millió fölé teszik a keresztény vallásúak számát.

Hiába gondolod, hogy nem létezik a kulturális kereszténység, a vallásotok több ország életének rendszerét befolyásolja, még akkor is, ha a legtöbb ember, aki ezekben az országokban él, nem hívő keresztény.

aki nem keresztény vallású, hanem kulturális keresztény (azaz pl. egy nyugati ateista), az nem is csinál ilyet.

ha te mondod. En mindenesetre lattam mar ilyet, nem is egyet, es azota sem ertem a jelenseget, hogy mi a banatert kellett?

Szoval hiaba mantrazod, hogy letezik a kulturalis keresztyenseg, ez kb. olyan, mint egy muvirag. Odamegy a meh, aztan wtf-el egyet. Aztan hazamegy, es amikor kerdezik, jartal-e viragon, akkor mit mond, jartam vagy nem jartam? Azt, hogy nem jartam. Mert hiaba tunt ugy messzirol, hogy virag, de kiderult, hogy egyaltalan nem az.

Na kb. ez a helyzet ezzel a kulturalis k-sag nevu szornyuseggel. A neve szerint az (kene legyen), de amint nagyon jo leirast adtal rola, es te is leirtad: semmi koze hozza. Mert semmilyen osszefuggest nem latok az Ur napjanak unneplese vs. te se dolgozol vasarnap, vagy a karacsonyt megunnepeljuk* (mondjuk en ezt a mainstream keresztyen karacsonyt is hitvanynak tartom) vs. te is allitasz fenyofat, stb. kozott.

Kb. olyan ez, egy masik hasonlat, hogy jobban ertsd, mintha azt hajtogatod a haverok kozott, hogy tegnap este szex volt a guminoddel. Mondom, eroskodhetsz, hogy de volt szex, tutira, de ha valakinek mar volt dolga igazi novel (is), az talan nem alap nelkul ekezi ezt a kulturszexet. Attol, hogy a garazsban alszol, meg nem leszel auto.

Hogy a keresztyenseg tobb orszag eletet befolyasolja, azt ne keverd ossze ezzel a kulturizevel. Ez utobbi csak arra jo, hogy az ember megundorodjon tole. Az Ur szerint mi olyanok vagyunk, mint a so. Abbol sincs sok az etelben (mint ahogy hivekbol sincs sok), de pont azzal, hogy a hivek marnak (mint a so), nem engedik megrohadni a tarsadalmat - ami pedig magara hagyva menthetetlenul bekovetkezne.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

"En mindenesetre lattam mar ilyet, nem is egyet, es azota sem ertem a jelenseget, hogy mi a banatert kellett?"
Nem gondoltam volna, hogy nem kereszteny vallasuaknak az egyhaz megengedi, hogy templomi eskuvot tartson. Oke, meg kell keresztelkedni, meg talan bermalkozni is kell (talan), de onnantol kezdve az adott egyhazkozseg vezetojenek a felelossege, hogy kinek engedi a templomi eskuvot. Ha engedik olyanoknak is, akik a megiteles szerint nem kereszteny vallasuak, akkor az az egyhaz hibaja is, es nem csak aze, aki ott akar eskuvot tartani.

"A neve szerint az (kene legyen)"
Marmint a neve szerint micsoda? A kulturalis keresztenyseg nem keresztenyseg, nem vallas, semmi koze a keresztenyseghez. Ez egy fogalom, ahol mindket szo fontos, nem a keresztenyseg valamifele jelzovel valo ellatasa. Ugyanugy, mint ahogy a szamitogephaz kifejezesnek sincs koze lakoepuletekhez (angolul ugye computer case, azaz egy olyan tarto, amiben a szamitogepet tartjuk, jobb kifejezes).
Nem is allitottam, hogy vallas lenne. Ez egy kulturalis/tarsadalmi rendszer, amit kovetunk. De a vallashoz nincs koze.

"Mert semmilyen osszefuggest nem latok az Ur napjanak unneplese vs. te se dolgozol vasarnap"
Hany olyan tarsadalmat tudsz a vilagon, amire nem volt befolyassal kozvetetten (azaz pl. hoditok utjan) a keresztenyseg, es a vasarnap munkaszuneti nap?
A fenyofa vs. karacsony rossz pelda, pont a kulturalis keresztenyseg megletere pelda: egy olyan nepszokas volt, amit ma mar minden kulturalisan kereszteny allamban megtartanak. Nepszokas, egyaltalan nem vallasi eredetu dolog.
Tobb feltetelezes szerint eredetileg egy pogany szokasbol indult ki, amit aztan bizonyos kereszteny csoportok nemet teruleteken atvettek. Azota pedig mindenki a karacsonyhoz asszocialja a fenyofaallitast.
Mivel leteznek ilyen, nem vallasi eredetu, de egy adott vallashoz kotheto dolgok, pont ez a bizonyitek arra, hogy letezik az a fogalom, hogy kulturalis kereszteny.
Ha te hithu keresztyen vagy, akkor elvileg nem allitasz fenyofat Jezus szuletesenek unneplesekor, mert az egy, a vallashoz nem kotodo nepszokas, nincs koze Jezushoz.
Te allitasz fenyofat karacsonykor?

