Intel vs. Nvidia

Fórumok

Sziasztok!

Egy korábbi topikban tanácsotokat kértem laptop vásárlás kapcsán, és nagyon kedves javaslataitokat megfogadva a HP 8440p modellje mellett döntöttem.

A gépet olykor Intel shared (i5/i7 integrált) GPU-val szállítják, egyes esetekben Nvidia NVS 3100m modellel, amely 512 Mb DDR3 dedikált memóriával rendelkezik.

Sok-sok szépet és rosszat olvastam mindkét kártyáról, összességében most mégis az Intel a szimpatikusabb. De az egymásnak ellentmondó olvasott vélemény szerint kikérném a véleményeteket, hogy _Linux kompatibilitás kapcsán_ melyik a szerencsésebb?

3D igény kimerül a desktop effektekben (Compiz kocka tudjon pörögni, ha arról van szó), tehát az Nvidia kicsit jobb teljesítménye és dedikált memóriája nem mérvadó. A kérdés a támogatottság.

Intelról azt hallottam, hogy a korábbi problémák után mára teljes mértékben használható és támogatott, míg az Nvidia saját drivere nem működik KMS-el, sőt olykor a suspend/resume sem megy? A nouveau-ról csupa jót olvastam (KMS + suspend ok), de olykor (random) elszáll a rendszer, elég instabil, ami viszont nagyon nem lenne szerencsés egy irodai gép esetében.

Röviden [tl;rl] Melyiket ajánlanátok az Intel shared VGA és Nvidia NVS 3100m dedikált kártya közül Arch Linux alatt?

Hozzászólások

Egyértelműen nVidia, Intel esetén a hw is, a Linux driver is kritikán aluli.

szerk: és maradj távol az opensource nvidia drivertől is

Hivatalos nvidia driverrel kell meghajtani a kartyat.. Jo kiindulasi alap: http://www.martin-juhl.dk/2011/05/optimus-on-linux-problem-solved/

Igen.. Kicsit ocsmany a hack, de meglepoen jol mukodik. Portal2-t vegigjatszottam wine alatt

P.S: Tervezek blogot irni a kozeljovoben a dologrol, mert nem teljesen ugy van ahogy az oldalon le van irva, de kiindulasnak jo.

update: Egyszeru cuda appokat probaltam, ugytunik az is mukodik

-----
“Firefox, you say? No I don't play Pokémon”

X3100-am van, Windowson alulról veri az elfogadható szintet (bár játékra persze nem igazi), Linuxon nulla.
Plusz Linuxon a nagy csinnadrattás driver újraírás előtt 3x annyi fps-t tudott Quake3-ban... Úgy néz ki, hiába a kódnyitás, ami a Linux fejlesztők kezébe kerül, úgyis elbasszák.

És az nem vigasztal, hogy a legújabb támogatott, ha az eggyel régebbit le se sz.rják. Ez is F/OSS rákfene. De olcsóbb a Windows, mint az új gép... Sokkal.

Az OpenGL teljesítménye meglehetősen kompromisszumos az integrált Inteleknek a Direct3D-hez képest, Windowson és Linuxon egyaránt.

Másrészt az Intel GMA X3100 egy komolyabb tervezési hibákkal rendelkező hardver, azt ma már semmi nem kellene támogassa, egyébiránt teljességgel semmi köze az Intel GMA HD-hoz.

"nagy csinnadrattás driver újraírás előtt 3x annyi fps-t tudott Quake3-ban"

Még mindig visszatérhetsz a 2.6.28-as kernel és a GEM, KMS és DRI2 előtti korszakhoz, bár azt megértem hogy ez miért eléggé visszás.

Másrészt az Intel GMA X3100 egy komolyabb tervezési hibákkal rendelkező hardver, azt ma már semmi nem kellene támogassa, egyébiránt teljességgel semmi köze az Intel GMA HD-hoz.

Csak nem ez is egy PowerVR core licencre épített kakukktojás az Intelnél?

Még mindig visszatérhetsz a 2.6.28-as kernel és a GEM, KMS és DRI2 előtti korszakhoz, bár azt megértem hogy ez miért eléggé visszás.

Hát, ritkán osztom a Csigaa véleményét, de a GEM, KMS, és a DRI2 nálam is szitokszónak számít...a Susie 2.6.34-es kernelhez nemrég forgattam házilag módosított új libDRM-et és intel drivert, mert egy Intel GM45-ön simán falhoz állt a fentiektől a rendszer. Viszont, a gyakorlatban a végtelenségig nem lehet backportolni.

