Mit tudunk tenni, ha a hosting szolgáltató teszi tönkre a gépet?

Fórumok

Sziasztok!

Az a meglehetősen "kellemes" helyzet állt elő, hogy az eddigi hosting szolgáltató eddig ismeretlen mértékben kicsinálta az egyik gépemet. Történetesen felhívtak, hogy mozgatni kellett a gépet (az előzetes tájékoztatásom és beleegyezésem nélkül tették mindezt), aztán a tápkábel kimozdult a gépből... És a gép azóta nem indul el(bekapcsol, de fel már nem bpootol), adatot kéne róla menteni, de most egy olyan élethelyzetben vagyok, hogy nincs rá időm, hogy ezzel foglalkozzak. Ráadásul ez volt az a gép, ami a többinek a mentését tárolta... Szóval ezzel most nem kis kárt okoztak.

A kérdésem az, hgogy mit lehet tenni ilyen esetben. aszolgáltatónak voltak "szép" húzásai eddig is, ami miatt otthagyjuk őket egy héten belül. De ez volt a csúcs. Az természetes, hogy jegyzőkönyvet vetetek fel a történtekről, de kártérítésben is gondolkozom, mert a tudtom és beleegyezésem nélkül nyúltak a géphez.

Kíváncsi vagyok, volt-e már valaki hasonló helyzetben.

[update]:

A történet vége egy döglött Western Digital RE diszk lett. Kíváncsi leszek, hogy hajlandük-e kifizetni. Nem az összeg nagysága miatt (kb. 20e Ft-ba kerülhet), hanem pusztán a hozzáállás miatt. Bár sokat nem várok ettől a szolgáltatótól.

Hozzászólások

tanúság: szerver funkcióra szerver gépet kell venni...

Ezek mennyiben segítettek volna? Gondolod hogy a fenti, lelkiismeretes szolgáltató fogott volna egy UPS-t, hogy átkanalazza a gépet? Az öt év gari meg mennyiben véd az esetleges adatvesztés ellen?

Ha "rendes" szervere lenne, akkor a különbség csak annyi lenne, hogy egy jóval drágább vasa ment volna tönkre. Plusz ott a para, hogy garanciális esemény-e, ha a szolgáltatód tönkreteszi a gépedet.

Kiprobaltam, es mivel hogy meg gepelek, igy bizonyitottnak tekintem, hogy egy gagyi pc (mint az enyem) is kibirja a tapkabel kihuzast.
Innetol nem a vas milyensege a donto, hanem hogy a szolgaltato milyen feleloseg mellett huzogathat tapkabelt...

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Hogy amig nincs ellenorzott tanulmany arrol, hogy a direkt szerver gepek mennyivel birjak jobban a kabelhuzogatast, mint a desktop pc-k, addig teljesen lenyegtelen hogy a kinyirt gep alkatilag mi. :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

A homemade szerverbe is bele lehet ragasztani a kabelt, nem ez a gond, hanem hogy miert vonszolja a hosting a vasat. A mostani netsebessegek mellett azt gondolnam, ez a hosting lenyege, garantalni, hogy a macska ne vizeljen bele, anyos ne azon vagja a hagymat, es egyeb halalos veszelyek kivedese.
Szoval, nem azt mondom, hogy egy szerver nem lett volna akar jobb, de szerintem a valasz szempontjabol mindegy a gephaz szine...