"de pont azzal, hogy a hivek marnak (mint a so), nem engedik megrohadni a tarsadalmat - ami pedig magara hagyva menthetetlenul bekovetkezne."
En inkabb azt gondolom, hogy minden vallasnak feladata a tarsadalom szamara egy erkolcsi ertekrend megmutatasa. Nem fontos a tarsadalom szamara a kulonfele vallasi szertartasok meglete, de egy kozos erkolcs szukseges, hiszen peldaul ez lesz a jogrend alapja.
A keresztenyseg a nyugati tipusu tarsadalmak szamara egy ilyen erkolcsrendszert adott. Ugyanigy az iszlam allamokban az iszlam is ilyen. Ad egy erkolcsrendszert. A tarsadalom nagy resze betartja, de nem vallasos ember.

Te is lehetsz kulturalis iszlamista, ha betartod az iszlam erkolcsi elveit (a kulonfele szertartasokat hagyjuk, az a vallas, es nem az erkolcsrendszer resze), peldaul nem fogyasztasz alkoholt, nem eszel bizonyos eteleket stb. De attol meg nem leszel iszlam vallasu, es nem kell hinned Allahban.

akkor az az egyhaz hibaja is, es nem csak aze, aki ott akar eskuvot tartani.

en is igy gondolom

A kulturalis keresztenyseg nem keresztenyseg, nem vallas, semmi koze a keresztenyseghez.

pont ezert ekezem, hogy ez a takolmany egy formedveny. Hivjak inkabb europai kulturanak, tarsadalmi igazsagossagnak, nephagyomanynak, whatever, csak ne legyen benne a "keresztyen" szo, mert ahhoz semmi koze. A szamitogephaz meg pont ordas melleloves, mert annak van koze a szamitogephez, ami benne 'lakik', szoval ezt senki nem hibazza el.

Te allitasz fenyofat karacsonykor?

nem

Te is lehetsz kulturalis iszlamista, ha betartod az iszlam erkolcsi elveit

onellentmondasba keveredtel. Hanyan tartjak be ebben a kulturalis k. vilagban a keresztyen erkolcs elveit? A fenti bibliai idezetek alapjan mondjuk ugy, nem jellemzo. Ha pedig te sem (es nem vagy ezzel egyedul, sot) tartod be (ne mondd, hogy de, mert valoszinuleg fogalmad sincs arrol, hogy ezt eszik-e vagy isszak), akkor hogyan is leszel te/barki kulturalis keresztyen?

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

"csak ne legyen benne a "keresztyen" szo, mert ahhoz semmi koze."
Okes, felolem hivhatjuk europai kulturanak. De akkor el kell ismerned, hogy a legtobb magat keresztenynek nevezo ember nem az. Ez mondjuk viszont mar a ti hibatok. En peldaul nem latom, hogy ez ellen igazan kuzdenetek. Persze a hitoktatas resze lesz az iskolai tananyagnak, aztan sikerul is olyan embereket nevelni, akik azt hiszik magukrol, hogy keresztenyek, de semmi kozuk hozza. Semelyik vallasnak nincs helye az oktatasban, pont ezert. Ugyanigy, egy ontudatlan kisgyereket megkeresztelni sem igazan keresztenyi dolog.

"Te allitasz fenyofat karacsonykor?

nem"
Szep dolog. Komolyan.

"onellentmondasba keveredtel."
Igazad van, bocsanat. Szokasokat akartam mondani.

De akkor el kell ismerned, hogy a legtobb magat keresztenynek nevezo ember nem az.

magyarazd el, miert

Persze a hitoktatas resze lesz az iskolai tananyagnak, aztan sikerul is olyan embereket nevelni, akik azt hiszik magukrol, hogy keresztenyek, de semmi kozuk hozza.

Az teljesen jo, hogy vannak egyhazi iskolak (mondjuk amikor egyben volt szerencsem 'vendegszerepelni', akkor ertetlenkedtem is, hogy miert jarnak ide olyan gyerekek vagy inkabb kamaszok, akiknek szemmel jol lathatoan semmi kozuk Istenhez? De ez rendszerszintu problema), es az is koser, ha a hivek allami iskolakba jaro gyerekeinek is van lehetoseguk hittanra. Dehogy a hittan kotelezo legyen minden egyes iskolaban, az tobb mint rossz otlet. Nyilvan a kdnp-s szoftver bugja a fideszes hw-n. Szivbol remelem, komolyabb vesztesegek nelkul tuleljuk ezt a Hoffmann virust.

