Milyen OS legyen ezen?

 ( tombenko | 2011. október 2., vasárnap - 3:02 )

Egyik ismerősömnek van egy Compaq laptopja, amin egy, már használhatatlanságig szétvert windowsxp lapul. Most megkért, tegyek rája valamit, amit gond nélkül, és sokáig használni tud. Igazság szerint egyetlen dologra kell neki: egy Wordstock nevű programmal tőzsdézik. Egyelőre nem akar beruházni újba, úgyhogy ezen kell megoldani. A paraméterek:

  1. Intel PIII 796MHz
  2. 128MB RAM
  3. 38GB HDD
  4. ATI Rage Mobility-M1

A Wordstocknak, ha jól vettem ki, JAVA kell, úgyhogy szerintem nem jelnthet problémát. A lényeg, hogy ne kelljen mélyen, sőt, ha lehet, egyáltalán ne kelljen belenyúlkálnia a rendszerbe. Ami eddig eszembe jutott, az valahogy nem igazán nyerő a gépen, szóval lehet javasolni és veszekedni. Mondjuk a preferált rendszer valamilyen Linux alapú lenne, mert ahhoz még kissé talán értek is, ha nem, akkor lehet windows is, esetleg BSD, bár utóbbiról eddig csak hallottam. De nyugodtan lehet bármit javasolni, legfeljebb beletanulok, mert valósz(Hol a picsába van a hosszú i?)inű, hogy úgyis nekem kell majd karbantartanom.
[JAVITÁS]Nem Wordstock, mint utánanéztem, de akkor vajon mi lehet?... :'

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha ez egy Java-s cucc, akkor teszteld le azon a disztrón, amit álmodból felébresztve is ismersz, s ha megy, akkor az legyen (neked kell segíteni neki, ha elakad. Korlátozott fiókkal megoldhatod, hogy bekonfolod neki, s aztán már csak használnia kell).
Ha pedig valami Wines EXE-s akármi, akkor ne kísérletezz, Windows reinstall. Tőzsdei program, nem lövöldözős játék, ezzel ő pénzt kockáztat.

Tudom, éppen ezért is kérek ötleteket. Hogy melyik, azt amint ébren lesz, megérdeklődöm. Ami számára lényeges, hogy mobilan is tudja használni. Desktop gépe most is van, úgyhogy nem tartom valószinűnek, hogy komoly problémái lennének belőle, attól függetlenül (meg amúgy is) még egyeztetnünk kell. Amit egyelőre (fogjuk rá, hogy) ismerek, az az UHU.
Igazából nem ez a fő munkaeszköze, azért is mondtam, hogy bevállalom. Ettől függetlenül kibaszni sem akarok vele.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Amit egyelőre (fogjuk rá, hogy) ismerek, az az UHU.

Ha csak "fogjuk rá", akkor inkább ne migráld Linuxra a rendszerét. Ilyet akkor szabad csak megcsinálni olyan emberrel, aki nem dolgozott még más rendszerrel, ha Te magad atombiztos tudással rendelkezel benne.

Javaslom, hogy maradjon a Windows, hiszen ismeri már, s gyanítom, Te is jártasabb vagy benne.

Ha marad az XP ahhoz kell 256- de 512 ram, a 128 az Win2000-hez elég..

+1 a win2000-nek. Nem olyan borzasztó abból az sp4, viszont 128mb rammal még eldöcög nagyjából.
XP-ből még az sp1 is lassú 128mb rammal, de még 256-ttal is. Hozzáteszem hogy először 128mb rammal használtam xp-t szóval nem lehetetlen, csak akkor még kissé más volt a programok mérete.
Szerintem ma 512mb a minimum egy xpsp3 alá amivel már el lehetne szüttyögni egy ilyen öregebb gépen, böngészés szigorúan flash nélkül még elviselhető sebességgel megy.
Vagy lehet próbálkozni mindenféle lightweight disztróval, nekem sajnos egyik sem vált be igazán.

