Android szívások

Kezdődött ott kb. két hete, hogy vettem egy telefont... Nem akartam, de nagyon megtetszett. Samsung Galaxy 3 GT-I5800.

Noshát, akkor régi Nokiáról vigyük át valahogy a kontaktot. Ez mindössze egy 7 órás orbitális mélytorkos szopás volt. A probléma gyökere, hogy sem az idióta telefon, sem a pc suite nem tud egyszerre több névjegyet vcardba exportálni. Ugye milyen nehéz lehet egy for (i=0;i<contact.list.selected;i++) { exporttovcf(contact.list.items[i]); } kódsort megírni? Na mindegy... Nem emlékszek már minden pillanatra, volt itt próbálkozás export csv-be, aztán thunderbirdbe bevarázsolni, onnan meg Zindus felsynceli google accountba, a telefon meg onnan le, ez a sync egyébként a jövőben is hasznos lesz majd... Sehogy nem volt jó. Össze vissza borultak a névjegyek, eltűntek az ékezetek, volt hogy az elsődleges számon kívül minden adat, stb.
A "megoldás" végül a következő lett: PC Suite lesyncelte a kontaktokat a windows névjegyek közé. ÉÉÉS! A Win7 kontaktkezelője tud egyszerre több névjegyet vcf-be exportálni! Hát térdre borultam és lábat csókoltam. No aztán átraktam linuxra, ráengedtem egy iconv latin2->utf8 konvertálást (ezt is ki kellett tapasztalni), aztán összecatoltam az összeset, bluetoothon átküldtem a telefonra, és import. Mikor ment a folyamatjelző olyan boldog voltam, végre sikerült... Aztán mikor kész lett megnyitottam a névjegyzéket, és ismét sírva fakadtam.

OK, az ű meg ő betűket buktam, leszarom nem érdekes. De a nevek felénél a keresztnév, másik felénél vezetéknév, volt amelyikből valahogy kettő lett, email címek eltűntek, stb. Másnap délután nekiugrottam, szintén egy jó 7-8 óra kellett, thunderbirdbe végigmentem az összes 400 valahány kontakton, rendbetettem, egységesítettem, sync, telefonon sync... Megkönnyebbülés. Nem volt teljesen felhőtlen ez sem, mert volt néhány név, akinél olyan név szerepelt megjelenítve, amit fingom sincs honnan szedett, mert nem volt olyan bejegyzés. (Ugyanakkor se a telefonon szerkesztésnél, se thunderbirdbe, se webes felületen gmail fiókba kontakt szerkesztésnél nem tudtam átírni, mert ott jó volt, rendben volt, csak a telefon a névjegyzék listába rosszul írja... Na mindegy, ezzel együtt élek.

Tegnap egy kósza ötlettől vezérelve, frissítsük a telefon 2.2-re. Követtem a leírást, le is ment. Az első ami feltűnt, hogy gyorsabb kicsit a 2.2 a 2.1-nél. No akkor állítsunk vissza mindent (mivel a leírás szerint upgrade előtt factory defaultot kellett nyomni). Locale HU, Language HU, google fiók hozzáadás, syncel... Kész. Megnyitom a kontaktokat, és ismét sírva fakadtam. Vagy 380 kontakt, ami jó, és van néhány (20-30) ami szar. És persze teljesen mások, mint amik a 2.1-esnél nem voltam jók. Konkrétan itt is van pár olyan, hogy a nevet fingom sincs honnan vette. Pl. Horváth Csaba, szép magyar név, ebből annyi lett, hogy '1'. Ott a mail cím, cégnév, két telefonszám, meg a név: '1'. Aztán, amit konzisztensen elrontott, ha volt névelőtag megadva, tipikusan 'Dr.', akkor ennyi lett a névből. Így most van a telefonkönyvemben 25 'Dr.'. Volt még pár, amiknél cégnévvel történt ugyanez, így van vagy 5-6, aminél 'Ceg' szerepel. Olyan is akad, akinel csak az utónév maradt, pl. 'Sándor' vagy 'Kft.'. Ezekből is akad pár. És van pár, amiknél megint fordítva van a vezetéknév-keresztnév. Syncelek oda-vissza, thunderbirdbe és weben is rendben vannak a névjegyek, a telefonon nem jó.

Egyelőre ismét sokkot kaptam... Nem tudom mi lesz, végig kell nézni a telefonon az összes nevet, és korrigálni kell.

Egyébként, ezt leszámítva: az Android gyors, ügyes, szép, mindent tud, amit meg nem, azt fél perc alatt meg lehet találni.

szerk.: Bah, van egy sokkal rosszabb dolog is, akadozik a hang.

