Extrém lassú nyomtatás végrehajtás USB nyomtatóknál

Fórumok

Bizonyos PDF és majdnem minden kép állománynál tapasztaltam azt a jelenséget, hogy a nyomtatás megkezdése csak hosszas várakozás után történik meg. Két nyomtatóm is van és két különböző gépen is előjött már ez a probléma.
Egyik nyomtató egy Epson Stylus D78, a másik pedig egy HP Laserjet 1200.
Az Epson tintasugaras, azzal fekete-fehér fóliákat szoktam nyomtatni és néha képet, vagy fotót. A kép és fotó nyomtatása valamiért hihetetlenül lassú 20-50 perc is eltelik mire megmoccan a fej az elküldéstől számítva.
A nyomtató státusza most is "processing", "38 minutes ago". Ennyi ideje küldtem neki egy nem túl nagy 76KB-os képet és grescale módba állítottam a nyomtatást, mert a kép eleve csak fekete és árnyalataiból áll.
Roppant érdekelne mi történik ilyenkor. A processzorhasználat 0-10% között van és nem is fut más alkalmazás a gépen csak firefox és nautilus.
A nyomtató állapotjelző LED-je nem villog, viszont az értesítési területen ott van a kis nyomtató ikon és jelzi, hogy nyomtatás van folyamatban.
Jelen esetben már 38 perce feldolgozás van, ha újabb fájlt akarok küldeni nyomtatásra a nyomtatók melletti állapotjelzőben ezt látom az Epson mellett: "Printing page 1, 7%" Megjegyzem korábban úgy 10 perc után ez 30%-on volt, nem értem mitől lett megint csak 7%.

A HP Laser esetében is azonos a hiba, ám azzal inkább PDF állományokat és szöveget nyomtatok. Legutóbb 120 oldalas PDF állományt nyomtattam és azokon az oldalakon, ahol sok kép volt 5-10 percet kellett várakozni, mielőtt kinyomtatta volna az adott oldalt.
Amikor a nyomtató elkezdi végrehajtani a nyomtatást fizikálisan, már minden normál sebességgel megy mindkét típus esetében, de mire addig eljut sokszor rengeteg idő elmegy.
Próbáltam már illesztőprogrammal variálni, de a jelenség megvan minden drivernél és nem tudom mi okozza.
A nyomtatók helyileg csatlakoznak USB porton keresztül.
Az Epson a D92-es drivert használja, mert D78-hoz nincs és ez vált be a legjobban.

Verzió: Epson Stylus D92 - CUPS+Gutenprint v5.2.4 Simplified.
OS: Opensuse 11.3

Mivel lehet a probléma?

Hozzászólások

Szia.
Kapásból?Mondjuk túl hosszú usb kábel.Vagy esetleg az is hogy nincs elég memória.
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Zenwalk - Full featured GNU Linux Operating System

Nekem is hasonló a gondom. több példány nyomtatásánál először az összes példányt egyenként betölti a nyomtatópufferbe s csak aztán kezdi el a nyomtatástez bizonyos esetekben megzabálja az összes szabad memóriát a gép közben akadozik, de a nyomtatás megkezdése után már minden ok.

driver gond lesz az.
A legtöbb nyomtatónak van egy kompatibilis módja, amikor "nyers erővel" lehet rajtuk nyomtatni. Nem részletezem a dolgot, de a lehető legrosszabb és legundorítóbb protokoll amit valaha kitaláltak, viszont a nyomtatók 75%-a támogatja. Ez ilyen failback megoldás, ha nem tudnak szót érteni (sajnos nyomtató és nyomtató között is van különbség, pl nem ugyanazon processzor, utasításkészlet alapján dolgoznak, esetleg egészen más hardware revizio, ezt a gyártó a saját driverben szokta szépen lekezelni).