-1 :)
Nekem az XP futkos egy régi gépen 64 mega rammal és 333 Mhz-s procival. Nem akad és nincs vele probléma. Youtube 480ba (még?!) nem akad. Bár lehet hogy én vagyok elfogult de akinek be lett üzemelve a gép, neki az elmondása szerint elég. [Sima XP mindenféle kiegészítés/servicepack nélkül]

----
Razii@fs1:~#

ezt b-nek ne mondd el, mert nem fogja elhinni ;)

Nem elhitetés a célom :D Ismerősöm régi gépe, P2-es de még szerintem is jól fut a korához/teljesítményéhez képest.

----
Razii@fs1:~#

Nem is írtam, hogy melyik verzió legyen. :)
Értelem szerűen azt a verziót kell felpakolni, ami a hardware adottságainak leginkább megfelel.

windowsba utoljára vagy 8 éve kellett belenyúlnom. Minap kellett egy wifi-kapcsolatot felélesztenem, fél óráig csak próbáltam rájönni, hogy mi is lehet a kínja. Elszoktam tőle, illetve igazából soha nem sikerült vele mélyen megbarátkoznom. A "fogjuk rá" jelen esetben azt jelenti, hogy a legtöbb felmerülő problémámat meg tudom oldani önállóan, de például a rendszer fejlesztésébe valószínűleg nem tudnék beleszólni. Nem vagyok informatikus, csak egy érdeklődő amatőr.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Alapvetően Linux-on érzem jól magam, de sajnos továbbra is azt kell mondanom, hogy a Windows lesz neki a legideálisabb. Szomorú tapasztalat, hogy a kisgépes Linuxok nem fognak olyan probléma-mentesen muzsikálni. Úgy is az fog jönni neki, hogy akar majd a gépen valami mást is csinálni, amire a "picidisztró" elv már nem lesz megfelelő. Sajnos igen, ki kell mondani, hogy a használható desktop Linux alá vas kell. Ha az nem áll rendelkezésre, akkor bizony előbb-utóbb eljön a "szar ez a linux" mondat. Inkább hagyd meg őt abban, amiben jól érzi magát, s Te is jobban jársz hosszabb távon. Majd ha elkezd érdeklődni magától a huszadik újrahúzás után, akkor lehet mondani neki, hogy a tőzsdei bevételből vegyen munkaeszközt, amin menni fog a csiriviri disztró.

[off]
Alapvetően azt gondolom, hogy a munkaeszköztől a pénzt nem szabad sajnálni. Vaterán rakat jó minőségű laptop van használtan, ami százszor ráver erre az őskövületre. Ha nincs 50-60e Ft-ja mondjuk egy Dell d630-ra, az bocs, de mi a fenét keres a tőzsdén. A tőzsde is befektetés, ráadásul a legnagyobb befektetés.
[/off]

Erre csak azt tudom mondani: már a tapasztalataink miatt is megéri. Megfelelő körítéssel nem fog eljönni az idézett mondat, illetve ha mégis, máshová helyezett hangsúllyal. :)
[reoff] Nem sajnálja a pénzt. Hogy mondjak példát kaptam tőle 1,5G RAMot. Ajándékba. Csak mert panaszkodtam, hogy kicsit már kevestellem a jelenlegi 256 megát. Hozzátenném, hogy összegezve még 24 órája nem ismerjük egymást. Ennél bőven többje van már első látásra is. Hogy miért nem akar újat venni, azt vagy ő fogja elmondani, vagy senki. Egyrészt, bár tudom, de SKH, másrészt MVP. És úgy vélem, ezzel mindent elmondtam, lehet találgatni, de több ilyen felvetésre nem óhajtok válaszolni, mert, ismerve magamat, esetleg túl sokat mondanék. Pont.
[/reoff]--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Hossszú í: Az ALTgr+j -vel kicsiben, nagyban meg ALTgr+i. Amúgy némelyik laptopon a jobb shift mellett (ezen az Aceren is amin írok, még jó hogy wireless van rádugva) vagy a backspace-nél vagy a nulla mellett.

