Gyros házilag - palacsintában!

Párommal sikerült megalkotni a tökéletes nyári kaját! Hátha valaki kedvet kap, íme a csoda:

Most pedig következzen a recept!

Hozzávalók és elkészítés: Itt jegyezném meg, hogy mindenki azt és annyit rak bele, ami a saját ízlését fedi! Mi pl. szemre, érzésre főzünk, a mértékegységek tehát a kihogyszereti elven működnek.

Gyroshús:

  • fél kiló pulyka, csirke, vagy mamuthús
  • fél csomag gyors fűszerkeverék (részünkről preferált: Lucullus)
  • olaj

A húst vékonyan felcsíkozzuk, hozzáadjuk a fűszerkeveréket, az olajat, összekeverjük és lefedve hűtóbe tesszük kb. két órára. A fűszeren javasolt idő: 15 perc. Hehe...
A pihentetés után a húst kevés olajon, lehetőleg wokban közepes lángon süssük meg. Ügyeljünk, hogy egyszerre ne rakjunk sokat az edénybe! A sütési idő kb. egy - két perc.

Tzatziki:

  • 450g sovány tejföl, vagy joghurt
  • két kígyóuborka
  • két gerezd fokhagyma

A tejfölt/joghurtot kikeverjük a sóval, zúzott fokhagymával, mehet hozzá a két lereszelt kígyóuborka (én csak meghámozom és ahogy van, belereszelem, semmi kicsavarás, lesózás, stb., de ki hogy szereti), összekever, lefed, hűtőbe legalább két órára be. Ha fél napot áll, nem árt neki. Sőt!

Sültkrumlpi:

  • egy kiló krumpli

A krumplit ki hogy szereti, süsse meg!

Palacsinta:

  • fél kiló liszt
  • két tojás
  • tej, szóda, víz, ki mit használ
  • csipet só

Adjuk a liszthez a tojásokat és a sót, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet/vizet, a megfelelő állag elérése után hagyjuk pihenni negyed órát. Majd kapjuk elő a palacsintasütőt és hajrá!
Emlékeztetőül: Palacsinta recept - Opensource with HOW-TO Más mint a miénk, de jó!

Egyéb:

  • paradicsom
  • jégsaláta
  • hagyma
  • Erős Pista

Miután kisütöttük a húst, a krumplit, megcsináltuk a tzatzikit, a palacsintát, összevágtuk a hagymát, paradicsomot, jégsalátát, nincs más dolgunk, mint az egészet összeállítani!
Részünkről ez a következőképpen nézett ki:

  • két darab palacsinta egymásra fektet
  • megken tzatzikivel
  • rárak hús
  • rárak krumpli
  • rárak paradicsom
  • rárak hagyma
  • rárak Pista
  • összeteker
  • könnyebb fogyaszthatóság kedvéért kettévág
  • salátát mellérak
  • eszik

Jó étvágyat mindenkinek!

Hozzászólások

Hú, bammeg, ez jól hangzik, csak lusta lennék ennyit szöszmötölni vele ilyen melegben. Azért bookmarkoltam. :)

--
trey @ gépház

Ilyet én is készítettem már, de a gyros fűszerkeverékkel azért a legkevésbé sem nevezném házinak, meg nyárinak sem (mindössze kígyóuborkával a tzatzikiben, a nyári zöldség- és gyümölcskínálat ennél sokkal többrétűbb, kígyóuborkát meg paradicsomot télen is lehet enni), de egészségesnek sem (csak persze a fűszerkeverékben lévő ízfokozók miatt ízletes).

A gyros persze sós palacsintatésztával ízléstelen dolog, a tortilla tészta zsírral és búzaliszttel elkészítve nagyságrendekkel jobb és egyszerűbb hozzá.
http://www.tutitippek.hu/blog/tortilla-teszta.php

Nem mellesleg a gyros fűszerkeverék is elkészíthető házilag, azzal és tortillával (a palacsintatészta mellőzésével) és mindenképpen pulykahússal sokkal ehetőbb, csak az ilyen Erős Pista féle élelmiszeripari hulladékokkal nem érdemes elrontani.

Én mostanában tököt, cukkinit és ehhez hasonló zöldségeket hámozok meg, szeletelek fel és sütök meg bepanírozva, padlizsánkrémmel vagy házi majonézből készült tartármártással megkenve, lehet turmixolni mellé meggyet vagy sárgabarackot biotejautomatából származó tejjel. Reggelire meg kenyérsütőben sütött kenyér, befőzött házi gyümölcsdzsemmel.

