Új MacBook Pro és a szerelhetőség

Tegnap akartam írni erről bejegyzést, csak hát a céges proxy...

Van egy mondás az amerikai "csináld magad" mozgalomban, ami lefordítva nagyjából annyit tesz:
"Ha ne tudod kinyitni, akkor nem a tied."
Ez nagyjából azt szimbolizálja, hogyha a gyártó különféle mechanikai és technológiai megoldásokkal meggátolja, hogy az adott terméket szétszedhesse, vagy kinyithassa akkor ezzel a vevő jogait korlátozza. Ugyanis egy termék megvásárlása esetén, bizony benne van a pakliban, hogy vevő nem arra akarja használni az adott terméket, amire a gyártó azt készítette.
Ugyanennek van egy sötétebb aspektusa, mégpedig amikor a gyártó szándékosan akarja megakadályozni, hogy a vásárló belenézhessen a termék belsejébe, vagy épp javíthassa az adott terméket. Ennek az oka a kíváncsi konkurencia kizárása mellett, legtöbbször a vevő kihasználása, amikor is a cél minél nagyobb mennyiség ("veddmegdobdel", feature lock, stb.) vagy épp egy kapcsolt szolgáltatás (javítás) értékesítése.
Ezen mentalitás élharcosa az Apple, aki mindezt egy csavarral meg is toldja, ugyanis termékeinél sokszor a design kedvéért áldozzák be a javíthatóságot. Ennek szép példája az új MacBook Pro, amit az iFixit-nél szétcincáltak.
Pár nyalánkság amit benne találtak:
Ragasztó az akkuknál csavarozás helyett.
Egyedi pentalobe (WTF?) csavarok.
RAM fixen az alaplapra forrasztva.
Nem szabványos SSD meghajtó.
Megbonthatatlan kijelző.

Szóval, a termék remekül illeszkedik az iPod, iPhone szerelhetőségének a sorába. Izgatottan várom, mikor fog az Apple felvásárolni egy műgyanta gyártó céget, hogy aztán elkezdjen egy az egyben kiöntött termékeket gyártani.

Kapcsolódó cikkek:
http://www.wired.com/gadgetlab/2012/06/macbook-pro-unfixable/?utm_sourc…
(A kommenetek hozzák a szokásos színvonalat.)
http://index.hu/tech/2012/06/14/javithatatlan_a_vilag_legjobb_laptopja/

Hozzászólások

Sima orvosi hőmérőt sem lehet otthon javítani, arról miért nincs átfogó cikk? :)

No rainbow, no sugar

Nincs is mit benne javítani.

A notebookokban számtalan alkatrész van és a MBP-t már akkor is kukázhatod ha csak egyetlen hűtő is poros lesz benne.

A Dell-nél meg a Lenovo-nál meg kifújod sűrítettlevegős palackkal, de akár zsírozhatod is, a processzoron cserélhetsz pasztát stb.

Szerintem, ez a gép nem neked való. :)

Amik eszembe jutottak az olvasás közben:
-Feltételezem a "csináld magad" mozgalom hívei akkor nem vesznek MacBook-ot.
-Feltételezem a konkurenciának van pénze venni MacBook-ot, és szétbombázni. Ha nincs akkor nem konkurenciája az Apple-nek.
-Tehát ha nem tetszik az Dell logója, akkor veszel egy Dell notebook-ot és utána reklamálsz, hogy nem tetszik a logója?

Bocs a sarkításért.

A tableteknél és smartphoneoknál is ez van, csak azok nem az IBM féle elvekre álltak be, már csak a miniatürizálás miatt sem.

Amit el kell egyre inkább felejtened a közeljövőben az az IBM PC (cserélhető, kompatibilis alkatrészek).

Neked csak a termékkel kell foglalkoznod.

Ha a ventillátorokban vastagon áll a por, vagy csapágyasak lesznek, ha az SSD meghajtó, a kondenzátorok, egyetlen egy alkatrész is meghibásodik akkor fogod a terméket és elhelyezed a hulladékgyűjtőben.

Mert ez a XXI. század, mert megteheted, mert megtehetjük.