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Tudom, es ertem is, hogy mit irsz, csak azt probalom meg kozolni, hogy attol hogy dzsunkapc, attol meg a hosting nem mozgathatja hogy elromoljon.
Mert "ennyi erovel" a szervernek is nekieshet egy fejszevel, mert mitom en, kilog a sarka...
Szoval, nehogymar az legyen a megoldas hogy betonba kell onteni a vasat. Szerintem.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Köszönöm, ezzel így utólag sokat segítettél... NEm hisze, hogy az a gépnek lenne gelróható, hogy a tájékoztatásom és beleegyezésem nélkül töologatják a gépet a polcon, csak mert nekik épp úgy kényelmes, hogy egy másik géphez hozzá férjenek. Azzal, amit csináltak az én időmet veszik el mástól. Arra pedig a szerződés legjobb tudomásom szerint nem jogosíta fel őket, hogy hozzányúljanak a géphez az engedélyem nélkül. Még akkor sem, ha "csak" arrább tolják.

nekem egy kicsit olyan érzésem van, hogy az onsite backupért meg a gagyi vasért a hoszting cégen akarod elverni a port.

oké, szólnak neked, és akkor mi történik? attól, hogy szólnak, még ugyanakkora valószínűséggel döglik meg a vasad. és ha azt mondod, hogy ne nyúljanak hozzá, akkor nem tudják elvégezni a másik, szerződött géppel a dolgukat?

1. A másik gép is hozzánk tartozik. Ugyanannak a szerződésnek a keretein belül.
2. A tápkábel, ami hibás volt/lett ők adták és nem mi.

Nem a gép miatt akarom elverni rajtuk a port, hanem amiatt, hogy rabolják az időmet és olyan pluszmunkát okoztak feleslegesen, amire az elkövetkező kb. egy hétben közel 0% esély lett volna, míg elhozzuk onnan a gépeket.

Akkor most döntsd el, hogy írni nem tudsz vagy olvasni:
Idézet tőled:
http://hup.hu/node/101698#comment-1261542
"A jegyzőkönyvből az derült ki, hogy egy másik gépre kértek konzolt"
vs
"A másik gép is hozzánk tartozik"
Ha a "másik gép" is hozzátok tartozik, akkor a kértek ige ragozása nem stimmel. Ráadásul, ha tényleg hozzátok tartozik, vagyis te kértél ip konzolt egy gépre és amiatt mozgatták meg a kábeleket, akkor tudtál a dologról.

"mert nem akartuk aláírni az új szerződést, ami nekünk nem előnyös. Így a szerzőséünket felmondták."
most akkor van szerződésetek, vagy nincs? egyáltalán, valaha volt is, fizettetek bármiért is?

egyébként nekem valahogy úgy tűnik, egy hosztingban levő gépet le lehet menteni hálózaton keresztül is. szóval én biztos nem várnék egy hétig a mentéssel, hogy közben mi borul meg és mi nem.

a másik gép is a mi szerződésünk keretében van bent, de nem a mi gépünk, hanem az egyik ügyfelünké.

van szerődásünk, a számlákat rendesen fizettük is, de a szolgáltató úgy döntött, hogy szeretne egy plusz bőrt lehúzni rólunk, amit mi nem szeretnénk. Gondolom Te sem fizetnél ugyanazért a szolgáltatásért, amit addig megkaptál x Ft-ért. 2x vagy 2,5x Ft-ot. Pláne úgy, ha megtudod, hogy az ügyfeled közül egyet kettőt le is nyúltak és megkapták kevesebb gépre azt az árat, amit Nálad több gépre nem akartak. mondván, hogy nekik nem éri meg.

Remélem ismét sikerült írnom valamit, amit nem tudsz vagy inkább nem akarsz megérteni és bele tudsz kötni.

"Ráadásul ez volt az a gép, ami a többinek a mentését tárolta... Szóval ezzel most nem kis kárt okoztak."

És a többi is beszart?

Nem, a többi gép megy. De nincsenek meg a mentések visszamenőleg. Úgyhogy most imádkozhatók, hogy ne legyen gubanc, mert ha mégis, akkor nincs miből visszaállni. És a jó öreg Murphy ilyenkor mindig ott áll az ajtóban...
Bementem írattam szép jegyzőkönyvet. Először nem nagyon akarták megtenni, aztán mikor harmadszor elmondtam, hogy jegyzőkönyveztetni akarom a történteket, akkor nagy nehezen nekikezdtek. A jegyzőkönyvből az derült ki, hogy egy másik gépre kértek konzolt, és emiatt, hogy hozzáférjenek, arrébb tolták az enyémet. Csak nem tudom mit tologatják egy "NATO minősítéső" gépteremben a gépeket... A jegyzőkönyv szerint ez már többször előfordult, csak nem volt kontaktos eddig a tápkábel. A kábelt kimérték multiméterrel, és állítólag kiderült, hogy annak van valami baja, mert nem megy át rajta a 220. ezt vagy elhiszem vagy nem, mert nem láttam a mérést, és azt sem tudom ellenőrizni, hogy azt a kábelt tényleg az én gépemhez használták.

