40 órás informatikai tanfolyamok

 ( darxon | 2012. június 7., csütörtök - 17:23 )

40 órás informatikai tanfolyamok (Linux, Java, Php stb.) elvégzése mire elég elhelyezkedés szempontjából? Komolyan vesznek, ha erre hivatkozok álláshirdetésre jelentkezéskor? Mi a tapasztalat?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hátránynak szerintem nem hátrány. Föleg ha utána egy vizsgával is meg tudja toldani az ember :)

Kb. tök mindegy, akár meg is csinálhatod, de úgyis az fog számítani, milyen képességeid vannak.

Ez eddig oké, ez természetes. Viszont ha nincs papírom akkor hiába mondom, "dehát kedves HR-es kisasszony, én pedig tudom ezeket" senki se fogja elhinni nekem. Vagy akkor ezek szerint a kiírt elvárásoknál a "Bsc diploma, főiskola stb" csak ilyen "írjuk ki mert ki kell" dolog, nem foglalkoznak vele, hogy van-e vagy sincs?

1. Aki diplomával jön, semmivel nem értelmesebb, mint Te. Sőt, felvételiztettem 1-2 akkora címeres ökröt diplomábal, hogy még. Utána fölvettem egy diplomamentest.

2. Így sincs elég szakember, szerinted a cégek megtehetik, hogy pusztán a diploma miatt válogassanak?

3. Egy 40 órás tanfolyam hol helyettesít egy diplomát?

Egyébként ha vígasztal, nekem sincs diplomám (ugyan elkezdtem) mégis egészen jól boldogulok. Linuxos rendszereket építek, fejlesztek és nem éppen kicsi dolgokat. :)

Lassan szégyen mióta küzdök a diplomával, a fősuli eddig használható tudást nem adott. A vicces az volt amikor felvételiztettem olyan embert aki végzett a szakomon ugyanott. Esélytelen volt, hogy felvegyem, pedig csak számítógép karbantartót kerestünk.

40 órás dolgokkal eddig jó tapasztalatom van a Pentaschool-nál és az ITFactory-nál voltam Linux irányú képzéseken. Nem fog az emberből szakembert csinálni 40 óra alatt, de sok újat láttam és az ott látottakat mind fel tudtam használni.

+1 a 40-órás véleményhez.

Ezek a tanfolyamok nem fognak 100%-os tudást adni, mint sok mást sem, de arra tökéletesek, hogy az alapokat nagyvonalakban megtanulhassa, esetleg ha a haladás sebessége engedi egy-két trükköt is elsajátítson az ember. De leginkább szerintem abban segít, hogy biztosabban merjen belekezdeni, vagy belenyulni utána az ember egy-egy rendszerbe.
A többit meg már úgyis önszorgalomból vagy más okból megtanulja, megismeri az ember.

Pár éve a Forsitis-nél nyomtam végig 40 órás tanfolyamokkal az (akkor) MCSE-t és a CCNA-t. A CCNA-ból sajnos sokat fejeltettem, mert nem használtam azóta, de mindenképp sok új dolgot hallottam, érdemes volt elmenni, beülni, végigcsinálni. Ráadásul ott nem is volt drága. :)

A Pentaschoolnak tényleg jó neve van, de az kb. az egyetlen amire én személy szerint adtam volna bármiféle plusz pontot a felvételinél. Nekem - megint csak személy szerint - az jelent egy jelentkezőnél nagy plusz pontot, ha a Tanenbaum szóról nem az autóillatosító jut eszébe, mert szerintem fontos, hogy a rendszer működésének alapjaival tisztában legyen. Ezzel a sokat emlegetett rossz élményem egy interjúnál az volt, amikor az alany azután, hogy elmondta, milyen clustert rakott otthon össze, kioktatott, hogy a TCP és az UDP közötti különbség pusztán elméleti, gyakorlati jelentőssége nincs.

Magyarán szólva én egy jó adag gyakorlatiasságot, tanulni vágyást és ha lehet, az alapok ismeretét várom el egy IT munkatárstól, nem pedig azt, hogy legyen képessége egy vizsgára beseggelni valamit, amit utána egy órával már el is felejtett. Ja és a másik kedvenc mondásom ezzel kapcsolatban: az életben nem elég a kettes szint.

A könyvespolcon Tanenbaum támasztja ki az összes többi könyvet. :)

Utoljára felvett kollégánál ( semmi infós végzettség ) a kulcsmondat az volt, hogy "dolgozni szeretnék". Megnéztük mi az amit rá lehet bízni ( vásárlás, szervizbe járás, rossz eszköz begyűjtése ) és a többit majd megtanulja. Most ott tartunk, hogy a napi rutin munkánál diagnosztizálni tudja a hibát, ha volt már ilyennel dolga akkor meg is oldja, ha nem akkor kér instrukciókat és utána csinálja meg. Sajnos mostanság már ilyen embert is nehéz találni aki legalább dolgozni akar és nem csak arca van. ( egyszerű számítógép karbantartó munkakörről beszélek, irodai munka támogatása )

Azért nem mindegyik főiskola haszontalan, és nem mindenki jön ki úgy, hogy nem tanult semmit. Én pl. bementem mint az elektronikához egy kicsit sem konyító, és ma már az embedded linuxokkal kacérkodom. A programozói és informatikusi ismereteimet egészen más keretek közé helyezte ez a négy év.

+1 a diplomas szituaciora (en 7 ev utan hagytam abba) es a nem kicsi dolgok epitesere =)

topiknyitonak pedig:
Az oneletrajzot ugy is ossze lehet allitani, hogy azt mutassa mihez ertesz ahelyett, hogy irsz egy tanfolyamok reszt vagy es uresen hagyod =)

Nezz korul a kulfoldi oneletrajz mintakban. egyebkent en is hup-rol kaptam segitseget.

Ha belefér az erőidbe (idő, pénz) akkor menj el nyugodtan, biztos hasznodra válik. De a munkaerőpiacon való érvényesülésnél vedd figyelembe, hogy a valódi tudás/tapasztalat az amit keresnek. Igaz, hogy a nagy cégek egy része kiköti a diplomát (tehát a HR-től nem jut el a szakmai döntéshozóig az ügyed), de úgy veszem észre, hogy egyre kevesebb.

--
http://neurogadget.com/

Sub, eddig is érdekes infókat olvastam, köszönöm Én is! Várom a leendő információkat is.