Diploma-adó?

Fórumok

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-455662
Ismét egy pompás napihír. Lassan úgy érzem magam, mint a '70-években, hogy a diplomás/egyetemi hallgató a közellenség.

Hozzászólások

"Fölmerült, hogy azok, akiknek van diplomájuk, a fizetésük egy részét adják egy alapnak, amelyből a következő generációt képzik - mondta az InfoRádiónak Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter."

""Felmerült az is, hogy akinek agya van, egy darabot adjon le belőle. Külön jogszabályt sem kell hozni, ami mentesítené a képviselőket.""

Még jó, hogy nincs megszorítás: diplomás vagyok, cigizek, szoktam alkoholt fogyasztani és diesel autóm van.
Aztán nem lesz jogomban sztrájkolni, nem lesz jogom ügyvédet fogadni. Nem lesz váltóműszaki pótlék, ha a főnököm indoklás nélkül elhajt, akkor nem kapok munkanélküli segélyt. A közalkalmazott barátaim 20 év munkaviszony után 98% különadót fizetnek. A rendőr ismerőseim visszamennének dolgozni, de az 1100 igénylésből 1100-at utasítottak vissza, mert nincs felvétel. Tényleg ezt akarta a 2/3-ad? Kétlem. Diktatúra jön, vagy már van.

Szerk.: Vagy a fülkeforradalomba nem illik bele azon emberek csoportja, akik néha még gondolkodnak is. Jaj, mi lesz, ha azért kapok pofonokat, mert szemüveges vagyok?

Az általad keresett ország Kambodja.
Minden szemüvegest kivégeztek anno...
De ne álljunk meg fél úton, ők az aszfaltot is felszedték és beültették a helyét rizzsel...

Bár ilyesmire hozzánk közelebb is volt példa. Valamelyik délvidéki városban, asszem Szabadkán akkor szűnt meg a villamosközlekedés, mikor odatettek egy montenegrói szerbet tanácselnöknek aki még sosem látott villamost, így úgy gondolta ez nem is lehet hasznos dolog...

Kedves Réthelyi Miklós Bácsi!

Az bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy a nettó fizetésemnél több adót szed be az állam a munkavégzésemmel kapcsolatban. Az EU-ban alkalmazható lehető legmagasabb kulcsú 25% ÁFÁt nem is említve.
Valóban van diplomám és a fizetésem némileg nagyobb mint a minimálbér. Ha csak egy érettségim lenne, vagy nem képeztem volna tovább magamat a saját költségemen akkor valószínűleg segélyből élnék vagy jóval kevesebb adót fizetnék.
Tehát, kérem az általam befizetett adóból tessenek finanszírozni a következő generáció képzését és nem arra hajtani hogyan tudnak még több pénzt elszedni tőlem. Ennyi van, nincs több, tessék ebből gazdálkodni. Ha nem tudják beosztani, akkor úgy veszem, hogy nem tudják elvégezni a feladatukat és haladéktalanul intézkedek az Önök mielőbbi leváltásáról.

Tisztelettel:
Egy diplomás.

U.i.: Csak egy jó tanács. Nagy hiba lenne, ha okosabbnak gondolnák magukat egy átlag magyar diplomásnál.

tessék szépen
- beszedni az adókat (nem csak kiszabni)
- tessék szépen csak az arra tényleg érdemesnek diplomát adni (aki nem végzi el, az nem baj, ha kifizeti a haszontalanul elköltött adóforintokat)
- tessék munkára bírni az ingyenélőket (pontosabban adóztatni a feketézőket)

ahelyett, hogy attól hajtsanak be még többet akit könnyű megtalálni (és talán picivel több esze van, mint kaszát egyenesíteni...) - tudom, hogy nehezebb, de a sült galambot várni bárki tudja...

Amellett, hogy javarészt egyet értünk, az alábbi két pontot figyelmedbe ajánlanám:

1 - A fogyasztói társadalom fenntarthatatlansága, az öregedő Európa, és még sok más affelé kényszeríti a gyökér politikát folytatni vágyó politikusokat, hogy több adót szedjenek, és több törvényt hozzanak.

2 - Az átlag magyar diplomást megnézve (átlag, nem a legjobbakat, átlag, tehát kommunikáció szakos is játszik), a politikusaink jóval rafkósabbak. Jelenleg is csak álltok, mint egy **sz, és nézitek a műsort, irogattok neten, meg blog-okon, addig nem jut el a gondolkodásotok, hogy ezt nagyívben fo**a le a kormány.

+1 - Remélem mostmár kezd derengeni, hogy úgy aztán tényleg nem lesz jobb, hogy mondogatjátok az okosságokat, elvárjátok, hogy jobb legyen, és puffogtok.

Igazad van nem mondogatni, hanem tenni kell. Én már sajnos „tevésből” kinőttem, így már csak a partvonalról tudok bekiabálni:
Nem 35 éves korban kell az első (és egyúttal az utolsó) gyereket vállalni. Ha lesz 2–3–4 gyermeketek, akkor lesz aki fizesse a nyugdíjatokat. Tehát az átlag magyar diplomásnak (és a diploma nélkülinek is) változtatni kell az eddigi életén. Természetesen nem muszáj változtatni. Lehet folytatni ezt az életet, és közben sírni, hogy milyen kegyetlen az élet. De a sírástól nem változik semmi.

Természetesen, ha elég tehetséges vagy, akkor keresel annyit, hogy a félretett pénzedből nyugdíjasként is szépen megélsz, és lesz@rod, hogy a kevésbé tehetségesekkel mi lesz.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

afasz, nem elég a fizetésem 54%-a? (+áfa?)

Tudod aki ugrál azt piszkálják...
Kellett a diplomás minimálbér? Orvosoknak béremelés? Tanároknak sírás?
Itt az eredménye. Ők kaptak valami pluszt, mert kisírták? Adjanak vissza belőle a közösbe...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

A tanárok ~2002-ben kaptak fizetés emelést. A tervek szerint 2015-ig nem kapnak. Számold ki akár csak 5%-os inflációval mennyire keresnek jól.
40 évet dolgozó tanár az életét ott húzta le, 3 diplomával 3 perccel a nyugdíj előtt 140 nettót kap. 40 éves munkaviszony után.
Egyébként még vastagon 100 alatt (!) a kezdő fizu, de több év után sem üti meg a 100-at.

azt gondolom nem gondol a jövőjére aki ma tanárnak kezd el tanulni. ezt lehet azután, hogy valamiben jó vagy és akkor azt oktatod, de így ilyen feltételekkel, kb csak a középső ujj felmutatását adnám az állambácsinak.
oké, erre mondják, hogy ez hivatás, de köszi, az ember miért haljon bele a hivatásába? ez nem a katonaság
--
http://hu.opensuse.org
http://phoenix-art.hanzo.hu/

Nem rendeset, járulékok és túlóra nélküli, igaz utóbbi lassan nem lesz, így már nem lesz külön "csapás" a nyár.

Amúgy ennyi erővel a tűzoltók is csak a töküket vakarják, ha épp nincs riasztás. Szóval ezeket úgy kell nézni, hogy a 10 hónapi tanításért és egyébért jár egy éves fizetés, amit 12 hónapra elosztva kapnak, aztán a fene nagy igazságérzetűek is megnyugodhatnak.

Azert szerintem a tuzoltok mas, mert ott vannak a szolgalati helyukon.
De en ezzel nem azt mondom, hogy jo igy ahogy van. Bar emlekszem, tanar ismeroseim mind, julius vegen mar sirnak, aaa, mar csak egy honap szabi.... :D
Szoval, mindenkeppen emelni kellene a beruket es ami rendorre tuzoltora, tanarra, sokmindenkire vonatkozik, meg kellene oket becsulni!!!
Mi is elegge el voltunk mar eresztve szuleinkhez kepest, de amit meselnek most ezek az ismerosok, az nevetseges, hgogy egy gyereknek tobb joga van az iskolaban, mint egy tanarnak. Dolgozatokat elore be kell jelenteni es hasonlok...

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

negativ, nekik a nyari meg az osszes tanszunet az osszes szabadsaguk (egy reszen meg napkozit tartanak vagy ostalykirandulas). ja, es a fiatalok nagy resze ugy kap szerzodest, hogy szeptember-junius, szt a hosszabbitas kiderul aug vegen.
ez ugye azt jelenti, hogy juli-aug nincs fizetes...

Mokas, mi?

Milyen rendesen felül? A nyári szünet az, amit a törvény egyébként mindenkinek garantál, csak éppen a tanároknak van megszabva, hogy mikor vehetik ki. Ja, és emellé még ilyenkor is be lehet bármelyikünket parancsolni igazgatói határozattal. (Van, ahol meg is teszik, mert a tanár ingyen festi ki a termeket, a festő meg még némi pluszt is felszámol, mert az iskoláknak hajdekurvasok pénze van szerinte.) Tavaszi és őszi szünet? Ja, meg a téli? Nincs elszámolva, fizetetlen szabadság... Kötelezően...
Mondjuk rám akkor tört röhögőgörcs, amikor bejelentették a tanárok átlagfizetését... Nem tudom, jelent-e valamit, de édesanyám három munkahellyel, 39 év után keres annyit.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ok, en a reszleteket nem tudom, csak latom a tanar ismeroseimet. De van aki kozottuk, meg elmegy szabadsagra ev kozben is. Szerintem minden munkahelyen talalsz olyan ceget ami igy csinalj, van ami ugy. Mindenre lehet peldat talalni, nem tudom, hogy mi az altalanos.

Azt hadd szogezzem mar le, hogy a velemenyem az, hogy a tanarok epitik a jovot. Megerdemelnek azt, hogy olyan fizetest kapnak, hogy jol eljenek belole, illetve olyan munkarendben, hogy ne kelljen a beluket kidolgozni 3 honapig, utana meg pihenjenek honapokat...


-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Igen, gyerek után jár pár nap tanév közben. Pontosan nem emlékszem, talán három. Az egyetlen probléma, ha nem tudod kivenni, mert nincs kit kiírni helyettesíteni... Ez főleg vidéki kis iskolákban szokott megesni, ahol az alsós tantestület 4 fő, a felsős meg hat.
A véleményeddel egyetértek. Mondjuk hozzátenném, hogy én, mint tanár, belülről nézve kötelezővé tenném a felvételi és alkalmassági vizsgát minden tanárjelölt esetén, szörnyű a felhozatal. Igaz, motiváció sincs sok, sikerélmény sem. :( A pénzügyek meg egyszerűen tragikusak. Amit nem tudok, hogyan hozták ki az egyik híradóban közzétett 175kHUF-os átlagbért és 675 óra átlagterhelést...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Az ő éves szabadságuk sem sokkal több, mint egy rendes dolgozóé. Ha visszaszámolod, hogy hány napot kell bent lenniük egy évben és ezért mennyit kapnak, még így is xarul jönnek ki.
Egyébként legkorábban júl. 1-jén mehetnek el és már aug. közepén elindul az élet odabent. Kétségkívül akkor még csak értekezletek, egyeztetések vannak, de, mint munkaerő rendelkezésre állnak.

Irónia on. (ki kell írni mert páran nem érzik ki a szövegből)
74e Ft? Menjen mindenki tanárnak aki kevesebbet keres. Ja, hogy akkor éhen halunk a hideg sötétben?
Irónia off.
Szerk.:
Biztos hogy a papír számít csak egy munkánál?
Maradjunk a tanárnál. Valamivel jobb esélye van a nyugdíjra a hozzá hasonlóan kereső iparban dolgozókhoz képest...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Nem csak a papír számít, én ezt nem mondtam. Hogy a példádnál maradjunk: aki becsülettel megszerez legalább egy tanári diplomát (~16-17 év tanulás) és tisztességgel, szívesen tanít az ne létminimumból kelljen már megéljen. A tanári nyugdíj meg annyira biztos Magyarországon, mint az ipari dolgozóké szerintem. Iskola-összevonások, óraszám emelések, csökkenő gyerekszám, stb. és máris hullanak a tanárok.

Apple MacBook C2D 2.2Ghz 2x2G Intel X3100

Ez költségtérítéseseknek külön kellemes lesz. Na meg arra is vonatkozik, akit elvisznek közmunkára?

Lassan elfogynak az erveim amellet, hogy miert maradjak itthon.

Szerintem a szolariumozas a luxuskategoriaba tartozik, en kulonadot vetnek ki a megengedettnel barnabb borre, valamint nem kaphatna semmilyen allami tamogatast/segelyt, aki a luxusnak ezt a formajat megengedi maganak.
Ezzel a luxusadoval nem csak az oktatast, hanem az orszag kb. minden problemajat meg lehetne oldani. Asszem egy Jobbik ketharmad idejen meg miniszter is lehetek. :)

--
First person shooters tend to get boring after you've shot the first person.

Megtaláltam a listát, kifejtve még viccesebb:

9. A „magyar álom” - szabad pálya az új ötleteknek

Az „amerikai álom” korszaka véget ért. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a piacok beteltek, és nagy ritkán, egy-két új cégnek sikerül betörnie a nagyok közé. Míg Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni, addig nyugaton nincs más lehetőséged, mint multiknál elhelyezkedni.

http://www.gyerehaza.org/node/93

De azt hiszem még az amerikai ébredés is jobb a magyar álomnál.

"Lassan elfogynak az erveim amellet, hogy miert maradjak itthon."
Akkor marad a régi vicc (1950-60): kalandvágyból...
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

OK, nekem nincs. Ugyanakkor, ha lenne:
-Azt adóztassák meg, aki nem költségtérítéses ÉS kivonult az országbó; az ő képzése a magyar társadalom szempontjából abszolute felesleges volt; a többinek meg elég baj, hogy ebben a csodálatos virágzó gazdaságú kánaánban él és fizeti a diákhitelt, meg a szülei jelzáloghitelét pl.

Tehát, ha valaki az itthoni képzésben tanul, végez, lediplomázik,... a végén itthon kellene maradnia munkanélkülinek, hogy eltartsuk mi, a többi dolgozó, ahelyett hogy külföldre megy és ő is dolgozik?

Igen, ez biztosan fellendíti a gazdaságot!

*szerk: iróniadetektor bekapcsolt :)

- egyik ismerősünk nevelési tanácsadó ausztriában, itthon nem kapott munkát a bölcsész diplomájával. Illetve ez nem igaz, mert egy ideig feketén 40ezeré' tolta egy játszóházban.

- Fizikus ismerősünk egészen németig jutott és most egy intézetben kutat. Itt a kutyának sem kellett.

Nekem csak ez a kettő jut most eszembe. Erre is lehetne egy topicot nyitni "Akik itthon a kutyának sem kellenek". :)

Miről tetszik beszélni? Az elsőnek volt munkája, a második is kaphatott volna hasonló munkát, hasonló alatt értsd a fizetést és a körülményeket, de a szakmájában. Ja, hogy külföldön jobban megfizetik? Hát igen, de ez bármilyen szakmáról elmondható.
----
Hülye pelikán

Én meg azt nem értem, hogy mit nem értsez. Egyik sem kapott munkát. Te is azt mondtad, hogy kaphatott volna. De NEM ismétlem N.E.M. kapott munkát. Érted? Nem. Az azt jelenti, hogy NEM kapott munkát. Nem kevessebbért, nem szarabb helyen, hanem NEM. Abba ne menjünk bele, hogy egyes intézetekbe bejutni hogyan lehet és a professzor urak hogyan és mennyire védik a pozíciójukat.
A csaj meg kényszerből dolgozott a játszóházban, mert a pasija fizetésével együtt már meg tudtak élni. És azértdolgozott ott, mert nem (érted a szót ugye?) - tehát mégegyszer elismétlem: NEM - kapott munkát. Két hónap után meg elfogadta az elsőt, még akár feketén is, mert különben kirakták volna őket az albiból.
De ahogy látom ezek a történetek számodra mesébe illenek. Szeretnék én is abban a világban élni, ahol ezek a porblémák nem érintenek senkit. Hol lehet útlevelet szerezni a Te világodba?

Nem kapott munkát, mégis dolgozott, nekem ez kicsit ellentmondásos. Ja, hogy nem kapott álommunkát, amilyet elképzelt magának, és utána elvállalt egy kevésbé álmat? Hát, akkor kapott munkát, ezek a tények ilyen furán működnek. Az lehet az én hibám volt, hogy szakmainak véltem a nevelési tanácsadó végzettséghez a játszóházat, ha nem ilyen munkakörben volt akkor én tévedtem. A fizikus meg kaphatott volna, ha nagyon akar. Nyílván nem olyat, amilye a szak elkezdésekor elképzelt.