Nemrég frissítettem Opensuse 12.1-re. Nyomtatnom kellene egy 80 oldalas pdf állományt és az a szitu, hogy kijön az első két oldal és aztán semmi. Hosszú perceket várakoztam, de a nyomtatón a LED villog, mintha nyomtatás lenne folyamatban, ami van is, csak épp a nyomtató meg se moccan. HP1200 LaserJet a típusa, a rendszer azonnal felismerte, szóval rendesen telepítve van.
Komolyan mondom nem értem mi a problémája. USB kábele kb. 2 méteres, régen windows alatt az életben nem tapasztaltam ilyet. Linux alatt sajnos már állandó jelenség. Kb. 5-6 perc elteltével most kijött a 3. oldal is, de aztán megint semmi, csak villog a LED és kész.
Nincs ötletem. Valaki esetleg?

Hmm, nem pont erre válaszként, de valószínűleg nem az USB kábel hossza a bűnös, avagy a kevés memória gépben. Ismerősi körben többen mondták, hogy a 11.3, majd a 11.4 óta a nyomtatást "kiherélték" valahogy az openSUSE vizein (fejlesztésnak álcázott munka révén). Nyilván nem teljes körűen, de "egyet előre, kettőt hátra" lett belőle...
A 12.1 kapcsán én úgy jártam, hogy egy HP OfficeJet 6310-es multi tintás telepítése sem felhőtlen dolog (a korábbi verziókkal jó, vagy legalábbis jobb volt). Most - a telepítést követően - "normál" user nyomtatna, tehát kiküldi a parancsot pl. LO-ból és várja az eredményt a papíron. Várhatja.
Ui. szépen, csöndben, sunyi módon egyszerűen elfelejti az "engedélyezett beállítást" az adott nyomtatóra értelmezve. Erre belép a VPS felhasználó su-val, és a YaST-on belül mit lát? Semmit. Pontosabban a "nyomtatás engedélyezve" checkbox-ból HIÁNYZIK a már egyszer odakúrt PIPA! Valami hülye menet közben ellopta, szóval fogja magát a nyomorult és eltünteti a kibaszott pipát! A QRVA ANYJÁT! Jó, visszarakom, erre su jelszó, ez még csak-csak, de ez napjában sokszor már több mint idegesítő! :-(
Lenyom entert, és egyből - mint akit kilőttek rakétával a Holdra - indul a nyomtatás!
Ezt (is) érti valaki?

Nekem laptopon volt ilyen a 11.3 alatt, hogy a touchpad-on nem volt engedélyezve az érintésre egérkattintás és minden egyes indítás után az volt az első, hogy azt be kellett állítani, mert egyébként hülye mód mindig elfelejtette, mikor kikapcsoltam a gépet. Most már azon is 12.1-es Opensuse van és gond nélkül működik.

Nem hagyott nyugodni a dolog, így az estémet driver buherálással töltöttem. Találtam egy olyat, hogy HP LaserJet 1200 hpijs pcl3 és azzal úgy néz ki, hogy rendesen működik. Bár nem alapértelmezett driver, de elméletileg gyári HPLIP.
Végül is jó lett, tegnap belefogtam egy 80 oldalas pdf nyomtatásába és 7 oldal jött ki közel fél óra alatt, most pedig néhány perc alatt kinyomta a maradék 73 oldalt. Szóval egyértelműen driver hiba okozza a lassulást. Yast-ban több illesztőprogram is van, csak épp nem a megfelelő volt neki beállítva, pedig automatikusan ezzel telepítette.

Egyszerűen nem bírom ki! :-)
Hogy a bánatos életbe jöttél rá, hogy neked az 1200-as hpijs kell ehhez a másik típushoz?
Szimpla próbálgatás (sok idő, papír, tinta, energia)?
Vagy i-net segített (google)?
Ez a kérdés főleg annak a fényében érdekes, hogy a openprinting.org hónapok óta nem használható...

Szerk.: tévedtem, már megy! :-)