[Megoldva]LinkedIn régi munkák referálása

 ( hunludvig | 2012. január 7., szombat - 19:33 )

Sziasztok!

LinkedIn Tutorialt szeretnék kérni!

Frissen, vagy fél órája, regisztráltam magam a LinkedIn-re.
Hosszú gondolkodás előzte meg, hogy kell-e ez nekem, de úgy döntöttem, hogy bár most nincsen elhelyezkedési gondom, de szakmám sokrétűsége miatt nem árt egy részletes LinkedIn profilt időben kiépítenem.

A kérdésem, hogy régi, illetve aktuális állások kitöltésénél konkrét cégeket is meg lehet adni, ahol dolgoztam. Ha ezeket beírom, akkor ezt a cég ellenőrzi, hitelesíti a másik oldalról? Vagy nem is tud róla?

Elmondásotok alapján nincsenek ellenőrizve a korábbi állások. Köszönöm

Értelmét úgy látnám, ha hitelesíti, de ez sok munkát hárítana a cégekre, s esetemben további utána járást igényelne, mert nem voltak hosszú munkakapcsolataim, hogy emlékezzenek rám a cégnél.

Rövid munkákat érdemes felvinni? Pl. szakmai gyakorlat (szigorúan oda írva), pár hónapos kis projektek?

Bocsánat, ha ezek túl triviális kérdések, nem fektettem nagy hangsúlyt a Google-re, de nem találtam jó bevezetőt a LinkedIn illendő használatába.
Úgy láttam innen sokan vagytok regisztrálva, remélem kapok pár tippet.
Köszönöm

További kérdések, melyek nem hangsúlyosak, de elgondolkodtam rajta:
-Kiket jelöljek kapcsolatnak? Boldog boldogtalan vagy csak aki szakmailag kapcsolódik?
-Képet van értelme?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Online CV, szakmai "facebook", ennyi. Használd ennek megfelelően.

Azaz nem, nem hitelesíti, egyszerűen a tényeket írd bele, akár a kisebb projekteket is.

- Nincs validacio, a beirt cegek nem kapnak notifikaciot a nevuk szerepelteteserol.
- Kisebb munkakat akkor erdemes felvinni, ha a) valami nagy dologban vettel reszt, b) ha valamelyik kepessegedet akkor sajatitottad el. (IMHO)
- Minden kozossegi oldalon igaz, hogy kapcsolatnak csak azokat erdemes jelolni, akiket ismersz is. A LinkedIn-nel en a kollegaimat jeloltem be, a mostaniakat, es az exeket is. Nem jeloltem be viszont a kollegaim feleseget, csaladjat, baratait, rokonait, es uzletfeleit. Mert felesleges, nem hozzam tartoznak, akkor sem, ha 2x is talalkoztam veluk. Erdekes kerdes, hogy baratokat erdemes-e, en kihagynam, a LinkedIn nem az a hely.
- A normalisabbja rak ki kepet. Ez nem szepsegverseny, nem az szamit, hogy hogy nez ki, ez szimpla diplomacia. Ha van kinn keped, az azt jelenti, hogy az arcodat adod ahhoz, amit leirtal, vagyis jo esellyel oszinte vagy es hiteles. Mondjuk illik valami normalisabb kepet kirakni, szemelyigazolvanykep vagy hasonlo minoseget, nekem pont ezert nincs kinn kepem, meg.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

ha a barat fent van a linkedinen, akkor maris kapcsolati toke is egyben. innentol persze, hogy jelolom.

Így van. A szomszéd kiskutyáját meg nem itt kell bejelölni, az a facebook. :)

Attol fugg, mennyire kapcsolodik. Egy McDonalds-os dolgozobol viszonylag keves kapcsolati toked lesz, de ettol meg lehet a legjobb baratod.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

A McDonalds-nál is egészen biztosan vannak (top) menedzseri állások. Bár gyanítom te nem rájuk gondoltál. Ha meg ez így van, akkor ők miért akarnának a linkedin-re regisztrálni?