A nem kapott munkát az egy elég kényes dolog, amikor sok ember kapna munkát, ha elvállalná. És még csak azt sem mondom, hogy az ő hibájuk abban a helyzetben nem elfogadni egy nagyon szar melót (az persze, hogy odaáig jutottak az az ő saruk), de ettől függetlenül meló van.

"Hol lehet útlevelet szerezni a Te világodba?"

Rendes szakmát adó képzési intézményben.
----
Hülye pelikán

Hokés, akkor Te ismered jobban őket. Biztos kaptak volna. Lehettek volna takarítók is a WCC-ben vagy akármelyik másik plázában. Ehelyett külföldre mentek a szakmájukban dolgozni. :D

Nekem a munkát kapni azt jelenti, hogy be vagy jelentve, adót és járulékot fizetsz és fizetnek utánad. Végülis arra is lehet mondani, hogy munkát kap valaki, ha tanári diplomával feketén dolgozik Kalocsán a betakarításkor, de én ezt nem nevezném annak. Nekem ebből hiányzik az aláírt szerződés. Szóval a vitánk a "munkát kap" kifejezés értelmezéséből adódik.

Pár adat 2011.08.:
Betöltetlen állások száma a hónap végén: 38 900 fő
Állástalanok száma a hónap végén: 549 000 fő
Ezek közül a több mint egy éve munkát keresők száma: 144 200 fő

Az adatok között szerintem elég jelentős különbség van. Mondjuk ezek alapján ha a kormány 1 millió munkahelyet csinál, be kell hívni a románokat. :D

Akkor definiáljuk:

munka: munkaszerződés, Mt szerint, pénz, jómodor, igazolvány, munkaügyi ellenőrzéskor mosolygás, minden rendben levés.
NEM munka: nincs munkaszerződés, nem Mt szerint, lóf@sz pénz, sunnyogás, zsebbe zsebpénz, lebukáskor iszonyatos beszopás.

Ha jól értem a hozzászólásaidat, te vagy a második kategóriában dolgozol, vagy másokat ott dolgoztatsz ÉS szerinted ez természetes és normális.
Kéremkapcsojjaki.

Ok. Így meggyőztél. Viszont. Ez esetben annak is fizetnie kell, aki itthon nem vállalja a 10+ év munkanélküliséget, nehogy meglegyen a tíz év külföldön? Ha ez így van/lesz/lehet, akkor az állambácsinak vállalnia kell, hogy munkahelyet, munkalehetőséget is biztosít az állami pénzen képzett diplomásnak.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ha jol ertettem a kollega elmeletet, ez sem jo. Egy jol kikepzett tengeralattjaros is elhelyezkedhet pl. Borsodban kozmunkaskent, vagy mehet a foldekre kapalni feketen.
Az, hogy nem a szakmajaban van - a kommentjeibol itelve - nem szamit. Ha szamitana, akkor rengeteg hasonlo ellenpelda lenne.

--
+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

A feneket. Telt haz van kulfoldibol mindenhol nyugat-euban.
A minimum, hogy jol beszeled a nyelvuket. Aztan jon az allampolgarsagi teszt.

BTW, latta mar valaki a magyar allampolgarsagi tesztet? A magyarok 80%-a biztos elbukna rajta. Talan egy frissen erettsegizettnek van eselye. Duuurva!

Fel kell mondani a kettős adózást kizáró szerződéseket, valamint az adótörvényt úgy kell módosítani, hogy minden magyar állampolgárnak adóbevallást kelljen kitöltenie és adóznia.

Így a külföldön élőnek is be kellene vallania az keresetét, adót számolni belőle, és fizetni Magyarországon is és ott is, ahol lakik.

Aztán csak be kell hajtani. Kötelező személyes adóbevallás pl. évente, aki nem jelenik meg, azt lehet is köröztetni.

Egyébként ne gondoljátok, hogy ez olyan vad dolog, a behajtási részen kívül.

A feleségem brazil. Brazíliának pl. igen kevés országgal van kettős adózást kizáró egyezménye, Magyarországgal pl. éppen van, de Németországgal, Angliával, stb. nincs.

Mi Angliában lakunk, és a feleségemnek elméletileg az itteni fizetése után simán adóznia kellene Brazíliában is.
Illetve én úgy gondolom, hogy nem, mert 183 napnál kevesebbet tölt ott egy évben, és ezért nem számít rezidensnek, de sokan nem így gondolják, én meg nem álltam neki portugálul a brazil törvényeket értelmezni.

Ha ez lenne, akkor mi történne? Az adott évek letelte után vagy esetleg házasság útján állampolgárságot szereznének a kint élők és lemondanának a magyar állampolgárságról. Ez jó lenne? Nem hiszem, mert így még kevesebb lenne az esély, hogy valaha hazajönnek. Én is ezt tenném, ha kint is megadóztatna a "hazám".

ne adjatok ötleteket a kormánynak, hányszor mondtam már el, baszki!

Illetve vicces lenne, ha kint megkeresett x összeg 20%-át oda fizetem, s az x 54%-át meg ide, ahol már nem élek (mert kint élek)... tehát marad x-ből úgy 25%...
szép is lenne, tolonganának az emberek állampolgárságért külföldön, aztán jönne megint a "fogyamagyar", aki külföldre megy az hazaáruló, meg ilyesmi.

20% ott (külföld) és 54% itt (Magyarország)? Nem tudom, mire gondolsz.

A feleségem esetében pl. 40%-ot fizetne ott (UK), és 27%-ot itt (Brazil).
Emellett pedig UK national insurance.

Az én esetemben 40% ott (UK), 16% (plusz szuperbruttó, legyen mondjuk 20%) itt (Hu).
Emellett pedig UK national insurance.

Latom fogalmad sincs hogy hogy mukodik a kettos adoztatas.

HA nincs kettos adoztatast kizaro egyezmeny
ES ha az adotorveny ugy van megfogalmazva, hogy "barhol a vilagon keletkezett jovedelmed, barhol is van a lakhelyed, Mo.-n is adoznod kell belole"
AKKOR a lakhelyed szerinti orszag SZJA + jarelukait ES a Mo.-i SZJA-t kell befizetned.

Olyan sosincs, hogy Mo.-i jarulekokat is be kene fizetned, mert pl. nem veszed igenybe a TB-t.

pff... Tehat aki a gimnaziumi evei allatt kemenyebben tanult hogy bekeruljon allamilag finanszirozott egyetemre, ahol valoszinu szinten tobb energiat forditott a dolgokra hogy bent maradjon allamin, es idobe elvegezze a sulit mint a tobbi tarsa aki vagy nem kerult allamira, vagy siman kikopott onnan, na azokat szivassak meg utolag a plussz munka oromere..

remelem ezt hozzaszolast csak ironiabol irtad, es csak azert nem tunt fel mert meg reggelvan..

You can't snort a line of coke off a woman’s ass and not wonder about her hopes and dreams, it's not gentlemanly.

egyre inkább úgy érzem már tanulni sem érdemes itthon, nem hogy dolgozni/élni.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

igen, ez is megerősít engem abban, hogy el lehet innen menni is. csak majd ha tele leszünk jól képzett keletről érkező orvosokkal, a mi orvosaink meg a nyugatot kezelik...

Mi a franc ez roghozkotes?
Szerencsemre mar van diplomam.
Az allamnak meg az, hogy gyava vagyok elmenni.

Ha külföldön végzek egyetemet és kint dolgozom, akkor úgy mond, a magyar állam b*kaphatja ugye?

Elkezdtél már valamilyen képzést? Sok van még hátra? Szerintem jobban jársz, ha egy BSc-t legalább szerzel, mintsem, hogy kimész takarítani vagy felvágottat árulni egy szupermarketben. Hidd el, hiába jobbak a körülmények külföldön, ott sincs kolbászból a kerítés. Amikor egyik ismerősöm Spo.-ba ment pincérkedni, és arról áradozott, hogy majd a tengerparton fog lakni és havi 300.000 Ft-nak megfelelő fizetése lesz, akkor én már tudtam, hogy nem lesz kint sokáig. Igazam lett.

Aha, SZE-n voltam 1 évig (mérnök informatika BSc), aztán kirúgtak (elbuliztam, nem tanultam stb.) de őszintén meg mondom, nem is tetszett az oktatás, számomra túl elméleti. Sokan megtanulják a tananyagot, aztán a vizsga másnapján már azt se tudják, hogy miről szólt a tananyag/vizsga. Egyik ismerősöm most harmadéves mérnökinfós, azon kívül, hogy tud egy picit C-ben meg Java-ban programozni, meg elég jól megy neki a PHP, azon kívül SEMMIT nem tud. Egy Win 7-et alig tud felrakni, linuxot még sosem látott a hálózatokhoz meg semennyire nem ért (DNS, DHCP, PPPoE neki eléggé idegen fogalmak) és nem mindenki, de nagyon sokan így vannak vele. Ezért szeretnék Dániában tanulni, mert ott nem az van, hogy beraknak egy 200 fős terembe és ha valamit nem értek, akkor csesszem meg, hanem akkor feltehetem a kezem és mondhatom a tanárnak, hogy bocsi nem értettem magyarázza el még egyszer és nem néznek hülyének és az oktatás jóval gyakorlatiasabb. A másik, amelyik szakra menni akarok, az pont rám illik, mert hálózatokkal, operációs rendszerekkel és adatbázisokkal foglalkozik, ami érdekel. Tudom, hogy nagyon hasznos a programozás ezt elismerem, de engem annyira nem érdekel. Kint abban a suliban amit meg kinéztem, leginkább erre (adatbázis, hálózatok, operációs rendszerek) képeznek ki és az oktatás gyakorlatias. Ezért is szeretnék inkább kint tanulni és inkább elmegyek heti 20 órában dolgozni, minthogy itthon folytassam az egyetemet és ebben a leharcolt országban maradjak.

Megértelek, mert hasonlóan gondolom én is. BME-n is eszméletlen faszságok vannak, és örülök, hogy Erasmus-szal egy évet Portugáliában töltöttem. Ott jóval gyakorlatiasabb, bár ott is vannak hülyeségek. Ugyanakkor én azt tanácsolnám, hogy legalább a BSc-t próbáld meg végigcsinálni itthon minél hamarabb, főleg addig, amíg nem íratnak alá veled semmi szerződést (és emiatt ne legyen bűntudatod, mert a szüleid már leadzták a képzésed árát), és úgy már valamivel a kezedben mész ki, MSc-t csinálhatod kint is simán, és tudsz mellette dolgozni, vagy Erasmus Mundus-szal csinálni valamilyen mastert. Ha nincs semmid, akkor ott is el vagy veszve. Nehéz takarítás, felszolgálás és egyéb, hasonló jellegű munkából fenntartani magad, főleg úgy, hogy tanulsz mellette, ráadásul mivel nem beszélsz dánul (feltételezem, hogy nem, legalábbis nem felsőfokon), így hátránnyal is indulsz.

Jaja Skóciában ingyenes az egyetem, csak egyre nehezebb bekerülni, mert rengeteg angol megy oda tanulni, mivel Angliában elég drága...

Csak bírni kell elviselni az éghajlatot, meg a skót akcentust, meg azt, hogy kicsit unalmas hely. Persze nagyon szép, de meg lehet unni. Én két év után leléptem onnan...

-A sok hülye diplomás takarodjon el mert sok-mindenre képes rájönni, és átlátni a baromságokat. És ráadásul nem jó szavazóbázis.
Réthelyi Miklós és a bandája bekaphatja.

A vicces az, hogy anno a fidesz szüntette meg a tandíjat :D Egyébként nem jogos a gondolat, hogy pl miközben kurva sok állami finanszírozott orvost képzünk fejenként hatalmas összegért, a nagyrészük próbál lelépni? Persze az is jogos, hogy ennyi pénzért ki akar itthon dolgozni, amikor külföldön sokkal többet kaphat..

Ha most felszámolnák a főiskolai képzésemet (mert mondjuk visszamenőleges törvényt hoznának...) akkor ott kezdeném, hogy a képzést ár érték arányát támadnám meg.. mert fősulin nem voltunk valami jól felszerelve, és némelyik előadó szakmai felkészültsége is erősen megkérdőjelezhető volt.

Nem olyan egyszerű ez...

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Az a baj ezzel, hogy nagyon fiktív számok a taníttatás költségei. Például a bsc képzésen lévők és az msc képzésen lévők után adott állami finanszírozás közt is nagy különbség van, pedig nem sok különbség van az oktatás módja és színvonala közt. Bár az is igaz, hogy kevesebben vannak az msn-sek mint az elsős bsc-sek, de kevesebb oktató is kell hozzájuk ezért. Az előadó tanárok sem csak ezért kapják a fizetésüket, az oktatás csak egy része a munkájuknak.

Szal amire ki akarok lyukadni, hogy majd kitalálnak valami irreális összeget félévenként, amit hitelből be is kell fizetni, csak ott a hiba, hogy amíg nyugaton pár év mosogatással félre tudják tenni a tandíjra/törlesztésre valót úgy hogy élnek is mellette, addig nálunk a munkabér éppen csak az egyik napról a másikra tengődésre elég, nem hogy befektetésre. Itt is az lenne, mint sok más terméknél: nyugati ár, de keleti kényelem (és fizetés).

Nem szeretem a félmunkát. Ha már csinálunk valamit, akkor azt tisztességesen csináljuk meg. Tehát:
- Az általános iskola végén, a kormány által felállított bizottság dönti el, hogy ki milyen szakmát tanul, vagy ki milyen gimnáziumba tanul tovább. Ezt a döntést egy képességfelmérés előzi meg, és ennek az eredménye alapján döntenek. Ez akár automatikus is lehetne, de akkor nehéz lenne követni a kormány aktuális gazdasági céljait. Ezért van szükség a kormányhoz hű bizottságra.
- A szakma megszerzése előtt 6 hónappal egy másik bizottság dönt, hogy a végzés után kit hova helyeznek el. A bizottság lehetne ugyanaz, mint az általános iskola végén, de lássuk be, hogy kell a jól fizető állás a kormány megbízható embereinek. A kijelölt munkahelyen 8 éven keresztül köteles az illető dolgozni. Ha megpróbál ez alól kibújni, akkor 2 év börtönbüntetést kap automatikusan, aminek az ideje természetesen nem számít bele a 8 évbe.
- A gimnáziumba kerülteket a végzés előtt 6 hónappal újabb képességfelmérésre küldik, aminek az eredménye alapján, egy újabb bizottság dönt arról, hogy ki tanul tovább, illetve kiből lesz szakképezetlen aktakukac. Az aktakukacok számára is kijelölik a munkahelyet, ahol szintén legalább 8 évig dolgozniuk kell. Rájuk is a szakmát szerzetteknél már megismert szabályok vonatkoznak.
- A felsőfokú tanulmányok végeztével szintén megtörténik a beosztás kijelölése egy bizottság által, de itt a kötelező munkavégzés 15 évig tart, a már korábban megismert szabályok szerint.
- A 8, illetve a 15 év letelte után mindenki szabadon új munkahelyet kereshet. Ha úgy gondolja, akkor külföldön is kereshet munkát. Természetesen, ha külföldi munkavégzés céljából elhagyja az országot, akkor teljes vagyonelkobzást rendelnek el (ez automatikus, az erre vonatkozó intézkedést a bíróság portása is aláírhatja). A vagyonelkobzást – természetesen – a szülők és a testvérekre is kiterjesztik. Mindezek mellett – biztos ami biztos – az állampolgárságától is megfosztják ezt az aljas, nemzetellenes söpredéket.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek? Nekem nincs diplomám... még... de lehet már nem is akarok. Ahogy egy ismert humoristánk mondta, a kreditrendszer rabja vagyok. Egy mókuskerékben szaladgálok. Nincs dimploma -> nincs meló -> nincs pénz -> nem lesz diploma. Nem panaszkodásként, de nekem nem fizeti Apa megy Anya.
Ez kíváncsi vagyok melyik elmebeteg, nagyfejű államférfi fejéből pattant ki, két parlamenti szunyókálás közben? Csökkentik az államilag finanszírozott képzés létszámát, sokkal több embernek kell költségtérítést fizetni. Ha elvégzed az egyetemet, utána még egyszer levámolnak. Gratulálok.
És mindezek mellett nem említeném a felsőfokú képzés "minőségét". Olyan (szak)emberek kerülnek ki az egyetemekről... ááá, hagyjuk.
Azt hittem ezt már nem lehet fokozni, de mindig bebizonyítják, hogy elő tudnak állni még nagyobb ökörséggel.