Azt viszont nem hinnem, hogy az igy vegzett gyerekek/kamaszok abban a tevedesben lennenek, hogy ok keresztyenek. Szerintem amikor az iskolai evek alatt szembesulnek azzal, hogy mi a keresztyenseg tanitasa, mindenki el fogja tudni donteni, hogy valoban auto lett-e, vagy csak egy idegen targy a garazsban.

Semelyik vallasnak nincs helye az oktatasban, pont ezert.

elegge ovon aluli lenne ezek utan, ha most azzal jonnek, hogy 'dehat a keresztyenseg egesz Europara ranyomta a belyeget'. Viszont azt is tisztan kell latni, hogy vilagnezetileg semleges oktatas / vilagkep nem letezik. Mert ha kitiltod a vallast az iskolakbol, akkor is egy eszmet, egy vilagnezetet terjesztesz. Ti. az ateizmus is egy(fajta) hitrendszer. Miert kellene pont ennek elsobbseget (v. eppen kizarolagossagot) biztositani?

Ugyanigy, egy ontudatlan kisgyereket megkeresztelni sem igazan keresztenyi dolog.

az apostoli idokben (1. sz.) az volt a szokas, hogy amikor valaki megkeresztelkedett, akkor az egesz 'hazanepevel' egyutt tortent. Vannak, akik szerint ebben a gyerekek (including ujszulottek) is benne voltak, vannak, akik szerint csak a felnottek. Ha hitetlenek hozzak be a kisbabakat megkeresztelni (azaz megint egy tartalom nelkuli, gonosz dologrol van szo), azzal nem ertek egyet, es az valoban nem keresztyeni. De a hivok gyerekei, babai ellen nincs kifogasom, hiszen ott van tartalom, az nem maz, az nem kepmutatas. Egyebkent gondolj bele: a zsido fiukat is 8 napos korukban meteltek/metelik korul. Marpedig a keresztseg ennek az oszovetsegi kultuszi ritualenak az ujszovetsegi megfeleloje.

Szokasokat akartam mondani.

en is inkabb efele gondoltam volna a dolgot. De pont ezert tiltakoztam kezzel-labbal: ezek az atlagbelaknak ures, gepies szokasok, amiknek semmi kozuk az Urhoz. De ha europai kulturanak mondod, az szamomra is vallalhato (marmint a fogalom), noha ez eleg keplekeny massza...

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Nem gondoltam volna, hogy nem kereszteny vallasuaknak az egyhaz megengedi, hogy templomi eskuvot tartson. Oke, meg kell keresztelkedni, meg talan bermalkozni is kell (talan), de onnantol kezdve az adott egyhazkozseg vezetojenek a felelossege, hogy kinek engedi a templomi eskuvot. Ha engedik olyanoknak is, akik a megiteles szerint nem kereszteny vallasuak, akkor az az egyhaz hibaja is, es nem csak aze, aki ott akar eskuvot tartani.

A katolikus templomokban egy katolikus ember és egy nem katolikus ember házasságot köthet. Ehhez valami engedélyt kell kérni, már nem emlékszem pontosan, talán esperesi engedély. Ha jól emlékszem, pápai utasítás az egész és voltaképp csak egy formalitás, nem mérlegelnek.

Amennyire tudom, reformátusoknál még ennyi sem kell.

Négy generációra felmenőleg a felmenők minden generációban hajlandók voltak migrálni a (jobb) munka után. (Érdekes módon mindig nyugati irányban: Máramaros -> Szatmár -> Hajdúság -> Pest magye) Ezzel a gyerekeiknek jobb életszínvonalat, jobb iskolát tettek lehetővé. Az ő szellemükhöz lennék hűtlen, ha én nem pontosan ugyanezt tenném a saját élethelyzetemben.
Csaba

Na, azert a tortenelmi Magyarorszag teruleten valo vandorlas talan nem ugyanaz a kategoria, meg akkor sem, ha esetleg ez evszamtol fuggoen tenyleges hataratlepessel is jart. Valoszinuleg nem konnyu ma Magyarorszagon olyan csaladot talalni, ahol 4-5 generaciora vetitve ne lenne ervenyes az, amit irtal. Nem beszelve arrol, hogy az ilyen jellegu vandorlas nem feltetlenul jelentett komoly kulturalis valtast es velhetoen nem befolyasolta az anyanyelvhez fuzodo "viszonyt", ha mar a felmenok szellemisegenel tartunk.

A "jobb munka utani migralas" egy eleg szubjektiv dolog. Jobb munka kinek? A csaladfonek nyilvan, na de mi van a feleseggel/elettarssal? En nem tartom tul fairnek, hogy amig a ferj az altala valasztott szakmai podiumon tundokol az uj hazajaban, addig a feleseg a negy fal kozott azon kesereg, hogy nem kap a vegzettsegenek megfelelo munkat. Nekem sok magyar ismerosom van itt, de egy csaladot sem ismerek, ahol a feleseg a korabbi szakmajaban dolgozik, ha egyaltalan dolgozik. Lehet magasabb az eletszinvonal, esetleg sajat haz, draga auto, ha az asszony boldogtalan, mit er az egesz? ;)

Na, azert a tortenelmi Magyarorszag teruleten valo vandorlas talan nem ugyanaz a kategoria, meg akkor sem, ha esetleg ez evszamtol fuggoen tenyleges hataratlepessel is jart.

