Lakás IX. ker Vágóhíd utcán vegyem - ne vegyem

 ( tamaas | 2011. október 6., csütörtök - 21:34 )

Sziasztok!

Lehet vennék egy lakást a Budapesten a IX. ker. Vágóhíd utcán, de nem tudom milyen a környék. Van aki szerint fejlődik és egyre jobb, van aki szerint felejtős gettó az egész környék. A lakás a Fehér Holló utcához lenne közel, szóval az utcának az Üllői felőli végéhez közelebb.

Őszinte véleményetek érdekel, nem zavar a durva megfogalmazás. Lehet flame-elni. De azért ha lehet olyat írjatok ami alapján képes leszek eldönteni vegyek-e ott lakást vagy ne.
Jah igen, barátnőmmel költöznék, szóval nem elég ha nekem elég biztonságos, neki is legyen az. Az?

Előre is köszi a véleményeket.

Üdv: Tamaas

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Menj el terepszemlére, nem vicc. Ha találsz valami étterem jellegűt, az mégjobb, mert az ablakhoz ülve spontán meg tudod figyelni az eseményeket. :) Mindenképp egy jó alapos sétával kösd egybe.

Nekem a másik oldalról, Üllői Gaál Mór sarok és onnan beljebb, vannak homályos emlékeim mert ismerősnél és melóügyben is jártam arra. Egy egész kis kertvárosi/kisvárosi érzést ad az a rész, csak azt nem tudom a másik oldal milyen. Azt is vedd számításba, hogy a Fradipálya is ott van elég közel.

Már voltunk kinn, de még ki akarunk menni egyszer legalább.
Kérdezősködtünk is, állítólag nem cigányos környék. Egyes épületek igen, de általánosságban nem.
Viszont nem messze van a Haller utca, amiről nincsenek jó emlékeim. Nem tudom mennyit javult az elmúlt években...

Hahh, a jó öreg Haller utca, keményebb mint a nyócker :-)

Én nem éltem a IX. kerületben, de egyszer munkaügy miatt egy hetet töltöttem ott. Egy kellemes esti séta során (a Ráday utcától a Lágymányosi híd felé) először a Petőfi híd pesti hídfőjének és környékének viszonyai láttán döbbentem le, picit lejjebb már jóval sötétedés előtt ment az utcákon az ordítozás, a kukák kirámolása, szerelmi drámák, keményen nézések, köpködés, cigi lejmolás stb. Kivétel nélkül "Ők" voltak.

Elég sokat járok az Üllői és a Lágymányosi utakon, olykor beljebb is a IX. kerületben, szerintem (amit én látok) egyre inkább lepukkantabb a környék, nekem nagyon nem tetszik.

Egyébként a VIII. kerületben van néhány kiemelt fejlesztés, rehabilitációs terület, az ott lakó "Ők" nagy részét a IX. kerületbe pakolják.

Szerintem összességében véve felejtős, gettó. De ha biztosat szeretnél akkor vásárlás előtt bérelj ott lakást egy ideig.

_____________________
echo crash > /dev/kmem

Ha ráérsz mostanában, és erre jársz, nézz körül megint. Ez a 8kerből ide pakolnak (abban a négyszögben ahol én járok, lásd másik hsz-ben) már csak azért is felejtős, mert nincs hova pakolni őket, ha épp innen is paterolják elfele. Vannak még jócskán régi házak, tény, viszont ahol egymás mellett szépen halad a felújítás, ott konkrétan ez a fajta nem is érzi magát jól, lásd nálunk légvonalban 8 méterre sincsenek tőlünk, de a másik irányba kerülik az épületet.

Amit meg főleg figyelmébe ajánlanék mindenkinek: pár hete páromat a belső körúton, valahol a corvin után ütötte meg egy nőszerű lény, lejmolás sikertelensége okán. Engem westend-ben záráskor, ismerőssel együtt akartak keresztbetörni, mondván nálunk a kassza...

Megjegyzem a Lurdy-ban dolgozó ismerőseim rendre elmondják, hogy igen, sok a cigánykodó vevő erre felé, de ennek felének fehérebb a bőre, mint a villanykörte. Az egész helyzet nem úgy oldódik meg, hogy odébbköltözünk, de ez egy másik téma...