A jegyzőkönyvvel megyek tovább, mivel nem ez volt az első csúnya dobásuk. Aztán majd meglátjuk.

melyik ez a szolgaltato?
csak nem a sz****net?

t

Nekem hasonló eset volt kb 2 éve. Történt hogy Viktor Hugo utcában volt 1 gépem. Kb 1 éves volt a gép, amikor szolgáltatót váltottam és bementem érte a régi helyre. Amikor bekapcsoltam a gépet a kép rózsaszín árnyalatú volt, mintha a monitor lenne hibás, de az alaplapi videokártya volt az. Kiderült hogy a sok áramszünet és redundancia nélküli fázisváltás ("...kihúzom és átdugom máshova...") nem tett neki jót. Kárt persze nem térítettek, de ezért is mentem el tűlök a sok egyéb kis "malőr" miatt.

Amúgy meg ha bizonyítottan ő tette tönkre, akkor pedig feljelentés és kész.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Mondjuk azt jo lenne tudni, hogy konkretan mi a baja a gepnek.
Tenylegesen a hw romlott el vagy csak a filesystem nem birta az aramszunetet?

Engem annak idején az Externet-be olvadt UW nem értesített egy költözésről. Az nekem egy alaplapomba és 3 napi munkámba került. Néhány kis cég honlapja volt rajta, tanulni jó volt. Még félévig bohóckodtam ezzel a hobbi géppel, aztán megnéztem, hogy mennyi lenne elrakni egy rendes szobába. Mivel nem ebből akartam élni, ezért inkább elhajtottam az ismerős kis cégeket egy megbízható szolgáltatóhoz, én meg lekapcsoltam a vasat. Hosszú távon nincs esélye a gagyi szobának. Már várom, hogy kipusztuljanak.
--
http://www.naszta.hu

Elso korben vizsgaltasd be a gepet szakertovel (fogyasztovedelmi felugyeleten tudnak szakertohoz iranyitani, penzert csinaljak). Jegyzokonyvezz, de meg inkabb kozjegyzo elott rogzits minden kart amit okoztak.
Ha a bevizsgalast kovetoen kiderul, hogy felrohato reszukre a kar (=ok a ludasak), teritessd meg veluk a javitas koltsegeit.
Tovabba (=szinten ha ok a ludasak), szepen jegyzokonyvezz kiadast, elvegzett tevekenyseget*oradijat (a helyrealliast vegezheti megbizott szemely/ceg is, ha te most nem tudod) ami az eredeti helyzet visszaallitasahoz kellett, es fizettesd ki veluk. Ez utobbi valoszinuleg nem lesz egyszeru menet, combos pereskedesse fog valtozni, ugyhogy erdemes a hosting szerzodest is attanulmanyozni...

Es? Ha a te gepedet elrontjak, majd igy jarsz el. Kifizeted sajat zsebbol a javitast, az ugyfelek karteriteset, karenyhitest, szerzodesek nem teljesitese miatt kotbert, es egyeb nyalaknsagokat.

"339. § (1) Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható."

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=95900004.TV

Azért itt nem csak erről van szó.