És tudod mit, meg is kell tennünk, a kényelmedért, a kényelmünkért, a kényelemért. Mert ez jár neked, ez jár nekünk az életben. A gazdaságért, a gazdaságunkért.

Már akár egy sűrített levegős palackkal is károkat okozhatsz a gazdaságnak. Dobd ki, ne fújd! Vedd meg, ne tartogasd. Dobd el, vásárolj másikat, maradj a képben, követsd a trendet, ne maradj le, siess.

Nem pazarolhatjuk el az értékes perceinket az alkatrészekre. Fókuszálj a termékre. A termék nagyszerű. A termék kiválló. A termék kielégíti az igényeidet. A termék mindent megtesz érted. A termék sosem hagy cserben. A termék minőségi. A termék a haladás. A termék minden más terméknél jobb. A termék előremutat. A termék innováció. A termék nélkülözhetetlen. A termék kell neked. A termék neked szól. A termék rólad szól. A termék mindfelett az egyetlen. A termék megváltoztatja az életed. A termék kapcsolatot teremt. A termék összeköt. A termék mindent megváltoztat. A termék jár neked. A terméket kiérdemelted. A termék jutalom. A termék szórakoztató. A termék bekapcsol. A termék felpörget. A termék meghatároz. A termék életérzést ad. A termék stílusos. A termék stílusossá tesz. A termék valakivé tesz. A termék értelmet ad az életednek.
http://media.tumblr.com/tumblr_m5hsk6T9Jf1qbmrgd.gif

Amúgy annyira nem is hülyeség ez. Talán a "villanykörte összeesküvéses" topicban volt róla szó, hogy a túl lassú csereciklus viszont az innováció és a fejlődés ellen hat. Hiszen ha még mindíg hűt a 30 éves hűtő, akkor minek cseréljem le, még ha 5x annyit is fogyaszt, mint egy modern?

Vagy a szoftverek esetén XP + IE6/IE7. Túl hosszú a termékciklus, lassú az áttérés az új verzióra, ezért hosszú évekig létezett az IE6 probléma. Opera 8, FireFox 2 problémáról nem szoktunk hallani, csak IE6-ról.

Ez igaz, de azért kéne lenni egy értelmes egyensúlynak a két véglet között. Pl mi és a sógornőmék 15 éve kb egyszerre vettünk mosógépet. Ők Hajdút, mi meg egy "márkásat". Az övék azóta is mos rendületlenül, mi már kétszer cseréltünk idő közben. Igaz, hogy a mostani mosógépünk negyed annyi vizet/áramot fogyaszt mint az övék, de mégsem érzem azt, hogy jól van ez így, és mi jártunk jobban.
Csaba

http://www.arte.tv/de/3714422,CmC=3714270.html

a letter written by a General Electric engineer in 1932 and released in the discovery process during the antitrust action the Justice Department pursued against General Electric in 1937. The following is a selection from that letter.

Two or three years ago we proposed a reduction in the life of flashlight lamps from the old basis on which one lamp was supposed to outlast three batteries, to the point where the life of the lamp and the life of the battery under service conditions would be approximately equal. Sometime ago, the battery manufacturers went part way with us on this and accepted lamps of two battery lives instead of three. This has worked out very satisfactorily.
We have been continuing our studies and efforts to bring about the use of one battery life lamps...If this were done, we estimate that it would result in increasing our flashlight business approximately 60 per cent. We can see no logical reason either from our standpoint of that of the battery manufacturer why such a change should not be made at this time.
Messrs. Parker and Johnson now have this matter up with the battery manufacturers and I would urge that every assistance be given them to put it over.