Miért is? Akkoriban egy költözés teljes szakítást jelentett az otthontól, idegen kultúrát, nem ritkán idegen nyelvi környezetet. Nem igazán látom a különbséget.

Jobb munka kinek? A csaladfonek nyilvan, na de mi van a feleseggel/elettarssal?

Egyetértünk. Esetünkben úgy migráltunk, hogy a feleségem is a szakmájában dolgozik, a végzettségének megfelelő pozícióban. (Ő is PhD-val rendelkező kutató, mint én.) Szépen építi a karrierjét, akárcsak jómagam.

Csaba

Valoszinuleg igazad van. En alapvetoen a sajat csaladom tortenetebol meritett tapasztalatokra alapoztam az allitasomat, feltetelezve, hogy magyar anyanyelvu csaladrol es magyarlakta teruletekrol van szo. Nalunk inkabb a del-eszak ill. kesobb pl. a keleti irany volt a jellemzo es tudom, hogy ezeket a valtasokat a csalad viszonylag konnyeden vette.

+1.
Arra vagyok kíváncsi, hogy vajon mekkora tömeg lenne a megfelelő? 5e, 10e, 100e, 1 millió fő? A nagy kérdés az, hogy hogyan lehet a rengeteg burokban élő, világot nem látott, tudatlan (röviden: buta - bocsánat, de ez az igazság) embert meggyőznie a kritikus tömegnek. Aki a kérdést megválaszolja helyesen és meg is valósítja azt, némi túlzással ő lesz a jövőnk vezetője.

1 millió aktív, tudatos szavazó. Ez ellensúlyozza a nyugdíjasok megvásárlását - nem őket nézem le, de ez az igazság -, és a "nem szavazok rájuk, mert komcsik/nácik/fideszesek, inkább a másikra már inkább, bár azokat sem szeretem" uszított tömeget. A plusz egymillió miatt van 2/3. remélem a sok külföldre menő regisztrál, és megbosszulja az elüldözést egy ellenszavazattal az előző 12 évnek... egy normális erő mellé húzott X-el, mert őket támogatja.

leszarom mit gondolsz. Az, hogy összekötsz egy itteni fogalmat egy régi politikai szlenggel az téged minősít. Nekem fel sem tűnt. Akkor, ha azt mondom magyar vagyok, akkor hiteltelen leszek, mert fideszes vagyok? Csak mert ők használták, tudod, a haza nem lehet ellenzékben. Aztán mi volt még? Meg tudjuk csinálni, azt mondom, akkor meg maszopos vagyok? Ne már. Szerintem te vagy a hiteltelen, mert nem azt nézed mi a lényeg, hanem belekapaszkodsz egy mondatba, valamibe, hogy kimondhasd a másik hiteltelen?
Talán valamelyik másik érdekszférát támogatod és te is a birkák része vagy, aki "nem szeretem őket, de a másik sokkal rosszabb" típus? Mert innen úgy tűnik.
Egyébként amire utalsz , szerintem már nem is létezik, mint párt, azt hiszem még valami adó visszaigénylést is visszakérnek tőlük (vagy az a madaras párt, nem tudom, ennyire érdekelnek). De nyugodtan hőzöngj csak, és a vezír, vagy a megváltó mellé tedd oda az X-et :)
Nekem egyébként egy X év politikusság után nem 3 budai villával, 2 nyaralóval, és 4 autóval rendelkező egyén lenne a szimpatikus, de akiknek igazán össze kellene fogni, azok különböző palettán állnak, és ők is képviselik, dehát a másik szoci/fideszes vonalat, és még nem értették meg, hogy a közös nevezőt kellene keresni, a jobb dologért, és ez egy "érdekházasság" lenne.

aláb a válasz, a tablet néha megvicceli az embert, főleg, ha úgyis csak félgőzzel csinálja a dolgot :)
egyébként most jut eszembe, az "nyugodt erő" volt, nem pedig normális, ha a tulipános bagázsra gondoltál.
ha meg nem arra, akkor nem tudom melyikre, de őszintén szólva nem is érdekel.

nem, azert dobbantottam, mert otthon nem volt kilatas semmire. otthon nem lehet hitel nelkul autot, lakast venni (jo, lakast itt sem hitel nelkul, viszont autot szinte barmikor...); plusz egyik nagy cegnel sem latok normalis eloremeneteli lehetoseget pozikban.

a burkolt partreklamra meg had ne valaszoljak.

kerlek, vezesd le nekem akkor, hogy hogy lehet megvenni egy 10M-es autot 400k netto fizubol (amibol mondjuk 100k marad meg minden kiadas utan). ha ez kesz, erdekel a terved egy 25M-es hazra is.

a legtobb rovid tavra tervezo ismerosomnek ennyi a celja: felrerakni egy jelentosebb osszeget, hogy ezeket meg tudjak venni KPre, majd hazakoltozni.