"Nem az a baj, hogy nyakig ér a szar, hanem hogy lötyögtetik"

Törölve, úgy látszik el voltam tájolva, összekevertem egy korábbi hírrel :-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Jelenleg is van egy olyan tétel abban a halom pénzben amit a munkáltató fizet (nem neked) amely egyfajta képzéshez köthető valami. Akár diplomás vagy akár nem, "szakképzési hozzájárulást" kell fizetni.
Tudom mert saját magamat foglalkoztatom...
Azt szeretném kérdezni, van-e még normális szakmunkás-képzés ebben az országban?
H _ o _ l __ a __ p _ é _ n _ z ? ? ?

Szerintem ez terelés ezerrel arról a fegyvertényről hogy az újabb brainstorming hatására >10%-ot is esett az OTP. Ez vagy direkt volt és akkor bűntett vagy szimplán faszság. Bármelyik is nem lennék túl büszke rá.

mogyi

Ettől elszállt az agyam! Hogy gondolhatja bárki is egy pillanatra is komolyan ezt?
Ha Réthelyi tényleg ilyet mondott, akkor alkalmatlan a feladatára. Na de arra kíváncsi lennék, pontosan mit is mondott, mert az újságírókat se kell félteni, ha bolhából kell elefántot fújni....

Egy csomó diplomás igen kevés bért kap. Ők fizessenek még több adót?

Az is fizessen, akinek egy komolyabb műtétje volt és úgymond közpénzen mentették meg, tehát ha utána munkaképes lesz, kötelességének érezze legalább részben visszafizetni, amit a társadalom rá költött?

Az egész alapgondolat sántít: ha jól működik a társadalom, akkor egy átlag diplomás azért kap több bért, mint a nem diplomás átlag, mert hasznosabb a tevékenysége. Ha meg hasznosabb a tevékenysége, akkor visszajön a társadalomnak az egyetemi képzés támogatására fordított pénz azon keresztül, hogy a diplomás többet adózik, mások számára munkahelyet teremt, szervez, céget működtet, stb.

Ennél még az is értelmesebb, hogy a magasabb keresetűek fizessenek extra adót (ja, ezt épp ők szüntették meg), vagy legyen olyan tandíj, hogy a legjobb 20-30%-nyi diák azért az ösztöndíjjal együtt pluszban legyen, vagy hogy tényleg nézzék meg, milyen mondvacsinált, hasznot nem hozó szakok képzésére (andragógus, kulturális mediátor, ...) megy el egy vagon pénz, és azokat zárják be.

Az egész alapgondolat sántít: ha jól működik a társadalom, akkor egy átlag diplomás azért kap több bért, mint a nem diplomás átlag, mert hasznosabb a tevékenysége.
A tevékenysége ugyanolyan hasznos mint a társadalom többi tagjának, viszont magasabb szintű döntéseket hoz ezért magasabb a bére. Hiába vagy orvos, koszban nem fogsz műteni. Hiába vagy mérnök ha nincs mit enned mert nem sütnek kenyeret... Hiába üzemeltetnéd a rendszert ha nincs bányász aki kitermelje a szenet az erőműnek és nincs villany...
A társadalom szempontjából minden tevékenység addig hasznos amíg nem kerül jelentős túlsúlyba az azt végzők száma az elvégzendő feladatokhoz képest.
Mivel a legtöbb tevékenység egyformán hasznos ezért lenne elvárható az egyforma adózás. Aki többet keres az a magasabb bére miatt úgyis többet adózik.
De amíg az adózási fegyelem és a foglalkoztatottság minősége (járulékfizetés, fekete/szürke munka) a kis országunkban olyan amilyen addig felesleges szájtépés az egész.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Bocsánatot kívánok, de az andragógia az BA, az andragógus tanár meg MA tudtommal, más különbség nincs közöttük. Mindkettő jogosít tanfolyamok tartására és felnőttképzésben való részvételben, és ahogy mondottam volt, a tanmenet szinte teljesen azonos a pedagógia tanmenettel, de megcáfolhatsz konkrétumokkal. Jah, mérnöki és mérnök-tanári diplomám is van, mielőtt megkérdeznéd.

Büfészak nem szakirány és nem képzés specifikus, hanem a képzés nehézségre vonatkozik. Van büfészakos informatikus képzés is, ahonnan kikerülnek olyan emberek, akik őszintén csodálkoznak az informatikai alapvetésein, és vannak olyan szociológusok, akik esetleg nem találnak állást, de gond nélkül képesek lennének művelni a szociológiát, mint tudományt.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ez így van, de ha ezen kívül nincsen egy más szakmája, akkor mit tanít? Oké, megtanulta, hogyan kell tanítani, tanult pedagógiát, tanult hozzá módszereket, de konkrétan mire alkalmazza, ha másból nem rendelkezik mély szaktudással? Egy sima középiskolai tanár általában minimum két tantárgyra specializálódik, amit utána a középiskolában tanít, a mérnöktanár pedig a szakterületét adja át a mérnökhallgatóknak. Az andragógus nem tanul konkrét ilyen szakterületet. Pl. a sportmenedzsert kapcsolnám ide, aki lehet képes egy csapatot menedzselni, és vezetni, mert széles rálátással rendelkezik a sport témaköréről és menedzseri ismeretei is vannak, de pl. focistáknak lábmunkát nem ő fog tanítani. Ha megnézed pl. ezt az oldalt látod, hogy a szakirányok mind szervezési meg tanácsadói témakörökből kerülnek ki, egy olyan sincs, ahol valami konkrét oktatásról lenne szó:
http://www.ppk.elte.hu/oktatas/andragogia-alapkepzesi-szak/

És ezzel semmiképp nem minősíteni akartam az andragógus képzést, mert biztos nagyon érdekes és hasznos annak aki ezen a területen érdeklődik, de önmagában egy elég szűk területre specializálódik, tehát szvsz korlátozottak az elhelyezkedési lehetőségek egy ilyen papírral.

Egyrészt vannak szakirányok (ahogy írod), másrészt MA-n specializálhatja magát, harmadrészt lehet egyéb szakmája. Hozzátenném, hogy a tanítóképző (=pedagógus) sem specializált, a tanárképző (=tanár) MA-n specializálja magát, BA-n pont azt kapja, mint a pedagógus.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nyilván nem lehet már más szakmája, ugye? Tessékmondani, látott már például asztalos tanár MA-t? Nem? Furcsa, mi?

Aki tanítani akar, annak egy ideje kötelező a megkezdett vagy már befejezett pedagógia vagy andragógia szak, és taníthat. A szakmáját. Vagy a felsőoktatásban elkényelmesedett informatikus növendékeknek nem tűnik fel, hogy kis hazánkban bizony van középfokú szakoktatás és szakiskola is, ahol olyan szakmákat oktatnak tanárok, amelyeket tanító és tanár szakok nem biztosítanak?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Hirtelen akartam példát mondani andragógus ismerőseim közül példát, hogy kinek milyen egyéb szakmája, diplomája, egyebe van az andragógus BSc mellett, de egyet se tudtam mondani.

Ne a régen-ből indulj ki, hanem a most-ból. Csajeszt felveszik 18 évesen andragógus szakra, elvégzi, s elmegy toborzási specialistának (vagy hasonló kaliberű, képzettségét nem nagyon igénylő pozícióba).

Ez az ismerőseidet és azok életkorát minősíti mindössze. Annó a suliban a szaktanárok többsége vagy pedagógiát vagy andragógiát végzett, illetve éppen oda járt levelező tagozaton, hogy _tanítani_ tudjon, ahogy írtad.

Csajeszt felveszik 18 évesen andragógus szakra, elvégzi, s elmegy toborzási specialistának (vagy hasonló kaliberű, képzettségét nem nagyon igénylő pozícióba).

Itt a konkrét képzést szabadon kicserélheted bármire és továbbra is igaz lesz a mondat.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Szerintem korrekt elképzelés. Én az állam helyében a következőképpen csinálnám:

-Miden egyetemi képzés csak részben (mondjuk 50%) legyen ingyenes, a képzés fennmaradó árát fizetni kell.

-A fennmaradó árra hitelt lehet felvenni, és ha a hallgató a hitelt egy az állammal megfelelő szerződéses viszonyban álló pénzintézet egy meghatározott, szigorúan szabályozott konstrukciójának keretében veszi fel, akkor a törlesztés a tanulmányok befejezése után kezdődik, és az állam átvállalja a hitel törlesztését mindaddig, amíg a delikvens megfelelő mennyiségű adót fizet be a magyar államnak.

A középiskolás képzésekre miért nem vonatkozna?

Miért nem terjeszted ki ezt a gyógyításra? Mindenkire terheljék rá a gyógyítási költségének felét, aztán ha nem tudja fizetni, vegyen fel rá hitelt, amit majd felgyógyulása után törlesztget.

Ez is nagy hülyeség volna.

A meggyógyított ember, ugyanúgy, mint a diplomás nem könyöradományt kap a társadalomtól, hanem ez a társadalom részéről egy befektetés: meggyógyulsz, akkor dolgozni fogsz, nem kell nekem eltartanom az árváidat, működteted a társadalmat. Vagy: a diplomáddal olyan munkát végzel, amivel több hasznot hozol, mintha nem lennél diplomás, így az visszajön.

Persze, olyan képzéseket kell támogatni, melyek várhatóan hasznot hozó tevékenységre készítik fel az embert.

No meg praktikusan: mi van, ha valaki nem a szakmájában helyezkedik el? Mi van, ha valaki épp, mert diplomás, hogy szakmailag előreléphessen, külföldre megy pár évig?

De legfőképp: ha ilyet bevezetnének, akkor egy csomó ember megcsinálná, hogy nem szerezné meg az utolsó pár kreditet a képzésben, nem kapna diplomát, de a tudásával simán elhelyezkedne cégeknél, akik nem nézik a papírt, ez által mentesülne a diplomás adó alól, és a különbözetet hallgatólagos megállapodás alapján szépen elosztanák a majdnem diplomás és a munkaadó között.

Attó hogy egy rendszer itthon szokatlan, még nem hülyeség. A társadalombiztosítási rendszer minden országban más, de általános tendencia, hogy a jóléti társadalom megszokott keretei nem fenntarthatóak, részben demográfiai, részben gazdasági okokból. Az USA-ban tudtommal kb olyasmi az egészségügyi finanszírozási rendszer, mint amit írsz.

A probléma nem ezzel van. Ami a fidesz ötleteit gusztustalanná teszi, az a visszamenőleges hatály, és a jogaink figyelmen kívül hagyása. Valamit mégiscsak kezdeni kéne a munkaerő szabad áramlásának EU-alapelvével. Főleg hogy komoly pénzeket szívunk le nyugatról, nem kéne úgy tenni mintha nem kapnánk semmit az agyelszívásért cserébe.

Persze a kis állam és az öngondoskodás koncepciója kicsit viccesen hangzik adócsökkentés nélkül, el kéne dönteni merre megyünk, mert olyan nincs hogy brutál adókat meg járulékokat fizetünk, aztán nem kapunk szolgáltatást.

Amit számtalan támogatás keretében vissza is ad. Az más kérdés, hogy hova tűnnek el a pénzek, még ha erős kontroll alatt is vannak. Illetve milyen szép is amikor két szomszéd faluban is megtalálható egy-egy golfpálya, de csatornázás nem. :)

A piacokról pedig nem mondtunk le, hanem mondjuk a "jó" minőségű és drága mezőgazdasági terményeink nem versenyképesek mondjuk a török mezőgazdasági terményekkel. Kinek adnád el a magyar rizst? vagy netán a magyar narancsot? :)

A vas és acél országa is lehetnénk tán?

Épp a napokban vettem magyar rizst. Asszem, itt főleg a cukorra gondolt, amit gazdaságosan termeltek Magyarországon, de az EU támogatást adott a cukortermelő-kapacitásukat leépítő vállalatoknak, és emiatt a külföldi tulajdonban levő magyar cukorgyárak bezártak, pl. a pár évvel korábban óriási fejlesztésen áteső petőházi cukorgyár, egy csomó munkanélkülit hagyva maga után.

A cukortermelést Európa-szerte leépítették, mert az "okos" EU bürökraták azt látták, hogy a Latin-amerikai (és afrikai) nádcukor mennyivel gazdaságosabban termelhető és még úgyis olcsóbb cukor kapható, ha onnan importáljuk. (Ebben valóban lekörözi a cukorrépát.)
Ezért a kétezres évek elejétől jelentős támogatásokat adott arra, hogy a arrafele új cukorgyárak épüljenek, ezzel együtt villámgyorsan szétverték az európai cukortermelést. Viszont ezt az időjárással elfelejtették közölni, és a 2008-as nyártól kezdődően egyre növő belföldi cukorhiány jellemezte a Latin-amerikai (és afrikai) piacokat, melyet végül úgy oldottak meg, hogy egyszerűen a cukrot határokon belül tartották. Mivel ebben az ügyben (is) az EU egyoldalúan ki van szolgáltatva, ezért a morgáson kívül túl sokat nem is tudott tenni.

(részletesen itt: http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/10/cukorar/)

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Jól figyeljetek, így kell egy országot, egy nemzetet elpusztítani!

A karokat és lábakat már levágták, most következik a fej...

Szerintem ebből nem lesz semmi, eleve azt a célt szolgálja, hogy az emberek észrevegyék, hogy a felsőoktatás pénzbe kerül és nem természetes, hogy ingyenes, mert a világ nagyobbik felén bizony kemény pénzeket kell leperkálni egy diplomáért akármilyen legyen az, nem csak piacképes.

Az viszont teljesen jogos, hogy aki külföldre megy az bizony fizessen vissza valamit, a tervezetben is az van, hogy 10 év alatt 3 évet lehet külföldön dolgozni, 20 éven belül meg 5-öt, ez nem is rossz, bár még finomítani kellene.

Én úgy csinálnám, hogy meghatároznám a képzési költségeket, ez egy orvosnál simán lehet akár 15-20 millió forint is a szakorvosképzéssel(a külföldi orvostanhallgatók egyébként dupla annyit fizetnek általában, mint a magyar költségtérítésesek), ezt amíg itthon dolgozik valaki nem kell fizetnie és nem is kamatozik, ha kimegy külföldre már kamatozna(mondjuk diákhitel kamat), de még mindig nem kellene fizetnie csak, ha akar és törlesztés nélkül kint lehetne külföldön 3-5 évet, ha ezután sem jönne haza, akkor már kötelezően törlesztenie kellene, de ha közben hazatér, akkor megáll a törlesztés és a kamatozás is, ha megint kimenne folytatódna a kamatozás és a törlesztés is, azalatt a 3-5 év alatt tudna pénzt keresni, az országnak is jó lenne, mert nyelveket beszélve, nyugati kultúrát felvéve jönne haza, ha meg nem akar hazajönni nyugati fizetésből telik a törlesztőrészletre.

Az abszurd így amit az orvosok csinálnak, hogy 10 milliókért kiképzik őket, aztán lelépnek, főleg a fiataloktól, mert ők is jól tudták, amikor orvosira jelentkeztek, hogy keveset fognak feltehetően keresni, így meg ha nem jönnének haza egy idő után, akkor a 700-800 ezres külföldi fizetésből törleszthetnek havi 70-80 ezrével, de ez vonatkozna mindenkire, arra is aki mondjuk egy művelődésszervezős diplomával kimegy külföldre egy csirkefeldolgozóba, mert így talán nem bazíroznának arra, hogy csinálok egy bóvli diplomát, közben meg 4-5 évet bulizok állami pénzen, aztán úgyis lelépek külföldre takarítónak vagy más "kvalifikált" állásra, hogy legalább állásom legyen, hanem valami normális dolgot tanulna már itthon is vagy egyenesen külföldre menne nem a bóvli diplomáért egyetemre.

Nem egy szakmabeli vállalatnál hallottam már, hogy "jobban járunk, ha olyant veszünk fel, aki diploma vagy diplomák lobogtatása helyett _ért is valamihez_ és akar is dolgozni".

Nem nagyon van most ebben a gazdasági helyzetben sem idő sem energia arra, hogy a kamudiplomásokat egy cég 2-3 évig etesse addig, amíg kiképzi valami olyasmire, ami hasznos. Olyan emberek kellenek, akiknek van gyakorlati tapasztalatuk és ami fontosabb, életrevalók. A pályaválasztók is jobban járnak, ha valami biztosra mennek és tanulnak valami értelmeset, mert lassan sok millió állástalan kamudiplomás országa leszünk.