In this letter, Mr. Porter clearly demonstrates the mindset that reducing the life and quality of the product would result in increased sales.

http://web.archive.org/web/20070325060805/http://www.andover.edu/aep/pa…

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-8292.1940.tb00592.x/a…

Semmi eredménye nem volt a jogi eljárásnak, sőt.

te most komolyan ezen rugozol, hogy nem lehet szetszedni? kit erdekel?

nem azert veszi az ember, hogy szetszedje, hanem hogy hasznalja. nem mindenki szigeteloszallaggal old meg mindent... ;)

"nem mindenki szigeteloszalaggal old meg mindent"

nem persze, de pl.
-a beragasztott akku eléggé lúzer dolog. vagy inkább geci. nem mondom, hogy "nem tudom, melyik".
-az egyedi csavarokat immár nem teszi szóvá az ember, ez elég jellemző a műszaki életben. majd csinálsz hozzá kulcsot [kirívó példaként GameCube esetén "paxbetétből" csináltunk kulcsot 10mp alatt] vagy vársz egy hónapot, amíg elkezdik máshol is használni és lesz hozzá való kulcs forgalomban is. addig szerintem síri csend lesz, amíg a csavar nem APC-like, aminek úgy domborodik a feje, hogy kifelé nem tudod csavarni: nincs ahová belekapjon semmilyen szerszám.
-a forrasztott RAM szimplán csak geci.
-kijelző megoldását lehet magyarázni a mérettel, így ezt sem teszi szóvá az ember, csak halkan morog és a gépre jobban fog vigyázni mint eddig bármire életében. ez nem biztos, hogy előny.
-nem elterjedt SSD. halkan morog, ez sem kedvesség de azért ez sem lesz megkerülhetetlen.

ez a gép jelenleg inkább ékszer, mint munkagép. részemről persze, de részemről még szervizesként is. nyilván megvan a célközönsége, óriási forgalmat fog generálni: aki megteheti az megveszi, akár még presztízsből is. a fenti kedvességeket pedig az Apple azért tudta megtenni, mert ezek tudatában vígan megtehette.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

sok nagy partnerünknél olyan policy van a hálózaton, amiben a wifi nincs megtűrve. lényegét tekintve párszáz' gépes komoly hálózati infrastruktúráról beszélek több esetre is.

de mindegy, mert business kategóriában szerintem kellék a dokkolhatóság (nem port replikátoron), így talán felesleges rugóznunk a wifi / nem wifi kérdésen.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

eu területen ügyfél 20-30e munkaállomása részedre elfogadható referencia? wifi javarészt nem játszik. kérdésre válaszolj először kérlek, aztán jöhet bármilyen rizsa. azt is elolvasom, most megígérem. de hagyjuk már ezt az "okosok rinyálnak" jellegű rizsát, nevetséges.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

- majd csereli a szerviz az akksit, ha szar.
- leszarom a csavarokat
- mar mashol is leirtak, hogy sok sikert a boltba venni olyan SO-DIMM ramot, ami kis energiafelvetelu, merthogy ebben az van
- en nem morgok. max te nem veszel.
- leszarom az SSDt is, ha jo teljesitmenyu.

majd nem veszed meg, ha szerinted ekszer, mas meg hasznalja ;)

Itthon N-es WLAN-t üzemeltetek, mert nem akartam átkábelezni a lakást és teljesen megbízható, 100 Mbit/s sebességgel is megy 1.8 ms átlagos késleltetéssel.

Munkára használom, minden nap távoli szerverekhez (remote deskop Windowsra, és SSH Linuxos virtuális szerverekre) csatlakozok a hálózaton keresztül van, hogy VPN-en.

Bár nem a notebook beépített WLAN kártyáját használom, egy routert AP kliens módban és arra csatlakozok vezetékkel.

En altalaban orulok, ha a mbp-m wifije nem dobja a kapcsolatot fel ora alatt egyszer sem (mig kozben a lakasban levo 4 masik wifis eszkoz koszoni jol elvan vele). Sleepbol feljove meg rulettezni lehet h akkor most latja vagy lehet 5-6szor letiltani meg vissza.. szoval.. en ha lehet nem hasznalok rajta wifit.