Hozzá akartam még tenni, hogy a bepanírozott zöldségekhez érdemes megfelelő minőségű étolajat venni meg, hogy persze a gyümölcsturmixhoz nem kell biotej, de mifelénk vidéken most kihelyeztek ilyen automatákat amikből meglehetősen olcsón hozzá lehet jutni a tejhez közvetlenül a tejtermelőktől.

http://www.tejautomata.com/

A nyárban ez a legjobb, főleg itt vidéken, hogy egyszerűen hozzá lehet jutni a zöldségekhez és gyümölcsökhöz, mifelénk csak ki kell menni a kertbe szederért, sóskáért, kaporért, cukkiniért, meggyért stb. amivel így költséghatékonyan megoldható az élelmezés.

Holnapra is meggyleves almával és tökfőzelék sült kolbásszal vagy fasírttal.

"sose láttam, hogy tisztították volna"

Ahhoz szét kellett volna szedni, ilyen ez a XXI. század, ma már mindent automatizálnak.

"az elektromágneses átfolyásérzékelő és adagolófej cirkuláltatásos mosással, ill. öblítéssel, szétszedés nélkül tisztul"

Ezek a tejautomaták teljes mértékben higiénikusak (automatikus töltőtér és töltőcső tisztító rendszerrel, cserélhető tartályokkal), Svájcban, Ausztriában, de többek között Szlovéniában, Olaszországban és Japánban is régebb óta alkalmaznak ilyeneket.

Ellent mondanék, mert abból csak a finomítatlan (hidegen sajtolt, azaz nem hőkezelt és alacsony savtartalmú, azaz szűz vagy extraszűz olivaolaj) elfogadható minőségű és egészségesebb, de ha a költséghatékonyságot nem vesszük figyelembe akkor még mindig ott van, hogy azt egyáltalán nem lehet sütésre használni, mert már közepes hőmérsékleten füstölni kezd, lehűlés után meg avasodik.

A finomítottat éppen lehet, de semmiféle előnye nincs az étolajokkal szemben, meg egészségtelenebb.

Ezért nem használunk olívaolajat sütésre.

Leírnád, hogy miből áll a te gyros fűszerkeveréked? Nekem nem sikerült azt az ízt előcsalnom semmivel, sehogy.
Az Erős Pistát meg nem feltétlen nevezném élelmiszeripari hulladéknak, de ízlések és pofonok... Egyébként ha azt írtam volna: "tégy rá apám darált paprikájából", akkor azon a vonalon nem biztos hogy sokak elindulnak. Bááár, ki tudja..? De fater nem nagyker, csak a családnak csinálja! :)

Uff!

--
"Tévedni emberi dolog, de kínos." (Rejtő)

Tzatziki:

450g sovány tejföl, vagy joghurt
két kígyóuborka
két gerezd fokhagyma

Majdnem jó. :)
A fokhagymát egy kanál olívában keverd ki. A fő hordozóanyag pedig jobban közelít a kintihez ha danone hófehér, és akármilyen natúr joghurtot keversz 2:3 arányban, majd egy éjszakára vászonba rakod, (mint amibe a túrót szokták de a sima harisnya is jó) hogy kicsöpögjön amire nincs szükség. :)
Ha az ubit reszelés után sózod, állni hagyod, majd kicsavarod akkor több napig megmarad az állaga a cuccnak, mert a kicsavart lötty nem ázik bele pár óra után.
Szerk.: Kedvet kaptam hozzá... Hétvégén össze is ütök valami hasonlót... :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Amit leírsz, az az "eredeti" recept! Egyébként isteni. Én ezt a verziót egy görög öreglánytól tanultam, akinek nem volt kedve a csepegtetéshez meg az uborka kicsavarásához. Ha több napra csinálod a cuccot, akkor viszont valóban érdemes legalább az utóbbi műveletet elvégezni! :)

Uff!

--
"Tévedni emberi dolog, de kínos." (Rejtő)

Amikor párszor kint voltam volt egy étterem...
A tulajnak magyarajkú volt a felesége, és ott náluk volt egy kis eszmecsere ezekröl a dolgokról... :)
De még egy jó tipiti recept kellene valahonnan... :D
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

+ ha lesz egyszer energiám hozzá nekiesek :D

Adj neki egy nevet, hogy a recept elolvasasa nelkuk is kideruljon mi van benne vagy mi a celja.

Pl:
- Hűsítő nyári jéggyrosz
- Hortobágyi-korintoszi palacsinta
- Kilenclyuku gyrosz
- Huppertorta (ez a kakukktojás)

Biztos nagyon finom lehet, de ennek annyi köze van a gyorshoz, mint nyúlnak a harangönteshez.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

A palacsintat en a boltbol szoktam venni. Lehet olyant is kapni ami taskaszeruen van kialakitva, igy szepen meg tudod pakolni a cuccal es nem omlik ki belole.

--
FeZo

subs
numen ♥ offtopic :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ki kellene próbálni :)
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.