Én a Haller utcában lakom, nem messze a Nagyvárad tértől. Az a része úgy kb a Balázs Béláig jó, onnantól a Duna felé tényleg divat az "utcai élet", de nappal nem vészes. Az a rész, ahol lakom meg egyáltalán nem.

Két 9. kerületi albérletben is laktam, hosszú leszek, és kérdezz nyugodtan mail-ben is akár.

Amit ismerek, az a Ferenc körút - Üllői út, Mester utca, Haller utca négyszöge, sétálóutcái, parkok, stb...és érintőleg, találkozók miatt a Lurdy felé haladva a Haller utca, és attól délre.

- Januártól augusztusig - Gát utca
Amikor költöztünk nem volt senki az utcán, frász tudta, hogy tavasszal kihajt a környék. A Gát utca a környék legrosszabb helye, rengeteget jártam minden utcájában, gyalog közlekedem, környéken eszek-vásárolok. A Gát utcában nap közben 5-8 cigány mindig állt kint, seftelt, ordibált, köpködött. Este csendes volt az utca, meglepően 8 után kihalt. Az utcában már csak 3-4 házban laknak régi lakosok, az egész kerületben a blokkrehabilitálás folyik, aminek keretében földig rombolnak egy-egy blokkot, és bérlakások formájában újraépítik. Konkrétan aki ilyen helyre költözik, javaslom nézze meg, hogy az új blokkba, ahova megy, honnan hallatszik be a hang, a másik gang, amitől csak egy 2 méteres fal választja el, milyen lakosokkal rendelkezik.

- Augusztus óta - Viola utca
Nagyon csöndes, egy blokk kivételével új, vagy legalább felújított, csendes. Ember nincs, aki hangos lenne, bár azt a blokkot, az előtte ácsorgókkal kerülni kell. De eddig nagyon problémamentes.

- Haller utcától délre
Legtöbbször reggel, 8-9 körül járok arra, és este, 5-6-7-8-9 körül, konkrétan kihaltnak láttam mindig, nem sok forgalom, problémás eseteket sose láttam. Ahol esetleg, az a Gát utca vége, a Haller felől. A Vágóhíd utca felé jóval tágasabb, mint a Hallertől északra, én nem hiszem, hogy problémás, de nem laktam ott.

- Vélemény a környékről, "vektorosan".
Ahogy látom, elég jó tempóban újítják fel a helyet, a Mester utca maga már szép, jó éttermek, büfék vannak, van pár jó bolt, de tény, még van pár problémás pont.

Kérdés: merről közlekedtek majd? Este a Mester utca például sürgős-forgós, sok a fiatal arra.

Tudtommal az Illatos útról a IX. kerületbe, a Mester utca környékére telepítettek be problémás, bűnöző "elemeket".

A Mester utcán a Tóth Kálmán utca és a Vágóhíd utca között húzódik egy hosszú, szürke ház, amelyben többek között "Ők" élnek.

Előfordult, hogy arra jártomban leköptek az erkélyről, legközelebb fiatalkorúak elállták a járdát előttem, "rajoskodtak", majd máskor egy ízben ugyanannál a háznál rolival gurultam a Lurdy felől, és az út szélén parkoló autó mellett ácsorgó felnőtt férfiak (ugyancsak "Ők") megfenyegettek, hogyan merészelek én ott rolizni.
Egyedül és fegyvertelenül nem sok esélyem lett volna ellenük, ezért nem vártam be őket, vissza sem feleseltem, hanem inkább padlógázzal elhúztam onnan a csíkot. Azóta sem gurulok arrafelé.

A Mester utcán közlekedő villamoson fényes nappal is sok rossz arcú elem utazik ("Ők").

Hier stehe ich, ich kann nicht anders, Gott helfe mir, Amen.

"Tudtommal az Illatos útról..." jutott eszembe:

http://www.youtube.com/watch?v=dguVTF8RmZ0

Btw, nekem nem biztonságos környék, ahol pár utcával arrébb gázos a szitu :( Ha pár kerültettel / településsel arrébb, akkor már esetleg biztonságos a környék.