--
trey @ gépház

Köszönöm trey, a számból vetted ki a szót. Lassan ott tartunk, hogy egy takarító álláshoz is legalább egy diplomát kérnek. Ez egy valamire jó, irgalmatlan ütemben csökken a diplomák értéke. Ez a munkáltatóknak igencsak kedvez, van "miből" válogatni. De személy szerint, ha lenne lehetőségem, inkább olyan embereket alkalmaznék, aki érti is amit csinál, és nem olyat akinek "papírja" van róla. Meglátásom szerint: "A dimplomával nem jár automatikusan ész is". Persze tisztelet a kivételnek, kerülnek ki jó szakemberek is, akiket érdekel is, amit csinálnak, nem csak azért ment egyetemre, mert Apu meg Anyu beíratta. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az utóbbiak lesznek egyre többen.

Az, hogy sok olyan kerül ki, aki diplomás, de nem ért hozzá, nem szakember, az talán inkább az oktatási rendszert minősíti, mint azt az embert, aki elvégzi az adott szakot gondolván arra, hogy lassan diploma nélkül már sehol nem állnak szóba a vele, így nagyon nincs is más választása. Ez a "kamudiploma" körül forgó elégedetlenségi kampány erősen hasonlít a régebben "büfészakok" ellen irányult kampányhoz. Egyiknek sincs semmi értelme, mert bár mindenki úgy gondolja, hogy ő szakképzett, és az ő diplomája értékes, csak a többi ember helikopter, a valóság azért ennél jóval árnyaltabb. Az egyedüli lényeges dolog az lenne, ha nem balfaszok, rossz tanrend mentén oktatnának.

"Az egyedüli lényeges dolog az lenne, ha nem balfaszok, rossz tanrend mentén oktatnának."

Bátorkodom fölhívni a figyelmedet az általad leírt, a valóságnak amúgy helyenként valóban megfelelő helyzet egy lehetséges másik olvasatára.

Sejtés:

Nem lehet é, hogy az alkalmatlan (a "balfasz" szinonimája) oktatók alkalmatlan tanrendje a sok alkalmatlan hallgatótól annyira alkalmatlan, amennyire?

Kapaszkodók a bizonyításhoz:

- 1991-ben szereztem diplomát. Az én évfolyamom 20 emberből állt. Egy volt kollégám néhány hónapja panaszkodott, hogy a vizsgaidőszakban 320 embert kell levizsgáztatnia a tárgyából.

- 2003-ban a saját órámon találkoztam több emberrel, aki nem tudta, hogyan kell egy törtet elosztani kettővel. A téma elvileg analízis lett volna... Ugyanitt csupán minden második embernek volt sejtése arról, hogyan néz ki a sin(x) függvény.

- Idős kollégám (még engem is tanított) egyszer megkért egy fémberakással gazdagon díszített hölgyet, hogy vegye le a lábait az egyetem társalgójában található asztalról. Válasz: "Anyáddal beszéld meg!"

Következmények:

- Értelmes oktató alkalmatlan hallgatókat hosszú távon nem képes elviselni, inkább vált.

- A természettudományok számos területén alkalmazható "hasonló a hasonlónak örül" elv alapján alkalmatlan hallgatót leginkább alkalmatlan oktató képes tanítani. Persze csak "alkalmatlanságokra".

- Értelmes, nem megalkuvó oktató, aki mégsem váltott, a végén kénytelen mégis megalkudni, csak máshogy. A többségbe került alkalmatlan kollégái fogják rákényszeríteni arra, hogy beleolvadjon az alkalmatlan háttérbe, mert nekik ez az érdekük. Egyetlen populációban sem éri meg ugyanis látványosan különbözni az átlagtól. Hiába tudna tehát valaki jól oktatni, az immár tilos, mert a szabályokat is az alkalmatlanok hozzák.

További kellemes gondolkodást (már ha van mivel)!

---
Science for fun...

Egy ismerős kolléga (az egyik nagyobb egyetem oktatója) mesélte, egyszer három éve volt egy érdeklődő tanítványa...

---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Nagyszerű. Ezek szerint te is értesültél róla, hogy a felsőoktatással bajok vannak, tehát ha nem akarjuk az országot egy intellektuális fekete lyukká változtatni, akkor valamit tenni kéne.

Most már csak azt nem értem, hogy akkor miért zavar, ha egyeseknek ötletei vannak ezzel kapcsolatban... Miért indítottad ezt a topicot, és ha már muszáj volt, akkor miért pont a flame rovatban?

Ha végignézed a hozzászólásokat, a hagyományoknak megfelelően senkinek semmiféle értelmes ötlete nem volt, csak a szája habzott. Akkor viszont mire is volt jó ez az egész?...

---
Science for fun...

Az előző postoddal mélyen egyetértek, bár én csak demonstrátorként tanítottam egyetemen, de pontosan ugyanezt tapasztaltam, és ez volt a fő oka, hogy letettem arról, hogy egyetemi tanár legyek.

Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy ebből miért következik az, hogy az intézkedés amiről a topic szól, helyes.

Ha valaki felelős azért, hogy a felsőoktatás tömegtermeléssé változott, elinflálódott a diploma értéke, és lezuhant a színvonal, akkor az pont a fidesz. Én még emlékszem, amikor Pokorni 2000 környékén elhatározta hogy 40% fölé kell tornászni a diplomások arányát, és az milyen jó lesz. Ez persze nem magyar jelenség, mindenütt ez a trend.

Másrészről pedig a probléma nem a célokkal, hanem - mint a fidesznél oly sokszor - az eszközökkel van.

Alternatív javaslatok kidolgozása pedig nem a választópolgárok, hanem az őket képviselő ellenzék dolga. Még akkor is, ha valóban idegesítő a hupon a konstruktivitás hiánya.

"...ebből miért következik az, hogy az intézkedés amiről a topic szól, helyes"

Nem következik belőle, és nem is állítottam ilyesmit. Nem tudjuk (és ez a lényeg), hogy helyes-e, mert ismeretlenek a részletek. Csak egy ötlet volt egy amúgy teljesen értelmes ember részéről, amire a HUP-on kirobbant a legújabb "OV takarodj" flame.

Pokorni nem magától találta ki az említett 40 %-ot, hanem ez egy EU-s irányelv volt, ami önmagában megint nem föltétlen volt helytelen, elvégre úgy is elsülhetett volna, hogy most térdig gázolunk a jól képzett mérnökökben meg a kiváló középiskolai tanárokban. Kétlem, hogy egy országnak kára származna abból, ha a népesség negyven százaléka művelt.

Az már más kérdés, hogy a következő nyolc évben az lett az egyetemekből, amit mi ketten láttunk, meg hogy a középiskolákban lassanként már nincs normális fizika szakos tanár. Ellenben van rengeteg kommunikáció-felemáskorlát-retorika szakos bölcsészünk, akik a franc se érti miért, de valahogy nem találnak állást a friss diplomájukkal.

---
Science for fun...

Az igazi nagy probléma az, hogy az egyetemek fejpénzt kapnak a hallgatók után, így nem érdekük a létszám csökkentése. Az egyetem, ha akarna, felvételiztethetne. Ez nem jó az egyetemnek, mert ha komolyan csinálják, akkor kevesebb embert vesznek fel. Ennek következményeként csökkenne az egyetem költségvetési támogatása.

Ha marad a támogatási rendszer, akkor a költségtérítéses hallgatók létszámát kellene csökkenteni, de akkor az EU-s irányelvet nem biztos, hogy teljesítené az ország. A nagyobbik baj az, hogy a létszám csökkentésével együtt, az egyetemek fenntartása érdekében, növelni kellene az egy főre jutó támogatást. Így viszont a kormánynak ebből semmi azonnali haszna nem lenne. Ami mostanában elég nagy probléma, mert most az a divat, hogy a mai haszon (vagy inkább veszteség finanszírozása) érdekében föláldozzuk a jövőnket.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Kicsit off:

Ami az oktatási reformokat illeti, én Ken Robinson munkásságát tartom elgondolkodtatónak. Azt állítja, hogy nem reformra, hanem forradalmi változásra van szükség, mert a rendszernek semmi köze a 21. század kihívásaihoz, és nemhogy nem készít fel rájuk, hanem éppen ellenkezőleg.

És tényleg, miféle ostobaság az ma már, hogy nem puskázhatsz? Valódi élethelyzetekben nem kell már észben tartani azt a rengeteg lexikális tudást, amit elvárnak az iskolában. 10 másodperc alatt kiguglizol bármit a telefonodon. Vizsgán bezzeg ez csalás. Pedig a releváns információk gyors megtalálása és szintézisbe gyúrása tesz versenyképssé, nem az, ha beseggelsz konkrét eljárásokat vagy tényanyagot.

A repetitív feladatok ma már remekül automatizálhatók, ami meg nem, az kiszervezhető indiába fillérekért. A kreatív, innovatív, problémamegoldó skillek viszont egyre értékesebbek lesznek.

Reszben igaza/igazad van. De ha nem tanulsz meg bizonyos dolgokat, akkor nem fogsz tudni epitkezni ra.
Tobb absztrakcios szintet kell ismerned es kezelned amig az 1+1 szintjerol eljutsz a Dirac delta fv. Fourier transzformaltjaig. Ha ezeket eloadason kell kigugliznod, akkor nem fog menni, nincs meg az alapozas.

--
I hate conspiracy theorists. I'm sure they're all working together somehow to bring down society.

Természetesen, nem azt állítom hogy nem kell alapozás, hanem hogy nem arról kell szóljon, hogy pontról pontra memorizáld a cuccot. Ha megértetted, és tudod hol keresd, ha valami nem ugrik be, akkor viszont szerintem tovább léphetsz. Jelenleg az oktatás viszont nem így működik.

Nekem pont az a tapasztalatom, hogy azok sírnak "segédletért", akik amúgy nem is értik, amiről a tárgy/ vizsga szól.

Aki meg is érti, amiről egy adott tárgy szól, annak az, hogy lexikálisan emlékszik az anyagra a tudás apró, elhanyagolható része. Aki bemagolja a tétel bizonyítását, annak persze, megerőltető emlékezni rá. Aki megérti(!), annak az, hogy közben emlékeznie kell rá, csak egy elhanyagolhatóan apró kicsi rossz.
Jobb esetben szóbeli feleletnél, maga a vizsgáztató segít egy-két vezérötlettel, és ha veszed a lapot, tudod is folytatni, ahol megakadtál, és még az se számít, ha lexikálisan picit kevesebbet is tudsz.

Inkább ott látom a problémát, hogy sajnos a diákok is hülyülnek, és gyakorlatilag tanulás nélkül akarnak oda eljutni, hogy na ide nekem az oroszlánt is!

De biztos én voltam gázos, hogy végig tudtam csinálni úgy az egyetemet diplomáig, hogy közben összesen kétszer puskáztam, akkor is annyit, hogy egy sornyit lestem le a szomszéd lapjáról, egy másik alkalommal, meg az előttem ülő lapjáról (ott más volt a terem eloszlása). A tanulásokat, meg az egy szál hangulatfüggő tanárbácsinkat leszámítva nagyjából tárgyanként 1-1 délután alatt elintéztem.
Jah, igen, bocs, én bejártam órákra, és figyeltem! Fujj! Mikor mehettem volna kocsmázni is közben!

Sőtt, én rohadék a maradék szabadidőmben meg már dolgoztam a szakmámban, hogy megéljek, családom megéljen. Fujj!

Volt egy tanárom az egyetem, aki ZH-n és vizsgán is megengedte minden segédlet használatát. Az esetek nagy többségében az történt, hogy aki segédletek nélkül is meg tudta csinálni, az sikeresen átugrotta a lécet. Akinek szüksége volt a segédletekre, az általában ezekkel együtt is egyest kapott.
A „puska” csak akkor volt segítség, ha valami hirtelen nem ugrott be.

Más a helyzet, ha típuspéldák vannak, és használhatunk puskát is, mert akkor a puskában megkeressük az adott típusú feladatot, és a számokat átírva kiszámoljuk. De ezt csak diplomagyárakban szokás csinálni.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Én tanárként - igaz csak középiskolában - más tapasztalatokat éltem meg. Néha előfordult, hogy dolgozat előtt megkérdeztem, hogy puskázós vagy nem puskázós legyen a kérdéssor. A puskázós feladatsor életszerűbb volt, sokkal több köze volt a valódi programozási feladatokhoz, mint a másik. Akire rá mertem volna bízni maszek melót, annak a puskázós feküdt, akire meg a maszek meló dokumentálását bíztam volna rá, annak a nem puskázós. Az egyik típus remekül meg tudta oldani a nem ismert problémákat, a másik pedig remekül tudta alkalmazni az ismert problémákra a megtanult sablonokat. Mindkét típusra szükség van, és nagyon kevés az az ember, aki erős procedurális és lexikális tudásban is.

Volt olyan is, hogy 3-4 fős csoportok dolgoztak együtt, akkor 4-6 órás dolgozat volt programozás gyakorlaton, és tervezéstől kezdve a dokumentációig mindent meg kellett csinálni, de a csoportban szabadon feloszthatták a feladatokat. Ennek is volt sikere... de nem mindig volt olyan csapateloszlás, ami ideális.

Volt olyan, hogy a "Legyen ön is milliomos" stílusban feleltettem diákokat, és a játékban ismert felező, telefonos segítség, közönség segítsége és a nemtommármi választható volt, és egyestől indulva egyre nehezebb kérdések voltak az ötösig, ennek is volt sikere, nem nagyon akadt olyan, akinek ne tetszett volna.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Rövid ideig tanítottam programozást villamosmérnök képzésben. Minden lehetett használni. A tapasztalatom az volt, hogy aki meg akarta tanulni, annak nem kellett puska. Aki csak egy felesleges nyűgnek tartotta, annak semmilyen puska nem segített. Nehéz úgy programot írni, hogy a for utasítás szintakszisát is puskából nézi meg a delikvens, illetve úgy dekódolni egy fordítási hibára vonatkozó hibaüzenetet, hogy az illető előtte még egyszer sem próbált meg lefordítani egy C programot.
Az is szép volt, amikor a C nyelvű feladatra C++ megoldás érkezett. Olyat talált az interneten. Nem vette észre, hogy az nem egy C program. Ezek után az sem volt meglepő, hogy a beadott program nem azt csinálta, ami a feladat kiírásában volt.

Alapvető hallgatói hozzáállás, ha a hallgatót nem érdekli a dolog, és tudja mindent lehet használni: majd gyorsan megkeresem a szükséges részeket. Ennek egyenes következménye, hogy semmit nem tanul meg.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Teljesen másról beszélünk. A kérdés az, hogy aki hajlandó tanulni, annak seggelést tanítsunk, vagy problémamegoldást. Nem az alapozás feleslegességéről van szó, hanem az alapozás utáni feladatok életszagúságáról. A hallgatók motiválatlansága egy teljesen külön téma.

Keresztes Péter tanár úr vizsgájára vihetsz egy A4-es papírt, amire azt írsz fel, amit akarsz és használhatod is. Már nem emléxem pontosan a nevére, de egy másik intézményben elektrotechnikára lehet bevinni 18 kilóig bármit, amit használhatsz. Ez csak ellenpélda volt.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ha valaki felelős azért, hogy a felsőoktatás tömegtermeléssé változott, elinflálódott a diploma értéke, és lezuhant a színvonal, akkor az pont a fidesz. Én még emlékszem, amikor Pokorni 2000 környékén elhatározta hogy 40% fölé kell tornászni a diplomások arányát, és az milyen jó lesz. Ez persze nem magyar jelenség, mindenütt ez a trend.

Rosszul tudod, lásd itt, első ábra, és a táblázat. A rendszerváltás után, amikor bedőltek a gyárak, nagy TSZ-ek, akkor el kellett dönteni, hogy mit csináljanak a középiskolából éppen kikerülő generációkkal. A gazdaság állapota alapján, ha semmit se tettek volna, nagy részük ment volna egyenesen munkanélkülinek. Akkor született egy döntés, hogy megnövelik az egyetemi keretszámokat, hogy legalább egy részük kapjon egy második esélyt. Ezzel a fiatal munkanélküliséget ugyan visszaszorították valamennyire, cserébe elkezdtek egy csomó alacsony minőségű diplomást "termelni". (Nézd meg az idézett cikkben az 5. táblázatot: az elöregedő diplomás szakok között, ahol egyre kevesebb végzős van az igényhez képest, ott vannak az orvosok, a tanárok és a nevelők.) És ez a trend, ha megnézed azt az ábrát, évről évre folytatódott. Így lehet, hogy míg 89 előtt évente 120 ezer új diplomás lett, 2000-ben 200 ezer, 2005-ben már 260 ezer. És ez azt jelenti, hogy míg 88-ban 570 ezer diplomás volt az országban, addig 98-ban 700, 2003-ban 850 ezer (!).