-a szerviz is feltépi majd, örömbódottyá' gondolom rendel 7k után.
-csavart én is leszarom, le is írtam talán még bővebben is mint kellene, ez nem tétel nálam sem.
-a kis energiafelvételű ramot már személyesen szarom le, magasról és hosszában keresztben. ez nem indokol forrasztást, geciség.
-kijelző: nem mondtam, hogy te morogsz. általánosságban szóltam, azért neked válaszolva mert te dobtál fel valamit szigetelőszalaggal ideragasztva egy listára válaszolva (lásd nyitó post). egyébként véleményed itt leírhatnád, a csak ~"nem veszel azt kész'" elég nokedli.
-én is leszarom az ssd-t, mint mondtam ez sem lenne akadály, a'la csavar.

elég jó gép, nem mondtam az ellenkezőjét - de igen, leginkább ékszer. és nem veszem meg, pedig én szét tudnám szedni, de 7k-ból két noti is kijön (erősen visítva kettő normális darab meg egy gagyi valami pl. anyámnak). de hogy flame is legyen, nekem úgy általában a Mac még mindig nem x86 alapú gépet jelent :D, mindjárt be is jövök MDD előtt ülve majd egy G5-ről, kedvem lett hozzá. időutazás rulz. ez most nem rád vonatkozik, de érdekes, hogy az újhullámos' Apple huszárok életükben nem használtak számítógépet ami nem x86, és nem viselik valami jól, ha véleményed van egy aktuális Apple termékről. mi a szar ez, valami vallás?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

a vegere reagalva szeretnelek felhomalyositani, hogy nincs apple gepem. de nem azert, mielott jonne most a sok huszar, hogy nem tudom megvenni.

nekem az a velemenyem, hogy tokmindegy, hogy 2k vagy 7k a gep. teljesitse amire veszem, ne legyen vele gondom, es hasitson. ez a gep ezt teljesiti, pont megfelel, akkor innentol a tobbi mar csak hulysegeken rugozas, szerintem.

a ramot lehet, hogy Te leszarod, de ha az -2 esetleg -3 ora uzemidoben nyilvanul meg, akkor az mar szamottevo - nekem, aki sokat utazik. nyilvan aki toltorol tolja 0-24 annak teljesen mindegy.

nem életszerű amit kérsz, ha már kész a termék. egyébként részint megoldható lenne. nagy pofa nélkül mondom, hogy adott területen belül tervezni is tudnék noteszgépet akárkinek, emellett vagy 2 oldal ötletem is lenne az elmúlt 10 évből merítve. viszont elegem van már a beosztott státuszból és igazából sokszor már hányok a notiszerviztől is stb. nem mellékesen a mindennek ellenálló örökélet plusz egy nap jellegű gépek sem érdekei semmilyen piacnak. másfél éven belül már más formában kicsit mást szeretnék és fogok csinálni.

btw ezért amit írsz nem vennének fel senkit, főleg, hogy ők is simán meg tudták volna oldani.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

értem, alapvetően tiszta sor. viszont én most úgy kritizálok, hogy van nem egy apple hordozható és asztali gépem, plusz nyakig voltam pár darabban szintén. nem is volt kemény kritika amit írtam sem pedig a nyitó poszt, mert túl keményen nem is lehet: ez egy alapvetően jó gép. fele áron szerintem bele is ugranék egybe. így beletartozok az általad látott kritizáló csoportba?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

oh, hogy csak az arral van bajod? ez eddig - akarmilyen hihetetlen - nem jott at a postjaidbol. az a ketezer parszaz USD nem annyira jelentos osszeg szerintem, kulfoldrol nezve. es valljuk be, nem a magyar piac az elsodleges celcsoport. (kivancsi lennek mennyi az osszesen eladott gepek szama itthon, mert bar ugyan biztos van, szerintem nem szignifikans)

nem olvasol alaposan Zoli. én szét tudom kapni, egy fél mm szerelési nyom sem marad rajta. ilyen bevezetés mellett ennyiért még nem gondolkodnék túl mélyen, hogy T420s vagy ez. ilyesmire gondoltam amikor árra fordítottam a dolgot. tisztán csak végfelhasználóként már keményebben fogalmaznék. ide csatolnám az utolsó mondatom.

btw megint nem a kérdésre válaszoltál. nem haragszom és term. kevesebbnek sem nézlek, de ez így kicsit amatőr szerintem.