Ja igen, disztro javaslat:
Elive Topaz. Gyönyörű, gyors, könnyű, mindenen elindul.

--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Az Elive fizetős disztro tudtommal. A letölthető változat csupán demonstrációs célt szolgál.

Igen, erről én is hallottam már mindenhol, csakhogy az oldalon nincs róla semmi ilyen infó.
Ha minden igaz egy darabig fizetős volt -distrowatch szerint 15$ ami egyébként megérné- aztán áttértek a donate módszerre.
Egyszer akartam telepíteni, ha jól emlékszem csak szólt, hogyha akarom akkor fizessek nekik. Amúgy elég sűrűn használom, egy egy gigás pendrive-on csücsül, laptop most is azzal alszik (suspend mode).
Nemrég futtattam livecd-ről a 2.4-es kernelest, egy P1 233-ason amiben 64 Mb ram van, és nincs háttértár. A sebességről ne beszéljünk, de ha azon elindult akkor a témaindítónál sem lehet gond.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

FAQ alatt ezt írja:
"The cost of the Installer Module is a selectable value by the user, but the minimum is set to 15 $"

Live rendszerként használható, de telepítéshez kérik a min. 15$-t.

Igaz, ezt én is olvastam, most már tényleg felrakom valamelyikre, és megnézem hogyan kér pénzt az offline, akár P1-es gépemtől. Amúgy én "választható, de jó lenne ha"-ként értelmezném, bár nem ez van ott. Meglátjuk.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Egyszer próbáltam, talán valami aktiváló kódot kellett elküldeni, majd bepötyögni a gépbe.

Tehát nem közvetlenül azon a gépen kell aktiválni.

Én akkor annyiban maradtam magammal, hogy ugyan kíváncsi lettem volna, hogy fut HDD-ről, de látatlanban nem akartam érte pénzt kiadni, ráadásul alapvetően nem is azon a gépen kellett volna, amin próbáltam és amúgy is csak érdekesség lett volna... így végül más rendszer került rá...

Egyébként meglepően fürge volt CD-ről is.

Nagyon gyenge gep, ezen xp alatt futott ez a javas (?) progi? Java szereti a sok memoriat, ennel meg a telefonomban is tobb van.

Viszont azt irtad, hogy van normalis desktop gepe, ugyhogy en inkabb a vpn (vagy ssh tunnel)+valamilyen tavoli asztal iranyba indulnek el, mert vekonykliensnek meg jo ez, es az a tozsdes cucc gondolom ugyis csak neten mukodik. Mondjuk ha ezt mobilneten akarja eloadni, akkor az adatmennyiseg sem mindegy, raadasul fugg az asztali gepetol a cucc..

Alternativ modon: vannak direkt regi gepekre kihegyezett disztrok, nezz korul distrowatchon hatha van kozte olyan, amit tudnal hasznalni!
Bar azert egy komolyabb javas progi.. no mind1, max. marad az xp reinstall, rosszabb nem lesz, mint amilyen volt..

--
+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

Én is gondoltam hasonlóra. Nem, nem mobilneten, hanem pl. bemegy a szomszéd városba, akkor ott hotspoton rá tudjon nézni a pillanatnyi állapotra.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Windows XP. Ne szivasd magad ha nem muszály.

nekem legutobb egy hasonlon egy nullarol epitett Debian Lenny futott KDE3-mal turheto sebesseggel gond nelkul, de abban mar minden out of date. 0-rol epitett XFCE vagy LXDE alapokra epitkeznek, a 0-rol epitett resz is fontos, egy Xubuntu es egy Mint XFCE mar okozott csalodast ilyen teren (256 MB Ram egyinknek se artott, mig Archom XFCE-vel 128-at se evett, de tegyuk hozza, hogy csomo mindenbol (pl. System monitor) a GNOME-ost eroltetik Xubiek valamiert).