Szóval kár a fideszre kenni azt, ami szvsz szimpla kényszerpálya volt a rendszerváltás után. Nézd azt, hogy annak a 850 ezer diplomásnak legalább egy része el bír menni külföldre, és nem otthon gyarapítja a munkanélküliek seregét.

Látni kéne: kényszerpályán van mindenki: a fiatal, aki választhat (ha van hozzá képessége) egyetemre megy, vagy munkanélküli lesz.
Kényszerpályán van az egyetem, aki nem bírja kifizetni a fűtésszámláját, ezért duzzasztja a büfészakjainak a létszámát, a nembüfészakjain meg csökkenti a gyakorlati képzést, hogy minél olcsóbban minél több hallgatója legyen a fejpénzek miatt.
Kényszerpályán van a diplomás, aki vagy éhbérért dolgozik, vagy elhúz az országból.
A kormány is kényszerpályán van, mert kezelnie kellene egy olyan helyzetet, ami szvsz kezelhetetlen. Ilyenkor jönnek a hülyébbnél hülyébb ötletek (rezidensek röghöz kötése, diplomások adóztatása, etc.), mert senkinek sincs működő metódusa ehhez a helyzethez. Megjegyzem az ellenzék is csak bohóckodik, tőlük se láttam egyetlen épkézláb javaslatot sem. Vicces látni innen a partvonalról, hogy amennyire utálja az mszp a fideszt, ugyanolyan gyorsan sikerült felvenni a 2010 előtt látott minden-rossz-amit-a-kormány-csinál ellenzéki stílust. Igaz, náluk annak már hagyományai vannak a 98-02 ciklusból.

Szóval nem vagyok optimista, szerintem nincs olyan megoldás erre a problémára, ami nem fog fájni valakiknek.

Csaba

Nagyon régi kissé elcsépelt módszer, hogyha valami nem megy (autópálya építés, egészségügy, környezetvédelem, paprika import) akkor gyorsan beszedünk rá egy csomó pénzt, aztán, mintha mi sem történt volna, minden marad ahogy volt.

A topicot azért indítottam, mert itt elég sok egyetemet/főiskolát végzett ember van, és korábban is - szerintem - nem csak szájhabzás volt előadva.

Nem akartam "OV takarodj" topicot indítani az egyik hozzászólásomban a 25 évvel ezelőtti oktatásról írtam, azzal sem voltam megelégedve, csak ha az elmúlt 60 évet szidom az ugye irreleváns. :)

Azért a flame rovatban indítottam, mert mi másba? Kapcsolódó szakterület? Vagy a security-all topicot terjeszszük ki társadalom-biztonságra?

Végül a miért - hogy téged idézzelek: ha nem akarjuk az országot egy intellektuális fekete lyukká változtatni, akkor valamit tenni kéne. Az első a felrázás, közös véleményformálás.

---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

"Azért a flame rovatban indítottam, mert mi másba?"

Azért némi erőlködéssel lehetett volna méltóbb helyet találni. Mondjuk van egy "HUP kerekasztal". Szóval ne mondd már, hogy nem volt más választásod. :-) Flamelni csak az szokott, aki akar.

"Az első a felrázás, közös véleményformálás."

Hát, azért szerintem az se mindegy, hogy kikkel és milyen formában formálod közösen a véleményedet. Én egy klubot választottam volna. Te egy kocsmát. Jogod volt hozzá.

Amúgy mostanra tényleg vannak egész normális hozzászólások is, na de ami az elején ment itt...

---
Science for fun...

Állásinterjúról utazok haza ma, a Szeged-Hódmezővásárhely vonaton, feltűnik egy ismerős arc, nálam kb 10-12 évvel fiatalabb srác (36 vagyok) szintén interjún volt.
"Munkaállomás-rendszergazda" állásra jelentkeztünk, 2 embert keresnek 73 jelentkező volt.
Beszélgetésbe elegyedek a sráccal. Idén végzett az SZTE 3 éves "általános rendszergazda" szakán az elmondása szerint.
Srác(S)- Neked is kellett teszted kitöltened?
Én(É)- Persze
S - A Samba az a böngésző linuxra ugye? Vagy az a Safari ?
É - Ezt komolyan kérdezed ?
S - Igen min Windows szervert tanultunk a konzolt csak érintettük.
É - Aha, melyik Windows szervert?
S - 2003.
É - Exchange megy ?
S - Programozást nem tanultunk.
É - Ja értem.

"Nem lehet é, hogy az alkalmatlan (a "balfasz" szinonimája) oktatók alkalmatlan tanrendje a sok alkalmatlan hallgatótól annyira alkalmatlan, amennyire?"

Azokon a szakokon, amiket ismerek, nem tapasztaltam, hogy a tanrend az alkalmatlan diákoktól lenne rossz, mivel ezek a tanrendek 20 éve is rosszak voltak, sőt sokat nem is változtattak azóta sem rajtuk, maximum toldozgatták-foltozgatták.

"1991-ben szereztem diplomát. Az én évfolyamom 20 emberből állt. Egy volt kollégám néhány hónapja panaszkodott, hogy a vizsgaidőszakban 320 embert kell levizsgáztatnia a tárgyából."

Én pont beleestem a létszámnövekedés kellős közepébe, az előttünk lévő évfolyamon voltak kb 80-an, a mienken 150-en, a következőn már dupla annyian, ésatöbbi. Viszont nem tapasztaltam, és most megnézve a tanrendet sem tapasztalom, hogy az oktatók alkalmatlan tanrendje a sok alkalmatlan hallgatótól annyira alkalmatlan, amennyire, a "balfasz" - értsd dilettáns, pedagógiai érzékkel meg nem áldott, rosszindulatú - oktatókról nem is beszélve.

"2003-ban a saját órámon találkoztam több emberrel, aki nem tudta, hogyan kell egy törtet elosztani kettővel. A téma elvileg analízis lett volna... Ugyanitt csupán minden második embernek volt sejtése arról, hogyan néz ki a sin(x) függvény."

Nem vitatom, hogy rengeteg idiótát vesznek fel, amiről részben a kritikán aluli középiskolai oktatás is tehet, de azt akarod mondani, hogy a magyar felsőoktatás azért nem versenyképes, mert bekerül olyan, aki nem tud egy törtet elosztani kettővel, vagy nem tudja mi az a sinus függvény? Mert ezt aligha hinném. A magyar felsőoktatás már akkor sem volt az, amikor szerinted még a kánaán itt volt.

"Értelmes oktató alkalmatlan hallgatókat hosszú távon nem képes elviselni, inkább vált."

Ezt sem vitatta senki. Én is tanítok, látom ennek a jó és rossz oldalát egyaránt, de soha nem jutott az eszembe, hogy a diákot okoljam azért, mert az oktatási keret, amibe mindketten bele vagyunk kényszerítve, rossz. A magyar felsőoktatás legnagyobb problémája, hogy képtelen az igényekhez alkalmazkodni, képtelen a társadalmi változásokra megfelelően reagálni, és mindemellett az, hogy nem megfelelő színvonalú, nagyon kevés a megfelelő oktató, nem ad gyakorlatilas tudást, nem készít fel a munkaerőpiacra, és úgy általában véve elmondható, hogy azon kívül, hogy ad egy papírt, nem igazán jó semmire. Arról, hogy ez miért van, napokig el lehet vitázni, viszont elbagatelizálni és azt mondani, hogy ez a rossz diák-emberanyag miatt van, félrevezet a lényegtől.

Egyetértek a leírtakkal, a jelenlegi rendszer sajnos tényleg több sebből vérzik.

Leírom én mit tapasztaltam egyetemi hallgatóként (BME - Mérnök Informatikus szak).

Mikor bekerültem gólyatáborban figyelmeztettek minket, hogy a magas követelmények miatt nagyon fontos, hogy a koliba (Schönherz) bekerüljön az ember. Nagyon nagy a lemorzsolódás azok között akik nem jutnak be. Sajnos ez be is igazolódott. Szinte az összes nem kolis kiesett, én is.

Arra is felhívták a figyelmünket, hogy a középiskolából hozott matek tudásunk semmire se lesz jó. Ez is beigazolódott. Úgy néztem az elszó BSZ és Analízis előadásokon mint bornyú az új kapura.

Egyetlen szerencsém az volt, hogy programozni nem akkor kezdtem tanulni. Több évnyi tapasztalat volt már mögöttem, így sok újat nem tudtak tanítani. Másoknak viszont ez is problémát okozott. Viszont attól, hogy prog tárgyakból elég jó voltam még a matek tárgyakat sorra elbuktam.

Nagy problémát okozott, hogy az albérletből való utazás (kb 1-1 óra oda vissza) és a kíméletlen ingázások az egyetem egyik végéből a másikig (Gyakran I-Ch épület táv) rettenetesen kimerítették az embert. Ha hazaértem már nemigazán volt erőm nekiülni matekozni.
Mellesleg magadban matekot tanulni elég kíméletlen, sokkal jobb ha valaki segít. Ezért jó a kolisoknak, mert tudnak segíteni a többiek. Persze mondták hogy be lehet menni a koliba. Igen ám, csak ezt is korlátozták az első félévben. Tűzvédelmi okokra hivatkozva csak korlátozott számú külsős mehetett be. Néhány több órás várakozás után el is ment a kedvem attól, hogy megpróbáljak én is bemenni.

Az első félévem egy katasztrófa lett, annyira, hogy akárhogy igyekeztem a második félévemben helyrehozni, nem sikerült, főleg hogy az albérlet számomra magas díja (ami még kimondottan alacsonynak is számít Pesten) miatt már anyagi gondjaim is voltak.

Egyébként a kiesők nagy részét hozzám hasonlóan érdekelte volna az amit ott tanulhat, csak a gyenge előtanulmányok, a kollégiumi férőhelyek hiánya és a rengeteg rohanás áldozatai lettek.

A hallgatóknak se jó ez a magas felvételi létszám. Szerintem az lenne az ideális, ha csak annyi embert vennének fel, amennyit el is tudnak helyezni kollégiumban. Tényleg nem a mennyiségre kellene törekedni, hanem a minőségi képzésre. Jelenleg az a helyzet a műszaki szakokon, hogy sokkal jobb esélyei vannak azoknak akik nagyon jó matekosok, de szakmailag gyengék, kevésbé érdeklődőek. Szemben akik matekból gyengék szinte esélytelenek bent maradni, ha valaki nem segít nekik, hiába is erősek a valóban szakmai tárgyakból. Olyanok esnek ki a felsőoktatásból, akik középiskolában díjakat díjakra halmozva nyertek programozói, elektronikai, robotikai, stb versenyeket.

A gyenge középiskolából hozott tudásanyag miatt szerinem a legjobb lenne egy opcionálisan választható szintrehozó 0. évfolyamot bevezetni, ahol nem kellene a kreditek miatt aggódni, mindenféle tárgyat felvenni, csak azokat amikről a hallgató úgy érzi, hogy azon a téren nagyon gyenge. Így jutna ideje szintre hoznia magát koncentráltan egy adott tárgykörből. Nekem például a matek tárgyak ilyenek lettek volna.

Na de nem én vagyok az oktatási miniszter...

Ha jobb sulibol jottel, az 1. felev kifejezetten konnyu (tapasztalat). Egyebkent felhivnam a figyelmedet a matek es a felvetelitargyak kozti laza korellaciora.

Nem az SCH-bol all a vilag. A BME - meglepo modon - egy kb. 2 millios faluban talalhato, es a kozeleben van par kisebb falu is. Aki mar alapbol ott lakik, annak nem kell koli. Ja, meg van olyan koli, ami a tobbi egyetemmel kozos hasznalatu.

BP-en a 2x1 oras utazas teljesen atlagosnak mondhato. Az I-Ch tav meg elegge szerencsetlen dolog, nekem is volt belole reszem, de az orak kozti 15 perc (plusz megbeszelheto az osszevont duplaora) altalaban eleg. Kiveve, ha az I-ben volt orad, es a K-ba kell menned tesire, na, arra tenyleg keves a 15 perc (ez is tapasztalat).

Tenyleg nem jo egyedul matekozni, meg parban is el lehet tokolni 10 percet egy-egy "nyilvan" indoklason (BSZ-bol volt parszor ilyen, ez is tapasztalat). Nekem ott volt a baratnom, akivel egy evfolyamra jartunk, de masok is meg tudtak oldani. Tele van az egyetem kisebb-nagyobb kozossegi teruletekkel, pl. az E epulet tele van asztalokkal, az R 0-1. emelet, az I-ben par tanszek, a T-H epuletekben minden emelet, szoval ha par baratoddal le akarsz ulni megbeszelni valamit zh elott, nem olyan nehez az. A goldmann menza alja szinten megszokott hely. Azota kiepult az egyetem nagy reszen a wifi halo, egyre elterjedtebbek a net/notebookok, mobilok, stb.. szoval a net is elerheto. Kesobb olyan is volt, hogy beultunk egy teahazba, es a vegen a "tanar" szamlajat is a tobbiek alltak.
Az infosite mar akkor is tele volt hallgatoi segedletekkel, most gondolom meg jobb a helyzet.

Egyebkent nem szivatasbol tanitanak egyetemen matekot, a kesobbi targyak epitenek ra.

Ami a letszamot illeti, abban egyebkent van valami. A gyengebb kepessegu/suliban kepzett hallgatok neha visszahuzzak a tobbieket, illetve miattuk az egesz csapat lassabban halad.
Az a 0. evfolyam meg mar 2001-ben is letezett, Konyaek tartottak az eloadasok utan teljesen opcionalisan felzarkoztato tanfolyamot gimis anyagbol. Nekem nem volt ra szuksegem, de par evfolyamtarsam szerint hasznos volt. Egyebkent (asszem az oktatasi tv. miatt) minden eloadas nyilvanos, szoval barmikor benezhetsz ra, ha nem tudod mire szamits (gyakorlat, labor nem, de ha megkered a laborvezetot, be szokott engedni).

Ja igen, es ido az valoban keves szokott lenni az anyagra. Alltam mar a masik oldalon is, tudom.

--
I hate conspiracy theorists. I'm sure they're all working together somehow to bring down society.

Szabolcsban az egyik legjobb középiskola az ahonnan oda mentem, mégsem volt könnyű az első félév. A hozott matek tudás iszonyat kevés volt. Talán az erősebb gimnáziumok adnak annyi matek tudást ami elég, de ott pedig a szakmai tárgyak miatt véreznek el sokan.
Tény hogy én nem emelt matek érettségit tettem, talán ha azt tettem volna akkor valamivel több alap lett volna. De sok olyan ember is kiesett akinek egyébként emelt matek érettségije volt, szóval annyira nem segit sokat az se.

Igen néha akadt egy-két ember akivel pl az E épületben össze lehetett ülni matekozni. Na de ez sajnos nem volt túl gyakori, mindenki el volt foglalva a maga bajaival nem ért rá segíteni a tőle gyengébbeknek. És ugye mi akik nem voltunk kolisok, nem is ismertünk annyi embert, emiatt kevés ilyen segítségünk volt.

Az I-Ch ingázással ás az albérletből az egyetemre utazással nem az idő maga a baj, hanem, hogy ebbe az ingázásba belefárad az ember.

Igen, segédletek vannak, de mint mondtam az sokkal jobb, ha valaki elmagyarázza az embernek élőben a dolgokat.

Abban egyetértek, hogy a matekot nem szivatásként tanítják, hogy később építenek rá. Viszont aki nem hoz magával egy erős alapot középiskolából, annak lehetetlen emiatt felzárkózni a kreditrendszer nyomása miatt. Ha csak a BSZ-re és Analízisre kellett volna figyelni első évben akkor nem is lett volna baj, fel lehetett volna zárkózni.

A felzárkóztató tanfolyam még most is van, viszont az nem egy 0. évfolyam, hanem csak egy különóra. Amellett még ott a nyomás az emberen, hogy szedjen össze 30 kreditet abban az évben vagy repül.

Szerintem ez a kredit rendszer így ahogy van alapjaiban hibás. Mire kiismertem a kreditrendszert, és kezdtem volna felzárkózni addigra kiesetem az egyetemről. Ha mos újra nekivágnék pl nem vennék fel első félévemben 48 kreditnyi tárgyat, csak 20 kreditnyit. Na de a régiek azt mondták érdemes sokat felvennünk, mert úgyis bukunk el belőle. Ma már tudom, hogy nálam nem ez lett volna a nyerő stratégia. Jobban jártam volna, ha eleinte keveset veszek fel.
A kreditrendszer viszont kíméletlen, ha elsőre hibázol, gyengéid vannak, akkor nincs lehetőséged javítani...