Ja, ha ennyiért kell autó, úgy nyilván. Egyébként 3 millióért vadonatúj, üzembiztos, és még nem is gyenge autókat kapsz. Vagy ha azok fapadosak, akkor használtan ugyanennyiért már Audit/Volvot is. Igaz, azzal nem lehet villogni a haveroknak se, meg csajozni sem feltétlenül alkalmas.
A 25M házról meg mintha azt mondtad volna, külföldön sem feltétlenül megy. De ha érdekel a saját tervem: ha kérném, a szüleim lazán tudnának támogatni ekkora összeggel. Pedig mikor kisgyerek voltam, még körlámpás ladánk volt, meg jó esetben karácsonyra is ruha/cipő. Csak ők az állandó "nincs munkahely, nincs pénz, szar ez az ország" puffogás helyett dolgoztak.

persze, vannak olcsobb autok.
csaladanya, Audi TT, hatso ulesen gyerekules. es _senki nem nezi meg_; itt a topikban pedig mar rogton ugrottatok egy 10M-es auto ra is. na, tisztan latszik, miert kell elmenni, lasd Ago kommentjet "hat az olcsobb auto nem jo, he?".

a 25M-es haz innen megy, egyetlen apro bokkeno, hogy csak itt egy apartman nem 25M, hanem mondjuk 250-300M :-) (sajnos).

en dolgoztam otthon is ~7-8 evet, amig lett diplomam foallasban, szoval ne nekem papolj arrol, hogy puffogas helyett melozni kell; de mint mondtam, nem lattam jovokepet. es igy van ezzel a korosztalyom nagyresze is, akar tetszik, akar nem.

ettol fuggetlenul egy 3M+15M -es lakasra (legyen felkerekitve 20M, remelem ez mar nem tul sok...) is erdekelne hitel nelkul a terved, havi 100/200kt felrerakva. gyujtogessen az ember 100 honapig?

osszessegeben nem tudom. azt tudom, hogy a munkahelyemen van egy carrier plan, ami kb 15-20 evet felolel, van szakmai fejlodesre lehetoseg, van koltozesre lehetoseg (USA fokepp, de igazabol barhova, ugy, hogy utana visszakoltozik az ember), sot, mar a masodik/harmadik pillar tervezes + korai nyugdijra is van csomo fele ceges tervezet. ezek otthon nem voltak adottak, hiszen nem gondolta senki, hogy Te ugyanannal a cegnel fogsz dolgozni 25 evig, ugy, hogy van eves fizetesemeles, normalisak a munkakorulmenyek, eloleptetgetnek, etc.

az 5 eves terv most a PhD megszerzese (kb harmada kesz), a nemet felsofok elerese, illetve megtanulni svajci nemetul valamilyen szinten. a tobbi mar nem csak rajtam mulik, hanem a masik felemen is :)

Persze hogy ugrunk a 10M-es autóra, mikor itthon nagyon ritka. Hozzátenném, hogy nem is tudnak többet annyival, amennyivel drágábbak, hiszen üzemanyagot jellemzően nem hogy kevesebbet, de inkább többet fogyasztanak, az utasbiztonság már feléből is teljesen jó, a sebességkorlát meg arra is ugyanannyi, még ha ezt a sok tapló aki itthon vezeti őket nem is veszi tudomásul.
A lakásról: most eltekintve attól, hogy eszemben sem lenne venni, mert nem éri meg, mondtam már, hogyan lenne megoldott. Jelen pillanatban egyetemmel, albérlettel, kajával, szórakozással, hobbival együtt is belül vagyok a havi 150 000Ft költségen. Amit ezen felül kapok, azt mind félre tudnám tenni. Igaz, nekem nincs családom, de ha lenne, az ideális esetben kapásból jelentene mégegy keresetet, a költésgeket viszont nem feltétlenül duplázná meg. Ehhez jön még a szülői támogatás - amit igaz idővel a lelkiismerete miatt úgyis visszafizet az ember, de legalább nem 25% a THM. És íme.
Hogy ez nem mindenkinek adott? A mekipultos szerintem kint sem Audival jár.
Ok, lehet nincs nagy jövő ebben az országban, de nem minden a pénz. Nekem itt a szüleim, akikkel nagyon jó a viszonyom. Itt a barátaim, akik közül soknak a nyelvtudás és képesítés hiánya miatt esélye sincs elmozdulni innen. Ezért igazából pont leszarom, hogy ez anyagilag/karrier szempontjából mekkora hátrányt jelent nekem, ezért nem akarok elmenni.
Ha mégis úgy döntenék, hogy elindulok, annak az lesz az oka, hogy megunom a sok ingyenélő eltartottat, megélhetési bűnözőt, színesfémtolvajt, és mindezt egyben. Esetleg ha lesz gyerekem, azt, hogy minden nap azon aggódjak, vajon az esélyegyenlő, épp felzárkózó kis lurkó leszúrta-e tízóraijáért. Vagy csak az itt élő emberek többségének a mentalitását.