Illetve van meg egy jo erre, csak azt sokat kell reszelni (iDesk config file heggesztes ftw), hogy ismeros kenyelmesen elkezelje:
Archbang
O is nagyon jol ment osregi gepen, csak sajnos a felhasznalobaratsagnak a csiraja sincs meg benne, meg a LibreOffice is fekete lapra ir feherrel alapbeallitaskent, mast raszoktatni anno nekem eselytelen volt

XP regen egy ilyenen kenyelmesen elfert, de mara mar nagyon elhizott, ami nekem volt 128 MB-os laptopom, abban mar nagyon irreszponziv volt Linuxhoz kepest rogton telepites utan is, pedig par evvel azelott vigan elszaladgalt rajta (de 256 MB RAM meg mindig eleg XP-nek, arra mar azt javasolnam)

Majd kijavít aki ért hozzá, nekünk IBM x200 PIII866 6,4Gb 256ram 4Mb Ati Rage Vga-ra javasoltak illetve dobtak össze egy Little Susie cd-t amire csak azokat rakták fel ami kell így volt vagy 300 MB az egész.
Meglepően jó lett és gyors csak a Lexmark laser nyomtató drv-rek belerakásánál elveszítettük a fonalat egy időre...

eCaffee kell akkor nektek. Ő fejleszti.

Tudok róla, de amit kiadtunk Suse 11 linuxal arra meg azt mondták, hogy nem tudják használni... (vagy nemakarják) így egy időre mellőzve lett az egész.

Üdvözletem

CrunchBang Linux.

Wikiben ezt írják:

"CrunchBang Linux uses the Openbox window manager. Openbox is lightweight and speedy, and as a result, CrunchBang Linux is fast. Also, while CrunchBang Linux is not primarily designed for old systems, it has been reported to operate very well where system resources are limited. Once installed, CrunchBang Linux should boot-up and operate faster than a regular Debian GNOME/KDE installation"

+1.
valóban ez jó lehet.
openboxos verzió.
én is ezt használom régebbi gépeken

OpenBSD 4.9/i386 theo for the prezident:D

+1 a Crunchbanglinuxnak!!!

Ahogy én kezdeném:

1) tolnék fel a gépre egy crunchbanglinuxot az Openboxos verzióból.
A thunart kigyomlálnám belőle még a csíráját is, pcmanfm-et használok én is filekezelőnek.
Tennék fel egy Lxpanelt(nem muszáj a komplett LXDE-t feltenni, de ha akarod azt is felteheted)
Autostart.sh-ból kigyomlálnám a thunar deamon indítását, meg a tint2-ét is(célszerű, ha már egyszer nem használjuk),
valamint a Conky indítást, meg a CB-fortune-t is, mert minek az...
Ugyanitt, tehát az autostart.sh-ban beírnám a tőzsdeprogram indítását pölö 15 másodperces késleltetéssel
2) Átírnám a menüt valami kikúrt egyszerűre, ami hasonlít az XP-s asztali menüre, az alábbi képeken látható.
A gépemen van egy vendégfiók, mert az egyik munkatársam néha ideül netezni, és ezért csináltam neki egy "fogyasztható"
felületet Openboxra, hogy ne ijedjen meg nagyon, hogy ez nem az ixpé...

Lxpanel menü:
kép

Openbox menü:
kép

nagyjából ennyi...


http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

Windows 98 (SE)

--
[ Falu.me | Tárhely | A Linux és én ]

Így van! Magamtól nem mertem előhozakodni vele.
De ennyi memóriával a Win98 nagyon jól érzi magát, egy használható Linux meg vagy fel sem települ, vagy kínszenvedés lesz rajta használni.
Ha a 128MB RAM-ot sikerülne 512MB-ra feltornászni, akkor akár már egy Ubuntu is elfutna rajta. De ha van a gépben két memória foglalat és a 128MB RAM egyben van, akkor talán elég lehet még hozz egy 256MB-os modul. 384MB-al valamilyen lájghtosabb ablakkezelővel még jó lehet.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Eroforraskimeles celjara meg jo is lenne, de van meg rajta tamogatott java? Vannak meg hozza biztonsagi frissitesek? (egy tozsdes prog. futtatasara szerintem nem jo egy ilyen atjarohaz-rendszer)

--
+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

Bennem is felmerült, ahogy olvastam a hozzászólást.