48 kredit az első félévben?? :O

Szerintem ez volt a hatalmas hiba amit vétettél, így persze, hogy nagyon rosszul sikerült a félév.
2 félév alatt kell meglennie 27 kreditnek, ami azt jelenti, hogy 14 kredit félévente.
Az elején szerintem mindenképp keveset kell felvenni, max 25-öt, mert időbe telik amíg az ember hozzászokik az egyetemi elvárásokhoz stb.
Később meg könnyebb behozni azt a kis lemaradást.

Azt azert ne mondd, hogy 400 emberbol soha egyet sem talaltal, akivel leulhettel volna tanulni..

Az a 48 kredit rettenetesen sok. Ha belegondolsz, 30/felev az alaptanterv, ez tobb, mint a masfelszerese!

Nekem 46 kredit volt egy felevben a rekordom (6.46-os osztondijatlaggal), es elegge kimeritett, foleg a szorgalmi idoszak utolso hete (akkor volt mindenbol zh meg beadando).
Ez ugy sikerult, hogy tenyleg jo volt az alapozasom. Matek tagozatrol jelentkeztem, versenyeken is egeszen jol szerepeltem (matekbol 4. hely a legjobb, tobb 6., es sok 10-20., meg egy OKTV donto, fizikabol 2x voltam OKTV dontos, infobol is elso 15-20-ba altalaban bekerultem). Szoval 1. felevben tenyleg nem volt gondom, de a kesobbi 46 kredit igy is mar a tureshataromon volt. Persze ismerek olyat, aki tobbet csinalt (7.5-es osztondijatlag, idonkent hupon is megfordul az illeto), de ahhoz nagyon pengenek kell lenned minden teren. Ha a sajat bevallasod szerint sincs ra alapod, akkor egy ilyenbe belemenni minimum bator dolog.
Amugy amikor en jelentkeztem, meg az volt a szabaly, hogy amig nincs 100 kredited (lehet, hogy 120, nem emlekszem pontosan), addig nem vehettel fel valaszthato targyat, hogy az alapozotargyaidat ne tudd elhanyagolni (kozismeretit lehetett csak pluszban).

Amennyire en lattam, a golyatabor szervezoi foleg azok kozul kerulnek ki, akik mar 8-9 eve jarnak az egyetemre, es meg masodeves targyaik is vannak - inni viszont jol tudnak. Amit golyataborban mondtak, annak a fele nem volt igaz - max. az o szempotjukbol - szoval a tanacsaik joreszt hasznalhatatlannak bizonyultak. Egyebkent a sokszor bukottak ("regiek/seniorok") tanacsait erdemes ketkedessel fogadni.
Ja, az is megoldas lett volna, ha az 1. feleved utan passzivra mesz, es otthon tanulsz a pesti alberlet helyett. Miutan felzarkoztal, folytatod. Nem hulyeseg ez a kreditrendszer, csak ismerni kell a szabalyait (amibol nem sok van, es mar azt is a golyataborban elmondjak 5x meg a beiratkozaskor 2x meg fent van a neten).

--
I hate conspiracy theorists. I'm sure they're all working together somehow to bring down society.

Volt pár ember aki néha segített, ezt nem is tagadtam. Viszont kevés ilyen alkalom volt. Max egy hónapban kétszer ha volt ilyen. Az az 1-2 óra segítség többet jelentett mint 10 órányi előadás és gyakorlat.

Igen, tény, hogy rettentő sok kreditet vettem fel, ebben hibáztam. Nagy ostobaság volt. Esélyem se volt kijavítani ezt a hibát mikor már rádöbbentem. Az volt a baj, hogy hallgattam azokra akik azt mondták vegyünk fel dupla annyit mint amit úgy érzünk hogy teljesíteni tudunk. Van is akiknek működik ez a stratégia, de nekem sajnos nem.

Választható tárgyat már fel lehet venni, de nem tudom mikor változtattak ezen.

A passzív félév tényleg kimenthetett volna, csak én erre akkor nem gondoltam sajna.

Ha gaz van, bemehettel volna a KTH melletti ilyen tanacsado helyre (nemtom mi a pontos neve), ott ismerik a lehetosegeket, segitenek az ugyintezesben, meg ismerik a pontos szabalyokat. A passziv felev letezeserol is tudnak.

--
I hate conspiracy theorists. I'm sure they're all working together somehow to bring down society.

Én meg annyira nevetek, amikor a BME VIK-esek sírnak a matekjuk miatt, komolyan. Ülnél be egy TTK vegyész analízisre. Arckönyv falamon is olvasom, hogy jajj így meg úgy úristen de nehéz, és csak mosolyogni tudok, hogy "Tényleg? Nekem megvan az anal 8-am."

Azzal egyetértek, hogy a jó előképzettség nagyon sokat segít, már csak annyiban is, ha az ember valami normálisabb gimibe járt.

A kollégiumra fogni viszont erősen felelősséghárítás. Számtalan példát és ellenpéldát is látok arra, hogy ott könnyebb lenne tanulni, illetve ZH időszak környékén akármikor mentem be az egyetemre, mindenhol minden tele volt tanuló hallgatókkal, és évfolyamtársakhoz bármikor odaültem, ha épp érdekelt valami.
----
Hülye pelikán

Még annyit hozzáfűznék, hogy az oktatóinkkal igazából nem nagyon volt gond, egytől egyig nagyon rendesek voltak.

Az viszont jól látszott hogy őket is rettenetesen zavarta ez a fejetlen rendszer. Gyakran szivesen töltöttek volna több időt egyes dolgok elmagyarázására, de a jelenlegi oktatási rendszer ezt nem igazán engedi meg számukra. Ők maguk is elismerték többször, hogy fél év alatt lehetetlen azt normálisan megtanulni amit oktatnak egy félévbe sűritve. Választhatnak, hogy vagy hanyagok lesznek és csak felületesen tanítják meg a dolgokat vagy rohamléptekben leadják az anyagot és imádkoznak, hogy legalább egy része meg is értse azt a hallgatóknak. A BME-n az első lehetőség kizárt, mert nagyon rontaná a hírnevüket, úgyhogy marad a második lehetőség, ami igazából semmivel se jobb az elsőtől, mert az eredmény majdnem ugyanaz...

"Én pont beleestem a létszámnövekedés kellős közepébe"

Én is, csak én veled szemben már tanárként, amiből az következik, hogy én láttam egy olyan felsőoktatást, aminek te legfeljebb a hírét hallottad csak.

"dilettáns, pedagógiai érzékkel meg nem áldott, rosszindulatú - oktatókról nem is beszélve"

Ilyenek mindenütt vannak. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy a rendszer, mit kezd velük. Nálunk jobbára "lesöntölték" őket, vagyis egy idő után nem nagyon mehettek hallgató közelébe. Háborús helyzetekben és tömegszerencsétlenségeknél azonban sajnos szükség van minden kézre. Nem baj, ha nem volt még benne szike, majd menet közben megtanulja használni.

"de azt akarod mondani, hogy a magyar felsőoktatás azért nem versenyképes, mert bekerül olyan, aki nem tud egy törtet elosztani kettővel,"

Igen, pontosan ezt akartam mondani. Baj? :-)

"A magyar felsőoktatás már akkor sem volt az, amikor szerinted még a kánaán itt volt."

A mi évfolyamunk (ismétlem: 20 ember) nagyjából harmada OKTV helyezett és/vagy diákolimpikon volt. Nem tudom, hogy ez a Kánaán volt-e, vagy a Valhalla, de hidd el, egészen más érzés, mikor az előadóban mindkét oldalon olyasvalaki ül melletted, akinek nem a törtekkel végzett műveletek okoznak problémát és nem alkoholista.

"Én is tanítok, látom ennek a jó és rossz oldalát egyaránt, de soha nem jutott az eszembe, hogy a diákot okoljam..."

Barátom, hát akkor megvan a megoldás. Csinálsz szépen egy korrekt tanrendet, aztán oktatod! Mutasd meg a sok "balfasznak" hogyan kell ezt csinálni!

Ja, hogy eközben nem mersz nyugodtan ülni még a klotyón se, mert kedves kollégáid fenik rád a kést, a 320 hallgatód fele meg analfabéta?!

Hja kolléga úr, hát innen szép nyerni!

---
Science for fun...

bocsanat, de feltetlen kell ennyi diplomas? Kerdezem ezt ugy, hogy nekem 2 diplomam is van. Eleve nagy hiba volt mestersegesen felduzzasztani a diplomasok szamat. 1996-ban kevesebb diplomas vegzett, noha mar akkor is lattam par eletmuveszt, akik az allamvizsganak mar nem szaladtak neki, hanem belekezdtek egy masik szakba ugyanott.

Szoval, ha kevesebb hallgato lenne, akkor jobban lehetne kozuluk valogatni, ami azt is jelentene, hogy kevesebb motivalatlan egyen kerulne be a kepzesbe.

Viktor az eletrol es a halalrol

Alapvetően egyetértek, sok mindent hoztál össze egyszerre:
- ha bekerülök a baleseti sebészetre jobban szeretném ha egy szakvizsgázott sebész varna össze, mint egy gyakorlott felcser,
- a gyakorlati tapasztalat úgy születik, hogy valaki megkapja első állását, és ott elkezd tapasztalatot gyűjteni. Két példa:
első diplomámat 25 éve szereztem biológia-kémia szakon. Az ott használt műszerek csöves műszerek voltak, az 1930-as évekből, tehát olyanok amit a mai fiatalok háborús filmekben látnak. Aztán elkerültem a Pateure Intézetbe, meg SzBK-ba. Innen volt szép győzni...
- 5 éve kaptam kézbe a környezetvédelmi diplomámat, ott a következőket tanultuk:
gázgyártás környezetvédelme - 25 éve szünt meg,
klórgyártás környezetvédelme - 10 éve szünt meg,
aluminium kohászat környezetvédelme - 5 éve szünt meg.
- nyilván vannak kamudiplomák - nem nekem kell kiszűrni őket - de ha majd fiad/lányod elédáll, hogy hova jelentkezzek, nos mit tudnál javasolni?

---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Először is a szakmáról és a szakmában elhelyezkedni kívánó kamudiplomásokól beszéltem. Az orvos téma teljesen más. Nem sorolom a kamudiplomák közé.

"- nyilván vannak kamudiplomák - nem nekem kell kiszűrni őket - de ha majd fiad/lányod elédáll, hogy hova jelentkezzek, nos mit tudnál javasolni?"

Biztos, hogy nem agrármérnök vagy bölcsész utat javaslok neki. Főként nem fogok javasolni semmit. Azt tesz, amit akar.

--
trey @ gépház

:)
Ne haragudj, de hülyeséget írtál!
A diplomás a diplomájával már "letett valamit az asztalra".
A diplomás igaz, hogy nem tanulja meg a szakmát, de széles látókörre tesz szert a felsőoktatásban, így sokkal hasznosabb munkaerő, mint a nem diplomás, bármekkora tapasztalata is van a nemdiplomásnak. Ezért a diplomásnak nincs szüksége arra, hogy értsen bármihez is, mert úgy is baromi gyorsan megtanul bármit. Ez az oka annak, hogy az álláshirdetésekben követelmény a diploma és az első pár hónapban tanfolyamokra jár az illető felvett dolgozó.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Értem, tehát mindenkinek - az alkalmatlanoknak is - előbb kellene egy diploma, majd utána kitanulhatna gyorstalpalón mondjuk cipésznek?

"A diplomás a diplomájával már "letett valamit az asztalra"."

Persze. Jó esetben tanulást, rossz esetben bukdácsolást, alkoholizálást, ábrándok kergetését. Én ezekről az utóbbiakról beszéltem.

--
trey @ gépház

Ezért lenne fontos egy korrekt felvételi, komoly szűréssel. Meg fontos lenne a fiatakoknak megmutatni a világot, hogy ne divat, elvárások, sugalmak alapján döntsenek.
Másrészt:
pedagógia történetből tanultam, hogy a klasszikus angol gentleman nevelés (XVIII-XIX sz.) alapján valaki akkor mehetett egyetemre, ha már volt szakmája és gyakorlata benne.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Sajnos ahogy az évszám nő, hozzaszolasod igazsagtartalma egyre inkabb csokken, hogy ugy mondjam, szelsosegesse valik a kibocsajtott diplomasok tudasszintje.
Lesz aki nagyon jo, tudasa minden teren megallja a helyet (altalaban pont ezert nem tukrozodik ez a diplomajegyen, mert zarovizsgan bebuntetik kicsit).
S lesz, aki nagyon segg, tudok olyat mondani, aki diploma utan sem jutott tul a word/excel probleman, nemhogy szamitaselmelet vagy elsorendu logika... neadjisten programozas. Zarovizsgan az ilyen eppenhogy atcsorog, aminek annyira orul mintha summa cum laude vegzett volna. Van amely eszre magat ezek utan, es elment msc-re, majd csodalkozott hogy a diplomamunkajat kibasztak zv-n.
A kozep kezd elfogyni, vagy motivlaja oket a dolog es ok lesznek a top, vagy demotivalja es lecsusznak, starnak ra csak legyen mar vege es elfelejthetjuk a sok idejetmult dolgot vagy neadjisten hulyeseget (mert a tankonyvek sem tevedhetetelenek).

Szoval a diplomas annyit tett le az asztalra, hogy velt vagy valos hulyesegeket is kepes volt megtanulni egy vizsga erejeig illetve valahonnan eloteremtette azt a penzt amibol finainszirozta az a 6-7-8-10 felevet ameddig a kepzese tartott. Cserebe ez nem szamit nekik se gyakorlatnak se nyugdijba. (ugye a szakkozep beleszamit a nyugdijba, lasd rendorok :-)

"a diplomásnak nincs szüksége arra, hogy értsen bármihez is, mert úgy is baromi gyorsan megtanul bármit"
-sajnos nem mindig tanul gyorsan, elvárható lenne, de sajna nem mindig igaz. Másrészt az idő sem mindegy, mert tényleg ne 2 - 3 évig csak nézzen ki a fejéből, hanem hozon hasznot - és ebben van nagy szerepe az egyetemnek.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Az abszurd így amit az orvosok csinálnak, hogy 10 milliókért kiképzik őket, aztán lelépnek

Szerintem meg az abszurd, hogy az orvosok képzésére van 10 millió, a fizetésükre meg nincs.

mert ők is jól tudták, amikor orvosira jelentkeztek, hogy keveset fognak feltehetően keresni

Képzeld el, ha ezt így beletolnád minden orvosis felvételiző arcába, hogy ha most ide felveszik, akkor az elkövetkező 20 évben minimálbérnek megfelelő jövedelemből kell tengődnie, gyereket meg a szülők vagy a párja jövedelmére apellálva akarjon vállalni majd, mert azt az állam nem finanszírozza, fulladjon meg (ady endre, lehetőleg máma még).

Képzeld el, hogy mi lenne, ha ezt értelmes emberek végiggondolva elhinnék, és tényleg nem menne orvosnak az, aki ezt nem tartja elfogadhatónak.

Honnan importálnál ilyen fizetésért orvosokat??? Vagy hulljon a férgese?
Aki megbetegszik, és a konzervatív kezelés nem segít rajta (= nem csinálunk vele semmit), az ugye dögöljön meg.

akkor a 700-800 ezres külföldi fizetésből törleszthetnek havi 70-80 ezrével, de ez vonatkozna mindenkire

És mi a szart kezdenél azzal a pénzzel, ha minden értelmes orvos lelép, és nincsenek orvosok?????????

Nem érzed, hogy értelmetlen hülyeséget beszélsz? Van egy probléma, amire a felvetett "megoldás", az konkrétan nem megoldás. Az sem, hogy a legjobbak még egyetem előtt menjenek el külföldre. Mert az maradna itt kb., aki annyira szar, hogy már külföldre sem kell. Na akkor bízd rá a gyereked életét egy ilyen "orvosra"...

Te beszélsz hülyeségeket, minden orvos biztos nem fog eleve elmenni, ahogy a nagy részük most is itthon dolgozik, európai szintű fizetést biztos nem tudunk még sokáig nekik adni, de egy részük akkor is elmenne, ha a dupláját kapná a mostani fizetésének, ez a rendszer pont arra lenne jó, hogy legalább 5 év után lehet visszajönnének, mert lehet rájönnének, hogy korábban az ő diplomájukért fizetett valaki, a 10-15 milliós orvosi képzés meg 9-10 évre oszlik el fejenként, tehát nagyjából pont ugyanannyiba kerül, mint egy orvosi fizetés, tehát az nem abszurd, amit állítasz, hogy a képzésre van 10 millió a fizetésre meg nincs.