Egy régebbi, IX. kerületben kiadott Helyi Téma is foglalkozott az egyre gyakrabban felbukkanó utcai maffiózókkal.

Hier stehe ich, ich kann nicht anders, Gott helfe mir, Amen.

Barátnőm Csepelen dolgozik ő a HÉV felé menne vagy gyalog, vagy villamossal a Halleren. Én Metróznék Nagyvárad tér felől...

A problémám nem is velem van, én tettem le embert villamosról a Halleren miután rászállt egy kiscsajra, csak épp én 187cm vagyok és 110kg, barátnőm meg hála Istennek nagyon nem ilyen alkatú. :)
Szóval ő a biztonsági kockázat. Emellett nem bírja a buszt a gyomra, szóval jó lenne kötött pályás közelében lakni.

A probléma az, hogy lassan akármerre nézek gettót látok. Élnek még magyarok, svábok, bármi egyéb normális népek Budapesten megfizethető környéken?

Szerintem nézz körül Újpesten lakás ügyileg. Kissé csúnya, de rendezett kisvárosi hangulat, átlag alatti bűnözés. "Ők" itt is élnek, de komolyan mondom, a normális fajtából, és relatíve kevesen is vannak.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Igen. XI. ker vagy XIII. ker. Mindkettonek vannak "nemolyandraga" reszei is es megsem gettok.

--
http://www.micros~1

>Mester utca maga már szép, jó éttermek, büfék vannak, van pár jó bolt, de tény, még van pár problémás pont.

Jó éttermek a Mester utcában? pl? Angyal söröző? :)

Hát én emlékeim szerint picit gázos. De sajnos egyre több kerületet lehet említeni ami gázos, viszont megvehető áron vannak ingatlanok. Aztán lehet, hogy még jobban lerombolják az egészet, és rehabilitálják, de szerintem lutri.
Azért vannak rosszabb helyek is a 9. kerben pl. Haller utca :).

Nőt egyedül meg az ember manapság nem nagyon enged szívesen sajnos sehova. Meg kell tanítani arra, hogy megtudja magát védeni, és arra, hogy eltudja kerülni a gáz helyzeteket.

Ha 9 kerben szeretnél valamit, akkor szerintem a körút fele nézelődjél, pl. a Ráday utca/Lónyay utca körút felőli oldalát ajánlanám.

/OFF

Amúgy tessenek normális pártot választani, akik nem nyalják ki a bűnözők seggét, hogy 10-edszerre is felmentik a börtön alól, meg az elítéltekre többet költenek, mint amit dolgozó ember tudna magára költeni, no meg a segély, és sorolhatnám, aztán nem kellene ilyen kérdéseket feltenni. No meg kellene egy kis összefogás, hogy ne az eget nézze mindenki, mikor egy ilyen rohadék betalál.
Kicsit lehangoló, hogy a dolgozó embernek kell rettegnie.
OFF/

én az Ipar utcában lakok, meglepően jó itt. :)

A Haller tényleg gáz, főleg a nagyvárad felé.

Érdekes, én pont úgy látom, hogy a Nagyvárad felé jobb.

Hmm, van egy olyan erzesem, hoyg a Raday/Lonyai nem kifejezetten az atlagkeresethez mert arakon kaphato...

--
http://www.micros~1

Attól függ. Bkv-val nem kényelmes elérni (24-es villamos, Nagyvárad tér tele van igénytelen, büdös bicskanyitogató kisebbséggel, és ez így is fog maradni), ha kocsival jártok mindketten, akkor maga a környék nem gázos.

Nekem a "Gyilkos park"-ban (valami Lurdy mellett épült újépításű lakópark) lakik egy ismerősöm. Fél év alatt 2 autóját lopták el. Egy másik ismerős a Márton utcában lakik, ő azt meséli, hogy nyáron reggel 4-ig vernyákolnak, nyitott ablaknál lehetetlen létezni. Ha csak nem nagyon olcsó a lakás, szerintem inkább egy külsőbb kerületet vegyél célba, aminek a közelében metro van.

up

Kb. 3 éve járogattam arrafelé a Dunaharaszti felé menő HÉV végállomáshoz. Szerintem hosszútávon nem egészséges a környék ennyi cigány között, nyilván egy két próba sétával nem tárul fel a környék összes negatívuma. Szvsz bőven felejtős.