btw2 az eladásról is leírtam, hogy meglesz a célközönsége (itt vagy nem az mindegy), emiatt az Apple ezt a cuccot akár a hiena által felvetett egybeöntött vagy ragasztott formában is eladhatta volna, sőt még az ssd is lehetne forrasztva, sőt a kijelző is elég lenne, ha 2-3 szögben lehetne kihajtható erre is lenne magyarázat. akkor is megvennék, akár még drágábban is. ezért tette ami tett. hamisítatlan Apple jelenség @ 2012. nem is fikázva mondom ez utóbbit, ez van. viszont ha ha ezt a gépet venném jelen formájában, lenne egy határ amin a 2e+ $ bőven kívül van. magamból indulok ki.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

a vegfelhasznalot nem erdekli, hogy milyen szerelni, mert megrendeli kimaxolva 1x, es soha a budos eletben nem jut eszebe szetszedni. 16G ram mindenre eleg, 512G SSD mindenre eleg amit hordani akarok, a tobbire ott a NAS.

meselj, mi a kerdes? talan ha leirod konkretan, kaphatsz valaszt ;)

azt írtad, hogy azok kritizálják akik.... nek mindegy. leírtam pár dolgot és megkérdeztem, hogy ilyen olvasatban én is odatarozok-e. mivel ketten beszélgetünk, így szerintem megkérdezhetem.

sokadjára is színháznak tűnik az értetlenséged, kis túlzásal így a 15 hónapos kislányommal eldumálok, pedig ő elég nagy csibész. azért szar ez, mivel azt gondoltam és gondolom veled is érdemes eszmecserébe kezdeni, de a fentebb vázolt probléma + vigyori arc kombónál most nem kapok többet. ha én lettem volna a húzó és én hagytam volna válasz nélkül valamit akkor szólj bátran és pótolom. szóval nem a rizsával vam bajom, hanem annak a hiányával ami érdekel. tudom Svájc meg királyság meg minden, de kár érte, én mindenképp sajnálom kicsit a dolgot. no de lépek, iróniától mentresen jó éjt.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

a kerdes egyszeru: kiadnal-e 700k-1.2M -et egy ilyen gepert? szerintem a valasz nem, mivel irtad, hogy ez neked ekszer. innentol abba a kategoriaba tartozol, aki nem fogja megvenni. szolj, ha tevedek...

aztan persze, majd ha mar le lesz hagyva ez a gep 2-3 generacioval, es az ara lemegy, akkor mar megint mas a helyzet, de most egyelore ez van.

szerintem itt zarjuk le, en leirtam, hogy nekem nem zavaro egyik se igazan, amit leirtal (az rj45 hianya icipicit), ha veszek, ugyis maxra kitomve rendelnem (mint szerintem mindenki mas is); ettol fuggetlenul meg abban is egyetertunk, hogy a thinkpadak jok (W-m van most), csak _nekem_ baromi fontos lenne az is, hogy jol nezzen ki, es hat ez a thinkpadrol nem mondhato el (funkcionalisnak funkcionalis, azt megadom.)

bibliaforum bezart, hogy ideszoktal?

de hogy veled ellentetben ne csak a levegobe beszeljek:
16 GB 1600 MHz DDR3L SDRAM [+ CHF 220.00]

kerlek mutass nekem brand ramot valaki gyartotol, ami ugyanez a specifikacio (tehat L-es ram) (de jon mindjart a fenti baratod, es kiwikipediazza neked, ahoz ert csak ugyis).

tegyuk fel, hogy csak 10 alkalommal vagyok ugy, hogy nem tudok tolteni (repulok mondjuk, es >3 ora az ut, vagy akarmi), ez akkor kemeny 22 frank/alkalom. ha 1 ora az idokulonbseg, akkor az ugye 22frank/ora. Nekem ennyit meger.

(de persze igazabol csak 220 frank - brand ar, igy megkisebb ez a res).

"ami ugyanez a specifikacio (tehat L-es ram)"

Nem szívesen keserítelek el, de mostanában a DDR3 modulokat dual-voltage-ra tervezik, azaz 1.35 V-on és 1.5 V-on is mennek.

A DDR3L memóriák nem igazán notebookhoz, hanem beágyazott rendszerekhez és szerverekhez vannak. http://blogs.synopsys.com/theeyeshaveit/2012/05/06/will-ddr3l-get-into-…

Azaz az Apple notebookjához adott memória közönséges DDR3, megmarketingelve.