Te beszélsz hülyeségeket, minden orvos biztos nem fog eleve elmenni, ahogy a nagy részük most is itthon dolgozik

A nagy részük még itthon dolgozik: "Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: becsléseik szerint idén várhatóan 1200 lesz azon orvosok száma, akik külföldi munkavállalásukhoz szükséges engedélyért folyamodnak, az idén rezidensképzésbe lépők számát négyszáz körül várják, ezzel egy időben pedig nagyjából 800 orvos megy nyugdíjba."
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Minden orvos akkor sem fog elmenni, mert azért őket sem tudja korlátlanul felszívni Nyugat-Európa, főleg, hogy nem csak tőlünk importálnak, hanem más újonnan csatlakozott országoktól is, az meg vicces, hogy a rezidensek fenyegetnek felmondással, mert rájuk biztos nincs szükség, hiszen őket még évekig képezni kell, főleg a jól képzett, tapasztalt orvosokat igénylik külföldön és persze az ápolónőket.

Nálunk inkább olyan következmények lesznek, hogy az orvoshiány miatt megnőnek a várólisták, az ápolónők vagy más szakszemélyzet végeznek olyan feladatokat, amit most az orvos, hosszabb távon mondjuk felszámolják a háziorvosi rendszert és persze sok orvos itthon is fizetős szolgáltatást is fog nyújtani, ahogy most is, megjelennek a befektetők, akik magánkórházat hoznak létre a gyógyulni akaró fizetőképeseknek, az emberek meg nem külföldi nyaralásra gyűjtenek, hanem arra, ha esetleg megbetegdnének, ezért jobban is vigyáznak majd az egészségükre, esetleg lehetőség lesz bizonyos biztosítóknál egészségügyi biztosítást kötni szigorú életmód-ellenőrzéssel ezekhez a magánkórházakhoz, tiszta Amerika.

Ha van egy alkalmazottam, akiről tudom, hogy 5 év múlva nyugdíjba megy, akkor két dolgot tehetek:
1./ felveszek egy kezdőt (= rezidens), kiképzem, és 5 év múlva már önállóan tud gyógyítani.
2./ nem teszek semmit, hanem abban bízok, hogy 5 év múlva majd találok egy jól képzett orvost.
Azok a kórházak, akik rezidenseket akarnak alkalmazni, az 1-es lehetőséget választották.

Magyarországon jelenleg rengeteg a létminimum környékén, vagy az alatt élők száma. Arra azért nem számítanék, hogy ők gőzerővel spórolni kezdenek, a jövőbeni orvosi ellátásukra.
Magánkórház már most is van, de ezek csak a fizetőképes betegeket fogják meggyógyítani. Az állami, önkormányzati kórházak magánkézbe adása pedig ördögtől való dolog. Én ehhez nem értek, de a kormányunk ezt állítja. A kormány szeretné a magántőkét is bevonni az egészségügyi ellátásba (néhány ilyen nyilatkozat már volt), cserében a befektetők semmibe nem szólhatnának bele. Így aztán nem csoda, hogy nincs túl nagy tolongás.

A magánnyugdíjpénztárak elkaszálása után, nem látok túl nagy esélyt az amerikai típusú egészségbiztosítási rendszer bevezetésére. Már most is van önkéntes egészségpénztár, de csak az állami rendszer mellett, és ez nem biztosítási alapú rendszer. Az önkéntes pénztárba történt befizetések, csak az „ingyenes” ellátás költségeinek csökkentésére elegendőek. Milliós összegű műtétek finanszírozására kevés pénztártagnak van elegendő befizetése. Jelentős összeget mernék feltenni arra, hogy a kormány erről a bevételről nem hajlandó lemondani. Azt pedig kevesen engedhetik meg maguknak, hogy az államnak fizetett járulék mellett, egy magán egészségbiztosítónak is akkora összeget fizessenek, ami (biztosítási alapon) lehetővé tenné a gyógykezelésük teljes összegének finanszírozását.

Kiegészítés: Ha összegyűjtök 100-200 eFt-ot, akkor abból már a család elmehet egy átlagos üdülésre. Magánbetegként talán 1–2 egyszerűbb betegség kezelését lehetne belőle finanszírozni. Ha néhány napos kórházi ellátásra is szükség van, akkor már egy alkalomra is kevés lehet. A kezelés költségén kívül számolni kell a kaja, az ágy, az ápolás és a gyógyszerek árával is. Sokak számára ennek az összegnek az összegyűjtése sok hónapot vesz igénybe.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

A probléma ott van, hogy a nyugdíj előtt állók tényleg nem mennek el. A mi korsztályunk, a ~40esek mondjuk fele viszont már jól beszél "külföldiül", így elgondolkodik rajta, pláne mert most megy majd oviba a gyerek, hát miért ne tanuljon mondjuk angolul/franciául/olaszul/bárhogy. A fiatalabb korosztály viszont már 90%-ban jól beszél "külföldiül". Már rég szabad gondolkodó és nem érdeklik a határok. Ő már abban nőtt fel, hogy az angol chat-es barátnője éppen olyan közel van, mint a szegedi nagybácsija, ha nem közelebb.

És ne hogy azt hidd, hogy ezek a gonosz feketelelkű diplomások majd csak úgy habokra mennek ki. Keresik őket. Külföldről. Ugyanis egy csomó országban nincs magas szintű orvosképzés. Ők ajánlatot tesznek.

Igazad van. Az orvosok többsége nem megy el. Hanem szépen nyugdíjba megy és elhalálozik.

"Előterjesztés nincs, csak koncepciók, anyagok, amelyekről az egyetemek vezetőitől kapott hírek, tanácsok alapján kell egy ésszerű és a jövőt szolgáló döntésnek kialakulnia - mondta a tárcavezető."

Tehát néhány ember elmélkedik, hogy miafaszt kéne csinálni, hogy ne omoljon már össze a nyüves felsőoktatás.

De komolyan! Miről megy itt a flém?

>>: sys-admin.hu :<<

Januárban fogok diplomázni, de ha ezt bevezetik lehet inkább nem emgyek el a záróvizsgára :):S

Kérjük, fáradjon át a főoldalon található második topic-ba.

mit olvastam:

"Orbán viszont ettől még mehet.
Alighanem a saját pártjának sem tenne rosszat vele. De lehet, hogy megvárja 2012. december 21-ét,
amikor a maja naptár szerint bekövetkezik a világvége. Ezzel ő lenne az utolsó magyar
miniszterelnök, és akkor nem csak teljesítmény alapján.

"Természetesen, mi hiszünk abban, hogy DBV (Dicső
Bölcs Vezérünk) helyesen cselekszik, továbbra is
igazat mond, és kiigazítja a költségvetést is, annak rendje és módja szerint."

forrás:
http://www.red-help.net/Orbannak-jol-jonne-a-vilagvege-2012-ben

az ország két harmadának felhatalmazásával teszik ezt.

a eset: benne vagy a két harmadban: ugy kell neked rájuk szavaztál
b eset: nem vagy benne a két harmadba: ugy kell neked nem szavaztál rájuk....

másik ami tetszik:

Mivel politikai okai vannak a svájci frank problémának megosztanám a terjedő vélekedést hazánk közelmúlt politikájáról:

1945-1990: F.szok.
1990-1994: Az előzőek mégsem akkora f.szok.
1994-1998: De.
1998-2002: Új f.szok.
2002-2006: Két f.sz közül maradjon, aki már itt van.
2006-2010: Ezeket a f.szokat most már tényleg nem lehet überelni.
2010-től: De

http://homar.blog.hu/2011/08/16/nem_hagyja_eladni_az_erste_a_skodat_1/f…

--
Unom a szitázását,irodai melót keresek nettó 180 K-tól,iroasztalal,csinos titkárnők közelében... / Hejesirásom köztársosági elnök támogatásával jött létre.
De keresek helyeseniró billentüzetet ís akár.

Dilettans, idiota fidesz.

--
"Windows... az mi?"

- Itt a diplomaadó, köszöntjük kedves hallgatóinkat!
- Jóóóóóóóóóóóóóóóregeeeeeeeeeelt Magyarország!!!!

azért mennyire jellemző hogy vki beböfög vmi hülyeséget a kormányülésen amiről még ők sem tudnak semmit (oda van írva) és az emberek már készpénzként veszik és hergelik magukat...
persze a média segít ebben

ebben a formájában biztos nem lesz, nyilvánvalóan a kormánynak se érné meg, tök fölös ezen stresszelni

az utóbbi időben 10 ilyen esetből 9ről kiderült ez

Egyrészt: Konkrétan sajtótájékoztatón történt a „böfögés”. Azért így egy kicsit más.
Másrészt: Az elmúlt másfél évben nagyjából az történt, hogy sajtótájékoztatón elhangzott egy terv, esetleg „véletlenül” kiszivárgott. Sokan „felhergelték” magukat ezen, és tiltakoztak a terv ellen. Valamivel később a tervből törvény lett. Az eredeti terv és a törvény között általában csak lényegtelen különbségek voltak. Ha a különbség lényeges volt, akkor az a változás az érintettek számára általában negatív hatású volt.

Ilyen előzmények után nem látok semmit meglepőt a reakciókban. Az én emlékeim szerint 10 esetből 10-szer vált valóra a terv.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Slusszpoén:

http://index.hu/gazdasag/2011/09/10/folytatodik_az_allamadossag_csokken…

Tájékoztatása szerint a zárt találkozón Orbán Viktor leszögezte: a 21. századi magyar nemzet akkor lehet erős, ha az egyik alappillére a szolidaritás. A devizahitelezés miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére született eddigi döntések is a szolidaritás jegyében születtek - húzta alá. Emlékeztetett, hogy Lázár János frakcióvezetőnek az egyösszegű végtörlesztésről szóló pénteki bejelentése újabb lépés a devizahitelesek megsegítésére.

A diplomásadóról nem nyilatkozott, arra is kivancsi leszek...

http://index.hu/gazdasag/2011/09/10/lazar_mindenkinek_jo_a_fix_arfolyam…

A Fidesz-frakció által javasolt megoldással jól járhatnak az emberek, mert kiléphetnek az adósságcsapdából, és jól járhatnak a bankok is, hiszen pénzhez juthatnak fizetésképtelen adósok helyett, és jó Magyarországnak is, hiszen minden egyes fizetéssel csökken az ország deviza-kitettsége - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szombaton az MTI-nek.

Ennél még én is jobban értek a közgazdasághoz, pedig az nagy szó.

2. Ha valaki egyben ki tudja fizetni, az vélhetően takarékban volt, tehát nem pörgött nagyon, max a bankok használták.
Ha megkapják a bankok, ismét hozzájuk kerül. Ha "kiviszik" a bankok, mert kifizetik vele a frankot, kevesebb forint lesz forgalomban, melynek elvileg erősödő hatása van. Azaz "nem hígul fel" a forint.

Ez az utólagos adóztatás tényleg a legalja. Valamiért mindig a rossz felénél fogják meg a dolgokat.
Az oktatás gazdasági részével szerintem amúgy is elvi problémák vannak.
Állami finanszírozott szakon éveket trógerolni néprajzon, szociológián? Hatalmas vicc.

Gondolom azért van így mert a büfészakon nincs követelmény, sokan jelentkeznek, a fejkvótát meg csak megkapja értük az intézmény. Talán először azt kellene megnézni az egyes szakok milyen eredményességgel működnek. Ja kérem, ezzel dolgozni kellene nem csak az adatbázisból lekérni a diplomások névsorát és kiszámolni akkor mennyi bevétele lesz az államnak ha jól megadóztatják őket. Azért ez egy kicsit bonyolultabb egy egyszerű szorzás-összeadás műveletnél.

azt hiszed igy megy?

nem is oly régen egy messzi-messzi galaxisba,egy országban annak is egy minisztériumában:
kijött a rendelet,fizetést kell emelni,keret nincs old meg.
Volt ám fej vakarás 1,2235 mpig.
Bérkimutatás, vonalhuzás aki ez alatt van nem érdemes bejárni ugy sem végez érdemi munkát....
másnap egyetlen söför vagy takaritó nem jött be,de a bár emelésre meg volt a keret,egészen addig mig a hön szeretett miniszter elakart menni valahova...de ez egy másik történet

--
Unom a szitázását,irodai melót keresek nettó 180 K-tól,iroasztalal,csinos titkárnők közelében... / Hejesirásom köztársosági elnök támogatásával jött létre.
De keresek helyeseniró billentüzetet ís akár.

Nézd, lehet támogatni az egyetemeket. Csak az a rossz, hogy az fizet, aki marad, az nem fizet, aki elmegy.

Különbség van adó és adó között is. A kommunális adó Dunaharasztin évente 3.000 Ft, amit a könnyebbség kedvéért kétszer 1.500 Ft-ban szedik félévente. Tudod lehetne hőbörögni, hogy van pofájuk a rohadékoknak a magamfajta szegény embertől évi 3.000-et beszedni, de nem teszem, csak fizetek.

A részletek igazából a fontosak, hogy mennyi az az annyi.

Egészségesebb lenne azokkal fizettetni, akik félbehagyják az egyetemet, vagy más országban fizetnek adót.

Állami finanszírozott szakon éveket trógerolni ugyanúgy lehet informatikán, mérnöki szakokon ésatöbbi, mert hogy vannak egyetemek, ahol ezek a "büfészakok". Azokra a kikerülő "szakemberekre" mennyire lesz majd szükség? A befektetett pénz belólük mikor térül meg? A hatalmas vicc talán a képzés minősége a legtöbb helyen, nem a szak maga, még ha sokaknak az is a szent meggyőződése, hogy csak a természettudományi szakok az értékesek.

Érdekelne egy kimutatás. Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy a kötelező felvételi időszakában, mondjuk az utolsó 5 kötelező felvételis év, és az utána következő 10 évben hogyan alakult a felvettek és a végzettek aránya. Bár azt hiszem, hogy a felvételi eltörlése óta nem telt el 10 év. Ha tényleg így van, akkor az eltörlés óta eltelt időszakra vonatkozó statisztika érdekelne.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

A jogi képzésben részesültek – a végzettségük miatt – eredményesebben tudnák képviselni érdekeit a bíróságon. Ezért ez egy gesztus feléjük, hogy ti kevesebbet fizettek, és ráadásul a jövedelmetek is nagyobb lesz.

Csak a tandíj eltörlésére indított népszavazást – amit a Fidesz is támogatott -- nem értem. De nyilván majd ennek a magyarázatára is születik egy törvény.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Irja, hogy "piaci ar". Ami igaz is. Nezd meg, kulfoldon is ilyen (a cikk altal emlitett) arban vannak a tandijak.

A kulonbseg nyilvan az oktatas szinvonalaban van...

Nyilvan, ha piaci arakon, piaci korulmenyek kozott akarnak oktatast fenntartani, akkor senki se csodalkozzon, hogy nem lesz vevo...

OFF: a "diploma eladó" jobb lenne címnek :)
_______________
:: sidocious ::
: XboxKlub.Hu :
: Web2Auto.hu :

Milyen alapon fizessen egy diplomás több adót, mint egy vele azonos jövedelmű diploma nélküli?

Hm... Végigolvasva a hozzászólásokat számomra igen érdekes az a tény, hogy a nagyérdemű nem látja a fától az erdőt. Ráadásúl ez azért is "fájó" számomra, mivel diplomások, tehát valamilyen formában értelmesen gondolkozó embereket vezetnek az orruknál fogva.

Ez kérem egy gumicsont. Pártunk, kormányunk, és miniszterelnökünk remekük alkalmazza a Divide et impera elvét. Egymásnak ugrasztja a társadalom különböző rétegeit (diplomást a "prolival", közalkalmazottat a munkavállalóval, időseket a fiatalokkal és még sorolhatnám) és amíg azok egymással illetve a számukra fontosnak tűnő problémákkal vannak elfoglalva, addig az ország számára fontos kérdésekben hoznak aljas döntéseket. Ez jól leszűrhető volt pl. az alkotmányozás során, amikor az előrehozott nyugdíj kapcsán tökéletesen el tudták terelni a figyelmet a készülő, az EU egyik legdiktatórikusabb alkotmányáról. Most ugye a sarkallatos törvények előkészítésének időszakában vagyunk, aminek egyik fő momentuma a választási törvény, nyugdíjtörvény és egyebek. Viszont, hogy "véletlenül" sem ez képezze napi szinten közbeszéd tárgyát, ezért bedobnak ezt-azt, amin jól el tudnak rágódni a társadalom különböző rétegei. Diplomásoknak a "diplomás adó", az egyszeri "proliknak" meg a munka törvénykönyvének a változásai. Amíg mi ezen rágódunk, meg egymás torkának ugrunk, addig ők jól bebetonozzák magukat a hatalomba.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

igazad van, ugyanakkor sajnos teljesen mindegy hogy melyik szomorú hírre figyelünk a sok közül, megvan a többségük, sőt ha jól tudom még a támogatottságuk sem csappant meg számottevően. ugyan min változtatna ha a közbeszéd másról folyna? tesznek ők a közbeszédre is, legfeljebb annamari odakoppint ha valami fórum eldurvul. :)

Ja igen, kerem. Megnyiltak a nyugat-europai munkaeropiac kapui, es hirtelen kiderult, hogy a nagy magyar ugar 200 ev elteltevel meg mindig nagy magyar ugar.