5-ös Java van még hozzá, ha jól néztem, de a jó öreg 1.4 biztos.

- (write-only miatt torolve)

SUM: Tőzsdére van pénz munkaeszközre nincs. Ez nem a sikeres ember receptje.

Én meg tudom az okát is. (Nem mellékesen én is hülye vagyok, én mondtam, hogy megpróbálok valamit kezdeni vele.) Egyébként, mint már fentebb is írtam, _nem_ez_lenne_a_munkaeszköze_. Az van, meglehetősen jó kategóriájú cucc. Ezt például nem sajnálná, amikor biciklitúrára megy, magával vinni, meg ilyesmi.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Mikor kimozdulok, akkor androidon kivállóan elérem a kereskedési felületemet. Arról nem ejtenék szót, hogy egy gyengébb nyereségből kijön egy olyan laptop ára, ami a 100k huf körül van és elmegy rajta az XP. Épp tegnap futottam össze egy Compaq géppel. A tulajdonosa nem akarja cserélni, pedig már bőven megérett rá a vas. Múgy egy ilyen masina súlyban sem versenyképes(akku meg jellemzően arannyárban van hozzá).

Még egy apróság: ha elmész túrázni, esküvőd van, nyaralsz, síelsz, stb., tehát nem vagy ott fejben, akkor az előbb-utóbb nyakonveri a kereskedésedet. Aki úgy áll hozzá, hogy minden helyzetet le akar kereskedni, az csúnya buktákat fog benyelni. Amellett, hogy rondán elszúrja a nyaralását is. Nyilván, ha benne van egy trendkövető pozicióban követőstoppal, akkor naponta fel kell húzni a stopot, de ahhoz meg bőven elég egy alap okostelefon.

És miért nem akarja cserélni? Egyébként lehet, javasolni fogom neki az okostelefont.
A második feléről meg csak annyit - az ő dolga. Én mondtam, hogy talán tudok vele valamit kezdeni, ő azt mondta, akkor próbáljam meg, megpróbálom, majd elválik.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ennek több oka is van:
- Távol áll tőle az informatika, nem érti, hogy miért nem jó a most 4 éves laptop.
- Olyan korban nőtt fel, amikor még javították azt ami elromlott. És mindent megjavítottak valahogy.
- Fentiek miatt inkább képes lenne venni egy új DVD olvasót meg akksit a laptopba közel 50.000 forintért, mint megválni a 4 éves, de még működő laptoptól.
- Nem hiszi el, hogy DVDROM és akkucsere után rövidesen elhalálozik majd egy másik részegység és hogy olcsóbb lenne 150.000 ft-ért új gépet venni 3 év garanciával.

A második fele valóban egyénfüggő. Az illetőről viszont sokat elárul ez az eset.(Nevezetesen, hogy a te idődet mennyire értékeli[vagy mennyire nemértékeli]) Ugyanis te ebbe beletolsz legalább 12 órát (megoldáskeresés, telepítés, racionalizálás). Valószínűleg szivességképpen. IT alapköltséggel kalkulálva is egy gyengébb új laptop árának a harmada lenne. ;)

Régebben azért javítottunk szinte mindent mert drága volt az új és javíthatóak voltak az eszközök, a mai PIV és tft világában , ha elromlanak akkor az kuka de kapsz rájuk 3 év garit és utána vagy nincs alkatrész vagy drágább mintha másikat vennél.
Lehet kapni használt dvd-olvasót vagy usb-külső dvd olvasó/irót ha nem kell állandóan a használata, az aksit pedig felújítják cellánként 2eFT körüli áron és nem valószínű, hogy ezek után várható lenne más eszköz váratlan elhalálozása.