A DDR3U memóriák 1.25 V-on is menni fognak.

Mégegyszer, elnézést, hogy csalódást okozok, de a gyártástechnológia fejlődésével a DDR3 dual-voltage képessége, az energiatakarékos DDR3 ma már meglehetősen budget kategória.

"kiwikipediazza neked"

Küldetés teljesítve!

De mint korábban mondtam, én mindig tudom miért adok ki pénzt, neked meg rendszerint a burkolat színe és a marketing alapján kell választanod.

"osszeszigszalagolt szarjaikra"

Nem szoktam ilyenekkel foglalkozni, csak üzleti szériás Lenovo-val és Dell-el, MBP-vel, bár most asztali gépként egy budget kategóriás ASUS-t használok.

"a wikipedian kivul ertesz valamihez"

Amikor nincs internetkapcsolatom és nem érem el a Wikipédiát meg sem tudok szólalni, nagyon ostoba vagyok. Ezért sem szoktam chatelni, IRC-zni, nem tudnék mindent azonnal a Google-el vagy a Wikipedia-n megnézni.

"maradj az animenel"

Hai ~de geso!

Le is költöztem vidékre a szüleim házának pincéjébe, hogy a külvilág ne zavarhasson meg a 2D világ élvezetében a virtuális feleségemmel (waifu). A múlt héten rendeltem egy dakimakura-t az Ebay-ről és a figurákat is elkezdtem gyűjteni, nemsokára lesz egy teljes szett Asuka-m.

Nem vagyok, mindössze érzékeltetni akartam, hogy számomra irreleváns, hogy mit gondolsz arról akinek képzelsz.

Én ténylegesen nem olyan vagyok, mint Zokomov (azaz ami a HUP-on látszik belőlem), talán csak kis részben (és erre szívesen játszok rá ;-)).

SZVSZ nem kellene ilyenekre pazarolni az értékes időnket.

nagy a jolét. megengedhetjuk magunknak, hogy olyan terméket vegyünk, amit nem lehet javitani, ergó gyártjuk a szemetet. a javitás joval kevesebb energiába kerül, mint egy uj termék gyártása.

eszembe jut az A+os energiatakarékos mosogép. ezek nem birják 20 évig, 6-7 évente ujat kell venni, mert szítrohad, gyakorlatilag nappali villanyrol futöd, (van melegvizes csatlakozásu gép is, de hát joval drágább... wtf..) és azt nevezik energiatakarékosnak... régi hajdu 20 évig ment, és már akkor volt rajta melegviznek bemenet.

visszatérve, aki meg tudja/akarja fizetni az ilyen terméket, az meg is érdemli. én nem díjazom.

Már fentebb is akartam írni a mosógép témához, pár ismerős mostanában ezeket a javíthatatlan mosógépeket javítgatja. Azt mondják elég sokat kell vakargatni a műgyantát, de az alkatrészköltsége párezer forint.

Apple fanoknak akármit el lehet adni. Isteníteni fogják akkor is, ha öt percenként rázza meg őket mint elalvás elleni feature..
Két dolog jutott eszembe:

  • Egyik felmenőm néha olyan kapcsolási rajzokat csinált ismeretlen eszközökről -kiméregette rájött mi-micsoda- hogy azóta szerintem semmit nem lehetetlen megjavítani amit ember alkotott. Igaz van amit nem feltétlen érdemes.
  • Anno az egyetemi játékteremben megkérdeztem, miért nem pénzbedobósok a biliárdasztalok meg az ehhez hasonlók, mint akkoriban mindenhol máshol. Azt mondta a működtető, az egyetemista külön állatfaj. Kb. öt perc alatt széthekkelnék. Nemhogy pénzt kérne a gép, de még adna is nekik.

Úgyhogy amit ember összerakott, azt ember szét is tud szedni.
Más kérdés, hogy megéri-e. Én ilyet nem vennék. Egy jó eszköz úgy is tud nagyon jól működni ha könnyen szerelhető. A hetedennyit érő fúrógépem is premium cucc, mégis adtak hozzá egy service manualt. A dobozába helyezve, gyárilag.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)