Hirtelen versenyhelyzet kepzodott. Ahol az jo emberek tudnak valasztani, hogy hol akarnak elni. Ideje kicsit gyurni a kedves elvtarsaknak es a megannyi mutyizo bandanak, kulonben rovid uton egy szemethalom kakasai lesznek.

Amíg nem fejadót, hanem egy vagy többkulcsos adót fizetünk, szerintem nem ok a diplomás adó.
Ha fejadót fogunk fizetni, akkor belemegyek.

Viszont ehelyett inkább bevezethetnék azt, amit a "Miért éppen Alaszka?" c. filmben volt. Legyen államilag finanszírozott képzés, de aki arra nem jut be annak fizethesse a tandíját egy önkormányzat. Viszont utána ők adjanak neki munkát és tisztes fizetést x évre. Ha nem tudnak, akkor meg mehessen az emberünk amerre lát. Ez szerintem megoldaná a vidéki orvoshiányt...

Bár nem lenne semmi egy olyan faluban élni, ahol 5 évente új kezdő orvos van...

Felőlem lehet. De akkor valami olyasmit is vegyünk bele, hogy (pl jelen hozzászólás írásakor értve az értéket), biztosítják a havi legalább 300e HUF nettó keresetet. Legalább. Akkor talán lenne értelme maradni, mert a diplomás minimálbér egy rossz viccnek is szar.

Az én véleményem az, hogy maga a kezdezeményezés is siralmas. Aki diplomás, vagy az lesz az már bevállal olyan dolgokat, mint pl. másfél év álláskeresés diploma után, késői gyerekvállalás, stb.
Természetesen meg lehet érteni a másik oldalt is, de kevésbé. Nekem nincs diplomám, és ahogy nézem nem is lesz. De akkor se lesz diplomám, ha bevezetik ezt az adót. Lakástörlesztést fizetek, emellett időbe se és főleg pénzbe se "fér bele" egy diploma megszerzése. Havi 72EHUF-ot keresek, keresem a lehetőséget és a kiutat, de eddig a legjobb ajánlat 10EHUF-al volt több. Újabb kölcsönt nem akarok felvenni.
Persze beszélek németül, és mennék is, de ha kimegyek mégegyszer tudom hogy többet nem jövök vissza.
Amit az egészből ki akarok hozni, hogy az önkéntes alap sokszor működne, hogyha tudnád, hogy olyan embert támogatsz, aki hiszi és tudja hogy többre viheti.
Ilyen rendszer viszont a gyakorlatban nincs. Az lenne csak a vége egy hasonló kezdeményezésnek, hogy minden "hülye" diplomát szerezne, vagy fél évig nyüglődne a főiskolan.
Én egy iskolában dolgozok, és gyakorlatban tapasztalom hogy a diploma és a tudás nem mindíg találkozik sajnos.
Csak az a kár hogy a közalkalmazotti szférában a megszerzett papírok alapján (ha elismerik) sorolnak be.
...

Magyarország, mi így szeretünk! :)

Először talán munkahelyeket kellene biztosítani a diplomámnak, hogy aztán adózhasson is.
De mint tudjuk ebben az "országban" mindent lehet.

Hamburgeradó után nem tudtam mi jöhet, hát ez...
Az is egy baromi okos dolog... Ne egyek sósat mer egészségtelen. Tengert nem akarjuk kiszárítani? Mert az is egészségtelen banyek! Meg ne igyak kólát mert cukros? Helyette igyak jó kis pálinkát mert az az igazi magyar ital?

Huh de fel tudom húzni magam ennek az "országnak a hülyeségein".

Így megy ez:

"Ekkoriban miből éltél? Hiszen már családod, gyereked volt.

Hát ugye, Őrhalomban laktunk, a szüleimnél. Azt csináltam, amit ők: dolgoztam a földeken, meg odahaza, az állatok körül. Kapáltam, ástam, disznót vágtam, ilyesmi. Már, amikor tehettem. Mert a hét 3 napján hajnalban irány Pest, a Danubius Rádió. Aztán délután az újságíró iskola. Előbbiért fizetést nem kaptam, utóbbiért borsos tandíjat fizettem.

Amikor elvégezted, sikerült a Danubiusnál elhelyezkedned?

Az eredeti cél az volt. De hát először a főszerkesztő, Mikó Robi hozta be a nevelt fiát gyakornoknak. Aztán Forgács Gabi a lányát, Beát. Majd Boros Lajos valamelyik fiát. Ekkor vettem a kalapom, és adieu-t mondtam nekik."

Forráshely

Folyton azt olvasom elsőre a topik címének, hogy "Diploma eladó". :D
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

Éééés elfogadták, bár a diplomaadó egyelőre nincsen benne.
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-456523
--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Ha 20 évből 10-et külföldön dolgozik, fizethet. Ha ezt szó szerint vesszük, akkor nincs gond, csak nem szabad 10 évet kint dolgozni. Azt nem mondta, hogy ha 11 évet dolgozik kint, akkor is kell fizetnie. :)
Arról nem beszélve, hogy nem tíz évet dolgozik majd a diplomás külföldön, hanem 10-et itthon.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Az elfogadott koncepció rögzíti, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatókkal egyfajta szerződést köt a magyar állam, hogy végzésük után meghatározott ideig Magyarországon dolgoznak, ellenkező esetben vissza kellene fizetniük a képzés költségét.
----
Példaként 10 éven belül 7 évet, 20 éven belül 15 évet említettek, és ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett, és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget visszatéríteni lenne köteles a diák.

Ja, de egyelőre nincs benne visszamenőleges hatály. Szóval csak a törvény hatályba lépése után kezdő diákokra vonatkozik.

(Bevallom, mindezek ellenére most kezdtem el félni. Feleségemnek megindítjuk a finn állampolgársági ügyintézést.)
Csaba

hahaha....ez itten kérem a visszamenőleges hatályú törvények országa.
Amúgy meg miféle szerződés? Majd az ügyvédem elbírálja aláírjam e. Utána meg ha esetleg külföldre távozom és nincs se autóm, se ingatlanom itthon, akkor hogy fogják behajtani? Persze erről a kormányról el tudom képzelni, hogy adósok börtönébe zárja a nagyimat is, ha én nem fizetek. Nem csak visszamenőleges törvények vannak, de globális felelősség is. Az én tetteimért simán el lehet ítélni a nagyimat, a kutyámat, stb. :D

Következmények:
- lenyomja a diplomás munkabéreket,(minek adjunk többet, úgysem mehet el...)
- kicsivel több lesz a munkanélküli,
- az oktatás amúgy sincs a topon, azok akik kint dolgoztak pár évet, sokat fejlődhettek, ha valaki lehúz 10 évet egy olyan munkakörben, amit érettségivel is el lehet végezni, akkor már semmit sem fog érni a dipomája.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

És ha az első mondjuk öt-tíz évemet kinn dolgozom, mert valami olyan lehetőséget kaptam, hogy ihaj-csuhaj, akkor fizetek. És ha utána a maradék 35 évet itthon dolgozom, akkor visszakapom az általam befizetett pénzt (adót)? Vagy esetleg még többet vissza is kapok, mert inflálódik a pénz, illetve külföldön olyan tapasztalatokat szereztem, amit itthon is hasznosíthatok... Vagy csak megnézik, amikor nyugdíjba megy az ember, hogy milyen arány, és akkor kell fizetni? Illetve ha külföldön nem szakmában dolgozok, hanem mondjuk bébisintérként vagy mosogatok vagy hasonló?

Mindennek nagyon egyszerű oka van. Akinek nincs diplomája, annak mondhatják azt, hogy hát barátom, azért keresel ilyen keveset, mert nincs diplomád. Ki kellett már találni azoknak is valamit, akik diplomásak ÉS jól keresnek. Különben lesz egy réteg, amely képes többet keresni, mint amennyi feltétlen muszáj ahhoz, hogy jövő hónapban is munkába álljon, és termeljen külföldre.
Ez van, felkészülök az uccsó Mo-i karácsonyomra.

Ha ez

"http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-456523"

lesz, és nem bonyolítják személy szerint jó ötletnek tartom, pedig tőlem nagyon távol áll ez a narancsvilág !

Aki közpénzből tanul, és elhúz külföldre - kvázi kábé ingyen kiképezték - az igenis fizesse vissza a tanítási költséget, vagy legalábbis egy részét.

Azért mégiscsak röhej, hogy fejünk búbjáig el vagyunk adósodva és ingyen kiképezzük a népeket a külföldi munkaadóknak...

Igazából senkinek nem gond: aki ki akar menni, kinti (=nyugati) fizetésből szvsz kb. röhögve kifizeti, aki meg marad, arra meg úgysem érvényes. Ennyi.

Aki meg eleve munka mellett költségtérítésessel csinálta a diplomát, azt megint nem érinti.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Valamiből ki kell fizetni az ELIT egykulcsos adójának forrását, és az ELIT által felelőtlenül felvett kölcsönök végtörlesztése miatt megemelkedő államadósságot is.

Az ELIT, ugyanis olyannyira elit, hogy képtelen egy az orra elé rakott hitelszerződést értelmezni, és nyakló nélkül vette fel a CHF hiteleket...

/ Kis magyarázat: Az akk.hu-n érdemes megnézni a végtörlesztés bejelentése óta mekkorrát ugrottak az állampapírhozamok. 
Ez azt jelenti, hogy ennyivel drágábban jut az állam forráshoz a "piacról".
Ezzel amúgy ennyit az adósságcsökkentéses maszlagról, 
ezzel az egy intézkedéssel az összes eddigi adósságcsökkentési tervet 
intézkedést kapásból keresztbeverték./

Aug. elejétől kezdve egy külföldi befektető valszeg a GOLDMAN SACHS-on keresztül időről időre vette az állampapírokat mint a cukrot, jelentősen csökkentve az állampapírhozamokat. EDDIG!

---------

kapják be...

Az ELIT szent és sérthetetlen !!!!!! Az emberek azért vannak egy jobboldali rendszerben, hogy az ELIT et eltartsák és kussoljanak...
Az ELIT az a társadalmi osztály, amit egy jobboldali rendszerben akármilyen okból kiválasztanak, és minden erővel támogatnak abban a 100%ig biztos tudatban, hogy az ELIT folyamatos erősítése az ország javulását szolgálja...

Amúgy, igenis lehetnél szolidáris az adócsaló milliomosainkkal, hogy kifizeted a megemelt áfát. Szegényeknek olyan szarul megy, a megemelkedett CHF törlesztők miatt idén csak 5ször tudtak kimenni Amerikába...Igazán lehetnél szolidáris. ;-)

Ha lenne benned gerinc, felajánlanád az ELIT részére 3 havi nettó fizetésedet is, mint jobbágyi robotot. ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

És így tanuljak Magyarországon? Ilyen kormány mellett maradjak Magyarországon? Miért? Mondja meg nekem valaki... miért? Csodálkozni fognak "kedves" politikusaink, ha ember tömegek fogják itt hagyni Magyarországot... vagy lehet, hogy ez a céljuk? Most már nem csodálkoznék semmin...

En csak egy dolgot nem ertek, es ez nem csak neked szol szemely szerint, akkor miert vagy/ vagytok meg itt?
Felreertes ne essek, nem tamadni akarok barkit is, csak erdekel. Mert ugye, eleg **** a helyzet, mikorben tenni nem tesz ellene senki, nem latom, h utcara vonulna a nep, es ******** a vezetoket, ehelyett itt megy a flame, es a "miert maradjak" kerdes, amit feltenni is mar ertelmetlen, menni kell, es kesz.

OFF: Erről a hszről most egy Alvin és a mókusok szám jutott eszembe, biztos sok volt ma a meló :-D

En csak egy dolgot nem ertek, es ez nem csak neked szol szemely szerint, akkor miert vagy/ vagytok meg itt?


Mert bírkák vagyunk,
Mert elhisszük nekik,
Akármit megszopunk,
Erőnkből többre nem telik!
Bégethetsz, vagy küzdhetsz
És kinyílhat a karám!
Menj elvonóra a norma ellen,
És ember lehetsz talán!

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

ez csak azért hülyeség, mert egyrészt a chf hiteleket marhára nem az elit vette fel. másrészt nem csak jobboldali rendszerekben választanak ki kivételezett társadalmi osztályt.

könnyű másokra mutogatni hogy ők a hibásak, de valójában az egész társadalmat terheli a felelősség.

bezzeg amíg jól működtek a dolgok a nyugati pénzpiacon, addig senki nem hisztizett hogy túl könnyen kapott hitelt, vagy hogy túl sok segélyt kapott. de amikor baj van, akkor mindig másvalaki a hibás, és mindenki tudni véli hogy hogyan kéne okosabban irányítani a világgazdaságot.

Nem olvastad el figyelmesen, amit írtam !

Valamiből ki kell fizetni az ELIT egykulcsos adójának forrását, és az ELIT által felelőtlenül felvett kölcsönök végtörlesztése miatt megemelkedő államadósságot is.

Az egykulcsos adó csak az ELITnek jó, és a végtörlesztés is kb. csak az ELITnek jó. Ebben szerintem egyetértünk.

De ezeknek az árát mindannyiunknak meg kell fizetni. (!!)

könnyű másokra mutogatni hogy ők a hibásak, de valójában az egész társadalmat terheli a felelősség.

Egy francot. Ezt nem kell rásózni az egész társadalomra, ez a nagy baj !!! A végtörlesztés árát miért kell az egész társadalmon leverni ?

Aki nem vette fel a kockázatos CHF hiteleket, mert elolvasta a szerződést, és inkább mert kicsi lenni/maradni, azt miért terheli a felelősség mások felelőtlen költekezése miatt ???

bezzeg amíg jól működtek a dolgok a nyugati pénzpiacon, addig senki nem hisztizett hogy túl könnyen kapott hitelt, vagy hogy túl sok segélyt kapott.

Teljesen egyetértek.

Nekem akkor sem tetszett a CHF/JEN hitelfelvétel, persze kollegák, barátok ismerősök nagyrészt lehülyéztek, hogy tök jó meg minden.

Én átolvastam egy ilyen szerződést amiben kb. az szerepelt hogy akármilyen gazdasági okok miatt a bank mint szerződő kb. azt emel amit akar. Kikerekedtek a szemeim, hogy te hülye , ezt aláírtad ?!

És igen, alá, mert olcsó volt a törlesztő...
De én voltam a pesszimista hülye paranoiás... ;-)

A pesszimizmusom maradt, a végtörlesztéses hírekre be is menekültem egy jórészben norvég koronába... :-)

--------------------

másrészt nem csak jobboldali rendszerekben választanak ki kivételezett társadalmi osztályt.

De bizony. Kizárólag jobboldali rendszerben fordul elő, hogy egy jól behatárolható társadalmi osztály fölözi le a megtermelt javakat a politikai vezetők támogatásával.

Ilyen volt a Horthy rendszer, és annak babérjaira hajtó Orbán rendszer is..., sőt ilyenek voltak a középkori királyságok is, ahol a kiváltságos társadalmi osztály a nemesség volt.

Most ne az államkapitalista kádár rendszerrel gyere / mint nem jobboldali rendszerrel /, ha kérhetem, ahol a politikai vezetők eltették amit lehetett, és mindenki más (=összes társadalmi osztály) meg szívott.

Az MSZMP KB azért nem alkotott egy társadalmi osztályt, csak azért maradt fent olyen sokáig, mert túl sok szovjet tank járőrözött a környéken. ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Van ez a pici ország.
Amink van:
- Nagy pofánk
- Írreális álmodozás
- Túrórudi
- Termálvíz
- Adót nem fizetünk, mert minek...
Amink nincs:
- Mezőgazdaság
- Ipar
- Fosszilis üzemanyag
- Export none
Itt állunk a semmi közepén, mégis mit akartok???
Ez csak költői kérdés volt.
:)