Sajnos én ajánlottam fel szívességképpen. :( Amúgy sem vagyok IT-s, csak egy idegesítő amatőr. :) Az viszont tény, hogy szinte soha nem kellett időbeosztással élnie, ergo nem is igazán érti, mi az.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

128 Megára NT-s kernel bukó. Maximum Win Me de inkább Win98, ha ragaszkodik a windózhoz.

Inkább Linuxra beszéld rá. Én Debiános vagyok, de Ubuntut mondok már mindenkinek, aki kérdezi tőlem milyen Linuxszal kezdjen.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ubuntu 128MB RAM-on? Are you high?

Arrol nem is beszelve, hogy XP sp2-ig vigan elment 128 MB RAM-mal.

De Debian openbox-szal, LXDE-vel, esetleg nullarol felrakott XFCE-vel nem feltetlen rossz valasztas, sot

No dude, tapasztalatból írtam. Hasonló gépen (igaz 512M RAM) XP haldoklott, Debian 6-os vígan megy rajta.

Ma már nem raknék sehova Debiánt, ezért Ubuntut írtam.

--
GPLv3-as hozzászólás.

512mb ram és 128mb ram közt ég és föld a különbség ebben a kategóriában.

Na most képzeld el, erre azt mondja 128-on vígan elmegy az XP. Hát nóórmális?

--
GPLv3-as hozzászólás.

gyengebbek kedveert:
http://imageshack.us/f/690/bleccine.png/ (es kepzeld, SP3 elott, ennel is joval kevesebbet evett, az vegkepp nem allja meg a helyet, hogy "NT kernel buko")
vs
https://help.ubuntu.com/community/Installation/SystemRequirements
lasd meg:
http://www.xubuntu.org/get (256MB)

Az hogy milyen memória felhasználást reportol neked a windóz és milyen a user experience két teljesen eltérő dolog.

Mindegy nem is akarom ragozni, aki 10 évvel ezelőtt is az IT iparban melózott az tudja mit jelent 5-ös vagy 5.1-es NT kernellel 512 Mega alatt dolgozni. (Nem lehetett).

A lényeg 128 megával nem fog jávás appot futtatni XP-n. (Fizikailag fel fog menni de nem nevezehető majd "futásnak" a dolog.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

Aggasztó, de kb. sejtettem.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

az XP ma is gyonyoruen elfut 256MB RAM-on, tapasztalat (ellentetben egy GNOME-os Ubuntuval, es egy Xubuntuval is sajnos, mert az is sokmindenbol GNOME-ost hasznal)

Egy Lubuntu azért elkocogna rajta.

https://wiki.ubuntu.com/Lubuntu#System_requirements

jo, nyilvan egy Fluxbuntu is :)

Van nálam egy öreg Acer noti, 256 MB RAM-mal, ezen bőven jobban teljesít a Lubuntu, mint a gyári XP-je frissen installálva+SP3 (ami lehet, jobb lenne, ha nem lenne tele egy rakás felesleges cuccal). LibreOffice és Thunderbird fut rajta (nagy ritkán FF is, de ott egy Index címlap már látható problémákat okoz :)

Az nagyon fail lenne, nekem Uborka 256-on takarítás után is simán képes irreszponzivitásra hosszú másodpercekig.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Hát egy coppermineon és 128 megán eléggé meg kell válogatni miket teszel fel Ubiból. Valszeg a gépet gyárilag win98-cal szerelték.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Amiről beszélek, az édesanyámék gépe volt. Pihent rajta vagy egy negyed évig Ubisali, aztán tele lett a tököm vele. Csillog, mint a szopott fasz, de körülbelül olyan használható is, ha nem kap erőművet. Az általam eddig használt Linuxok közül kiugróan a legfalánkabb.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

"128 Megára NT-s kernel bukó. Maximum Win Me de inkább Win98, ha ragaszkodik a windózhoz."

Én 64 és 128 mbyte rammal is vígan használtam az XP-t P2/3 -as időkben, gond nélkül. Ami gond lehet, az az újabb service pack -ok és maguknak az alkalmazásoknak az újabb igényei. Az "NT kernel" bőven elvan ennyi rammal (még HL1-el, és CS-vel is simán játszottam).