Nagyon sok olyan ember megy a McDonaldshoz es a hasonlo cegekhez dolgozni, aki a tervezettnel hosszabb idore allas nelkul maradt. Sajnos a munkaeropiac nem feltetlen kiszamithato, viszont aki alberletben el, annak el is kell tartania magat valamibol. Ettol azonban meg regisztralhat a linked.in-en, hogy keressen allast. A siker egy masik tenyezo.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Bocs, de elvesztettem a fonalat. Most akkor milyen is az a McDonalds-os dolgozó, akiből kevés kapcsolati tőkéd lesz?

Tfh, egy frissen vegzett jogaszt. Nyilvan a szakma telitett, nincs nagy fluktuacio, de regisztral linkedinen, mert egy plusz lehetoseget lat benne, es/vagy mert nem erti annyira, hogy ez pontosan mire jo. De ettol meg elmegy a McDonalds-ba dolgozni, mert a penz nem fan terem. Mivel reszben newbie, reszben pedig unrelated, keves kapcsolati toked lesz belole, de ettol meg lehet, hogy amugy a legjobb haverod. Viszont a LI ilyen szempontbol nem kozossegi oldal, nem biztos, hogy bejelolod.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Tfh, egy frissen végzett informatikust. Nyilván nem a szakma csúcsán kezdi, mondjuk supportosnak áll. Mivel részben newbie, részben pedig a support nem teljesen "related" a te karrierutad szempontjából, ezért kevés kapcsolati tőkére számíthatsz belőle, de ettől még lehet, hogy amúgy a legjobb haverod. Miért ne jelölnéd be?
A jogászokban amúgy az a jó, hogy jogászokat ismernek, akkor is ha esetleg időszakilag valaki a McDonalds-ban dolgozik. Vagy jogászok útján nem lehet munkát szerezni? Esetleg ügyvédi irodának dolgozni?

Amúgy kiből lesz szerinted a nagy/sok kapcsolati tőke?

Jogaszok utjan mondjuk egy rendszeruzemeltetoi vagy rendszermernoki allast... pesze, leht szerezni, csak annyira nem trivialis.

Nezd, nekem ez a politikam. Nem feltetlen ez az udvozito ut, mindenki azt es ugy jelol be, akit es ahogy akar. Nekem eddig az ilyesmi foglalkozasu ismerosokbol (linkedinen kivul is) nem sok kapcs. tokem szarmazott. Ettol meg lehet, hogy masnak meg igen.

En adtam egy tanacsot, ha valaki ugy gondolja, hogy nem jo, szive joga azt csinalni, amit akar.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

eselyes, hogy aki ott krumplit sut, van relevans linkedin profilja, ugye?

Jelen felállásban én sütöm a krumplit :)

Jogasz, bolcsesz, egyeb tultelitett szakmat vegzett egyenek miert ne vezethetnenek linked.in profilt? Ugy tudom, nincs szuro.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Köszönöm, sokat segítettél, ennek megfelelően fogom alakítani megjelenésemet.

Kerj recommendationt, ez eleg pozitiv kepet fest rolad, megha nem tul hosszu is es szepen megjelenik a profilodon.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

+1

Ha túl sok kapcsolatod lesz, még valami HR-esnek néznek.

Amit ajánlok, hogy minél több szakmai csoportot jelölj be, amihez értesz. Például ha most benne lennél néhányban, amiben én is, tudnálak jelölni. Az url-t állítsd be, mert ha ékezettel küldöd, nem biztos, hogy mindenki rá tud kattintani.

A kép hasznos szerintem. Ha az is szakmába vágó, még jobb.

Ha releváns, jelölj itt: http://www.linkedin.com/in/sandorczettner

Hú köszi, ez az URL jó ötlet.

Szakmába vágó kép alatt olyasmire gondolsz, ami esetleg csak kis mértékben vagy egyáltalán nem ábrázol engem, viszont olyan eszközöket igen, amikkel szívesen foglalkozok? (Feltéve, h nem manöken vagyok.)

Köszönöm a felajánlást, gondolkodom rajta.