Hozzászólások

Az okos megoldja a problemakat, a bolcs elkeruli :)

Nekem szerencsém volt, mikor váltottam. Az SE K660 le tudta menteni az egész névjegyzéket egy vcf-be. Azt gmailben beimportáltam a névjegyzékbe, szerkesztettem az esetleges problémásakat. Amikor aktiváltam a telefont, akkor leszedte onnan.
Meg lettem volna lőve én is, ha nem lehetett volna egyben menteni névjegyzéket.

Hozzám múltkor hoztak egy galaxy3-at de azt a Kies mindenféle factory reset nélkül lefrissítette 2.2-re amit azóta is használnak.

Most csináltam először ilyen, nem akartam kísérletezni, főleg mivel windows kell hozzá, tegnap meg épp itt volt egyik ügyfél gépe.
A virtualbox mostanába olyan görgetn való szarkupac, hogy biztos nem mertem volna virtuális gépbe elkezdeni... USB megszakad vagy valami...
--
Discover It - Have a lot of fun!

gmailben érdemes egy korrekt névjegyzéket összeállítani, aztán szinkronizálni a telefonra. Van olyan opció is, hogy a telefon csak azokat mutassa, akinek telefonszáma van.

Én amikor nokiáról álltam át galaxy 3 ra, a következőt tettem:
Névjegyek átmásol sim-re. Sim csere, és működött. :)

Ha az volt többekközt a probléma, hogy sok vcf volt egy helyett, akkor azt úgy rémlik egy cat is megoldja amúgy… ;) Talán picit trükkösebb, mert úgy rémlik, a vcf-ben két sortörés is kell a vcardok között.

Nálam amúgy viszonylag fájdalommentes volt E51-ről: kontaktok exportálása sd-kártyára az egyik helyen, importálás onnan a másikon – és nem érdekelte, hogy több fájlba volt rakva.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

"mert úgy rémlik, a vcf-ben két sortörés is kell a vcardok között."
Szerintem nem, legalábbis nekem itt egy most exportált, majd vissza importált vcardban elég a BEGIN:VCARD / END:VCARD plusz sortörés nélkül.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Nekem nem voltak ilyen jellegű problémáim verzió váltáskor. Szerintem valahol a sok konvertálgatás tehetett be neki.
Próbáld meg, hogy törölsz minden kapcsolatot, aztán a nokia pcsuite segítségével szinkronizáld a window névjegyzékébe. Ott rakj rendbe mindent, és ha kész akkor importáld be weben keresztül a gmail fiókodba (tud közvetlen importálni outlook formátumból). A telefonra csak ez után sync-eljél. (A legjobb ha előtte alap helyzetbe állítod a telefont.)
Én is nagyjából végig szenvedtem a vcf-et az első üzembe helyezéskor, aztán később rá jöttem, hogy teljesen feleslegesen tettem, mert a fentiek szerint sokkal egyszerűbb lett volna. Ha a kapcsolatok a gmail-ban rendben vannak és nincs össze szemetelve sem bejegyzés töredékekkel, akkor rom frissítés vagy alaphelyzetbe állítás után gond nélkül újra össze szedi magát. Esetleg érdemes lehet azon is elgondolkodni, hogy a kapcsolatokat csak gmail-ban tárolod.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Ha sikerul lementeni normalisan vcf-be (Nokia PC Suite emlekszem, hogy lementette, rakas plusz adattal, meg valami one linerrel kiszedtem ami tenyleg erdekelt) ami majd siman feltoltheto ide: http://google.com/contacts . Ami meg nem tetszik, az utolagosan szerkesztheto. Egyet sem rontott el.

És hogy sikerült, merthogy nekem nem volt olyan, hogy VCF-be exportálás...
De mindegy, ezen már túl vagyok, teljesen előről nem kezdem, az teljesen biztos. Csak azt nem értem, hogy a contactok normálisan jelennek meg thunderbirdbe, gmail webes felületén, akkor a telefonon miért nem?
--
Discover It - Have a lot of fun!

Nekem a contactok meg naptárbejegyzések átrakása Nokia E60-ról HTC Incredible S-re annyiból állt, hogy a HTC bekapcsolásakor megkérdezte a régi telefonom típusát, csatlakozott hozzá bluetoothon, és mindent importált. Semmi probléma és utánajárás nem volt vele, csak a bluetootht kellett bekapcsolni, meg a csatlakozáshoz a kulcsot beírni. Így is lehet:)

Nem tudom, nem nagyon vagyok amúgy otthon okostelefon témában. Amikor bekapcsoltam a HTC telefont, elkezdődött a "varázsló" és követtem az útmutatásait. Minden ment gond és fennakadás nélkül, minden infot áttöltött a régi telefonomról. Google talán tud segíteni, én úgy vagyok vele, hogy működjön, nem érdekel mi történik a felhasználói felület alatt :)

1/ Nokia PC Suite egy szar, hulladek. nem tudom, onnan mi lenne a tuti megoldas, de en gnokii-val probalkoztam volna.