up

Én laktam azon a környéken több utcában is, és gyalog jártam dolgozni át a IX. ker leggázabb részein. (néha futva :))
A Vágóhíd utcának szvsz az Üllői felőli oldala a jobb.
De így sem lesz messze tőletek pl. a Gát utca, Thaly Kálmán, Lenhossék. Pl. a Gát utcán érdemes nappal végigmenni. Büdös, kutyaszaros, az összes régi ház pincéje tele van szeméttel és szarral, ami kívülről is látszik. Amelyikekben még laknak, azok sem néznek olyan jól ki. Az utcán pedig folyamatosan seftelnek. És ami a legszomorúbb, hogy ezekben a szeméttel teli pincékben is laknak emberek! (azért van feltörve az összes zár)
A Gát utcában pl. pár hete estefelé meggyilkoltak egy 27 éves férfit :(
A Gyáli úton is laknak cigányok, de azok a normális fajtából valók, legalábbis sokat bringázom arra, és még sosem volt semmi konfliktusom.

Tömegközlekedés szempontjából:
-a 24-es villamos nagyon gáz, azon elég sok kétes elem utazik, és nem csak a nyolckerben szállnak fel...
-a Soroksári felőli oldalon érdemes az Obi környékét megnézni, ott is vannak érdekes arcok. Szóval ha villammossal kell járni, akkor inkább nem. Metró ok, mert a Nagyvárad tér rendben van, illetve a kocsi is ok, amíg mélygarázsban tudsz parkolni. (Nem a lopások miatt, hanem a rongálás, benzin leszívás, stb. miatt)

Ha társasházban vesztek lakást, akkor arra célszerű _NAGYON_ odafigyelni, hogy ne legyen ott önkormányzati lakás, mert pillanatok alatt olyan helyzetbe kerülhettek, hogy hirtelen a szomszédotok lesz egy olyan "rehabilitált" család, akik mellé magatoktól sosem költöznétek...

"Metró ok, mert a Nagyvárad tér rendben van"

Egy munkatársamat (50 éves nagy darab férfi) ott ütötték le este 6 körül. Laptopot, mobilt, karórát, pénzt, bankkártyát elvették tőle. 2 napig eszméletlenűl feküdt utána a korházban. Nem annyira ok az sem.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

A lépcső felénél színes, tarka szoknyás nők mustrálják az embereket, fentről a lépcső tetejéről meg férfiak vigyázzák őket. A "színes"-t természetesen a szoknyára értem.

_____________________
echo crash > /dev/kmem

IX. kerületben lakom, bár nem a Vágóhíd utca környéke (Üllői - Bokréta). Ez a rész teljesen jó és nagyon kényelmes a tömegközlekedés szempontjából. Pár utcával beljebb viszont igen vegyes a kép. A felújított tömbök között ott vannak a lepukkantak is, és ott bizony sokszor nem a munkában megfáradt tanárok laknak. Problémám az elmúlt 7 évben soha nem volt, pedig szoktam arra hazasétálni éjszaka is, de a nő ismerőseim nem mennének végig egy belső utcában éjjel, de még nappal sem szívesen.
Csak arra próbálok rámutatni, hogy a felújítások miatt nagyon változatos a terep, akár egy utcán belül is.

Sziasztok,

Szinten IX. keruletrol lenne kerdesem,
bar picit mashol, mint eddig ebben a topicban szo volt.

Orczy ut - Vajda Peter kornyekerol mi a velemeny?
(Ott is jar a 24-es villamos, amirol itt volt negativ velemeny.)

Elore is koszi.

Az már nyócker :-)

Valoban, felrebeszeltem.

Viszont a nyolcnak is van jo es borzaszto resze, en meg nem ismerem a kornyeket.
Addig oke, hogy megnezem sajat szemmel, de ebbol minden nem derul ki csak, ha "eleg" szelsoseges a hely.

Szerk.: Tehat a kerdes tovabbra is all, aki ismeri a kornyeket irjon kerem.