--
http://neurogadget.com/

a kollega szokasa szerint elnezte a hardverkovetelmenyeket es most mi vagyunk a hulyek :(

XP

Igen, itt a memória a leggyengébb láncszem.
Ha Win, akkor 98, Me, vagy 2k.
Ha linux akkor nem tudom. Régebben puppyt használtam ilyesmire.
(de mostanra az is meghízott, és lassabb lett mint amilyen régen volt)

Xubuntu-val annó 64MB memórián is egész használható, de nyilván nem hajlobogtató, sebességű volt a dolog. Ha lehet, akkor mindenképp érdemes akár még +64MB memót is beletenni a gépbe, mert az is 50%-os emelés. Mivel normális VGA van benne, ezért az renteget fog számítani.

Azért annak nézz utána, hogy a tőzsdés cucc pontosan mit kíván. :)

az a 64MB biztos nem mostanaban volt

Vegyen egy normalisabb, ujabb gepet, akar akar beruhazni akar nem.
En is szeretnek trabanttal nemzetkozi fuvarozni, aztan megsem lehet.
Ez van.

Windows Fundamentals for Legacy PCs
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

koszi, pont valami ilyesmit kerestem (illetve olyat keresek, ami egy ramdisken elfer Virtualboxhoz, 6GB RAM-om van ugyanis, de XP sp3 mar elhizott, otlet?)

off: kozben egy olyan kerdesem lehetne, hogy ilyenhez hol tudok 2011-ben vasarolni ervenyes liszenszet? Google nemigen segitett ebben

nem reklám:
szoftverujrahasznositas.hu/remarketing
hasznaltszoftvereladas.hu/

--
Unom a szitázását,irodai melót keresek nettó 180 K-tól,iroasztalal,csinos titkárnők közelében... / Hejesirásom köztársosági elnök támogatásával jött létre.
De keresek helyeseniró billentüzetet ís akár.

Nem mondom biztosra, de ugy lattam, hogy ha van Windows XP licenced, akkor hasznalhatod - legalabbis volume licence eseten.
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

+1 a "Windows Fundamentals for Legacy PCs" -re
én több helyen használom, hátrányok: angol verzió és .NET -et nem lehet rá tenni, ha szükség lenne rá...

Mielōtt nagyon belelovalnánk magunkat ebbe az osztálymicsodába, nem ártana megtudni, hogy a kérdéses program futott-e valaha ezen a vason normális sebességgel. Nem akarlak elkeseríteni, de nem nagyon hiszem...

nem olvastam végig az összes hozzászólást, remélem ezeket eddig még nem ajánlották:

http://distrowatch.com/table.php?distribution=connochaet

http://distrowatch.com/table.php?distribution=archbang

mindkettőnek nagyon kicsit az erőforrás igénye és talán az igényeidnek is megfelel.

Archbanget en pl. ajanlottam, de orulok, hogy erkezett ra egy pluszszavazat :)

Mitől jobb ez, mint a #! ?

annyiban, hogy ezt ismerem, azt meg nem ;) (muszakilag amugy nem tudom, de ez egy Arch, tehat update-eknel is ritkan van vele baj, leven az openbox nem igazan fog elhizni)

Bár én most magam ellen beszélek, mert Crunchbang-et használok, de az Archbangnek megvan az az előnye Debian alapúval szemben,
hogy valóban rendszerre optimalizált lehet. Az Archbang forrás alapú disztró, és ha nem akarsz valamit, akkor az nem lesz rajta. Nincsenek
bonyolult és sokszor érthetetlen csomagfüggőségi problémák, mint a Debian esetében. És(éssel nem kezdünk mondatot) még annyi memóriaigénye sincs mint a Crunchbangnek, pedig annak sincs sok..(kb 100 MB Openbox+tint2+parcellite+conky+terminator
{{hozzáteszem az én gépemen}})
Az Arch-os verzió még azért is jó, mert könnyebb a telepítése, mint egy sima Arch-nak.
Tehát még akár én is megpróbálnám az egyszerű egybites hentes agyammal(sőt már hónapok óta szemezek vele Virtualboxban :-D)
Szóval:

+1 for #!
+1,5 for ArchBang


http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

"Az Archbang forrás alapú disztró, és ha nem akarsz valamit, akkor az nem lesz rajta"

az Arch meg mindig binaris, nem forrasalapu, de tenyleg mindenbol a nagyon lightweight van rajta direkt, jo disztro, Crunchbanget nem ismerem. Archbangnek 64MB RAM is eleg

"Nincsenek bonyolult és sokszor érthetetlen csomagfüggőségi problémák, mint a Debian esetében."

ez viszont teljesen igaz, a csomagkezeles egy az egyben Archlinuxe, amiben meg csak AUR szintjen lattam conflictot

Úgy tűnik, megvan a másik befutónak ígérkező versenyző.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Lehet, hogy bele fogok szeretni :)
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Tiny Core 4.0

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Bocs, felrement
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Tegyél fel neki egy Windows Fundamentals for Legacy PCs nevű cuccost (Windows FLP). Egy Windows XP-ről van szó, amit ragyogóan kiheréltek a minimum hardverkövetelmény érdekében. Ennél _sokkal_ kisebb gépeken is gond nélkül fog futni. És mondd meg neki, hogy nem telepítgetünk össze-vissza a gépre, mert szépen belassul. Vagy tegye rendbe CCLeaner -rel, vagy kézzel. Olyan nincs, hogy "régi az XP, és lassú", egzakt okokból lassú.

--
http://neurogadget.com/

Ami biztos, az az, hogy nem egyfelhasználós rendszer lesz, mint legtöbbször lenni szokott. Ez a Windows FLP érdekesnek tűnik, mert becsületére legyen mondva, minden szoftvere jogtiszta (és erre büszke is).
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Egy Windows 98-al nagyon jól el lehetne játszadozni ezen a régi DOS-os játékokkal ;)

----------------
Lvl86 Troll

Arch Linux az alapértelmezetthez képest minimalizálva, nálam ez kevesebb, mint 40 MB memóriát használ Fluxbox ablakkezelővel (bootolást követően 20-25 MB memóriát).

Hasonló testreszabott Arch Linuxokat használok most legacy PC-khez és sokkal használhatóbb, mint bármilyen NT kerneles Windows vagy erőforrástakarékos Linux disztribúció.

Ha tőzsdézik akkor nem kellene a munkaeszközön filléreskedni, vegyen egy X szériás Thinkpadet, ha keveset akarna költeni akkor az energiatakarékos Thinkpad X120 a megfelelő választás, 100 ezer Ft-ért kapható Magyarországon.

Ez a 100 ezer Ft mellesleg még disznópásztorkodással is kevesebb idő alatt kitermelhető, mint amennyit az Arch Linux testreszabására vesztegetne el.

+1 Archlinux

Nekem JWM ablakkezelővel, indítást követően 70-80 MB memóriát fogyaszt. Ha indítok egy firefoxot + pidgint, egy pcmanfm-et és egy urxvt-t, akkor kb. 270 MB-ot.

Könnyű használni/megtanulni, nagyon jó a Wiki-je. Ha valóban egy program futtatására van szükség, szerintem ideális választás lehet.

Idézek: "128MB RAM"

----------------
Lvl86 Troll

Idézek: Igazság szerint egyetlen dologra kell neki: egy Wordstock nevű programmal tőzsdézik.
Csak iránymutatás miatt írtam a közelítő adatokat, hogy mennyit fogyaszt nálam, ha egy nem túl memóriatakarékos böngésző is fut.
Itt egy kép bizonyítékként, indulás után egy terminállal.

egesz jo tapasztalatom van ennel regebbi gepen QNX-el. Kb. 50-60 MB ramot hasznalt alapbol, ha jol tudom java van ra.