2/ Okostelefont vettel volna a Samsung helyett :) A Sense UI-ra sokmindet ra lehet fogni. A default androiddal kb gyerekjatek a comtactokat exportalni, importalni. Szerkeszteni, meg ott a http://www.google.com/contacts

Engem mindig ovtak (mindenki eddig, akinek volt) a Samsungtol (legyen az S,Galaxy,Galaxy 2...) HTC-t meg mindenki dicseri. Fene erti ezeket :)

Van egy Sprite Migrate nevű cucc, én annó ezzel oldottam meg. Tökéletesen migrátla a kontaktokat mindenféle konvertálás hajtépés stb nélkül...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

A hang akadozás alsa hiba. Vagy fordíts magadnak egy patch-elt kernelt, vagy frissíts, azzal megjavul.

Bővebb infó és custom rom-ok és kernelek itt: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=868

Ha segítség kell, szólj ;)

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

LOL! :-D

Már látom, ahogy a műkörmös eladó beszélget a dühöngő izomcsávóval!
- Baszki! Nem hallom a bulámat rendesen!
- Ez valószínüleg az alsa miatt van így.
- Nem, ő Erika, nem Alsa!
- Márminthogy fordítani kellene egy peccselt kernelt, és akkor jobb lenne a hang.
- Ja, vágom! Megyek, fordítok magamnak egyet...

--
Kum G.
Linux pólók HUP pólók Linux tanga

Egy (lehetséges) algoritmus a helyzet tisztázására:


if (Az gyári firmware-rel is akadt a hang?) then
    goto Szerviz
elif (A gyári firmware-rel update-eltél 2.2-re?) then
    goto Szerviz
else
    print("Miért a Samsung tehet arról, hogy az alternatív firmware szar?")

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

:D, persze, nem csak a samsung hibája (mondjuk, ha fejlesztenének rá 2.2-t, akkor nem kéne alternatív fw), de azért ha jobban körülnéztek a témában, láthatjátok, hogy a gt5800-val sok hangprobléma van, és ez a hivásakadozás csak egy (egyébként a legújabb JPQ, JPS fw-kkel már megoldódik, ha vki nem akar saját kernelt), szóval, vannak fejlesztői hiányosságok (és ezeket a gyárik fw-nél is lehet tapasztalni).

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Jajj dehogynem, borzalmas... Headsettel használhatatlan. Akadozik, és hullámzik a hangerő.
Ráadásul maga a telefon is kicsit laggos, menü pl. görgetésnél rendszeresen beakad kb. ilyen negyed másodpercre...
Azt hiszem megy vissza a gyári 2.1, azzal semmi baj nem volt.
[szerk] Találtam egy még újabbat: I5800XXJPS
Adok neki egy esélyt, ha nem jó, akkor 2.2 kuka.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Nem tudom, melyik firmware van nálad, én az XXJPQ-t tettem fel, azzal nem akadozik semmi. A névjegyekkel nekem még nem volt gondom, de lehet, hogy azért, mert egyszerûbb formában tárolom ôket. A factory reset meg kell minden frissítés után, egyébként fura dolgokat produkál a telefon..

:S
Igazából sok dolog nincs rajta, a kontaktok, de azt leszinkronozza újra, a memóriakártyát biztos ami biztos kiveszem, a telepített programok (appmonster), ezek beállításai, előzményei, illetve a telefonnak a beállításai. Nem pótolhatatlan, csak sok idő visszaszöszölni.
--
Discover It - Have a lot of fun!

bár annó nem nokiám volt, hanem lg-m (butafon), én simán átküldtem minden kontaktomat bluetooth-on
pont azon lepődtem meg, hogy ilyen egyszerű volt, semmit nem kellett reszelni, nem voltak ékezetes gondok...

baszki nem hittel nekem, amikor mondtam, hogy szar es inkabb wp7-et vegyel, ugye-ugye :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Nah, visszatettem a 2.1-et. Viszont valami istenverte orosz firmware-rel sikerült az unlockját is elcseszni. Valakinek valami tuti tipp, hogyan lehet unlockolni? Reggel óta szopok vele...
--
Discover It - Have a lot of fun!