Ő megelőzte ezt, hogy eljusson idáig, korábban kiment, mert úgy gondolta, hogy most nagyobb az esélye. Ezzel nincs is baj. A válaszaiból viszont az tűnik ki, hogy kicsit elferdült az értékítélete. Megjegyezném ez a habzsolás vezetett a hitelválsághoz. Nagyobb autó, mint kell, még egy autó, nagyobb ház, mert olcsón adják a hitelt, TV a konyhába is, stb. Ha mindenki csak a szükségletein felül 10%-ot venne meg, akkor nem lenne túlfogyasztás, hitel, Kínába kihelyezendő termelés stb. de ez van.
A 10 milliós autó önmagában nem baj. Ha van egy közepes cég vezetője, aki nem ilyennel jár, hanem mondjuk egy 10 éves Opel-lel, azt nem biztos, hogy nem furcsálnám. A "nekem 10 milliós autó kell, mert az az autó", pedig kurvára nincs rá szükséged az a kapzsiság, a komplexus, vagy a sima hülyeség. Persze költheti a pénzt, de akinek ez a normális, azzal valami nincs rendben.
A te hozzállásod pedig becsülendő. Annó Hofi parodizált ki valakit, aki hazatért a gengszterváltás után, és azt találta mondani, hogy "én csak a szabadságban tudtam élni", mi meg itt maradtunk 10 milliónyian, csókolom.

Szvsz nincs ebben a világon semmi becsülendő. Mindenkinek más a fontos. Nekem ez, Nagyznek - úgy tűnik - a 10 millás autó és a kinti jobb körülmények. Ebben én veled ellentétben semmi rosszat nem látok. Viszont azt állítani, hogy itthon szar élni, mert 10 helyett csak 3 M-ért tudsz autót venni... No, az a meredek.
Én elhiszem, hogy kellemesebb lehet kinn, de azért itt sem a dögkútból kell ebédre kihúzniuk az embereknek a sülthúsra valót.
Szerk: amúgy ha össze tudnék szedni annyi pénzt, valószínű én is vennék egy bugatti veyront :) De erre nem igazán látok esélyt ebben az életben.

"Viszont azt állítani, hogy itthon szar élni, mert 10 helyett csak 3 M-ért tudsz autót venni... No, az a meredek."
Mint ahogy mindig is mondtam, minoseg az, amit a vevo annak tart. Ha neked az a minosege az eletnek, hogy 10 millios autot vegyel, akkor egy olyan kornyezet szar lesz neked, amiben ezt nem teheted meg.
Ha neked az a minosege az eletnek, hogy turo rudit vegyel a boltban, akkor szar lesz olyan helyen elned, ahol ezt nem teheted meg. Ha neked az a minosege az eletnek, hogy minden nap friss hazi kenyeret egyel, akkor szar lesz az a hely neked, ahol ezt nem teheted meg.

Mindenkinek az ulespontja hatarozza meg az allaspontjat.

Nem baj. Ne adj. Te vagy az a fajta megmondóember, aki megmondja a tutit mindenben, akár távolról. A pártreklámra célozva: nekem eszembe sem jutott addig amíg nem kezdtél el célozgatni rá. De had ne én kérjek elnézést, mert valaki egy normális szöveget a zászlójára tűz... Nevetséges.
Az autóhoz, és házhoz: ház néhány helyen még drágább bár Angliában most megy lejebb megint a kamat, és jobbak a lehetőségek. Saját tapasztalat: Bécstől 45 perc autóútra közepes ház 19 millió.
Autó: ha csak a 10 milliós autó viszi el a segged ahhoz gratulálok. 4-6 millióértvis lehet vadonat újat venni, de minek, ha hosszú távú bérlet is van amiben benne van minden. Pl téli-nyári gumi csere, szervízek költsége stb.

Kicsirigo. Ha elkezdesz beszolni ugy, hogy senki meg nem szolitott elotte, akkor ne csodalkozz, ha kapsz oltast. A masik, hogy veled ellentetben en nem ugattam bele masok diskurzusaba. En nem nezem meg az Audi TT autot sem, de ez is olyan, hogy azt irtad itthon nem lehet autot venni kpra. Dehogynem lehet. Az, hogy neked kisebbsegi komplexus vagy egyeb okok miatt szukseged van egy 10 millios autora a te maganugyed. Mutass mar ra hol szoltam bele? Csak ontod magadbol a szart itt, es beszologatsz masoknak. Hol irtam olyat, hogy neked olcsobb auto kell? Aranyapam, felolem egy haz arat is elkoltheted autora, ha teged az tesz boldogga. Bar megjegyzem, hogy azok akik fizeteshez kepest kategoriaval magasabb autokat vesznek altalaban komplexusosak, de lehet te csak automanias vagy.
Mindenestre tedd meg azt, hogy kevesbe ferdited el a tenyeket, kevesebben fognak idegesitonek talalni.
Az, hogy jol erzed magad kint, nagyszeru, hajra.