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

x3100 szintén, de linux driver terén fejlődést látok. meglehet a legújabb driver még nincs bent stable repokban de arhon jónak tűnik. jó nem nagy műbeletekre, helyesbítek: jobbnak tűnt.

-------------------------------------------------------------------
Semmi közöm ahhoz, ami aktuális. Az mindig látszat...

+1

Tökmindegy milyen most a linuxos GMA HD driver teljesítménye, inteléknek én már semmit nem hiszek el, nvidia driver meg már 7 évvel ezelőtt is jó volt, a fent említett kártyához pedig nagy valószínűséggel még 10 év múlva is lesz használható, gyors linuxos driver az akkori legfrissebb disztrókhoz.

Az Nehalem mikroarchitektúrával érkező processzorba integrált Intel GMA HD teljes mértékben támogatott és használható Linux alatt.

http://intellinuxgraphics.org/index.html

Még a hardveres videógyorsítás is menni fog (mármint a H.264 esetén, a VC-1 támogatást még nem implementálták).

http://intellinuxgraphics.org/h264.html

Ami még előny az a KMS és az RandR teljes mértékű támogatása, ami az Nvidiánál nem adott.
Továbbá az energiafogyasztása, hőleadása nagyságrendekkel alacsonyabb, az élettartama magasabb.

Az Nvidia NVS 3100m egyik előnye a VC-1 hardveres videógyorsításának támogatása, valamint az Adobe Flash hardveres videógyorsítása (Intel GMA HD-hez, azaz a VAAPI-hoz is várható támogatás) lenne, továbbá használhatnád GPGPU-ra CUDA-val vagy OpenCL-el bár a 16 stream processzor miatt mindössze nagyon korlátozott mértékben.

intelt keruld el, ha csak lehet

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

-1

A korábbi tapasztalatok miatt mondják ezt sokan, az alaplapra integrált Intel 855GM-el kezdve az Intel GMA X3100-ig, méginkább az Intel GMA X4500MHD-ig bezárólag minddel komolyabb problémák merültek fel.

Egyik sem érinti a processzorba integrált Intel GMA HD-t és a Sandy Bridge-el érkező Intel GMA HD 2000-et és HD 3000-et.

Ha már az intel hd 3000 is szóbajött:
Hardveres videogyorsítást elvileg az intel hd 2000/3000 is kéne tudjon, de február óta nem működik semmilyen os-en nálam, még windowson sem. Most vagy az intel driver rossz, vagy nem jó lejátszókkal próbálom, vagy én vagyok a béna. Ha mpc-hc-ben vagy vlc-ben engedélyezem a dxva-t, szétesik a kép, a legutolsó intel driverrel is.

Mondhattad volna, hogy olyan processzorod van, van ugyanis egy rossz hírem: a hardvered teljes mértékben képes a hardveres videógyorsításra, de az Intel letiltotta azt.

Kizárólag a post-processing és a HD audio bitstreaming gyorsítható vele.

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=43230

Azóta erről az Intel amennyire tudom már leszokott a budget processzoraiknál.

Mielőtt megkérdeznéd, nem, szoftveresen nem engedélyezhető mégis.

Az egyetlen amit tudsz tenni, hogy a többszálasított FFmpeg-et használod, sőt azóta ezt mergelték a FFmpegbe, elegendő ha egy áprilisit követő buildot használsz.

Ezzel mindenképpen le tudod majd játszani az 1080p-s tartalmakat fennakadás nélkül.

http://www.ffmpeg.org/

Egyben kerüld el az FFmpeg forkját a Libav-ot, bármilyen használható változás is jelenne meg abban az az FFmpegben is portolásra, implementálásra kerül.

A 4500-ason már a Google Föld 6-ot is sikerült futtatnom...szóval, fejlődik a dolog.
(korábbi modellekből elég sokat érintett googleearth-bug...egy darabig követtem az intel oldalain a dolgot, de aztán feladtam) Végül is, ha belegondolok, az Intel VGA nem játékra való, hanem sima hétköznapi használatra. Arra pedig jó.
Bár én ha tehetem, inkább biztosra megyek, szóval Linuxon Nvidia, gyári driverrel.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Te próbáltad már linuxon az IEGD-t? Kíváncsi lennék a sebességre és a minőségre,
de nem tudtam "felműteni" egyik inteles gépemre sem.
(szinte kizárólag RH és Fedora támogatott, és dedikált X kiadás kell alá)
Amikor az "Intel GMA..." szálban feldobtam az IEGD kérdést,
mindenhonnan csak néma csend volt a válasz.