Odamesz, korulnezel, informalodsz. Amugy is jo, ha tudod mi van a kornyeken (infrastruktura, boltok, netszolgaltato, stb).
Amikor nekem kellett lakas, en is ezt tettem. Egyik helyre pont anyammal mentem korbenezni (nincs messze ettol, Dugonics utca), odamentunk este 9-10 korul, korbejartuk a haztombot, es lehuztuk a listarol.

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

A 24-esről negatív a vélemény? De hiszen azon sosincs ellenőr, viszont mindig történik valami izgalmas és néha találni lehet egy kevés rágcsigát (szotyit) is :-)
Bocs az offért.

_____________________
echo crash > /dev/kmem

Semmi gond, ez is egy velemeny, nyilvan nem "magatol" alakult ki, hanem okkal.

Hat, ha ujra kinyit a Fekete Lyuk, akkor jo hely lesz :)

--
http://www.micros~1

Szerintem az a hely, ahol lenne a lakás nem vészes. Én a Haller utca Soroksári utcához közelebbi végében lakom, ott akadnak problémás elemek, de már közel sem annyi mint régen. Nekem nincs különösebb gondom a környékkel. Minden közel van, közlekedés szempontjából is jó és elég sokat fejlődött az elmúlt években. Várhatóan a hitelválság miatt, nem fognak már gomba mód kinőnni az új házok a földből, de hosszútávon biztos lesz még fejlődés.

+1 a problémás elemek csökkenésére, ez folyamatos

A középső Ferencváros nagyon jó hely. Az önkori nem hagyott fel a fejlesztésekkel, ill. a rehabilitációval. Tavaly megtorpantak a magánbefektetői építkezések, de azért most is épül új társasház a közelünkben.

9. kerületben lakok már pár éve. Az Üllői úttól a Vendel utcáig teljesen korrekt. A Vendel utcával párhuzamos Balázs Béla már kicsit gázosabb. Arrafelé inkább már kocsival szoktam menni, vagy gyerekkel sétálni. Eddig még egyszer sem kötöttek belém, belénk. Vagyis egyszer, de az egy részeg tizenéves volt és az is a Vendel utcában. Nem válaszoltam neki, hanem mentem tovább.
Való igaz, hogy pl. a Balázs Béla elég mocskos utca, de nagyon sokat fejlődött a környék az elmúlt pár évben. Pl. a mi házunk mellett lévő két lerobban házat is teljesen szépen felújították, a lakók sem őslakosok (gondolom nem olcsó a bérleti díj).
Tavaly kb. egy hét alatt bontottak el földig egy házat, az volt az utolsó ilyen jellegű ház a Vendel utcában.
A Vágóhíd utca sem egy szépségbajnok az igaz. Javaslom, hogy menj be az önkormányzathoz (talán a weblapon is fent van), hogy mely környéket mikor, milyen ütemben fogják felújítani. És menj el arrafelé pár este (péntek, szombat, vasárnap is!) és nézzél körül, hogy mi a helyzet.

Budai oldalon könnyebb "tisztább" környéket találni.
Inkább kisebb lakás ott.

Amikor megvettem a lakásom kevesebb tapasztalattal de kijárós rendszergazdaként 4 éves bpi rohangászos múlttal a város szélén vettem ahol be tudok állni az udvarba (házrész) kocsival jó biztonságos parkolás, de "Rajozós" környéken megy át minden tömegközlekedés és ebből volt már gond és affér.
Mivel jogszerűen semmit nem tehetek így tűrők, bár néha úgy érzem magam, mint M. Douglas az Összeomlásban.
BKV-val 45 perc Nyugati tér, A Boráros 25perc. (busz, és villi)

9 ker szerintem 10-20%- al jobb mint a 8, több a jó rész viszont egyik utca oké a másik már gáz, a 8 ban - itt melózom egyébként - , mert itt két gáz utca után 1 normális.

Ha be tudsz illeszkedni nem bántanak :)
Egy művésznő ismerősöm a 8 szívében lakott leghíresebb utca 20 éveiben (nem most már nem 40 vagy 50, de már ne beszéljünk a koráról) még köszöntek is egymásnak én FFI létemre "összeszartam" magam :D

Úgy látom a Budai oldal kellemesebb.
Persze lehet, hogy csak a szomszéd zöldje :-)

Akik írták hogy ülj be meg ilyesmi az nagyon jó ötlet és különböző napszakokban séta arra haverokkal.
Bárhol veszel lakást mérd fel a terepet többször, van térképes ingatlan kereső árakkal, az árak átlaga mutatja milyen a környék.

