[Megoldva] Linux merevlemez művelet

Fórumok

Hali,

azt vettem észre, hogy Ubuntu indulás és login után lassan indul a chrome. Mondom cache töröl és kész. Hát nem ez volt a nyűgje. Időnként olyan mintha be lenne lassulva a winyó. És most ahogy néztem valami írás volt a merevlemezre. A chrome már betöltötte a honlapot, de a felhasználónév mezőbe hiába kattintgattam, nem ajánlotta fel a mentett accountok egyikét sem. 2-3 perc után a winyóművelet végzett, és egyből gyorsabb lett az élet.

De nem csak induláskor fordul ez elő, viszont akkor nehezebb eldönteni. Pl. Tizen SDK emulátora lassan indul, néha nagyon.

Kérdés: Hogy derítem ki, hogy éppen mi írja veszettül a winyót? Mit lehet tenni, ha általánosságban lassabb a rendszer?

Hozzászólások

pl: skype automata inditaskor eleg erdekes dolgokat csinal...
-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

rakd fel az

iotop

progit es nezd azzal mi tekeri a vinyot

Nem lehet, hogy valami indexelő program fut le ilyenkor? Mint ahogy már említették, az iotop hasznos lehet.

-CK patchset -el nekem sokkal reszponzívabb az asztal, minden tekintetben. Másolás közben is képes vagyok használni a gépet ... úgy, mint Windows alatt.

Esetleg kéne valami módszer, hogy indulás után, az első 5 iotop által leganagyobb fogyasztónak jelölt programot, folyamatosan gyűjtögesse egy fájlba, vagy akár ramdisk-re.

Nem kell hozzá bűvészkedés, sőt... lehet van előre csomagolt kernel a distro-hoz amit használsz. Egy patcheket tartalmazó "csomag", ami a desktop rendszerek reszponzivítását hivatott javítani. Van aki azt mondja, nála nem jelentkezik a hiba. Én máshogy tapasztaltam. Amint terhelést kap egy Linux desktop, nem tudok szinte semmit se csinálni. Várnom kell míg végez a művelettel.

Persze, manapság már vannak SSD-k, RAID. De azért ez még mindig egy olcsóbb megoldás. :)

(Ha pedig kézzel szeretnéd csinálni, a -ck patchset oldalán találsz leírást, lépésről lépésre. Követed őket, leforgatod a kernelt, kész is.)

Hogy törölted a cache-t? Így?

sudo sync
sudo echo '3' > /proc/sys/vm/drop_caches

Köszönöm mindenkinek. iotop segített: Az ubuntu One szinkronizációja a ludas.

------------------------
Everyone is a winner*