A fenti driver csomagot szétszedve erősen az volt az érzésem, hogy nem is annyira az intel VGA-kal van baj,
hanem a sokszor megénekelt linux fejlesztési állapotokkal...óvatos ránézésre is fényévnyi különbség van
a nyílt intel driver és az IEGD tartalma között, de ennél többre eddig még nem jutottam vele.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Nem tudom, én eddig nem is tudtam, hogy van ilyen.

Most megnéztem és ez beágyazott rendszerekhez van (de többek között a GM45 is támogatott) és egy adott VBIOS firmware kell hozzá.

Bár a dokumentáció szerint ugyanakkor ez megkerülhető és az IEDG használható standart VBIOS-al is.

Miért nem próbálod ki? Én nem tudom, az IEDG nem támogatott Windows 7-en, meg szükség sem lenne rá.

Az lesz, mert nem hagy nyugodni a kíváncsiság.
A doksi tk. szinte azonos minőséget és funkcionalitást ígér
minden támogatott platformon, szóval jól hangzik.
A vicc az lenne, ha kiderülne, hogy évek óta ott van a tisztességes linux driver
Intel eszközökre, csak nem tudjuk, vagy ilyen-olyan okok miatt nem tudjuk használni.
A körkérdés csak azért volt, hogy hátha van a hupon RH vagy Fedora user,
aki már próbálta, és tud valamit mondani.

Töltök egy Fedora 10-et, és megnézem.
Ha sikerül, akkor jövök, leírom a tapasztalatokat, és jól kiröhögtetem magamat ismét. :)

Szerk.: már másoknak is eszébe jutott, pl. Ubuntu-n:
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=9600426&postcount=5

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Köszönjük a részletes beszámolót, érveket esetleg?

Mindenképpen az Intel GMA HD-ről és azt követő processzorba integrált GMA-król.

Csak mert nagyjából a rendszerek több mint 60%-át ilyenekkel adják el, tapasztalataim szerint működőképesek Linuxon és Windowson egyaránt, egyben az Arch Linux BBS-e sem lett még hozzászólásokkal floodolva, hogy probléma lenne velük, továbbá az xf86-video-intel levelezőlistája és a Phoronix cikkei alapján is ez derül ki.

Köszönöm mindenkinek az értékes hozzászólásokat, az Intel HD támogatottsága elég meggyőző, míg az Nvidia kevéssé kecsegtet.

Ellenben a jövőre is tervezve felvetődött bennem az Nvidia NVS 3100m-es modell megvásárlása, kérdés: letiltható a dedikált videókártya és csak az i-7 prociba integrált Intel meghajtó használata? A gép (HP 8440p) nem rendelkezik Nvidia Optimus-al.

"a jövőre is tervezve"

Az NVS 3100M-el azért ne nagyon tervezz hosszútávra, a 16 stream processzor mindenhez kevés, még az Intel GMA HD 3000 is gyorsabb nála vagy 5-10%-al.

http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-Quadro-NVS-3100M.24738.0.html

Egyes notebookoknál kikapcsolható a dedikált videókártya BIOS-ból vagy szoftveresen, fogalmam sincs a HP EliteBook 8440p-el mi a helyzet.

A jövőre való tervezés alatt inkább az eladhatóságot terveztem, hogy ne azzal jöjjön minden potenciális vevő, hogy nincs benne dedikált RAM :) Én biztosan nem használnám ki még az NVS 3100M erőforrásait sem, hiszen alapvetően irodai munkára használom a gépet.

De nagyon köszönöm az összehasonlítást, úgy néz ki nem érdemes sokat okoskodnom, hanem irány a bolt az Inteles verzióért.

Pedig tényleg gyorsabb.

http://www.notebookcheck.net/Review-Intel-HD-Graphics-3000-graphics-sol…

Sőt, sok benchmark során megközelíti a középkategóriás Geforce GT 540M teljesítményét és minden esetben hozza a belépőszintű Geforce 310M teljesítményét (ami megegyezik az NVS 3100M teljesítményével, egyben 5-10%-al nagyobb annál).

A reviewet kell nézni, az automatizált és beküldött benchmarkok a notebookcheck.net-en bevallottan sokszor nem megbízhatóak, lásd. az Intel GMA 500 teljesítménye megegyezik az Nvidia NVS 3100M teljesítményével 3DMark 05 alatt (nagyon nem).