Nem laktam arra, viszont sokat dolgoztam a kornyeken.

En nem vennek ott lakast. Tudom, hogy rehabilitacios ovezet, meg szebb jovo, de addig is elni kell valahogy. Marpedig van ott meg boven roma es nem-roma szarmazasu aljanep. Marton utca az pl. mar gazos, en ejszaka mar nem szivesen lodorognek ott es csak 2-3 sarok az altalad emlitett resztol. Masfelol kozel van a Fradi palya es eleg sok korhaz. Az elobbi sok ultrat es a veluk jaro zajt jelenti, az utobbi meg szirenazo mentoautokat ejjel nappal.

Ha szeretnel viszonylag kevesebb penzbol lakashoz jutni Pesten, akkor ajanlom Angyalfoldnek a Rakos patak kornyeki reszeit. Van park, patak, viszonylagos csend. Azert itt sem tipikusan diplomas tanctanarok es atomfizikusok laknak, de viszonylag segitokeszek es osszetartoak az emberek.

Esetleg nézz körül még a József Attila lakótelepen. C kategóriás nem sok van, cserébe az ingatlan árak
sem nagyon alacsonyak. Metró 5-10 percre, 15 perc alatt beérsz a belvárosba.

J.A. lakótelep, jaja csatlakozom az jó környék metróra jegy nélkül meg már nehéz feljutni :)

+1, sok a zöld terület

Bár nekem nemrég leszívták a benzint a kocsimból, 4 év alatt ennyi károm azért lett.
Rendőrség persze tehetetlen. (== leszarják, esélytelen az ilyeneket elkapni...)

Megkérdezhetem, hogy ez nagyjából hol történt a lakótelepen belül?

Tamás

Ifjúmunkás utca (+ a Csengettyű utcából is tudok ugyanilyen esetről, illetve az index.hu fórumon is írta valaki, de ott nem volt konkrét cím)

Hmmm, nem gondoltam volna. Főleg a Csengettyűben, ott azért elég magas a rendőri vonulások száma, főleg az egyirányú részén, mert ott szoktak bemenni az őrsre. A többi részére meg nagyrészt rálátni a házakból, meg nagyjából ki is van világítva.
Köszi az infót! Ami igazán ciki, az az, hogy ha megszerzik a tanksapkát, akkor annyira nem nagy történet legyártatni egy kulcsot, ami nyitja az ajtókat.

A Csengettyű utcában törtek be a kollegámhoz, este 6 kor. Szóval a rendőrség éberségére sokat nem alapoznék...
Kíváncsi lennék, hogy hány ilyen bűnesetet derítenek fel a lakótelepen.

Hát a felderítéshez sok reményt nem fűznék én sem, de a megelőzés lehetne sikeresebb. Persze lehet, hogy még így is az egyik legjobb része a városnak, főleg a még nagyjából megfizethető árú kategóriában.

Mostanában jártam arra reggel a Dési Huber utcában. Láttam egy öreg Mitshubishi-t kerekek nélkül. A tulaj rendőrökkel nézegette a verdát. Nyilván meglepődött amikor indult volna melózni.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

A pesti oldalon ilyen arkategoriaban van amugy jobb hely?
En nem irtam sehol, hogy ez az etalon, de laktam eleg sok helyen, es a kollegaim is meselnek eleg durva sztorikat, pedig eleg sok lakik Budan is...

13. ker Angyalföld. Itt lakunk fél éve nincs gond vele (Gyöngyösi sétány környéke), napközben semmi extra, éjjel még annyi se...

-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seageate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Ja, ez a szokásos kerék lelopós sztori. Hozzánk pár éve csöngetett be a rendőr, hogy
a szomszéd autójának a kerekét próbálták ellopni, de elkapták a srácokat, úgyhogy kellene jönni
tanúskodni a tulajdonosnak. Mindezt este 11 körül.