Ember, miattam maradhatnátok is. Nekem a kivagyiság a zavaró. Mivel nem olvasod, tökmindegy. Azért az olvasáson felül értelmezni is hajlandó, az olvasta, és látta mit mondtam: aki a saját magához képest kategórián felüli autót vesz, annak lehet ilyen baja, vagy autómániás. Hogy melyik vagy, eldöntheted. Mindenesetre 6 millió forintból már pöpec autót, 7,8 millióból pedig egy 2012-es Mazda 6-ost, és nem alapfelszereléssel, hanem eső érzékelő automatikával, visszagurulás gátlóval, könnyűfémfelni, fűtött ülések stb. De ki az aki elviszi listaáron? :) Ezen felül a mazda árai értéken felül vannak tartva... Szóval, akinek a 10 milliós autó az autó, az bizony kivagyiság. Nem a termékek fognak valakivé tenni. Ha azok nélkül is vagy valaki, akkor leszel ember. Ha a megvásárolt javak definiálnak valakit, annak gratulálok.
Megjegyzem: nem ismersz, és nem adtam olyan kijelentésekkel okot, mint a tied, hogy ítélkezz. Nem tudsz te rólam semmit, de magadról elég sokat elárultál itt. Furcsa, mert én pont azt gondolom, hogy pont azok miatt van értelme elmenni, mint azok, akik így látják a világot, mint te. Mindenesetre vagyunk páran, akiknek sikerült elérni pár dolgot, anélkül, hogy ki kellett volna mennünk külföldre. És nem mintha nem mehetnénk ki, én 6 éve hazajöttem, pedig maradhattam volna Új-Zélandon. Például. Persze ez nem jelenti azt, hogy aki kimegy külföldre, annak nincs igaza. Mindenki csinálja azt, ami jól esik neki. De azért az értékítélet jobb, ha nem elferdült.

Nézd meg a Mazda 6-ot.... Az sincs 10 millió, és elég gyönyörű... Az igényesség ott kezdődik, hogy nem a 20 éves lelakott kocsival vagizol, hogy az valamikor sportautó volt, hanem veszel egy szép, kényelmes újat. Vagy, mint írtam hosszútávú bérlettel, zárt/nyílt végű lízinggel oldod meg. Így a lopáskár sem téged érint, ha netalán előfordulna. Összetörni persze nem ajánlott, saját hibák más kategória.
Az igényes autó 4 millió forintnál kezdődik, szerintem, ha új árat nézünk.
Nem kell egy Königsberget venni, vagy mi a neve, bár nagyon szép, és jó, de 1,2 millió eurót pl nem adnék kocsiért, akkor sem, ha megtudnám venni :) Abból 3 Bentley kijön :)

"és elég gyönyörű"
Ez szubjektiv. Szerintem ronda.
" Az igényesség ott kezdődik, hogy nem a 20 éves lelakott kocsival vagizol, hogy az valamikor sportautó volt, hanem veszel egy szép, kényelmes újat."
Mert a ketto kozott nincs atmenet, tenyleg.
"Az igényes autó 4 millió forintnál kezdődik, szerintem, ha új árat nézünk."

"Nem kell egy Königsberget venni"
Marmint Koenigsegg, ugye? :) Konigsberg az Kalinyingrad porosz neve. Minden grafelmelet ora ezzel kezdodik.

jah, azaz... Kalinyingrádot tudtam, de azt még a töriszakosok is tudják :) de miért ne lehetne városról elnevezni autót? Ennyire érdekel egyébként, nekem a Bugattinál megáll a tudomány :) és jól érzem magam így is. Csak onnan jutott eszembe, hogy abból viszonylag kevés készül.
Egyébként szerintem célautónak a Smart a legtutibb, ott beparkolsz akárhova, belvárosba ilyen autót engednék csak :) lenne hely.

Annál a Suzuki Swift is jobban néz ki (nem a régi, hanem a kevésbé régi fajta)
Nem mondtam, hogy Königsberget kell venni, hanem azt, hogy a szép autókat drágán adják. Pont egy. És ha létezik az életnek értelme, akkor a szépség(re való törekvés) mindenképp az. Pont kettő.