Ugyanezt tapasztaltam Intel GMA HD-val, pl. Age of Empires III, ami egy 6 éves játék, az intenzívebb shaderekkel 10-15 fps-el megy, anélkül tökéletesen.

Állítólag az Intel GMA HD 3000 ehhez képest sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, bár a 12 stream processzor nem kifejezetten azt indikálja, hogy az intenzívebb shaderekkel el képes bánni.

Tudtommal meg nem, azaz nem minden esetben lehetséges, ha a megfelelő kimenet nincs összekötve a processzorba integrált Intel GMA-val, akkor mindössze a dedikált videókártyát tudod használni.

Azért kellene érdeklődni a HP-nál vagy az ilyen tipusú notebookot használóknál, hogy támogatott-e a switching.

Miközben vallásháborúzol magadban a legtöbben adott célra vesznek eszközöket, leírta, hogy irodai célokra használja, nem GPGPU-ra és nem OpenGL fejlesztésre, a legkézenfekvőbb választás tehát az Intel GMA HD.

Annak meg, hogy a notebook gyártója nem teszi lehetővé a processzorba integrált GPU használatát annak mi köze van az Intelhez vagy az Nvidiához?

"ja és +1 az nvidiának! :P"

Csakhogy egy integrált és egy dedikált videókártya merőben eltérő dolgok, el kell döntened, hogy energiatakarékosság, alacsony hőleadás és zajkibocsájtás vagy nagyobb teljesítmény Direct3D és OpenGL alatt és/vagy GPGPU képességek (amik többségében az NVS 3100M esetében sem érhetők el) kellenek.

Az Nvidia Optimus Windows 7 alatt mindezeket az előnyöket egyesíti magában.

A mostani Intel HD-k (HD 2000 és 3000) meg azért jobbak, mert belépőszintű GPGPU képességekkel és az alsó- középkategóriás dedikált GPU-k teljesítményével rendelkeznek (alkalmi játékosoknak és videószerkesztésre, transzkódolásra stb. is alkalmasak).

Időközben érdeklődtem a live support-nál, de csak US vásárlókkal állnak szóba :( Pedig 2 éve mikor a jelenlegi notebook-ommal kapcsolatban érdeklődtem még segítőkészek voltak.

Gondoltam holnap telefonon érdeklődök az itthoni szervízben, de a lentebbi hozzászólás alapján is igazad van: nem támogatott az ide-oda váltás.

HP 8440p
Nvidia NVS 3100M

Ubuntu 10.10-nél kicsit ügyeskedni kellett, hogy menjen először a framebuffer driverrel, ezt később a zárt nvidia driver telepítése megoldotta.

11.04-nél már nem is kellett ügyeskedni, vitte az alap driver is.

Nálam eddig teljesen stabil.
Suspend, resume tökéletesen működik.
Torcs megy rajta simán.

A GPU az nem váltható sajnos :(

Új gép vásárlása előtt állok és lenne 2 kérdésem

-Ezt a procit néztem ki
(http://ipon.hu/webshop/product/_intel_core_i3_2100_3.10ghz_1155_box/172…)
ti ehhez milyen tökéletesen működő alaplapot ajánlanátok Linux alá??? (20-25 között)
Intel, Gigabyte, Msi, Asrock, Asus, ???

-A GPU-t BIOS-ban ki lehet kapcsolni? Van egy Nvidiás kártyám ami
tökéletesen teszi a dolgát, azt szeretném használni filmezésre vdpau miatt,de nem zárkózom el az inteles Gpu általános használatától sem...

Köszi!

Nagyon köszönöm az első kézből származó tapasztalatok megosztását!

Az "alap driver" alatt a nouveau-t érted? Amivel megy a KMS és a Randr is? Mert azzal kapcsolatban némi stabilitási problémákról olvastam, de ha ez nem látványos, akkor nagyon megfontolandó.

A zárt drivert nem szívesen használnám a kompromisszumai miatt, és a teljesítménynövekedés sem szükséges.

Szia!

Nem tudom, hogy megvetted-e már, de leírom azért az én tapasztalataim is. Van a közelemben mind a két fajta kártyával megáldott gép (igaz mind2 hw kicsit régebbi, de a driver ugyanaz).