1. "Normális" helyeken szokás értesíteni a bérlőt
2. A gép ára egy dolog, de itt kiesésről is van szó. Kiesett egy "mentőszerver", esélyes a dolog hogy nincs pár napja mentése, ha a többi gépet is "elmozgatják szakszerűen" már komoly gond lehet belőle
3. Lehet kártérítési igényt benyújtani, meg perelni, de
- szerver funkcióra szerver gépet (REDUNDANCIA!!!)
- normális szolgáltatót keresni

Ha ez a költségek miatt nem játszik jöhet a másik kategória: otthon dyndns-el pc-n szolgáltatás, ha meg megáll sűrű elnézéskérés. Valamit valamiért
--
Kis problémából egy kis munkával nagy problémát lehet gyártani. Ha valami müxik ne b***tasd :)
Uriember az, aki nem beszél a Windows-ról, pedig tudna...

azért azt látni kell, hogy nemcsak a dzsunka pc-k, de a szerver vasak is betojnak időnként a legnagyobb jószándék mellett is.
a hosting céget akkor fogja tudni sikeresen perelni, ha be tudja bizonyítani, hogy nem a szokásos gondossággal jártak el az átpakolás során. a bíróság azt is vizsgálná, hogy a gép tönkremenetelében mennyire játszott szerepet, hogy nem értesítették időben a tulajt.

az pedig minden hoszting szolgáltató szerződésében benne van, hogy kiesett bevételért, egyébért nem vállalnak felelősséget.

Teljesen igazad van. Egy 1U-s helyre befert volna legalabb 4 lecsukott fedelu macbook pro. Kersz plusz 3 IP-t, clusterba szervezed oket, es semmi sem allithatja meg onnantol. Meg UPS sem kell a beepitett akku miatt, es az Egyetlen Igazhitu ceg gyartja, szoval tonkre sem mehet (aki nem ezt allitja, az hazudik).

--
Ha hulyeseget akarnek hallgatni, venne'k TV-t. - Gabucino

Érdekelne, hogy a hosting szolgáltatód mozgatni akarta a gépet és közben tönkrement, vagy tönkre akarta tenni a gépet.

egyébként csatlakozom az előttem szólóhoz: szerver vas. abban rendes alkatrészek vannak, húzogathatod kedved szerint.

A kérdés jó. Történetesen egy ideje megy a huzavona, mert nem akartuk aláírni az új szerződést, ami nekünk nem előnyös. Így a szerzőséünket felmondták. És egy hét múlva kell költözni. Merem remélni, hogy nem afféle "búcsúajándékról" van szó. Ja és nem kis szolgáltatóról van szó.

Arréb tolták a gépet, mert az alatta/mellette(?) lépvő gépre nem tudtak IP konzolt kötni, mert nem fértek oda tőle. Ezt mondjuk nem értem teljesen, de legyen...

Ez a VH-ban történt? Nekem ez nem egyértelmű. Én egy dataplexes helyszínre tippelnék, ott volt áremelkedés mostanában. Ha meg VH-s a "nagy" cég akkor csak a IW-GTS ugrik be, mert ott már volt rossz tapasztalatom. De fixme.

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Az SWI már régen nincs a VH-ban, és ők proserver viszonteladók.

Ha viszont tényleg nagy cég, pl. Invitel, vagy T-online akkor egy hosszadalmas belső vizsgálat után kompenzációt fognak felajánlani. Láttam mind a 2 cégnél példát már rá, amit maguktól is megléptek aabban az esetben is amikor igen csak védhető lett volna a szolgáltató. Ha kis viszonteladó cég, akkor nem hiszem hogy bármiféle belső folyamatot elindíthatna egy ügyfélpanasz. Épeszű ember pereskedni nem fog, mert úgy sem nyerheti meg ismerve a hazai jogi körülményeket.