Puppy linux felhasználó

Arra egyébként vigyázz, hogy amikor adnak valamit ilyen olcsón, arra két aranyszabály van: ott sincs mindenhol jó munka helyben, azaz valóban kell autóznod napi 1 órát egy irányba. De ha gyakran mész ki dolgozni, akkor jó bázis, és később is jó, ha mondjuk kiadod, vagy te is ki akarsz költözni ténylegesen, mert úgy alakul. A csak 1 óra egyébként jól hangzik, de azért minden nap fárasztó tud lenni. Viszont, ha dolgoztál már külföldön, akkor megszokhattad, és bele lehet rázódni.

meg fogsz lepődni, de külföldön ez nagyon elterjedt. Ezért népszerű ott a közösségi közlekedés is. El lehet olvasni az elővárosi vonaton az újságot, jegyzetet, stb. Persze ott nem a hajléktalan, és a cigánycsalád között kell nyomorognod, akik persze nem fizetnek (és pont a gazdagabbak, mert atól raj, többek között). Persze minden viszonylagos, mikor Hollandiában a hajléktalan kéregetett vonaton, és mondtam angolul, hogy nem beszélek hollandul, elkezdte egyből angolul kérni a pénzt :)

Egyébként van olyan ismerősöm, aki naponta megteszi ezt az utat, Budapestről Budaörs-Törökbálint határ viszonylatban, bkv-val...

Én Bp-en utazok napi 2x40 percet ajtótól-ajtóig, amikor dolgozni járok. Pedig HÉV-en járok dolgozni... de úgy vagyok a dologgal, hogy az a 2x22 perc, amíg HÉV-en ülök és nyugodtan olvasok, illetve az a 4x10 perc gyaloglás, amíg nem sietek sehova: az kell.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nem értelek.

Az én seggemet jelenleg egy 400.000-es (használtan vett) autó viszi el. A külföldön várható fizetésem havonta félretett részéből 12 hónap alatt az európai töréstesztek egyik legjobbik autóját fogom megvenni, ~9millió forintért. A családom, gyerekeim és saját magam épségének érdekében inkább beruháznék rá. Ha itthon maradok, és félreteszem a jelenlegi fizetésemből megmaradó pénzt, akkor valami alsókategóriás fost tudok venni, szintén használtan. Amúgy Budapesten BKV-zom, mert az én seggemet az is elviszin.

Ha Bécs mellett 19millióért lehet házat venni, akkor arra gyűjtögethetek 10 évig a magyar fizetésből, máshol meg esetleg 5 évig.

Szóval nem értelek. Ha valakinek van lehetősége biztonságosan, kényelmesen élni, akkor miért lenne szükség a filléreket szorongatni...

Ja közben továbbolvastam, most már értem. Az a gondod, hogy a 9-10milliós autó kivagyiság.

Nem. Csak itthon legtöbbször a seggparaszt újgazdagoknak van erre lehetőségük, akik többnyire nem is annyira tisztességes úton szerzik a nagy vagyonjaikat. Ezért érthető ha a társadalom kevésbé gondolkodó tagjai rossz szemmel néznek ezekre a (még egyszer kiemelem) biztonságot növelő beruházásokra.

Meg Svájcban, esetleg Ausztriában vagy Új-Zélandon. Énis csak nemrég szembesültem ezzel a ténnyel. Mondjuk a teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy a 12 hónapos költségkalkuláció helyett én tízhónaposat végeztem, beleszámítva barátnőm fizetését is, és akkor aztán még kevessebbet kell havonta kuporgatni.

A lényeg: 6-szor annyi fizetés, ugyanannyiba kerülő autó, elektronikus kütyük, bútorok, stb. De erről NagyZ tudna pontosabban és többet mesélni, csak elkergettétek :-)

Attól függ hol, nagyon változó. Nálunk pl. a bölcsöde $2100 havonta, és ez kb. a legolcsóbb, a menő bölcsöde $2500 körül van. Ja, és ez úgy, hogy te viszed a kaját, pelenkát, mindent. Biztosítás az nem sok, kb. $150 havonta a családnak, persze attól függ erősen, hogy hol dolgozol.

Jah, ezt lehet írtam valahol, csak most megártott az előző nap... szóval nem Bécs mellett, ami ott 45 perc autóval befele, az nem mellette van :) Meg nem fog szétcsapni a vadulás, de ha szereted a kertvárost, akkor megfelelő lehet. Mellesleg sípálya közeli házakat is lehet venni 70-80.000 euróért.
Akár még ki is adhatod. Normális adózás stb. A legegyszerűbb, ha ilyesmit keresel, hogy megkeresel egy ingatlanközvetítőt, ott ez működik, és sok papírmunkától meg tud menteni. ÉS a házat ki kell fogni. Bécsben ez olyan 80 milliótól indul.

Új szálként: napokban egy számomra érdekes témakörben is sikerült az uniós támogatásokat teljes mértékig elmutyizni, ezzel megoldva, hogy ne legyen miből új magyar céget nyugati mércével is versenyképesen elindítani.