Intel: Általában jó, megy a randr vele, könnyen szépen lehet pl külső monitorra rakni egy gombnyomással is out-of-the-box. Nagyjából itt vége is szakad a pozitívumoknak. Wine-al komoly bajai vannak, a 3d desktop nagyobb mennyiségű megnyitott ablaknál elég csúnyán szaggat, általában a 3d-re nem túl használható.
NVIDIA: Én csak a gyári drivert tudom ajánlani hozzá. Azzal mindent tud, alszik és hibernál (igaz ezt az inteles is tudja) és a legfontosabb, hogy rendesen visszaveszi a kártya teljesítményét így igazából alig fogyaszt többet az intelnél.

Összegzés: Szerintem semmiképp se vegyél inteles laptopot, kivéve ha téged csak az üzemidő és filmnézés foglalkoztat.

FathoM

Szia!

Nagyon köszönöm, hogy megosztottad Te is tapasztalataidat - még nem rendeltem meg a gépet, úgyis csak hétfőn tudok majd érte menni.

Két kérdésem hadd legyen:
* Az Általad bemutatott Intel "kártya" az Intel HD (tehát az i5/i7 procikba integrált), vagy még a régebbi, alapi változat?
* Ezek alapján az Nvidia zárt drivere is ügyes, bár a KMS hiánya továbbra is elbizonytalanít. A suspend-resume viszont jó hogy megy, az nagyon fontos lenne. Ill. a külső monitor/projektor csatlakoztatásának a lehetősége (jó esetben a gép újraindítása nélkül). A teljesítmény nem annyira, de ki tudja hova tart a Gnome shell, így nem árt a tartalék :)

"Wine-al komoly bajai vannak, a 3d desktop nagyobb mennyiségű megnyitott ablaknál elég csúnyán szaggat, általában a 3d-re nem túl használható."

Intel GMA 4500MHD és az Intel GMA HD is, amiket próbáltam tökéletesen és 60 fps-el mennek Compiz Fusionnel és GNOME Shell-el is.

Wine alatt is lehet játszani, Warcraft III, Counter Strike: Source amiket próbáltam, maximális grafikával, natív felbontáson teljesen játszhatóak voltak.

Nem követted el azt a megszokott hibát, hogy 64 bites rendszerre nem telepítetted fel a 32 bites szükséges libeket a hardveres 3D gyorsításhoz?

Mindenkinek köszönöm a megosztott tapasztalatokat, Intel lett a vége. Remélem nem bánom meg :)

Nem bántam meg :)

Viszont újabb döntés előtt állok, és sajnos továbbra sem vagyok otthon a HW piacon, az új termékek Linux-támogatottságát sem követem.

Az alap marad ua. (HP 8xxxp/w), viszont az Intel HD4000 mellett felmerült esetleg egy "AMD FirePro M2000" (ezzel kapcsolatban erős kételyeim vannak) vagy Nvidia K1000M-K5000M. Egy példány esetében előfordul "AMD Radeon HD 7570M" vagy "Radeon HD 6470M" is.

Az Intel eddig jól teljesített, és a 3D továbbra sem követelmény a Compiz-kockán túl, de ha az R támogatná a GPU-n történő számításokat, bizony nem bánnám, ha lenne benne kraft. Az optimális megoldás az lenne, ha az integrált HD4000 tenné a dolgát, a dedikált GPU-t meg ki-be kapcsolgathanám :)

Röviden: az "AMD FirePro M2000" vagy az Nvidia K1000M, esetleg az AMD Radeon HD 7570M működik probléma és durva gányolás nélkül (Arch) Linux alatt? Sajnos a Google nem nagyon segített az előbbi kapcsán, az Nvidia-ról meg továbbra sem tudok biztosat a flame miatt.

Az általános kb. az, hogy az Intel HDxxxx az oké, az nVidia általában kis szívás, az AMD meg nagy szívás. Arch Linuxon annyi bajom volt az nVidiával, hogy régi volt a hardver és a csomagok olyan frissek voltak az X.org-hoz, hogy a driver sokkal később jött, szóval az xorg nálam ignorepkg listára került és csak akkor frissítettem, amikor jött új nvidia csomag is. (Illetve más bajom is volt az nVidiával, de ezt most hagyjuk.)

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Nagyon köszönöm!

Azért vannak bíztató jelek :)

Bár nem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy az a dedikált GPU valóban kapcsolgatható. Ha az (nekem az is elég lenne, ha BIOS-ban válthatnék az Intel HDxxxx és a dedikált csoda között), akkor a dedikált GPU támogatottsága egyelőre nem is akkora nagy probléma, elég ha az Intel teszi (pontosabban: teheti) a dolgát.