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

"Az SWI már régen nincs a VH-ban, és ők proserver viszonteladók."
hol allitottam ezek kozul barmelyiket?
pont azt irtam, hogy a proserver-es comment miatt gondoltam a VH-ra, viszont a NATO minősítés alapján az swi-t dobta csak a google (jó, azt már nem írtam oda, hogy az swi az nem a VH-ban van, de azzal kezdtem a postot, hogy "most en is elbizonytalanodtam.", azt hittem ebből egyértelmű lesz)

Tyrael

"Épeszű ember pereskedni nem fog, mert úgy sem nyerheti meg ismerve a hazai jogi körülményeket." és annak több éves költségeit, amit persze előre kell csengetni. Aztán olyan szakértők véleményezik akik szerint a raid fájlrendszer olyan, amit ha "illetéktelenül" próbálnak leolvasni akkor, eltűnik róla az adat....

+1

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

0. lepes: Minden adatot lementeni a maradek gepekrol arra, amelyiken van hely. Ez lenyeges, a tovabbi karok minimalizasaert.
1. lepes: Elolvasni a szerzodest. Ha van benne barmi erre utalo, akkor tobbszor is.
2. lepes: jegyzokonyv, gep elvitele, adatok lementese.

--
Ha hulyeseget akarnek hallgatni, venne'k TV-t. - Gabucino

Sajnos én is az Externettel jártam meg! Fel is jelentettem őket, de a szakértő(jük?) a mi meghallgatásunk és bármi nemű bizonyíték megtekintése és figyelembevétele nélkül kijelentette, hogy : Nem történt károkozás, nem történt adatvesztés és nem történt bűncselekmény is emiatt. Ezért rendőrség és az ügyészség is dobta az ügyet, ráadásul úgy, hogy ezekről mindig elfelejtettek értesíteni is. Több hónapig húzódott de csak telefonos információk alapján tudjuk, hogy nincs ügy, papír, határozat a mai napig nem érkezett.

Ami a kezembe volt, logok időpontok screenshotok, írásbeli tiltás, hogy NEM nyúlhatnak a szerverhez. Ennek ellenére még a javításával is megpróbálkoztak azután, hogy észlelték, hogy meghibásodott! Arról nem is beszélve, hogy nem voltam már az Externettel semmilyen jogviszonyban, mert nem kötöttem meg velük az ő álmaikban megszült elmebeteg szerződésüket. Magyarul önkényesen elvitték a szerveremet máshova, pedig közük sem volt hozzá, pláne joguk. Hogy mit vesztettünk és még kik, az már egy másik történet. Ebbe az országban nagy pénzzel azt csinálsz ami akarsz, következmények nélkül.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Csak egy keresztkerdes: ki fizette a szakertot? Miert nem volt sajat szakertod? Miert nem volt sajat ugyveded?
Miert nem lett buntetougyet belole? Mi volt az ugyeszseg indoklasa az elutasitasara? Miert nem eltel jogorvoslati lehetoseggel?
Az esetre szamitogepes uzem megzavarasan at az uzleti, es leveltitok titok kifurkeszesen at minden letezo dolgot ra lehetett volna huzni, ha tobben csinaltak ,meg a bunszovetkezetet is ra lehet huzni - rosszul kozelitettetek meg, a karokozas mindig csak egy mellekes cselekmeny....
Vegul: az egy dolog, hogy buntetougyben nem jarnak el (persze kenyelmesebb, mert buntetougyben kikaparjak neked a gesztenyet, ami megalapozza a polgari jogi kovetelest)
attol meg a polgari jogi igenyeidet ettol fuggetlenul ervenyesitheted...

Volt ügyvédem, közben is járt, de sajnos nem volt meg az "erőforrás", hogy tovább vagy akár polgári perre vigyük az ügyet. Ebben nagy szerepe volt az akkor elvesztett tartalomnak is. Aztán magasabb prioritású dolgokkal kellett foglalkoznom sajnos, de a történet komoly érvágást jelentett, így mentettem ami még menthető volt :(

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Legközelebb ne helyet bérelj a gépednek, hanem gépet. Így az abban okozott kár nem a te károd.
Az adatok elvesztése már más kérdés, érdemes olykor a mentéseket archiválni. Ehhez persze tudni kell, mi a különbség mentés és archiválás között.

Ave, Saabi.

PM-et olvastál?
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1